Szoktál-e zenét hallgatni munka közben?

Címkék

Igen
73% (344 szavazat)
Nem
23% (110 szavazat)
Hallgatnék, de a munkahelyemen nem engedik
4% (20 szavazat)
Összes szavazat: 474

Hozzászólások

Csak, ha vannak kūlső zajok. Ilyenkor keresek valami koncentrálós zenét a yt-n.

Ha koncentrálnom kell zavar a zene, mert nem hallom a gondolataimat tőle. Ha van szövege nagyon zavaró, ha csak instrumentális akkor inkább semleges. Ha tudtok javasolni olyan zenét, ami nektek segít a koncentrálásban ne tartsátok magatokban.

Ha csak kicsit kell koncentrálnom, akkor Animenz (anime főcímzenéket játszik zongorán - youtube), ha nagyon kell koncentrálnom, akkor van egy ~40 perces "Naruto motivational OST collection" videó szintén YT-n, ha csak jelezni akarom a betévedőknek, hogy hagyjálbékénmástcsinálok, akkor már akár énekkel együtt is jöhetnek zenék az offline gyűjteményből (odafigyelősnek Jonathan Coulton számai jöttek be, de egyébként a kedvenc zenekarokat leszámítva ilyenkor bármi jöhet, a kedvenceket nem tudom nem odafigyelve hallgatni).

Mindezt persze over-the-ear fejhallgatóval, bár egy éve már saját irodám van.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Hasonlóan használom a zenét, hogy segítsen kizárni a zavaró dolgokat.

Én a magyar zenét pont emiatt nem kedvelem, legalábbis munka közben nekem kifejezetten ártalmas, mert odafigyelek a szövegre.
(Bulin persze egy Edda, vagy egy István a király jól esik, mert ott érdemes odafigyelni a szövegre de az Ákos és a mostani nevenincs tökegyforma izék nem az én világon, unalmas közhely vagy még az sem. Vagy csak én nem értem, tökmindegy. Mulatós zenékre pedig úgy reagálok mint a vízre és az éjfél utáni etetésre a Szörnyecskék, szóval nem ajánlott ezzel kísérletezni, ha ragaszkodsz a lélegzéshez.)

A külföldi zenék nekem bejönnek, hiába értem egyeseknek a szövegét, mert hálistennek nem elég jó az angol tudásom ahhoz, hogy külön odafigyelés nélkül is megértsem őket, így háttérzenének bármi jöhet.

A kicsit hosszabb de ütemes "dallamok" nekem elősegítik a meditatív koncentrálást. (Nem tudom, hogy mi a jó kifejezés, a világ lelassul és/vagy kellőképpen leszarok mindent, viszont amivel dolgozok, azt effektíven tudom csinálni, nem alszok, fel vagyok pörögve.)

Ilyen például:
Robert Miles: Children, Landscape, In the dawn, stb.
Scooter: Rhapsody in E, Different reality, Cosmos, Across the sky, B-site, stb.
Vangelis: Antartica, Chariots of fire, stb.

Tudom, a stb nem túl egzakt, de ezektől egy csomó hasonlóan jó szám van.

Dune -től is van pár "zajosabb", és néhány kevésbé zajos (pl. a berlni filharmonikusokkal együtt játszott) szám ami jó (na jó, nekem majd mindegyik tetszik) ha rákattansz a tuc-tuc -ra, akkor nagyon be tud ütni.

Hirtelen ezek jutnak az eszembe, pontosabban ezeket szúrtam ki a VLC listájából. :-)

Hasonlóan vagyok vele, emiatt én is ritkán hallgatok zenét munka közben. Ha igen, akkor viszont pörgős, instrumentális kell, minden más csak zavar. :) Erre nekem eddig a DI.fm-en a Goa/Psy trance csatorna jött be leginkább, de a DI.fm-en vannak más hasonló jellegű csatornák is.

