Hogyan vásárolsz digitálisan terjesztett játékot (Steam, Origin, Uplay)?

Címkék

Preorder
2% (6 szavazat)
Megjelenés napján
0% (1 szavazat)
Megjelenés után pár nappal
0% (1 szavazat)
Megvárom az első kisebb leárazást (0-25%)
3% (12 szavazat)
Megvárom amíg megjelenik a GOTY verzió
0% (1 szavazat)
Megvárom az első nagyobb leárazást (26-50%)
17% (60 szavazat)
Várok a nagy, rendszeres akcióra (pl. Summer Sale)
17% (60 szavazat)
Megvárom amíg bekerül egy Bundle-ba valahol
7% (24 szavazat)
Nem vásárolok digitálisan terjesztett játékot
40% (140 szavazat)
Egyéb, leírom
12% (42 szavazat)
Összes szavazat: 347

Hozzászólások

Ha meglátok valamit vásárban, ami érdekes, megveszem. Ha musthave, akár a kiadás napján, teljes áron is. Játékfüggő. Nyilván minél nagyobb az engedmény, annál jobb, de nem az ár az elsődleges szempont.

--
trey @ gépház

Ha DLC-je van akkor megvárom a GOTY-t.
De úgy általában legyen rendesen leárazva, 50%-on talán vettem egy-kettőt.
Az utóbbi időben azért inkább bundle felé tolódtak a bevásárlások.

Hát nem tudnék egy gombra rányomni...

Ha nagyon érdekel egy új játék, akkor megvárom az első kisebb leárazást (Witcher3, GTAV)
Ha valamivel kevésbé, de azért érdekel a játék (kívánságlistán van) várok egy 50%-75%-os leárazást (nagyobb sale, vagy napi ajánlat)
Általában GOTY vagy complete edition előtt nem nagyon vásárolok, bár ez nem szabály, csak nagyobb címeknél érvényes (Batman pl)
Ha látok egy bundle-t, amiben van legalább 2 játék, ami érdekel, akkor megfontolom, és valószínű, hogy megveszem.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Kiskörúton van egy bolt, ahol mindenféle játékot lehet venni... kedden reggel nyolckor szép sor volt már, aztán olvastam valami fórumban, hogy Fallout 4 jelent meg, gondolom arra vártak... vicces volt. :)

Leginkább Humble-bundle volt, de a Steam-en is vettem már nem túl új Linux-on is futó játékot, Kickstartene az Elite volt "preorder"... nem vagyok sorbanálló, de szoktam játékot venni... :)

Rettento esetleges. Ha van learazas, vagy Origin-en bekerul a free kategoriaba, megnezem, erdemes-e megvenni, erdekel-e a jatek, ha igen, akkor go. Ha van valami konkret cim, amit meg akarok venni, akkor megnezem, hogy van-e valamelyik boltba learazas ra, ha igen, ott veszem meg, ha nem, akkor ahol a legolcsobb. Az ar a dontesben, hogy megveszem, nemigen szokott motivalni, hogy hol - na abban mar igen. Ha musthave jatekrol van szo, akkor varni viszont nemigen szeretek, ha csak valami DLC vagy "jo lenne mar ezt is kiprobalni" cucc, akkor azzal varok, mig elmulik a megjeleneskori arfelveres.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Attól függ.
Ha olyan AAA, amit nagyon várok (pl. Far Cry 4), akkor preorder mindenestül.
Ha olyan, ami tetszik, akkor Wishlist és *Sale Steamen. Origines játékok később olcsósodnak, pl a Crysis 3 most lett emészthető árú.

Egyéb: az utóbbi években több játékot vettem, mint amennyi időm van játszani velük, ezért ettől az évtől kezdve csak akkor veszek játékot ha legalább 75%-ra le van árazva Steamen, nagyon jó a bundle Humble Bundle-ön, végre lesz GOG Galaxy Linuxra is.

majdnem mindegyikre volt példa, teljesen játék függő. utoljára a gta5-öt vettem meg egy brazil g2a szerű oldalról megjelenés előtt (kb harmad áron, mint a steam-en)
cod4-et megjelenés után, miután mindenki bevásárolt, nem játszhattam egyedül tört szerveren :D
half life-om GOTY verzió :)
van egy rakat bundle játékom, amire eddig rá se néztem
ets2-t is bundle-ben vettem

(x) Egyéb

Általában lemezes játékokat veszek.

