A Fujitsu és a Sun quad-core SPARC64 processzorral és arra épülő szerverekkel állt elő

 ( trey | 2008. július 14., hétfő - 16:40 )

A Sun Microsystems és a Fujitsu bejelentették a SPARC64 processzor négymagos változatát, és azokat a szervereket - M4000, M5000, M8000, és M9000 -, amelyek e SPARC64 VII chip-re fognak épülni. A gyártók azt állítják, hogy az új processzor a korábbi SPARC64 VI-nál 80%-kal nagyobb teljesítményre képes 44%-kal kevesebb energia felhasználása mellett.

SPARC64 VII roadmap

A SPARC64 VII processzor már a fejlettebb 65 nm-es gyártástechnológiával készül, szemben az előd SPARC64 VI-tal, amelyet még 90 nm-es technológiával gyártottak. A gyártók a SPARC64 VII processzorokkal szerelt szervereket elsősorban magas rendelkezésre-állást igénylő, küldetéskritikus vállalati alkalmazások - mint például nagyméretű adatbázisok, adattárházak, üzleti intelligencia (BI), stb. - futtatására ajánlják.

A két gyártó szerint a jelenlegi SPARC64 VI processzorokkal üzemelő szerverek egyszerűen frissíthetők az új SPARC64 VII processzorra a CPU-k egyszerű cseréjével.

A részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lesz hova bővíteni a jelenlegi M8k -t :)

Idézet:
A két gyártó szerint a jelenlegi SPARC64 VI processzorokkal üzemelő szerverek egyszerűen frissíthetők az új SPARC64 VII processzorra a CPU-k egyszerű cseréjével.

Itt azért board csere is kell majd szerintem. Nem lehet külön csak CPU -t upgradeelni.

--
http://laszlo.co.hu/

Hopps, most én is meglépődtem, de a CPU modult is FRU, így lehet cserélgetni az M8000/M9000 board-okon. Az M4000/M5000 esetében a CPU modul eleve külön van ezért ott ez nem téma.

Egyenlőre nem találtam apróbetűs részt, hogy kevert konfig hogyan is működik.

A kevert konfig működik, hogy ha az xscf -ben a cpumode -ot átállítod auto -ról compatibility (vagy nagyon hasonló)-ra.
Igen az M4k/5k kicsit másképp épül fel , mint a 8-9k. Az jó ha lehet a cpu -t board csere nélkül is upgrade -elni. Azért ekkor is ki kell kapni a boardot, ami hotswap ( na de azért a cfgadm -el konfigurálja ki a boardot, akinek több anyukája van :) ).

--
http://laszlo.co.hu/

mibaj a cfgadm-mel valo kikonfiguralassal?

Nekem személy szerint semmi, de éles rendszerben még soha sem cseréltünk így board -ot. Inkább cluster átkapcsol másik node -ra, problémás gép leállít, board kicserél, full post,majd minden vissza.

--
http://laszlo.co.hu/

pedig a board kikonfigurálás sima ügy. Csak akkor lehet egy kis nyűg, ha a kikonfigurálás után maradó memória kevesebb lenne, mint amit össz. allokálva van a rendszerben, és jó része nem page-elhető. (pl. shared mem.)
Ilyenkor beszól (pár perc használhatatlanul belassult állapot után), hogy nem tudja kikonfigurálni a boardot.

anno a DIGITAL lepte meg azt a remseget, hogy a vax-os nagygepet alpha-val lehetett boviteni

tehat semmi sem lehetetlen, csak... milyen mar :)

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

na most megneztem a spec.org-on. hat ez a sparc64 VI annyira nem szar mint hittem, csak 30-40% gyorsabb nala specint es specfp tesztekben a core 2. Mondjuk ahhoz kepest, hogy a sokkal kisebb peldanyszam miatt gondolom tobbszor annyiba kerul mint az intel/amd vasak, ez meg nem olyan jo eredmeny. A masik problema, hogy a sparc64 vii mar a nehalem-mel fog versenyezni ami bizonyos esetben gyorasbb 50%-kal a core 2-nel.

- Use the Source Luke ! -

"gondolom tobbszor annyiba kerul mint az intel/amd vasak"

Kicsit drágább, de nem sokkal.
Ráadásul a processzoron kívül fontos a memória throughoutput is, az meg lényegesen jobb a sparc architektúrán, mint az intel/amd dzsunkákban.

"Ráadásul a processzoron kívül fontos a memória throughoutput is, az meg lényegesen jobb a sparc architektúrán, mint az intel/amd dzsunkákban."

Ezt így általánosan kijelenteni azért elég nagy hülyeség, gondolom te is látod. Meg úgy általában, CPU-ról beszélsz, vagy rendszerről, ill. mindkettő esetében a kérdés, hogy melyikről.

Ja, 1 procinal. Es 64-nel?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

azt nem tudom, ez 8 magnal volt (2/4 proci).
jo, lehet, hogy ilyen batar nagy serverekbe jo, de kis serverbe meg desktopra (lasd meg VIS(2) vs. SSE(2/3/4)) nem hiszem.

szerk: hulyeseget irtam, 1 magon vannak a meresek - csak megzavart az auto parallel parameter (nemelyik tesztnel tobb magra optimalizalt a fordito)

- Use the Source Luke ! -

Mi az a SPARC CPU-kban, amely miatt 64 processzoros rendszerekben jobban tudna teljesíteni, mint egy ugyanolyan körítéssel megépített x86-os (Opteron, Xeon) CPU?

Hogy nem tudsz "ugyanolyan koritest" csinalni hozza.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Miért ne tudnék?

WTB: 64-socket Xeon server, cheap

Nyugi, pár év és vehetsz ilyet (32 socketesből már most is több van, és ezt valószínűleg csak erősíteni fogja (kérdés, hogy az Intel hagyja-e, illetve vevői oldalról lesz-e igény, gyártói oldalról meg szándék) az, hogy a Xeon/Itanium közös platformra kerül.).
Amúgy meg nem arról volt szó, hogy a piacon milyen rendszerek vannak, hanem arról, hogy egy 64 CPU-s rendszer miért kivitelezhető SPARC-kal, és miért nem Opteronnal/Xeonnal.