Weboldalakon szerintem (saját felbontás stb. mellett) a legkisebb olvasható fontméret ...

< 8
3% (11 szavazat)
8
6% (24 szavazat)
9
2% (8 szavazat)
10
16% (69 szavazat)
11
5% (21 szavazat)
12
23% (100 szavazat)
13
3% (12 szavazat)
14
11% (45 szavazat)
15
0% (1 szavazat)
16
2% (8 szavazat)
17
0% (1 szavazat)
> 17
1% (3 szavazat)
Egyéb, leírom
3% (13 szavazat)
Nem érdekel / vihar a teáscsészében stb.
18% (76 szavazat)
Csak az eredmény érdekel / Az eredmény sem érdekel stb.
8% (35 szavazat)
Összes szavazat: 427

Hozzászólások

Lényegtelen, mert úgyis kinagyítom, ha kicsi. :)

+1, ha meg túl nagy, kicsinyítam; ráadásul attól függ, milyen weboldal, pl. egy 9gag nem zavarna, ha nem lenne szöveg egyáltalán, egy MSDN-en már nem árt egy nagyobb méret, hogy hosszabb távon is olvasható legyen.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Pont hasonlóan faltól-falig nagyítom én is a szöveget (vagy a betűnagyságot variálom, magát a oldalnézetet nagyítom). . . A HUP esetében sajnos a betűnagyság-állítás is oldalnagyítási módként viselkedik (tehát a szövegekkel teli keretek mérete nem nő meg, ellenben a nagyobb betűk miatt egyre kevesebb karakter fér el egy keretbeli sorban...

Csak az a probléma, hogy sok helyen úgy van kiszámolva, hogy mennyi hely van, vagy milyen szélesnek kell lenni a gombnak, nemhogy méretre, de kb. fontra vonatkozóan, innentől kezdve ha nem azon az OS-en nézed, nincs pont az a font, vagy nem akkora a méret, akkor szétesik az egész.
--
The Community ENTerprise Operating System

Ez amúgy erősen font függő. Itt a hupon még ez a 12px is borzasztóan kicsi, de általában szerintem elég.
Továbbá az sem mindegy, mire, egy *-os megjegyzéshez a lap alján, vagy egyéb apró betűs lehet 11, vagy akár 10px is, de a fő tartalom ne legyen sehol 12-13px alatt.
--
The Community ENTerprise Operating System

"a fontokat általában nem pixelben mérjük, hanem pontban"

Weben nem annyira, a weboldalak jelentős része pixelt használ a betűmérethez. Az eddigi beszélgetések ebben a témában szintén pixelekről szóltak, bár azért nem ártott volna specifikálni a mértékegységet a szavazáshoz :)

Egyébként igazából mindegy is. A böngészők úgyis úgy 96 dpi-vel számolnak a monitor felbontásától függetlenül, úgyhogy az a 12 pont az 16 pixeles betűméret lesz, teljesen mindegy, hogy melyiket adjuk meg, amíg mindenki tudja miről beszélünk.

Szerintem kicsit rosszul van feltéve a kérdés:

Olvasható != kényelmesen olvasható

Nekem -bár nem tökéletes a szemem- a 8px vagy kisebb is olvasható. El tudom olvasni az apró betűs megjegyzéseket, vagy bármit. Ugyanakkor apró betűvel szedett hosszabb szöveget nem szeretek olvasni, mert nem kényelmes, nagyon fárasztja a szemem.
Olyan ez, mintha újságokba, könyvekbe csupa apróbetűvel nyomtatnák a tartalmat: el tudod olvasni, de nem jó.

Nem tudom, de ez a Matthew Butterick ért a témához úgy tűnik: http://practicaltypography.com/end-credits.html#bio

"tipográfus", író, ügyvéd, betűkészleteket tervez stb. A weboldalon használt betűkészlettől is függ, hogy mekkora méret az ideális, általánosságban nagy, jól olvasható, tagolt szöveget ajánlja (nyilván, hiszen az a célja a leírt szövegnek a weboldalon, hogy elolvassák, a kicsi, tagolatlan szöveg ezt nyilván nem segíteni, még akkor sem ha lehet nagyítani).

