Szerinted a drága okostelefon státuszszimbólum?

Igen.
36% (200 szavazat)
Nem.
49% (270 szavazat)
Nem tudom.
12% (66 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (17 szavazat)
Összes szavazat: 553

Hozzászólások

A TV-ben éppen azzal foglalkoznak, hogy az okostelefon státuszszimbólum-e vagy sem. Megkérdeztek néhány fiatalt és a válasz az volt többüktől is, hogy igen, az. Szerintük, ha valaki egy komolyabb okostelefonnal rendelkezik, arról a többiek azt gondolják, hogy elit, exkluzív körhöz tartozik.

--
trey @ gépház

Ezzel így voltam én is.Egész idáig megvoltam okosteló nélkül,majd mikor az egyszerű kétkártyás Nokiám megadta magát.Akkor döntöttem úgy,hogy most már veszek egy okostelót,de ha veszek nem akármilyet.Nem a státusz szimbólum miatt,hanem valami különlegeset gondoltam magamnak.Már jó ideje követem a fórumtémákat a különböző tipusokkal és oprendszerekkel kapcsolatban.
Mondjuk melóhelyen meg kiröhögtek a butatelómmal,hogy hát mégis hogy-hogy nincs még ilyen meg olyan.Aztán meglepődtek mikor meglátták az új telómat.Bár nem lettem tőle sem nagyobb sem jobban elismert és nem is változotatott meg,de azért igen is van valamelyest kategorizáló tulajdonsága annak,hogy kinek milyen tepsije van.
Viszont a nagytöbbséget meg kimondottan (pláne a fiatalokat) flusztrálja,ha már másfél két éves telója van.

Az meg kimondottan felháborító (szülői és kifizető szemmel),hogy például a fiam S3-asa másfél év után sorozatban produkálja a használhatatlanság témakörét.

Azért válaszolják ezt mert téves értékrend szerint vannak nevelve. (Kérdés, hogy a fiatalok milyen korcsoportot jelent pontosan.)
De nem meglepő. Már voltak arra vonatkozó felmérések is aminek a végén az jött ki, hogy minden fiatal gazdag akar lenni, de dolgozni meg nem akar. Meg főnök akar lenni. Nagy része akarja a komolyabb telefont, csak éppen azt nem tudja mire használni. Facebook?! Ugyan már...
Van egy árszint amitől felfelé már viszonylag kevés buggal kell küzdeni és jól használható telefont lehet kapni... De az számít mit mondanak mások...

Most nyilvan nem az a fontos, hogy iphone vagy nem iphone. Inkabb arra probalok utalni, hogy a relative dragabb telefonok is praktikusan elerhetoek barkinek.

A Vertu, B&O meg egyeb telefonok meg inkabb a kuriozitas/ekszer kategoriaba tartoznak.

Igazabol ugye a termek statuszara rasegit, hogy valamelyik sztarocska kezeben egy adott keszulek van valamelyik klipben, vagy ugye megjelenik termekelhelyezeskent blockbusterekben, etc. etc..

Dehatugye innen kezdve mar a "Ti mind egyenisegek vagytok"-effektrol beszelunk. Akarhogy is, tenyleg van itt valami kepzavar a tarsadalomban.

Attol fugg. Ugyanez a helyzet az autokkal is: amig nem tudunk semmit a tulajdonos vagyoni hattererol, semmit nem jelentenek. Kedvencem az S-klassba vagy A8 Audiba 2000 Ft-ert tankolo hulyegyerek.

--
L

+1 És azért valljuk be, ma az egyik legdrágább telefon (talán az iPhone 6 mittudomén melyik) megvehető hitelből is. Nem kell gazdagnak lenni egy áruhitelhez, amit aztán jó esetben 2, rosszabb esetben több évig fizet az ember. Viszont ha bármi is elromlik rajta, akkor a klasszikus plázában telefont villogtató hipszter hülyegyerek, mindenféle alternatív, legolcsóbb megoldásban benne van, csak gyártói szervízbe ne kelljen vinni.

-------
It is our choices that define us.

igaz.
minap siofokon en is lattam, hogy 5 literes kannaban ment par kokero a benzinkutra, majd a telitoltott kannaval visszabattyogtak a szemkozti mcdonaldsba, es a kb. 15 eves A8-asba betoltottek. :D
kb addig eleg bele, amig kikanyarodnak az autopalya fele, es adnak egy gazd, de mindegy. :D

Még nem láttál drágább autót, aminek a hátsó lámpáját ragasztószalaggal "javították"?
Családban is van ilyen, minden spórolt pénzen+hitelre vettek 5 éves 2-es Octavia kombit, amin világít a TDi. Egy évre rá elment a turbófeltöltő, hát körbehívták a családot, hogy ki fizeti ki. Végül a szülők javíttatták meg.

Lényeg, hogy az orrkukat sz@ros bottal sem lehet felérni, mert ők iggényessek, mert oktáviájuk van.

Gáz(na jó, inkább fűtés)szerelőt kerestem, találtam egy helyit, akivel megbeszéltük, hogy találkozunk Pesten, aztán ő kihoz, mert úgyis arra van dolga.
Kicsit fura volt beülni az S8-as Audiba, meg amikor az adaptív lengéscsillapitóval játszott a figura az (földes) utcánkba kanyarodáskor.
Nem éreztem legendának. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Szerintem az ilyen milliós nagyságrendű arany Vertu-félék lehetnek, ezért így szavaztam. De a pár százezres csúcskategóriás készülékek szerintem rég nem azok, szinte bárki megszerezheti őket, még ha le is kell mondania hozzá fontos dolgokról. De pl. egy 30 milliós új autó vagy Rolex nem ez a kategória.