Ha nagyon érdekel a dolog, vagy valamiért (pl. extra tartalom) jobban megéri előrendelni: preorder a megjelenés előtt néhány nappal.
Ha kevésbé érdekel, akkor max 1-2 hónappal a megjelenés után.
Ha még kevésbé érdekel, vagy nem akarok vele multizni, akkor használtan, vagy ha le van árazva a Tescoban. :)

ha jatszani akarok vele, megveszem. teljesen fuggetlen ezektol az opcioktol.

megvárom az első nagyobb patch-et.

Csak lemezest! Hányok a g*ci kiadók (és a hozzá technológiai hátteret asszisztáló elsősorban Microsoft és tsai) trükkjeitől, amilyen kreatív módon tud(n)ák távolról gombnyomásra 0-zni a vásárlásomat, ha úgy érzik eddig volt jogom használni, és monstantól nem.
Használt lemezes játékot ebay v. vateráról, a végtelenül kapzsi pénzimádó boards of directors (bármelyik fent említett bűnszervezeté) meg akkor sz*phat le amikor akar, engem a digitális letöltésnek nevezett szemfényvesztéses átbaszással nem húznak le 1-nél többször.

--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Mindegyik előfordult már: preorder, napján, pár nappal később, 10-20% kedvezménnyel, goty, 50% kedvezménnyel, Summer Sale, Bundle.

Nem nagyon tartom a lépést az új megjelenésekkel. Ha valami 1-2 Euró és játszottam vele, akkor megveszem. Mostanában nem vettem semmit, bár volt 1-2 jó játék akcióban, de van pár játék amit megvettem, és még nem is játszottam vele. Nehezen, de lebeszéltem magam. Csak Steamen vásároltam eddig amúgy. Ha valami nincs Steamen akkor sokkal valószínűbb, hogy torrentezem. Az Uplay és az Origin elég gyenge, de sajnos eröltetik.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

AAA jatekok eseten megvarom, hogy 1-2EUR-ra legyen learazva. Ha valami regi kedvenc folytatasa, vagy nayon nepszeru jatek, lehet, hogy raszanok 6EUR-t is. Talan Skyrim-ert fizettem ennyit. Ja es csak Steam vagy hasonlo oldalrol vasarolok, digitalis tartalomkent, egy dvd lemez felesleges nyug.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Leginkabb 5+ eves jatekokat vasarlok. Talan 1-2 EUR tulzas volt, de bioshock 1+2+3-at 10EUR-eur, assassin's creed 1+2-t 5EUR-ert, Crysis Warhead-et 2.5EUR-ert vettem tavaly vagy tavalyelott. Crysis 2-t meg valami bundle-ben kaptam fillerekert.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Nem vagyok nagy játékos, így csak "pay what you want" akcióban vásároltam eddig játékot. Legutóbb pl. a Spintiresért (25 EUR) és Euro Truck Simulator 2-ért (20 EUR) és másokért fizettem összesen 9 USD-t.
10-12 éve még sokkal nagyobb összegeket kiadtam volna játékra, de szerencsére 16 évesen nincs fizetése az embernek. A legnagyobb összeg, amit eddigi életemben játékért kiadtam 8000 Ft volt ha jól emlékszem (Gothic III DVD-n), amit egy nap múlva rendesen meg is bántam.

