A világ legnagyobb virtuális desktop telepítését jelentette be a minap a Userful és a ThinNetworks

Címkék

A kanadai Userful és a brazil ThinNetworks bejelentették, hogy kiválasztásra kerültek minden idők legnagyobb desktop virtualizációs projektjéhez. A projekt keretén belül 356 800 virtualizált desktop-ot kell leszállítaniuk 5 560 brazil önkormányzat kezelésében álló iskolába. A projekt érdekessége, hogy Linux desktopokról van szó. Ha elkészül, akkor diákok milliói számára biztosít majd a rendszer számítógéphez való hozzáférést. A kivitelezőknek sikerült a hardver- és szoftverköltségeket kevesebb mint 50 dollár / felhasználási hely árra kihozni. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

A hírre reagálva itthon pedig meghirdetik a Krampusz III programot, amely csak 25 csillió fenéket, mai euró és dollár árak mellett 200 csillió forintba kerül majd.

--
trey @ gépház

Kiprobalnek egy ilyen "occso megoldast". Kivancsi vagyok milyen gyors/reszponziv, es igy tovabb. (Bar az eredmenye/vegkimenetele is erdekel ennek a projectnek.)

Nem csak az, sokkal tobb szempont van egy megoldasnal, es a mai vilagban a legtobb szempont gyorsasag elott szerepel. (sajnos)
Az energia takrekossagi szempont az ami neha ugyan azt megoldast kivanja, mint a gyorsasag, de legtobb szempont szemben all vele.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

De most komolyan :) mennyire lehet gazdaságos az ami nem gyors és nem reszponzív? Egy ló szerintem nem gazdaságos pedig sokkal kevesebbet fogyaszt mint egy traktor. Persze a gyors és reszponzív nem sokat jelent ha olyan kezeli aki nem képes ezt a gyorsaságot hasznosítani, de akkor a gazdaságos szó csak egy buzzword, beszélhetünk esetleg kisebb vagy nagyobb pazarlásról. De a kisebb pazarlás nállam még nem egyenlő a gazdaságosal. A gazdaságos nállam azt jelenti, hogy többet kapsz a kimeneten mint amennyit beteszel a bemeneten úgy, hogy az alternatív megoldásoknál ez az arány roszabb, de még mindég pozitív (ahol nem pozitív az nem alternatív megoldás esetleg csak disztrakció amelyet ma igen is szeretnek bevetni főleg ha OPM-hez (Other Peoples Money) van nekik hozzáférésük).

Tegyük fel, hogy van x millió diákod. Van x millió dollár kereted. Ebből vehetsz x darab hiper-szuper (reszponzív vagy nevezd aminek akarod) gépet, és minden iskolakerületbe juttathatsz 2-t. Vagy választasz egy talán kevesebbet tudó megoldást, amivel nagyságrendekkel több gépet vehetsz és minden diák "géphez" juthat. Az első esetben nincs minden diáknak esélye, hogy lásson számítógépet, a másodikban van. Nálam az utóbbi a gazdaságosabb.

Itt nem arról van szó, hogy a legújabb technikát kapják, vagy mondjuk 1 éveset, hanem arról hogy kapnak-e egyáltalán gépet vagy nem. Ez a nem mindegy.

--
trey @ gépház

Tökéletesen egyetértünk itt nem is arrol van szó, és üdvözlöm ezt a kezdeményezést, csak azt akartam leírni, hogy mi a gazdaságos. Ez esetben az a kérdés, hogy legyen e vagy nem nem pedig, hogy gazdaságos vagy nem. És persze komolyan, mennyire képes az átlagdiák kihasználni a gyors gépet... szerintem semennyire tehát ez egy optimális és megfelelő megoldás, de nincs sok értelme gazdaságoságról beszélni mert az oktatásban az, hogy valami gazdságos vagy sem az majd később fog kiderülni, akkor amikor kiderül, hogy az adott gazdaság mennyire és hogyan tudja alkalmazni az iskolák kimenetelét, de "per se" az oktatásnak nincs olyan mutatója amelyel mérhető a gazdaságoság mert az oktatás nagy kockázattal járó hosszútávú befektetés, viszont csinálni kell, mert ha nem akkor biztos nem lesz eredmény.

Szóval inkább ilyent kell csinálni és aztán a kiemelkedő diákoknak biztosítani a plusz megoldást (gyors gépet) mint feleslegesen pazarolni és mindenkinek kihasználhatatlan gépet biztosítani még akkor is ha van pénzünk. Ettől függetlenül még mindég nem rendelkezünk olyan támaszpontal, hogy ki tudjuk számítani a gazdaságoság fokát.