Finoman megfogalmazva a véleményem:
Ismerem és tudom hogy gyökér, latok nála egy drága telefont (nem azért hogy ki is használja, mert nem fogja) -> gyökerebb mint amilyen eddig volt.
Fiatal és drága cuccot használ -> gyökér: ráveszi a szüleit hogy egy túlarázott vacakot megvegyenek neki, mert azt hiszi hogy státuszszimbólum az adott termek.

Hogy lennének ezek státuszszimbólumok, mikor 10+x millió ember használja? ezek tömegtermékek gyökereknek.

Vertu vagy akármilyen "luxus" telefon (aminek megint csak nincs értelme,) mar talán lehet státuszszimbólum, de a fiatalok nem ilyenre gondolnak hanem az Apple termékekre asszociálnak (ahogy tettem én is mert most erről beszelünk).

Ahogy van egy szint, ami felett egyre kevesebb a bug, van egy olyan szint is, amely felett már nem a hozzáadott értéket, hanem a márkanevet fizeted meg. Kedvencem az a tizenéves, akinek anyuék megveszik még akár hitelre is, csak hogy ne lógjon ki a gyerek a sorból.... Véleményem szerint ez sajnos generációk óta létező probléma. Magyarországon ez sajnos szinte népbetegség. Van is erre egy találó kifejezés: "páváskodás". ezzel szemben láttam olyanokat is, akik bár megtehetnék, mégsem szórják feleslegesen a pénzt. Jelenleg nem tudok olyan okot mondani, amiért beruháznék egy iPhone-ra. Egész egyszerűen soknak tartanám azt a pénzt egy tenyérnyi alumíniumdarabra. Egyszerűen nem éri meg. Ahogy a csúcs Samu sem éri meg az árát, főleg azt nézve, vajon mennyiért állíthatják elő őket.. A gyártók pedig szépen ki is használják az emberek bizonyos százalékának feltűnési vágyát.

- ezért az összegért összetehetek magamnak egy ütős konfigot
- ezért az összegért összetehetek magamnak egy fél kisirodai berendezést
- ezért az összegért vehetek a bringámba tárcsafékes kerekeket, meg valami komolyabb hajtókart ami kibír 90 kilót ugratás közben is
- ezért az összegért eljuthatok Kínába, Indiába és maradandó élményeket gyűjthetek
- ezért az összegért vehetek egy kopott XT 250-est és a maradékból szét motorozhatom az agyamat, emellett legalább annyian a csodájára járnak a jól ápolt veteránnak, amely napi szinten is használható
- ezért az összegért...... sorolhatnám a végtelenségig.

De a legszomorúbb az az egészben, hogy ilyen téves értékrendű szülőknek hála egy egész generációnyi megtévelyedett gyermek veti ki maguk közül azokat, akik esetleg ezt másképp gondolják.. Amikor általános iskolába jártam még nem voltak itthon nagyon nyugati márkák. De már akkor is volt olyan osztálytársam, aki Adidas melegítőben járt, mert az apukája valami német rokontól kapta használtan. Sokan néztek rá istenként. nekem már akkor is jó volt a kopott farmer, meg a varázs butikos Possessed póló.... :-D

BunsenLabs

Nem tudom mi ezzel a bajod. Egy "ütős konfig" nálam nem a hype kategóriát takarja Nem gamergép, nem a VGA adja az árának a felét. Mondjuk már majdnem meg is van, csak kell még egy 4GB RAM modul(7000HUF), meg egy Micro ATX ház táppal (Zalman T5+Thermaltake 430W Munich együtt nagyjából 22 000HUF) No meg egy SSD(kb 18 000HUF). A Proci meg a lap még bírják, egyelőre még kivárok, mit hoz ki az idén az AMD asztali proci vonalon. Szóval ha most lecserélném a lapot(kb 20-25 000HUF) is meg a procit(kb 40-60 000HUF) is, tehát szinte az egész gépet, akkor is maradna az dicsőséges sziPhone árából majdnem a fele. Abból meg vennék egy nagyobb monitort, meg egy lézernyomtatót. A monitor egyelőre megfelel, nem kapott el még a FullHD őrület, elég az 1440x900 is, a nyomtató is ráér, szóval nem tudnám elkölteni azt az összeget gépre.

BunsenLabs

Arra próbáltam rávilágítani, hogy ez a hasonlat
1) álszent, mert (a saját logikád szerint) egy kis darab alumínium helyett egy nagy darab alumíniumot a veszel
2) butaság, mert almát a körtével hasonlítasz össze. azért, mert _neked_ nem kell okostelefon, még másnak kellhet, ráadásul a két termék nem is helyettesítői egymásnak

amúgy meg az ütős konfig az baromira nem 4gb ram.

Továbbvezetve a te logikádat: de igen, 4GB ram az már ütős, főleg, ha már van másik 4GB és az én céljaimnak pont megfelel 8GB ram egyelőre.

Hogy alma VS körte ez valóban igaz.
Akkor legyen, mondj egy olyan felhasználási területet, ahol okvetlenül meg kell vennem a 300k HUF értékű okostelefont, holott ugyanazokat a funkciókat már max fele annyiért tudja egy másik cég hasonló terméke.

BunsenLabs

> főleg, ha már van másik 4GB

Oké, de ezért nincs értelme az egésznek. A végén csak kiderül, hogy igazából nem is a nulláról veszel egyet, hanem már van valami, amire ráépítesz, stb., stb.

> mondj egy olyan felhasználási területet, ahol okvetlenül meg kell vennem a 300k HUF értékű okostelefont

Sosem mondtam olyat, hogy meg _kell_ venni. De mondok egy példát. Leejted a Doogee-t. (Vagy akármit, nem a doogee a lényeg) Ripityűra törik. Mit csinálsz?