Trey, nem kötekedni akarok (tényleg nem) de szerintem te vagy nagyon nagyon jól látsz, vagy a monitorod nagyon nagy (a felbontásodhoz képest).

A fél web átállt a 14 pixelre, egyesek 16-tal tolják, nagyjából ez az, amit mindenhol szövegtörzsként használnak. Biztos nem vak mindenki, és biztos nem is hülyeségből alakult ki ez a trend.

Lehet köze van ahhoz, hogy a régi monitorok kisebbek is voltak, ezért igény volt az apró betűkre, hogy több tartalom elférjen, valamint az akkori felbontásokkal sokkal alacsonyabb volt a pixelsűrűség. A régi 17"-es CRT monitorom 1024-es felbontással volt 75 ppi, a mostani laptopom és asztali monitorom 100 ppi környékén jár.

Akárhogy is, a 16px teljesen jó normál szövegtörzshöz.

Szerintem meg az lenne az ideális, ha site motor oldalon állítható lenne a betűméret és pl sütiben letárolná. De amúgy nem hal bele az ember abba a tizedmásodpercbe amíg kizoomol...
A 15-25 az nekem elsőre olyannak tűnik, mint a high contrast téma volt régen windowsban... amolyan fogyatékossági feature... (bocsi mindenkitől aki ilyet szeretne) :) Fura hogy ez a Butterick ilyen fiatalon ilyet mond... nekem legalábbis... én azok között vagyok akik most újabban kizoomolnak, mert túl nagy a "gyomromnak" a betű. Azt szeretem, ha a tartalom fölött nagyobb áttekintésem van.

Be tudod, a böngésződben beállíthatod az alapértelmezett betűméretet és a betűtípust.
Az, hogy ezt minden weboldal felülvágja, az szomorú :)

Megtehetné a HUP, hogy különc lesz ebben, és minden méretet relatív ad meg. Szövegtörzs 1em, címsorok 2em, 1.5em. Apróbetűs dolgok 0.8 em-mel. Ennyi. Aztán mindenki azt állít be, ami jól esik :)

A görgős zoom meg azért nem jó mert mindent nagyít, nem csak a szöveget.

Én agybajt kapnék az ilyentől. De van egy másik lehetőség is a duzzogás helyett: https://support.mozilla.org/en-US/kb/font-size-and-zoom-increase-size-o…

Mivel négy éve már volt rá bugreport, ezért legalább azóta létező funkcióról van szó: http://meta.stackexchange.com/questions/138685/layout-fix-for-firefox-i…

"Én agybajt kapnék az ilyentől"

Mitől? Hogy használsz egy olyan funkciót ami pont arra lett kitalálva mint a fenti probléma (hogy mindenkinek más betűméret a jó?)

Egyébként mióta számít duzzogásnak, stb..., ha valaki kifejti a véleményét, esetleg a csalódottságát? Nem muszáj egyetérteni, de ettől még el lehet fogadni, vagy átbeszélni, vagy ignorálni :)

A mostani betűnagyság is megfelelő, és az előző is az volt. De pl egy olyan oldalon, ahol sűrűbb a tartalom (pl hírportál) ott 12-es a minimum nekem.

Hát a HUP az, ahol megnyitás után a legnagyobbat kell tekernem az egér görgőn, hogy el tudjam olvasni a szöveget, rettentő apró Most néztem ,130%-on szoktam használni.

Remélem, emiatt van most a szavazás, nagyon értékelem!

Áh, szóval mobil. Akkor adja magát a kérdés, hogy a telefonod natív képpontsűrűségéhez van-e igazítva a beállítása. Mert általában bizony nem ahhoz van.
Nekem így jelenik (jó, refresh után bejött még az ls -1) meg: https://imgur.com/X806phl és amennyire tudom, nincs zúm.

Update: megtaláltam, hogy te mit nézel, nálam ilyen: https://imgur.com/BwaFidb
Ez viszont nekem nem méretproblémának (hehe) tűnik, hanem egyszerűen rossz a beosztás, egymás alá teszi a linkeket, így aztán marha macera eltalálni a célt. Hacsak úgy nem, hogy kisebb fonttal nem tördelte el.

