Aki hozzánk programozói tudást igénylő pozícióra jelentkezik ...

Címkék

Előbb lát egy szakmai tesztet, mint hogy a CV-jét egyáltalán megnéznénk
5% (17 szavazat)
Előbb megnézzük a CV-jét, és ha az megfelelő, egy szakmai teszt az első amit kap tőlünk
26% (85 szavazat)
Szakmai teszttel és a HR-es kérdésekkel nagyjából egyidőben találkozik egymást nem kizárva (pl egyfordulós interjú)
13% (41 szavazat)
Előbb HR-es kérdéseket kap, majd azalapján döntünk, hogy kap-e szakmai tesztet (pl szakmai teszt csak második fordulóban)
14% (46 szavazat)
Egyéb / Nincs munkám / Egyéni vállalkozó vagyok / Csak protekcióval felvételiztetünk / etc
41% (132 szavazat)
Összes szavazat: 321

Hozzászólások

Kellemesen neglepett a szavazas eredmenye. Ugy latszik Magyarorszag ebben sokkal fejlettebb, mint a Nyugat. Azt hittem a 4. radiogomb 50% folott lesz.

En mar talalkoztam olyan jelolttel, hogy nem is adtunk neki szakmai tesztet. Bejott egy halozati mernok poziciora ugy, hogy alapszintu technologiai terminologiakat nem tudott elmondani. Olyanokat, amiket nem en (aki eleg rossz vagyok az ilyesmiben, inkabb beallitani tudom az eszkozoket, mint tervezni a halozatot), de a titkarnonk is ertett. Na az ilyeneket szurje csak ki a HR. Meg az olyat is, aki emberileg nem alkalmas a csapatmunkara (nem kepes ertelmesen kommunikalni, minden masodik szava karomkodas, a CV-be szereplo "fluent english" folyekony halandzsat jelent, vagy rosszabbat, stb.) Ezekre valo a HR.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Elvileg ez lenne a HR-es dolga ja, csak van az a szint, amikor a HR-es is meg a vezeto fejleszto is olyan, hogy az o fonokuk mar latott olyat, akinek volt a publikus tozsdepiaci reszvenyeken kivuli reszesedese a cegben. Es ugy is allnak hozza. Lattam mar olyat, hogy HR-es latott 30 jo CV-t a 200-bol, vez fejl meg bekozolte, hogy neki csak 10 tesztet van ideje kijavitani meg nem is akar 10-nel tobbel beszelni "interjun megjelenes cimszo alatt". A HR-es meg szart bele innentol szinten az egeszbe, 5 percen belul mar csak 10 CV volt.

Szemely szerint jobb szeretek pont ezert is olyan cegeknek dolgozni, akik bar nagyobb rugalmassagot varnak, de legalabb a CEO-t latod az interjun, vagy minimum a vele kapcsolatban levo CTO-t (igen, ezek kisebb cegek).

Es azt is vettem eszre, hogy HR-es egy novekvo cegnel onnantol van, hogy a tulajdonosok mar nem birjak kovetni, meg karbantartani, hogy kiket is vegyenek fel. Egy ido utan "mindegy, csak ne legyen mar a sok mas melle ez is az en felelossegem", es folyamatosan veszti el ezen keresztul a lelket az egesz ceg.

pont ezért csináltam az oldalam, hogy megváltoztassam ezt a gondolkodást, és a szakmai teszt legyen mindig az első, és ne a HR-személyiség-asztrológia-grafológia

most persze én is hamisítom az eredményt, mert az egyéni vá. vagyok opcióra nyomtam rá, csak az eredményre voltam kíváncsi, a százalékot a program meg csak úgy tudja számolni hogy én is benne vagyok

mondjuk pragmatikusan, sokkal egyszerűbb és olcsóbb a CV-t elemezni mint tesztet íratni, és azt elemezni először, ezért logikus hogy a CV elemzéssel kezd a többség, az már lehet hogy a válaszolók kicsit torzítottak, hogy a CV után mégsem a szakmai teszt jön, hanem a hr

hát én például ilyen vagyok, kitöröltem
...és egyáltalán nem jött szembe, először csak az oldalboxban láttam meg a szavazást, és ott nincs opció arra, hogy csak az eredményre vagyok kíváncsi. Most hogy valaki mondta hogy van, és eleget kerestem, a szavazás felületén megtaláltam a gombot. Indexen is szoktak kitenni szavazásokat, és ott sosincs olyan opció hogy nem szavazok, de megnézem mi az állás.