Csakis lemezes jatekokat vasarlok. Jo feltekinteni a polcra a gyujtemenyemre. Valahogy jobban az enyemnek erzem.
(A Diablora egy kulon polcot dedikaltam. Jatekok, konyvek, strategy guideok, minden ami a Diablo univerzummal kapcsolatos, stb. :D)

Egyéb: amikor megkívánom. Volt amit megvettem preorderben (inkább ne is beszéljünk róla), volt amit alfában (KSP RULEZ), és volt, amit leárazáskor nagypakkban, mert egy-két részt már ismertem belőle, és tudtam, hogy tetszeni fog. Általában ha rákívánok egy játékra, akkor egyáltalán nem érdekel az ára, ha meg nem kívánok rá, akkor adhatják ingyen is, még beloggolni sem fogok érte.

Mostanában nem vásárolok játékot. Korábban steamen vásároltam, ha le volt árazva, ami érdekelt. Megjelenés napján/előtte soha, mert drága, vagy a fizetésem kevés, vagy ilyesmi. (vagy kiadáskor bughalom, félkész /234 dlc jön majd/, bármi)

Summer Sale-n most nem vettem semmit, télen viszont jópár címet. G2A-ról is szereztem pár kulcsot, eddig még nincs negatív tapasztalatom. Origin/uplay passz, watchdogs meg még 1-2 cím van ezek valamelyikén, valami 200 forintok voltak G2A-n. Soha nem játszottam vele, csak megvettem, mert megvettem.

Változó.

Általában akkor veszek érdekesnek tűnő játékot, ha leárazzák és kb. 4 font alá kerül az ára.

Kivéve az olyasmit, ami igazán tetszik, vagy amiről jókat hallottam, mert azt már rendesebb leárazáskor (mondjuk 50%) megveszem. De mondjuk itt is számít az ár, hiába árazzák le a felére, ha még így is túl drága, akkor nem.

Így is van Steam-ben kb. 40 játékom, és annak kb. a felével még vagy egyáltalán nem is játszottam, vagy csak nagyon keveset.

És amire nagyon vágyom, azt meg preorderben. Eddig egy volt ilyen (Rocksmith 2014), illetve a Fallout 4-et is megvettem volna preorderben, ha vinné a gépem. De nem.

Így a fallout 4-et pl. vagy akkor veszem meg, ha mocskosul leárazzák (pl. a jelenlegi ár negyede körül), vagy akkor, ha már eltelt pár év és már lesz olyan gépem, ami viszi. Akkor viszont már ahogy fent írtam, egy 50%-os leárazás már elég.

Változik, kellett volna egy olyan opció hogy presale/preorder soha. A south parkban Cartman mondta is, hogy "tudod mit kapsz ha előrendelsz? f..zt a szádba".
Nem vagyok hajlandó előre fizetni egy meg sem jelentetett játékért, ez ugyanis közös kockázatvállalás a gyártó/kiadóval. Akkor sem, ha csilli ajándékot adnak miatta.

--
arch,debian,openelec,android

Hat, ha csak ennyi alapjan vasarolnek, akkor tenyleg lenne benne lutri. De ha ismerem mogotte a kozosseget, tudom, hogy a cucc azert jelenik meg, mert mar ot-hat eve megy a hoborges miatta, hogy miert nincs uj, vagyis van potencialis fizetokepes kereslet ra, akkor az azert nagyban noveli az eselyeket. Es az SC-vel nem is tudtak nagyot hibazni (bar azert elegge docogosen indult az elejen), eleg birkaturelmu kozosseg fogadta a jatekot.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem az a lutri, hogy nem jelenik meg a játék, mert becsődöl a kiadó, hanem az, hogy megveszed látatlanul, és esetleg szar lesz. :D

> De ha ismerem mogotte a kozosseget, [...] van potencialis fizetokepes kereslet ra, akkor az azert nagyban noveli az eselyeket

Na nézzük csak, például a Dragon Age szériát. Megjelent az első rész, az emberek kajálták, nagyon jó volt. Kiderült, hogy lesz második, amit gondolom jó sokan előrendeltek. Majd megjelent a játék, és szar volt. És az emberek látták, hogy hülyeség volt megvenni.

