Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re

 ( trey | 2008. november 1., szombat - 11:20 )

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra és a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra kaland folytatódik...)

Előhang:

Tegnapelőtt a Canonical hivatalosan bejelentette az Ubuntu 8.10 (kódnevén "Intrepid Ibex") végleges verziójának elérhetőségét. Noha eddig mindig a beta vagy rc fázisban frissítettem a "legújabb és legjobabb" Ubuntu verzióra, ezúttal különböző okok miatt elcsúszott az upgrade egészen a hivatalos release utánra. Az érdeklődésekből ítélve úgy tűnt, hogy többen is várják már a sikersztori folytatását, így tegnap délután nekiestem a dolognak és néhány óra alatt megejtettem az upgrade-et az éles gépemen.

Az előkészületek:

Mivel backup nélkül komolyabb rendszermatatásnak sosem állok neki, a partimage programmal készítettem egy teljes mentést a rendszerről arra az esetre, ha valami nagyon balul ütne ki. Igazából erre talán nem is lenne szükség, hiszen aki Debian testing-et és unstable-t használt hosszú évekig, az van annyira edzett és tapasztalt, hogy valószínűleg nem tud olyan frissítési problémába ütközni egy stabil disztró dist-upgrade-je közben, amit ne tudna orvosolni, de mégis jobb az óvatosság...

Frissítés előtt el szoktam még menteni a /etc, /boot könyvtárat is és mindenképpen mentem a .mozilla és .evolution könyvtárakat (lásd később) is, elkerülendő a meglepedést. Ezeket egyszerűen elmásolom egy átmeneti könyvtárba, majd a frissítés után törlöm, ha már nincs rájuk szükség.

Szóval a mentés megejtése után az oldschool frissítési eljárással estem neki a teljesen problémamentesen üzemelő LTS Hardy-nak. Reméltem, hogy az Ibex nem lesz sokkal rosszabb, bár talán azt sem bántam volna, ha egy kicsit több melót ad, mert a Hardy annyira kényelmessé tett, hogy kezdtem ellustulni.

Különböző emberektől olvastam, hogy az Ubuntu-t grafikus bizbasszal kell frissíteni, mert az a tuti. No, engem ez nem érdekel, szerintem ez is csak egy Debian, mégha rá is húztak egy másik gúnyát. Így annak megfelelően fogom kezelni.

A frissítés:

Az első dolog, aminek nekiálltam, hogy megszerkesztettem a /etc/apt/sources.list file-t:

# cp /etc/apt/sources.list /etc/apt/sources.list.orig
mcedit /etc/apt/sources.list

Kicseréltem benne az összes "hardy" előfordulást "intrepid"-re, majd nyomtam egy frissítést:

apt-get update

Itt jegyezném meg, hogy több embert is láttam panaszkodni a magyar tükörszerverekren elérhető csomagok hiányosságára. Én évek óta alapszabályként alkalmazom, hogy kiadás idején lehetőleg valami nagy forgalmú és gyorsan frissülő tükörszervert használok. Nekem a de.archive.ubuntu.com teljesen bevált az évek során. Megfelelően gyors és eddig még nem volt bajom vele a frissítések alatt sosem.

Szóval lefutott az 'apt-get update', jöhet az következő lépés:

apt-get dist-upgrade

A rendszer kikalkulálta, hogy hány új csomag kerül telepítésre, hány kerül eltávolításra és hány frissítésre. Megállapította(m), hogy majd' 1 GB-nyi cuccot kell letöltenem.

1392 upgraded, 194 newly installed, 45 to remove and 4 not upgraded.
Need to get 1019MB of archives.
After this operation, 392MB of additional disk space will be used.
Do you want to continue [Y/n]?

Mivel a napi munkámat és tevékenységemet a dist-upgrade nem befolyásolja -- azaz ugyanúgy tudok a géppel dolgozni a teljes folyamat alatt, mintha nem is egy komplett rendszerfrissítés zajlana -- nyomtam egy "y"-t és elkezdődött a csomagok letöltése. A 2Mbites ADSL-en az anyag nem sokkal több mint egy óra alatt letöltődött, majd elkezdődött a csomagok telepítése. Mivel Ubuntu-val ez a hatodik (amúgy meg a ki tudja hányadik) dist-upgrade-em a Breeze Badger 2005 októberi telepítése óta, a folyamatot úgy ismerem már mint annak idején a Debian féle rendszerfrissítést. Már jó ismerősként köszöntöttem a megfelelő fázisokat és az egyes állomásokból jól meg tudtam saccolni, hogy körülbelül mikor végez a rendszer.

