Debian telepítő az Android eszközökhöz

 ( trey | 2009. január 17., szombat - 11:00 )

Korábban volt már szó arról, hogy telepíthető Debian a T-Mobile G1-es készülékére. Most megjelent egy "Debian for Android Installer" cucc, amely megkönnyíti a telepítést. A telepítő és bootloader segítségével életre lehet kelteni a Debian-t az Android futtatására alkalmas (egyelőre csak a G1) készülékeken. Az egész telepítési folyamat letudható 10 perc alatt. Ezután a Debian tárolókban megtalálható programok széles választéka válik elérhetővé a készülék tulajdonosa számára amellett, hogy természetesen telefonja továbbra is rendeltetésszerűen használható mint Android eszköz, annak minden képességével. A következő videó működés közben mutatja a Debian-t a G1-en:

A telepítő megtalálható itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Csinálnának már végre egy Android készüléket valami normális dizájnnal. Úgy vágnám ki az iPhone-t az ablakon csak úgy puffanna.

--
trey @ gépház

Nekem egészen tetszik a G1, már persze amit látni róla itt-ott. Azt hiszem, 38000 Ft-ért (180 $) vennék is, bár nem tudom, itthon mennyivel lesz drágább. Vagyis hogy a T-mobile-n belül szabottak-e az árak.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Inkább a korlátozásoktól mentes Dev Phone 1-et lenne érdemes venni. Drágább, de semmilyen megkötést sem tartalmaz. Nekem kinézete nem tetszik.

--
trey @ gépház

Na igen, szerintem is az jobban megéri a nagyobb barkács faktor miatt.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Haverom vett egy ilyet, és volt szerencsém megnézni mit tud... Ez alapján ha tényleg lehet majd itthon kapni a G1-et (állítólag első negyedévben már kapható lesz), nekem feltétlenül kell egy! Elképesztő mi mindent tud és folyamatosan jelennek meg hozzá a különféle alkalmazások. Én nem ismerem az iPhone-t, nem is láttam még működés közben, csak olvastam róla hogy milyen és mennyire jó.
trey, én most egy SE P990i-vel szaladgálok, hát az se egy szépségdíjas termék! :-) De mondjuk engem a legkevésbé érdekel, hogy hogyan néz ki a telefonom. Tudja azt amit én szeretnék és - éppen akkor - elvárok tőle, a külső az utolsó helyen szerepel (volt már Ericsson A1018s, A2618, R310, R600, T65 stb. telefonom, ezek után ki lehet találni hogy nem a külső vonzott). Ha lesz itthon végre G1, engem az fog érdekelni amit tud. És amit eddig láttam belőle, az alapján valóban nagyon ígéretes.

--------------------
Tegnap beállított hozzám egy Tyrannosaurus Rex és Hamlet. Volt nagy dinóm, dánom...

Majd szólj, hogy az ablakod alá állhassak :D

Nem rossz telefon az iPhone, sőt kimondottan jónak tartom. De vannak olyan bosszantó hiányosságai és hibái is, ami miatt a falnak tudnám néha csapkodni. :)

--
trey @ gépház

FUD, troll, 10 apple funboyból 11 szerint a világ legtökéletesebb telefonja. Mocskos Google bérenc. :)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Hát valamit az apple tényleg jól csinál. Én mindig reálisan szoktam műszaki cuccokat venni, 5 éve van egy telefonom, akkor került 6000 ft-ba. Telefonálni, smsezni lehet vele, a többi sosem érdekelt. De valahogy az iPhone nagyon megfogott. Abszolút nem lenne rá szükségem, de valamilyen megmagyarázhatatlan okból mégis KELL! :) Hozzá kell tennem, hogy mac user vagyok és nálam minden "just works", lehet, hogy a telómtól is ezt várom el.

Nekem az összes apple termékkel kapcsolatban ez a benyomásom.

**************
yes > /dev/null

3 meket használó haveromból a két hárdkór-user ugyanezen a véleményen van (egyik webprogramozó, másik (2-4K-s) cg-ben utazik)
[bocs de ez kikívánkozott -- önterápiás céllal írtam]

G2 mikor erkezik, hirtelen ahogy talaltam 1-2 cikket januar 26-ai datumot latok, ez valos lenne? Ill. ararol van vmi h hozzavetolegesen mennyi lesz?

--
Don't Panic if you see me laughing,
that's not a bug, just a feature.

Ami cikket én olvastam G2 témakörben az mind spekuláció volt. Hivatalos(nak tűnő) forrásból még egy kukkot sem láttam róla.

--
trey @ gépház

Még 9 nap, és kiderül. Elvileg egy hétfőre esik ez a nap, szóval nem lehetetlen.

Nagy Péter

ha veszel, akkor majd muti meg :)

Az iPhone addig volt jó UNIX telefon, amíg az Androidot ki nem hozták. iPhone-ra is van egész szép csomagmennyiség, de közel nem annyi, mint debianra.

Nagy Péter

a debiannak semmi köze az androidhoz
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Azért valami köze csak van, mert a videóban az android fölött futott a debian. Legalábbis a statusbar fönt az eredeti, alatta az inkább csak egy konzolablak.

Szerk:
Értem már, ez csak egy installer, utána natívan fut csak a debian. Akkor tényleg nem sok köze van. Elsőre azt hittem, hogy utána a debian repóból mondjuk földobhatunk egy apache2-t, és az majd fut android alatt.

Nagy Péter

Itt nem a programválasztékkal vannak problémák. Súlyos szoftver ergonómiai problémái vannak, ami számomra azért mulatságos, mert az Apple fanok mindig arra verik magukat, hogy az Apple ebben aztán verhetetlen.

Ízelítő a problémáim közül: How to mark emails as read with iPhone

Persze lehet, hogy van rá kerülő megoldás (aki tudja ne kíméljen), de hogy az nem intuitív módon, az hétszentség. Ilyenből van nekem egy batyura való, 5 hónap használat után összegyűlt.

Persze ettől még más miatt szeretem.

--
trey @ gépház

Ezt a batyut majd egyszer kinyitod, hogy megmutasd a hup olvasóknak? Vagy megtartod magadnak? :)

Yep. pl. a libxslt-re, glibre es python-ra mocskos nagy szuksegem van a telefonomon.

---
pontscho / fresh!mindworkz

… tekintve, hogy python még symbianra is van, úgy tűnik valós igény (enyémen is fent van;))

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ugy latszik, h nem jott at elegge az ironia rajta. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

dehogynem, ellenben bár lehet, hogy Neked nincs rá szükséged, de a tény, hogy az okostelefonok jelentős részére van pl. python, azt mutatja számomra, hogy van rája igény;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ez olyan dolog, s sosem fogod kitalalni mi volt a harmadik open source sw tort iphone-ra. Az apache.

---
pontscho / fresh!mindworkz

ugyan... ez után nem lepődik meg az ember;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

ha jól sejtem akkor ez valami chroot-os debootstrapes valami?

hát sajnos nem, még installernek csúfolni is túlzás

http://kitenet.net/~joey/blog/entry/investigation_of_an_inelegant_installer/