Beviszed a legközelebbi Doogee márkaszervizbe? Az hol van? Milyen cseretelefont kapsz, amíg javítják? Vagy ott helyben kapsz egy ugyanolyan, vadiúj készüléket? A 300k-s device ezt tudja, nem azért drága, mert több GHz vagy GB van benne.

szerintem lassan az lesz a státusz szimbólum, ha valaki megengedheti magának, hogy NE legyen mobilja/okostelefonja.

Nem, a butatelefonok sokat romlottak az utóbbi néhány évben. Az az érzésem, hogy a gyártók direkt szivatják a népet, hogy vegyenek inkább okostelefont. Nyilván nem így van, de mégis ez az érzésem. Az utolsó butatelefonom nem volt túl drága, de a manapság kaphatóak közül egyik sem ér még csak a közelébe sem. Miközben az okostelefonoknál elég látványos a fejlődés.

Nincs nagy rálátásom, az igaz, egy 5-6 éves telefont nyúzok még mindig. Számomra (mivel azt szoktam meg) könnyű a kezelése.
Egy ideig volt "céges" okostelefonom... nagyon szokatlan volt, így nehézkesnek is találtam (pl. a beszélgetés befejeztekor nem lehetett rögtön letenni, hanem még feloldani a billentyűzárat, stb.).

Sajnos, nekem is vennem kellett, fonoki pressziora. Jo, a Sim City nem rossz dolog meg a BKK Futar, de amugy sok ertelme nincs, jo volt nekem az utesallo Samsung.

Masreszt, neha a metron az jut eszembe:
"Csak a FONTOS emberek sietnek. Az IGAZAN FONTOS emberek raernek, ugyis megvarjak oket"
Ezert aztan sose rohanok...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szakmai kivancsisagot igyekszem munka kozben kielegiteni. Munkaidon kivul roppantul orulnek, ha nem IT-val kellene foglalkoznom.
Igazan nem tudok neki orulni, hoyg villamoson ulve is elernek skypeon es be tudok vpn-ezni barhova, ahol gond van, cserebe idiotan kezelheto a billentyuzete, telefonalni kinszenvedes vele.

Udvozollek azon vilagban, ahol az embernek mas is fontos lehet, mint a korulotte levo 95%-nak.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Nekem nem, de tudom, hogy saokaknak igen, de azt nem ertem, hogy hogyan lehetne statusszimbilum egy maximum negyed millios kinai muantagdarab. Nem vennek draga talafont, mert utalnam, mikor a kolykok hajigaljak, vagy a metron kiesik a kezembol. Ettol fuggetlenul, szerintem egy barki szamara elerheto dolog, az nem statusszimbolum, vagy ha az is eleg alacsony statuszt szimbolizal. Egy Rolls-Royce vagy egy nyaralo a holdon, az statusszimbolum.

-
Big Data trendek 2016

Nem nézek tévét.
Szakembernek tartom magam, ezért butatelefont használok: azzal jobban lehet telefonálni.
Elég egy hívást bonyolítani - az még megy szemüveg nélkül.
Gyalogosok számára veszélyes holmi: a sütőlapáttól nem látják a rájuk kanyarodó autót. Autósokról nem is beszélve.

Ennyi bevezető után megállapítom, hogy rossz a kérdés. Egy tárgy státusszimbólum státuszát inkább a tárgy tulajdonosától kell megkérdezni! Másrészt egy telefon elég olcsó jószág egy autóhoz képest. (Swarovski kizárva) Státusszimbólum helyett inkább személyiségzavarról kellene beszélni.

en inkabb hosszu tavu befektetesnek gondolom, nem volt olcso de nem is akarom kicserelni 4-5 evig (i4-rol valtottam i6s-re), mivel irodaban dolgozom igy attol nem rettegek h lemerul, egyebkent is van nalam powerbank, mas kutyukhoz is
nekem jol jon ha tudok nezni gyorsan utvonaltervet, zenet hallgatni, netbankolni stb
sajnos egyesek szerint statusszimbolum, de azokhoz az emberkehez kepest meg egy nokia c1 is okostelefon

Gyalogosok számára veszélyes holmi: a sütőlapáttól nem látják a rájuk kanyarodó autót. Autósokról nem is beszélve.

Nem takar ki annyit, hogy ne tudj oldalra nézni. Ha meg mégis, akkor rosszul tartod. Autós meg nem is tarthat kézben semmilyen telefont sem.

"Autós meg nem is tarthat kézben semmilyen telefont sem."

Ezt a szabályozást sosem értettem. Miért is tiltják a telefonálást? Mert elvonja a figyelmem a vezetésről, vagy mert lefoglalja a kezemet, amire szükség lenne mondjuk egy forgalmi helyzet lereagálására?

Ha elöbbi: Hasonlóan tilthatnák más kommunikációs eszközök használatát (kihangosítós telefont, rádiót, de akár a jó öreg személyes beszélgetést is).

Ha utóbbi: Nyilván akkor más eszköz sem lehet a kezedben, pl miért is szabad dohányozni vezetés közben?

Gyalogosok számára veszélyes holmi: a sütőlapáttól nem látják a rájuk kanyarodó autót.

Nyilván gyalogosnak is szét kell nézni, de azért a KRESZ egy pontját idézném:

21. § (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs.

Nincs. Csak bizonyos irányokból jövő autókkal szemben. Ha merőlegesen akarsz átmenni egy egyenes útszakaszon, nincs elsőbbséged az azon az útszakaszon közlekedő autókkal szemben (szép is lenne, hiszen akkor felesleges lenne a zebra). Arra az útszakaszra rákanyarodó autókkal szemben van csak elsőbbséged (vagy a hátad mögül jönnek, vagy szemből).

