WSJ: tárgyalásokat folytat az IBM a Sun megvásárlásáról

 ( trey | 2009. március 18., szerda - 13:52 )

A pénzvilágot figyelemmel kísérő több online lap is azt állítja a The Wall Street Journal egyik cikkére hivatkozva, hogy az IBM legalább 6,5 milliárd dollárt fizetne a Sun Microsystems-ért. A Sun egyelőre nem erősítette meg az értesüléseket. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mi változna, ha a kék felvásárolná a napocskát?


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

egyesek szerint a kék profitorientáltabb mint a napocska.
mások szerint emiatt szopóágra kerül a java, illetve jópár free jávás eszköz fizetőssé válik.

Most nagy hirtelen nincs kedvem előgooglezni azt a cikket, amiben azt részletezik, hogy mennyire hülyének nézik a cégek+befektetők a SUN-t a java-val folytatott üzletpolitikája miatt.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Főleg hogy bizonyos kiegészítésekkel GPL-es lett a java, meg aztán ott van az Eclipse, az
is sokba kerül :)

Eclipse began as an IBM Canada project

(forras: wikipedia)

Roman Stanek later formed a company around the project and produced commercial versions of the NetBeans IDE until it was bought by Sun Microsystems in 1999.

(szinten wikipedia)

nem értem a problémát... Ja, értem, a kolléga a netbeans-re gondolt :)

azért az ibm is nyomatja a javát
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

A Java-ért nem lenne kár.

ja, majd mindenki kódol (akarom mondani gányol) enterprise web appokat phpben mi?
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Mindenki azt csinál amit akar. Abban ír amibe akar. Én azt mondtam, nem kár érte. Nem fog változtatni az, hogy te ezt nem így gondolod.

-1

hát én gratulálok neked :)

Lesz helyette ASP.NET. juhu

--
"Megtanultam a zenét, de nem csináltam, s azóta tudással, de irigység nélkül hallgatom.
Megtanultam egy sereg tudományt, mesterséget és művészetet, értek hozzájuk, de nem csinálom, s így érdektelenül tudom azokat élvezni. "
Hamvas Béla

omg, inkább java.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Szerencsére nem a hozzád hasonló macskajancsik döntenek ezekben a kérdésekben.

De szerencsére olyanok se mint te.
Még nagyobb szerencsére, olyanok se mint én.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nem emléxem, hogy együtt őriztünk volna libát....
És tény nem én fogok róla dönteni. Én csak várok.

ez egy boduletes baromsag.

...mondja egy SUN-os. :-)

most ha azon kivul nezzuk, akkor is :) senkinek nem lenne jo, ha a java eltunne. egyetlen normalis enterspajz platform a Java EE (IMHO).

ruby

--
HUP@Steam

wtf???!?!?!

most komolyan en rubyt hasznalok elsodleges nyelvnek de nagyon messze van az enterprisetol

--
.

+1

pedig kezdtem elfogadni:D:D

A Java-ért nem lesz kár, lévén hogy open source már a sun féle java megvalósítás, az IBM meg nem fogja megszüntetni, ugyanis ez egy
igen nagy piac, és rengeteg dolgot bizony java-ban lehet/érdemes
megcsinálni.

a java élt, él és élni fog!

Szar lenne hirtelen átírni az összes banki és biztosítói frontend rendszert, mivel ezek szinte kizárólag Java nyelven íródtak... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

És valószínűleg nem véletlenül...

"A Java-ért nem lenne kár."

Te most akkor nem értesz a Javahoz, ugye? Vagy tanultad akár fél évet is az iskolában, mi? Esetleg meghúztak egy állásinterjún?

Nem baj, csak ilyen hozzáállással nem jutsz előbbre az életben...

jól lehúzzátok szerencsétlent, egyrészt nem illik másrészt esélyt sem hagytok neki, pl meg lehetne kérdezni miért is ez a véleménye, nem kell ahhoz javaban vagy akár csak programozásban jártasnak lenni hogy az ember jogosan mondhasson véleményt az azerus meg µTorrent elindulásának ideje alapján (akármennyire is egy kicsit is jártasabb ember látja hogy baromság)

nem ha az azureus meg az utorrent a merce, ne legyetek mar sotetek

hát azért a java kiirtása hogy az ember utorrent írásra kényszerüljön kicsit olyan mint az közlekedési baleset ellen az autókat betiltani :P
(kis magyarázat: a programozó felelőssége hogy ne a kicsit túl kényelmes megoldást, hanem a mérnökileg (bármit is jelentsen ez a szó:) ) megfelelőt válassza )

utorrent az mióta javaban van írva?
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

arra celzott h nem java es gyors mig az azureus java es lassu

--
.