A frissítés bekerül minden idők legeseménytelenebb dist-upgrade-jei közé. Egyetlen egyszer kellett egy kicsit segítenem rajta. A manpages_3.01-1_all.deb csomag szontyolodott el egy kicsit, de egy megfelelő irányú oldabarúgással felpattant a helyére, majd folyt a telepítés tovább. Három vagy négy egyszerű kérdés megválaszolása után a folyamat befejeződött, majd panelen jelezte a megfelelő ikon, hogy itt az ideje újraindítani a rendszert.

Persze ilyenkor csak a tapasztalatlanabbak nyomnak azonnal a reboot-ra. Én ellenőrizni szoktam, hogy a frissítés során a /boot/grub/menu.lst tartalma a valóságnak megfelelő-e.

Miután meggyőződtem róla, hogy túl nagy hülyeséget nem követett el a package maintainer és elvégeztem a saját számízének megfelelő apróbb beállításokat, újraindítottam a rendszert.

Ellenőrzés, utólagos simogatás:

A bootoláskor semmilyen problémával sem találkoztam. A gdm elindult, ahogy az elő van írva számára.

Ilyenkor a belépés előtt átváltok a tty1-re, belépek és elvégzek minden olyan beállítást, amely esetleg a frissítés után még szükséges. Például grafikus felületen addig nem lépek be, amíg az internet csatlakozás megfelelően nem működik. Ez ilyen babona nálam, de mivel több szolgáltatás is indul alapértelmezetten, jobb ha mindjárt látnak világhálót, minthogy magukba fordulva addig kelljen várnom rájuk, amíg el nem timeout-olnak. Nos, belépve a konzolon az alábbi kép fogadott:

Linux alderaan 2.6.27-7-generic #1 SMP Thu Oct 30 04:18:38 UTC 2008 i686

The programs included with the Ubuntu system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Ubuntu comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by
applicable law.

To access official Ubuntu documentation, please visit:
http://help.ubuntu.com/

 System information as of Sat Nov 1 08:30:01 CET 2008

 System load: 0.39        Swap usage: 0%   Users logged in: 1
 Usage of /:  65.0% of 118.00GB  Temperature: 50 C
 Memory usage: 36%         Processes:  143

 Graph this data and manage this system at https://landscape.canonical.com/

Huh, micsoda látvány :)

Ellenőriztem, hogy megy-e az internet. Nem ment, mert a wpa_supplicant már nem fogadja el a "w" paramétert (ki is írta). Kigyilkoltam a /etc/network/interfaces file-ból, s egyből felcuppant az AP-mre.

Ezután megnéztem, hogy mi a bánat az a landscape.canonical.com.

# links http://landscape.canonical.com

Cool. Kis reklám, de ennyi belefér.

Vissza a grafikus felületre. Végigfutottam a szokásos checklist-emen:

 • Hang működik?

A szokásos teszteket futtatom ilynekor: Exaile, YouTube, Hapland (ha szól a harang, minden frankó). Minden OK.

 • 3D gyorsítás?

Mivel rádöbbentem, hogy az számítógépes játékkal 2-3 éve játszottam komolyabban, a legutolsó notebook cserémnél már nem volt szempont az erős 3D chip. Az ATI-t Intel-re cseréltem, ami ugyan nem futtat fgl_glxgears-t, de meghajtja a Compiz-t, ami nekem bőven elég.

 • Desktop effektek? működnek

Nem, nem arról van szó, hogy pörög-e a kocka. Bár az is pörög. Inkább a napi rutinná vált billentyűkombók mennek-e? Marha gyorsan rá lehet kattanni a Compiz hasznos funkcióira.

Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex"
Hasznos dolog, ha a weboldalunkat több böngészővel is ellenőrizzük...

 • Wireless hálózat?

A wpa_supplicant paraméterei közül kivéve a "w"-t teljesen korrektül működik.

Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex"
Van-e internet?

 • Conky - működik

Nélküle nem élet az élet, fontos hogy menjen. Működik. A merevlemez hőmérsékletét elsőre nem írta ki. Nézem a hddtemp daemon-t, nem fut. A "/etc/init.d/hddtemp start"-ra makacskodik (fail). Debugolja a rák. Nincs olyan, amin a eltávolítás és feltelepítés nem segít. Biztos változott a konfigja, vagy a bánat tudja.

# apt-get remove --purge hddtemp
# apt-get install hddtemp

Települ, elindul, ez is működik.

