Miguel de Icaza: Moonlight-tal is nézhető Obama beiktatása

 ( trey | 2009. január 20., kedd - 17:33 )

Miguel de Icaza blogjában ma megerősítette, hogy Moonlight pluginnel is nézhető Barack Obama hivatalos beiktatási ceremóniájának videóközvetítése Linux/x86 és Linux/x86-64 rendszereken. A plugint ma frissítették, így a közvetítésre kíváncsiaknak mindössze annyi a dolguk, hogy meglátogatják a plugin honlapját és telepítik azt.

A blogbejegyzés szerint a Microsoft tegnap késő este elérhetővé tette a Moonlight fejlesztők számára a közvetítés alatt használt kódot, így le tudták azt tesztelni a Moonlight-tal. A Linux felhasználóknak külön oldalt hoztak létre, mert a főoldalon 2.0-s Silverlight-tal egyenértékű Moonlight kellene, de az egyelőre nincs. Aki kíváncsi a közvetítésre, a következő linken követheti: www.pic2009.org/page/content/linuxplayer

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy gyomorideg voltam, hogy sikerül-e, de összejött az utolsó pillanatban. Egész frankón megy.

--
trey @ gépház

Hajaj, meg az iphone-odon is nezheted!!!11 :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

ilyesmitől nekem biztosan nincs gyomoridegem:) mi lett volna, ha az utolsó pillanatban nem jön össze? beláthatatlan következményei lettek volna a tér-idő kontinuumban, és megsemmisül a világegyetem?!:)

megszólalt volna egy kis füles valamelyik biztonsági fülében: SOS, Air one, SOS, szóljatok az elnökre, hogy hagyja abba a beszédet. Trey-nél nem megy a moonlight

olyan ez, mint az amerikai űrgolyóstoll és az orosz ceruza esete. csak az urban legend, ez meg... CNNen lehet nézni műholdról, kábeltvről, és nem kellett semmit sem telepíteni a TVre:)

Ha jól tudom, a golyóstoll v ceruza valós történet, csak azt felejtik el hozzátenni, hogy a ceruza nem igazán jó az űrben. A ceruzában lévő grafit könnyen letörhet a ceruzából és az űrben az ilyen szennyeződések, amelyek bárhova eljuthatnak, nem igazán szerencsések.

No igen, de a filctoll azért csak működik súlytalanságban is.

így van, de kezdetben nem volt mást. itt a történet.

És még tűzveszélyes is egy kicsit.

persze, akkor hogyha van olyan hülye valaki, hogy az űrkabint tiszta oxigénnel tölti. (volt)

Csak van akinek nincs tv, mert úgyis csupa fölösleges hülyeség, mikor ott a net, vagy mert munkahelyen van.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

munkahelyen nettvzni?! fúúúj!!:D

"ilyesmitől nekem biztosan nincs gyomoridegem"

Szerinted? :)

--
trey @ gépház

még mindig nem érzem, hogy lenne:)

Szerinted nekem volt? Irónia.

--
trey @ gépház

nálam megy bubuntu 64biten
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Azért az jelent valamit hogy egyáltalán van választási lehetőség. Ölég nagy reklám a Linuxnak. :)

Már nincs... ő lesz az elnök mindenkepp :-)
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

az amerikai politikai esemenyeket a C-SPAN-on erdemes nezni

http://www.c-span.org/politics/c-span-inauguration-hub.aspx

--
Live free, or I f'ing kill you.

Nekem nem jött össze, de hulu.com-on flash pluginnal lehet nézni.

Elsőre nekem sem jött össze, kiírta az oldal, hogy 2.0 Silverlight kell neki. Aztán láttam meg alul a "Linux-compatible Silverlight Player" feliratot. Megy.

Ez a plugin elérhető valahol regisztráció nélkül? Nálam is csak állandóan loading van a Moonlight-al:(

----- www.blackpanther.hu -----

nalam is

Jól látom, hogy csak firefox-al működik egyelőre?

Nekem nem megy. Letöltöttem a plugint, újraindítottam a Firefoxot. Megnyitottam a "Linux-compatible" oldalt, Kiírta a bal felső részre hogy "Loading...". Jobb gomb -> Install Microsoft Media Pack. Licensz elfogadása, letölti, aztán közli, hogy hozzáférés megtagadva. Kubuntu Hardy 64 bit. Mit csinálhatok rosszul?

Vicces, hogy a pic2009 késik pár másodpercet a c-span-hoz képest.

Nálam fordítva. Máshogy görbül felénk a tér...

http://www.ustream.tv/

Flash oszt jóvan.

Nálam tökéletesen megy ubuntu-n és gentoo-n is, 64 bit-en!

