Önbevallás: a munkaidőm ... százalékában nem a munkámmal (hanem egyébbel Facebook, játék stb.) foglalkozok.

Címkék

0 (csak a munkámmal foglalkozok)
9% (34 szavazat)
kb. 10
26% (96 szavazat)
kb. 20
16% (60 szavazat)
kb. 30
15% (57 szavazat)
kb. 40
5% (19 szavazat)
kb. 50
6% (21 szavazat)
kb. 60
3% (10 szavazat)
kb. 70
2% (9 szavazat)
kb. 80
1% (5 szavazat)
kb. 90
1% (4 szavazat)
kb. 100 (azaz, semmit sem dolgozok)
2% (6 szavazat)
Egyéb, leírom
2% (7 szavazat)
nem dolgozom / nem merem leírni / csak az eredmény érdekel / az eredmény sem érdekel
11% (42 szavazat)
Összes szavazat: 370

Hozzászólások

Szerintem 10% alatt van, reggel hettol fel nyolcig a gep melett eves kiegeszitesekent elolvasok dolgokat a neten (nincs kozossegi mediam egyaltalan) foleg szakmai es gazdasagi hireket.
Aztan delutan mielott hazamegyek ugyanez.

Kiveve ha oltani kell valakit, mert akkor naponta tobbszor visszajovok per percre. :D

mellé kell egy másik, hogy a szabadidőm X%-ában munkával foglalkozom :)

Az értelmetlen meetingeken ülés munkának számít?

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Tekintve, hogy munkaidőben történik, és nem a saját szabad akaratodból ülsz bent a megbeszélések többségén, egyértelműen igen.

Egyébként a meeting egy különleges állatfajta. Ott kell legyél, akár napi több órában is. Ugyanakkor ugyanannyi feladat kerül kiosztásra, mintha 8 órában a billentyűzetet püfölnéd. Aztán jön a menedzsment (akikkel egyébként egy tárgyalóban ültél órákat, heti több napon át), majd csodálkozóan néznek rád, hogy a feladatok miért nincsenek már készen. Majd amikor elmeséled, hogy igazából a heted felét tárgyalókban töltötted velük, akkor jobb esetben megy a csodálkozás, hogy Jaaatééényleg... De azért ugye holnapra meglesz?

Vicces volt, amikor több projekten párhuzamosan, mindegyik heti és napi meetingjein résztvéve, a csapat közös "oktatásán" és nyelvórán résztvéve rájöttem, hogy ha összeadom az időt, akkor lényegében 3 teljes napnyi idő elmegy úgy, hogy semmivel sem haladok. Nameg ugye a szakmai fejlődést sem szokás munkaidőben engedni. Mármint a valódit, nem az irreleváns témákról szóló szervezett előadásokat :)

Meetingek... Igen, ismerem amiről beszélsz. Épp holnap lesz az a nap, amikor a munkaidőmből összesen 2 órát nem lesz rajtam telco füles. Mindezt azért, mert mindenkivel egyeztetünk. Ezeken a meetingeken nekem konkrétan semmi dolgom, de ott kell legyek, mert távoli managerem van, és azt hiszi attól van elvégezve a munka, ha látja a fejem ikonját a call-ban, tökmindegy hogy nem szólok semmit. Ha nem megyek be, perceken belül jön a lebaszlevél.

Teszem hozzá, az aktuális munkahelyem eleve híres a túlszofisztikált folyamatairól, és a kevésbé emberbarát munkafelfogásáról. . . . . és a technológiai párhuzamos univerzuma sem ismeretlen. Ennél fogva a fejlődési lehetőségek is eléggé alternatívak.

Privát levelezést folytatni szigorúan tilos, netezés lényegében tilos, kivéve ami explicit meg van engedve.

Pihenő szoba? Csocsóasztal? Lóf@$2, örüljünk hogy konyha van! Saját bögre? Neeeem, az még személyiségre utalna! Mindenki kap egyenbögrét! Természetesen 40 fokban is hosszú nadrág (nem farmer), hosszú ing (nem favágós, biznyic kompatibilis). Mert a gépnek nem mindegy hogy ülsz előtte nyáron 40 fokban! És hát mivel a levegő kint nagyon meleg, sokba kerül a hűtés, ezért kevesebb levegőt engednek be.

