Fedora: körülbelül 9,5-10,5 milliós felhasználói bázis

 ( trey | 2008. november 24., hétfő - 11:21 )

Az Ubuntu mögött álló Canonical nemrég azt nyilatkozta, hogy jelenleg körülbelül 8 milliós és egyre növekvő felhasználói táboruk van. A soron következő nagyobb kiadása előtt álló Fedora disztribúció képviselőjének szintén feltették a kérdést: hányan használják véleménye szerint a Fedora-t?

"A felhasználók teljes számát mindig is hihetetlenül nehéz volt felmérni" - mondta Paul Frields, a Fedora projektvezetője az InternetNews.com oldalnak. "Ha az összes egyedi IP-t veszed... a Fedora 7, 8 és 9-en, körülbelül 9,5 millió gépet ad ki jelenleg."

Frields azonban megjegyzi, hogy a számok nem feltétlen tükrözik a pontos számot. A mérési módszerük magában hordozza a gépek többszöri megszámlálásának lehetőségét, ha a gép dinamikusan kiosztott IP címeket használ. Másrészről az eljárásban benne rejlik az is, hogy egyes - például NAT-olt hálózatban "lakó" - gépeket nem vesznek számba.

A Fedora mérései szerint november 19-én a 3.4 millió Fedora 7-es, 3.9 millió Fedora 8-as, és körülbelül 1.8 millió Fedora 9-es IP-t számoltak össze. Ehhez jön még a "mindig fejlesztői állapotban levő" Fedora Rawhide, amely körülbelül 500 000 egyedi IP-t tudhat magáénak. A már támogatás nélküli Fedora 6 kiadásokról több mint 1 millió egyedi IP-t regisztrálnak.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

(számháború)

nem hiszem, hogy ez sokat elárulna a rendszer minőségéről

A magyar fordítás legalábbis botrányos. Viszont évek óta kattogtatós felületet nyújt SELinux és tűzfal konfiguráláshoz, amiben az Ubuntu kissé le van maradva. Mondom kattogtatós.

Milyen hibákat találtál?

Én mondjuk nem követem a fordításokat, csak a Fedora által karbantartott csomagok honosítását végzem direkt az ő rendszerükbe...

Amúgy a honosítóval egy interjú:
http://sys-admin.hu/cikkek/20081011/a_fedora_honositasa

Fedora - magyar csapat:
http://translate.fedoraproject.org/languages/hu

Fedor fordítási útmutató:
http://docs.fedoraproject.org/translation-quick-start-guide/hu/

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Stilisztikai hibákat. Olyan kifejezéseket látni amiket sehol máshol, főleg a telepítőben. Át kéne néznem a sztringeket hogy pontos legyek, de olyasmik vannak benne hogy sírva vált az ember angol nyelvre ha meglátja. Felhasználó(i fiók) létrehozása helyett "Számla létrehozása", a formázás helyett "Kialakít".

Itt lehet mazsolázni: http://translate.fedoraproject.org/POT/anaconda.master/anaconda.master.hu.po

"Error with Partitioning" - "Átalakítván hiba történt" WTF?

"The root account is used for administering the system. Enter a password for the root user."
"A root számlát rendszer adminisztrációra használják. Adja jelszót a root használónak."

A weboldalakat elnézve is gyakori a "Beállás a FLP-be" "Beállás Fedorába" jellegű bikkfanyelvű ferdítés, és sok a typo. Nem fikázni akarok. (Annál is inkább mert a fordítás minősége nem oszt nem szoroz a felhasználók számát illetően, az RHCE-k úgyis angolul használják, és nem desktopon.)

Én privátban egyszer rákérdeztem az emberre, hogy ezeket komolyan gondolja-e, vagy csak...
de komolyan gondolja.

És a http://fedoraproject.org honosításáért ki felel? Az tényleg botrányos! A magyar nyelv megcsúfolása!
És csodálkoznak, hogy nem annyira népszerű Magyarországon..

Lásd fentebb

Segítsünk neki.

