Oktatási Linux desktop telepítéseket terveznek 29 USA tagállamban

Címkék

Az Omni és a Userful a napokban bejelentette, hogy 29 Egyesült Államok-beli tagállam több mint 50 oktatási intézménye és világszerte 10 ország csatlakozott a "Free the Penguins" oktatási kezdeményezéshez annak érdekében, hogy a desktop számítógépekre előirányzott költségvetését minél hatékonyabban tudja felhasználni ebben a gazdaságilag nehéz időben.

A kezdeményezés, amely eredetileg szeptemberben indult, a windowsos szóló PC-k és vékonykliensek olcsó és nagyteljesítményű alternatíváját kínálja osztálytermek, számítógépes laborok és könyvtárak számára. Az Omni, az Userful és a Novell megegyeztek abban, hogy a programba jelentkezés végső határidejét meghosszabbítják 2008. december 31-ig, látva a rendkívül erős érdeklődést az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Dél-Afrika, Európa és Afrika iskolái irányából. A részletek itt.

Hozzászólások

Nahát! Érdekes, hogy csak nekünk van ennyi pénzünk... Lehet, hogy a végén az MS-t sikerül Redmondból Budapetre költöztetni és itt fognak adózni a milliárdjaik után? :)
Én már ki is tűzném aa következő célt a magyar oktatásügy irányítói elé. Irány Cupertino! A következő áldozat az Apple. :)
Viccet félretéve, azért csak kezd lassan terjedni ez a "semmire sem jó" Linux...

Kik szerint semmire sem jó?

- trollok
- { kivénhedt | munkájukat féltő | tanulni képtelen | lusta } programozók
- { kivénhedt | munkájukat féltő | tanulni képtelen | lusta } rendszeradminok
- windows pistikék és fanboyok
- MSFT alkalmazottak + egyéb konkurencia és azok holdudvarai
- megvesztegetett tisztviselők

Kihagytam valamit? Ezek véleménye ebben a kérdésben mérvadó?

--
trey @ gépház

miért lenne semmire se jó a trollok szerint? túlnyomórészt mellette érvelnek. miért lenne semmire se jó a { kivénhedt | munkájukat féltő | tanulni képtelen | lusta } programozók szerint? egész nap lampot taknyolnak. miért lenne semmire se jó a { kivénhedt | munkájukat féltő | tanulni képtelen | lusta } rendszeradminok szerint? eglész nap lampot taknyolnak. miért lenne semmire se jó a MSFT alkalmazottak szerint? állítólag konkurálnak. miért lenne semmire se jó a megvesztegetett tisztviselők szerint? egy csomó külföldi (főleg dél-amerikai) kormányzati linuxbeszerzős hír volt itt is.

- A számítógép lelkivilágával foglalkozni nem akaró next-next-next-finish userek.

Ha majd a Linux is ott lesz, hogy egy ATI videókártyás gépre való feltelepítés ilyen lesz és egy nyomtató telepítéséhez nem kell konfigfájlokban matatnom, akkor majd talán átállnak. Sajnos ez egy probléma.

Azért nincs igazad, mert a hivatalokban a gizik nem telepítenek semmiféle drivert a vindózukra. Arra a feladatra is rendszergazdát hívnak. Emígyen pedig gizinek tök mindegy, hogy mit kell konfigolni és hogyan és meddig.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

"egy nyomtató telepítéséhez nem kell konfigfájlokban matatnom, akkor majd talán átállnak"

LOLMAO. Itt a szervizben a nyomtatós kolléga, aki 15 éve ezt csinálja, már évek óta Linux-on teszteli a javított nyomtatókat, mert olyan nyomtatótámogatása van out-of-the-box a mai disztróknak, hogy elámult rajta. Nem tudom, hogy neked milyen konfig file-t kell szerkeszteni. Mikor nézted ezt? '72-ben?

Ezzel szemben Vistan minden 10. nyomtatótelepítés csúfos kudarccal végződik. Forrás: Microsoft

--
trey @ gépház

Mivel desztoplinuxról beszélünk, mondjuk az lehet a siker egyik fokmérője, hogy mennyire tud elterjedni a desztopokon. Ehhez sajnos az is kell, hogy a te szemedben "gagyi", de sokak által kedvelt olcsó/középkategóriás, tipikusan otthoni használatra szánt perifériákat is megfelelően támogassa.

Persze lehet szidni a gyártókat, hogy ők nem írnak drivereket, csak a mutogatás helyett el lehetne gondolkozni az okokon is.

A fenti csoportosításodhoz meg még hozzáadnám azon embereket, akik amúgy nem hülyék, nem lusták, nem retardáltak, csak azért nem jó nekik semmire a linux, mert egyszerűen nincsenek meg linuxon a munkavégzésükhöz szükséges stabil és kiforrott szoftverek (tipikus és itt a hupon különösen közkedvelt példa ugye erre a Photoshop :)). Vagy ha van, akkor is csak nyögvenyelős félmegoldás (ez meg a GIMP :).

