Elindult az Archlinux.fsf.hu

Címkék

Elindult az archlinux.fsf.hu, a magyar Arch Linux felhasználók új közösségi oldala. A lap célja, hogy átvegye a hosszú ideje frissítés és karbantartás nélkül álló archlinux.hu feladatát, és a segítse hazai Arch felhasználókat. Terveink szerint az oldalon friss hírek, folyamatosan bővülő dokumentáció és fórum várja majd a látogatókat. Szeretnénk, ha az oldal hozzájárulna ahhoz, hogy a magyar Linux felhasználók jobban megismerjék ezt a rugalmas és sokoldalú disztribúciót.

Előfordulhat (például Gmail esetében), hogy a regisztrációs levél a spamek közé érkezik: ha nem kapod meg a visszaigazolást, feltétlenül nézd meg ott is. A weboldal mellett már magyar nyelvű levelezőlista, valamint IRC csatorna (a freenode hálózat #archlinux.hu szobája) is várja a hazai Archereket.

Köszönjük az FSF.hu Alapítványnak, hogy helyet biztosít az oldal számára a Barack szerveren, valamint Mátó Péternek mindazt a segítséget, amit az oldal beindításához nyújtott.

Hozzászólások

Azért ezt így nem jelenteném ki, bár vannak hasonló vonások. A hivatalos wiki oldalon van egy doksi, ahol különbözõ disztrókkal hasonlítják össze, köztük a Slackware-rel is (ezt még nem fordítottuk le):
http://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_vs_Others#Arch_vs_Slackware

Az Arch Linux egyébként függetlenül fejlesztett disztró.

Hát azért nem csak ez a különbség.
Eleve lényegesen több a csomag, ezek kevésbé vanilla változatok, mint a slackware-ben, de persze azért nincsenek agyonpatchelve sem. A csomagkezelési szisztéma annyiban is különbözik, hogy van fordításhoz és automatikus csomagoláshoz egy ports-szerű rendszer (abs, pkgbuild), illetve van egy közösségi repo (aur), így ha olyan csomag kell, ami a hivatalos repokban nincs benne, akkor esélyes, hogy lehet találni kész pkgbuild-et hozzá. És persze ezeknek az automatikus kezeléshez, frissítéséhez van egy csomó script, tehát jobb a helyzet, mint a slackware-nél a linuxpackages.org-ról leszedett community csomagoknál.
Az initscript rendszer itt is leginkább bsd stílusú, nem pedig SysV stílusú, de eléggé eltér a slackware-étől. Igazából nem nagyon láttam még semmi mást, ami hasonló szisztémát követne, mint az Arch, de ettől függetlenül könnyen meg lehet érteni.
---
Linux is bad juju.

Van rá lehetőség, hogy kb Gentoo-way használjam a rendszert (tehát minden csomagot fordít automatikusan a rendszer binárisból való telepítés helyett)?
Azt olvastam, hogy egyenként lehet fordítgatni, de az egy teljes rendszer esetén fájdalmas dolog.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Az egy olyan betegség amit UrbanTerror közben kaptam el, és nem akarom kikezelni.

Komoly, játszok oszt az egyik pacák meg rábeszélt az ArchLinux-ra akkor pillanatnyilag az Ubuntuval nem voltam megelégedve.

Tetszik felettébb egyszerű, i686, sok helyen nincsenek kemény függőségek csak javaslatok (de itt már te dönthetsz) nincsenek futási szintek (ezt szoktam meg a legkönnyebben).
Nem puritán, inkább nemesen egyszerű. Ha érted itt mire gondolok.

...és milyen komoly tartalom van már az oldalon.... korrekt.
Sok türelmet, kitartást az oldal vezetéséhez.

(jó tudni, hogy nem csak én használom Magyarországon ezt a Linuxot :-D )

Sok sikert kivanok az oldalhoz!

