Ha könyv, akkor...

Nyomtatott könyvet vásárolok és olvasok
24% (109 szavazat)
E-bookot vásárolok és olvasok
17% (79 szavazat)
Mindkettőt szívesen olvasom
45% (209 szavazat)
Nem olvasok könyveket
10% (44 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
5% (21 szavazat)
Összes szavazat: 462

Hozzászólások

Fontos, hogy nem szakmai könyvekről szól a szavazás, hanem olyan könyvekről, amiket szabadidőben szívesen olvas az ember (a műfaj az tökmindegy).

Ami miatt felmerült bennem a kérdés, hogy megjelent az életrajzi könyvem és kérdeztétek, hogy ebook is lesz-e belőle.

Amennyiben a szavazás mérlege az ebook felé dőlne, úgy felvetem a kiadó felé az ebook-os megjelentetésről szóló igényt is.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Nem magán a melón van a hangsúly, mert kb pdf2epub konyv.pdf > konyv.epub szintű a dolog, hanem azon, hogy mennyire éri meg értékesíteni, hiszen itt már azért befigyel a warez dolog is (nyilván a papír könyvet is be lehet OCR-rel nyalni), sokkal inkább azon, hogy megéri-e ebookként is értékesíteni.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Azért egy e-könyv előállítása nem annyi, hogy PDF-ből átkonvertálod EPUB-ba :P Eleve a PDF nem e-könyv formátum, minden sor külön bekezdésnek számít lényegében, tehát nem olyan egyszerű átalakítani. Plusz EPUB nem elég, mert a Kindle nem támogatja, minden webáruházban EPUB és MOBI formátumban tölthetők le a könyvek. És nem kell választani, megveszi az ember a könyvet, utána a fiókjából mindkettőt letöltheti.

Megéri-e értékesíteni? Ezt simán megmondom neked: nem. Én csak olvasó vagyok, de sokat járok kiadói rendezvényekre, és ők el szokták mondani, hogy Magyarországon az e-könyv piac kicsi, már a tízes nagyságrendű fogyások is soknak számítanak. Ez nem elsősorban a warez miatt van, hanem sima hungarikum: a hagyományos könyv után 5% az ÁFA, az e-könyv után 27%. Tehát egyszerűen alig tud olcsóbb lenni az e-könyv, mint a papír, és akkor az ember már inkább megveszi a polcra, mert ott szépen mutat, és kölcsön is tudja adni (jó, az e-könyvet is, a magyarországi e-könyv boltok többsége tudtommal soft DRM-et használ).

Ettől persze kiadhatod e-könyvként is a könyved, én már csak azért is megvenném, szoktak is néha viccesen szurkálódni ismerőseim, hogy én vagyok a fehér holló, aki e-könyveket is vesz :)

Nekem is rosszak a tapasztalataim a kölcsön adott könyvekkel.
Teljesen megbízhatónak és pedánsnak tűnő emberek olyan állapotban adták már vissza a könyveimet, hogy inkább vettem belőle másik példányt. Már amiből kaptam. :(
Mondjuk én olyan vagyok, hogy az új puha fedelű könyvek sarkait még használat előtt megerősítem Scotch Magic "láthatatlan" ragasztószalaggal. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

„Azért egy e-könyv előállítása nem annyi, hogy PDF-ből átkonvertálod EPUB-ba :P Eleve a PDF nem e-könyv formátum, minden sor külön bekezdésnek számít lényegében, tehát nem olyan egyszerű átalakítani. Plusz EPUB nem elég, mert a Kindle nem támogatja, minden webáruházban EPUB és MOBI formátumban tölthetők le a könyvek.”

Nyilván sarkítva fogalmaztam, mert hát maga a betördelt könyv megvan elektronikus formátumban is (fogalmam sincs mivel dolgozik a kiadó, de a progi csak nem olyan elavult, hogy ne tudjon epub, mobi, akármi exportálást).