A Windows szar, C-ben írták, tehát a C szar? Ennél több szakmaiságot várunk...
De hogy példát is mondjak, ha a Java lassú, akkor a Google Adsense, ami a legnagyobb bevételi forrása a Google-nek, miért Javaban van írva?

Életem azon szakaszában vagyok, hogy az interjú asztal másik oldalán vagyok. Ez lehet még máshogy, ellenben ez a vélemény akkor sem fog változni. Nem vagyok programozó.
Erőltetve van ez a nyelv és sikk. Nincs olyan tulajdonsága ami miatt ezt a nyelvet választanám projekt megvalósításra. Az elmúlt 10 évben sikerült követnem mi történt a java körül, ha ezzel a sebességgel fejlődik akkor nem kell felső döntés, hogy elsikkadjon.

"Nincs olyan tulajdonsága ami miatt ezt a nyelvet választanám projekt megvalósításra." ->
Nem találkoztál még olyan projekttel amiben ki lehetne használni előnyös tulajdonságait?

"Nincs olyan tulajdonsága ami miatt ezt a nyelvet választanám projekt megvalósításra. Az elmúlt 10 évben sikerült követnem mi történt a java körül..."

Lehet mégsem sikerült eléggé követni? :) Esetleg csak a nyelvre koncentráltál, de a platform és a JVM kimaradt? Tegyük fel, hogy pl. szeretnél egy profilert, ami kódmódosítás és újrafordítás nélkül, paraméterezhetően összegyűjti a program futási karakterisztikáját, valamint ezt elemzi és jópofa statisztikát csinál, hogy pl. melyik metódus mennyi időt eszik és hogy onnan melyik más metódust hányszor és hogyan hívtak. Mindezt úgy, hogy egy távoli szerveren is akár, max. néhány command line opcióval, és hogy ne kelljen állandó online kapcsolódás, fájlba dolgozzon. Namost ilyent már írtam Javaban, relatív rövid idő alatt, éles környezetben már többször használták, és kihozott egy csomó érdekes dolgot. Ha kell meg tudom mondani a felhasznált kódsorok számát stb. Tudsz ilyenre példát mondani az általad preferált nyelven?

De lehetne példának hozni ilyen oldalakat is: http://java-source.net/ mint kiváló példája annak, hogy a platform milyen sok lehetőséggel rendelkezik, és mennyi minden milyen könnyen elérhető... De persze 10 év alatt semmit sem fejlődött a mihez képest is? :)

De persze én csak egy szűklátókörű ember vagyok, aki amúgy szintén volt már az asztal mindenféle oldalán (és interjúztattam már olyant is aki korábban engem interjúztatott), és úgy gondolom, hogy ez még nem jelent semmit a szakmai komptenciára nézve. Valamint azt is gondolom, hogy amihez nem értek, azt nem szólom le, mert ha kiderül a hiányosságom, az alaposan megtépázza a szavahihetőséget más területeken is...

De persze én csak egy szűklátókörű ember vagyok, aki amúgy szintén volt már az asztal mindenféle oldalán (és interjúztattam már olyant is aki korábban engem interjúztatott), és úgy gondolom, hogy ez még nem jelent semmit a szakmai komptenciára nézve. Valamint azt is gondolom, hogy amihez nem értek, azt nem szólom le, mert ha kiderül a hiányosságom, az alaposan megtépázza a szavahihetőséget más területeken is...

Nem zaklat fel, hogy a véleményem sok ember számára nem szakmai, vagy úgy érzi téves, az sem ha ez alapján ítél meg máskor. Az idő meghozza a választ, nem gondolnám hogy hirtelen halála lenne ahogy ez vizionálja a szál, de nekem az is mindegy lenne, ha holnaptól nem lenne. Nem tudom miért keverted ide az interjú kérdését, én azért mert válaszoltam az előttem szólónak. Nem gondolom azt, hogy ettől lenne helyes/helytelen egy vélemény. Az, hogy valakinek más a véleménye mint neked még nem kell eljátszani a szerény mártírt "De persze én csak egy szűklátókörű ember vagyok", ettől még lehet pöpec és helyes a véleményed. Azt nem értem viszont miért is fáj itt 5 embernek, hogy egy általad le nem írtan és sokak által leírt/sejtetett "hozzánemértő" véleményt mond? Miért nincs figyelmen kívül hagyva? Abszolút trollmentes volt amit írtam. Vagy van benne igazság, amit cáfolni kell?

