Átlagosan hetente mennyi időt töltesz _NEM_ szakmai önképzéssel (bármilyen formában)?

Címkék

Ilyesmire nem fordítok időt.
24% (50 szavazat)
kb. 2-4 óra
38% (80 szavazat)
kb. 4-10 óra
22% (46 szavazat)
kb. 10-15 óra
6% (12 szavazat)
A fentiektől eltérő, hozzászólásban kifejtem.
10% (20 szavazat)
Összes szavazat: 208

Hozzászólások

Hogyan írok hozzászólást egy nem megjelenő tartalomhoz?

Másrészt: nemrég volt egy kérdés, hogy ki mennyi időt tölt önképzéssel. Itt ennek negáltja van.

Ha vesszük A halmaznak azon cselekedeteket, amelyeket az ember elsősorban szakmai önképzés miatt végez és B halmazba azon tevékenységeket, amit elsősorban nem szakmai önképzés miatt űzöl, akkor szerintem a minden elem a B-ben, ami nincs benne az A-ban kifejezés elég egyértelmű megfogalmazás. Igen, ebben nincs benne a két halmaz metszete sem.

Szerintem ezen nincs mit magyarázni.

(Egyébként szándékosan nem kezdtem el felsorolni, hogy mi számít nem szakmai skillnek, kíváncsi voltam, hogy hányan nem képesek elszakadni a számítógéptől önképzés terén.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Bármi, amit nem a szakma továbbfejlődésed miatt végzel. Ha angolt csak azért tanulsz, mert a munkavégzésedhez kell, akkor szakmai. Ha nem, akkor nem.

Testedzés IT esetén nem igazán szakmai, hacsak nem amiatt gyúrsz, hogy a szervereket tudd emelgetni be a rackszekrénybe. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem a testedzés IT esetén lehet szakmai. Valljuk be, naponta legalább 8 órát ülünk a fenekünkön ami nem tesz jót a gerincünknek/testtartásunknak. Ha az ember testedzést végez, azáltal kisebb lesz az esélye, hogy gerincbántalma lesz az illetőnek, ergó a fájdalom helyett tud koncentrálni a munkára.

Nálam a szakmai/nem szakmai szétválasztása nagyon nehéz.
Végül is lehet nulla, meg nagyon sok. Folyamatosan képzem magam, Matek, Fizika, tárgykörben, ami elvileg szakmai, de nem szorosan kapcsolódik a kutatási területemhez, vagy legalábbis nincs azonnali, közvetlen haszna. Meg persze nyelvtanulás is, ami most jelen pillanatban kimerül nagy egyetemek előadásainak hallgatásával, valamint nagyon light-ban norvégot is elkezdtem mostanában, "kell" egy 4. nyelv is a Magyar, Angol, Német mellé.
Valamint próbálok megbarátkozni a Matlab-al, hamár az egyetem kifizette, de elsődleges nyelv akkor is a Julia marad, ezek inkább csak érdekességek, hogy meg tudom csinálni ugyanazt Julia-ban, Sci-Python-ban, R-ben Scilab-ban (szekvenciális, grafikus programozás), Matlab (szekvenciális, grafikus programozás).

Apropó tudna valaki még ilyen nyelveket? (Octave nem játszik az majdnem olyan mint a Matlab (csak matlab pont annyira idegesítő, hogy a készítők felmenői rendesen csuklanak miközben írom a szimulációkat) :) )

Esetleg valaki valami jó C lib-et tud mondani, amiben van vektor és mátrix algebra, valamint grafikon készítés és könnyű is használni.

"Valamint próbálok megbarátkozni a Matlab-al, hamár az egyetem kifizette, de elsődleges nyelv akkor is a Julia marad, ezek inkább csak érdekességek, hogy meg tudom csinálni ugyanazt Julia-ban, Sci-Python-ban, R-ben Scilab-ban (szekvenciális, grafikus programozás), Matlab (szekvenciális, grafikus programozás). "

Ezek mind szakmai skillek. Olyanokat sorolj ide, amik egyértelműen nem kapcsolódnak a szakmádhoz sem most, sem a belátható közeljövőben.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Belátható közeljövőben tuti nem fogok szimulációt írni kutatáshoz, Matlab-ban, SciLab-ban, Python-ban, R-ben, sőt kapom a tippet, hogy c#, c .... stb.
Vagy mondjuk KOS (Kerbal Space Program). Gondolkozom olyanon is, hogy ki kéne próbálni a tudományos számítást c64-re, meg Amiga-ra (emulator) :)
Ezeknek soha nem lesz semmi haszna (leszámítva talán ha az ominózus lengyel autószerelő akarja futtatni a műhelyben lévő c64-en :) )

Azt nem zárom ki, hogy jön egy nyelv ami jobb mint a Julia, akkor váltok arra. Azért is kértem meg a társoságot, hogy mondjatok még párat, azzal is szívesen játszom.

A kutatási területem a nemlineáris adaptív szabályozók. Tehát papír, toll, bizonyos része a mateknak. Meg Julia-ban írok a cikkekhez szimulációt, és LaTeX-ben írom a cikket. Tehát nekem pont mindegy, hogy milyen robotot milyen módon irányítok, az legyen a mérnökök feladata. Nekem az a "szakmám", hogy olyan módszereket találok ki, amivel könnyebb. Teljesen "elvont" dolgokkal foglalkozom, pl ilyesmin gondolkozom: Van egy teljesen általános csillapított rugó, hogyan szabályozzam a rugót, hogy egy vanDerPol oszcillátor viselkedését hozza (erősen nemlineáris kaotikus viselkedés). Aztán ha az megvan, akkor hogy csinálok olyan szabályzási módszert, amivel ez még jobban, elegánsabban, vagy akármilyen szempontból más kritériumnak feleljen meg. Ilyen cél volt a globálisan stabil szabályzás, meg ilyenek. Az, hogy én csomó más programozási nyelvet tanulok meg, nem kapcsolódik a szakmámhoz, mivel nem fogom élesben használni.