Amugy vegeredmenyben nem mindegy? Marmint ha meg kell szakmailag felelni, es emberileg is, akkor nem mindegy milyen sorrendben verzik el a jelolt? Hiaba ir jo tesztet, ha egy gyoker, es lehet akarmilyen "jofej" (tehat megvannak a soft skillek) ha szakmailag 0. A sikeres felvetelhez 2,3, akarhany kort kell teljesiteni, es mindegyiket jol a sikeres felvetelhez. Szerintem tok mindegy milyen sorendben. Erdemes ugy rendezni a felveteli sort, hogy leghatekonyabb legyen mindenkinek. Nalunk pl egy szakmai teszt van a hackerrankon, mert a jeloltnek egy ora, nekunk meg netto 2 perc. Mindenkinek igy egyszerubb, a neki be sem kell jonni, nekunk meg csak a kerdessort kell elkuldeni. A lenyeg, hogy mernokorat csak akkor kell a celra aldozni, ha mar tobb szempontbol is alkalmas a delikvens. Persze nincs tokeletes megoldas. Ezzel a modszerrel pl elvesztunk par embert, akik valami oknal fogva eppen abban az egy oraban alulteljesitettek, vagy nagyon ambiciozusak, de pont arra a 4 kerdesre meg nem tudtak felelni. De az sem mindegy, hogy mekkora cegbe milyen pozicioba keres embert a vallalat. Dunat lehet-e rekeszteni a jeloltekkel, vagy le kell vadaszni. Elobbinel erdemes eloszurni utobbinal meg mindenkivel elmenni a vegletekig.

-
Big Data trendek 2016

Szerintem ez abszolut a ceg mereten mulik. Kis cegeknel jellemzoen nincs is HR csapat, jo ha egyaltalan dedikalt HR-es van. Es ertheto is hogy maskepp kezelik... nyilvan nem ugyanannyi allasajanlat erkezik be ha a Google ir ki egy allast mintha a XYZ Kft. Marpedig ha sok a jelentkezes akkor valahogy szurni kell mielott ertekes idot szanunk a jeloltekre.

A Google-nal es a Facebooknal konkretan tudom, ott HR-essel beszelsz eloszor, aki (tobbek kozott) egy minimalis szakmai tesztet is csinaltat veled (amibol o nem feltetlenul ert barmit is, o csak kap egy listat, hogy mik a kerdesek es mi a jo valasz), ami ahhoz kell, hogy lassak, hogy egyaltalan erdemes-e teged elkuldeni a "rendes" interjura.

Kis cegekrol gondolom sokunknak van tapasztalata. Sokszor magad melle veszel fel valakit es az allasajanlatot is te magad posztoltad a HUP-ra. ;) Ilyenkor nyilvan nincs HR-es szuro.

Es ez a kulonbseg jol is van igy.

Az, hogy a HR-es vagy a szakmai rész van előbb, szerintem nem sokat mond. Egyrészt a szakmai tesztet nagyobb erőforrás igénnyel lehet csak kiértékelni, így ez is szempont lehet, hogy ne mindenkivel írassák meg. Másrészt sok helyen (főleg nagyobb multiknál) nem az a fő szempont, hogy az illető tudjon programozni, sokkal inkább, hogy legyen hajlandó tanulni, és beilleszkedni a vállalati struktúrába - a tudást majd elsajátítja a cégnél.

Kisebb cégek ezt a fajta hozzáállást nem engedhetik meg maguknak, ott mielőbb be kell kapcsolódni a "termelésbe".

