ReactOS 0.3.8

Címkék

Az előző kiadás után három hónappal megjelent a Windows "kompatibilis" operációs rendszer, a ReactOS új verziója. A fejlesztők jó ideje igyekeznek gyorsabbá tenni a kiadási ciklusokat, így ezen szándékukról és az eredményekről írnak a legfrissebb bejegyzésükben, ahonnan elérhető a változások listája is.

A ReactOS jelenleg alfa állapotú, így egyelőre nem ajánlott napi használatra.

Hozzászólások

Ez lehetséges? Nem lesz ebből az, hogy a MS azt mondja, hogy az a pl 20 sor kódrészlet egyezik az övékével és feljelenti a készítőket? Mert nem hinném, hogy egy ilyen jelentős konkurenciának számító dolgot csak úgy szó nélkül fog hagyni!

Már volt egy ilyen ügy pár éve: valaki benyögte hogy "jajj MS kódot tartalmaz illegális!", erről a fejlesztők úgy döntöttek, a hatalmas munkaidőt igénylő teljes felülvizsgálat helyett pontos kódrészlet megjelölést kérnek - ez azóta sem érkezett meg, sőt újabb, hasonló vádak sem.

Ez így hogy win kompatibils OS-t írnak nagyon kegyetlen meló lehet. Szerintem soha nem lesz ebből épkézláb OS. Biztos megoldható pl hogy win 2000-el kompatibilis legyen. 2020-ra.

Nem hiszem, hogy van értelme a windows kompatibilitást ennyire erőltetni. Ez azt sugallja, hogy az MS technológiák a követendő példák, stb...
Jobb az, ha jobbat, fejlettebbet, kompromisszum-mentesebb megoldásokat tartalmaz egy rendszer.
Őszíntén szólva nem tudom, hogy egy ilyen rendszert hová lehet pozícionálni, mert szerintem leginkább sehova. Linux-nak windows, windows-nak linux. Ha valaki windows kompatibilis rendszert akar használni, használjon windowst.
Aki meg komolyan használ *nix rendszereket, azt nemigen érdekli a windows kompatibilitás úgy gondolom.

Szerencsére nem sok embernek van ekkora csőlátása mint neked.
Amúgy, erre analóg: mi a francnak fejlesztik a Linuxot, úgyis csak gyenge UNIX másolat, nemigen lehet bepozícionálni sehova a GNU userland miatt, hiszen akit a UNIX érdekel, azt nem érdekli a GNU... mars AIX-ot telepíteni!

(every linux fanboy is a fun boy)

A Linux bizonyos területeken piacvezető. Például a szuperszámítógépek piacán. Megtalálható kereskedelmi termékekben. Valaki nyilvánvalóan pénzt keres vele. Így megkérdőjelezni a létjogosultságát marhaság. Marhán nem lehet összehasonlítani ezzel a hobby projekttel. Ezzel nem ezt a projektet akartam kicsinyíteni, de semmi közük egymáshoz. De tényleg.

--
trey @ gépház

Nem, a kezdetekre gondoltam.
A ReactOS a Windowshoz most körülbelül úgy viszonyul, mint a Linux a UNIX-okhoz a 90-es évek közepén (egy nyílt forrású, félkész klón rendszer), így elég nevetséges a fenti, "értelmetlen az egész" vélemény pont egy Linux fanboy tollából.
A csőlátás pedig a "[win32nél] fejlettebb megoldások" és "linuxnak windows, windowsnak linux" részre vonatkozik, úgy tesz, mintha más OS soha nem is létezett volna, és az egyik fekete, a másik fehér lenne.

Noha már több száz kilométerre lakik robyboy innen, személyesem ismerem, mindennek lehet hívni, csak Linux fanboy-nak nem. Világ életében Windows rendszerekkel dolgozott, mikor 10 évvel ezelőtt beszéltem neki arról, hogy Linux-ot használok furcsán nézett rám (munkatársak voltunk egy ideig kb. egy évtizeddel ezelőtt). Mintha említette volna, hogy mostanában Linux-szal kezdett foglalkozni, de messze van a fanboy-tól és _jól_ ismeri a Windows rendszereket. Inkább hívtam volna évekkel ezelőtt Windows fanboy-nak :D Csőlátása nem hiszem, hogy van.

