Samsung 840 EVO over-provisioning

Kapcsolódva a "Samsung EVO 840 SSD tapasztalatok?" fórumszálhoz:

Samsung Magician #2
Ha nincs elég szabad (particionálatlan) hely, nem engedi.

Hozzászólások

Btw. ruhellem, hogy meg egy szimpla FW upgrade-hez telepiteni kell a Magician-t.

Hasznalni vettuk, vagy mi.

Így van; használni, és nem 2-3 évente csereberélni.

A céges laptopomban egy 256GB-s 840 PRO van. Ebből kb. 50GB (~20%), amit félretettem. A megmaradó (= formázott) területből is van még majdnem 60GB szabadon. Nagyjából elvárom, hogy a laptop előbb essen szét / kopjon el, mint ez az SSD.

(Természetesen van rendszeres, távoli, inkrementális, titkosított mentésem, de ki a retek akar diszkcserével vacakolni?)

Az optikai meghajtó helyére betettem az eredeti, 500GB-s pörgettyűs diszket, tökéletesen megfelel a csak szekvenciális olvasást igénylő, vagy nagyon ritkán használt file-ok alá.

Hiába esik az SSD-knél a GB-onkénti ár; egyáltalán nem venni új diszket mindig olcsóbb, mint bármilyen kedvező egységáron egy újat venni. (A fogyasztása a mostaninak sem vészes; azon nincs mit megspórolni.)

Én szeretek veszélyesen élni és a notebook SSD-mben sem a teljesítmény az, amit a legelső helyen értékelek, ezért nekem majdnem 0% van üresen. Valójában kevesebb mint 3MB szabad hely van a végén, de ez is csak azért, mert a Acronis kerekítés miatt ennyit hagyott, amikor a régi SSD-mről az újra költöztem.

Ha odafigyelsz, akkor nem szükséges OP területet fenntartani. A lényeg, hogy legyen mindig minimium 10%-nyi üres hely. Erre azért oda lehet figyelni. Persze, aki nem tud vagy akar, annak egyszerűbb ezt megcsinálni Magician-nal.

--
trey @ gépház

Szerintem ez nem csak odafigyelésről szól, mert nem minden másolásnál nézi az ember, hogy mennyi szabad hely marad. Vajon ha ez lemarad (vagy kevesebb, mint 10%), akkor mi jelentkezik korábban vagy erőteljesebben? A teljesítményromlás vagy az élettartam-csökkenés? bviktorral egyetértek abban, hogy ha a teljesítmény marad, csak 2-3 éven belül tönkremegy, akkor nem biztos, hogy annyira foglalkozni kell ezzel.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Fogalmam sincs, de nem hiszem, hogy ha egy-két alkalommal kevesebb mint 10%-od marad, azzal tönkre fog menni a cucc. Én szarok a OP-re. Ki fog derülni, hogy mi vele a helyzet. Akár egy tesztnek is tekinthetem. Az előző SSD-men mondjuk ez nem volt kérdéses, mert ott úgy emlékszem, hogy hardverből le volt foglalva az OP rész (és szintén úgy emlékszem, hogy a Sandforce-os vezérlőknél ez bevett szokás volt).

Szerk: igen, jól emlékszem, az A-DATA S599 spec. oldala írja is:

Due to format and provisioning features of this product that enable the basic functionality of Flash storage devices, this product may use up to 13% of the total storage capacity listed for operational usage. Therefore the actual usable storage capacity may vary.

--
trey @ gépház

Aminek kerek számú a kapacitása abban nincs semmi, review-ból kiderül hány chip van rajta és nem n+1 hanem csak n szokott lenni.

Enterprise ssd-nél lehet belefér az árba, consumer szegmensben nem.

Úgy állítják be a dolgot, hogy elég jó már a flash minősége, megreszkírozzák hogy garancia lesz belőle.

Mivel én a notebookomat rendszeren hurcolom szerverszobába be, onnan ki, rackszekrénybe be, onnan ki, annak tetejére fel, onnan le stb. vagyis többet van a "levegőben" sokszor mint asztalon, a mozgó alkatrészek hiánya a legfontosabb. Második helyen áll a halk működés. Sajnos túl jó a hallásom, ezért az őrületbe kerget a HDD kerregése, sípolása és egyéb hangjai. Harmadik helyen a kisebb fogyasztás és csak ezután jön az, hogy gyorsabb mint a HDD.

--
trey @ gépház

csatlakozom trey-hez nekem is a mozgo alkatresz nelkuli hang nelkuli uzemmod a legfontosabb (meg a sebesseg meg ha lecsapom a noti tetejet akkor amig alvoba megy addig is el tudjam rakni ne porogjon a taskamban feleslegesen :)

en szemely szerint eleg durvan tesztelek egy ssd-t...
ugyanis meg 2009 oszen adtam el a vevomnek egy intel x25m-g2 160GB ssd-t (anno ez boven 100K felett volt az ára) nos az ugyfel nem kimelte kb a nala toltott 4 evbol 2 evet legalabb 95% feletti telitettsége volt tavaly szamitottam be egy ujabb gyorsabb nagyobb ssd-be
ekkor kerult bele a gepembe ami ujabb csapas volt a cuccnak, mert eloszor is a 9,5mm es vastagsagat le kellett faragnom 7mm -re :) utana meg a raidra allitott biost nem volt erom atallitani ahci modra (fokepp hozzaallitani az oprendszert) szal igy ment (trimm nelkul) 3 honapot
jelenleg az ssd az alabbi smart parametereket adja vissza:
mukodesi ido 726 nap, felirt adat: 17,65TB wear level 86%, 14 bad sector
amikor megkaptam kb 1 eve akkor 89% volt 10 bad sectorral a 3 honap raid modban toltott ido 2% ot jelentett neki, az elmult 8-9 honap 1 % ot

over-provisioning sosem volt rajta allitva, nalam azert majdnem mindig van a particiokon 15-20 % hely
ezen kivul koszoni jol van es muxik
NLQ