Sajnos.
Rádió szól. Uuutálom. Főleg a reggeli fosh-t. Vihognak észnélkül. Aztán a zene minden nap szinte percre pontosan ugyanaz.
Szóval vagy fülessel hallgatok zenét vagy szenvedek.
Ha nagyon koncentrálni kell akkor veszem fel a fülest, vagy ha már kiba idegesítő a fosh.
Smooth Jazz-t szoktam tolni ha oda kell figyelni valamire :)

pch
--
SB-soft online ügyviteli rendszer
--

Egyszer, kb. 19 évesen fél évig dolgoztam egy olyan szobában, ahol a hölgyek (volt kb. 4-6) egy kazettás magnóval oda-vissza játszva hallgatta az Edda Lírák című kazettát.

Az első nap még rendben volt. A második nap már ráncoltam a szemöldököm. Aztán megutáltam egy életre az egész szart :-D

Ez azért húzós. Soha senki nem vetette fel hogy nem biztos hogy minden kollega szeretné ezt? Utoljára még diákmunkában törölgettem a port egy szerszámraktárban, amikor rádió szólt munkahelyen. Egy informatikai cégnél nem tudnám ezt elképzelni.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Állandóan! Reggel amikor benyomom a gépet az az első, hogy indítok valami playlistet.
De minden más területen is ez van... Beülök a kocsiba, már nyomom is be lejátszót.
Ha 5 percig csend van már hiányérzetem van.
Van olyan hogy zene függőség? Mert akkor én az vagyok! :)

Lehet, hogy pont ebből kifolyólag, de mindig furcsállom az olyan embereket, akik síri csendben dolgoznak.
Pl. bemegyek egy kis üzletbe, ahol nincs nagy forgalom, max fél-1 óránként betoppan valaki, közben az eladó csak van ott ül, csendben. Szinte ijesztő nekem.

Hat akkor en mit szoljak, aki 10+ eve TV mellett alszik el :) de az meg oke, de ha felkelek pisilni, akkor ujra benyomom, ha kikapcsolt. Valoszinuleg nem veletlen, hogy szarul alszok.

Szerk:

Mondjuk amugy csak hatterben megy, kozben leginkabb gondolkozom. Igazabol jo, ha eltereli a figyelmem, mert kulonben belehulyulnek az allando analizalasba :)

Aztan lehet BlinTux is ilyen, es nem az a baja, hogy fel onmagatol, hanem az, hogy annyi minden van a fejeben egyszerre, hogy az a megnyugvas, ha valami vegre kikapcsolja.

Ebben lehet igazság, mert valami folyton jár a fejemben.
Néha még az is nehéz, hogy ha valaki beszél hozzám, akkor végig rá szegezzem a figyelmemet és ne a saját gondolataimmal foglalkozzak.
A zene viszont tényleg kitudja kapcsolni a gondolataimat.

Kiskoromban mindig nehezen aludtam el ha csend volt. Általában a sláger rádió szólt éjjel :D Ekkor elég nyugis számokat játszottak, arra elaludtam. Rádió be volt lőve automatikus kikapcsolásra.

Asszonyka miatt ma már nehéz lenne kivitelezni, pedig egy jó ASMR-re könnyeben eltudnék aludni, mint a síri csendre.

> Hat akkor en mit szoljak, aki 10+ eve TV mellett alszik el :) de az meg oke, de ha felkelek pisilni, akkor ujra benyomom, ha kikapcsolt.
^ Pont ezt írhatnám én is, viszont én jól alszom.

Nekem nem is a fény vagy a hang számít, csak egyszerűen a tudat, hogy megy a gépem és úgy alszom. Sokszor van olyan, hogy nem szól semmi és nyitok egy üres lapot a böngészőben aztán F12 és kap egy fekete bg colort css-ből a háttér, aztán F11. A shutdown -h 120 sosem kopik ki a bash history-ból. :)
Szerintem az a UFO aki csendben és sötétben alszik! :D
A minimum egy: http://naturesound.tk/rain.html

én kifejezetten érzékeny vagyok a gépek zümmögésére, a workstation gépem alaphangja mellett pl már nem tudok elaludni, meg persze az a tudat hogy minek megy ha nem használom (nem nagyon használom olyasmire ami a jelenlétem nélkül is hasznos)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

> Lehet, hogy pont ebből kifolyólag, de mindig furcsállom az olyan embereket, akik síri csendben dolgoznak.