Nekem az a tapasztalatom, hogy a CV és a tudás csak nagyon ritkán, vagy csak bizonyos egyetemeknél korrelál.
--
http://naszta.hu

Szerintem ami még fontos, annak kiderítése mennyire tanulékony és emberileg mennyire olyan, akivel szíven vannak mások. Ez a kettő elég nagy érték. Ez utóbbit az elején nem értettem, de most szinte nálam is az az egyik legfontosabb kikkel csinálom, amit csinálok, szinte fontosabb, mint az, hogy mit. Szóval ha egy cégnek emberileg érdekes, jó fej alkalmazottai vannak az felbecsülhetetlen. Akár egy nagy cégnél azt is eltudnám képzelni, hogy megéri, ha vannak ilyen emberek, akkor is ha csak mérsékelten hasznosak.

Ezt en inkabb ugy mondanam, hogy "csapat orientalt". Tudom nagy bullshitnek hangzik, es sajnos nem is igazan lehet lemerni egy interjun, de ez az ami fontos. Aki tud/szeret masokkal egyutt dolgozni azzal masok is szeretni fognak egyutt dolgozni. Ennyi. Ettol meg persze fontos a szakmaisag is, de nem eleg. Ha valaki szakmailag nagyon nagyon jo, de keptelenseg egyutt dolgozni vele, akkor vegso soron a munkaja nem tul ertekes a csapat/ceg szamara. Az ilyen ember szamara az idealis projektmeret amit o maga meg tud csinalni.

Igen. Egy multinál a későbbi kedvenc junior kollegámat konkrétan nem akartam felvenni, mert nem tudott semmit C++-ból. Valahogy mégis felvették.

Kiderült, hogy nagyon motivált a tanulásban, és az egyik legjobb munkaerővé vált a csapatban. Nekem személyesen millió és millió esetben könnyítette meg a munkámat.

Ennyit a szakmai tesztekről.

egy junior pozíciónál lehet hogy nem az aktuális tudása a fontos, hanem hogy majd mennyi lesz

de ezek a hr processzek nem tesznek különbséget, aki megbukik a hr személyiségtesztjén, ami sokszor abból áll hogy milyen szépen beszélsz, van-e rajtad zokni+szandál, annak a szakmai tudására már nem is kíváncsi senki

Vannak ilyen HR-es tesztek is, es ezt en is hulyesegnek tartom, de ahogy feljebb is irtam, voltam mar olyan HR-esnel is (nem is egynel), ahol tenyleg inkabb azt neztek, hogy mennyire jol kommunikalok, fu alatt kiprovokaltak, hogy elmagyarazzak valami egyszerubb technologiat, es valoszinuleg az is egy measure point volt, hogy mennyire tudod megertetni magadat egy nalad kevesbe kepzettel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Még ennél is általánosabban értem. Pl van egy csaj nálunk, akivel egyszerűen jó együtt lenni. Mert valahogy iszonyat laza és iszonyat tud beszélgetni és teljesen másképp telik az idő, ha egy projekten vagyunk. Vagy volt pl egy fickó a cégnél, akit nagyon kedveltem emberileg és most elment. És ezzel azt érzem, hogy a cégnél az én stabilitásom is nagyon meglazult. Sokkal könnyebben elmennék most máshova.

Szóval szó szerint arra gondolok, hogy vannak emberek, akik munkától függetlenül ilyen nagyon szociális nagyon feel good valakik. És szerintem ha ilyen van a cégnél azt akkor is megéri megtartani, ha mondjuk szinte nem termel profitot, mert csak nagyon alap dolgokat lehet rábízni. Vagy beletenni erőforrást, hogy neki találni feladatokat kiképezni olyanra, amire használható lesz jobban. Csak azért mert a a természete olyan amilyen.

Ez elég vadul hangzik így leírva. De tényleg az az érzésem, hogy megérheti.

Tudtommal itt CV, HR, általános teszt és a végén szakmai teszt.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

CV-t minek megnezni???

Ha valaki jelentkezik egy allasra, akkor az arra az allasra jelentkezik.

Miutan tuljutott egy elso koros tesztfeleadaton, akkor leulunk beszelgetni.