Viszont ha onnan nézem, hogy ez IT oldal és nekem is van közöm az IT-hoz, és általánosságban IT-be beletartozik a programozás, akkor meg ezek szakmai skill-ek.

Én pont azt állítottam, hogy esetemben ezt nehéz eldönteni, mert ha akarom akkor nem szakmai skill, ha akarom akkor meg az.

A norvég nyelv is most hobbi, de ha kimennék Norvégiába tanítani valamelyik egyetemre, akkor már szakmai lenne. Én pont a bizonytalanságra akartam rávilágítani, aminek az egyik felét szépen észre is vetted, a másik részéről meg nem lehetett információd, ezért írtam le részletesebben.

Akkor egyszerűsítsük le: bármilyen programnyelv tanulás: szakmai önképzés.

Szimuláció írás szakmai hobbiprojekt.

kOS, World of Tanks aimbot fejlesztés, SpaceChem, Shenzen I/O és más Zachtronics játék játéknak vagy szakmai hobbiprojektnek minősül és nem "nem szakmai önképzés".

Norvég nyelv tanulás, amennyiben most előreláthatólag nem mész norvégiába tanulni és szimplán azért tanulod, mert érdekel a nyelv: nem szakmai önképzés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tehát akkor ezek szerint ha mondjuk most kertészkedés témában képezném magam, akkor az nem lenne munka.
De mihelyst elmennék egy üvegházautomatizálást fejlesztő/gyártó céghez és felhasználnám a korábban már megszerzett kertészeti tapasztalatokat, akkor mégis munka volt?

Ez a bajom az egésszel, hogy ennyire nem lehet szétbontani a munka/nemmunka dolgokat.
Illetve sose tudhatod, hogy melyik korábbi önképzésed fog a jövőben előnyt adni a többi jelölthöz/munkatárshoz képest.

Ezért hangsúlyoztam ki sokszor, hogy _most_ mi célból végzel egy tevékenységet: azért, mert szórakoztat vagy azért, mert a jövőben ezzel dolgozni akarsz.

És igen, bármely önképzés segíthet előrevinni az életben. A kérdés arra vonatkozik, hogy mennyire képzik magukat az emberek IT terén és mennyire egyéb területen. (Soft skill, ha úgy tetszik, de ennyire nem akartam lekorlátozni.)

Teszt része volt az is, hogy ki mennyire tudja (vagy akarja) eldönteni egyáltalán, hogy mit miért csinál.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pálferi előadások hallgatása a reggeli dugóban önképzésnek számít? :)

Akkor konkretizáljunk:

- IT-vel kapcsolatos oldalon vagyunk, tehát minden szakmainak számít, ami valami programnyelv, számítógépes eszköz, vagy más technológia, stb. megtanulására szolgál, illetve most vagy a közeljövőben közvetlenül hasznosítható munkahelyi körülmények között.
- IT-s (vagy más műszaki) hobbiprojektek szintén szakmai önképzésnek számítanak.
- Nyelvtanulás szakmai skillnek számít, ha elsősorban munka miatt tanulod és nem azért, mert érdekel a nyelv.
- Utólag belegondolva jó lett volna egy "nem IT-ben/műszaki területen dolgozok" opció, szóval ha valaki az IT-től (vagy más műszaki területen, pl. villamosmérnök) eltérő területen dolgozik, azt megkérném, hogy skippelje a kérdést.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát ha az autótuning annak számít, akkor egyre többet :)

Ilyesmire nem fordítok időt-re szavaztam.
A személyiségfejlesztést, kommunikációs készségek fejlesztését én szakmainak veszem.
Hiszen ezeken talán több múlik, mint a szűkebben értelmezett szakmai skill-eken.

Gitározni és Hearthstone-ozni tanulok heti több, mint 15 órában (van olyan hét, hogy külön külön is megvan)

jAzz

Hihetetlen, hogy egy ilyen egyszerű kérdésen ennyi ember fenn tud akadni.

tl;dr
Kell a munkádhoz, vagy terveid szerint kelleni fog a munkádhoz --> szakmai
Nem kell a munkádhoz, és nem is tervezed, hogy kelleni fog a munkádhoz --> nem szakmai
Egyéb esetekben, corner case-ek esetén, stb. --> (x) A fentiektől eltérő, hozzászólásban kifejtem.

A hegedülni tanuló programozó nem szakmai. A németül tanuló programozó, aki a kiköltözésen gondolkodik, az szakmai. A német hegedűs, aki programozni tanul, az nem szakmai, stb.

Nem biztos, hogy mindig értelmetlen az.

Tudnám hozni Erendis42 egyik csodás megszólalását IRC-ről, amikor épp azt ecsetelte, hogy mekkora hülyeség az, hogy elvárják a csapatmunkát egy munkahelyen, merthogy adják oda neki a munkát, aztán majd jól megcsinálja. Stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Persze. Viszont sokszor sok fejlesztő/üzemeltető elfelejti, hogy tulajdonképp kik is használják a rendszerét és jön a csodálkozás, hogy a hülye user miért mondja, hogy szar az egész és hamar kiderül, hogy tök jó, hogy ezt vagy azt meg tudja csinálni az ember a géppel, csak épp az őt körülvevő világból nem ismer semmit.

Másrészről lehet velem van a baj, de mindamellett, hogy szívesen dolgozok bizonyos projekteken, nem azért élek, hogy dolgozhassak, hanem azért dolgozok, hogy a fennmaradó időben úgy élhessek, ahogy szeretnék.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™