Ha jol tudom te otthonrol dolgozol, akkor ugye picit mas a dolog. De egy open office-bol hazaerve, ahol a szinten kb 100-150 ember dolgozik, jarkal, beszel, nevet, stb. azert jol esik vegre egy kis csend es egy kis nyugalom.

Amugy en is kezdek kicsit trey-esedni ilyen szempontbol, egyre kevesebbet hallgatok en is zenet. Regebben setalashoz / vezeteshez kotelezo volt, manapsag valahogy jobban ertekelem a csendet. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne szeretnek zenet hallgatni, de mar korantsem annyit, mint mondjuk 5 eve.

szerintem a mai rádió zenéket ipari szinten fejlesztik ki, a következő fő célokkal
- lebénítja az emberben azt az ént, ami lázadna a munkahelyükön, esetleg próbálna onnan kitőrni
- egyfajta roboráló szer, folyamatosan energiát szabadítva fel bennük hogy a munkát el tudják végezni, cserébe estére lemerülnek mint egy elem, pl sokan impotensek lesznek
- a zenével érzelmileg programozni lehet, pl birkává (félj, vegyél, legyen minél több lelki problémád)

a mai rádió zenék legtöbbje ugyanarra a sablonra épül, a 70es 80as években még lelki építő-gazdagító jellegű zenék szóltak

ezért tartom fontosnak milyen zenét engedek be

Viszonylag nagymennyiségű betondaráló fémzenét hallgatok, napi szinten, szép tisztán, egy Shure SRH 840-essel. Napi kb. 12-13 órát vagyok egyedül, ügyfél is csak hetente, ha hív egyáltalán. Emellett dark ambient zenéket, érdekesebb filmzenéket (pl. Upgrade OST), ritkán egy-egy ötletes pop számot, és valószínűleg még sok mást hallgatok, ami nagyon sokakat zavarna, mert nem szép pitypangos mező hangulatát kelti, vagy mert nem a "gyere itt a testem" x-edig verziója a refrén.

De.

Mégsem akarom felakasztani magam, vagy a szomszédaim, sőt. Hétvégén is dolgozom, szeretem amit csinálok, és kb. 300-400 évnyi tervem van a jövőt illetően. Nem a zene határozza meg a hangulatom, hanem nagyrészt én, és ehhez választok zenét.

És.

Igen, a zene motiválhat, vagy akár demotiválhat is, tempója, hangzása, érzelmei amit közvetít, oké.

De.

Azok az emberek, akikre a munkahelyükön a zene képes tényleg elemi szinten hatni, és szinte dróton rángatni őket, azok az emberek valami iszonyatosan nem fogják meg az életüket, és cselekednek valamit magukért, másokért, azon kívül, hogy épp hogy túlélnek.

(Nem vitatkozom azzal amit írsz, csak bővítem azzal, hogy a munkahelyi zene azt képes csak programozni, aki hagyja magát, már feladta.)

"a mai rádió zenék legtöbbje ugyanarra a sablonra épül, a 70es 80as években még lelki építő-gazdagító jellegű zenék szóltak"
Dehát most is ugyanazok szólnak! :DDDDD

Egyébként csakis Spotify.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Engem munka közben zavar a zene...
Cadena SER-t hallgatok, az nem zavar, mert nem értek belőle egy kukkot sem.

> Sol omnibus lucet.

Hát, nem is dolgoznék ott ahol nem engedik.

+1

Multi, 10 fős csoportba kerestek JS mágust, interjún elhangzott, hogy "nagyon jó a csapat, ha valami kérdésem van, csak felteszem a többieknek, de tényleg, csak mondom". Első gondolat: good luck, a fülesemen ez át nem jön. Második gondolat: hja...értem.