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Le kellett töltened a Media Pack-ot? Ha igen, hogy csináltad?

Nálam megkérdezte, hogy leakarom-e tölteni, letöltötte és telepítette
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Vajh' miért nem izgat ez a Silverlight/Moonlight...?

Burkolt niggerezés? :-D

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Miert kellene, hogy izgasson? Ez is csak egy eszkoz.

Asszem lemaradtam a közvetítésről. Cwsak azt írja ki, hogy loading, oszt semmi. Vagy most itt kötelezően mono és dotnet fikázásnak kéne jönnie?

Egyébként a plugin fölment, és próbálok silverlight-os oldalakat nézni. Mindenhol Silverlight telepítését kéri, Moonlight sehova se jó. Most akkor keresztplatformos vagy nem? Mert ugye flash alatt ennyi szívás azért nincsen, amíg csak 7-es linuxos flash volt, addig is egy csomó oldal beengedett.

Ez a Moonlight 1.0-s Silverlight-nak felel meg. Mire lesz Silverlight 3.0, addigra már majdnem lesz Moonlight 2.0. Csak oldal nem, amit nézni lehetne vele. Azt a másfél év lagot meg majd csak kibírjuk valahogy.

--
trey @ gépház

Ezt mondom. Amíg volt nekünk 7-es flash (windowsra meg 8-as majd 9-es), addig csak néhány oldal dobott ki azzal, hogy frissítsek. A Silverlightnál meg a felsorolt példaoldalak mindegyike kidobott. Sőt. Csak egy közölte velem, hogy verzióval van a gond, a többi simán csak egy "töltsed le a szilverlájt" üzenetet adott, vélhetően annyit ellenőrzött, hogy linuxos a böngésző, oszt kész.

Az flessnél végre sikerült elérni, hogy linuxra is legyen friss verzió, erre most itt van ez. Hurrá. Ha ez elterjed, akkor újra ki leszek tiltva néhány fotó és dizájn témájú oldalról, holott ezeket már az utóbbi években linuxon is lehetett nézni. Nem arról van szó, hogy a linuxos netbookokat akarják így teljesen ellehetetleníteni? Mert ugye ki venne olyan netezésre kitalált gépet, amin a weboldalak egy része nem jön be...

“Azt a másfél év lagot meg majd csak kibírjuk valahogy.”

Itt el lehet vitatkozni arról, hogy vajon mi a jobb. A windowsos plugint fejlesztő cég csinál linux alá is plugint, de zárt forráskódút (adobe). Vagy bizonyos infókat átad a nyílt forráskódú közösségnek, akik erőforrás és teljes betekintés hiányában másfél év késéssel összetákolnak úgy-ahogy működő változatot (ms-mono).

Valahogy nekem az előbbi szimpatikusabb. Persze nem vagyok ortodox rms-hívő.

vajon a zárt nvidia driveres kártya jobb gnu/linux computerbe, vagy radeon egy használhatatlan hivatalos driverrel és részben közzétett infókkal, ami alapján próbálnak nyílt drivert csinálni?:)

es te is tudod, hogy erre a kerdesre nem A vagy B a valasz. ;)

A grafikus kártya kicsit más ügy, gépet egyszer vesz az ember, és akkor vehet linux-támogatottat (mondjuk dell), vagy szívhat később (mint én a via unichrome chipsetemmel), vagy úgy, ahogy van, lemondhat a compiz-kockáról, és akkor nincs gond.

A weboldalakból viszont nem tudhatom, hogy melyiket akarom megnézni 2 hónap múlva, és nem rajtam múlik, hogy az oldal, ami tartalmát tekintve érdekelne, Silverlight max_linux_verzió+1-et követel-e meg.

A két lehetőség itt szerintem (már, ha az ms jóhiszeműen áll hozzá a silverlight-hoz):

1) ír rendes plugint maga, a forráskódot megtarthatja, csak működjön, és legyen rpm és deb csomag hozzá suse, fedora meg ubu alá.

2) nyílt forráskódúvá teszi a sajátját.

De ez, hogy időnként kampányszerűen segít valamit, de egy verzióval mindig előbb jár, nekem nem tetszik.

Látom te kapisgálod, hogy speciel nekem mi a bajom a Silverlight-tal...

--
trey @ gépház

+1

Hát azért az is kemény hogy az ms külön létrehoz egy 1.0-s silverlightot követelő oldalt csak azért hogy linux alatt is menjen a cucc. Szerintem jót röhögtek rajta Rendmondban. :)

Lehet, hogy jót röhögtek, de megkockáztatom, hogy ez egy új korszak kezdetének jele az MS-nél..
Elképzelhető lett volna 10 évvel ezelőtt ugyanilyen ettől a cégtől??