---
powered by ArchLinux

Valamit nem értek. KDE4.1 lesz benne, és ugyanakkor azt mondjátok, "keep it simple, stupid"?!?

Alaptelepítésnél van egy konzolod, meg egy-két alapvetõ eszközöd, de még X sincs. Innentõl kezdve már rajtad áll, hogy mit telepítesz. Olyan rendszert építesz fel, amilyet akarsz: használhatsz fluxboxot, openboxot, gnomeot, vagy KDE-t, vagy akár maradhatsz a konzolnál. Egyik sem preferáltabb a másiknál. Ez csak rajtad múlik.

Az, hogy mit jelent a Keep it Simple, Stupid, itt elolvashatod.

Én virtualboxon próbáltam. Minden rendben volt. Felment a kdemod is. Megtetszett, szóval gondoltam, felrakom élesben is. Csak sajnos a netinstallos live rendszer nem kezelte a vezeték nélküli hálózati kártyámat. Az ath5k modul be volt húzva, látszólag minden rendben volt. Ezt csinálta az openSUSE 11 és a Fedora 8 is... Csak az Arch Linuxtól nem elvárás, hogy ne kelljen hegeszteni, a másik kettőtől meg igen. :) Szóval majd ha lesz időm, megpróbálkozom még vele és azért is vezeték nélküli hálózatról teszem fel...

Enis ezt hasznaltam Ubuntu elott, nagyon jo kis rendszer. Elkenyelmesedes miatt valtottam, illetve hogy Ubuntuba tobb hibat javitottak GNOME-ban ami archban sokaig bennemaradt.

Nekem ami nagyon tesztett benne, es nem emlitettetek, hogy rolling disztro, tehat amilyen csomagokat a testing agban kelloen frissnek tekintenek, megy be a current-be, tehat folyamatosan jonnek az uj verzios csomagok, nem kell fel eves megjeleneskre varni.

Hmmm...érdekesnek tűnik. Úgyis néhány éve már hogy nem próbáltam ki új disztrót, itt az ideje. :-) Alapvetően Slack párti vagyok, de kipróbálom Arch-ot is először vmware-ben, aztán ha tetszik, meg is maradhat és megnézem mélyebben is. :-)

pont pár napja toltam fel, mert debianban, gentooban még nem igazán van kde4, ubuntu gnome profilú, és akartan játszadozni a kde4-el

Toros! Ennyire unatkozol? Nem elég az ubuntu.hu? :D
A fentiek miatt totál örülök neki... már vettem is hasznát. tnx

Ezt az oldalt alapvetően nem én csinálom, én csak besegítettem: összedobtam egy drupal témát, lefordítottam az elmúlt pár hónap híreit és egy-két doksit. Jól jött az ubuntu.hu-nál szerzett rutin, sokkal gyorsabban ment úgy, hogy napi szinten ezt csinálom. Azért továbbra is az ubuntu.hu a prioritás, egyrészt mert ott sokkal több a tennivaló, másrészt pedig az elvárások (éppen a disztró hazai népszerűsége miatt) is jóval magasabbak. Ugyanakkor már régóta szerettem volna egy kicsit más disztribúcióval is foglalkozni (a változatosság gyönyörködtet), az Archot pedig nemrég fedeztem fel magamnak, és hamar a másik nagy kedvencem lett az Ubuntu mellett...

Nagyon reg ota hasznalom. Egyik regebbi gepen meg mindig az van. Elege frissek a csomagok, de van bug is boven. Foleg Gnome teren.
XFCE-t nem probaltam rajta. En szemely szerint a KDE preferalom rajta. De Ubuntu nekem jobban bejott. Arch alatt az istenert se
megy a webkameram, ubuntu alatt hegesztes nelkul. Gondolom valami patch miatt mehet, de nem nagyon volt kedvem vele szarakodni.
Lenyegeben nem rossz, de inkabb azoknak ajanlanam akik szeretik heggeszteni a rendszert, en mar elkenyelmesedtem. :)

Kubuntu 8.10