Odalett a Gentoo-Wiki?

Címkék

Akik gyakran használják a Gentoo-Wikit illetve a gentoo-portage.com weboldalakat, a napokban észrevehették, hogy az oldalak nem voltak elérhetőek.

Ennek oka dióhéjban az, hogy az érintett szervereket hostoló Skiplink cégnek "anyagiakat érintő nézeteltérése" akadt az épületet karbantartó/tulajdonos TelX céggel, amely ennek következtében kihúzta a dugót és kizárta a hosting céget az épületből. A hosting cég a fontosabb szervereket még időben átszállította más helyre, de hamar kiderült, hogy a Gentoo Wiki tulajdonosa és bérelt szerverei nem éppen a legfontosabb ügyfelek közé tartoznak.

A bajt csak tetézte, hogy egyik cég sem volt partner abban, hogy a Gentoo Wiki tulajdonosa hozzáférjen a szervereken tárolt adatokhoz, még backup jelleggel sem. Így a Gentoo-Wiki és gentoo-portage.com tartalma "elveszett".

Tartalmáról biztonsági mentés a tulaj szerint csak márciusi létezik és ez nem tartalmazza a felhasználói adatokat. A gentoo-portage.com-ról naprakész kódszintű backup volt ugyan, de abból is hiányoznak a felhasználói adatok, feltöltött képek.

Jelenleg a Gentoo-Wiki megmentett tartalma read-only verzióban elérhető a www.gentoo-wiki.info oldalon. Vagy lehet kísérletezni a Google cache-sel.

A scratch.gentoo-wiki.com/ címen elkezdődött, közösségi segítséggel a Gentoo Wiki újraépítése, újragondolása, beleértve a mentési rendszert is.

A teljes történet elolvasható a gentoo-wiki.com oldalon.

Hozzászólások

Sárga Post-It, ráírni, hogy "offsite backup"

--
trey @ gépház

hm... elég szomorú... az meg pláne, hogy olyan bakit elkövet egy cég, hogy eljusson ide (nevezetesen ahhoz, hogy már kizárják őket mert anyagi nézeteltérésük volt). mindenesetre kár, hogy tényleg nem tudtak máshol archiválni. ez bukta. remélhetőleg hamar helyreáll a dolog, mert szerintem sok gentoo-s számol annak a wikinek az elérhetőségével :)

--
xterm

ööö, miaz hogy nem fer hozza a sajat tulajdonu cuccahoz?

Elbandi

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Biztos arra is van valami törvény, hogy adatok "túszul ejtése"... mert ez az.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Azért ez erősen érdekes eljárás, hogy a szerver tulajdonosa nem juthat hozzá a saját tulajdonához.

Megér egy feljelentést, amit tippem szerint meg is fognak tenni.

De az adat, a szellemi tulajdon az övé.
Ráadásul előfizetett egy szolgáltatásra, nevezetesen tárterületre, amit a szolgáltató nem biztosított felé, olyan okból kifolyólag, ami nem az ügyfél (gentoo) hibája volt.

Szerintem teljesen egyértelmű a helyzet, hát itt per, a szolgáltatáskiesésből származó veszteség miatti kártérítés(!) igénye jogosan megáll.

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down

ne fogadj erre, azért ez nem így szokott menni. főleg nem azért, mert gyanítom a hosting nem úgy ment, hogy volt egy szerver valahol, ott szolgáltatott valamit, amiért cserébe bért fizetett és hirtelen lezárták, mert nem fizet. felteszem ment már a huzavona, hogy fizessél, mert lefoglalom. (amit mellesleg megtehet, ez simán elhajtják a bíróságon). ("előfizetett egy szolgáltatásra". pont, hogy nem. ezért zárták el tőle, amíg nem fizet).

--
xterm

De nem a Gentoo Alapítvány nem fizetett, hanem a hostingcég az épület tulajának. A Gentoo teljesen ártatlan az ügyben, őt a nem működő szolgáltatásért kifizetett pénz felett még kár éri abból, hogy nem megy. Ezt persze nehéz megbecsülni, de simán lehet perelni egy megegyezett összegért.