Itt a kolléga pont egy olyan dolgot nézett ki magának (nyomtatótámogatás), amiben a Linux messze jobb mit a konkurencia.

Csak Canonból ~ 200 darab támogatott típust számoltam meg az Ubuntu 8.10-ben. Melyik ezek közül a problémás?

"A fenti csoportosításodhoz meg még hozzáadnám azon embereket, akik amúgy nem hülyék, nem lusták, nem retardáltak, csak azért nem jó nekik semmire a linux, mert egyszerűen nincsenek meg linuxon a munkavégzésükhöz szükséges stabil és kiforrott szoftverek (tipikus és itt a hupon különösen közkedvelt példa ugye erre a Photoshop :)). Vagy ha van, akkor is csak nyögvenyelős félmegoldás (ez meg a GIMP :)."

A fenti felsorolás azokról az ostoba emberekről szólt, akik szerint semmire sem való. Nem azokról, akiknek az igényeit, vagy szükségleteit nem elégíti ki. Hanem azokról, akik még a létezését is cáfolnák, de annyira ostobák, hogy az agyukig valószínűleg már nem jut el, hogy talán Linux hajtja az otthoni router-ét, a kedvenc weboldalát Linux szolgálja ki, talán holnap a telefonjában és az autójában is az lesz, ha felszáll egy repülőre, akkor a szórakoztató központ azon fut és sorolhatnám a végtelenségig. Aki kijelenti, hogy a Linux __semmire sem jó__ olyan ismeretek fényében, hogy a beágyazott rendszerektől a szuperszámítógépekig megtalálható, az ostoba ember.

--
trey @ gépház

Persze a megátalkodott gyártók tényleg probléma, de ez meg nem a linux hibája, hanem a gyártóké. Érdekes hogy a win-hez nemlétező driver-ek esetén senki nem a win-t, hanem a gyártót hibáztatja. Csak a linuxnál a linux a hibás, ha nincs megfelelő driver. :)
Ez olyan ari!!!!

A nyomtatókról meg én is hosszú regényt íram miért nincs igazad, de aztán töröltem mert megírták előttem. De nálam ugyanez a helyzet ált elő webkamerával is, pedig pár éve az még nagy rákfene volt linuxon. Most meg a win-re nem lehet ráhegeszteni. :)

. Érdekes hogy a win-hez nemlétező driver-ek esetén senki nem a win-t, hanem a gyártót hibáztatja. Csak a linuxnál a linux a hibás, ha nincs megfelelő driver. :)

... ezzel csak azt akarják alátámasztani, hogy míg linxtól megszokták, hogy mindent out-of-the-box felismer, addig einnél ez közel sincs így:)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"Csak a linuxnál a linux a hibás, ha nincs megfelelő driver."

Ez annyibol torzit, hogy winre jellemzoen egyszer megirod a drivert, es az evekig jo (pl. az NT-vonal Vista-ig eleg jol elboldogul egymas drivereivel), linuxra meg azon tul, hogy vanilla kernelbol is hetente jon ki uj, az elozovel inkompatibilis release, van k+1 fele rovid/hosszu/kozepes karbantartasu ilyen-olyan tree, security/virtualizacios/egyeb patchek, plusz meg a nagyobb disztrok is szanaszet ganyoljak a sajat kerneluket. Ez sok mindennek, es mindenkinek kedvez, a driver-fejlesztoknek pont nem.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Ami a kernelben van, az követi a változtatást. Tehát ez is torzít. Be lehet küldeni a forrást, idővel minden bizonnyal bekerül a kernelbe.

Van egy rosszul megtervezett API, amit idővel kijavítanának, ámde ne lehessen, mert van X db külső program, amely a régihez kötődik? Ez semmiképp nem nevezhető jónak. A Win32API meg pont ilyen, és nem mertek hozzányúlni az évek során...

"Be lehet küldeni a forrást, idővel minden bizonnyal bekerül a kernelbe."

Ja, de ehhez az kell, hogy
a.) GPL-es legyen
b.) tetsszen Torvalds bacsinak

kulonben nem fog.

"Van egy rosszul megtervezett API, amit idővel kijavítanának, ámde ne lehessen, mert van X db külső program, amely a régihez kötődik?"

Ez egyaltalan nem csak az API-rol szol (egyebkent igazabol nincs megtervezett, stabil, dokumentalt kernel-driver API, amit ki lehetne javitani).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Ja, de ehhez az kell, hogy
a.) GPL-es legyen
b.) tetsszen Torvalds bacsinak"

És? Egyszerűbb, mint folyton átírni a driver egyes részeit az újabb kernelverziókhoz... Persze ha fontos a zárt vagy nem GPLv2 forráskód, akkor i.j. Csak ez utóbbi esetben kicsit röhejes arra hivatkozni, hogy megváltozik a kernel és hú, mi lesz.

Amúgy a legritkább esetben dönt maga Torvalds.