(Bár illúzióim nincsenek, ezzel is az ő (MS) technológiájuk terjed, amit legjobban csak ők tudnak szállítani, ahogy erről már volt szó máshol is..
Igen, pl. átadta a hírben említett kódot, de ettől még a moonlight mindig csak kullogni fog a silverlight után..)

És vajon mi a búbánatos kecskebékáért követeli meg a silverlight2-t a az oldal, ha egyébként meg elég neki az 1 is? (ahogy azt a mellékelt ábra mutatja)

Talán mert ez az MS érdeke. Éreztetni, hogy a moonlight le van maradva.

Viszont bennem felmerült egy másik kérdés: az ms mikor adott ki megfelelő infókat a sl 2-höz? Tehát amiből a moonlight 2-t fejlesztő csapat dolgozik (illetve csak fog), az az infó a sl 2 kliens megjelenésekor került ki, vagy előtte, esetleg utána? Mert ez alapján könnyen eldönthető, hogy az ms szándékosan arra játszik, hogy a moonlight le legyen maradva, vagy nyugodtan összetehetik a kezüket és mondhatják azt, hogy "mi nem tehetünk semmiről"?

Nyilván arra játszik. Ugyanaz a stratégia, mint az Office Open XML-nél: amikor egy tőlük független szabvány kezd erőre kapni, akkor közzétesznek egy formailag nyílt szabványt, amit azonban objektív okok miatt soha senki más nem fog időben implementálni, és a monopóliumuk segítségével mindenütt elterjesztik. Ott a doksi 6000 oldalas terjedelme, hiányos volta, csapnivaló minősége és és az ODF friss megjelenése volt az implementáció akadálya, ez olyannyira nyilvánvaló, hogy még maga az MS se tudott azóta előállni OOXML-képes szoftverrel, talán az Office 14 az lesz.

Itt is hasonló a helyzet. A flash elérhető linux alatt is, kezdeményezések vannak a flash formátum kinyitására is. Erre a MS előáll egy látszólag nyílt szabvánnyal, amit az időzítés miatt a büdös életben nem fog harmadik fél implementálni használható módon. És mindezt pont akkor lépi meg, amikor a linuxos netbookok már-már fenyegetést jelentenének az MS piacára.

Ezzel a linux rendszert megpróbálja újra olyan helyzetbe hozni, amilyenben az a Mozilla/FF megjelenése előtt volt: amikor normális böngésző híján a linux még nem volt internet-képes.

Kár, hogy az EU bírósága jó 10 év lemaradással még mindig a Win-IE árukapcsolást vizsgálja, holott a jövő piacára nézvést a Silverlight terjesztése sokkal inkább számít a monopóliummal való visszaélésnek.

Ez tök jó, de a kérdésemre még nem kaptam választ.

Amúgy egy profitorientált vállalat mégis mit tegyen? Ha az ő fejükkel gondolkozol (látom, ez megy), akkor gondolj arra is, hogy nekik lételemük a konkurencia gyengítése, különben nem veszik meg a terméküket és csődbe mennek.

Amúgy érdekes, hogy egyáltalán adnak ki doksikat. Ennek szerintem az egyetlen oka az, hogy lassan a fejlesztőket is érdekelni fogja az a bizonyos 1%. Az ms pontosan tudja, hogy ha linuxra nem lesz plugin, akkor sokkal kevesebb projecthez fognak sl-t használni.

"nekik lételemük a konkurencia gyengítése"

Pedig mennyivel jobb lenne, ha inkább a saját termékeiket erősítenék és így próbálnák távol tartani magukat a csődtől és nem a konkurenciát gyengíteni.

Ja, de ez nem mindig elég a sikerhez, mert ha meg túl sikeresek, rájuk száll az EU. :)

Az igazi történelmi esemény nem ez, hanem George W. Bush búcsúzása volt. A szuperhatalmú Amerika utolsó fehér elnöke búcsúzott vele. Itt ért véget a fehér ember uralma! :-))

Már látom is magam előtt, ahogy a Ku Klux Klanos srácok elkeseredésükben tömeges öngyilkosságot követnek el. LOL! :)

És kelendő lesz a fekete csőrös sipka.

Yo! B1@ck P0w3r! :D

Ez már nem kevés sci-fiben benne volt. Pár év múlva lehet, hogy tényleg gáz lesz fehérnek lenni.

kishazánkban minden bizonnyal.

Megyek is gyorsan szolizni egy kicsit. :)

Trump beiktatása már problémamentesen nézhető. 8 év alatt sokminden megváltozott.

"Thanks Obama!" :)

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."