A beszelgetes soran majd kiderul, hogy kit mi erdekel.
Amikor felallunk az asztaltol, akkor mindenki tud mindent; es mindezt ugy, hogy bele se neztunk a cv-be!!!

Ahol megadtak, ott Mindkettonek

Ugyanis az nincs benne a CV-dben meg a mellekelt osszegben, mukor eloszor nezel ra egy mailre egy pdf-fel, hogy marpedig amikor hatarido van, ez a jelentkezo az, aki egy hangos szo nelkul fog 2 hetig 70-70 orat dolgozni, mert felfogja, mennyi penz mulik rajta (termeszetesen kompenzalva). Ahogy az sincs benne a CV-dben, hogy te vagy az egyetlen, aki hozza fog nyulni ahhoz a kodhoz, ami elol mindenki mas menekult, mert karbantarthatatlan, es ennek erdekeben megtanulsz ket elavult elbaszott frameworkot, amit mar majdhogynem sehol mashol nem hasznalnak.

Es most ezt az egeszet hasonlitsd ossze azzal az emberrel, akit felveszel a 15 evevel, es csak annyit tud mondani, hogy minden elavult es ujra kell irni, es sokszor sokminden azert nem halad, mert van masik 4 senior es osszesen 5 fele velemenyuk van amik egymasnak ellentmondanak, igy vegul soha semmi komolyabbat nem kezdenek el. De azert ujra kell irni, es addig o hozza nem nyul.

Mert abból látod, milyen cégeknél dolgozott, mennyire hasonló közegben mint a Te céged. Ha ad referenciákat, akkor utána tudsz érdeklődni, és ezen a vonalon lehet leghatékonyabban pár főre szűkiteni a pályázókat. A szakmai tapasztalatokból látod, mennyire gyakran vált munkahelyet, mennyire tanulóképes, tervező, kivitelező, vagy menedzser tipus inkább. Egyáltalán, van-e valami iránya a szakmai pályafutásnak. Ha van annyira igényes, hogy mellékel egy épkézláb idegen nyelvű kísérőlevelet, akkor abból már jól becsülhető hogy írásban, angolul/németül hogy kommunikál.

"Ha ad referenciákat, akkor utána tudsz érdeklődni, és ezen a vonalon lehet leghatékonyabban pár főre szűkiteni a pályázókat"

Aha, persze, eszembejutott, ahogy palyakezdo koromban pont emiatt a noob gondolkodas miatt keszen allt 3 ember akiknek soha nem is dolgoztam hivast fogadni. Szerintem hamarabb elhitted volna roluk, hogy hitelesek, mint most az erosen valodi referencia kontaktjaimrol. ;)

Amikor mar felvenned az illetot, oke kerni, de erre alapozni, hogy kitolthet-e szakmai tesztet hatalmas butasag

Es ennek mi koze a valaszomhoz, miszerint _elore_ referenciakontaktot keresni nem hatekony?

Referenciamunkara ranezni (weboldal, app store link, opcionalisan de nem kotelezoen github open source kontribuciok, etc.) - annak van ertelme, az ok, ha arrol beszeltel. Csak az "utana tudsz erdeklodni" inkabb ugy hangzott, hogy "felkeresnel valakit".

Onnan indultunk, hogy szerinted pancser aki káderez, és pár spant beszervezve simán meg lehet vezetni. Erre írtam, hogy a programozó primadonnák és jolly jokerek inkább a gyengén menedzselt, adhoc működő cégek mentsvárai, de ahol tervszerűbb, jobban vezetett a működés, ott számít egy-egy korábbi főnöknek, pláne ügyfélnek mi a jelöltről a véleménye. Akár egy előzetes szűrő is lehet, akiről pozitív visszajelzések vannak, vagy legalábbis nincsen velük gond, azokat majd szakmailag is letesztelik, hogy a munkakörhöz fontos szaktudással hogy állnak.

Ha mar itt tartunk, egy masik hibas logikat is emlitettel fentebb: "...par fore szukiteni a palyazokat..."