--
trey @ gépház

Én kipróbáltam egy nem sokkal korábbi kiadását. Igaz ugyan, hogy jelenleg sok értelmes dologra nem használható, de ha a fejlődés nem hal el, vagy még jobb, esetleg felgyorsul, hamarosan komoly cuccra számíthatunk. Számos alkalmazást tudtam telepíteni és futtatni, igaz egynémelyik BSOD-ba lökte a rendszert (pl. flash10 fx-ben). Ami legjobban tetszett, hogy szó szerint 1-2 perc alatt települt, és a boot is nagyon gyors. Ha sikerül elérni a tervezett funkciókat (pl. NT-s winekhez készült illesztőprogramok használata, stb.), plusz még sokat javítanak a stabilitáson, na AZ nem semmi lesz.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

Na, ez számomra annyit jelent, hogy nem működik. :) Kb. a 3.-nál adtam fel.

Igaz, fejlődés az tapasztalható, anno talán a 0.3.0 vagy 0.3.1-t próbáltam MSVPC-ben (akkor még talán Vbox alig vagy egyáltalán nem volt ismert széles körben, más meg nem volt nálam), akkor is kb. hasonló jelenség volt, 0.3.2 vagy 0.3.3 már felment szépen.

----------------
Lvl86 Troll

telepítés: 2 perc 10 mp

boot idõ: 4 mp.

felbontás rossz, hang nincs, de így is elég impresszív.

Szerintem egész jó. Az nem kifogás, hogy ha Win kompatibilitást akarsz, vegyél Windowst... A Linux (meg előtte Minix) project is azért indult, hogy nyílt/ingyenes alternatívája legyen a Unixnak...

A rendszer maga szerintem jó, ~38MB a telepítője, szó szerint 1-2 perc alatt feltelepül virtuális gépre. Sok Win program működik rajta, pl. uTorrent, etecera. Személy szerint a magyar fordítása nem tetszik, tele van helyesírási hibákkal (és nagyon hiányos is), ezért majd ha sikerül elérnem, hogy 30 óra legyen a napom 24 helyett, akkor beszállok a fordításába. :)

Legnagyobb hiánya az NTFS, de azt talán a Linux kernelből lehetne implementálni... (2.6.valami óta ugye az NTFS írását is támogatja a kernel?)

Egy szabad windows "klónnak" miért kell tudnia NTFS-t? Azt hiszem, hogy FAT(32) -re tud csak települni, jó-jó az elég könnyen tönkremegy az átlaguser keze alatt (NTFS nagyságrendekkel jobban tűri a fagyásokat, reseteket, stb.), mégse kelljen full NTFS támogatás szerintem. Egy ilyen rendszert nem Windows mellé, hanem _helyett_ használsz. Igaz, hordozható vinyók (pl. USB-s dobozok, rackek) ntfs-esek az esetek többségében (nongeek userek).

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

A fejlesztők bevallottan nem a "Windows ellen" fejlesztenek, hanem Windowst. Ebben meg az NTFS is benne van/lesz, hiszen erről szól az egész project: hobbiból összedobnak egy Win32 OS-t mert nekik ez tetszik.
Szépen lassan meglesz azért, igaz a piaci versenyben ugyanannyi értelme van mint a Haikunak, körülbelül olyan sebességgel is csinálják, de pár embert érdekel a dolog (pl. engem).

Kb. erre gondoltam.

"ReactOS® is a free, modern operating system based on the design of Windows® XP/2003. Written completely from scratch, it aims to follow the Windows® architecture designed by Microsoft from the hardware level right through to the application level."

Konkrétan NTFS-el egyazon kategóriájú tetszőleges fs megfelel erre a célra, persze megfelelően implementálva.

Replaced: "Hat, ha picit is ismerned az NT-t, akkor nem kerdezned, hogy miert kell hozza NTFS. :)" irreleváls, saxus NT és NTFS fejtegetéseivel egyetemben.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

OK, akkor mondj egy NT-vel tudásban egyszintű, windowshoz jól illeszthető, FS-t, ami nem NTFS. Lehet, hogy létezik, de én nem ismerek. Ergo, marad az, hogy írnak egy sajátot (minek, igény attól megmaradna az NTFS olvasására) vagy pl. a FUSE-s implementációt felhasználva fejlesztenek egy kernelmódú drivert ROS-hoz.

