Mac OS X "Leopard" Server futtatásra alkalmas kiszolgálókkal állt elő a Psystar

 ( trey | 2008. június 24., kedd - 8:15 )

Április közepén borzolta a kedélyeket a Psystar névre hallgató, floridai rendszerintegrátor, amely akkor 399 USD-től ígért OpenMac névre hallgató számítógép konfigurációkat monitor nélkül (azóta a termékek már Open Computer és OpenPro Computer néven kaphatók ugyanezen az áron). A cég azt állította a vasakról, hogy azok szabványos PC alkatrészekből felépített Leopard (Mac OS X 10.5) kompatibilis számítógépek. Akkor voltak olyan felvetések, hogy a cég kamu, az ajánlat pedig csak hoax, és az online közösségek tagjai még magánnyomozásba is kezdtek, hogy nem átverésről van-e szó. Azóta azonban voltak olyanok, akik jelezték, hogy megkapták a cégtől megrendelt készülékeket, sőt a C|Net videóra is vette, ahogy kicsomagol és szemügyre vesz egy Psystar Open Computer-t. A Psystar most olyan rackmount szervereket dobott piacra, amely állítása szerint képes - egyéb OS-ek mellett - a Mac OS X Leopard Server futtatására.

OpenServ szerverek a Psystar-tól

A cég 1U magas OpenServ 1100-as, és a 2U magas OpenServ 2400-as gépe Intel Xeon "Harpertown" processzorra épül. Amellett, hogy a szerverek képesek a megszokott operációs rendszerek - Microsoft Windows Server 2008, Linux (CentOS) - futtatására, a cég feltünteti a támogatott operációs rendszerek közt a Mac OS X "Leopard Desktop or Server" opciót is.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a frissítésekkel. A cég a weboldalán külön kitér a frissítésekre. Ahogy írják, a Psystar mindig fog frissítéseket biztosítani az Open Computing termékeihez, hogy azok naprakészek lehessenek. A cég állítása szerint tesztelte a Mac OS X Leopard 10.5.3 script-elt telepítését. Emellett a cég leírást és telepítőt biztosít a frissítések elvégzéséhez.

Psystar scripted telepítés

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valószínűleg az OS X az egyik leggyengébben teljesítő UNIX a szerverpiacon, ennek ellenére, ha az Apple akarná, pont ezen a téren erősíthetné meg az x86-os platformtámogatását, azzal, hogy kinyitja az OS-t.

De egy ilyen lépéssel konkurenciát jelente a "microsoftos barátainak".

Igazából ez mindenkinek jó lenne.
Nekünk: nőne a verseny a piacon, lenne egy korrekt desktop OS (a szerveres témát én ennek az eléréséhez, mint lehetséges kitérőt említettem), amely végre használható lenne korrekt gépeken is (nem csak egy gyártótól)
Apple-nek: bár valószínűleg ugyanannyi, vagy kevesebb (de még az is lehet, hogy több, ha képesek megtalálni a helyes utat) saját matricás gépet adnának el, ezt lehet, hogy a szolgáltatásokból és az OS árából tudnák fedezni
Microsoftnak: egy sokkal reakcióképesebb, motiváltabb, áramvonalasabb szervezet kialakítására lenne lehetőség :)

Szerintem ez maximum akkor fog megtörténni, ha a Mac eladások egy bizonyos százalék alá esnek az Apple bevételében. Mondjuk 10%. Plusz arra nem látok esélyt, hogy _bármilyen_ gépre telepíthető legyen, maximum megállapodik egyéb gyártókkal (Dell pl.), hogy OS X-szel szállítsanak gépeket.

Az Apple eddig is elég rendesen nekiment a Microsoftnak, ez most tovább folytatódik, egyrészt az enterprise körökben mind kliens (Exchange support), mind szerver téren is kezdi húzogatni a Microsoft bajszát (saját Exchange alternatíva)

Megnyitás alatt mit értesz? Open source? Ez szerintem kizárt dolog, max. megvehető, dobozos terméket tudok elképzelni. Ennek technikai akadálya már most sincs, csupán üzleti döntés kérdése. Illetve azért az EFI elterjedése nem ártana a dolognak...

A Microsoftnak is biztosan jót tenne, pontosan azért amiért írtál. Most nincs motiváció jó termékek készítésére és hatékonyabb (szimpatikusabb?) cégműködésre.

Szerintem nem lenne jó ha más gyártók eladhatnának OSX-képes gépeket, mivel az Apple egyik fő erőssége nem más, mint az OS megbízhatósága - ez ilyen szinten pedig csak kontrollált, válogatott hardverekkel lehetséges.

Kemeny ervek ezek.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez szep dolog, de megis hogy jon ide? Write-only user?

Nem. Kb. mint az imagination-less kontra a hozzaszolasomra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Oooooo, bocs, de MI VAN???? Ize, lehet hogy imagination-less volt a kontram, bevallom nem birtam kapcsolatba hozni a debian/firefox/etc. hireket azzal az OSX hirrel amit eppen boszen kommentelunk. En kerek elnezest.

Pardon. Jokat rotyogok az olyan hozzaszolasokon, mint a fentebbi, ahol mindossze ket szmajli volt a teljes reakcio. Lehet fikazni a dolgokat (es kell is, hogy a t. gyarto - legyen az az akar az Apple, akar a linux kernel community - fejhez kapjon), de elobb tessek a sajat haza tajan korbe neznie mindenkinek, mielott alkotmanyos jogaval elve idiota lesz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

csak nem egy Mac tulajt tisztelünk meg szerény személyedben?! :P
félted a rendszered hínevét?


debian gnu/linux @ linux-2.6.22.24-op1 | patch
info

iBullshitGenerator
--
the tide is turning

Microsoftnak: egy sokkal reakcióképesebb, motiváltabb, áramvonalasabb szervezet kialakítására lenne lehetőség :)

:)))

az a jo amikor egy linuxos a macoserol szollo hirben anyazik a windowzra :)

#toy like ppl make me boy like

egy linuxosok altal latogatott unix portalon

we liek hup

--
“A well placed underscore makes the difference between a s_exchange and a sex_change”
— 8048 Users Manual, Intel 1977.

... ahol windowsos hirek es forumok is elofordulnak ...

We like all OS.

...de csakis a linuxosok kedvéért, hogy legyen hol kiflamelniük magukat...

...az amatőr nyelvészek nagy örömére...
--
the tide is turning

Ha már ide jársz flame-et gerjeszteni, akkor legalább tanulj meg helyesen írni, légy szíves! :)