Fizetek az eredeti Microsoft termékekért

Mindig
33% (122 szavazat)
Néha
20% (73 szavazat)
Sosem
36% (133 szavazat)
Bizonyos szoftverekért igen, de az OS-ért nem
6% (21 szavazat)
OS-ért igen, de szoftverekért nem
5% (18 szavazat)
Összes szavazat: 367

Hozzászólások

Nem használok eredeti Mictrosoft terméket.

(Munkahelyen meg nem én fizetem)

Ön akkor is csak a szoftverért ténylegesen kifizetett összeg erejéig (vagy legfeljebb 50 USD erejéig, ha ingyenesen szerezte be a szoftvert) kaphat kártérítést, ha Ön a jelen szerződés alapján nem, de a helyi hatályos jogszabályok alapján kártérítésre jogosult a Microsofttól.

Azt az 50 dolcsit elvinné az ügyvéd. :P

Nem vagyok jogász, nem is értek vele egyet, de olyan mintha a szerződés elfogadásával lemondanál arról a jogodról amit esetlegesen egy helyi jogszabály biztosít. (vagy mintha a cél az lenne)
Nem beszélve arról, hogy ez a "dobozos" verzió, emlékeim szerint az OEM verzió EULA-ja simán ráhtk-zza az OEM-re. :P

Nehogy félreérts. Ezeket a hozzászólásokat paraboláknak számon. Az USA értelmet és racionalitást nélkülöző jogrendszerének állítok fekete tükröt.
Valahol ott tart ma az Egyesült Államok jogszolgáltatási rendszere mint amikor Katolikus egyház legfőbb teológia kérdései közé tartozott: vajon mennyi angyal fér el egy tű hegyén?

Értem én, csak azt mondom, hogy van ez az eula, ami nyilván úgy kezdődik, hogy nem kaphatsz kártérítést, de nyilván, ha jogszabály garantálja, hogy ezt nem teheti, akkor IJ. És elég vicces, mikor látszik, hogy a jogász is látta, hogy nem tud törvényt alkotni, de explicit leírja, hogy akkor is 50. Miután látta, hogy ezzel a papírral nem tud ilyet felülírni.

Szóval nem neked egyes, hanem annak, aki ezt írta :)

Arra is van oldaluk :)

What Products Are Not Eligible for a Refund?
Original Equipment Manufacturer (OEM) software preloaded on a device made by a company other than Microsoft (contact the device manufacturer).
Original Equipment Manufacturer (OEM) software sold separately from a device (contact the reseller or retailer).

Nem gondolod, hogy majd a Microsoft maga által írt szerződése alapján állapítja meg a bíróság mennyit kell visszafizetnie. Maga a Windows licenc nem nagy összeg, de Office csomaggal már nagyobb összegről van szó.

Volkswagen ügyben a legutóbbi fejlemény, hogy nemcsak az autóvásárlók perelnék vissza az újkori árát az autónak, de a járókelők is perelhetnek egészségkárosodás miatt.
Szóval akkor malware terjesztésért bárki perelheti a Microsoftot, malwarek terjesztésében bőven kivették a részüket a Windowsok. Itt pedig a határ kártérítésben a csillagos ég.
Nyilván volt akinek Joanne Kathleen Rowling Harry Potter könyvsorozatának sikerét is felülmúló könyveit törölte, tette tönkre valamelyik Windows malware. Építészmérnöki irodákban milliós értékű mérnöki munkák semmisültek meg a malware terjesztő Windowsok miatt.
A Magyar állam éves áfabevételével egyező nagyságrendű kártérítés kiszabása a minimum.

Megj.: A perben nyertes fél ügyvédi költségeit behajthatja a vesztesen.

