Az Obama kormány, a Sun-os McNealy és az open source

 ( trey | 2009. január 24., szombat - 11:28 )

Az Obama kormány abbéli igyekezetében, hogy csökkentse a kormányzat egyre növekvő IT költségeit, a nyílt forráskód felé fordulhat. A Sun Microsystems egyik alapítója, korábbi vezérigazgatója és jelenlegi elnöke Scott McNealy azt nyilatkozta egy BBC interjúban, hogy az Obama kormány felkérte egy tanulmány elkészítésére, amely utat mutathatna a nyílt forráskód lehetséges bevezetése esetén, illetve bemutatná a nyílt forráskód használatának előnyeit.

Az interjúban McNealy azt mondta, hogy a nyílt forrású termékek használata javítja a biztonságot, jobb minőségű szoftvert eredményez, alacsonyabb költségeket, magasabb megbízhatóságot nyújt.

"A kormányzatnak el kellene rendelnie a nyílt forráskódú referencia implementációkra épülő nyílt forrású termékek használatát a biztonság javítása, a jobb minőségű szoftverekhez jutás, az alacsonyabb költségek, magasabb megbízhatóság elérése érdekében -- ezen előnyök mindegyike a nyílt forrással jár."

A nyílt forrásból adódó költségcsökkentéssel kapcsolatban McNealy a következőket mondta:

"Egyértelműen nyilvánvaló, hogy a nyílt forrás használata a proprietary szoftverrel szemben sokkal költséghatékonyabb és eredményesebb," - majd hozzátette "A nyílt forrás nem kívánja meg, hogy fizess akár egy fillért is a Microsoftnak, az IBM-nek, az Oracle-nek vagy bármelyik másik proprietary gyártónak."

Noha McNealy szépeket mond a nyílt forrásról, az Ars Technica felteszi a kérdést, hogy vajon valóban Ő-e a legmegfelelőbb ember a munkára, utalva a Sun alapító múltban tett nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatos ellentmondásos kijelentéseire.

A BBC cikke itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eredményez továbbá egy rakat állástalan amerikai programozót vagy ezek a cégek akik munka nélkül maradnak idejönnek európába vagy a fejlődő országokba és onnan szipkázzák el a pénzt...

> Eredményez továbbá egy rakat állástalan amerikai programozót

Rövid távon esetleg. Hosszútávon viszont megnövekszik a kereslet a programozók iránt, mert sokak számára megfizethetővé válik a nyílt forráskódú szoftverek differenciális testreszabása. A jó programozók telefonszámát kézről kézre fogják adni, mint ahogy manapság kézről kézre adják a jó mesteremberek elérhetőségét is.

Szerintem.

Obama 3 millió új állás ígéretével is nyert. Rövid távon sem engedheti meg, hogy az ország "quality jobs"-ot veszítsen. Főleg ha az IBM, etc erről még szívbemarkoló reklámfilmet is forgat.

> Rövid távon sem engedheti meg, hogy az ország "quality jobs"-ot veszítsen.

Vagyis kell egy olyan munka lehetőség, ami a nagy cégeknél történő zárt kódú alkalmazások előállításának gályamunkájából kihullottakat felszívja. Mint pld. a kis cégeknél történő nyílt forrású kódok differenciális testreszabása. :-)

A történelem ciklikusságot mutat: a centralizálási törekvéseket decentralizálási törekvések váltják fel, amit aztán centralizálás követ, és így tovább. A centralizált szoftverfejlesztést ezek szerint decentralizált szoftverfejlesztés követi. Persze nem abszolút módon, hanem az arányok változásában.

Brilliáns, pont azokat az időket éljük, amikor minden kvk felvehet egy programozót olyan valamiért, amit a windowsa eddig megoldott. Kína retteghet, hatékonyságban lenyomják őket a 'csába!

> minden kvk felvehet egy programozót olyan valamiért, amit a windowsa eddig megoldott

Cégspecifikus teljesítmény alapú bérezés kényelmes kezelését a bérszámfejtő programban?