 • Firefox - működik, olyan, ahogy hagytam
 • Evolution

Az első indításkor feldobott egy ablakot azzal, hogy itt kérem változások vannak, és most az összes mailfolder-t konvertálni fogja SQLite-ba, ha jól emlékszem. Sok szerencsét. Van vagy 20, az Inbox-ban kb. 6 000 levél. Pont az ilyen meglepetések miatt mentem el a .mozilla és .evolution könyvtárat. Ha az ilyen meglepetésszerű konverziókba belerokkanna, akkor legyen meg az eredeti. Meglepetésre rövid molyolás után elkészült a migráció és a leveleim is megmaradtak.

 • Mail notification az Evolution-höz - működik, tetszetős újításokat tartalmaz

Az egyetlen dolog, amit egylőre nem tudtam megoldani. Rövid keresés után arra jutottam, hogy ismert hiba, majd javítják. Nekem nem kritikus, ez nem fog hátráltatni abban, hogy Ibex-re váltsak. Majd visszatérek rá.

 • Szokásos, sokat használt mütyűrjeim (applet-ek)

Semmi sem változott. Minden működik.

 • PPTP

Működik.

 • Dinamikus CPU frekvencia állítás

Működik.

 • Webkamera

Az új notebook-omban nincs webkamera, passz.

 • Suspend

Működött már korábban is, most is működik. Annyi különbséggel, hogy szemmel láthatóan gyorsabban "jön vissza" alvó állapotból, mint a Hardy.

 • VMware Workstation

Működik. A 6.5-ös verzió mindenféle varázslás (értsd patchelés) nélkül fut. A rádugott iPhone-t látja az iTunes. Itt egy kicsit le kellett beszélni az Ubuntu-t, mert minden egyes iPhone feldugáskor felmount-olta az iPhone-t és ettől a VMware elszontyolodott, hogy valami "fogja" a cuccot. Egy rövid keresgélés után meglett a megoldás.

Ubuntu 8.10 "Intrepid Ibex"

Összességében:

Eseménytelen upgrade, minimális utólagos konfiguráció. Néhány óra alatt kényelmesen megejtett telepítés (péntek délutáni ujjgyakorlat). Cserébe a legfrissebb programok, az érzés, hogy teljesen up-to-date vagyunk :)), szemre gyorsabb rendszer (lehet, hogy csak a placebo hatás, de kit érdekel?), és egyetlen dolog, ami KIA lett, a mail-notification. Az Ubuntu egyik nagy előnye, hogy a problémákra rákeresve az interneten szinte azonnal van vagy a.) megoldás vagy b.) infó arra, hogy "más is belefutott már, ne küzdj vele, majd javítják" információ.

Soha rosszabb dist-upgrade-et!

Disclaimer (vagy mi):

Ez az írás nem bátorít senkit a frissítés elvégzésére! Akinek stabil rendszer kell, az maradjon az LTS vonalon. Akit untat az LTS, nem fér a bőrében, az a maga felelősségére essen neki a frissítésnek.

Következő kalandtúra 2009 áprilisban!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Azert neha kicsit tobb, pontosabb meghatarozasra es korulirasra szamitanek az „elszontyolodott” -- lathatoan szamodra kedves -- szohasznalaton felul. :-)

Errors were encountered while processing:
 /var/cache/apt/archives/manpages_3.01-1_all.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

kapott egy:

dpkg -i --force-overwrite /var/cache/apt/archives/manpages_3.01-1_all.deb

oszt' annyi :)

--
trey @ gépház

Thx, akkor bejott, hogy

Idézet:
azt sem bántam volna, ha egy kicsit több melót ad

:)

Jah. ennél azért egy kicsivel többre számítottam. Unalmas volt. :)

--
trey @ gépház

Trey, hogy mukodik nalad a Safari ? Wine-t hasznalsz ?

VMware Unity. A háttérben fut egy virtuális gép. Ami gyakorlatilag észrevétlen.

--
trey @ gépház

Koszonom!

Mondjuk az morbid kicsit, amikor a Gnome panelből előbukkan a "Frissítések állnak készen a rendszeréhez" windowsos ballon üzenet :))

--
trey @ gépház

Légyszíves tedd közzé a conky config fájlodat - mindig is ilyet akartam :) -, persze csak ha nincs benn semmi titkos, előre is köszi.

Már többször megtettem, de itt a jelenlegi:

http://hup.pastebin.com/f34c5f404

--
trey @ gépház

Köszönöm!