Nem vicc.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

"És hát mivel a levegő kint nagyon meleg, sokba kerül a hűtés, ezért kevesebb levegőt engednek be. "

Ezt az egyet elhiszem, mert köztudott, hogy a levegővel spórolnak az irodaházakban. A többiről azért nehéz elhinni, hogy egy IT-s ilyen körülmények között kell, hogy dolgozzon.

Van akinek ez jön be. Van aki az első hónapja alatt felmond. Én sem vagyok itt régen - nem is lesz szép a CVm a rövid váltástól -, és ugyan kategóriában jól fizet, vannak dolgok amik ennél nekem többet érnek.

Van aki sokat akar keresni minden áron. Van aki lelkes, és még meg akar halni a királyért. Van aki fontosnak akarja érezni magát, és van aki hasznosnak. Van aki dolgozni akar, van aki eredményt elérni. Nem ugyanaz!

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

> Mindenki kap egyenbögrét!

Ez az egy dolog szerintem pozitív a felsorolásban, engem marhára zavart, amikor állandóa eltűnt a bögrém, nekem kellett mosogatni, stb. Szerintem egy cég igenis adjon tányért, bögrét, poharat, stb. Persze eközben azért nem kéne megtiltani a BYOD-t bögre-fronton. :)

Egyszer egy több lokációs cégnél 1 bizonyos valaki küldött egy all-employee levelet, hogy keresi a bögréjét, ami így néz ki: bogre.jpg. Ez csupán néhányezer címzettnek.

Céges kultúra részeként mindenki reply-all, exchange lefeküdt.

Exchange feláll, CEO levele: aki mégegyszer válaszol annak holnap nem kell bejönnie.

:D

/Nem én voltam/

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Szerintem kellene >100% is mivel nekem pl. sokszor nem áll le az agyam az adott feladatról attól még, hogy lejárt a munkaidő!

--
www.autosys.hu

A fene tudja...
Ha gondolok egyet HUP-ozok, FB-zek, kocsit mosok, autókázok, tengerimalacot simogatok, vagy csak egyszerűen váltok saját projektre, vagy benyomok egy sorozatot...
Vagy ha nincs kedvem dolgozni, akkor nem is dolgozok aznap!

Egyéni vállalkozónak lenni királyság na! Akkor van munkaidő amikor én akarom. :)
Mondjuk ha a napi munkaidőt 1 órába határozom meg, akkor azt az 1 órát 100%-ban munkával töltöm :)

A Safaribooks vajon melyik kategória, ha IT, de nem kifejezetten kapcsolódik a munkához? :-)

Változó. Fogalmam sincs, mennyi lehet az átlag.

Vannak projektek, amikor 0%-10%, más projekteken meg egyik nap 0%, másik nap 50%, harmadik nap 100%.
Stb. stb.

Őszintén érdekelne, hogy akik egészen magas (50+) százalékot jelöltek be, azok mégis mit csinálnak és hol. :-)

---
Science for fun...

keress egy valamirevaló dohányost, aki #[félreteszi a munkáját >lemegy/kimegy >rágyújt >talán nem egyedül teszi szóval csacsog >visszatalál >perceken belül veszi fel a ritmust ismét] és ezt a 10-15 percet napi 8-10x ismételi. emellé jön bármi egyéb címben szereplő tevékenység és voálá. emiatt én dohányost nem fizetnék valós 8 órában, pedig nincs bagós-allergiám és az itteni közönség java részétől eltérően emberszámba szoktam venni őket.

ui dohányosok, mennyi az annyi? hányszor és mennyi időre mentek ki? de őszintén! :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

nekem mindegy, hogy dohányos vagy ill. nem vagy az: se több, se kevesebb nem leszel nálam. munkáltatóként viszont másképp gondolnám, elég volt a bagós kollégákat nézni az ajtó előtt.

mivel csak a saját tapasztalataimból tudok kiindulni: azért nem mérvadó, hogy ki hogyan ül 8 órán át, mert a mi melónk csak egy része történik az irodában. a bent produktívan töltendő 3-4-max. 5 órából viszont egy egészet kidobni csak azért, mert ki kell menni rágyújtani szerintem luxus. főleg, hogy egyéb hobby-fun dolgok akár még ezen felül számolandók.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

én pedig megkajálok. egészségünkre.