Nem tudom, hogy mit akarsz ebből kihozni, én nem vagyok közgazdász, de laikusként én úgy gondolom, hogy ha minden iskolás elé számítógépet teszek, az a végén jó lesz a gazdaságnak is, mert nem számítástechnikai analfabétákat kapok 10 év múlva munkakezdőként és nem kell X millió brazil pénzt arra fordítanom, hogy a munkanélküli brazilokat beiskolázzam egy alapfokú számítástechnikai tanfolyamra. Abban meg gondolom egyetértünk, hogy egy munkavállalónak - legyen az bárki - 10 év múlva (de már ma is) értenie kell tudnia a számítógéphez.

--
trey @ gépház

Ha nem teszel elé gépet NEM lesz jó a gazdaságnak, ha elé teszel gépet LEHET, hogy jó lesz a gazdaságnak de közelről sem biztos. Szóval sokkal többre van szükség ahhoz, hogy a gazdaságnak jó legyen mint az oktatás, de oktatás nélkül biztos nincs esély sem, hogy jó legyen. A végén a gazdaság attól függ, hogy a meglévő tudás, hogyan lesz alkalmazva és nem attól, hogy van e tudás vagy nem. Pelda erre van elég sok, nem is kell nagyon a távolba nézni. És persze, hogy egyetértünk, már most is tudnia kellene legalább alapvető fokon kezelnie a számítógépet, de az még nem biztosíték, hogy produktív és "gazdaságos" része lesz a gazdaságnak, elég csak rágondolni, hogy mennyi IT-s is van aki nem csak alapszinten kezeli a gépet hanem profi is lényegében teljesen rosszul van alkalmazva a gazdaságban és sokan annyira nem produktívak (ritkán vagy majdnem soha önhibából), hogy az siralmas. Vagycsak nekem vannak ilyen tapasztalataim? Szóval, hogyan állapítod ilyen feltételek mellett meg, hogy valami gazdaságos vagy sem, amikor rendelkezel valós bemeneti adatokkal de csak egy távoli jövőben "felbecsült" és elvárt kimeneti adattal?

Az oktatást soha nem lehetett gazdasági alapokon intézni, azért is működött mindég vagy adományokból vagy államilag biztosított forrásokból, vagy ha minden diák maga fizeti a költségeket akkor egy viszonylag kiszámíthatatlan de elfogatható korlátok között mozgó kockázatos befektetés amit mindég csak remélünk, hogy meg fog térülni. Mégegyszer ha nem csinálod esélytelen vagy, ha csinálod akkor lehet, de nem biztos, hogy esélyes leszel. :) Éppen ezért nem igen van racionális választás, egyszerűen csinálni kell.

A megoldás a bejelentés alapján a Userful cég termékét használja, ami egy PC-ből csinál maximum 10 desktopot úgy, hogy 5 db dualhead videókártya + USB hubokon keresztül 10-10 db billentyűzet és egér van hozzákötve.

Hasonló dolgokat elvileg free eszközökkel is meg lehet oldani, de persze nincs ilyen szépen integrálva.
Iskoláknál jelentős költségmegtakarítást lehet elérni ilyen megoldással. Ha nem a csúcsrajáratott megoldást választjuk, hanem pl. 6 desktop / PC, akkor is kb. 4 PC árát megspórolhatjuk -> ez egy 30 gépes teremben akár 20 PC ára is lehet, nem beszélve a kisebb áramfelhasználásról, adminisztrációs költségekről...stb.

Hátrány, hogy a "központi gép" nem lehet túl messze a desktopoktól, csupán néhány méterre. Tehát nem elég egy rendes gigabites UTP hálózat, mint a valódi vékonyklienses megoldásoknál.

Tudok céget, akik ilyen rendszereket építenek Magyarországon, van Windowsos megoldásuk is.

Update: Fedora 11 lehet, hogy fog ilyet támogatni out of the box:
* https://fedorahosted.org/multiseat/
* https://fedoraproject.org/wiki/Features/Multiseat

Üdv,
Gergely

Ez a Userful technológia miben különbözik a mezei vékony kliensektől?

Illetve mi a helyzet az Amazon EC2-vel összehasonlítva? Ez az Amazon EC2 nem azt tudja, hogy mindenhol vékony kliens van, és az összes kliens az EC2-re csatlakozik, amiért pont annyit fizetsz, amennyit használsz belőle?

Nagyon helyes lépés a Brazil kormánytól. Követni kellene a példát.
-----------------------------------
http://virtualize.hu - Mert a virtualizáció a jövő :D