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down

nem vagyok gentoos, de nagy kár lenne ha elveszne, sokszor segített már rajtam is

LOL ekkora luzereket, marciusi mentes... erdekes modon engem egy ugyfel siman kinyir, ha nem tudom visszahozni neki a tegnapi lolmacskas kepernyovedojet a mentesbol...

A Linuxot a legtöbben hasz-nál-ni szeretnék, nem e-maszt..lni vele, és lengetni, hogy neki két másodperccel gyorsabb bebebe...

Ha meg arra gondolsz, hogy "a Gentoo-val meg lehet tanulni, hogy hogyan épül fel forrástól kezdve egy Linux, akkor arra csak annyit mondok, hogy akkor inkább az LFS (igen, végig...ptam egyszer, szép volt, jó (na az nem) volt, eltartott egy darabig) de egyszer bőven elég az is.

Az, hogy volt egy projekt, ami nagyon jó doksikat adott a közösségnek, az szép dolog, az viszont, hogy offsite mentés nélkül, nem saját vason, az probléma, naaagy probléma, bár elég nagy a Gentoo-s közösség, akár azt is meg lehetett volna oldani, hogy n. darab szerver tükrözze a tartalmat...

Röviden írtam, bocs, természetesen a doksihalmazt én is sokra becsülöm, ezért nem értem, miért nem volt mögötte komolyabb háttér, illetve a bérelt tárhelynél normális esetben alapvetőnek tekinthető saját, off-site mentés (ami lehetne akár egy teljes tükör is). A doksikat sajnálom, az esetből viszont lehet, és kell is tanulni...

Miről szól? Egy OS-nek, egy alkalmazásnak miről kell szólnia? Arról, hogy használni lehessen vele a hardvert, az alkalmazásokkal meg lehessen oldani a feladatokat, lehessen szórakozni (cd, dvd, internet), játszani... Régi vesszőparipám, (és erről nagyon-nagyon nehéz lebeszélni) hogy production rendszerben, hacsak nem kifejezetten buildelés/szoftverfejlesztés a célja, semmi keresnivalója nincs C-fordítónak, fejlesztői libeknek, olyasminek, ami a rendszer src->binary felépítéséhez szükségesek csak.

Csak hogy tudd, hatha lusta vagy kettovel feljebb nezni: A Gentoo-Wiki-t nem csak Gentoo hasznalok olvastak. A legtobb benne leirt cikk - kis modositassal - minden linuxon ervenyes volt.
Koszonjuk az eszrevetelt, de eltevesztetted a hazszamot. Offtopic szerepel azon az ajton, amit te keresel.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Írtam, hogy a wiki-bwn lévő doksikat jónak és hasznosnak találtam, csak ugye mivel gentoo, így az e-masztizás fontosabb volt, mint egy offsite-backup, aminek a levét mindenki issza. A "kis módosítással" meg bármely *NIX témájú doksira érvényes, ha a "kis módosítás"-t megfelelően definiálom.

s/emerge/apt-get install/g, es tarsai. De ez gondolom annak, aki adminisztral linuxot es nem csak jatszik vele, egyertelmu.
A tobbieknek meg ugyis elobb az alap linuxos parancsokkal kellene megismerkedni, nem a Gentoo-val. Szerintem.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ifjú barátom... Anno az első Linux telepítést cirka 30 darab flopiról valamikor 1993-94 táján követtem el, merthogy oktatni kellett, és az SCO Unixhoz senkinek sem volt kedve. Azóta volt néhány apróbb-nagyobbb vas a kezem alatt, a használt *nix variánsok számát most nem akarom összeszámolni -- a leginkább egzotikusnak tűnő pl. egy telefonközpont, pontosabban hívássoroló szoftverfrissítése volt -- azon is "valami" unix futott. Az OS, lett légyen bármi is az uname kimenete, egy eszköz, nem pedig cél.

