Idén kaptál/kapsz a munkáltatódtól pulykapénzt?

Címkék

Igen.
19% (91 szavazat)
Nem.
40% (195 szavazat)
Remélem.
7% (33 szavazat)
Pulyka... őőő... WTF?!?!
28% (138 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (8 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
5% (26 szavazat)
Összes szavazat: 491

Hozzászólások

13. havira gondolsz ? azt igen.

A 13. havi az általában a munkaszerződésben rögzített, ergo ez "jár", nem szokott feltételhez kötődni. A bónusz szintén munkaszerződésben szokott lenni rögzítve, és szintén "jár", de a mértéke már változó, mindenféle teljesítménymérőszámok alapján kalkulálva. A rendkívüli pulykapénzzel meg megdobhat a cég / főnököd, ha úgy látja jónak, és személyreszabottan (Jóska idén kapott pulykapénzt, Pista nem!). Automatikusan se nem "jár", se nem része a munkaszerződésnek.
--

Nem kaptam, de nem is volt ilyenről szó soha. Amikor egy munkahelyre elmegyek akkor annyit kérek, hogy megérje ott dolgozni. Volt ahol béralku mellé odatették, hogy nincs költségtérítés, úgyhogy ezzel kalkuláljak. Volt ahol minden évben bedobták, hogy majd az év végi bónusz ... aztán az soha sem volt. Én az előbbit korrektebbnek érzem, ezért kerülöm az olyan helyeket ahol a bónuszt jutattásként bele kalkulálják a fizetésbe.
Nekem ne adjon a cég karácsonyi ajándékot (legfeljebb jelképest, annak örülök). Olyan fizetést adjon, hogy ez ne legyen gond.

Nem, es sose kaptam. Cserebe kaptam rendes fizetest.

Esetemben a gyakorlat sajnos inkább azt mutatta, hogy akkor kaptunk egy bébiputykát, amikor alkalmazottként dolgoztam kevés pénzért. Aztán ahogy telt az idő, már többet kerestem a cégnél, de már nem kaptunk semmit, majd aztán vállalkozó lettem, igy sokkal többet keresek, de már nem igénylem, hogy külön még ilyesmikkel 'elhalmozzanak'.
Ennek inkabb akkor érzi szükségét a munkáltató, amikor ő maga is érzi, hogy mennyire alulfizetik a cégnél az alkalmazottakat.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Esetemben a gyakorlat sajnos inkább azt mutatta, hogy akkor kaptunk egy bébiputykát, amikor alkalmazottként dolgoztam kevés pénzért. Aztán ahogy telt az idő, már többet kerestem a cégnél, de már nem kaptunk semmit, majd aztán vállalkozó lettem, igy sokkal többet keresek, de már nem igénylem, hogy külön még ilyesmikkel 'elhalmozzanak'.
Ennek inkabb akkor érzi szükségét a munkáltató, amikor ő maga is érzi, hogy mennyire alulfizetik a cégnél az alkalmazottakat.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát egy valamit biztos elérnek ezek a pulykapénzek: a megelőző 1 vagy 2 hónapban lecsökken a felmondási hajlandóság, de utána meg koncentráltabban megkapja a cég. Csak én érzem így? :)

Idén eljutottunk oda, amit még sosem hallottam, amióta dolgozom.

Az egyik állandó fő elégedetlen kolléga annyit mondott, hogy ő konkrétan most elégedett a fizetésével. Egyetlen dolgot tudna negatívumként felhozni, hogy hónap végére el szokott fogyni a cég által ingyen biztosított mentes ásványvíz. Illetve, a székét ki kéne cserélni. Az utóbbira mondták neki, hogy múlt hónapban ment körbe a munkavédelmis, hogy felmérje kinek nem jó a széke, akkor szólhatott volna. Ja, elfelejtette.

Vagyis, maradt a síráslistáján, hogy hó végére nem marad általában ingyen víz.

#rosszulélünk

--
trey @ gépház

Székcsere, igény szerint? Nálunk Naccs'asszony, meg a belsőépítészei kitalálták, hogy ilyen székek lesznek egységesen az irodákban és pont. Az, hogy a rajta ülők 80%-a szerint egy kalap ... :/ Legfeljebb megkérem a karbantartót hogy inkább csempésszen vissza nekem a lomtárból egy régit :/

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Gondolom senki nem akadályozná meg, ha elugrasz a jysk-be, és hozol be magadnak egy kényelmes irodai széket mondjuk 30 ezerért (csak 1 példa, én ott találtam a kedvenc székemet), az ottanit meg betolod a sarokba.
Ugyanúgy ahogy másoknál szoktam látni a felfújható gumilabda széket, v. az állómunkára átalakított asztalt. Azokat is gondolom saját zsebből szerezte be a kolléga.
--

Elég csúnya lenne, ha a munkahelyemre én venném a széket. Kivéve, ha magánvállalkozó lennék és itthon tölteném az életem nagy részét, mert akkor bizony itthonra vennék Aeront. (így is tervben van, csak sajnos van fontosabb kiadnivaló)

update: oké, kettővel feljebb már nem tudok olvasni: :-( Nos, nem, a munkahelyemre nem vennék se széket, se mást. A megfelelő munkakörnyezet kialakítása a munkaadó feladata, kivéve ha a munkaszerződés szerint az enyém. Persze akkor ezt figyelembe véve tárgyalok a juttatásokkal kapcsolatban.