Így van. Az interjúból is kiderült, hogy gyakorlatilag egyedül csinálta évekig. :( Én valószínűleg csatlakozok a fordítókhoz ha lecsengett a Fedora 10 láz. Néhány dologba be tudnék segíteni. Ha valaki szeretne csatlakozni, nyugodtan megteheti.

>>: sys-admin.hu :<<

+1 :)

Megkérdezhetem, hogy melyik része botrányos a magyar fordításnak? (Azért kérdezem, mert évek óta szinte csak fedorát használok, és érdekelne, mit kéne fejleszteni, hogy még jobb legyen.)
Csaba

SELinux valahogy nem hiányzik nekem a tűzfal konfiguráláshoz, lehet én vagyok rosszul össze rakva, de az iptables a tuti. :)


Blog: http://chasersworld.try.hu

Az "és" vajon mi?

Grafikus felület fölösleges hozzá szerintem.


Blog: http://chasersworld.try.hu

"Mesterségesen generált igény"

Mar hogy a pics@ba lenne felesleges.

Ubuntu-ban is van "ufw", de egy minimális GUI-t igazán tehettek volna hozzá azoknak, akiknek még az ufw is bonyolult.

Úgy látom, Hardy-ban még nincs. Na majd a következő Ubi-val kipróbálom, addig most már úgysem nyúlok a tűzfalhoz.

Backportsban van.

Neked.

Ennyit erdemel az aki magyarul hasznal egy szamitogepet.

Ha felhasználókat akarnék számolni, biztos az Update rendszeren keresztül tenném. Elvégre bizonyos programokat majd minden felhasználó frissít, és remélhetőleg csak egyszer...

Persze az összes mirrort nem figyelhetem, de a tv-k nézettségi statisztikáit sem a teljes lakosság figyelésével kapják meg...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

a hivatalos mirrorokat üzemeltetőket is meg lehet kérni arra, hogy ők is számolják az updatek alapján a felhasználók számát. természetesen az így összesített adatok is csak egy alsó becslést adnak, mert vannak olyanok akik nem hivatalos mirrorokat, esetleg házon belüli mirrorokat használnak. a szélessávnak nevezett elfogadható bitrátájú percdíj nélküli internet sem ért még el a 3ik világ összes kunyhójába. sőt még magyarország összes településére sem. ezért léteznek még a CD/DVD install only computerek is. összességében viszont így már egy nagyon pontos becslést lehet kapni. pontosabbat, a windows bázis számánál is.

a Redhat/Fedora imho történelmi okok miatt vezet. 10+ éve ez volt a leguserfrinedlybb distro. anno én is ezzel kezdtem. és sokan maratak, mert problémái ellenére mindig használható disztib maradt a mai napig.
az sem meglepő, hogy nincs épkézláb magyar redhat/fedora oldal sem. a magyar Fedora userek túlnyomó része jól beszél angolul, régen egyébként is csak angol tudással lehetett linuxot használni. német tudással esetleg suset még. ezért egyik fedora guru sem szorul rá arra, hogy összehozzon és karban tartson egy magyar fedora oldalt. egyébként debian esetében is ez a helyzet. a debian.hu oldal szerkesztését sem vette át senki treytől, így az továbbra is a hup.hu debian szekciójára mutat. a magyarok pedig teljesen individualisták, ezért magyar nyelven csak akkor születik egy karbantartott disztó oldal, ha kritikus számú felhasználónak magának is szüksége lenne rá. Trey egy ritka kivétel.
az ubuntu.hu imho azért működik jól, mert az ubuntu userek között már jóval több olyan van, akiknek szüksége van magyar nyelvű oldalra, és az oldal által biztosított magyar supportra.

Ha mondjuk abból a feltételezésből indulunk ki, hogy mindkét szám többé-kevésbé pontos, vagy legalábbis az arányok nagyjából stimmelnek, akkor azt kapjuk, hogy olyan 20-30%-kal többen használnak Fedorát mint Ubuntut. Érdekes...
Vajon Magyarországon is hasonló az arány?

Szervereken minden bizonnyal.

és a teljes felhasználó bázist tekintve?

