FLOSF előadás: Együttműködés, kommunikáció: Open source és a Microsoft?

Címkék

"Egyedülálló esemény lesz a Free Libre Open Source Farm programsorozat negyedik előadói napja, ahol a nyílt szabványokat alkalmazó cégek mellett a Microsoft is tart előadást. Az előadói napon kiderül, hogyan tudnak együttműködni nyílt és zárt forráskódú szoftverek és rendszerek, hogyan tud élni egy szoftveróriás vagy akár egy kis fejlesztőcég a szabad szoftverek által nyújtott lehetőségekkel."

"Az előadók listája alapján az év legizgalmasabb informatikai szeánsza várható 2008. december 11.-én a Millenárison. Az ULX, Novell, SUN Microsystems, BalaBit, Ubuntu és - sokaknak nyilvánvalóan meglepő módon - a Microsoft is kifejti álláspontját a nyílt forráskóddal, illetve a nyílt alapokon történő informatikai együttműködéssel kapcsolatban."

Időpont: 2008. december 11. csütörtök 16.00h
Helyszín: Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20., "D" épület, "D" előadó (parkolni a Millenáris parkolóházában lehetséges)

A rendezvény térítésmentes, regisztráljon online. Jelentkezés: http://www.osf.hu/eloadasok

Előadások:


16:00-16:20	Microsoft és az Open Source szoftverek?
		Keszei Balázs, Microsoft
16:25-16:45	Mit tegyünk, hogy a Linux még sikeresebb legyen?
                Hargitai Zsolt, Novell
16:50-17:30 	Kerekasztal beszélgetés az Interoperabilitásról, Szabványokról
17:45-18:15 	Naplógyűjtés és feldolgozás heterogén környezetben
	        Höltzl Péter, Balabit
18:20-18:40 	Interoperabilitás Nyílt alapokon – a SOA-tól a StarOffice-ig
	        Török Tamás, Sun Microsystems
18:45-19:05	Interoperabilitás Nyílt forráskóddal
	        Süveg Gábor, Ubuntu közösség
19:10-19:30	Interoperabilitás Nyílt Szabványokon
	        Szentiványi Gábor Phd, ULX / Red Hat

Hozzászólások

Az ember szivesen elmenne több hasonló rendezvényre,ha nem kellene mindig regisztrálni hetente más url-en más cmsben...

Kicsit nekem olyan, mintha egy vega konferencián ott lehetne egy hentes, aki beszélhetne mondjuk a köretekről :-)
Na persze virágozzon száz virág, ez nem von le semmit abból, hogy azért úgy tűnik, hogy várható néhány érdekes előadás.

Én az MIcrosoft miatt nem vállaltam el az előadást. Persze Microsoft kell, mert a szervezőknek szponzori pénz kell. Úgy gondolom, hogy még nincs itt az ideje, hogy az Microsoft hozállását szabad szoftver ügyben barátinak vagy legalább semlegesnek lehessen tekinteni.

Majd 2 éve az Microsoft javasolt egy együttműködést az akkori GKM-en belül. Az SZDSZ-es GKM nem volt Microsoft ellenes (persze más minisztérium se), de mikor az Microsoft képviselője behozott egy lapot, hogy Ők ezeket a dolgokat akarják tenni azért, hogy a szabad szoftver is esélyt kapjon magyarországon de főleg a világon, és ugyan a GKM segítsen neki együttműködni (úgy képzelte, hogy Microsoft technológiákat tanulunk) itt magyarországon (no meg adjon pénzt) a szabad szoftveresekkel, még a GKM illetékes államtitkára is azt mondta, hogy a papír mindent elbír, tessék akkor visszajöni, ha ez nem terv lesz, hanem megvalósult tények listája.
Aztán MS megtámogatta szabad szoftver világot erőszakos támogatás az OOXML szabványosítással.

--
A gondolat még szabad ...

Eddig (és általában) az a jellemző, hogy mindenki - több-kevesebb hevülettel - fújja a magáét, külön-külön, vagy egy fórumon belül flame-elve.

Ha végre VAN egy fórum, ahol (egzaktan és disztingváltan) fel lehet tenni egymásnak a megfelelő kérdéseket, megfelelő érv- és TÉNYanyaggal a kezünkben, zsebünkben, agyunkban, az még nem meghajlás, még csak nem is együttműködés, csak egyszerűen (szakmailag és társadalmilag) hasznos. Hasznos szerintem minél több "laikus", vagy "részben laikusoknak szóló" fórumon nyilvánvalóvá tenni, hogy az óriásnak mikor, miben nincs valódi válasza, mikor beszél félre, és milyen magatartást tanúsít. Hátha többen megtudják ezáltal.

Aki tud, jöjjön, aki nem, az is adja tovább!!!

nini

-------------------------------
Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei...

Jelzem, hogy itt nem kerekasztal a szabad szoftverekről nem vitaest, nem párbeszéd, hanem for-profit cégek előadása. Ami nem baj, de itt a Microsoft még így is hentes a vegák között.

Ami párbeszéd lesz / lehet:
16:50-17:30 Kerekasztal beszélgetés az Interoperabilitásról, Szabványokról azaz

40 perc ami alatt még azt sem fog sikerülni tisztázni, hogy pontosan mi is az az interoperabilitás. Nem rég olvastam egy tanulmányban, hogy "összekapcsolhatóság" ami legalább is megtévesztő "magyarítás".

Ezzel együtt valóban helyes gondolat: menjen mindenki el. Hasznos, tanulságos, de legalább is fűtött esemény lesz.

--
A gondolat még szabad ...

Azt hiszem, forprofit nélkül nincsen nonprofit. Igaz, nonprofit nélkül sincs forprofit. Sőt, minden kapitalizmus előtt ez így volt: agyakból húztak az uralmon levők hasznot, és a haszonból születhettek újabb agyak.

Sajnos, az egyenrangú párbeszéd pedig olyan, amit a status quo-ból kiindulva ki kell vívni. Magától nincs és nem lesz.

Látom, az a 40 perc már nyúlik is...

nini

-------------------------------
Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei...

Érdemben csak olyanok tudnak egymással tárgyalni, akik legalább nagyjából tisztában vannak a másikkal és teljesen saját magukkal.
Gyanítom az előre vivő vitának is ez az alapja.

Addig míg valaki pénzért odatarja a "testrészét" soha nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy tárgyaljon vagy vitázzon. Maximum csak árról alkudozhat, ki sikerrel.

--
A gondolat még szabad ...

Aki meg nem tartja oda, az beledöglik. Vagy van szerencséje, kedves férje, lottónyereménye, titkos forrása, születési privilégiumai, stb., vagy másvalahova tartja oda, hogy a számára legfontosabb fronton "kompromisszumok nélkül" cselekedhessen.

Persze: mi az érdem? Kinek mi? Egyébként eredményt a legritkább esetekben lehet tárgyalással elérni itt és ma, sok más módon sokkal inkább, tapasztalható.

nini

-------------------------------
Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei...

Hát, érdekes lesz, az biztos. Sajnos kizárt, hogy ott tudjak lenni. Valami összefoglaló lesz róla esetleg, vagy (neadjisten) utólag letölthető video? Esetleg stream?

Ha OOXML-ről ejt szót a kedves előadó mint nyílt szabványról kérek tisztelettel mindenkit hördüljön fel egy emberként

Keszei Balázst ismerem. Szegény srác rossz útra tévedt. :(