"Kill switch" az iPhone-ban - a "rosszindulatú" programok ellen

 ( trey | 2008. augusztus 11., hétfő - 15:56 )

A napokban arról számoltak be az Apple témájú weboldalak, hogy az egyik ismert iPhone hacker egy "kill switch"-re bukkant az iPhone 3G vizsgálata során. Jonathan Zdziarski szerint az Apple felállított egy blacklisting rendszert, amellyel képes az iPhone tulajdonosok készülékén távolról alkalmazásokat letiltani. A beszámolók szerint a nemrég kiadott 2.x-es firmware tartalmaz egy olyan weboldalra mutató URL-t, ahol azokat az "unauthorized" alkalmazásokat sorolja fel a vállalat, amelyeket nem akar látni az ügyfelek telefonjain.

"Ez arra utal, hogy az iPhone időnként "hazatelefonál", hogy meggyőződjön arról, hogy mely alkalmazásokat kell letiltani. Jelenleg még nincs feketelistás alkalmazás, de minden arra mutat, hogy ezt beletették, hogy letilthassanak olyan alkalmazásokat, amelyeket a felhasználók letöltöttek és a melyekért fizettek, ha az Apple úgy dönt, hogy leállítja őket." - mondja a funkciót felfedező hacker.

Részletek itt.

Mondhatnánk, hogy az egész science fiction, meg rosszindulatú pletyka, esetleg FUD, de úgy fest, hogy nem az. Egyes weboldalak szerint Steve Jobs megerősítette, hogy valóban beépítettek egy ilyen "kill switch"-et az iPhone-okba. Jobs elmondta, hogy arra az esetre tartogatják, ha az Apple véletlenül "rosszindulatú" programot fogadna el az Apple Store-on keresztüli terjesztésre. Mint mondta, valószínűleg sosem kell meghúzniuk a "kart", de felelőtlenek volnának, ha nem volna olyan "kar", amelyet meghúzhatnának.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"ha az Apple véletlenül "rosszindulatú" programot fogadna el az Apple Store-on keresztüli terjesztésre"

Illetve ha olyan programok bukkannának fel, amelyeket az Apple vagy partnerei (AT&T) nem néznek jó szemmel? Címkék: "Nullriver" "Netshare" "tethering" "AT&T" "Removed"

--
trey @ gépház

Ez a CoreLocation-ös konkrétan csak arra való, hogy a GPS funkciót szabálytalanul használó Appok (értsd: részletes navigációt adó progik) letilthatóak legyenek a GPS-ről.

Persze logikus hogy van rendes, egyéb bannolási lehetőség is, az esetleges vírusok ellen.

Aham, ezért volt a kérdőjel a végén. Csak nehogy a következő firmware-ben újabb meglepi legyen...

--
trey @ gépház

Pont a totalitárius Apple hagyná ki? Tuti lesz. :)

Azt viszont nagyon nem hiszem, hogy bejáratottra koptatják. Elég könnyű ezzel fekete pontokat gyűjteni, és még a Jobs-féle RDF is max csak egyszer tudja elhitetni a felhasználókkal hogy nekik ettől most jobb lett(R).

illetve, ha olyan szoftvert raknak fel, amiből az almásokon kívül valakinek sokkal nagyobb haszna van, mint nekik.

Vagy tenyleg azert kerult bele, amit mondanak. Van mar most is ilyen, pl. a Dashboard is letolti az eppen aktualis fekete listat (mas kerdes, hogy ezen sincs egy app sem) evek ota, megsem hallani a kezdeti anyazasok ota, hogy visszaelt volna az Apple vele.

Viszont a NetShare-ert valoban a kurva anyjat az Apple-nek. Az mas kerdes, hogy mas forrasbol beszerezheto. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szifon. Hogy 2008 ne legyen 1984. Hmm..

szerk: betettem egy url-t, annak, aki netan nem ismerne..
----
I have a solaris box that does nothing.. its pretty good at it aswell. - besok, deviantart
honlapkészítés

attol meg a legjobb telefon a piacon. ever.

amint megjelenik, kell11444 ;>

Majd attól függ mennyiért adják. Ha rablógazdálkodásba csap át a T-Mobile akció, akkor majd hozatok Olaszországból. Nem sietik el bejelenteni az árat, meg az előfizetési kategóriákat...