"Azt nem értem viszont miért is fáj itt 5 embernek, hogy egy általad le nem írtan és sokak által leírt/sejtetett "hozzánemértő" véleményt mond?"

Vannak emberek, akik szeretnek küzdeni a hülyeségek vagy a hülyeségeknek tűnő állítások ellen, ennyi. Ha van véleményed, akkor vállald a következményeit is. Ha úgy sejted hogy hozzánemértőnek tartanak, annak lehet hogy megvan az alapja, talán te is belátod, hogy eddig nem utaltál arra, hogy szakmailag is értenél hozzá, következetesen kerülted a szakmai kérdések megválaszolását...

"Vagy van benne igazság, amit cáfolni kell?"

Az ég márpedig zöld! Az ég márpedig zöld! Miért akarod cáfolni, van benne igazság? Vagy csak esszenciális baromság, amit a kijelentő még nem ismert fel?

Ide írtam valamit, kitöröltem. Hagyjuk tudatosan másról beszélsz. A:"nekem haszontalan a lézerszike" B:"nem nem lehet haszontalan, mert le lehet vágni a bolha farkáról vele a pattanást" Sok sikert.

A szakmai részhez tényleg nem akarsz válaszolni? Nyuszi :P

Pont ezért töröltem, nem kívánok belemenni egy más nézőpontokon alapuló szakmai vitába. Jó nekem így.

Pedig nagyon érdekelne a véleményed az összes itteni hozzászólásod után. Nem kell félned, nem harapok, láttam már fura technológiai nézőpontokat, sőt: magam is olyant képviselek pl. adattárolás területén...
Szóval a kérdés az: miért tartod nem megfelelőnek a Java-t és mit tartasz alkalmasabbnak helyette? Jah, és milyen problémára?

[szerk] megnyugtatásul: az ismerősi körömben a főbb nyelvek közül talán csak Ruby-n nem fejleszt senki, nem a Java iránti elkötelezettség alapján válogatok :)

Idézet:
Életem azon szakaszában vagyok, hogy az interjú asztal másik oldalán vagyok.

Én az életem azon szakaszában vagyok, hogy nem csak az interjú asztal másik oldalán vagyok... tehát értem is, amit kérdezek. :)

Idézet:
Erőltetve van ez a nyelv és sikk. Nincs olyan tulajdonsága ami miatt ezt a nyelvet választanám projekt megvalósításra.

Hm... ebből az következik, hogy nem banki vagy tágabb pénzügyi területen dolgozol; nem nagyobb HA webprojektek készítésével; nem mobil játékok fejlesztésével; Sun, IBM és Oracle teljes mértékben mellőzve van a cégednél. Ha mégis foglalkozna ezen területekkel a céged, akkor tudatlanságod és/vagy személyes ellenszenved okán nagy károkat tudsz okozni, amelyek majd később derülnek ki.

Idézet:
Az elmúlt 10 évben sikerült követnem mi történt a java körül, ha ezzel a sebességgel fejlődik akkor nem kell felső döntés, hogy elsikkadjon.

Fogalmazzunk úgy, hogy nem sikerült követned, csak neked tűnik úgy... ismered példáául az EJB3, a JPA, a JAXB és többi két éve megjelent rövidítés jelentését és tudását? Szeritnem nem... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

Azzal még azért kiegészíteném ezt, hogy az hogy valaki ismer néhány HBR-t, esetleg NBR-t, attól még nagyon sok más része van a platformnak, amit nem ismer. Úgyhogy míg azt mindig ki lehet jelenteni, hogy "ez jó, mert tudja ezt meg ezt is" (és akkor ide jöhetnek a rövidítések), addig azt nem lehet kijelenteni, hogy "ez szar, mert nem tud semmit", anélkül, hogy meg nem mondanánk, hogy mi is az, amit nem tud...

bye bye sparc.

Poweres Solaris, AIX a süllyesztőbe. ;)
Vagy: Solaris, AIX a süllyesztőbe, pingvin előtérbe.

ez nem nyomja agyon a szerver piacot egyébként?


No rainbow, no sugar

remélem nem kebelezik be... bár lehet, hogy a JAVA részvényesek ennek nagyon örülnének...

végre pénzt is látnak a bődületes költségű fejlesztésekből?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

(@wigyori) lehet h az ibm annyit mondott a sunnak, h "a javadat akarom"

--
.

:)

Van neki sajat java, illetve javaja :)

A Java platform kialakitasaba meg eddig nagy hangsullyal szolhatott bele, van az IBM-nek es az Eclipse Foundationnek (ami IBM-eredetu) is szavazata a JSR-eknel.

