Tudsz-e még írásban összeadni, kivonni, szorozni, osztani?

Címkék

Kapásból. Bármely számrendszerben.
14% (64 szavazat)
Kapásból, tízes számrendszerben.
47% (214 szavazat)
Kis gondolkodás után tízes számrendszerben.
27% (125 szavazat)
Már nem emlékszem.
7% (33 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
5% (22 szavazat)
Összes szavazat: 458

Hozzászólások

Elsőre teljesen fura kérdés, meg se kérdezném, ha ma nem tapasztaltam volna meg, hogy van olyan elsőévesem, aki nem tud(ott).

akkor azt fejtsd meg h £8 ot kellett volna fizetnem de nem szeretem ha apropenz van nalam ugyh £13at adtam (£10 papir +£2+£1 erme), celozva arra, hogy egy £5os papirtpenzt szerettem volna visszaadni, erre nagyon ertetlenkedve nez es visszaad £1x2-t es visszaadja a £3-ot is, mikor megkerdezem h nem e lehetne egy £5ost akkort elkezdi szamolni, hogy megvan e az £5, vajon miert kerult ez nekem 5 percbe?
valahogy a rutinos magyar penztarosok ertettek a celzast, neha nem tudtak megoldani de akkor egy "jaj dragasagom alig van 500Ftosom"mal ezt elinteztek

Közép és felső oskolákban még tudtam. De az már nagyon rég volt. Akkoriban még csak a nagyon májereknek volt számológépe.
Manapság már írni alig tudok kézzel nemhogy számolni lol.
Meg különben is, ha én most elővennék papírt meg ceruzát akkor azonnal rám szólnának, hogy nem azért fizetnek hogy ökörködjek lol...
Egyébként valszeg pár perc wikipédia után menne megint.
Ez van, változik a világ...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mikor még tanítottam, hasonló probléma miatt matematika gyakorlaton én is csináltam ilyen villámfelmérést. Az volt a kérdés, hogy hogyan néz ki a sin(x) függvény. Az évfolyam fele nem tudta. 3 hónapja érettségiztek matematikából. (Bizonyára sikeresen, ha egyszer ott voltak az egyetemen.)

A "hogyan osztunk törtet törttel" kérdésre a válasz:

Törtet törttel úgy osztunk, hogy beütjük a számológépbe.

---
Science for fun...

Egyeb, leirom:
10-es szamrendszerben igen.
2-esben mar gondolkodnom kene, 16-osban is, meg amugy a tobbiben is, de igen.

10-esben fejben megy, kivéve ha túl nagy a szám, de akkor úgyis ott a számológép.

+1

Fejben megy, írásban nincs sok értelme. Ha túl nagy a szám, akkor nincs értelme sem fejben, sem írásban. Ha 20-nál kisebb számokat kell szorozni, akkor fejben gyorsabb, mint beírni egy akármilyen alkalmazásba. Felette a szoftver a nyerő (speciális esetek kivételével).

Kiegészítés: Nem szavaztam, mert bármelyiket jelölöm be, hazudok.
Kiegészítés2: Ezen a szavazáson még dolgozni kellene. Sokat. :-)

Van egy rossz hírem: ebben a kérdéskörben a nem szoktam egyenlő a nem tudokkal. Pontosabban a nincs értelmével. Ha nem szoktál írásban (= papíron) számolni, akkor ugyan elméletileg a tudás birtokában lehetsz, de a gyakorlatban nincs a birtokodban a tudás. Egyszerűen nincs benne gyakorlatod, tehát gyakorlatilag nem tudsz.

Természetesen, ha Te a tudást úgy értelmezed, hogy végtelen idő alatt képes vagy osztani/szorozni/kivonni/összeadni bármilyen nagy számot, akkor neked van igazad. Viszont, ha a kérdést úgy értelmezzük, hogy elfogadható idő alatt (1–2 másodperc) képes vagy-e erre, akkor már egy kicsit más a helyzet.

A személyeskedésről és az értve olvasásról: ha félreérthető amit írtál, akkor nem biztos, hogy az olvasóban van a hiba.

Van egy rossz hírem: ebben a kérdéskörben a nem szoktam egyenlő a nem tudokkal.