Nem mentem.

a taoisták szerint az embereknek meg van a belső energiarendszere, energia csatornák, energia tárolók, csakrák, konkrétan le is van írva mi hogy van (Mantak Chia könyvei), meg van hogy melyik szerv melyik érzelemért felel (vese-félelem, máj epe-harag, szív-öröm, tüdő-szomorúság, lép-aggodás, vannak más rendszerek is)

ennek egy részét mi is érzékeljük, ki többet ki kevesebbet
a belső érzékelést lehet fejleszteni keleti mozgás gyakorlatokkal, társas tánccal, együttléttel, zenéléssel, mással

amikor szól a zene a hang ezt a rendszert stimulálja, energiát szabadítva fel illetve keringetve és ezt érezzük érzésként

a zenében a különböző hangszerek más-más részt stimulálnak, a hangmagasság más "csakra" magasságban fejti ki hatását (gitárral otthon ki lehet próbálni), az ütem-ritmus máshogy löki az energiákat

ebből a szempontból szerintem a zene valahol egy emberi energiarendszert stimuláló programozó eszköz és figyelni kell mikor és főleg milyen zenét hallgat az ember

az energia nem ingyen van, az a mi fő energiakészletünkből fogy

a fő energiakészletet egy részét lehet pótolni kajával, levegővel, napfénnyel, megfelelő külső hőmérséklettel és öltözékkel (pamut, szellős vagy zárt lábbeli-nadrág-felső), vagy elvonni természetből, más emberektől

az agy rengeteg energiát fogyaszt, az irodai dolgozó pedig egész nap csak ül a gép előtt egy energiaszegény irodában, sőt energiarendszert összezavaró irodában (pl 50 fős terem, 50 elektromos géppel, állandó emberi zajjal, napfény nincs, levegő nincs, földelés nincs, fúj a fűtés/légkondi)

Néha.

Főleg, ha mellettem valaki elkezd valamit zajosan enni, vagy valakik nagy hangon beszélgetnek és a zaj zavar a koncentrálásban.

De aztán ha egyszer már elkezdtem, van, hogy órákon át hallgatom.

Viszont ha senki nem csámcsog, akkor akár heteken át nem hallgatok zenét a munkahelyen.

Mindenki jó zenét hallgat.... ha akarják, ha nem.

Gyakran és egy időben a főnököm sokat hőbörgött is érte. De engem nem érdekel, nem vagyok kíváncsi mások magánéletére, pletykákra. Nem vagyok szerintem bogaras különc, de addig a kis manók nem hagynak békén míg a feladatomat el nem végeztem.
Így mindig szól valami random tracklist klasszikustól a tuctuc-ig spotify-n.

Ha pedig asap tűzoltás van akkor "EDM workout" kategória, lendületes partyzene és pörgök, mintha bedobtam volna gyorsan egy expressot cukor nélkül, üresen.

Mivel muzikális figura vagyok kívánom is a zenét, mikor hazamegyek általában otthon is keresgélek valamit. Leghosszabb időszak az volt amikor két hetes nyaralásra elfelejtettem fülhallgatót vinni. A harmadik nap már zsongott a fejem.

A büfés néni szokott folyton hőbörögni, hogy mégis milyen kávét akarok.
Már odáig eljutottam, hogy "kérek egy rövid, de erős kávét".

...bár lehet nem fröccsel kapcsolatos megnevezésekből kéne kiindulnom (hosszú kávé => hosszú lépés).

Pontosítok.
Önszántamból nem hallgatok zenét vagy rádiót, de van olyan iroda (szoba) a cégnél ahova alig tudok úgy bemenni, hogy ne szólna valamilyen zene internetes rádióból.
Talán ezzel akarnak ösztönözni, hogy ott gyorsan végezzek. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Zenét ritkán, podcasteket gyakran, bár a munkahelyemen nem engedik. :)

(erre nem találtam megfelelő opciót)

[x] örülök, ha végre csönd van legalább pár percig.

Én szoktam, főleg amikor hosszabb flowban töltött etapokra megyek le. Egyáltalán nem zavar a koncentrálásban. Ha koncentrálok, akkor egyáltalán nem fogom fel, ami körülöttem történik, amikor meg kicsit kevésbé vagyok mélyen, akkor élvezem a zenét.

