Fedora: körülbelül 9,5-10,5 milliós felhasználói bázis

Az Ubuntu mögött álló Canonical nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg körülbelül 8 milliós és egyre növekvő felhasználói táboruk van. A soron következő nagyobb kiadása előtt álló Fedora disztribúció képviselőjének szintén feltették a kérdést: hányan használják véleménye szerint a Fedora-t?

"A felhasználók teljes számát mindig is hihetetlenül nehéz volt felmérni" - mondta Paul Frields, a Fedora projektvezetője az InternetNews.com oldalnak. "Ha az összes egyedi IP-t veszed... a Fedora 7, 8 és 9-en, körülbelül 9,5 millió gépet ad ki jelenleg."

Frields azonban megjegyzi, hogy a számok nem feltétlen tükrözik a pontos számot. A mérési módszerük magában hordozza a gépek többszöri megszámlálásának lehetőségét, ha a gép dinamikusan kiosztott IP címeket használ. Másrészről az eljárásban benne rejlik az is, hogy egyes - például NAT-olt hálózatban "lakó" - gépeket nem vesznek számba.

A Fedora mérései szerint november 19-én a 3.4 millió Fedora 7-es, 3.9 millió Fedora 8-as, és körülbelül 1.8 millió Fedora 9-es IP-t számoltak össze. Ehhez jön még a "mindig fejlesztői állapotban levő" Fedora Rawhide, amely körülbelül 500 000 egyedi IP-t tudhat magáénak. A már támogatás nélküli Fedora 6 kiadásokról több mint 1 millió egyedi IP-t regisztrálnak.

A részletek itt.

Hozzászólások

nem hiszem, hogy ez sokat elárulna a rendszer minőségéről

Milyen hibákat találtál?

Én mondjuk nem követem a fordításokat, csak a Fedora által karbantartott csomagok honosítását végzem direkt az ő rendszerükbe...

Amúgy a honosítóval egy interjú:
http://sys-admin.hu/cikkek/20081011/a_fedora_honositasa

Fedora - magyar csapat:
http://translate.fedoraproject.org/languages/hu

Fedor fordítási útmutató:
http://docs.fedoraproject.org/translation-quick-start-guide/hu/

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Stilisztikai hibákat. Olyan kifejezéseket látni amiket sehol máshol, főleg a telepítőben. Át kéne néznem a sztringeket hogy pontos legyek, de olyasmik vannak benne hogy sírva vált az ember angol nyelvre ha meglátja. Felhasználó(i fiók) létrehozása helyett "Számla létrehozása", a formázás helyett "Kialakít".

Itt lehet mazsolázni: http://translate.fedoraproject.org/POT/anaconda.master/anaconda.master…

"Error with Partitioning" - "Átalakítván hiba történt" WTF?

"The root account is used for administering the system. Enter a password for the root user."
"A root számlát rendszer adminisztrációra használják. Adja jelszót a root használónak."

A weboldalakat elnézve is gyakori a "Beállás a FLP-be" "Beállás Fedorába" jellegű bikkfanyelvű ferdítés, és sok a typo. Nem fikázni akarok. (Annál is inkább mert a fordítás minősége nem oszt nem szoroz a felhasználók számát illetően, az RHCE-k úgyis angolul használják, és nem desktopon.)

Ha felhasználókat akarnék számolni, biztos az Update rendszeren keresztül tenném. Elvégre bizonyos programokat majd minden felhasználó frissít, és remélhetőleg csak egyszer...

Persze az összes mirrort nem figyelhetem, de a tv-k nézettségi statisztikáit sem a teljes lakosság figyelésével kapják meg...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

a hivatalos mirrorokat üzemeltetőket is meg lehet kérni arra, hogy ők is számolják az updatek alapján a felhasználók számát. természetesen az így összesített adatok is csak egy alsó becslést adnak, mert vannak olyanok akik nem hivatalos mirrorokat, esetleg házon belüli mirrorokat használnak. a szélessávnak nevezett elfogadható bitrátájú percdíj nélküli internet sem ért még el a 3ik világ összes kunyhójába. sőt még magyarország összes településére sem. ezért léteznek még a CD/DVD install only computerek is. összességében viszont így már egy nagyon pontos becslést lehet kapni. pontosabbat, a windows bázis számánál is.