Én nem tudom. Statisztikát könnyű hamisítani. Számoljuk a Debiant az Ubuntuhoz és kész. :)

Tudom, hogy nem mérvadó, de a 2007-es HUP szavazáson nem igazán látszik kiemelkedően nagy népszerűség. Persze elképzelhető, hogy a Fedorának van egy "rejtőzködő bázisa", ami nem igazán jelenik meg, én azonban inkább arra gyanakszom, hogy nálunk valamiért kevésbé népszerű ez a disztribúció, mint világszinten. Érdekes lenne tudni, hogy mi kell Magyarországon ahhoz, hogy egy disztró népszerűvé váljon, és milyen tényezők befolyásolják ezt...

http://www.google.com/trends?q=ubuntu%2Cfedora
Aranyokat tekintve valamennyire csak helytallo.

Inkább az Ubuntunak van egy exhibicionista bázisa. Milyen tényezők... Hm. Trey azt használja. Asszem mindent elmondtam.

Sőt. Korábban Debian-t használtam. Azért az a második. ;)

--
trey @ gépház

debian.hu :)

És ezért pörög olyan "jól" a magyar Fedora közösség weboldala. Született június 19, meghalt szeptember 21. vagy van másik?

--
trey @ gépház

Idézet:
Születtem 80, éltem halálomig,
De végig ember voltam, aki mindig csak álmodik.

:)

R.I.P.

Na ne fogd rám...:))
Alakul. :)

>>: sys-admin.hu :<<

Pl. ez.

De ha toros elvtárs "beállna" a Fedorába, akkor lehet, hogy történne itt valami pozitív elmozdulás, ahogy ismerem.. :-)

Én használok Fedorát is Ubuntu mellett, éppen összehasonlítási célzattal is, és nagyon hiányzik a nagyobb magyar közösség a problémák megoldásához.

A http://fedoralinux.hu tényleg elbukott?

Inkább csak kevesen vannak rajta.

Két hónapos utolsó frissítéssel? Délután 4 körül 0 olvasóval és 0 belépett taggal? Kétséged ne legyen, hogy game over (induláskor borítékolhattam volna).

--
trey @ gépház

Induláskor nekem is feltűnt egyfajta - nevezzük úgy - "furcsaság" egyébként (magyarul: amatőrség, némi antiszociális reakció stb.). Pedig ettől függetlenül drukkoltam neki. http://hup.hu/node/56971

Elmondtam már többször, elmondom most is a véleményemet. Az a közösségi oldal, amelyik rendszeresen néhány napnál tovább frissítés nélkül marad, halott. Vagy haldoklik.

Ilyen oldalak indításának csak úgy érdemes nekimenni, ha valaki tudja vállalni, hogy azt rendszeresen (értsd: naponta) frissíti is. Legalábbis az első néhány évben. Ezután jön az, hogy releváns _tartalommal_ meg is tudja tölteni nap nap után.

Ha ez a hajlandóság nincs meg, akkor felesleges erőfeszítés, nyugodtan meg is lehet spórolni a CMS kiválasztását, feltelepítését és a logó elkészítését.

--
trey @ gépház

Szerveren Fedora, vagy összemosod a Red Hat Enterprise Linuxszal? Szerintem nem vehető egy kalap alá a kettő.

Így van, az egyik vörös kalap a másik kék hogyhíjják.

"Érdekes..."

miert? ubuntunak csak a hype-ja nagy

--
1&2

Igen, ráadásul ezek a disznó Ubuntusok folyamatosan distrowatchot olvasnak, hogy torzítsák a statisztikát:

"Among the DistroWatch readers, however, there is no comparison between the two distributions. According to a web server analysis program that records the number of visitors based on the web browser's user-agent string, Ubuntu users represent 39.0% of all Linux-using visitors on DistroWatch.com (this number rises to 45.5% if one includes other Ubuntu-based systems, such as Linux Mint and Kubuntu). In contrast, Fedora users only represent 3.9% of all Linux-using readers on this web site - that's just one tenths of the Ubuntu numbers."

igen, mert keresnek valami jobb disztrot:)
nem tudom mi erdekes van egy x eve redhat/fedora/suse/akarmi usernek a distrowatchba

--
1&2

És még a Nexenta is ezt hype-olja! Vigyázz! Ragadós!