Inkább úgy fogalmaznék, hogy szoktam dolgozni is zenehallgatás közben :D

A zene az egyik legjobb dolog a világon!
Csinálni és hallgatni is naggyon jó! :)

Általában akkor hallgatok zenét melóban, amikor koncentrálni akarok, vagy zavarnak a többiek. Ilyenkor legtöbbször a rojtosra hallgatott Heloween meg Hammerfall albumok pörögnek randomban, illetve mostanában sokszor Noisli megy.

Subscribe. Mármint a thread-re, de a banda sem rossz ;)
Szar szóvicceket félretéve: ha nagyon koncentrálni akarok, akkor Uplink OST, Unreal Tournament OST, Deus Ex OST (ami néha sajnos telepítést triggerel...), illetve Spotify-on gyűjtögetek egy ideje.

Túl sokat is. Be szoktam sokallni. Olyankor váltok stílust (dance, deep house, smooth jazz, top pop, classic, relaxing, meditation, nature env).
Néha akkor is szól a fejemben, amikor már nincs a fülhallgató rajta.

Néha megy a háttérbe, de csak úgy halkan, hogy igazából azt se hallom, hogy milyen zene megy. De ha figyelni, koncentrálni kell, akkor mindent kikapcsolok, mert elvonja a figyelmem.
Ha hangosabb, az kifejezetten zavar.
--
"Sose a gép a hülye."

Ez a legrosszabb szerintem. Nekem volt ilyen kollégám régen, idősebb fószer, kulturált retró zenés rádiókat hallgatott pedig, maga a kontent nem volt zavaró, nem volt ellenemre, hogy hallgassunk valamit az irodában, de hosszú távon álmosított a túl halk motyogás, amolyan monoton háttérzajnak hat. Rám olyan hatással van, mintha valaki altatót susmogna, csak úgy ragadtak le tőle a szemhéjaim, meg ásítoztam. A zenének, rádiónak úgy van értelme, ha rendesen hallod is mi megy benne, meg ad a munkához értelmes lendületet, hangulatot.

Hallgatnám, de a munkahelyen nem engedik opcióra szavaztam amúgy. Jelenleg sajnos ez van most, és egy ideig még nem is váltok, meg kűffődiként rá vagyok szorulva egy stabil employment historyra (meg egyfajta anyagi tőke megalapozására), nem akarok pattogni, meg munkahelyet váltogatni, pedig már ott akarom hagyni egy ideje.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

En bekapcsolom a madarcsicsergest, esetleg egy kis fukasza zajt hozza...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

technobase.fm, di.fm - a lenyeg hogy valaki verje a tamtamot amire huzod az evezot.

+1 yes yt/soundcloud

2017 stat: 84 days, 23 hours Total listening time, 13397 tracks, 3895 artists

A Legion sorozat zenéje is jó szerintem munka közben.
Pl. https://youtu.be/RlqWVhq36Yo
https://youtu.be/0oRem6gb46o

(A sorozatot is csak ajánlani tudom)

A régi SimCity, Transport Tycoon és Sims, Fallout 1-2 zenéket is szoktam munka közben hallgatni.
https://youtu.be/PSv37HwwojU?t=3017
https://youtu.be/Mtf7pocKg-E

Ui. ez is jó:
https://www.amazon.com/Nasa-Voyager-Space-Sounds-Complete/dp/B005FYLPFU

Itt egy "kis" demó belőle:
https://www.youtube.com/watch?v=ePLzbNCWljg

X​-​COM: UFO Defense Remastered
by John Broomhall and Roman DeSimone:
https://desimonesoundworks.bandcamp.com/album/x-com-ufo-defense-remaste…

Heilung: Ofnir
https://heilung.bandcamp.com/album/ofnir

Heilung | LIFA - Full Show
https://youtu.be/h1BsKIP4uYM

a szó szoros értelmében végülis igen, a teaházban folyamatosan dolgozik a spotify-DJ, bár ez nem az én műfajom, a teaház hangulatához valamelyest illő világzenék.

a szó lazább értelmében végülis igen, ha itthon mókolok valamit általában elindítok valami háttérzajt, kivéve ha valamire tényleg erősen koncentrálnom kell... Grendel, Klopfgeister, Airtist, BoxCat_Games, Freakangel, God Module... éppen mikor mi.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."