Kiadást gátló akadály gördült el a Debian Lenny elől

 ( trey | 2009. január 5., hétfő - 20:51 )

A Debian projekt decembere a "general resolution" jegyében telt. A szavazásokon két kérdésben kellett a projekt tagjainak dönteniük. Ebből a külső megfigyelő számára az a szavazás volt az érdekesebb, amely a Debian 5.0 (kódnevén "Lenny") kiadását is akadályozó, egyébként a Debian kiadások előtt állandóan visszatérő "firmware" probléma felől döntött.

A firmware szavazás lényegében arról szólt, hogy a Debian Lenny megjelenését el kellene-e addig halasztani, amíg az összes, a Debian Free Software Guidelines-t megsértő körülmény fenn áll és arról, hogy a kernelben levő blob-ok ilyen DFSG-t sértő "körülménynek" számítanak-e.

A firmware kérdéskörben kiírt szavazáson az alábbi lehetőségek közül lehetett választani:

  • 1. Reaffirm the Social Contract. - Jelentése körülbelül ez "a Lenny kiadásának elhalasztása addig, amíg a 2008. november 1-én ismert DFSG-t sértő körülmények meg nem oldódnak"
  • 2. Allow Lenny to release with proprietary firmware. - Ez az opció lehetővé tette volna a Lenny megjelenését mindaddig, amíg új firmware blob-ok nem kerülnek be a disztribúcióba. A megfogalmazás egészen hasonlít azoknak az opcióknak a szövegezésére, amelyek lehetővé tették a Sarge és az Etch kiadását a már akkor is fennálló firmware aggodalmak ellenére.
  • 3. Allow Lenny to release with DFSG violations. - Lehetővé tette volna a Lenny megjelenését annak ellenére, hogy sérül a DFSG.
  • 4. Empower the release team to decide about allowing DFSG violations. - Felruházta volna a kiadással megbízott csapatot a döntés jogkörével.
  • 5. Assume blobs comply with GPL unless proven otherwise. - A szöveg olyasmit jelent, hogy "feltételezzük, hogy a blob-ok megfelenek a GPL-nek, mindaddig amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik". Ennek az opciónak a szövegezése egyáltalán nem említi a GPL-t. Értők szerint ez körülbelül a 2. és 3. pontnak felel meg.
  • 6. Exclude source requirements for firmware. - Ez a lehetőség arról szólt volna, hogy a firmware nem szoftver, ebből kifolyólag nincs szükség a hozzá tartozó forrás terjesztésére.
  • További vita.

A szavazást a projekt titkára, Manoj Srivastava írta ki. Egyes opcióknál 3:1-es többség kellett volna ahhoz, hogy a szavazás eredményeként elfogadják. Számos Debian fejlesztő elégedetlen volt a szavazás kiírásának módjával. Voltak akik szerint a kiírás úgy volt megfogalmazva, hogy biztosan Manoj favoritja győzzön. A vádak miatt a titkár december közepén lemondott. A helyét Bdale Garbee vette át helyettes titkárként.

A szavazás részleteiről, a választható opciókról bővebben itt lehet olvasni.

A szavazás eredménye szerint a projekt az "Assume blobs comply with GPL unless proven otherwise" mellett döntött és ezzel elhárult ez az akadály a Lenny kiadása elől.

A LWN cikke itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Kicsit tullihegik neha ezt a GPL dolgot. A vilagon semmi sem tokeletes. Aki nem ezt elfogadni, nem kepes kompromisszumokra, elobb-utobb kivesz.

akkor most túléltek, mert a kompromisszumra szavaztak?

Gondold ezt újra!

A fő célkitűzéseik a saját social contractjük szerint, hogy egy teljesen szabad rendszert adjanak a felhasználóknak.

Ebben benne van az is, hogy alapból nem tartalmaz blob-ot, és megpróbálják valamilyen free cuccal helyettesíteni, valamint korrektül működik benne a firmware loader, hogy ha az adott dologra nincs free cucc.

A Debian és hasonló projektek, ebben a folyamatban, hogy szabaduljanak fel a firmware-k katalizátorként működnek.

Szerintem teljesen jól csinálják.

Kissé vulgárisabban fogalmazva: Ha a "kompromisszum" jegyében most szarnának az egészre, akkor a segget csinálnának a szájukból, ahogy mondani szokták...

nyugtasson meg valaki, h ahany honapot csuszik a Lenny, annyi honappal lesz tovabb tamogatott az etch az eredetileg meghatarozotton tul....

Mi van eredetileg meghatározva?

--
trey @ gépház

valahol azt olvastam hogy 2009. vege
de lehet h ez osszefugg a Lenny kiadasaval
azaz remelem
erosits meg, h igy van :)

Fogalmam sincs. Ezért kérdeztem.

--
trey @ gépház

Uj kiadas datuma + 1 ev van a security FAQ-ban. (Tehat meg akar masfel evig is tamogathatjak mostantol :P)

pompas :)

[]