Nem is itt vélek hibát látni, hanem eszes hozzászólásában: "Ott is elsőbbsége van a gyalogosnak, pont mint a kijelölt átkelőhelyen."
A hiba ott van, hogy a kettő nem ugyanaz, tehát zebrán gyakorlatilag szétnézés nélkül is átmehetsz (bár nem praktikus), viszont a zebra nélküli úton (vagyis inkább még az út előtt egy-két lépéssel) mindenféleképpen szét kell nézned.
Másrészt eszes hozzászólása egy kicsit általános kijelentésnek tűnik. Ezt finomítottam.
Harmadrészt a hátulról jövő rájuk kanyarodó autót sütőlapát nélkül se lehet látni (csak ha hátrafordulsz, és látod, hogy indexel).

Erre meg az előző bekezdést idézném:

(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

A "féktávon belül sétál eléd takarásból" esetet az úttestre váratlanul lépés lefedi :)

"megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs"
Múltkor egy nő telefonálás közben simán átsétált a stadionoknál a szirénázó mentőautó előtt a zebrán, aztán még pofákat is vágott, amikor rávinnyogtak, hogy takarodjon az útjukból. Nem mondom, hogy dögöljön meg, meg hogy valaki sétáljon át a mentőautó előtt, amiben Ő az utas, mindenesetre nem volt egy kedves gesztus.

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Van, akinek munkaeszköz (és igen, van, hogy arra a legdrágább Apple telefon a megfelelő!), általában mindenki másnál, aki nem a felső tízezer (mert van, akinél nem kell, hogy számítson az a pénz, van, aki megteheti, hogy nem köt kompromisszumot vagy nem tölti az idejét válogatással) tagja, ostobaság-jelző: azt jelzi, hogy a divat, a villogás, az önimádat elvette az eszét, ha volt neki, a realitásérzéke felborult. Szerintem.

Az én szememben nem az.

Szerk.: többeknél láttam, hogy Vertu telefon. Rákerestem. Bevallom, fel se ismerném, hogy az nem 50ezer volt, hanem egy nullával több. Gyorsan most el is szégyelltem magam.

+1

Pénteken moziban egy-két tahó nem bírt ki két órát hogy ne villogtassa a kijelzőjét. Biztos fontos info jött: kihozta a pincér a levest a barátjának/barátnőjének. És muszáj volt a fotót megnézni... A film után azért láttam hogy nem 150e alatti a gép.

pp

:-> Most elkapott a nosztalgia... :-Đ
A telefoncsörgetések előtt meg a pittyegő kvarcórák - egész óránként... Hiába volt pontosabb, mint a mechanikus Rakéták, egy percig pittyegett a nézőtér... ;-)
Marrrrhák örökké voltak, vannak, lesznek...

Szerintem attól függ ki kezében. Aki csak telefonál rajta és megveszi az egy fasz szerintem. Vagyis számomra kihasználtság függő, hogy ki kezében mi. Emiatt, ha magamból indulok ki, akkor azt mondom: nem, nem az. Ha másokat látok, akkor: Mi az, hogy! Nagyon is! :)

Én magasról leszarom az ilyesmit, de egyértelmű, hogy a társadalom szerint státuszszimbólum. Ebből a szempontból érdekes, hogy meg kellett volna jelennie valami még drágábbnak, mert a nyugati világban már az I-Phone sem elég drága.

Nem foglalkozom vele, hogy ki miért vesz drága telefont.
Én elégedett vagyok az enyémmel, (ami nem volt drága), de tudja amire nekem kell!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Engem az bosszant leginkább, hogy sokan megveszik a 200k-s legújabb telefont, mert akkor ők lesznek a valakik. Aztán egész nap a f@szbúkot nyomkodja rajta, de ha megkérdezem milyen proci van benne, vagy mennyi RAM, akkor néz mint a vettmalac. Ennyi pénzért egy családot fel lehet szerelni komolyabb okostelefonokkal, ha nem éppen a nagyonnagy, nagyonalmás vagy más agyon ajnározott gyártól veszünk.
Nekem nem státusz szimbólumot jelent a más kezében lévő nagyondrága telefon, hanem azt, hogy mennyire ostoba az illető.
Mielőtt bárki leugatna, nem azt mondtam, hogy akinek rohadt drága a telefonja az egyből ostoba is. Olyan ez, mint a diploma. Ahhoz sem jár automatikusan ész!

Ugyanmár :) A telefon nem e-penis. Ugyanis nem csak kockák használják, hanem mindenki.

És általában akkor státuszszimbólum valami, ha mutathatod vele, hogy te azon kevesek között vagy, akik hozzáférnek ahhoz a bizonyos erőforráshoz, míg a plebs pedig nem. És ez az erőforrás lehet gyémánt, arany, kastély, luxusautó, telefon, stb.
És ugyebár az erőforrásokat meg lehet vásárolni pénzért, hiszen ez a pénz lényege: az egyes erőforrások közötti cserét segíti elő azzal, hogy minden erőforrást számszerűsít, hogy azok könnyen összehasonlíthatóak legyenek.
Épp ezért az lesz státuszszimbólum, ami jó drága: nehéz hozzáférni, korlátos erőforrás és keveseknek adatik meg, hogy hozzáférjenek.
Van ilyen okostelefon is, a Vertu és társai. Amelyek pedig egyáltalán nem a hardver minőségéről szólnak, meg a RAM-ról meg a CPU-ról. Hanem arról, hogy van pénzed megfizetni a hozzá járó személyiasszisztens-szolgáltatást. Ezért is kerül 5 millióba egy olyan telefon.