Koszonom. Egyetlen kerdes. Hogyan lehet 4magrol kulon graphot rajzolni? Kulon-kulon adatokat lekerni? (Marmint ertem itt azt hogy bemasolom a CPU -t meg 3szor ala, es azt kene atirni hogy mindegyik 1-1-1-1 -et figyeljen, csak nem jon ossze..Google-ben meg nem talaltam hirtelen multi-core conky configot.)..
-----------
"Debian stalled (stable) in contrast to Debian may work (testing) and Debian broken (experimental)"

Sokat nem keresgélhettél:

http://conky.sourceforge.net/variables.html

cpu (cpuN) CPU usage in percents. For SMP machines, the CPU number can be provided as an argument. ${cpu cpu0} is the total usage, and ${cpu cpuX} (X >= 1) are individual CPUs.

:)

Példa:

${color lightgrey}CPU0 Usage:$color ${cpu cpu1}% ${cpubar cpu1}
${color lightgrey}CPU1 Usage:$color ${cpu cpu2}% ${cpubar cpu2}

--
trey @ gépház

trey!

Ha már conky... hátha tudsz segíteni, sehol nem láttam rá megoldást. Nekem a conky által kiírt dolgok eltűnnek a háttérkép alatt a desktopon. Bejelentkezéskor látszik, aztán jön a wallpaper és conky becsusszan alá.

Ha kilövöm és kézzel (menüből, terminálból) indítom akkor oké, ha berakom a session kezelőbe, hogy indítsa, akkor nem oké.Pedig a végére rakom, de akkor sem.

Valaki belefutott már ebbe? Debian testing a rendszer.

A .conkyrc-ben a 49. sortól a 65.-ig nézném át.

--
trey @ gépház

nálam is valami hasonló problémája volt, én így oldottam meg:


#!/bin/bash
sleep 20
conky -c /home/toomi/.config/conkyrc

Kipróbáltam a conky-t. Nem tudtam, hogy ez nekem hiányzik, de nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. Pár perc alatt a texeci funkciójával tőzsdei adatokat is kiírtam. Egy wget és egy grep csodákra képes.

Szóval remek progi, köszi, hogy írtál róla.

Évről-évre rövidebbek az átállás-naplók. Ez jó :)
Lassan ennyi lesz a bejegyzésből: "Amíg e sorokat írom a háttérben lefut az apt-get dist-upgrade. Kész is. Köszönöm a figyelmet."

--
cikoria[at]cikoria.net
blog: http://cikoria.blogter.hu

A következő meg az lesz, hogy jééé új rendszerem van. 5 fps-el kevesebb volt az UrbanTerrorban. Kicsit csodálkoztam, de mikor kijátszottam magam a rendszer már új volt :-)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Köszönöm a leírásodat, szeretem őket elolvasni. Általában addig nem vágok bele a frissítésbe, míg te meg nem ejted, mert ugye más kárán (is) tanul az ember. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Nálam logout után az X nem ment, de találtam rá megoldást

Valaki nem tudná lemérni, hogy gyorsabb-e az új rendszer? Gondolok itt arraa, milyen gyorsan indul, mennyi a 3D teljesítménye (glxgears), programok indulási ideje, stb. A mésik, a 2.6.27-be belerakták végre a suspend2 patch-et, vagy még mindig a régi suspend-el megy?

köszi

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Szerintem kar arra varni, hogy egy ujabb rendszer gyorsabb lesz, mint egy regi. A szoftverek altalaban hiznak es lassulnak, akarcsak a keszitoik :)
--
HUP Firefox extension

:D, ja, ez sokszor igaz, viszont az újabb technológiák, a jobb optimalizációk, a jobb driverek, sokszor sok sebességnövekedést okoznak! Viszon a suspend-es dologra kíváncsi lennék, mert a sima suspent elég lassú volt a gyári Hardy kernelle, de a suspent2 gyors is, jobban configolható, és rendesen beépül az usplash-be is ;).
Én egyenlőre nem hiszem, hogy frissítek, Hardy-val semmi gondom, semmit pluszt nem tud az Ibex, amire szükségem lenne ;).

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

regi vason hasznalom, egy vaio fx501, duron 1000-es 256 mb rammal.
es nem tudom alatamasztani amit irtal.

a gep erezhetoen furgebben reagal, gyorsabban bootol, gyorsabban vagja magat fel a bordasfalra (felfuggesztes) es gyorsabban is maszik le rola.

ellenben nalam mar 3. verzio ota nem megy a hibernalas. eddig visszajott, hogy nem megy, most meg bar sikerul a fagyi, de a kiolvadas nem.

Nekem is az az érzésem, hogy "gyorsult". Hogy gyorsabban bootol, suspendel és jön vissza az 100%. De úgy egészében is az az érzésem, mintha ugyanazon a gépen jobban reagálna, mint a Hardy.