Ez szíven ütött.Sürgősen vennem kell még egy sparcos gépet... :(
Betárazok a világvégére.

Érdekes mozzanat lenne.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Egyetlen okot tudok mondani, ami miatt kicsi esélyt látok erre a közeljövőben: az IBM kommunikációja szerint bár van "zsebben" nagyjából 16.5 Mrd USD, ezt nem tervezik elkölteni. Kifejezetten azt mondják/mondták, hogy nem vásárolnak fel cégeket...

Ha ez megtortenne, akkor erdekes harc kezdodne igen sok teruleten:

 1. Power vs. SPARC
 2. AIX vs. Solaris
 3. DB2 vs. MySql
 4. IBM java vs. Sun java (Websphere vs. Glassfish)
 5. xSeries vs. Sun x86
 6. TotalStorage vs. Sun Storage(Tek)
 7. Symphony vs. StarOffice (OOo)
 8. Eclipse vs. NetBeans
 9. stb

??? Miert lenne nagyob harc attol, hogy ezek egy hazon belul vannak? Nem az a logikus, hogy addig van nagy harc, mig ellenfelek?

(Ja mellesleg eredmeny: amig ezek azon vitatkoznak, h az AIX a jobb, vagy a Solaris, a Power vagy a SPARC, addig mindent letarol a HP az Itty-vel es a HP-UX-szel :-) )

A harc alatt azt ertem, hogy melyik szunjon meg. Nyilvan mindkettot fenntartani sokaig nem tul kifizetodo.

Épp ezért nem lenne értelme annyira megvenni szerintem. Túl sok az átfedés..

Megmondtuk már rég, hogy az Itanium azért fog tudni életben maradni, mert mindenki mást kihalasztanak mellőle, és aki nem pécét akar, nem fog mást kapni. :)

És amikor majd már csak Itanium lesz, jön a pécé, és...

...és ezért lesz végül a nevető harmadik a Power/PPC, ami végül mindent visz:)

db2 vs mysql?????????????????????????????????

ahahahahhaa

evtized vicce
--
.

naná, hisz minden linux fun boy tudja, hogy a mysql mindent ver ;)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

A ventilátor pedig egy l.

szerintem solaris(/sun) fanboy is..

--
HUP@Steam

...akkoris az énpapám az erősebb, és még az orrlyukából is akkora passzátszelet fúj, amivel a tepapádat egyből geostacionális pályára állítja:)

btw. ppc vs sparc

-ppc van:

mobil eszkozokben(hp ipaq es tsai)
nyomtatokban
konzolokban(wii, xbox, ps3)
routerekben(cisco meg meg nem tom miben)
blade szerverek(js20, js21....)
rackmount szerverekben(mittomen ezeket nem ismerem annyira: http://www-03.ibm.com/systems/power/ )
desktop(apple g5 es tsai)

-sparc?

valaki esetleg ideszummarizalja?

az ibm eleg jol pozicionalta magat a processor piacon ha megnezitek, ott az izom processor amit az xboxba raktak meg ott az okos amit a ps3ba, meg a lassu de olcso amit a wii-be, az h programozok keptelenek megerteni a cell mukodeset nem az ibm hibaja de ennek ellenere is szepen terjed a cell, lasd top500 (http://www.top500.org/system/ranking/9485), latszik hogy minden helyre olyan megoldas kerult ami igencsak optimalis teljesitmenyt ad vegul

--
.

milyen mobil eszköz tartalmaz ppc procit? az én ipaqon az kérem szépen kőkeményen arm alapú
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

az enyem ppc...

--
.

szerintem te kevered a pocket pc meg a powerpc fogalmát
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Az IBM-nek van tipikusan mobil eszközökbe szánt processzora, PowerPC 4xx(LP) a család neve, a 405LP egészen népszerű volt, ha jól rémlik, aztán 5-6 éve eladta az egészet egy másik cégnek, amelynek nem rémlik a neve, ezért nem találkozni mostanság IBM processzorral mobil eszközökben... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

és ez milyen windows mobile-os ipaqban volt?
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

nem tom egyszer itt kavargott az irodaban es mintha ppc lett volna bar lehet nem ipaq volt?
--
.

igazából pont kiegészítenék egymást.