--
trey @ gépház

:-)

Amúgy valóban, vajon miért nem rpm-et, meg yum-ot/yast-ot/rpmi-t stb. alkalmaznak a Nexentában?
Mégis lehet valami ebben a deb + apt világban, ami jó..

Szerintem ez az "Ubuntu filozófia", valamint egy következetes "imidzsépítés" mindent visz. Emberek vagyunk, és kell egy "sztori" minden "termékhez", még a szabad szoftverhez is..
A Fedora nem sugároz semmilyen "szellemiséget", az csak egy amcsi multi instabil tesztrendszere.. Minek használná az ember?
Ha pedig "hegeszteni" akar, akkor érdemesebb Gentoo-val, Skackware-rel, vagy Debian-nal foglalkoznia szerintem.
Ha új csomagokat akar, arra egy kiadás előtt álló preUbuntu, vagy az Arch, vagy még a Mandriva is megfelel.

remélem ez komoly, mert viccnek kicsit durva..

Gondoltam lökjünk egyet a flame-en..

Volt nem túl rég egy felmérés, ami azt vizsgálta, hogy mely disztrók mely országokban népszerűek. A Fedora ha jól emlékszem ázsiában a legnépszerűbb.

Egymásnak esnek a "kedves" felhasználók, egymást gúnyolják, a feljesztőket táborokra bontják, rivalizálunk, mellveregetősdi... vicces.
De hányan is használnak Windows-t? Hány százalék csak a Vista? Hol van ehhez a Linux felhasználói tábor? Hol a növekedés?
Csak egymagam használok 5 (FC4, CentOS 5, Ubuntu 8.04, openSuSE 11.0, Debian 4.0 Etch) különböző disztribúciót. Semmi különbség... hol ez nem megy hol az.

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Így van. És valóban mi a fene zárja ki, hogy párhuzamosan használjunk több disztrót? Talán többe kerül?
Én is minimum kettő különbözőt rakok egy gépre (vagy virtuális gépbe) pont azért, hogy egymást kiegészítsék. Minden disztribúciónak van előnye és hátránya.

Elég érdekes egy elgondolás. Én a disztrók közt pörgő forgó embereket sem értettem sosem.

--
trey @ gépház

Hát nem vagyunk egyformák.. Vannak monogám és vannak poligám emberek. Meg vannak, akik csak ismerkednek.
Nyilván, aki igazán ért egy disztróhoz, annak nem kell pörögni-forogni, az megoldja a problémáját a "hitvesnél", de aki nem ilyen mély "érzésű", az ilyenkor hűtlenné válik, abban bízva, hogy "vígaszt talál" máshol. Vagy csak egyszerűen kíváncsi..
Komoly helyzetben persze dönteni kell egy mellett, de éppen ezért előbb érdemes ismereteket szerezni mindenhonnan.

Nem a munkaállomását cserélgeti az ember ( az mé mindig az FC4), csak tesztel. Környezeti beállítások, alapértelmezett telepítések, stb...

De minek?

--
trey @ gépház

Telepítő csomagok készítése...

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Más téma, nem erről beszéltem.

--
trey @ gépház

Mert alkalmazkodni kell. Béla rpm-ben akarja a kódot a másik Béla deb-ben. Hiába szeretem én a 'buntut ha mások nem. Így aztán ugrabugrálok egyik disztróról a másikra.

Pont ezért (is) kedveltem meg a Fedororttyát.Ha akarom csomagból (rpm), ha akarom forrásból rakom fel a cuccokat.És nem vágják hozzám a fejlesztői irc csatornán, hogy "márpedig használd azt,amit mi becsomiztunk neked !"

Ez érthető, de én nem erről beszéltem, hanem arról, akinek hétfőn a Fedora a kedvence, kedden a Mint, szerdán a Slax, csütörtökön a Himbili Linux, és így tovább.

--
trey @ gépház

TestManiacs. Nem lennék a barátnője :-)

Ezért van ideje tesztelni.