"látatlanban, marketinganyagok alapján fizetsz valamiért"

Majd pont szegény EA-nak és tsai-nak fogom meghitelezni a szarjait, mert nem elég nekik az a csilliárd $ sem amit évről-évre bezsebelnek az emberektől. Méég több és méééég több kell. Aztán mikor meghozza a postás, kiderül h. bugfoschhalom az egész, lehet várni a peccsekre 6 hónapig, mire TALÁN megüti a kezdő bangalore-i indiai bérkóder szintjét és játszható lesz. Vagy 1 év múlva sem. De én küldjem már a pénzt, lehetőleg előre. Anyátok.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Nem teljesen értem amit írsz.

Pl. Rocksmith 2014-et kipróbáltam egy release előtti bemutató eseményen. Tetszett.
Megrendeltem preorderben Amazonról.
Amikor eljött a release, leszállították. Ha előtte jól csődbe ment volna a cég, akkor az Amazon meg simán visszaadta volna a zsét.

Nem teljesen értem, hol itt a kockázatvállalás, hacsak az nem, hogy a bemutató és a release között eltelt kb. 1 hónap alatt fogják és átírják az egészet úgy, hogy elcseszik. De mivel a Rocksmith megvolt már korábban, kb. tudtam, mire lehet számítani.
Illetve ha átírják és elromlik a játék, akkor megint csak vissza lehet kérni az árát.

Elegge valtozo, attol fugg:

- Ha egy kedvelt sorozat kovetkezo eleme, vagy tudom valamirol hogy ez az en stilusom es ismerem a kiadot elegge hogy megbzzak benne akkor preorder
- Ha valami az elozetesek alapjan lehet jo de nem ismerem a sorozatot vagy a kiadot akkor varok mig megjelenik, olvasok/nezek par reviewt es utanna ha tetszik akkor allkeyshop
- Minden egyeb ha eppen slae-t nezegetek es ranezesre jo lehet akkor ott kedvezmennyel.

Kb igy

Nagyon ritka, ami erdekel, igy mindenkeppen megvarok valami jo learazast. De akkor sem biztos, hoyg az elsonel, lehet, hoyg a 10. learazasnal veszem meg.
Aztan ket ev mulva talan jatszok is vele.

Szoval nem vagyok tul jo uzlet a fejlesztok szamara - bar hajlando vagyok a GoG-rol is vasarolni, ahelyett, hoyg egyszeruen letoltenem regi jatekokkal foglalkozo torrent-oldalrol.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

A szavazást kiíró vagy nem játszik, vagy csak nem sikerült ez a szavazás. Érdemi eredménye nem lesz. Mert ahogy kb mindenkinél, ez nálam is erősen attól függ melyik játékról van szó.

- Ha tudom hogy mindenképp megveszem akkor preorder.
- átlag random játék esetében csak kipróbálás után derül ki hogy azonnal megveszem-e vagy csak majd ha esetleg occsób lesz.
- imerős, jól hangzó, de régebbi játékokat csak valamilyen akcióban.

--
zrubi.hu

GOG.com-on veszek játékokat. Ez eleve kizárja pl. a megjelenés után pár nappal stb. kategóriákat.
Általában pack-ben vagy sale időszakban vásárolok.
Régi kedvenceim megérik azt a pár dollárt egy kis nosztalgia jegyében.

Hiányoltam a több lehetőséget. Van amit előrendelek van amit a megjelenés utáni napokban de van amivel kivárok amíg esik az ára. De van amit csak azért veszek meg mert olyan olcsó.

Cicakkal jatszom. Nem vasaroltam oket, de a fenntartasuk eleg koltseges. Szamitogep nem kell hozza, offline is mukodnek, bar szeretik az email notif buborekokat levadaszni a monitoron :)

A'rpi

Valaki vásárol analóg terjesztett játékot is? :)

Minden annak függvénye, hogy a kisfiamnak mik az igényei.

Egy ideje elhatároztam, hogy következő alkalommal akkor adok ki pénzt játékért, ha a meglévők közül már tudnék választani, hogy mit játszanék szívesen.
Kivétel lenne mondjuk egy Master of Magic remake normális áron vagy egyéb olyan, aminél a készítőket akarnám direkt támogatni.

_______Peter
I am a stone. I do not move.