a Redhat/Fedora imho történelmi okok miatt vezet. 10+ éve ez volt a leguserfrinedlybb distro. anno én is ezzel kezdtem. és sokan maratak, mert problémái ellenére mindig használható disztib maradt a mai napig.
az sem meglepő, hogy nincs épkézláb magyar redhat/fedora oldal sem. a magyar Fedora userek túlnyomó része jól beszél angolul, régen egyébként is csak angol tudással lehetett linuxot használni. német tudással esetleg suset még. ezért egyik fedora guru sem szorul rá arra, hogy összehozzon és karban tartson egy magyar fedora oldalt. egyébként debian esetében is ez a helyzet. a debian.hu oldal szerkesztését sem vette át senki treytől, így az továbbra is a hup.hu debian szekciójára mutat. a magyarok pedig teljesen individualisták, ezért magyar nyelven csak akkor születik egy karbantartott disztó oldal, ha kritikus számú felhasználónak magának is szüksége lenne rá. Trey egy ritka kivétel.
az ubuntu.hu imho azért működik jól, mert az ubuntu userek között már jóval több olyan van, akiknek szüksége van magyar nyelvű oldalra, és az oldal által biztosított magyar supportra.

Ha mondjuk abból a feltételezésből indulunk ki, hogy mindkét szám többé-kevésbé pontos, vagy legalábbis az arányok nagyjából stimmelnek, akkor azt kapjuk, hogy olyan 20-30%-kal többen használnak Fedorát mint Ubuntut. Érdekes...
Vajon Magyarországon is hasonló az arány?

Tudom, hogy nem mérvadó, de a 2007-es HUP szavazáson nem igazán látszik kiemelkedően nagy népszerűség. Persze elképzelhető, hogy a Fedorának van egy "rejtőzködő bázisa", ami nem igazán jelenik meg, én azonban inkább arra gyanakszom, hogy nálunk valamiért kevésbé népszerű ez a disztribúció, mint világszinten. Érdekes lenne tudni, hogy mi kell Magyarországon ahhoz, hogy egy disztró népszerűvé váljon, és milyen tényezők befolyásolják ezt...

Pl. ez.

De ha toros elvtárs "beállna" a Fedorába, akkor lehet, hogy történne itt valami pozitív elmozdulás, ahogy ismerem.. :-)

Én használok Fedorát is Ubuntu mellett, éppen összehasonlítási célzattal is, és nagyon hiányzik a nagyobb magyar közösség a problémák megoldásához.

A http://fedoralinux.hu tényleg elbukott?

Elmondtam már többször, elmondom most is a véleményemet. Az a közösségi oldal, amelyik rendszeresen néhány napnál tovább frissítés nélkül marad, halott. Vagy haldoklik.

Ilyen oldalak indításának csak úgy érdemes nekimenni, ha valaki tudja vállalni, hogy azt rendszeresen (értsd: naponta) frissíti is. Legalábbis az első néhány évben. Ezután jön az, hogy releváns _tartalommal_ meg is tudja tölteni nap nap után.

Ha ez a hajlandóság nincs meg, akkor felesleges erőfeszítés, nyugodtan meg is lehet spórolni a CMS kiválasztását, feltelepítését és a logó elkészítését.

--
trey @ gépház

Igen, ráadásul ezek a disznó Ubuntusok folyamatosan distrowatchot olvasnak, hogy torzítsák a statisztikát:

"Among the DistroWatch readers, however, there is no comparison between the two distributions. According to a web server analysis program that records the number of visitors based on the web browser's user-agent string, Ubuntu users represent 39.0% of all Linux-using visitors on DistroWatch.com (this number rises to 45.5% if one includes other Ubuntu-based systems, such as Linux Mint and Kubuntu). In contrast, Fedora users only represent 3.9% of all Linux-using readers on this web site - that's just one tenths of the Ubuntu numbers."

Szerintem ez az "Ubuntu filozófia", valamint egy következetes "imidzsépítés" mindent visz. Emberek vagyunk, és kell egy "sztori" minden "termékhez", még a szabad szoftverhez is..
A Fedora nem sugároz semmilyen "szellemiséget", az csak egy amcsi multi instabil tesztrendszere.. Minek használná az ember?
Ha pedig "hegeszteni" akar, akkor érdemesebb Gentoo-val, Skackware-rel, vagy Debian-nal foglalkoznia szerintem.
Ha új csomagokat akar, arra egy kiadás előtt álló preUbuntu, vagy az Arch, vagy még a Mandriva is megfelel.