-1, bullshit. En pl. nem szoktam, de tudok. Gyakorlatban is...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nálam az időtényező is számít. Ha mire papíron kiszámolom az eredményt, addigra más előveszi a telefont, elindítja a kalkulátor programot, bepötyögi a számokat, és leolvassa az eredményt, akkor nagyjából semmi értelme a papíron számolásnak. Tehát egy elméleti tudás, amiből a gyakorlatban semmi hasznod nincs. Legalábbis addig, amíg ki nem vonják az áramot a világból. :-)

1986-ban, Szocsiban az egyik áruházban vásároltam. Miután a pénztáros beütötte a gépbe a tételeket, utána egy abakusszal ellenőrizte az eredményt. A lényeg az, hogy az abakusszal gyorsabban végzett, mint az elektromos pénztárgéppel. Én is tudok az abakusszal összeadni. Csak sokkal tovább tart mint fejben, vagy papíron, így nem sok értelme van.

Aki programozott már assembly-ben, annak szüksége is van erre. Például 8 bites MCU-ban kell összekalapálni hosszabb, mondjuk 32 bites összeadást, kivonást, szorzást, osztást. Azért az osztás picit gondolkodtató tud lenni, ha kevés regiszterben akarod megoldani, tehát ahonnan lépteted ki az osztandót, oda lépteted be a hányadost, de az esetleges átvitel nehogy rácsorduljon a kiléptetendő osztandóra - lévén ugyanannak a regiszternek más-más bitpozícióiról beszélünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én úgy szoktam, hogy csak a kritikus metódus (függvény?) van ASM-ben, a többi C. Az osztást delegálom az avrgcc-nek.

1etemen (10+ éve) csináltam nagy számokkal (64 bites számjegyekkel) számoló libet (valószínűségi alapú prímteszt és RSA céljából). Akkor játszottam utoljára "papíron" osztással. Tudtommal a szorzásnak van valami trükkös változata, ami n**2-nél jobban skálázódik. De az osztásnak szerintem nincsen.

Néha számolok papíron, de csak összeadok és kivonok. Írásban osztást nem tudom mikor csináltam utoljára. Unokaöcsém elsős, úgyhogy fel kell kötnöm a gatyám :-)

Ha figyelmesen áttanulmányozod a választási lehetőségeket, akkor van két „kapásból”, és egy „kis gondolkodás után”. Ami azt sejteti, hogy a szavazás összeállításakor még úgy gondoltad, hogy akinek ez nem megy viszonylag gyorsan, az már a nem tud kategóriába tartozik. Természetesen igazad van, ha a nálad a kis gondolkodásba az is belefér, hogy 5-10 perc, esetleg még hosszabb idő után képes rá valaki.

Már kb. 20 éve nem vontam papíron négyzetgyököt, de most kipróbáltam, és egyből ment. Még kis gondolkodás sem kellett. 10 perc alatt egy átlagosan értelmes embert is meg lehet rá tanítani, akkor is ha még soha nem csinált ilyet. Nem sokkal nehezebb, mint az osztás.

Hát lehet hogy nem értettem meg a szavazást. De az is biztos, hogy Te meg azt nem értetted meg, amit én írtam.

Kicsit jobban kifejtem, hogy egyértelmű legyen a mondandóm. Egy átgondolt szavazás a kérdéseivel le kell hogy fedje az összes lehetséges választ. Különben az eredménynek nem sok köze lesz a valósághoz. Jelen esetben, lehet választani a kapásból, a kis gondolkodás után, valamint a nem közül. Márpedig az is elképzelhető, hogy valaki kis gondolkodás után nem képes, de hosszas gondolkodás után már képes lenne felidézni és alkalmazni a szabályokat. Aki így van vele, az vagy nem szavaz, vagy hazudik a szavazás során. (Most a „kis gondolkodás” pontos jelentését ne firtassuk.)

De lehetett volna úgy is feltenni a kérdést, hogy most, azonnal képes-e valaki a műveletekre. Ekkor viszont elég lett volna egy igen és egy nem.

A kiíró mentségére: A HUP-os szavazások közül csak nagyon kevés teljesíti azt a követelményt, hogy az összes lehetséges választ lefedje. Vagy ha tartalmazza, akkor átfedések vannak az egyes válaszok között.

