2011-re épülhet meg a Blue Waters 38 900 darab 8 magos Power 7 processzor felhasználásával

 ( trey | 2008. július 12., szombat - 16:15 )

A The Register azt állítja, hogy betekintést nyert néhány belső IBM dokumentumba, így rálátása volt a cég Power 7 processzorral kapcsolatos terveire. A dokumentum szerint a 4GHz-en működő, 8 magos Power 7-et dual-chip modulba rendezik, így egy modul 16 processzormagot tartalmazhat majd. A várhatóan 2010-ben érkező, 45 nm-es gyártástechnológiával előállított processzor processzormagonként 32 gigaflops teljesítményre és 4 thread-re lesz majd képes.

A Power 7 előzetes specifikációi mellett a The Reg értesüléseket szerzett a "Blue Waters" névre hallgató, a National Center for Supercomputing Applications (NCSA) számára készülő rendszerről is.

Ha hinni lehet az értesüléseknek, akkor az IBM minden idők legnagyobb rendszerének megépítésére készül, amely 10 petaflops-os teljesítményre lesz majd képes (összehasonlításul, a szintén az IBM által épített Roadrunner-nek nemrég sikerült elérnie az 1 petaflops-os teljesítményhatárt) és 38 900 darab 8 magos Power 7-et fog tartalmazni, 620TB memória és 26 PB storage társaságában.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet gyujteni az uj desktop CPU-ra.. :))

Az amerikaiak fantasztikus hatásfokkal tudnak villanyáramból hőt előállítani...

es - mint tudjuk - a the register kb annyira szavahiheto mint a blikk es a nepszabi atlaga

ezen biztos valami iszonyat fontos dolgot fognak majd elemezni.
pl: két spirál galaxis összeütközése, melyek 2 mrd fényévre vannak tőllünk és 1 mrd év mulva ütköznek össze. Az érdekes ebben, hogy 2mrd évvel ezelőtt mi sehol sem voltunk, ezek meg már 1 mrd éve összeütköztek, és még 1 mrd év mire ide ér az ütközés fénye, és mi már akkor sehol sem leszünk.

Jóérzéssel tölt el, hogy vannak akik ilyenekbe sok energiát fektetnek.

Mondjuk egy éghajlatszimulációt én is szivesebben vennék, bármennyire is érdekel a csillagászat.
Olyasmiket lehet mostanában hallani ami nem csak a gyermekeim jővője iránt ébreszt kétséget, de
a sajátom iránt is. (Északi sarki jég elolvadása idén, de legkésőbb jövőre, Szibériában jelenleg fagyott talajban lévő metán kiszabadulása olvadás esetén, ennek következtében megjósolhatatlan mértékű (egyes becslés szerint felforr a légkör) hőmérséklet emelkedés, olajcsúcs elmélet (2003 óta a max kitermelés egy szint környékén billeg, az elmélet megalkotója szerint erről a szintről csak lefelé vezet görbe - hamarosan, ha el nem is fogy, de egyre drágább lesz kitermelni a kőolajat) ) - > civilizáció végóráit éljük.)

Hátha segítene megcáfolni pár katasztrófa-elméletet...

Idézet:
hamarosan, ha el nem is fogy, de egyre drágább lesz kitermelni a kőolajat) ) - > civilizáció végóráit éljük.

Remélhetőleg ez azért nem így van. Az viszont "tény", hogy amíg van kőolaj, addig az alternatív erőforrások felhasználása (szél, nap, víz stb..)nagyon nehezen és lassan fog széles körben elterjedni. Sajnos itt is a pénzről van szó..
Hogy valamit a cikkhez is szóljak. Jó lenne ha a fogyasztást, energiafelvételt csökkentenék drasztikusan és nem a magocskák és a threadk számát növelnék az egekig.

--
http://laszlo.co.hu/

"egyes becslés szerint felforr a légkör"

Amindenit (;

madMacs

A dolognak van egy olyan vonatkozasa, hogy egy megfelelo idoben es helyen (ami egy eleg tag sugaru kor) tortent hasonlo osszeutkozes altal generalt gamma sugarzas akar a teljes elovilagot elsoporheti a Fold szinerol. Ehhez hasonlo, de hal'sten messzebb levo esetet mar jegyzett fel a tortenelem, s hogy Shakespeare-t idezzem: "tobb dolgok vannak foldon es egen jo Horatio, mitsem bölcs elmétek felfogni képes." Az a szitu, hogy a vilagegyetem rettenetesen baratsagtalan hely, nem art ismerni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

/off
De az is igaz, hogy egy ilyen bekövetkezett katasztrófa felfedezése nem nagyon akadályozná meg fajunk, földünk kihalását. Legfeljebb az egyházak erősödnének meg a bekövetkeztéig. Ja meg a Cheyenne hegyben nagytempójú betonozás indulna.
/on

Persze, de ki tudja, hogy ez a tudas a kesobbiekben mire lesz jo?

Ja meg a Cheyenne hegyben nagytempójú betonozás indulna.

Tobb tamogatast kapna a csillagkapu program. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Természetesen: Stargate rulez :D

És ez mire lesz jó?

:)

A Window2011-be majd sokkal hosszabb késleltetőciklusokat kell tenni.

> Sol omnibus lucet.

Jó dolog.

Biztos sok energiát fog zabálni, de az is tuti, hogy jóval kevesebbet, mintha 230.000 dual Xeon prociból raknák össze... (csak mondtam egy számot, el ne kezdjétek kiszámolni a teljesítményét... legjobb tudomásom szerint lebegőpontos számításokra sokkal nagyobb hatásfokkal alkalmas a power proci, mint egy intel vagy amd, ezért nem hülyeség ilyeneket építgetni)

Miota az SSSSSSEEE23-ba tett az intel linearis float regiszterbankot es hozzavalo utasitast, azota az x86 se annyira fos ilyesmire, mint a stackes x87 borzalmak idejen volt. De azert egy tobbpipelineos Power FPU-val meg mindig nem emlitheto egy lapon. :)

Szerk: Related anekdota: egyszer egy x86-on szocializalodott, amugy remek koder ismerosom nezegette az Altivec utasitaskeszletet. Aszondja nekem:
- Dehat ebben nincs is 64 bit float, mint SSE-ben. Akkor hogy szamoltok PowerPC-n 64bit lebegopontot gyorsan?
- FPU-val.
- .... Je... Tenyleg.

:)))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Cserébe viszont még a feltétel nélküli ugrásokat is keményen bünteti (;