 • Power zárt vs. Sparc, legalábbis az új Niagara vonal nyílt
 • AIX zárt vs. Solaris, opensolaris változata nyílt
 • DB2 zárt vs. MySql nyílt

az IBM és Sun java, xSeries Sunx86, Eclipse NetBeans, TotalStorage StorageTek között nincs áthidalhatatlan szakadék. szorosabb együttműködés illetve termékvonal egyesítés nem okozna nagy megrázkódtatásokat, ugyanakkor csökkentené a költségeket.
a Symphony és StarOffice pedig gyakorlatilag ugyanaz a OpenOffice szonáta két zenekarra hangszerelve.

te komolyan azt hiszed h erdekel egy donteshozot h nyilt-e a platform?

miert nem hasonlitjuk inkabb a kovetkezo dolgokat:

db2 lehet normalisan es egyszeruen backupolni vs mysql nem lehet

and so on...

--
.

majszikvelnel van majdnemzsenialis inmemory cluster db, db2 meg csak rocogni tud a vason
t2/rock vs ?
and so on...

nyilvan lehet ilyen bekiabalasokkal is operalni :)

Lassan nyugdijazzak a dobokockajukat. Eddig sokszor tett jo szolgalatot, szinte minden uzleti dontesuknel komoly szerepe volt. Kicsit sajnalom.

Azert a Sun-nal eleg sok ertek van, ami igy az IBM-el kozosen duplikacio lenne. Ettol kezdve mi lesz serveren, (Open)Solaris, AIX vagy Linux? Milyen logo lesz az eladott gepeken, Sun vagy IBM (sokaknak szamit, aki nem hiszi, nezzen korul a beszeljukmac-en :) )? A markanev is ertek, foleg egy ilyen szintu.
Melyik ceg termekvonalat viszik majd tovabb?

--
I don't always dress in a T-shirt and jeans. Sometimes people give me awards, and I dress like a penguin instead. - Linus Torvalds

azért ha megnézed, az ibmnek nem csak az AIX van (pl Z/OS, igaz más kategória ;)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

az nem fut dzsunkapcn, olyan HW-t meg hupolvaso ritkan lat ami nem az
--
.

az nem fut dzsunkapcn, olyan HW-t meg hupolvaso ritkan lat ami nem az
--
.

Azért vannak nagyon jó Java alapú asztali programok is.

abev


No rainbow, no sugar

Nem a platform hibája, ha nem tudják jól használni. W32-re is vannak nagyon jó programok, és förtelmek is. POSIX-al ugyanez a helyzet.

lécci, legalább 5-öt sorolj fel, hadd tanuljunk.

tuxguitar

Azureus. :)

--
"- The question is: what is a mahna-mahna?
- The question is: who cares?"

netbeans

--
HUP@Steam

OOo

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

????

Az inkább c++:

How much source code is there?

OpenOffice.org source will have approx. 30,000 source files.

OpenOffice.org will have approx. 9,000,000 lines of code. The majority of the code is C++.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

eclipse, soapui

freemind

- maestro : a spirit és opportunity mars roverek vezérlésére használt szoftver kicsit lebutitott változata
- lotus notes
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

IDEA (IDE)
MagicDraw (UML szerkesztő)
DBVisualizer (adatbázis kliens)
SQuirelL (adatbázis kliens)
oXygen (XML szerkesztő)
ThinkFree (online office csomag - applet)
cgoban (KGS go szerver kliens ;-)
SmartSVN (SVN kliens)

Továbbis van, mondjam még? ;-)

Ezt már egy jó pár éve évente vagy két évente meglebbentik.

--
http://laszlo.co.hu/

Ez nagyon szomorú lenne, ha valóban megtörténne.

Ismét rengeteg szellemi termék menne a süllyesztőbe, ahogy a HP-Compaq-DEC buli idején is.

Szerintem akkor járna jól - innováció szempontjából - az IT világ, ha egy teljesen más profilú cég vásárolná fel a Sun-t. Az IBM és a Sun iszonyatosan sok területen fedik egymást..

Ha ellenben az Adobe vagy az Apple venné meg?

Egy Adobe meg tudná venni? AZ hittem az sokkal kisebb cég. Hol lehet amúgy megnézni, hogy ezek a cégek egymáshoz képest mekkorák? Bevétel érték, stb.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

pl. finance.yahoo.com

Mondjuk a bevétel meg a market cap. sokat nem számít abban, hogy meg tudják-e venni egymást, a forgótőke itt az érdekes (mondjuk hitelből is meg lehet oldani, de most, válság idején ez nem annyira preferált opció a hitelezőknél)
Az Adobe Systems pl. market capitalizationben nagyobb értékű ($10Mrd), de nem biztos, hogy van annyi pénze, hogy felvásároljon egy Sunt.

mivel ezek nyilt reszvenytarsasagok, negyedevente penzugyi jelentest publikalnak (bevetel, profit, stb.) amit barki letolthet a honlapjukrol (investor relations, vagy hasonlo linken).

- Use the Source Luke ! -