:-)

Amúgy én nem vagyok tesztmániákus, félreértés ne essék, hanem éppen időnyerésből van fönt a gépemen minimum 2 disztró.
Ha pl. hirtelen, sürgősen kell valami (friss) csomag, vagy bármi más (hardverkezelés), ami nincs meg rögtön az egyiken, vagy nem éppen hibás stb., akkor nem kínlódok vele, irány a másik disztró (vagy VBox, vagy esetleg reboot).
Általában egyik a fő rendszer, a másik a mellékes.
Szerintem ez így (nekem) praktikus.

Ugye ez egy komoly kérdés volt :)
Néhány lehetséges válasz

1) kalandvágyból: mennyivel érdekesebb egy újabb disztrót szét***ni, mint az unalmas, régi, jól ismertet

2) tanulásvágyból: vannak, akik nem abból indulnak ki, hogy az én disztróm a létező legjobb linux

3) szimpla megélhetési okokból: ahogy többen is céloztak rá, néha esetleg talán előfordul, hogy a főnök/megrendelő mondja meg, milyen disztribbel kell dolgozni

4) enyhe föltűnési viszketegség: nézd, nekem milyen - pláne saját fejlesztésű! - linuxom van (láttunk már ennél súlyosabb jellemhibákat is itt:)

5) stb.

Üdv
viraghj

Idézet:
Csak egymagam használok 5 különböző disztribúciót.

FC       4
CentOS   5
Ubuntu   8.04
openSuSE 11.0
Debian   4.0
--------+---
Ossz:    32.04

:D

Jó kis összegzés. Talán annyit ér, mint bármelyik másik :oD

KAMI
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

:-) Hhúúú mondhattam volna 32-t is :-D

ebben a 9.5 és 10.5millió közötti számban ugye nincs benne a CentOS, RHEL userek száma? az utóbbi az eladási adatokból viszonylag pontosan ismerhető. a centos bázis viszont a fedorához mérten is jelentős lehet.

A RHEL-re a válasz benne van az eredeti cikkben.

Nincs benne a RHEL. Kb. 2,5 milliót még hozzá lehetne adni, ha azt is számolni akarnád. De itt most a közösségi Fedora-ról volt szó konkrétan.

--
trey @ gépház

"Körülbelül", azaz jobb lett volna, ha nem mondanak semmit.

Most a counter.li.org/ webhely nem elérhető, de ott kifejtik, mitől ilyen nehéz (esetükben az összes distróra terjedően) az aktívan Linuxot futtató gépek / használó személyek számát meghatározni.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

A Wikipedia szerint az Ubuntu a legnépszerűbb, de ha ezek a számok pontosak, akkor mégsem!

Hol?

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu :
"In an August 2007 survey of 38,500 visitors on DesktopLinux.com, Ubuntu was the most popular distribution with 30.3% of respondents claiming to use it."

Tehát nem a WP szerint, hanem a WP szerint a DesktopLinux survey-e szerint.

Amúgy az Ubuntu-nál azt írták, hogy legalább 8 millió, és valószínű, hogy az ő számítási módszereik kisebb részét vették figyelembe a valós felhasználói bázisnak. Internetes fórumok, cikkek gyakorisága alapján nekem is úgy tűnik, hogy Ubuntut otthon sokkal többen használnak, cégeknél pedig inkább a Red Hat lehet jellemző.

Amúgy ha feltételezzük, hogy más disztróknak is van legalább összesen hasonló bázisa, akkor az 1-1.5 milliárd internetező alapján jóval Linux market share jön ki, mint az internetes mérések által általában jelzett 0.5-1 %. Mivel az egy nap alatti különböző IP-k száma viszonylag megbízhatónak tűnik (szerintem többen vannak, akik nem frissítenek minden nap, mint akik egy nap alatt többször, és közben az IP címük is változik), igaz lehet, hogy az internetes méréseket erősen torzítják a reklámblokkolók.

Ez nagyon gumis... Egy szerver esetében hányan használnak egy oprendszert? Csak a rendszergazdát számoljuk aki néhanapján belép ssh-val, vagy az összes júzert aki használja a rendszer szolgáltatásait?

Szerintem itt telepített rendszereket számoltak/próbáltak számolni. Amúgy az otthoni routerek miatt is sántít a dolog, mert lehet egy IP mögött több linuxos gép is.