Ez mar eleve egy destruktiv gondolkodas. Amikor a HR-es azert szur, mert a vezeto fejleszto (aki igen messze all a CTO-tol is, de meg a tulajdonresz fogalmatoll is a HR-essel egyutt) megmondta, hogy neki csak 10 interjut van ideje vegighallgatni meg 10 tesztet kiertekelni, ott nem a potencialis palyazoban van a hiba, valamint igen nagy esellyel nem a legkreativabb es lelkesebb jelentkezo fog odakeveredni, ot szomoruan meg se hallgatjak, mert a volt fonoke mint valos referenciakontakt nem szokta felvenni a telefont. :(

De mielott "programozo primadonnanak" hivnad a magamfajtat (a jolly joker ellen nem volt kifogasom), aruld el nekem, mikor kodoltal utoljara vasarnap delutan? En most hetvegen es nem bantam meg, mert hiszek a projektben amin epp dolgozom.

Implementálás is a feladataim része, terveknél poc, majd konkrét produktív implementációk is. A vasárnapi munkáról pedig az a tapasztalatom, hogy ahol hétfő-péntek heti max 50 órába nem férnek be egy dolgozónak a normál ügymenet idején a feladatok, az a szervezet nem jól van menedzselve, nem jól tervezi és szervezi a munkákat. Persze az is lehet, hogy az adott munkaerőt kell cserélni, mert mondjuk túl sokat markol, túlbecsüli a képességét és alulbecsüli a feladatot, esetleg lassan termel stb sok oka lehet. Ha erre rendszeresen módja van, akkor viszont visszajutunk oda, hogy az munkahely nem jól van megszervezve. Egyébként egy pályázónak pont az ilyen, teszten biztosan ki nem derülő fícsörjeiről lehet egy referenciával elbeszélgetve tájékozódni.

Latszik a CV-n, hogy meddig turtek meg az illetot minimum, az epp eleg, es csak igen eletkeptelen esetben fogsz tudni a jelentkezovel szemben bizonyitekot szerezni azzal ellenkezo informaciorol. Majd pont szenzitiv financialis informaciokat tartalmazo anekdotakat meselnek egy vadidegennek, es pont ra is er mindig a referenciakontakt, meg majd pont elaruljak egy 2 perces telefonbeszelgetesben, hogy igazabol 3 eve folyamat ki akartak rugni, mert lassan haladt, igen, persze. Ezt te se hiszed el ;)

De tegyuk fel hogy valaki teged adott meg referenciakontaktnak. Akarki aki mar dolgozott veled. Felhivna a kovetkezo munkaltatoja. Mondanal rola barmi rosszat? Ha lenne okod rosszat mondani, mert tenyleg nagyon kibaszott veled akkor szerinted teged jelolne meg referenciakontaktkent?

A munkafolyamataink pedig koszonik jol vannak, csak van az a penzbevetel, amikor fontosabb, hogy a kod kesz legyen es a rendszer mukodjon idore, mint az, hogy miert leszek masfel honapig oda ket het mulvatol, valamint hogy minden diagram jol meg volt-e rajzolva ;)

Ah, nem kell ide CV, meg teszt.
Eleg megkerdezni a stackoverflow pontszamat...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Habar poennak szantam, de alapvetoen ugy gondolom, hogyha valakinek van a stackoverflow-n legalabb 1000 pontja, az feler egy allasinterjus szakmai teszttel.

Az uzleti logikadat inkabb nem kommentalom, eleg rosszul sikerult. Ezen meg dolgozz egy picit...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Azért az 1000 pont molyfing. Majdnem 2000 pontom van (hú!), de nem gondolom, hogy szakmailag a legtöbb helyre megfelelő lennék.
Meg persze az se mindegy, hogy azt az X pontot php-s kérdésekre válaszolva szedted össze, vagy pedig java-val - miközben a cég Ruby-programozót keres...

Szerintem meg az emberek 99,9%-a RO módban használja a Stackoverflowot. Nem kevés esetben azért is, mert ami triviálisabb kérdés, azt már megválaszolták, csak el kell olvasni, mintha egy FAQ-ot keresne az ember, a maradék 95%-a meg olyan, hogy úgy is benn kell megkeresni valakit, mert az adott projekttel kapcsolatos.