--
trey @ gépház

De hát te propelleres vagy, nem?
Vagy a T-Mobile fogja kártyafüggetlenül is adni? :)

Bízom benne. Ha nem, akkor marad az olasz gyári független. Amit rebesgetnek:

- 180 ezer a független (ennél lehet olcsóbban is lehet olasz importhoz jutni)
- vagy valamennyi összeg a telefonért + havi min. 10 ezer az előfizetés 2 éven keresztül

Az én szempontomból (akinek gyakorlatilag korlátlan Pgsm-je van ingyen) ezt jelenti:

- vagy 180 ezer
- vagy minimum 240 ezer a felesleges előfizetéssel 2 éven keresztül + plusz a telefon ára

140 körül meg hoznak 8GB-os gyári függetlent Olaszországból. Valószínűleg marad az utóbbi olasz meló, de azért ezt a másfél hetet már megvárom, amíg a T-Mobile kinyögi mennyi az annyi. Hátha lesz meglepetés :)

--
trey @ gépház

Szerintem ha lesz meglepetés, az legfeljebb az előfizetéses konstrukcióra fog állni, a kártyafüggetlen nekik sem érdekük, hogy olcsó legyen (én már azon is csodálkozom, hogy lesz ilyen, de ha lesz, régebben is jó szokás volt horror áron adni).
A havi 20 ezres előfizetés viszont rendkívül soknak tűnik, azt miből számoltad? Érdekes lenne egy külön díjcsomag csak az iphone miatt, bár ennél a cégnél sosem lehet tudni. :)

Havi 10 ezret írtam, 2 évre. Mert állítólag annyit kell majd aláírni :) Félreérthető volt. Összesen 240 ezer a 2 évre.

--
trey @ gépház

Nem volt félreérthető, rosszul olvastam. Két év... Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog menni. :)

Áh, az amerikai mobilszolgáltatók sehol sincsenek a magyarokhoz képest ilyen modern technológiákban, mint 3G. :)

"And the issues don't appear to be confined to AT&T's network: iPhone 3G users in other countries report similar problems with their new phones."

Ami aggasztóbb. :) Persze ki tudja mennyi igaz ebből, de ha valaki nem hivatalosból vesz, az könnyen megjárhatja, mert nincs hol reklamálni :)

--
trey @ gépház

Olvastam én is, de hidd el, nálunk annyira jó a hálózat, hogy ilyen hiba nem lehet. ;)

Miért érzek benne iróniát? :)

--
trey @ gépház

Sok vasat ettél, azért. :)

trey,
egy kérdés, ha tönkremegy az olasz iphone, itthon ki lehet cseréltetni valahogy?
ja és ha esetleg olaszoktól "rendelnél" és van rá lehetőség, akkor irass össze listát, hogy kinek kell, mert pl én vevő lennék rá, természetesen előre fizetve az árat.

Nagy listát nem nagyon tudok összeiratni, mert ahogy én tudom egy ember max. 2 vagy 3 darabot vehet. Nem lehet korlátlanul bevásárolni. Persze az is lehet, hogy tévedek. Majd megkérdem az illetőt, aki ezzel foglalkozik.

--
trey @ gépház

és garanciáról tudsz valamit? apple szervíz cserélné a mikrorepedéses iphonet? vagy ki kell vele cammogni olaszokhoz?

Hívd fel őket és kérdezd meg. Szerintem elhajtanak vele a rákba :) De ez csak az én tippem.

--
trey @ gépház

180-at nem er meg, havi 10-et sem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ja, hát ennyit nem is szánok rá. :)

--
trey @ gépház

Szerintem egy kicsit tartsd vissza a levegőt mielőtt beleugrassz egy ilyen kakiba mint az iphone. A vistahoz tudnám hasonlítani, csili vili oszt annyi. Hol van benne a szabadság? Meg itt ez a kis távoli hozzáférés, (ha akarom, ha nem) érdekes. Persze ki lehet iktatni, de ugrik a garancia.

Hát nem hiszem el. Egyszer akarok venni valami Apple terméket és akkor is lebeszélnek. :) Hajaj. Hogy leszek így a helyi menő csávó? Egyetlen olyan terméke az Apple-nek, ami egy kicsit felkeltette az érdeklődésem.