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Amióta van Kindle-m, papírkönyvet akkor sem olvasok, ha e-formátumban nem elérhető az adott könyv. Akkor inkább keresek mást.
Elsődleges oka, hogy villamoson ülve/állva szoktam olvasni, és az ebook úgy kezelhető, a papírkönyv nem.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Ha lehet választani akkor E-book.

...Ha nincs e-book, akkor csinálok.

[x] kiveszem a nyomtatott könyvet a könyvtárból

Ez persze a szépirodalomra vonatkozik. Szakirodalomhoz főként elektronikusan lehet hozzájutni.

E-könyvet vennék és olvasnék, ha a könyvek amik érdekelnek, megjelennének e-könyv formátumban. Így jelenleg letöltöm ilyen-olyan forrásból és úgy olvasom.
... Azért már vásároltam is ebook-ot. Szerencsére a Delta Vision már kiadja a könyveit ebook formátumban, így a jövőben már több opcióm lesz a könyvek legális beszerzésére.

Maximalisan ebook-parti vagyok; reszben azert, mert nem ferek el a nyomtatott konyvekkel; reszben azert, mert igy nalam van a teljes konyvtaram: ~570 konyv ~585 Mb, a Kobo Touch meg kb 1.4 Gb szabad hellyel rendelkezik ...

Érdekes kérdés, hogy mi van akkor, hogy ha egy nyomtatásban már megjelent és megvásárolt könyvet "talál" az ember. A kiadó szerint nyilván kalózkodás, én viszont úgy vagyok vele hogy kapják be. Pláne hogy a könyveim 99%-a (illetve több) nem jelent meg digitális formában. Mármint... hehe, hivatalosan.

"mert általában eleve sokkal olcsóbb, mint a papír."

Szakkonyveknel nekem ugy tunik, max 2-3$-os kulonbseg szokott lenni, es ezeknel sokszor az a ciki, hogy viszonylag gyorsan elavulnak.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ja, hogy... Úgy gondolom, az IT-ben a szakmát nem nagyon lehet könyvekből tanulni, elsősorban pont a gyors elavulás miatt. Én most kifejezetten szépirodalmi könyvekre gondoltam. Szakkönyveket nem nagyon szoktam venni, tele van az internet jobbnál jobb oktatóanyagokkal, akár ingyen is.

" mert fel nem merült még bennem egyébként sem soha életemben, hogy eladjak egy könyvet."

Miert jo birtokolni valamit, amit (mar ha van par szaz konyved) max koltozeskor fogsz megegyszer a kezedbe venni?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Én spec viszonylag sok dolgot el szoktam olvasni még egyszer (mondjuk mióta van kindle, és könnyebben jön másik, ez kevésbé jellemző), vagyunk többen, nem irtózom a kölcsönadásától sem, stb.

Egyébként meg nem mondtam, hogy jó (bár szerintem egy könyvespolc klassz dolog), azt mondtam, hogy baromira nincs igényem arra, hogy eladjam, úgyhogy ez nem befolyásol negatívan, ha fizikai helyett digitálist veszek, mert nekem nem veszteség, hogy nem adhatom el, mivel alapvetően úgysem csinálnék ilyet.

1. Ne magadbol indulj ki.

2. Nem minden konyvemert fizettem _kozvetlenul_ , csak a megvett adathordozom araba beepitve (az ugye megvan, hogy Magyarorszagon konyvet, filmet es zenet legalis letolteni ?).

3. Rendszeresen veszek magyar kiadotol ebook-ot, az utolso Richard K Morgan: A fekete ferfi cimu muve volt (jo konyv, batran ajanlom).

4. Masfel hete a konyvfesztivalrol 13 nyomtatott konyvvel jottem haza; nagyon jo esellyel mind tavozni fog elolvasas utan (a fizikai hely nagy kincs). A nagyreszet nem fogom beszerezni ebook-ban (nem tarolok olyat, amit olvastam es nem tetszett).