--
trey @ gépház

az a windows xp ablak, micsoda ott? tetszik.

A Canonical tud olyat, hogy elvégzi helyetted távolról a frissítést?

Úgy látom, hogy gyorsabb lett benne az új GTK+, és érezhetően hatékonyabbá teszi a rendszert.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Jó az új Ubuntu, viszont én lehet, hogy visszatérek a Hardy -ra, mert az ebben szereplő nvidia driver nem támogatja már a Geforce4 kártyámat.
Tudom, hogy nem egy mai darab, de desktop használatra nekem teljesen elég, és egyelőre nem is akarok újabbat vásárolni. Nyilván a 3D -s gyorsításban sem egy túl fejlett darab, de a compizt, quake -t és bzflag -ot eddig szépen működtette. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Hello! En is ugyanilyen "kőkorszaki" kártyával rendelkezem. Használj a beepitett driver helyett az NVIDIA altal kiadotatt, nalam meg mindig mukodott. Mirror: http://porszi.intro.hu/NVIDIA-Linux-x86-96.43.07-pkg1.run vagy nvidia.com. hupwikiben pedig talalsz hozzá leírást ;)

3 órája készültek el a béta változat, ami már támogatja az új X.org-ot. A hozzászólók szerint megy, én személy szerint még nem próbáltam.
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers-96/+bug/251107/comments/43

Megjelent hivatalosan, és működik is, viszont akkor ez már nem igaz.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Én is frissítettem. Az első ami nem ment, az az Alt F2-s indítás, amit egy kde profil törlés megoldott. A másik a dualhead support, mondván hogy azonos resource-okat használnak, elhasalt az X szerver. A harmadik, legidegesítőbb a Bluetooth support teljes hiánya a KDE-ben: https://wiki.ubuntu.com/IntrepidReleaseNotes#Kubuntu%20Bluetooth%20support

Namost emiatt no bluetooth mouse, ami nem kicsit idegesítő.

Update: a Twitter widgettől úgy SIGSEGV-zett a Plasma hogy öröm volt nézni.

Hat, nemtom ki hogy van vele, de nekem az Acer Aspire 1350-en nemigen mukodik. Az S3 Unichrome chipsetes videokartya ugynez ki mar annyira sem meno, hogy melto legyen a supportra :) Egyelore felretettem a gepet mert feltem... Igazabol mar kb 2 napja probalom mukodesre birni az X-et, de nemmegy...
Valakinek hasonloval tapasztalat esetleg?

--
TH

Trey, mi a helyzet a web kameráddal? Ha jól emlékszem ugyanaz a chipset csücsül benne, mint az enyémben, de nekem nem megy.
"Bus 001 Device 004: ID 0ac8:303b Z-Star Microelectronics Corp. ZC0303 WebCam"
Sokat nem időztem vele, de elsőre úgy tűnt, hogy a gspca driver forrásában két tömb elcsúszott egymástól és valószínűleg emiatt nem megy.
Találtam egy elég érdekes megoldást az interneten (binárisan kicserélik az ID-t a driverben), az nálam annyival jobb, hogy felismeri a webcamot (egész másnak) és hangyaháború jön be.
Az eredetin fel se ismeri.

A cikkből:

Idézet:
* Webkamera

Az új notebook-omban nincs webkamera, passz.

:)

A régi notebookom már nincs meg így nem tudom letesztelni. Bár azt hiszem, hogy olyan kamerám van, csak forrasztani kéne rá USB csatlakozót. Ha lesz kedvem hackelni, akkor lehet megnézem.

--
trey @ gépház

Nekem vhogy nem akar a 6.5-ös VMWare Workstation elindulni:

terminate called after throwing an instance of 'Gtk::IconThemeError'

Vkinek ötlet?

A 6.0-ást (/usr/local-ba telepítve) sikerült így felrugdalnom:
http://siliconeagle.blogspot.com/2008/05/terminate-called-after-throwing.html

6.5-öst nem tudtam beállítani, hová települjön, így ment az /usr-be. Próbáltam ott is ezt a trükköt (/usr/share/icons/hicolor-ba másolás) de nem segített :(

Ami viszont nem változott: a FuSi laptopokon (AmiloPro 3205 és 3405) továbbra sem megy a tapipad suspendből felkeltve. Mivel ez már legalább négy kiadás óta így van (azóta használok Fujitsu-Siemens gépeket), arra kell gyanakodnom, hogy a gép hardvere sorolható az "egzotikus" kategóriába.
--
cikoria[at]cikoria.net
blog: http://cikoria.blogter.hu