--
trey @ gépház

Mutassál példát a Közösségnek és vegyél OpenMokot! Már így is elég frusztráló néhány tagnak, hogy nem az AMD-t pártolod, FreeBSD-n fut a HUP és szandálos fénykép sincs kinn rólad... :)

te hasznaltal mar vistat?

nemcsak csilivili, de jo is. az hogy te nem birod, es imadsz barkacsolni a bubuntudon, az mar nem a mi hibank :)

tudjatok, manapsag a szamitastechnika is olyan, mint a fozes: nem csak az szamit, hogy finom legyen (=mukodjon), de jol is nezzen ki!

Én eddig a neten nem olvastam sehol olyan beszámolót, ahol felsorolják, mi az, amit a vista tud, de pl. az xp nem. Tehát miben nyújthat nekem többet az új rendszer, miért érdemes váltanom. Ha tudsz ilyet, elolvasnám.

Olyan onzo vagy. Gondolj neha a szegeny MS-re is.

Pl van benne UAC :)
(Mondjuk az Xp alatt is megoldható: Doom 3)

--

Keresgélj még.

Használtam, le lehetett annak idején tőlteni egy próbavarziót, mikor fölraktam az Oblivion-t és a nagyúr letöltötte hozzá a borítót meg miegymást egy kérdés nélkül akkor elgondolkodtam, hogy mit fog csinálni estleg a később létrejövő (akár bizalmas) stuffjaimmal.

Amúgy az ubuntut nem kell szegelgetni mert fájóan stabil, ezért használok sid-et.

A főzésről meg annyit, hogy ami finom az a maga természetes formályában szép, ami meg jól néz ki az rákkeltő.

Biztos, hogy rablás lesz.

A boltokban. Szerintem még magenta színű vér is fog folyni. :)

legjobb? kell? benyelted a hájpot? ugyanmár. Én pl. jelenleg még hatékonyabban elvagyok a laptop, régi telefon és/vagy hsdpa modem, gps-vevő kombóval, mint ezzel a homoszexuális segédkellékkel világlegjobbtelefonjával. A saját magam által összeválogatott és csiszolgatott toolchainnel egyelőre nem tud versenyezni (persze a saját szempontjaim szerint), főleg mivel azt egész jól lehet hekkel(get)ni, amíg ez a csuda, ha egyáltalán hozzájutnék huzamosabb időre, valószínűleg ilyen szempontból teljesen ismeretlen lenne számomra. Szép dolog ez a mobilitás, de, ha a laptopot ígyis-úgyis cipelnem kell (-> táska), akkor a többi kacat már nem tétel mellette. Majd 2-3 év múlva visszatérek a témára, akkorra talán kialakulnak olyan mobil eszközök, amiken a VPS mellett mást is lehet érdemben hajtani.

Hát én egyelőre inkább gondolkozom valami Samsung i900, vagy SE X1-en, de mindkettő rossz valamiért (kicsi aksi, és képernyő, vagy felbontás).
Ezekre legalább tudom, hogy a használt progik felmennek.

A telefon ismérve szerintem (és egy egyre szűkülő kör szerint) hogy TELEFONÁLÁSRA VALÓ. Nem pornónézésre mint amit az ifjú iphone/3G nemzedék csinál rajta.

Innentől kezdve még az 5 éves kamerás-videofonálós modellek is bloatware-k, arról nem is beszélve, hogy az ilyen idióta "plusz" funkcióikat soha nem használnám. Ennek ellenére ha vennék új mobilt, kénytelen lennék fizetni ezekért a hülyeségekért is :P

Én a telefonommal az idő nagy részében ezt csinálom:
- e-mailt írok, olvasok
- e-mailben kapott csatolmányokkal bütykölök
- weblapokat nézek
- pdf, chm formátumban olvasok könyveket
- a naplóban nézegetem, vezetem (szinkronizálom több helyre, -ről), hogy mi lesz velem
- taskokat írogatok, módosítok
- jegyzetekben túrok
- memókat írok, hangfelvételeket készítek
- stb

Ja, egyébként néha telefonálok is.

Lehet még ma is olyan telefonokat kapni, amiket csak telefonálásra lehet használni, igen jó áron. Gondolom neked is ilyened van... Nincs is ezzel baj.

+1

Számomra a telefon egy olyan eszköz, ami mindig nálam van, ezért minél több feladatot szeretnék a telefonommal megoldani. Ha fel kell írni valamit, azt a telefonomba írom. Ha gyorsan le kell fotózni valamit, azt a telefonommal teszem. És van egy rakás dolog, amire a telefonom nem alkalmas, de néha jól jönne. Ezért tetszenek a smartphoneok, mert olyan alkalmazásokat pakolok rájuk, amiket csak akarok.