Az ilyen, Gitub/stoackoverflow/HN-as-a-CV igazából sok esetben nem más, mint nettó szakbarbarizmus. Persze, vannak kivételek, de meglehetősen sok ember nem igazán akarja felfogni és elfogadni, hogy az IT (néhány területet leszámítva) nem egy önmagáért létező szakma, hanem egy olyan, ami más szakmákat kiszolgál. Ebből kifolyólag tudni kell a másik "világban" is mozogni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Szerintem meg az emberek 99,9%-a RO módban használja a Stackoverflowot.

Az milyen erzes mar, hoyg van egy kerdes, es van ra egy 40 upvote-tal rendelkezo elfogadott valasz. Es eszreveszed, hogy race-condition-os a valasz, es kijavitod... :)

Foleg RO, igaz. De azert egy ilyen feldobja az ember napjat/hetet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nálunk a szakmai teszt annyiban merül ki, hogy behívják a fejlesztési vezetőt, és ő feltesz 5 kérdést. Ha legalább fogalma van az illetőnek, akkor jó, illetve szóban lekódoltat vele, valamit, hogy lássa a logikai érzéke is megvan. De ezért nem vágunk ki fákat.

Érdekes még, hogy a szakmai teszt még mindig ott tart-e, hogy papírra, táblára programozz? Eszembe juttatja a jó kis papíros egyetemi zh-kat..

Én alapvetően utálom, ha munka-gondolkozás közben figyelnek, erre még rátesz egy lapáttal, hogy amit eddig megoldott az ide, azt most papírra-táblára tudjam magamtól, és akkor jönnek az olyan máskor triviális dolgokon túlgondolkozás, hogy úgy nézek ki mint aki életében nem írt hello worldnél többet :) Most már inkább úgy vagyok vele, hogy magyar cégnek nem vagyok hajlandó nem géppel interjúzni.

A jó HR-es kiszűri a hülyéket, akikkel így a szakembereknek már nem kell foglalkoznia. Ez lenne az optimális, csak ritka a jó HR-es :)
Egyébként is, a programozás tanulható, az emberszerű viselkedés a munkahelyen sokkal nehezebben...

Ez igy ebben a formaban csak felig igaz. A programozas es a konyveloi szakma az elsosorban lexikalis es kombinacios tudast igenyel amik tanulhatoak (csak a tanulasi hajlandosag befolyasolja), mig a HR-es elsosorban az emberismeretre es az interakcios/kommunikacios kepessegre epit, amit nem lehet tanulni, az ember vagy rendelkezik a megfelelo szocialis hatterrel vagy nem. Egy rossz emberismero, introvertalt, alig beszelo valakibol nem fogsz jo HR-est faragni soha az eletben, akkor sem, ha nagyon turelmes vagy.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem. Ez elég durva konyhapszichológia volt. :)

1) Ahhoz, hogy valaki jó programozó legyen, ez nem elég. Az ilyenekből lesznek ezek: http://phpfejlesztesmagyarorszag.tumblr.com/
Én egyébként nem támogatom a "legyen mindenki kóder" című dolgot sem. Legyen inkább mindenki digitális írástudó, de ne coder. Aki mégis az lett véletlenül, az képezze magát, egyébként goto a fenti tumblr.
2) Introvertált != rossz emberismerő. Introvertált != alig beszélő. Én pl egyértelműen extrovertált vagyok, és sokkal jobb emberismerőknek tartom az introvertáltakat - ők ugyanis még meg is hallgatják, amit mondasz nekik. ;)

Erőszakkal nem, viszont a saját elhatározás csodákra képes. Ráadásul nem arról volt szó, hogy valaki változtassa meg teljesen a személyiségét (és legyen durván introvertáltból durván extrovertált), hanem arról, hogy lehet-e a munkahelyi élethez szükséges kommunikációs készségeket fejleszteni, azt pedig egyértelműen lehet.