szőr mentén kapcsolódik a két témát mixelve, hogy valamikor kaja után volt legjobb rágyújtani. aztán nem gyújtottam rá, így két év alatt "megkerestem" a második kocsim árának a felét. csak ajánlani tudom a módszert :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

lowskill tipp, de szívd magad túl mint az állat valami okádék dohányból. másnap egy perc elhatározás után tedd le és add olyannak a maradék cigidet aki irgalmatlanul kiröhög amikor újra gyújtasz, "megmondtam" dumával. esetleg egy ideig kerüld a bagós környezetet ha esélyét látod a vágyódásnak. igazából az egész csak akaraterő kérdése, ami nálam iskolás korom óta LVL101, de ha ez nem lenne elég, szerintem tényleg undorig szívnám és úgy tennék ahogyan írtam. kezdő lökésnek megfelelne.

fura egy dolog ez, de igazából nyilván azért gyújtasz rá mert akarsz. ha akarsz, akkor van akaraterőd, hiszen minden szemben jövő forgalom ellenében akarsz valamit, csak van mellé valami leszarom feeling is kezdésnek. ha nem akarsz akkor nem gyújtasz rá, szóval csupán nem kell akarni, és le kell szarni a leszarom feelinget. ez is ugyanannyi akaraterőt kíván mint az előbbi verzió, csak a startpont más. apropó lesz akinek tuti jó buli elhitetni és felerősíteni azt, hogy nem fog menni. de én már csak ezért is letenném, kapják be tövig.

ui azt szerintem viszont el kell fogadni, hogy ha egyszer erős bagós voltál akkor valahol mindig bagós maradsz. az asszony és én is el szoktuk mondani, hogy "el tudnék szívni egyet". dehát csakazértse', árral szemben úszás is LVL101. ?8-9 éve nem gyújtottam rá. apósom kocsijában ott hagytam magamtól az utolsó Pall Mallom maradékát, lassan talán meg fog békélni a helyzettel és elosztogatja.

btw fuuu pár sör után hogy tudom osztani az észt :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ugyan nem vagyok dohányos, és dolgoztam olyan projekten, ahol iszonyat bosszantó volt, hogy két dohányos kulcs szereplő óránként lement 15 percre cigizni, gyakorlatilag nem lehetett rájuk számítani, ha épp valamit gyorsan kellett volna kérdezni, vagy megoldani, ennek ellenére én úgy gondolom, hogy óránként 10 perc egy kevésbé feszített projekten belefér.
Inkább úgy gondolom, hogy a nem dohányos embereknek is óránként fel kéne állniuk, nyújtózkodni egy jót, elsétálni a víz, kávé, WC, akármihez, vagy csak szívni egy kis friss levegőt, és 10 perc elteltével visszaülni és folytatni. (Kivéve, ha épp mindenki vért izzad, mert jön a határidő és nehéz lesz befejezni időben).

Egy olyan szakmában pécizted ki a dohányosokat, ahol nem kirívó egy olyan munkahely, hogy xbox, csocsóasztal, darts és néhol sörnap(!) van. És senkit nem érdekel, hogy mennyi az annyi, ha a munka kész.

Kérdésedre válaszolva, ez öt-hét alkalom szokott lenni, amiből többnyire a törvényileg előírt óránkénti szünet jön ki. De ez nem mindig munkaszünet, többnyire lehet olyan kollégát lehívni, akivel amúgy is lenne megbeszélnivaló. Meg sokszor elég nehéz is kizökkeni, hogy ne a melón zakatoljon az agyam.

Időben nagyjából 10 perc, nem szoktam mérni, lifttől, egyebektől is függ. A két kávés hosszabb, de ez másnál is van, csak ők a konyhában ücsörögnek.

Eddig mindig sikerült megoldani, hogy a főnök nem nézte az óráját, cserébe én sem álltam fel online meeting közepén, közölve a külföldi ügyféllel, hogy akkor nekem most a törvény 10 perces szünetet írt elő, majd jövök.