Ha valakinek csak telefonálásra kell telefon, vehet pl. Motorola C140-est. Igaz, hogy már az is többet tud, mint kellene, mert pl. van benne ébresztő, számológép, stopper, meg színes kijelző... :)

Marha sok időd van neked, hallod. :)

Én csak néha telefonálok rajta. Semmi mást :) Azt is csak ritkán, mert rühellek telefonálni. :DD

--
trey @ gépház

egy eszkoz arra valo, amire hasznaljak.

az ujabb telefonok mar nem csak telefonalasra valok, jok. ha az igenyeid megfeleloen nagy szeletet kepezik a fogyasztoknak, akkor bizonyara letezik kedvedre illo keszulek.

Plastik szifonozását erőltetettnek tartom, így nálam ellenforradalomként mostantól: tájfon. (Lásd még: tájbox.)

Persze ettől még nekem is lesz, de valószínűleg első generációs. Van rendes GPS a kocsiban, guglihoz/ssh-hoz nem kell 3G, 180 rugóért meg inkább veszek egy fél Macbook Airt. (Persze nem ebben az országban, mert itt csak harmadot adnak érte.)

Izlesek, es szifonok, de nekem nem tunik eroltetettnek, sot, kifejezetten tetszik.

Persze ettol meg nekem nem lesz. Inkabb veszek Mokot (ennyi penzbol akar egy clusternyit).

----
I have a solaris box that does nothing.. its pretty good at it aswell. - besok, deviantart
honlapkészítés

"ssh-hoz nem kell 3G"

Probaltad mar?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Én kb. 2-3 évig. Soha többet.

Akkor definiálom az SSH-t: nem IRC, nem mutt, nem pine. Hanem /etc/rc.d/ restart, fuser -k, rm -rf, ilyesmi. :)

Próbáltam. Ettől még tök jó ha nincs mellettem normális gép és áll a fél világ a vas miatt. 320x480? Ugyanmár. A net sebességétől függetlenül ez alapból nem erre való, így nekem erre a képernyőre elég a pár K/s, nem ezen fogok 2G1C-t mutogatni a villamoson, hogy legyen helyem. :)

Alapvetően a késleltetéssel van gond, nem a sávszélességgel...

Kínlódás.

+1.

UMTS-el meg epp belefer az elvezheto kategoriaba.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

+1

---
pontscho / fresh!mindworkz

Most ne hari már, de Linux workstation kell ami zsebben elfér or telcsi.
Amit azért jegyezzük meg egy jó workstation nem 180.000 HUF...
Az tény hogy ha a "T" ilyen konstrukcióban nyomja én sem fogom megvenni náluk, de 115.000 HUF Olaszból, függetlenül azért a mai okostelcsik terén nem horror ár...
Szerintem....

Nem haragszom, de mintha az ssh es a 3g kapcsolatarol szolt volna ez a szal.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha tudsz 115-ért, szóljál már nekem is :)

Ehhe, ehhe :)

--
trey @ gépház

Legalabb nem kell utana |less

----
I have a solaris box that does nothing.. its pretty good at it aswell. - besok, deviantart
honlapkészítés

Nem megy át a mondanivalóm. :)

Ha be kell ssh-znom egy vasra, ott vagy 500-as load van, vagy már kilőtte az OOM killer a gép felét. Ilyenkor meg már tökmindegy hogy mennyi idő alatt támad fel és milyen kapcsolaton keresztül csinálom, csak menjen már. (Ilyen meg szerencsére ritkán fordul elő ha az ember normális vasakat tud összelapátolni.)

Távhegeszteni 90%-ban ott van a rendes 3G-s lapos, és ha nincs, (csak és csakis) akkor jön az Ájfón. Így - nekem továbbra is - tökmindegy hogy milyen net van rajta. :)

ROHADÉK M$!!!!!444 LINUXOT MINDENHOVAAA!!!!44 FORRADALOOMM!!4!!!

Őőő, izé, várjunk csak!... :)

--
Ruby takes the elegance and simplicity of Perl, and mixes it with the library support of Lisp.

kötsök bílifijúúú!!

https://iphone-services.apple.com/clbl/unauthorizedApps

Core Location BlackList. Csak a pozicio meghatarozashoz valo hozzaferest blokkolja. Amugy ha nem tetszik, egy sor a hosts-ba es a hozzaferes le van tiltva.

---
pontscho / fresh!mindworkz