És általában pont azok akarnak nem a pénzbeli, hanem más paraméter szerinti e-penis versenyben részt venni, akik a pénzbeliben nem tudnak, ezért keresnek a saját maguk megnyugtatására ("Oké, hogy nem tudom megfizetni a drágábbat, de az enyém akkor is jobb, mert több megahertz!!!!") egy olyan paramétert, amit meg tudnak fizetni, és számszerűleg jobb, mint a drága erőforrás paramétere.
Olyan ez, mint az autóskártya: igaz, hogy az én kártyám gyengébb teljesítményben, de nagyobb a tömege, ezért jobb! :D :D

ez a komment bizonyítja azt az elméletemet, hogy műszaki cikk vásárlásakor nem szabad informatikusok segítségét kérni

> [nekem azt jelenti], hogy mennyire ostoba az illető
> nem azt mondtam, hogy akinek rohadt drága a telefonja az egyből ostoba is

Korrekt: nem ostoba, csak te tartod annak. :)

Iskolas gyerekeknek lehet hogy meno egy draga telefon, felnotteknel nem hiszem, hiszen csak egy telefon.

"Olyan vagyontárgy, vagy tulajdon, amellyel birtokosa a kiemelkedő anyagi, illetve a társadalomban, vagy szűkebb társaságban betöltött előkelőbb helyzetét igyekszik nyilvánvalóvá tenni."

Egy tárgy önmagában nem tud státuszszimbólum lenni, csak a birtokosa szándékával együtt. Úgyhogy vannak esetek, amikor egy drága okostelefon státuszszimbólum, és vannak esetek, amikor nem az.

Hacsak nincs arannyal kiverve, akkor nem.
Egy már használható telefon 100k körül kezdődik. Ennél olcsóbban nagyon nehéz olyat találni, amivel nem szopsz.

Nekem a Lenovo A5000 teljesen megfelel. Ami gondom van vele, az sztem nem a telefon hibaja, hanem az Androide: egy fw update utan eltunt a bejovo hivasnal a hivo neve, csak a szam latszott. (vagy en voltam hulye es a skype szinkron vagta tonkre, mindenestre miutan a Skype-pal valamit bohockodtam, jo lett)

Ezenkivul csak az erintokeprnyovel van problemam, de az nem tel. specifikus: utalom bankautamatan is, e-book olvason, meg ahol csak osszefutok vele.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szerintem nem vagyok egy power user.
A telefont tényleg csak pörgetem, komolyabb dolgokra sokkal kényelmesebb a tablet vagy a noti.
Ami érdekel, az a jó kamera (ui. a telefon van nálam a túrák és a sport során, ott nem fér el a dslr), meg hogy legyen jó sok tárhely, ne rinyáljon, ha telepíteni akarok valamit. Nem szeretem, ha akad a rendszer - arról mindig az a kolléga jut eszembe, aki annak idején megvette az A6-os Audit 1.6 szívó benzin motorral.
A különösebben nagy képernyő nem érdekel, sőt, a mai kínálatból inkább a kisebbeket keresem - kényelmesebben elfér nálam egy hosszabb túrán.
Eddig csak olyankor vettem új telefont, amikor a régi tönkrement. Kímélem, vigyázok rá, de 4-5 évenként így is történik valami baleset.

Mára rájöttem, hogy ha hosszú távon gondolkodsz, akkor népszerű gyártónak jó vérvonalbeli telefonját kell megvenni - ahhoz lesz később is minden. A divat meg nem érdekel. LG G vagy Samsung S széria. Ennyi.
Szoptam pl. Ace-cel is, telepítgettem ROM-okat, hekkeltem rá CM-et, ezeken mind túl vagyok. Jó buli volt, de elég volt. A kameráját nagyon szerettem - kategóriájához képest az nagyon jó volt. De nem lettem depressziós, amikor eláztattam a Balatonban (benne maradt a fürdőgatyám zsebében...).

Mindig is sajnáltam telefonra a pénzt, ám még mindig kifizetődőbb hosszú távra egy normális készüléket venni, és öt év múlva könnyes szemmel megválni tőle (Istenem, a jó 6310i!), mint mindvégig gyűlölni azt a szart, amit olyan jó áron meg tudtál venni. Vagy magyarázni magadnak, hogy nem is olyan rossz ez, simán megérte a 45k-t...

"és öt év múlva könnyes szemmel megválni tőle"

Megteheted ezt ma? Még a legjobb esetben is van két évnyi szoftvertámogatásod, utána vagy szenvedsz a CM-mel, már ha van az adott készülékre, az is kérdéses meddig, vagy pedig megreked a telefonod egy adott verzión, amiben ki tudja milyen biztonsági rések vannak. Eközben a szoftverek frissülnek, egyre lassabb és körülményesebb lesz minden, aztán egyszer csak nem lesznek új verziók amik támogatják a te régi oprendszeredet.

Nem szenvedés, és mégis csak az. Kijárt belőle nekem rendesen amikor 2-3 havonta volt újrahúzva a telefonom, amikor egy frissítés után elromlottak az appok, amikor egy másik frissítés után gyakorivá váltak a véletlenszerű újraindítások. Pedig ez egy Galaxy Nexuson történt, ami guglitelefon, és elvileg a CM-ek azon a legjobbak. Valójában pedig nem. Ismerős mint ha a Nexus 5 miatt panaszkodna mostanában.

Lehet, hogy nekem szerencsém volt.
A tabletemet is eleve úgy vettem meg, hogy legyen rá cm. A háromnapos instant gari lejárta után ment is rá a stock rom helyett. Azóta is megelégedéssel használom.