----------------
Lvl86 Troll

Replaced: ha egy picit is látnál a magasan hordott orrodtól, látnád hogy szabad windows klónról és nem az NT-ről beszélünk. Egy ilyen alá pedig a Linux számos fs támogatását alapul véve ntfs-től független fs is bedolgozhat. Jelenleg FAT-je van, mert azt volt a legkönnyebb berántani alá, mint ahogy Linusnak is legkönnyebb volt a Minixből átvennie az fs-t, később pedig megkapta a többit.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

Gyuszk, ugye ezt a kérdést nem gondoltad komolyan? :)

FAT32 egy elavult izé, nagy fájlokat nem támogat, iszonyúan könnyen sérül és kb. tényleg csak annyit tud, hogy megjegyzi, hogy melyik fájl hol van. Ezzel szemben az NTFS egy modern, naplózó fájlrendszer igen bő szolgáltatásokkal. Ráadásul az NT-ben elég sok helyen használják ki a képességeit (pl. itt jön be az, hogy ne használd rg-ként a gépet elv, merthogy fájl jogosultságok keményen számítanak, vagy pl. vista symlinkel, kevésbé töredezik, nagyságrendekkel megbízhatóbb - gyk. aramszunettel meg nem sikerult elszurnom NTFS-t, eddig csak hw hiba vagy elcseszett particionalas miatt lattam szethullott NTFS particiot/kotetet; meg nem mellekes, hogy leteznek dinamikus kotetek, hozza RAID funkciok, nemcsak a regi elsodleges + kiterjesztett particios bohockodas, stb., stb., stb.)

Nameg, ha mar Windowst fejlesztenek, lehetoseg szerint legyen mar kompatibilis magaval a Windowsszal.

Mondjuk ezek mintha mar joparszor tema lett volna IRC-n.. :)

----------------
Lvl86 Troll

Ez megint egy olyan kerdes, mintha azt kerdezned, ugyan linuxnak/bsd-nek/solarisnak mia lotokert kellene tudni ntfs-t? Hat peldaul azert, hogy a windows altal kezelt adataimat is elerjem. Marpedig nem fogsz egy dvd-nel nagyobb meretu fajlt eltarolni fat32-n barmennyire is szeretned.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Szerintem meg tévedsz. :) Ki az a marha, aki reactos-t használ végfelhasználói célokra? Szerintem aki reactos-t telepített, az vagy fejleszti, vagy teszteli. De kell egy másik os is egy alpha os mellé, és mivel a reactos windows-kompatibilitásra törekszik, szerintem a fejlesztők és tesztelők többsége jobban ismeri a windowst, ergo azt is használja elsődleges os-ként.

Hogy értsd a különbséget a te fenti kijelentésed és az én kérdésem között: a legtöbb windows felhasználó nem használ reactos-t, de a legtöbb reactos felhasználó használ valamilyen másik os-t, és szerintem a többségük windowst használ.

Ha nem végfelhasználói célra használja, akkor tipikusan nincs szüksége arra, hogy a végfelhasználóként használt rendszerén lévő összes dokumentumához hozzáférjen. Amúgy meg a fejlesztőknek szerintem az ő dolguk, hogy a saját munkájukat megkönnyítik-e az NTFS támogatásával.

Másrészt lehett végfelhasználói célokra használni (főleg virtuális gépen); vannak olyan programok, amik használhatóan mennek a Wine-ban, a ReactOS-ben pedig AFAIK tipikusan jobb eséllyel mennek a programok, mint Wine-ban. A szálat indító subschee is azt írta, hogy "A rendszer maga szerintem jó[...]Sok Win program működik rajta, pl. uTorrent, etecera.[...]Legnagyobb hiánya az NTFS", azaz itt arról volt szó, hogy végfelhasználói szempontból kell-e az NTFS.

Altalanossagban is jo az NTFS support. Ugyan a projekt jelenleg valoban alkalmatlan vegfelhasznaloi celra, de gondolom a fejlesztok egyik nem titkolt celja, hogy ez a teny megvaltozzek. Innentol kezdve a mondat tobbi reszenek nem sok ertelmet latom.

Ezen felul a win partiicon is lehet tarolni teszt dokumentumokat, es ntfs support mellett sokkal konnyebb onnan megnyitni, mint elobb atmenni winre, kitenni a fat-os particiora, majd ROS-sal megnyitni.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Rászántam magam, hogy kipróbáljam VirtualBox alatt. Kellemesen csalódtam, az egész telepítés nem volt több 1 percnél. Ami nagyon tetszik az a gyors boot és hogy keveset tölt menet közben.