De, szerintem kb ugyanaz, csak hangsúlyosabban jelentkezik. Egyébként én ismerek nem egy introvertált HRest :)

Imho HRsnek a nem extrémen introvertált (ami egyébként szerintem az esetek nagyobb többségében simán gyerekkori szocializációs probléma, és mint olyan, tanult) jobb. Ugyanis nem az a feladat lényege, hogy puszipajtásként gyertek ki az interjú végén az alannyal, hanem, hogy felmérd, hogy milyen a jelölt. Ahhoz meg a megfigyelőképesség, amit leginkább abból fakad, hogy nem a saját hangod szereted hallani mindenek felett fontos. Az a része meg, hogy mit kell figyelni, igenis tanulható.

Ezt igy kategorikusan kijelenteni nem lehet ;) Feladata/munkakore valogatja, de nagy atlagban ha szeretne a delikvens valami vezeto poziciot, akkor kb remenytelen. Aki egy csapatot iranyit, ott jo kommunikacios keszsegekre van szukseg, jo emberismerunek is kell lenni, nem art, ha tudja hogyan mukodik az emberi termeszet(ek), kell tudni motivalni, es empatikusnak is kell lenni, mikozben szakmailag is iranyt kell mutatni. Aki nem rendelkezik mindezzel, azt maximum munkahelyi kotelessegbol fogjak kovetni az emberek.

"hogy baj-e egyáltalán, ha valaki introvertált" nem, bajnak nem baj, de az szinte biztos, hogy szakmailag nehez lesz fejlodni, es konnyen megragadhat ez ember azon a szinten, hogy megmondjak neki mit csinal, o azt csendben megcsinalja es kesz. Szerintem ahhoz, hogy jo/sikeres/elismert szakember legyen valaki el kell tudnia magat adni, vagy zseninek kell lenni, mert azoknak elnezik ezt a hianyossagot.

Introvertált Kozep Jakab senkit nem erdekel.
-
Big Data trendek 2016

az megvan, hogy az introvrtált nem azt jelenti, hogy valaki szociálisan tarthatatlan, "csak" annyit, hogy fárasztja az interakció, és kell neki magány, hogy "töltődjön"? És ált visszafogottabb, mert nem annyira énközpontú a kommunikációban, mint egy átlagos extrovertált, ami miatt pont a másik fél megértése könnyebben is mehet neki.

Igen meg. Az utolso megjegyzesemet leszamitva tartom is magam, ahhoz, amit irtam, igazabol nem az introvrtált szemelyiseget definialtam. Peresze vannak ennek a szemelyisegjegynek fokozatai, es van az akinek kell egy kis magany, meg van a masik veglet. Az altalam emlitett nehezsegek is aranyosak ezzel.

"annyit, hogy fárasztja az interakció" sterilen nezve ennyi, de az emberi termeszet nem ertelmezheto ilyen sterilen. Vannak mas szemelyiseg jegyek, amikkel ha tarsul, az mar problema. Volt kollegam, nagyon jo fej, jokat soroztunk, de farasztotta az interakciom kellett neki a magany. Kulon szobaba koltozott, kozben vezeto beosztasba is kerult, es mikor adott oraban mondjuk a 3dik dologgal akasztottak meg, akkor kicsit ideges is lett vagta a pofakat. Aztan mikor idegesebb lett akkor bizony elkezdett bunkozni meg agresszivoskodni (nala igy jott ki). Emiatt nem volt kedve az embereknek bemenni az odujaban, ahol szive szerint egyedul toltotte volna a napot. Es mivel akadozott a kommunikacio, akadoztak a projektek...

-
Big Data trendek 2016

Nézd, én csak annyit mondtam, hogy amit felsoroltál, azokban nem nagyon akadályoztatott egy introvertált. Igen, van ami nehezebb, cserébe továbbra is állítom, hogy valami meg könnyebb.

És nyilván, nem is jön ki mindig jól, de olyan példákat is simán tudok mondani, hogy a főnök extrovertált mivolta hogyan baszott el dolgokat :)