Érdemes betartani néhány szabályt (nem Neked, csak hogy itt álljon):
- ROM-ot (cm-et is) nem a régire telepítünk rá. Előtte factory reset, utána factory reset.
- Gyári OTA frissítés után is érdemes factory reset-elni és inkább vállalni az újratelepítéssel járó szopást.
- Ok nélkül (ha minden kielégítően működik) nem kell ROM-ot frissítgetni. Ha egyszer jó a rendszer, békén kell hagyni és örülni neki.

Játszogattam eleget ROM-okkal az évek alatt, nekem kb. ezek csapódtak le. De feltételezem Te sem vagy kispályás, ha nexusoztál.

A vasarlok nagy resze, hasonloan a BMW markahoz, csak statusszimbolumkent vasarolja meg a draga telefonjat es egyeb IT eszkozet, amit el is dob az ujabb tipus megjelenesekor. Az a par ember, akinek eppen a draga tipus kell munkajabol kifolyolag, elhanyagolhato azok mellett akik feltunesi viszketegsegbol vesznek draga cuccot, hogy aztan facebook meg whatsapp menjen rajtuk az ido 95%-ban.
Persze mindenki azt csinal a penzevel amit akar, ebbe semmi beleszolasom. Egy dolog zavar az egeszben: a draga cucc gyartasi koltsege is ugyanannyi mint a gagyie, ugyanaz a heti 10-20 dollaros ehberert melozo kinai/indiai kiskoru rakja oket ossze mint a gagyit.
--
FeZo

És a tesztvezetésből majd lejön, hogy mennyire szerviz igényes egy autó... Gondoltam, hogy jönni fog pár BMW fan, akik orrvérzésig fogják ajnározni hőn szeretett márkájukat, de az sem ér többet egy keleti autónál. Fogyasztói társadalom rákfenéje, minden használati cikket X-Y évre gyártanak, mind el fog romlani, csak nem mind1, hogy mennyit költ rá az ember, és hányszor, amíg használja. Ne értsétek félre, biztosan jó autó a BMW is. Nekem nem kellene, mert ha azt nézem, hogy az áráért vehetek megbízhatóbb kocsit is, vagy olyat amit olcsóbb fenntartani. Csak azért, hogy elmondhassam magamról, hogy egy állítólagos "elit" körbe tartozom, nem veszek drága cuccot.

Alapszabály: minőség az, amit a vevő annak tart. Ha neked az olcsó fenntartás, vagy a megbízhatóság a minőség mércéje, akkor hidd el, arra is lehet eszeveszett összegeket költeni, nem csak a minőségi anyaghasználatra, összeszerelésre vagy épp motorteljesítményre.
Fenntarthatóságban például talán a Tesla az egyik élenjáró, az áram eléggé olcsó tud lenni, főleg ha otthon állítod elő napelemmel. És tessék: a Tesla drága.

Szerintem nem, de a népesség nagy része szerint igen.
Én pl. azért vettem meg anno a Sony felsőkategóriás telefonját (Z3), mert abban reménykedtem a több pénzért jobb minőséget is kapok (meg kinézetre is tetszett, na :D). Azóta van már Z5 is, de még egy jó ideig nem kívánom lecserélni, mert amire kell tökéletesen megfelel még vagy 2 évig.
A minőségben nem is csalódtam, külsőre már más tetszik, de csak ezért nem fogok venni egy új telefont.

drága okostelefonom még nem volt, úgyhogy nem tudom mennyivel jobb, mint az olcsó kínai.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nyilván sokan veszik igénybe. Annyiért javítanak egy drága telefont, mint amennyiért lehet venni egy kínait. A doogee szerintem rossz példa volt a rossz támogatásta. Ha a nagyobb gyártók csak annyit foglalkoznának a termékükkel, és ezen keresztül a felhasználókkal, mint ők...

En iphone javitasert meg soha sem fizettem.
Egyikben elrepedt a nyak, valoszinu leejtettem, es nem mukodott a hangszoroja. Kerdes nelkul ingyen csereltek, mindossze megjegyeztek hogy valoszinuleg leejtes okozta.
Ocsemnel vizbe ejtett iphonejat csereltek szo nelkul, bar megjegyeztek hogy ugy tunik vizbe ejtette, jobban vigyazzon.
Es a keszulekbiztositasokrol ne is beszeljunk, mert akkor is cserelik ha bevallottan kalapccsal vagsz ra....

No meg a support is teljesen rendben van, jonnek a frissitesek, regebbi keszulekekre is, valamint most pl toltokre hirdettek cserepeogramot, stb stb...

Nagyon tévedsz. Biztos vagyok benne, hogy a legdrágább samsung vagy apple nem ér annyit mint amennyiért adják, de az 50ezres kategóriában lévő telefonok még ha első döccre jónak is tűnnek sokkal kevesebb frissítést fognak kapni sokkal később, és előbb is használódik el. Lehet persze jó kütyüt kifogni, nem mondom hogy lehetetlen.

Ez a frissítés kicsit meredek volt. A környezetemben van prémium teló és kínai is. Az 50k-s "olcsó" kínai telefonokat folyamatosan frissítik, míg a 100-150k-s telókra kb. 1-2 frissítés érkezik, aztán a gyártó részéről le is van tudva a dolog. Hány olyan hírt hallottunk már a nagy gyártóktól, hogy a nagyondrága telójuk nem fogja megkapni a legújabb frissítést (ez most kifejezetten android, de jó példa rá a Microsoft Lumia sorozat is).

Lehet ez olyan dolog, hogy ilyen és olyan tapasztalatok is vannak.

Én kifejezetten azokra a hírekre emlékszem, miszerint a nagy gyártó felsőkategóriás telefonjai megkapják a frissítést, az alsó/közép pedig nem. Arra is emlékszem, hogy amikor a stagefright bug előjött a Google meg a Samsung volt aki leggyorsabban lereagálta, és tolják a gyakori frissítéseket azóta is. Ellenben sok kínai eszközzel (kirakott tesztkészülékek) találkozom áruházakban, amiken még mindig 4.1 figyel. Persze lehet, hogy a frissítésekt ott nem rakják fel, de ismerősömnél se jobb a helyzet, akinek valami noname márkás tabletje szintén 4.x-en van.