Öreg barátom! Senki nem vonta kétségbe, hogy a Linuxhoz értesz-e vagy nem. Viszont azt én igenis kétségbe vonom, hogy a Gentoot ismered. Csak a szokásos lózungokat puffogtatod, s az meg nem tetszik neked, ha valaki rádszól, hogy már elege van az ilyen mellébeszélésből. Ki tudja, mitől vagy ennyire dühös rá.
Köszönöm a figyelmet.

Aham, most mar csak azt kellene elmondanod, hogy ez hogy jon ide. Teny es valo, hogy csak 25 eves vagyok, es nincs 15 ev gyakorlatom, mint neked, de engedtessek mar meg, hogy ne legyek teljesen hulye sem a kerdeshez. Hidd el, nekem is megfordult mar par linux/unix a kezem kozt, es tudom mi a kulonbseg.

Koszonom, hogy vegigolvastal.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem csak emerge meg apt-get létezik, ez két, nagyon különböző felfogású kezelése a rendszerkomponensek telepítésének, az általános az utóbbira hajaz, hiszen egy rendszernek nem az a feladata, hogy felépítse saját magát, hanem az adott alkalmazást futtassa. (Nem, nem akar a felhasználó saját bináris repót (újabb vas, újabb alkalmazás, újabb üzemeltetendő rendszer, újabb hibalehetőség...) építeni.)

Ez megint nem tudom, hogy jon ide. Irhattam volna yum-tol packman-on at pkg_add -ig nagyon-nagyon sok mindent, csak feleslegesnek tartottam. Az, hogy hogyan mukodik teszemfol az apache telepitese X disztriben, az teljesen intakt abbol a szempontbol, hogy a 'HOWTO Subversion in Apache' cikk minden rendszeren megallja a helyet.
Erre ertettem azt, hogy a Gentoo Wiki-n globalis cikkek vannak, ami minden rendszeren mukodokepes - kis modositasokkal. Te erre azt mondtad, hogy attol fugg, mit nevezunk kis modositasnak. Es ennel a pontnal adtam peldat, hogy ilyen modositas, hogy mittudomen debian rendszeren nincs emerge hanem apt-get van. Most el lehet kezdeni offolodni, hogy kepzeljetek, BSD-n egyik sincs, hanem pkg_add van, de teljesen intakt. A postfix-nek, apache-nak, clamav-nak, courier-nek, qmail-nek, asterisk-nek pontosan ugyanolyan a konfigja minden rendszeren, kovetkezeskepp a howto AZON resze minden tovabbi nelkul applikalhato. Es tartom olyan hozzaertonek az idejaro embereket, hogy ezt a kovetkeztetest nem kell a szajukba ragni, hanem kepesek maguktol levonni.

Abban igazad van, hogy az offsite backup tenyleg elmaradt. Szomoru, de ez van. Valoszinu a gyerek tanult a hibajabol.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem is az, hogy karcsú, hanem felelőtlenség az üzemeltető részéről azok munkájával szemben, akik egy csomó energiát fektettek a dokumentumok összeállításába. Itt ugyanez a helyzet a HupWiki-vel. Nem szeretném ha egyszer nekem kéne magyarázkodnom, hogy hova lett a cucc és miért csak 8 hónapos, részleges mentés van. Éppen ezért a lehetőségekhez képest megteszünk mindent, hogy a mentéseket a lehető leggyakrabban (naponta több alkalommal) és offsite, több helyre is mentsük.

Mediawikit használtak, egy 4 soros scripttel megoldható lett volna a probléma.

--
trey @ gépház

Remélem mielőbb sikerül megegyezni hogy visszakaphassuk a Gentoo-Wiki-t. Tényleg hasznos volt, átgondolt és sokat segített már.

Szomorú hogy nem mentett sehova az illető.

A cikkek osszebanyaszhatok Google Cache-bol, igy sokkal hamarabb is visszakerulhetnek a cikkek (mar ha van par lelkes, mediawiki szintaxist erto ember, aki ranezesre beirja az adott oldalt eloallito Wiki-kodot).

Mentes: mit mondjak, okos ember mas karan tanul, a hulye ember a sajatjan.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.