"Update: megtaláltam, hogy te mit nézel, nálam ilyen: https://imgur.com/BwaFidb
Ez viszont nekem nem méretproblémának (hehe) tűnik, hanem egyszerűen rossz a beosztás, egymás alá teszi a linkeket, így aztán marha macera eltalálni a célt. Hacsak úgy nem, hogy kisebb fonttal nem tördelte el."

Javítottunk az elosztáson. Talán így jobb.

--
trey @ gépház

Ahh... így már világos, hogy miért tűnik annyira furcsának a HUP pár napja. Amikor megláttam először, azt hittem fel van nagyítva, de láttam, hogy a böngésző alapra van állítva... Annyiban is hagytam. Nekem spec az előző méret jobban feküdt, de majd jól megszavazom akkor a 10-et.

Én csodálkoztam a váltáskor egy kicsit, majd visszatekertem a nagyítást nagyjából a korábbi méretre (Vivaldi alatt kikapcsoltam az állapotsort, így nem volt előttem százalékban).
Előfordult már néhányszor, hogy véletlen eltekertem, olyankor mindig megkeresem a normál méretet... most tekergettem egy darabig, mert nem lett pontosan ugyanolyan... Jelenleg 90%-ra van állítva.

Egyébként 15.4"-on nézem 1920x1080-ban, korábban (pár éve) 15"-on 1400x1050-ben néztem.
Magam részéről jobban szeretem, ha több szöveg fér a képernyőre, nem beszélve a mély threadek olvashatóságáról... ergo részemről a jelenlegi méret már kicsit nagy...

A pont a hosszusag mertekegysege:

https://en.wikipedia.org/wiki/Point_(typography)

Ergo tokmindegy, hogy mekkora a felbontasa a monitorodnak, a 12 pont az 4.2mm -t jelent.

A pixel NEM hosszusag mertekegyseg. Atszamithato hosszusagga, ha megadjak a pixelmeretet, de onmagaban a jelentese: egy valamekkora keppont.

(Az mas kerdes, hogy a legtobb oprencer es user nem igazan erti ezt az egesz dpi/meret dolgot.)

Na jo, de az ember nem (csak) azert vesz csillio pixeles monitort, hogy utana ugyanannyira ne ferjen el semmi, mint addig. Ezt pl. nagyon utalom, hiaba nonek a monitorok/felbontasok, tobb ablak igy se fer ki, mert mindenki noveli esz nelkul a meretet, szoval 15 eve is, es most is csak 1, masfel ablak latszik egyszerre...

Azért ez nem igaz. Csak régen a felbontással nőttek a fizikai méretek, a 14"-os monitor 800x600-as volt, a 17-es 1024x768-as, a 19-es 1280x1024-es, stb, és megérkeztünk kb 22-24" full HD-ig. Ezekenek a képpont mérete és képpont sűrűsége nagyjából egyforma (90-100 PPI között), a fizikai méret növelésével és a felbontások növelésével arányosan több tartalom fér a monitorra.
A "baj" ott kezdődik, mikor ugyanakkora fizikai méretbe (pl 24") préselnek sokkal több pixelt és ezzel a képpont méret lecsökken, mondjuk 24" fullHD vs 24" UHD. Ha adott fizikai méretben növeled jelentősen a felbontást, akkor annak szükségszerű velejárója, hogy az UI elemek és betűk kisebbek lesznek. Mindenkinek máshol van a tűréshatár, de előbb utóbb növelni kell a font méretet, hogy ugyanolyan kényelmes legyen elolvasni/használni, mint a korábbi -kisebb- felbontáson. Szerintem pont ezért semmi értelme egy bizonyos méret alatt a nagy felbontásoknak, mert mindent fel kell nagyítani és így -bár a megjelenítés szebb- a hasznos munkaterület végülis nem nő. Ahhoz, hogy a nagy felbontást jól ki lehessen használni, ahhoz nagy fizikai méret is kell. Egy UHD monitornak szerintem kb 36-40" környékén van értelme (még 40"-os is ~110 PPI).

"Hiába van benne 4x annyi pixel, mint egy HD monitorban, nem lesznek kisebbek a betűk."

De kisebbek lennének, csak az OS megnöveli a méretet.