A HUP mentségére: A közvélemény-/piac-/… kutatók által készített felmérések is csak ritkán felelnek meg ennek a feltételnek. Annak ellenére, hogy azokat elvileg szakemberek állítják össze. De azoknál a legtöbb esetben az a cél, hogy egy prekoncepciót alátámasszanak, így érthető, ha a válaszokat is ennek megfelelően állítják össze.

azt írtam, hogy bármely számrendszerben, de maradjunk abban, hogy bármely 10 alatti számrendszerben :-)
--
blogom

mar miert furcsa? Miben mas az, hogy a helyiertekeken nem a 10^0, 10^1, 10^2, ... hanem az e^0, e^1, e^2, ... allnak?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

meg mindig nem ertem a problemat. ha pl. az 112 egy ervenyes szam mondjuk a 3-as szamrendszerben, akkor talan nem lehet az az e-alapuban?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Az "írásban" feltételezem tartalmazza a programkód írását is. Akkor igen, bármely számrendszerben. Bármely=8/10/16 :)

Egyébként az összeadás meg a szorzás az megy bármiben papíron is, a kivonást meg az osztást meg utáljuk. De amit az én szakmámban számolni kell, ott úgyis csak a kitevőkkel kell számolgatni, az meg azért megy :)

Szerencsére ha már olyan bonyolult hogy fejben nem megy, akkor előbb találok a közelben egy telefont/tabletet mint papírt és ceruzát.

Rendszeresen előfordul tízes számrendszerben, egyéb számrendszer néha-néha.

Sőt, egy logaritmus táblázattal még gyököt is vonok, ha kell.

kiegeszito kerdes: tudsz-e meg tollal papirra irni?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Igen, bar nem szeretek.
Mondjuk, 30 evesen kozepiskolat kezdeni, hat 10+ ev kihagyasat kellett behoznom :) De belejottem gyorsan.
Igy ujabb 10+ ev kihagyas utan megint nehez lenne elsore hosszabb szoveget irni (tehat nemcsak emlekeztetot), de belejonnek.
Emlekeztetot meg gyakran irok.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Természetesen tudok. Van, hogy lusta vagyok géppel, bár legtöbbször azzal szoktam. Nevezetesen terminálon a calc nevű alkalmazást használom. Scriptelhető is, de interaktív is tud lenni. Továbbá kapásból tudja a komplex aritmetikát, ami villamos hálózatok számításánál nagyon jól jön, s ez kell nekem.

Jut eszembe, aki elfelejtette volna már az osztást, annak itt van, egyszer unatkoztam, megírtam:

#!/bin/bash

input() {
    local a
    while :; do
        if [ -z "$1" ]; then
            read a
        else
            read -rp "$1 " a
        fi
        while [ ${#a} -gt 1 -a ${a:0:1} = '0' ]; do
            a="${a:1}"
        done
        if [ ${#a} -lt 1 -o ${#a} -gt 30 ]; then
            [ -z "$1" ] && return 1
            continue
        fi
        [[ "$a" =~ ^[0-9]+$ ]] && break
        [ -z "$1" ] && return 1
    done
    echo "$a"
}

sp=' '
while [ ${#sp} -lt 80 ]; do
    sp+="$sp"
done
if [ $# -eq 2 ]; then
    a=`input '' <<<"$1"` || exit 1
    b=`input '' <<<"$2"` || exit 1
else
    a=`input 'Osztandó:'`
    b=`input 'Osztó:'`
fi
echo -n "$a:$b="
if [ $b -eq 0 ]; then
    echo 'Nullával való osztás'
    exit 1
fi
((xh=${#a}+${#b}+2))
line=0
dp=0
ptr=1
m=${a:0:1}
while [ $ptr -lt ${#a} -a $m -lt $b ]; do
    m+=${a:ptr++:1}
done
xpos=$ptr
while [ \( $dp -eq 0 -o $m -ne 0 \) -a $xh -lt 72 -a $line -lt 24 ]; do
    echo -ne '\r'
    [ $line -ne 0 ] && echo -ne "\e[${line}A"
    [ $xh -ne 0 ] && echo -ne "\e[${xh}C"
    ((h=m/b, m%=b))
    echo -n "$h"
    ((xh++))
    if [ $ptr -lt ${#a} ]; then
        m+=${a:ptr++:1}
    else
        if [ $dp -eq 0 -a $m -ne 0 ]; then
            echo -n '.'
            ((xh++))
        fi
        dp=1
        [ $m -ne 0 ] && m+='0'
    fi
    ((line++))
    for ((i=0; i<line; i++)); do
        echo
    done
    [ $m -eq 0 -a $dp -ne 0 ] && ((xpos--))
    echo -n "${sp:0:++xpos-${#m}}$m"
    sleep 0.2
done
echo

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azert a "barmilyen" szamrendszer kisse tulzas, de a gyakoribbak (2, 10, 16) mennenek (osszeadas, kivonas eseten mondjuk johet barmilyen).
Cserebe integralni mar legalabb haromszor elfelejtettem. (Kis gyakorlas utan talan az is menne.)