"Hiába van okostelefonom, ugyanazok a hülyék hívnak rajta!"

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

iPhone 6S, 6S Plus, Samsung Galaxy S7, Oneplus 2 etc: NEM
Apple Watch Sport - NEM
Apple Watch kozepkategoria - talan
Apple Watch Edition, Vertu telefonok, Bang & Olufsen termekek - IGEN

Kelet-Europaban talan meg filoznak ilyen hulyesegeken, hogy ez meg az a telefon statuszszimbolum-e vagy sem.
Nyugaton jol leszarjak kinek milyen telefonja van, senkit nem erdekel es nem jelent semmit.

számomra nem az, de amikor a minimálbéren élő ember iphone 6 32gb telefont akar venni, mert mentésből bármikor visszahozhatja és mert simán fut minden rajta, akkor kicsit ledobom az ékszíjjat.

Egy olyan vadkapitalista hozzáállás, ahol az alanyi jogon hülyék felelőtlenségét devizathitelesmentés néven a többi adófizetővel fizettetik meg. Jóreggelt.
Csodálkozunk, hogy Magyarországon az OTP-nél drágább kondíciókkal kapsz hitelt, mint a román OTP-nél, csak érdemes megnézni, hány román és hány magyar hitel dől be.

http://alapblog.hu/irany-a-roman-reszvenypiac/

Keleti szomszédunk élen járt GDP-hanyatlásban. Markánsan zuhant a lakossági fogyasztás és estek a vállalati beruházások. A válság kezdetét követő években az államadósság csaknem háromszorosára(!) duzzadt, köszönhetően a régió legmagasabb költségvetési deficitjeinek. A külső adósság pedig az elszálló fizetésimérleg-hiány miatt a duplájára nőtt, a lakásárak harminc százalékot zuhantak és a banki hitelek negyede bedőlt. IMF hitel, több éven át tartó költségvetési szigor (mely során 25 százalékos bércsökkentéssel sújtottak le a közszféra alkalmazottaira), hitelleépítés, devizagyengülés kellett ahhoz, hogy az egyensúly helyreálljon.

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/bedolt_hitelekkel_es_vesztes…

Bedőlt hitelekkel és veszteséggel küzd a feltőkésített román bankszektor
A nem teljesítő hitelek állományának növekedése miatt az idei első félévben kétszer akkora összegben emeltek tőkét a román bankoknál tulajdonosaik, mint 2011 egészében.
...
A szerény gazdasági növekedés, a háztartások vásárlóerejének romlása és a lej gyengélkedése miatt tovább nőtt az első félévben a nem teljesítő hitelek állománya Romániában. Idén ezek aránya (NPL-ráta) meghaladhatja a 20%-ot is - nyilatkozta még szeptember 6-án Nicolae Cinteza, a jegybank felügyeleti divíziójának vezetője a Ziarul Financiar üzleti lapnak. Június végén 16,8% volt az NPL-ráta Romániában, szemben a december végi 14,3%-kal.

http://privatbankar.hu/penzugyek/az-otp-kamatkedvezmennyel-akarja-elker…

Az OTP kamatkedvezménnyel akarja elkerülni a román hitelek bedőlését
Negyedévig másfél százalékkal mérsékli svájci frank hiteles ügyfeleinek kamatát az OTP Bank Romania, amely a bank számításai szerint a tegnap drágulás 90 százalékát vállalja magára ideiglenesen

Azt hiszem, a legkevesbe fontos info, hogy pontosan mekkora memoriakkal szerelik az iphone-okat. En sem tudtam, megsem erzem ettol magam kisszeru hulyenek.

Masreszt meg egy dolog, hogy jobb velemenye van rola, mas dolog, hoyg figyelembe veszi a realitasokat es nem "akar" venni, csak ugy erzi, hoyg az jobb lenne neki.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Azt vettem inkább észre, hogy az emberek jobban felfigyelnek egy egyedibb készülékre, mint a drágább státusszimbólumnak nevezettre. Főleg ha egy ordenáré ping-pongütőt van nála, miközben épp filléreskedik egy vásárlásnál. Ekkor inkább lenézik. Viszont sajnos egy rágottalma sok helyen menőnek számít, státusz jellege lehet, akkor is, ha van a környéken egy jobb, ugyanabban a környezetben.
Társaság, hely, korfüggő.
Nálam nagyobb státuszt jelent ha valaki mondjuk ubuntu/BB/Jolla/etc. -s cuccot vesz elő, mintha random android vagy alma van a kezébn.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Nem az, de van aki ugy tekint ra, hogy de; ha tobbseg szerint az, akkor tevedtem.

Anyam hetvegen itt volt, es szerinte kutyat kellene tartanunk, mert ugy illik; csaladi hazban lakunk.

Ja, ez ismeros. Volt elettarsam a nagyszuleitol orokolte a lakast. Anyos ahanyszor bejott, mindig egy nagy feher ebedloasztalt vizionalt a szoba kozepere, mert a szulei koraban ugy volt. Hiaba mondtuk, ha lenne penzunk, akkor is legkevesbe egy nagy feher ebedloasztal hianyozna a szoba kozepere, azert csak legkozelebb is megjegyezte...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Én a múlt héten, nem hittem a szememnek. Véletlenül, "lecsúsztattam" egy 1m 30-as szekrényről, a sarkán éppen ott töltött S5-öst. Elhúztam a faltól szekrényt, - mert a hálózati csatlakozó mögé került.., - és nem vettem észre a mobilt. Kerámiaburkolatra esett. Ne tudjátok meg mi maradt belőle. Kétszázezer forintot ennyire könnyen "szétesni" én még nem láttam. Totálkár az biztos. (A saját 40 ezer Ft.-s Lumiám vagy "kábé" 5-ször ejtettem betonra hasonló magoságokból, még alig látszik rajta valami sérülás. Persze ismét bele kellett tenni az akkumulátort, összepattintani, de 2 éves már és működik hiba nélkül.)