Ezt írtam:
"de előbb utóbb növelni kell a font méretet, hogy ugyanolyan kényelmes legyen elolvasni/használni" -> ezt a retinás mac-eken az OS megteszi, a magas PPI-nek megfelelően méretezi az UI elemeket és fontokat.

Firefox alatt Default FullZoom Level plugin-t hasznalok miota fullHD-s 13/14"-os notebookom van. Amugy nem is tudom milyen font meretet hasznalok... de a font meretezesrol kiderult, hogy nem eleg... az egesz oldalt nagyitom.

[x] Egyéb, leírom:
Fonttól függ, jelenlegivel probléma nélkül 9, egy pixelfonttal lehet akár 6-7 is.

> a legkisebb olvasható fontméret 8, 10, 12

- pixelben? tipográfiai pontban? milliméterben? krumpliban?
- milyen fonttal? talpas? talp nélküli? kifejezetten low-res optimalizált? van-e hinting? van-e antialias?

Ha a Verdana-ból indulunk ki, akkor a HUP most _pont jó_ lett, akármekkora is most pixelben.

Kimaradt a legfontosabb, melyik font esetén?

Amit a böngésző beállításánál megadtam a "Minimum font size" résznél, így ami túl kicsi lenne az is olvasható. Zoomolni csak képekre szoktam, ha túl nagy betűk vannak az viszont zavarni szokott néha.

ÉÉéééénnn máááár sajnos ccsakk 13-asban tuudoom elolvasni szemveggg nélküül.

Attól függ, hogy hogy olvasom :
ülve / hátradőlve / fekve / fekve a TV-n.
Munkahelyemen is mindenki más görnyed a monitor előtt, én meg kényelmesen hátradőlve olvasom a 16-18pt betűket.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ez teljesen jó, de mint írtam, baromira font függő... Nézd meg linuxon hogy néz ki alapból: http://susepaste.org/74750851
Ez már a "megnövelt" méret. Képzelheted milyen volt előtte.
És így néz ki két CTRL+-szal, így használom: http://susepaste.org/25715914
--
The Community ENTerprise Operating System

Szemtől függ :) Legalább 4-es Arial kell, hogy olvasható legyen.

Ez az informatika es a web szegyene.
Nagyon regen hasznalom a bongeszo legkisebb betumeret lehetoseget.
Nehany oldalon viszont ettol egymasra csusznak a sorok, vagy a kinezet, hasznalat szenved csorbat. Nesze neked markup.
Evrol evre egyre jobban utalom a web-et, a zsufolt oldalakat, a bongeszo igenyt es kinalatot.
Egyre jobban ertekelem pl a levlistakat, mert jobb pl a mailkliens program kinalat.
Gyakori az a helyzet, hogy egy RSS olvasoval vagy nem GUI bongeszovel kellemesebb elmenyt tapasztalok.

[off]"Gyakori az a helyzet, hogy egy RSS olvasoval vagy nem GUI bongeszovel kellemesebb elmenyt tapasztalok."

Edge tud példuál ilyen reader mode-ot, de szerintem a többi böngészőben is van hasonló. Telefonon is szoktam használni. Általában javít az olvashatóságon-átláthatóságon.[/off]

Az emberi hülyeség tette tönkre a WEB-et is. Szaros index.html letölt 5-10-akárhány MB-ot, millió hivatkozás, Flash, stb... egy nagy gány az egész web. A tendencia sem jó. A böngészök sem bírják. A processzorok meg pörögnek egy weblap feldolgozása közben maxon. A WEB-es tartalmak tekintélyes hányada szemét.

RSS tényleg jobb, én is szeretem. Lényegretörö, gyors.

--
robyboy

Halványlila gőzöm sincs, hogy az adott oldalon mekkora a fontméret.
Ha kicsi, akkor persze nagyítok, az zavaró, de nem túlságosan.

nálam 150% a hup, mindent nagyítok én is, de mondjuk viszonylag messziről nézem, 21-es monitoron teljes képernyőn.

de amúgy a sorhossz is marhára számít, meg a sorköz. a hup amúgy egy nehezen olvasható oldal, túl hosszúak a sorok, kicsik a sorközök, de mindegy, azért meg lehet vele bírkózni. az alátördelések vagy mik miatt amúgy nem is nagyon van ötletem, hogy lehetne értelmesen megoldani. szóval jó ez így :D

23"-os monitor, fullhd, 150%-os nagyítással nézem a hupot.