Ahhoz meg sok sikert, hogy 2017-ben azt mond egy informatikusnak, hogy nem adom meg azt a pénzt, amit érsz :)

viszont nagyon magadra vetted és még csavartál is rajta. ezt írtam: "ezt a 10-15 percet napi 8-10x ismételi. emellé jön bármi egyéb" . talán így jöhet ki az 50%, ami területtől függetlennek tűnik.

egyéb tekintetben (mint írtam lentebb Gelei mesternek is) nincs bajom a bagósokkal. de ha vezető, főnök stb. lennék akkor a probléma lehetősége már ott lenne. más tekintetben az egy elég merész általánosítás, hogy senkit nem érdekel a körítés csak legyen kész a munka. ez általában nem így van - akár szerencsére, akár nem. ez utóbbi téma is lehetne szavazás.

a 2017-es kívánalmakhoz kapcsolódik, hogy minden terepen ezt csinálnám, nem csak IT. az egyik első kérdésem lenne, hogy dohányzol vagy sem. a végén ha rezegne a léc és két ember között kellene döntenem, nekem ezzel el is dőlne.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"egy elég merész általánosítás"

Nem általánosítás, hanem értelmezd az egész bekezdést..

"az egyik első kérdésem lenne, hogy dohányzol vagy sem"

Teljes szívemből örülnék, ha ez általános gyakorlat lenne, onnantól egy percet nem kellene dolgoznom, csak interjúra járni és perelni.

igzából logikus, hogy a bekezdés értelmezését neked kell kérned, hiszen lezártad a mondatod és szerintem egy új gondolatot hoztál be. ha neked úgy kerek ahogyan szeretted volna akkor ok, de én is úgy értelmezem ahogyan nekem kerekebb. ha összetett mondatba teszed az egészet, akkor eszembe sem jut máshogyan olvasni. szerintem szép anyanyelvünk van. amúgy Magyarországon kirívó vagy sem? más területről nincsen tapasztalatom.

ez komoly? ::gif:: azt tényleg megnézném, hogy a kérdésért hogyan perelsz :)) honnan tudnád, hogy miért kérdezem? honnan tudnád, hogy mit dönt el? honnan tudnád, hogy dönt-e valamiről? honnan tudnád, hogy nem a te reakciódat figyelem vele? honnan tudod, hogy pont nem a "perelek" gondolattal fertőzött embereket keresi a detektor? honnan tudnád, hogy egy pillanatra nem szerettelek volna megkínálni? honnan tudnád, hogy nem a füstszagot próbálom értelmezni, hátha ég valami? honnan tudod, ha a szomszédban fogadtam hogy merek ezzel nyitni vagy sem? honnan tudod, hogy ez utóbbit miért tettem? azonnali példák voltak komolyabb csel nélkül.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

√"összefüggő mondanivalójának"
szerinted összefügg, nekem elsőre nem annyira. remélem nem miattam kerestél linket, nem kérem :)

de mindegy nem ezen akarok rugózni, a másik dolog érdekesebb. én is megnézném a műsort, de szerintem én jobban szórakoznék. egyébként szép kerekítés az a lehetőség, hogy 0 dohányos van, de általában nem életszerű. no egye fene arra az időre akkor dohányos lesz 2 ember meg én magam. ott fogok rágyújtani ha engedik. bár igazából ez sem számít, hiszen neked kell az igazadat bizonyítani, nem nekem; te szeretnél pereskedni az én szándékaimat és megkülönböztetésemet bizonyítva.

egyébként lehet még elmélkedni a dohányos "jogsegélyen" de már csak egy-két nagyképernyős rugózás kell a fentebbiek szerint a médiában és utána legfeljebb otthon lehet majd rágyújtani. egy típusú cigiből. majd kéthetente orvoshoz kell járni (saját költségen) vizsgálatokra, nehogy az egészségügynek egyszer váratlan kiadása legyen bárki tüdejével kapcsolatban. mert amúgy innen fúj a szél: a nagyemberek seggében sincs az aktív- és passzív dohányosok egészsége, kivéve ha a pénz oldaláról közelítünk. mert itt is csak a pénzről van szó, mint mindenütt.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

> Teljes szívemből örülnék, ha ez általános gyakorlat lenne, onnantól egy percet nem kellene dolgoznom, csak interjúra járni és perelni.

Pro tippek következnek:

Senki nem fogja neked megmondani, hogy ez volt a döntés oka. Sőt, a többi jelöltet sem fogod ismerni. A kérdés pedig az interjú végén lesz feltéve, és nem úgy, hogy dohányzol-e vagy nem, hanem hogy kérsz-e egy cigit. :)

szerk: igaz ami igaz, perelni bárkit bármiért lehet, a végeredmény a kérdés

Dohányos vagyok, de én se kedvelem azokat, akik többet cigiznek mint dolgoznak.