Az IBM nem a legjobb példa, mert ők is két lovat ülnek egy fenékkel (vagy két fenékkel ülik meg a lovat). Mindegy hogy nyílt vagy zárt kódú megoldást kérnek tőlük, ők igyekeznek kielégíteni az igényt.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

nem hiszem, hogy munkahelyvesztessel jarna. jopar ceg keszit opensource termeket. es ok fizetik a programozoikat. attol hogy egy program OpenSource meg nem jelenti azt, hogy a telepitesert, support-ert, atszabasert, egyedi igenyek beepiteseert nem kene fizetni. maximum a keletkezett valtozasok is nyiltak lesznek. azok a cegek amik lepest tudnak tartani a valtozasokkal fennmaradnak, es elszipkazzak a jo programozokat a vesztes cegektol. akarhogy is nezzuk ez evolucio. az a ceg ami nem kepes valtozni az elbukik. igy van, volt es lesz is.

a rugalmas megmarad, a rugalmat, alkalmazkodaskeptelen meg eltunik... legyen akar eloleny (ember,állat, virus, baktérium...) , politika, ceg, orszag, software, stb.

Ez politika, nem az a lényeg, hogy mi lesz a valós következmény, hanem hogy mi a elképzelhető legrosszabb, amit az ellenoldal hírdetni fog.

az IBM szamara teljesen mindegy milyen technologiat igenyelnek az ugyfelei. mindegyikkel rendelkezik. a lenyeg, hogy fizessenek.
--
Live free, or I f'ing kill you.

(reméljük) rövid távon bármit megengedhet: világválság van/lesz. jó alap. de pl. az M$-től ettől függetlenül már ezreket küldenek el.
all those moments will be lost in time...

Arrafelé betartják a választási igéreteket? Főleg válság idején?

Persze. Nem azt mondta, hogy 3 millióval _több_ munkahely lesz, hanem azt hogy 3 millió _új_. Hogy közben mennyi szűnik meg, az irreleváns ;)

Ha nyílt forrású szoftverekre váltanak, azokra nem kell fejleszteni? Az eddigi Windowsos kormányzati programokat nem kell átírni, hogy működjenek más rendszerek alatt is? Ezeket nem kell karbantartani? Ha tömegesen váltanak át nyílt forrású szoftverekre, a megnövekedett elvárások miatt azok készítői nem vesznek fel több embert?

Na, úgy tűnik, mi leszünk az MS utolsó fellegvára. :))

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Ha mi vagyunk valaminek az utolsó fellegvára az már régen megdöglött!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Hűha, ez tényleg a vég. :D

Demagógia lenne-e azt állítani, hogy onnan lehet tudni, hogy valami halott, hogy csatlakozunk hozzá? :-) AZt hiszem ennek a népnek veleszületett képessége van erre.

Ez esetben az EU is halott. :)

Ha lenne az MS-nél drágább megoldás, a kormányunk azt választaná.

"Egyértelműen nyilvánvaló, hogy a nyílt forrás használata a proprietary szoftverrel szemben sokkal költséghatékonyabb és eredményesebb," - Ez az amit mindenki tud, de nálunk "nem szabad kimondani"...

Egyébként hiszem ha látom!

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

Azért ez már egy eléggé fontos üzenet annak megvilágítására, hogy állami szinten világszerte feleslegesen szórták a pénzt olyan IT "fejlesztésekre" amik teljesen szükségtelenek voltak sztem. Gondolom az USA kormányzati szinten milliárdokat költött arra, hogy ugyanazt az oszlopdiagrammot most quadprocis gépen az x-edik ugyanarra használt offisszal csinálja meg a többezer titkárnő országszerte, mint 15 évvel ezelőtt. 30 év múlva talán rájönnek lassan, hogy miért tiltakoznak páran a szoftverszabadalmak ellen is most...
Ha ebből a projectből lesz valami, az érdekes jövőt sejtet IMHO.

Ez így van. A legfeleslegesebb fizetős program a vindóz, mert ha összeadjuk, hogy csak a magyarok mennyi pénzt költöttek rá kiderül hogy kétszer meg lehet írni belőle ofiszostul.
Ha pedig hozzáadjuk a világ többi országát...
A nyílt forráskód nagyjából az oprendszerekből, böngészőkből és openoffice-ból áll.
A többi fotobót, autóked, sap meg ilyenek, nagyon ritka a cégeknél a nyilt forrás.
Mondom ezt én aki 4 éve csak linuxot használ nyílt forráskódu programokkal és asszem a 400 főt foglalkoztató cégnél én vagyok az egyetlen linuxos.
A céges gépeken kötelező ie outlook és 4 éves víruskereső...