5. Olvasok angolul is, es igen, vettem mar konyvet az Amazontol is (mivel nem Kindle-n akartam olvasni, nyilvan levakartam rola a DRM-et).

5. Az ujabb scifi (papir) konyveimet altalaban el tudom adni (kb felaron); teny, nagyreszet kozvetlenul a kiadotol elorendelesben szerzem be, igy kevesebbet bukok rajtuk.

6. A ~570 konyv csak a regenyek; szakmai dolgoknal a konyvnek nem sok eselye van (nagyobbreszt elavul, mire ebook lesz belole); a man es a stackoverflow meg ingyenes :)

7. Akit elegge tisztelek, annak fizetek is (ld Trent Reznor, az o zeneit nem torrent-ezem hanem tole magatol veszem meg), de ~4000 forintot kiadni egy regenyert, ami ~talan~ tetszik, az IMHO ugyanugy tulzas, mint ~5500 forint egy zenei CD-ert. (emlekeim szerint 10 USD volt a Ghosts dupla album a NiN-tol, azert az egy csoppet mas arfekves).

8. Amit mar egyszer olvastam, azert nem fizetek megegyszer, csakhogy meglegyen mas formatumban (es ez az ebook-jaim legalabb felet le is fedte). Ha illegalis lenne letolteni -> jo esellyel nem lenne meg (az elolvasott regenyek 99%-at nem olvasom el megegyszer, egyszeruen azert, mert annyi minden van a queue-ban).

9. Turelmetlen vagyok, igy kiolvastam angolul a Mosoda aktak osszes regenyet Charles Stross-tol, de meg fogom venni magyarul mind, mert ezek tenyleg tetszettek.

TL;DR: nem jo emberbe kotottel bele.

Nálam főleg az ár a döntő, nagyon szívesen megvennék mindent amit el akarok olvasni de nincs 5 milliós fizetésem, szóval... Mindkettő, hangulat és árfüggő. Mondjuk ebookot szinte soha sem veszek meg pénzért.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Könyvtár már smafu? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

500+ könyvem van papír alapon, és kb. még egyszer annyi ebook olvasón. A papír könyveim jó réze olyan, hogy ha van is belőle digitalizált verzió (magyarul valaki
bescannelte),az nem olvasható kényelmesen (sok benne a kép, nagy alakú, stb.).

Általában úgy vagyok, hogy ha kis példányszámú könyv, és érdekel, akkor megveszem, még akkor is, ha mondjuk elérhető digitalizált formátumban. Ezzel is támogatom a szerzőt. Hogy papír vagy ebook alapon, az nagyban az ártól függ: mivel a fő beszerzési forrásom az Amazon, ott a postaköltség csúnyán meg tudja dobni az árat, ilyenkor volt már, hogy inkább az ebook mellett döntöttem. A könyvolvasóm egyébként USA-ba van regisztrálva ;)

Illetve van még egy olyan irányelvem, hogy a regényeket általában ebook formátumban, a szakmai anyagokat (nálam ez főleg sport, művészet, vagy tudomány, de nem IT) pedig főleg papír alapon szerzem be.

Egyeb: van, amit papiron szeretek inkabb, elektronikusan (pdf preferalt) tobb elfer nalam, utazas/fozes/egyeb tevekenyseg kozben meg az audiobook a legjobb.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Viszont elektronikus, az epub, mobi, es tarsaihoz hasonloan, amik ebook formatumok. A doc, rtf, txt is elektronikus, az sem ebook.
Nincs fizikai ebook olvasom, szamomra az ebook formatumoknak inkabb hatranya van, mint elonye a pdf-hez kepest. A pdf pont ugy nez ki, ahogy annak ki kell neznie, PC kepernyojen elfer, ha muszaj kinyomtatni, ahhoz is jobb, a telefonos pdf olvaso meg tud reflow-t.