A 100%-os brutálisan kicsi.

x mi? Kanál, raklap, téglasor? Esetleg em, px, pt? Na mindegy... legyen 10!

Szerintem a kedvenc fontot is szavazzuk meg, hogy trey-nek ne legyen kétsége, hogy mi kerüljön a css-be.

Nem tudom mekkora font méreten olvasok például most.

A HUP fasza lett mobilon, ez fontos.

A feher alapon fekete betuk sokkal fontosabb mint a fontsize (az egyszeruen nagyithato/kicsinyitheto)
Amugy 14. Jelenleg is igy olvasom a HUP-ot mivel a Chrome megjegyzi a zoom-ot

A kerdes a "legkisebb olvasható fontméret ... "
Nem gondoltam volna, hogy ennyire rossz a helyzet... Nem tudom elhinni, hogy a legkisebb olvashato font az 12px meretu.

Tenyleg ennyi befottes uveg alja szemuvegu gyogyeger olvassa az oldalt?

Remelem jogositvanyuk sincs, mert ha vkinek nem olvashato 10 vagy akar 8px meretu font, akkor ott komoly gondok vannak a latassal :)

Most epp nem az volt a celom. Csak egyszeruen nem tartom valosnak szavazas eredmenyet.

A hup.hu szamomra esztetikusabb kisebb betumerettel es 10px meg szep volt. De ez csak egy velemeny. Viszont ettol meg a legkisebb olvashato fontmeret(ami a kerdes is volt) nem 10px, hanem joval kisebb. Igaz nem nagymonitor parti vagyok. Inkabb 2x27 es 2x24-et hasznalok 1 nagy monitor helyett.
Tehat nincs kizarva, hogy mondjuk oregonnak 49" monitorjaval 12px a legkisebb amit lat, mert ott gondolom messzebb kell ulni :) De a tobbseg szerintem azert kisebb monitoron nezi, ezert is furcsa az eredmeny.

Szerintem is csaltak a választásnál. Tuti a gyíkemberek műve, mert azok nem látnak jól a földi atmoszférában!

Amúgy, jut eszembe, nem lenne hülyeség lekérni a zoom méretét, felbontást, és persze a kijelző méretét (ha lehetséges ez egyáltalán) a konkrét adatok érdekében. Persze abból meg az lenne a baj hogy kémkedés :D

Nézd, én 42 éves vagyok, nincs semmi baj a látásommal, de még így is 150%-os nagyításban olvasom a HUP-ot, mert így kevésbé erőltetem a szemem és szeretném, ha egy darabig így is maradna. De ahogy én kinagyítom, te ugyanúgy le is kicsinyítheted, nem?! Azt meg nem nagyon vágom, hogy miért csalna bárki, amikor azt kérdezik tőle, hogy ő mit tart ideális méretnek. :)

Ertem mit akarsz, de nekem 10px is kenyelmes es nem erzem comblovesnek.

Meg ha mar fontmeretet allitjuk, akkor nem eleg azt lobaszora tenni, hanem hozza kene igazitani dobozok meretet, meg egesz designt, mert kul nem esztetikus. Peldaul nincs problemam index 15+px meretevel, mert az ugy nez ki jol. Tehat ha design hozza lenne igazitva, akkor akar felolem 72px is lehetne betumeret.

Nekem tökmindegy mekkorák a fontok, ha kicsi, nagyítok, ha nagy kicsinyítek. Az alap html FONT SIZE=3 szerintem a legideálisabb (px-ben ez nem tudom mennyi). A bajom inkább az olyan oldalakkal van, ahol a szöveget nem tördeli ablakszélességhez, így soronként csuszkáztatni kell. Hosszabb szöveget ilyenkor inkább bemásolom gedit-be.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

A "Saját adatok" -> "Követés" alatt nem lehetne beállítani, hogy ne tördelje a hozzászólásokat több lapra? Vagy ha így tesz, nem lehetne megoldani, hogy csak az legyen olvasott, ami az adott oldalon látszik? Köszönöm!
--
http://naszta.hu