Értem én. Viszont ha ez évek múltán se történik meg (gondolom ez a helyzet), és amúgy a hely jó, csak a szék miatt még nem akarnék lelépni (ferde szemmel fog nézni a HR-es tyúk mikor a miért jöttél el az előző helyről kérdésre ezzel válaszolok), megvenném a széket 30 ezerért, és béke lesz.
--

Én az előző munkahelyemen rogton az első héten vetettem egy új széket, kineztem a neten és vittem a tipust a fonokhoz, hogy kenyelmetlen a szekem, nem tudok rajta normalisan dolgozni. Nem volt apellata.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, 14. havi fizetésnek (vagy karácsonyi pénznek - Weihnachtsgeld) hívják (Ausztria). :o

Pulykapénz :D Yepp!

Az előző munkáltatóm egy évtizedig nem tudta megérteni, hogy mi az a "pulykapénz" - nem magyar cég ugyebár. Azért rendesek voltak fizettek 1-2 heti plusz bért. :)
A mostani magyar, ők is fizettek egy kerek összeget, de nem nevezték ők sem pulykapénznek. :) De még mindig jobb, mintha halpénzt kaptunk volna. :D

Fenti HSZ-ekből azt látom, hogy a karácsonyi pénzt mindenki valamiféle adománynak tekinti.
Én azt tapasztalom, hogy motivációs eszköz. Van egy egység, amit a vezér felajánl mindenkinek. A középvezetők pedig ebből differenciálnak.
Ha minden oké veled, 100%. Ha k*vajó vagy, és kiköpted a beled, vagy villantottál valami nagyot, akkor lehet 110-120%.
Ha lustultál a korábbi évekhez, lassulsz, szétszórt vagy, akkor 80-50%. (A 0% nem jellemző, mert az azt jelenté, hogy inkább máshol kéne dolgoznod, és nem haboznak szóvá tenni. ;) )

Szóval szerintem ha jól kezelik, és nem 5000Ft-ról beszélünk, akkor több mint ajándék. A középvezetőknek motivációs eszköz.
Persze ehhez normális vezetők kellenek, de kultúrált helyen működik.
Ahol én dolgozom, ott történetesen működik is, pedig magyar cég. Létezik ilyen. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Szerintem meg elmúlt az világ, amikor az éves bér 1-2%-ával tudod differenciálni az embereket a "kiköpted a beled vagy nem" szintjén. Aki rendesen kiköpte a belét, azt egy nagyságrenddel több plusszal kell honorálni (azaz inkább a +10% extra éves bónusz = +1 havi fizu, vagy +10% fizuemelés), vagy a következő évben már nem lesz lehetőséged ezen morfondírozni, mert valahol máshol fogja 40%-kal több pénzért kamatoztatni a lelkesedését...

Fizetést se, már 2 hónapja.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Számlás vagyok szóval az ilyen aranyos dolgok nem érintenek :)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Pulykapénz? Most látom először ezt a szót.
Lehet, hogy eddig is kaptam, csak nem tudtam róla?
Mindenesetre eddig nem vettem észre, amit kaptam, annak mindig volt jogcíme.

Pedig egyszeru:
Minden honap fizetese el van nevezve egy allatrol, mint a horoszkopban.
A 12. havi fizetest valahol pulykanak becezik. Valahol, meg megvan mar a 12 allatnev, igy ott a pulykapenznek a 13. havit hivjak:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt csak annyi van, hogy már 20-án utalják a normál fizetést (meg van 13. havi, de az jár, csak optikai tuning).

Ausztria vagy Németország? :)

Nálunk is volt évekig 13. havi, aztán tavaly beolvasztották (az éves bruttó bér van a munkaszerződésben rögzítve, szóval tökmindegy hány részre osztják).
Évvégi bónusz van, a cég meg a dolgozó évi teljesítményétől függően kb. 1-1.5 havi fizetés.
Meg van évvégi fizetésemelés 1-5% között.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Majdnem. Ha az értékelés szerint hoztad a minimum elvárt szintet, akkor 15% a fix bónusz. Ha jobb voltál, akkor innen megy felfelé. Ha rosszabb, akkor kezdhetsz izgulni, jön a PIP, stb. Sok helyen ez miatt a fizu+bónusz van bejelentve várható fizetésnek. Ez tényleg bónusz olyan szempontból, hogy értékelés függvénye az értéke, és bőven az alap fizetésen felül van, csak az átlagnál nagyobb a %.

Többen szavaztak mint 5 éve.

trey @ gépház