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Én gépen olvasva is jobban szeretem a könyvekhez kitalált formátumokat. Abba ugyanis nincs beleégetve a formázás: nem "pont ugy nez ki, ahogy annak ki kell neznie", hanem úgy néz ki, ahogy én szeretném. :) Cserébe ugyanúgy elfér a PC képernyőjén, nyomtatni pedig ugyanúgy lehet, mint a PDF-et - csak nem vagy az előre beleégetett page layout-ba kényszerítve.

"utazas/fozes/egyeb tevekenyseg kozben meg az audiobook a legjobb."

+sok, szepirodalmat es egyeb light-os dolgot ilyen formatumban fogyasztok, produktivabba valik a futopadon toltott ido, meg a szememet is kimelem. Audible.com-on azert nehany artol kiakadok, pl. ez:

http://www.audible.com/pd/Science-Technology/The-Singularity-Is-Near-Au… - 42USD
http://www.amazon.com/Singularity-Near-Humans-Transcend-Biology/dp/0143… - ~23 lehet szallitassal?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Paraszt leszek, és leírom, amire mindenki gondol: egy ideje már csak letöltöm. Teljesen irreális a 2-3 eFt-os könyv ár számomra.

Hogyhogy? Ha rászánod az idődet, akkor azzal elismered, hogy a szerző értéket alkotott. Más kérdés, hogy az általad kifizetett összeg mekkora része kerül a szerzőhöz. Megint más kérdés, hogy kevés új könyvet vettem, és majd' mindegyikben csalódtam. Vagy a sértően szar fordítás miatt, vagy a kissé szedett-vedett, se füle, se farka tartalom miatt. Vagy mert annyi helyesírási hiba vagy egy oldalon, hogy konkrétan felzokogtam. Összecsapott fércmunkák, egy fillért sajnáltam volna adni érte, de akkor már késő volt.

Nagyon jó erre a google play áruházban, hogy a könyv x százalékába (elejébe) bele tudsz olvasni.
Teszem azt legyen kb 20%. Ennyi idő alatt pont el tudod dönteni, hogy milyen lesz a tartalom - és ennek nagyon örülök.

Annyi, de tényleg annyi hulladékba futok bele gplay-en, borítóról meg a címéről azt hiszem valami jó kis iromány, de komolyan mondom, mintha már az írók között is hígulna a szakma olyan hulladék volt a szóhasználat, a teljes tartalom, hogy még egy mezei blogbejegyzésnek is alig férne bele, inkább csak egy jó hosszú kommentnek.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Miért gondolod, hogy mire a könyv odakerül a polcodra, csak a szerző dolgozik vele? Persze nem kell félteni a kiadókat, de a kiadó kb. egy kockázati befektető. Legyártatja a könyveket a saját pénzén, marketingeli őket a saját pénzén, stb., majd a végén kiderül, hogy a könyv behozza-e az árát.

Oké, ne fizessük ki a kiadókat. Ki fogja kinyomtatni a könyvet? A szerző majd elküldi PDF-ben, te meg otthon kinyomtatod? Vagy hogy?

Ahogy nézem, print on demand már egy darab könyvnél is működik. Az is igaz, hogy a minősége igen változó. Bár anno az OK sorozat se volt egy ipari műremek. A marketing egy merőben más dolog, azon túl, hogy külön szakma, szerintem még mindig a múlt évezred eszközeit használják (bár itt-ott azért látok fejlődést).

És ugye épp arról van szó, hogy nő a kereslet a digitális kiadások iránt, csak a kalózkodás miatt paráznak a kiadók. Én hiszek benne, hogy működne az androidos appok modellje, azaz ha egy-egy könyv lenne párszáz forint, mondjuk egy euró, akkor az tökönlőné az érdemi kalózkodást. Pláne ha akár csak annyi "védelem" van a könyvben, hogy bele van írva valahol, hogy Gipsz Jakab példánya. Mindenféle borzalmas titkosítás nélkül.