--
"Ne kúrd el mégegyszer a karakterkészletet, mert akkor ez a file is conflictolni fog a merge serveren és ez azért eléggé bosszantó!"

Pont tudok, mert a gyerekeim tanulják a suliban, és néha segíteni kell nekik.

Egyébként eddig azt hittem, hogy ez egy triviális tudás, és tudom, hogyan "kell" csinálni, de a gyerekeim egy másik "algoritmust" tanulnak az írásbeli szorzásra és osztásra, mint amit anno én, és azt nem igazán értem. (De azzal is az jön ki, mint az enyémmel, szóval biztos jó az is :-))
--
Csaba

Én 89-ben kezdtem az általánost, és mi is az elsőt tanultuk. Annyi, hogy nem írtuk a végére a 0-t, hanem csak simán egy sorral beljebb kezdtük. És lehetett jobbra haladva és balra haladva is - ízlés szerint. Amúgy a második módszer pont ugyanaz, csak az egyjegyűvel való szorzás nincs kirészletezve - és ezért éppenséggel többet kell egyszerre fejben tartani. Ha a példában ugyanazok a számok lennének, akkor ugyanaz lenne a végösszeg is. Ami a para ebben a fajta szorzásban az az, hogy néha kétjegyű lehet az átvitel (sokjegyű szorzásnál sok soros lehet az összeadás). De ez kiküszöbölhetetlen, kivéve, ha az összeadás részt kettesével csináljuk végig.

Aki tizesen kivul masban is, az micsinal ? Fejleszto ?
Kettesben max. osszeadni tudok, mast nem. Nyilvan ez alapjan a logika alapjan barmely szamrendszerben tudnek osszeadni, de kinszenvedes lenne.
Gondolom, a tobbi muvletet is be lehetne gyakorolni, de iskolaban sose tanultam, eletben sose volt ra szuksegem, szoval ennyi:
- tizesben barmilyen alapmuvelet
- kettesben osszeadni
- meg a ketto kozotti konvertalas is megy, kb. 16 bitig

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Aki tizesen kivul masban is, az micsinal ? Fejleszto ?

es akkor a komplex szamokrol meg nem is hallottal...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nyilván nem mindegyik számrendszerben, mert 2507-es számrendszer szorzótábláját nem tudom fejből (mea culpa), de a gyakran használt számrendszerekben igen.

Fuszenecker Róbert

10-esben megy a négy alapművelet, 2-esben, 8-asban és 16-osban az összeadás és a kivonás. :-)

Ha mar Java, adj ra Javas valaszt :D
Legyen num a szam, aminek a hetszereset ki kell szamolni. Lehet byte, short, int, long, float es double tipusu is akar.
Ekkor:


System.out.println(BigDecimal.valueOf(num).multiply(BigDecimal.valueOf(7L).toPlainString());

Ebben nincs szorzas operator, csak metodushivasok vannak.
:)
Ez mukodik mindenfele numerikus primitiv tipusra, nem csak 2-es komplemens abrazolasu egeszekre.

Tudok, de ha lehet inkább fejben.
Írásban max akkor, ha kell.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

összeadni bármely számrendszerben kapásból,
kivonni+szorozni 10-es számrendszerben kapásból, más számrendszerben gondolkozva,
osztani sosem tudtam rendesen.
10-es számrendszerben 10 hatványaival az is megy kapásból, x alapú számrenszerben x hatványaival szintén kapásból.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Én bármilyen test + bármilyen test feletti polinomgyűrűben is tudnék ha kéne.

10-es számrendszerben szerencsére tudok. Mondjuk sokáig nem tudtam ezért újra gyakorolni kellett. A boltban fejben adom össze a cuccokat és annyit fizetek amennyi nekem is kijött :) Tévedés joga fenntartva!

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nullával simán... :)
____________________________________
Ha vita van, számoljanak órajelciklusokat. Egyesével.