Egymásnak esnek a "kedves" felhasználók, egymást gúnyolják, a feljesztőket táborokra bontják, rivalizálunk, mellveregetősdi... vicces.
De hányan is használnak Windows-t? Hány százalék csak a Vista? Hol van ehhez a Linux felhasználói tábor? Hol a növekedés?
Csak egymagam használok 5 (FC4, CentOS 5, Ubuntu 8.04, openSuSE 11.0, Debian 4.0 Etch) különböző disztribúciót. Semmi különbség... hol ez nem megy hol az.

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Így van. És valóban mi a fene zárja ki, hogy párhuzamosan használjunk több disztrót? Talán többe kerül?
Én is minimum kettő különbözőt rakok egy gépre (vagy virtuális gépbe) pont azért, hogy egymást kiegészítsék. Minden disztribúciónak van előnye és hátránya.

Hát nem vagyunk egyformák.. Vannak monogám és vannak poligám emberek. Meg vannak, akik csak ismerkednek.
Nyilván, aki igazán ért egy disztróhoz, annak nem kell pörögni-forogni, az megoldja a problémáját a "hitvesnél", de aki nem ilyen mély "érzésű", az ilyenkor hűtlenné válik, abban bízva, hogy "vígaszt talál" máshol. Vagy csak egyszerűen kíváncsi..
Komoly helyzetben persze dönteni kell egy mellett, de éppen ezért előbb érdemes ismereteket szerezni mindenhonnan.

:-)

Amúgy én nem vagyok tesztmániákus, félreértés ne essék, hanem éppen időnyerésből van fönt a gépemen minimum 2 disztró.
Ha pl. hirtelen, sürgősen kell valami (friss) csomag, vagy bármi más (hardverkezelés), ami nincs meg rögtön az egyiken, vagy nem éppen hibás stb., akkor nem kínlódok vele, irány a másik disztró (vagy VBox, vagy esetleg reboot).
Általában egyik a fő rendszer, a másik a mellékes.
Szerintem ez így (nekem) praktikus.

Ugye ez egy komoly kérdés volt :)
Néhány lehetséges válasz

1) kalandvágyból: mennyivel érdekesebb egy újabb disztrót szét***ni, mint az unalmas, régi, jól ismertet

2) tanulásvágyból: vannak, akik nem abból indulnak ki, hogy az én disztróm a létező legjobb linux

3) szimpla megélhetési okokból: ahogy többen is céloztak rá, néha esetleg talán előfordul, hogy a főnök/megrendelő mondja meg, milyen disztribbel kell dolgozni

4) enyhe föltűnési viszketegség: nézd, nekem milyen - pláne saját fejlesztésű! - linuxom van (láttunk már ennél súlyosabb jellemhibákat is itt:)

5) stb.

Üdv
viraghj

ebben a 9.5 és 10.5millió közötti számban ugye nincs benne a CentOS, RHEL userek száma? az utóbbi az eladási adatokból viszonylag pontosan ismerhető. a centos bázis viszont a fedorához mérten is jelentős lehet.

"Körülbelül", azaz jobb lett volna, ha nem mondanak semmit.

Most a counter.li.org/ webhely nem elérhető, de ott kifejtik, mitől ilyen nehéz (esetükben az összes distróra terjedően) az aktívan Linuxot futtató gépek / használó személyek számát meghatározni.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

A Wikipedia szerint az Ubuntu a legnépszerűbb, de ha ezek a számok pontosak, akkor mégsem!

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu :
"In an August 2007 survey of 38,500 visitors on DesktopLinux.com, Ubuntu was the most popular distribution with 30.3% of respondents claiming to use it."

Tehát nem a WP szerint, hanem a WP szerint a DesktopLinux survey-e szerint.

Amúgy az Ubuntu-nál azt írták, hogy legalább 8 millió, és valószínű, hogy az ő számítási módszereik kisebb részét vették figyelembe a valós felhasználói bázisnak. Internetes fórumok, cikkek gyakorisága alapján nekem is úgy tűnik, hogy Ubuntut otthon sokkal többen használnak, cégeknél pedig inkább a Red Hat lehet jellemző.

Amúgy ha feltételezzük, hogy más disztróknak is van legalább összesen hasonló bázisa, akkor az 1-1.5 milliárd internetező alapján jóval Linux market share jön ki, mint az internetes mérések által általában jelzett 0.5-1 %. Mivel az egy nap alatti különböző IP-k száma viszonylag megbízhatónak tűnik (szerintem többen vannak, akik nem frissítenek minden nap, mint akik egy nap alatt többször, és közben az IP címük is változik), igaz lehet, hogy az internetes méréseket erősen torzítják a reklámblokkolók.