Igaz, hogy elvileg ez lenne a kiadó dolga... de sajnos inkább arról hallani, hogy a szerző rajzol és tördel is egy személyben. Sőt, van hogy a kiadó bekéri a legyártás díját is. Szóval lényegében minden munkát és kockázatot rátol a szerzőre.
Egyetemi tankönyvek oktató-szerzői például arról számoltak be, hogy kb egy szerény vacsorára való összeget kapnak egy könyv elkészítéséért.

Na persze ezzel nem a fenti kolléga ideológiáját akarom alátámasztani, ez csupán egy lábjegyzet.

Csak a kontextus miatt: fizetnetek kell, mint készítő vagy kiadó vagy diák? :)
Ha jól emlékszem két oktató mondott hasonló 10eft nagyságrendű összeget a tankönyve kiadása jutalmául. Igaz, 1-2 ezresbe kerülő könyvekről van szó, amit lehet évente vagy 500 ember vesz meg. De vannak más könyveik, amelyek már 3-5eft körül vannak a boltban. De ismerve az egyetemi vízfej működését nem lepne meg, ha még ők fizetnének amiért dolgoznak.

„...de sajnos inkább arról hallani, hogy a szerző rajzol és tördel is egy személyben. Sőt, van hogy a kiadó bekéri a legyártás díját is. Szóval lényegében minden munkát és kockázatot rátol a szerzőre.”

Nekem ez új, egyébként én nem csináltam semmi ilyesmit. Megkapták a kéziratot, tetszett nekik, majd felírták a könyv tartalmát illetően a kérdéseiket olvasói szemmel, azt javítottam, és kb ennyi.
Minden mást ők csináltak, mégpedig úgy, hogy mindenről én is kaptam tájékoztatást. Például pályáztak az NKA-nál. Ja mégsem: A Szerencsejáték Nonprofit Kft-nek én írtam levelet, amit végül leokéztak és én továbbítottam az KELL Alapítvány felé, és kértem, segítsenek lepapírozni.

De tördelni meg grafikázni... Dehogyis... Azt sem tudom, eszik vagy isszák.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Reklamálj a magyar államnál, aki az ebookot 27%-os ÁFA-kulccsal bünteti, a hagyományos könyvet viszont csak 5%-kal. Másrészt ahogy más is írta: nem csak a szerző dolgozik egy könyvvel. Szükség van szerkesztőre, korrektorra és lektorra, egyszerűen nem hagyhatod ki őket a könyvkiadásból. Szívesen mutatok olyan könyveket, ahol ebből a háromból legalább kettő észrevehetően nem kapta meg a könyvet, vagy nem volt rá elég ideje. Olyan is lett. Ha a szerzőtől rögtön az olvasóhoz kerül a könyv, az kis eséllyel lesz olyan jó, mintha a kiadó is dolgozott volna vele.

Csak pontosítás: Az unióban a könyvek kedvezményes kulccsal adóznak. Ami nálunk 5%. Az ebook-ot nem sorolták a kedvezményes kulcs alá, így minden uniós országban a maximális kulccsal adóznak. Az nagy pech, hogy nálunk a maximális kulcs 27%. Egy kicsit jobb a helyzet ott, ahol 20% körül van ez a kulcs.

Azonban Franciaország és Luxemburg a fizikai adathordozón eladott könyvek után is kedvezményes áfakulcsot számolt fel. Ezért aztán az Európai Unió Bíróságához került az ügy. A bíróság 2014 végén úgy döntött hogy az ebook-ot is be lehet sorolni a kedvezményes kulcs alá. De csak abban az esetben, ha fizikai adathordozón adják el. Tehát a letölthető változatot továbbra sem lehet a kedvezményes kulcsú kategóriába sorolni.

Tehát a kormány/parlament annyit tehetne, hogy az adathordozón eladott könyveket átsorolja az 5%-os kategóriába. Nem tudom hogy ez megtörtént-e, de sok jelentősége nincs, mert nem túl sokan vesznek így (CD-n, pendrive-on,…) ebook-ot.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Nagyon vicces. Lehetett volna hozni más példát is mondjuk egy hétvégi szórakozás alkalmával ennek a többszöröse is elmegy, de ha mondjuk ettől, vagy a cigitől nem sajnálja valaki a pénzt, egy 2-3 ezer forintos könyvtől meg igen, az a lopást figyelmen kívül hagyva is a szarrágás kategória.