Egyszóval nem státuszszimbólum, hanem tömény átverés, az a kiharapott alma egyre inkább szimbolikusan is jelent valamit, sajnos már csak a kiharapott darabot kellene a logóban mutatni. Az jellemzőbb lenne a termékre.

Nekem részletre, előfizetés mellé vásárolt iPhone 6S van. Légyszi kövezzetek meg. Thx

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Define drága.
Státusszimbólum: iPhone szerintem nem, Vertu szerintem igen.
Bár olyan embert élőben még nem láttam, akinek Vertu-ja van.
--
Csaba

Ha a "drága okostelefon" alatt csúcs ios/android eszközt értünk, akkor szerintem nem.

Féloff: többször is olvastam, hogy akinek ez munkaeszköz, stb. Hát ilyenek max. azok, akiknek reprezentálni kell a készülék. Bár ez 99%-ban náluk is csak bullshit.

1. Az a meglátásom, hogy a normális telefon drága.
2. A drága ráadásul nagyon szubjektív
3. Igaziból ami drága az szerintem a gagyi kínai o'cco telefon.

Azért az almás készülékek 5 év után is használhatók (4S). Inkább csak a mérete meg a súlya miatt cserélik le sokan (gagyiból ennyi idő alatt már a harmadik kopna, és lenne 2x0,5-1 év kínlódás is ebben az időszakban amikor már vackol).

A nagyobb brand-ek szerintem a csúcs készülékeikre koncentrálnak, a többire kevésbé...

A noname kategória kérdéses. Általában a supporton bukik meg, merthogy pl. új fw szinte esélytelen, vagy éppen hiába használható most, lehet hogy az anyaghasználat miatt 2 év múlva "elmállik".

Mindegyik telefon ráadásul kompromisszumos... Azt veszed amivel meg tudsz békülni.
Egyébiránt nekem gyors telefon kell! Nem érdekel, hogy hány maggal, mekkora memóriával teszi mindezt. De ha sürgősen kell valakit felhívnom, akkor az ne a telefon miatt ne sikerüljön... Ezt az általam ismert olcsó telefonok nem tudják...

János

Csak egy apró észrevétel:

Az hogy valaki számára egy tárgy státuszszimbólum-e, erősen függ attól, hogy az illető melyik társadalmi rétegben helyezkedik el.

Van aki számára a makkos cipő a státuszszimbólum, van akinek az iPhone, van akinek a 3D-s, hajlított kijelzős, XXX inches okostévé, és van akinek a ház mögötti 30 méteres medence mellett álló, 2 millió eurós autó.

Mivel az IT egy viszonylag jól fizető terület, így ezen a portálon sokak számára nem státuszszimbólum egy iPhone. De egy havonta 300 000 forintból éllő négyfős családnak már az lesz. Annak ellenére, hogy 2 éves hitelre meg tudják venni.

Teljesen szubjektív: egy telefont két éves részletre megvenni kb. olyan, mintha egy autót 10 éves részletre vennénk meg. Mire minden részletet kifizetünk, addigra már erősen kérdésessé válik, hogy érdemes-e fenntartani. Bár az iPhone egész jó a támogatási idő szempontjából, de azért sokan panaszkodnak, hogy 2 év után már nem nagyon fürge a legújabb szoftverrel.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Amilyen terméket egy "hétköznapi" ember számára felérhető hitellel meg lehet szerezni (mondjuk 5 millió forintig), annak csak a birtoklásából én már semmilyen következtetést nem tudok levonni a státuszra vonatkozóan.

Egy bizonyos korben menosegbol veszik meg a sziphont, en pl. azert vsltottam mert megtetszett az ipadon az ios...
Igen/nem :)
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A "statuszszimbolum" kifejezes feltetelezne, hogy erdekel a tobbiek velemenye a telefonomrol. Ez nincs igy; nem veletlenul hasznalok kinait, nekem a telefon eszkoz, nem ekszer.

Egyértelműen igen. Az ismerősöm kezében az új iPhone azt szimbolizálja, hogy aláírt két évet egy 20e Ft-os tarifacsomagra, és pár hónap múlva tőlem kér kölcsön, hogy ne korlátozzák a kimenő hívásait.
Az úriember státusza jelenleg: törlesztés alatt

--
Kum G.
Linux pólót a PingvinBoltból!

Nekem is így lett telefonom, de mi spóroltunk vele. Feleségem váltott tarifacsomagot, amiben korlátlan hívás és sms küldés benne foglaltatik. Az eddig 40-45 ezer forintos telefonszámla 20-ra redukálódott :)

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"

Nekünk kellett fizetnünk kezdőrészletet, de mivel 100 éve vagyunk ennél a szolgáltatónál és rendben fizetve vannak a számlák, ezért a kezdőnek a negyedét kérték csak el, a havi törlesztő amúgyis kevesebb. Mindketten munkához használjuk a telefont. Céges telefont, flottát nem szerettünk volna és egyben sem szeretném kifizetni a készüléket. Abból a pénzből inkább veszek olyan eszközöket, amivel pénzt lehet csinálni (pl színes fénymásoló :D).

-----------
"Pontban 0:00-kor nem nagyon szoktak véletlen dolgok történni"