Ugyanakkor 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet:

4. §3 (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.

(2) ... a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje nem haladhatja meg a napi munkaidő hetvenöt százalékát.

Szóval a napi sokszor 10 perc szünet törvény szerint kötelező. Persze elméletileg lehetne úgy szervezni a munkát, hogy az aranykezű fejlesztő/rendszergazda 50 percenként felpattan, felkapja a lapát és 10 percig hasznos fizikai munkát végez, majd visszaül és dolgozik tovább, de én még ilyen munkahellyel nem találkoztam.

De cigizés közben sokszor a munkát beszélem meg valakivel, az ugye munka. Olyan is van, hogy cigizés közben épp azon gondolkodok, hogy miért nem működhet ez, vagy hogyan lenne célszerű megcsináni azt, szóval ez se fekete vagy fehér.

Aki 0-t irt be, nyilvan tudja, hogy ez nem igaz.

--
L

igen. bar en mar jartam ugy hogy egy tavoli szerveren eleresztettem valami nagyon lassut (frissitesek, vagy forditas, backup mittomen) es annyira belefeledkeztem kozben a hup/fb/stb-be hogy elfelejtettem a szervert es ugymaradt :) masnap lett gyanus hogy mintha az nem lett volna befejezve :)

Előző helyen 70 (komolyan, ennyire alul voltam tervezve), most -10%.

Vállalkozó vagyok, nincs munkaidőm, amikor dolgozom akkor dolgozom amikor meg nem akkor nem...

(Óraalapú projektjeink sincsenek, feladat alapon számolunk el mindenkivel)

kávéscsészéhez kötelező videó:
Esterházy Péter: https://mindentudas.videotorium.hu/hu/recordings/8214/a-szavak-csodalat…

"Ez a használat erős, szél ellen nem lehet szóhasználni, itt alkalmazkodni kell, fölemelt fejjel, gerincesen – vállat vonni; egy ideig ragozhatjuk tisztességesen az ikes igéket, csokoládézhatnám, de a nyelvi rögvalóság kicsúszik alólunk, hisz az ikesigeragozás stiláris értéke más, mint akár húsz éve, úgyhogy ha az ember nem vigyáz, azon kaphatja magát, hogy kisujja eláll tartva a kávéscsészét. Kisujjunk elállna, ha tartanók a csészét. Kevés dolog van messzebb a finomságtól, mint a finomkodás"

:-)

Neha a munka a hupozas rovasara megy, de aztan lazitok egy kicsit ;)

Viccet felreteve, amikor uresjarat van (compiling), akkor ranezek, hogy mi van itt. Es amugy se art 20 percenkent 1 percet idekukkantani, legalabb picit tisztul a fejem kozben. Nyilvan, ha kell (ahogy ma is), akkor bent maradok tovabb, mig a task meg nincs oldva.

~70%

R&D munka, varni kell az ihletet. Mondjuk amikor melo van akkor tenyleg odateszem magam, de az esetek tobbsegeben kb ez zajlik le.

"Te figyelj mar itt van ez meg az a problema, erre ki kene talalni valamit..."
Es akkor nyitom a reddit meg egyeb oldalakat hatha eszembe jut valami.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Időszaktól függ...
Lazább időszakokban van hogy 30%-ig is elszalad, de ha gáz van, akkor 0, vagy kevesebb :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Az egyik munkahelyemen alkalomszerűen van feladat - ha akarok, általában találok valami hasznosat, amivel eltölthetem az időm, de ha csak azt csinálnám, ami feladatot a főnök szab, meg a felmerült hibákat hárítanám el, akkor van olyan nap, hogy akár 50+ is lehetne. Máskor meg túlórával is alig végzek.
A másik munkahelyemen többször is volt már olyan, hogy ebédelni sem volt idő (vezetés közben rágtam el valami péksütit), de ha azonnalos munka véletlenül csak 10 percre sincs, akkor is hozzá kell fognom valamihez az alacsony prioritásos, üresjáratos taszkok közül, mert ha véletlenül rossz napja van a főnöknek, másképp csúnyán néz.

Ember vagyok. Az orankenti 10 percel elnem kell vagy elsorvadok testileg es szellemileg. Valamint nekem is van input, output igenyem. Mellette nem tudom abbahagyni, mindig a szakmaval foglalkozom ha nem a csaladommal vagyok vagyalszom.