Bár alapvetően viccnek szántam, ha már sikerült egy ilyen fasza példát betalálnod (aztán most rátromfolni a másik túlárazott szarral, a bulihelyi piával) de én meghagynám mindenkinek, hogy döntse el, mi ér neki mennyit. (Azzal együtt, hogy személyesen én is röhejesnek tartom, amikor egy dohányos nekiáll puffogni azon, hogy mittomén, miért 700 forint egy film a random szolgáltató online videótékájában, hát rablás.)

Milyen könyvért? :) Átlagos regényért papír alapon olyan 2000 forint, ebook-ban mondjuk 1000. Átlag sport ismeretterjesztő könyv olyan 3000-4000 forint, ez szerintem rendben van. Átlag sport SZAKMAI könyv 5-6k, szerintem ez is rendben van. Brutálméretű könyvek (pl. fizikai kultúrtörténete) 10k körül, szerintem ár-érték arányban ez is oké.

Akkor a kerdes viszonozva: milyen konyvert irrealis ar szerinted a 2-3 ezer forint? Mi alapjan, mihez hasonlitva irrealis az ar? Mi alapjan hatorolod be, hogy kinek mennyi informaciot ad egy konyv? Lehet nekem a Te altalad besorolt szakmai konyvek nem tartalmaznak erdemi informaciot, ezert 1 forintot sem adnek erte. Ellenben a szavazast keszito ur konyve nagyon sok tanulsaggal szolgalhat aki ismer hasonlo szituacioban elo embert, akirol a konyv szol, igy nem vagyok rest kiadni 3 ezer forintot erte.

Mindkettot szivesen olvasom.
Az esetek tobbsegeben kindle-on olvasok, de neha neha azert veszek papiralapu konyvet is.

Szivesen olvasom mindkettot, de inkabb az e-bookot preferalom. Olcsobb, kenyelmesebb es mivel kulfoldon elek, nem kell kinlodni a postakoltseggel, na meg kideriteni, hogy egyaltalan postaznak-e a tengerentulra es ha igen, ez mennyibe kerul.

Van tabletem, több könyvet elolvastam már rajta.
Mikor megvettem elhatároztam, hogy nem vagyok hajlandó többé fizikális papír alapú könyvet olvasni a jövőben.

Én modern gyerek vagyok, nálam annó suliban rám erőltették az olvasást - amit még nyilvánvalóan nyomtatott formában alkalmaztam - így semmi jó emlék, "fíling" nem köt a megfogható vastag könyvhöz.

Szerintem egyébként egyik sem praktikusabb, el kell érte menni a boltba, a könyv vastag, nehéz, nincs mindig nálad és félhomályban sem túl egészséges, a tabletnek van fénye, könnyű, kis helyen elfér, ellenben töltögetni kell és állítólag a szemnek ez rosszabb (bár ezt abszolút nem tudom igazolni).

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Igen, munkatársamnak is van egy Kindle, de azon túl, hogy "wao, végre élőben is látok ilyet"-en túl nem hatott meg, értem én, hogy jóval többet bír az akksija, de egy ilyen eszközt nem is tudok annyi mindenre használni, mint egy táblagépet.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Hm, programozó vagyok, sacc napi 10-12 órát ülök/fekszem/állok/vagyok gép előtt. Jelenleg feliratos filmeket sem nézek esténként, nemhogy könyvet olvassak. Amikor én olvasok az inkább nyaralás, hétvége, hosszabb pihenőidő, amiből egy évben nem sok akad. Erre a kevés időszakra mindenki beláthatja felesleges a Kindle.

---------------------------------------
Devmeme - fejlesztői pillanatok

Egyéb: ebookot és nyomtatott könyvet is vásárolok, és nem olvasom el