Gyártónak miért ellenkezne az érdekeivel, hogy GPL-kompatibilis legyen? Úgyse lehet külön eladni drivert. Esetleg többet lehetne megtudni belőle a hardver működéséről? Sok olyan hardverhez írtak nyílt forrású meghajtót, amihez a gyártó nem adott ki, annyi a reverse engineering-et, ami ehhez kellett, tipikusan bármilyen olyan cég meg tud csinálni, amelyik konkurrense a gyártónak.

Egy kis észrevétel:

"A részletek itt." A tag-ben felcseréltél két betűt.

Tetszik. :) Szerintem a linux (de mindegy csak opensource legyen, ez a haiku is rettentően tetszik) terjedésének gyakorlatilag egyetlen módja ha az oktatás részévé tesszük az opensource rendszereket. Az hogy néhányan felfedezik véletlenül, mint pl én is (a diplomamunkám miatt lett így teljesen véletlenül, de hosszú).

Valószínűleg pontatlanul idézem, nem is szó szerint lesz.
Anno valami Microsoft guru olyasmit mondott, hogy szerezzük meg 10 évre az oktatást, és miénk lesz a piac.

Az ms office zárt formátumából se volt könnyű kitörni, talán mostanában már van rá lehetőség. Apámék új gépére már nem ms office került, hanem openoffice. Amilyen szinten ők használják, szinte nem is érzik a különbséget.

Gyári, jogtiszta compaq evo d500 -on a hozzá adott jogtiszta w2k elhunyt. Újratelepítés kicsit nem könnyű, ugyanis a hozzá adott gyári compaq lemezeken egy darab driver sincs! Úgyhogy ubuntu került a gépre, mert lusta voltam levadászgatni a netről a drivereket. Nem is lett volna gond, ha a nikon fényképezőhöz kapott PictureProject hajlandó futni wine alatt, de inkább bekresselt állandóan. Úgyhogy nem kizárt, hogy mégis w2k lesz a vason. Pedig apósom elég kevés alkalmazást használ a gépen. Említett PictureProject, netezésre mostmár firefox és képnézegető a gépéről letöltött képekhez. Ja, nagy ritkán, félévente egy-egy szövegszerkesztés. (A laptopomon futott a nyomorult PP)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Én meg nemrég hallottam egy (korábban) windows-only user fejtegetését, hogy Mac-et szeretne, mert jobban tetszik neki, mint a jelenlegi laptop, a rajta végzendő pár feladatot (levelezés, prezentációk, stb) meg azon is simán el tudja végezni.

Kaptam az alkalmon, és levezettem neki, hogy tehát alapjában véve tökmind1, hogy milyen az oprendszer ha nincsenek egész spéci igények, és legnagyobb meglepetésemre egyetértett velem (pedig korábban jókat vitáztunk ezen:-))

Kb másfél éve a szülői házba bevezettettük a netet. (K.rva pici falu, egyetlen (helyi) ISP-t választhatsz, és ők se sokkal régebb óta elérhetőek.) Már akkor úgy terveztük, hogy vmilyen lin-disztrib jó lesz...

(A két nap alatt, amíg a net tűzfal nélkül ment, hát... "Belassult a gép." Mentségünkre legyen mondva, volt ZoneAlarm, csak ki volt kapcsolva...)

Apámat és anyámat csak a kártyajátékok milyensége érdekelte, az Ff-ot, Ooo-t ismerték, anyám a másoddiplomáját ooo-val csinálta:) Kissebbik tesóm is keveset idegenkedett, bár a Rosegarten-t túl bonyinak találta a Capella leváltására, de végülis rátalált a Note-ra, azóta köszöni szépen, jól van.

Gyakorlatilag egyik hónapról a másikra megszokta a család. Senki nem panaszkodik, max az Adobe-ot szidják a flash erőforrásigénye miatt:). A családban a 98-as kódnevű MS termék is legálisan lelhető fel, de szvsz Vista vásárlás már nem lesz. Jah, anyukám pedagógus, vagyishát tanító.

...hmm... (nem) kicsit Novell "szaga" van - a nem épp "olcsó" support jegyében -, de HAJRÁ!!!

Elkezdték pénzért adni a linuxot, rögtön jobban terjed!

sajnos igaz
nem tudom melyik ruhanemu cegnel volt, hogy olcsont adtak jo minosegu sportruhazatot, de nem terjedtm, nem ment az eladas, es akkor egy menedzer talalkozon, mikor mar a designt akartak ujra gonosolni az egyik megszolalt: Emeljuk 5x-esere az arat!
es mi tortent, lass csodat elkezdtek venni az emberek a cuccot.
ilyen az ember ecceruen hulye.

1. Az emberek két termék közül a drágább terméket jobbnak hiszik.
2. A pénzért árultat is jobbnak hiszik az ingyeneshez képest.

Bár itt nem azért kezdett el terjedni, mert pénzért adják, hanem _talán_ megfelelő ember volt a megfelelő helyen a megfelelő időben :)