Ebben igazad van. De én például most biztosan nem veszek Volkswagen részvényeket, pedig egy Corvinusos arc a napokban azt ecsetelte mennyire megéri most vw részvényt venni mert innen majd megint milyen magasra fog felmenni. A korlátlan lehetőségek hazája mára a korlátlan pereskedés és szintén korlátlan perköltség hazájává vált. Nem is beszélve a korlátlan kártérítésekről. Személy szerint abban sem vagyok biztos, hogy jövő karácsonykor lesz még olyan, hogy Volkswagen. Az pedig igen pusztító hatással fog járni elsősorban a német gazdaságra nézve, másodsorban csatolt részeire mint a magyar gazdaság és az egész eu gazdaságára.

Nem. Az eredetileg valóban az eBay vette meg 2,6 milliárdért de csúnyán átvágta őket az észt-skandináv csapat. A legfontosabb elem, skype kommunikációs protokollhoz kapcsolódó jogokat ugyanis megtartották maguknak. Anélkül pedig nem sokat ért a Skype. Így 2009-ben 1,9 milliárdért kanadai és egyéb kockázati tőkebefektetőkkel visszavásárolták a luxemburgi offshore többségi tulajdonát.
Ezt adták el másodszor 8,5 milliárdért a Microsoftnak. Ennyi pénzért már minden kapcsolódó jogot és szabadalmat megkapott a Microsoft.

Azért az XP-t leszámítva a support lifecycle tippre rövidebb, mint egy standard használati körülmények közti COA matrica élettartama, lehet arra gondolt a költő, hogy ha már úgyis támogatatatlan verzióra szól, nyugodtan le is lehet kaparni.

Vagy túlkomplikálom és simán vallási alapon fujfujjMS. :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Van egy félinformációm, hogy a cégnek olyan enterspájz szerződése van MS-el, hogy a dolgozók egy példányban szabadon telepíthetik az OS-t (vagy az informatika által telepített OS-t használhatják) otthonra.
Ha van ilyen, akkor én fizetek érte (munkámmal mint alkalmazott) vagy nem fizetek érte, mert pénzügyi mozgás nem kiséri a dolgot?

Hogy érted ezt?

"Az intézmény számítógépei számára, valamint ezen intézmények tanárai és alkalmazottai otthoni használatára biztosítja a Microsoft Windows 8 vagy Windows 8.1 operációs rendszer frissítésnek (alap OEM továbbra is szükséges)" forrás: http://tisztaszoftver.hu/kozoktatas.asp?akt_menu=gyik_kozoktatas

Üdv,
Marci

Legjobb tudomásom szerint a Tisztaszoftver sem olyan konstrukció, ahol a dolgozók egy példányban szabadon telepíthetik az OS-t (vagy az informatika által telepített OS-t használhatják) otthonra, ugyanis kell OEM alap.
Ezért kérdeztem, hogy érted azt, hogy pl. a Tisztaszoftver ilyen konstrukció?

Üdv,
Marci

Úgy értem, hogy a tisztaszoftverben megvásárolt szoftvereket (ami ott is ugye az upgrade jogot jelenti!) kiterjesztették az otthoni felhasználókra is (tudtommal a frissítési alap minden mennyiségi licenszhez kell). (de mondjuk túllépve a Win-en, az MSO tisztaszoftver már tisztán a "kötetlenül" hazavivős móka)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Szerintem a félinfó pl. alapulhat az office 2010/2013 mennyiségi licencen, ami egész más, de felismerhető minta.

"c. Hordozható készülék. Ön egy hordozható készülékre másodpéldányt
telepíthet a szoftverből, a licencelt készülék egyetlen elsődleges
használója általi kizárólagos használat céljából."

http://download.microsoft.com/download/5/C/7/5C73E65B-DA9C-44A6-9E85-3D…

Céges esetben minden tiszta. Otthon semmisem. :)

Milyen a nem eredeti Microsoft termek?

Mióta befejeztem az 1etemet azóta nem warezolok, úgyhogy amit használok azért fizetek. Mondjuk nem használom napi szinten.

Amúgy az szabályos, ha egy laptophoz kapott OEM licenszet az ember soha nem aktivál a laptopon, hanem virtuális gépre telepítve használja?

Soha, mert nem használok semmiféle Microsoft terméket. Vagy ha igen, akkor az valamilyen adott szolgáltatás amit másvalaki kifizet(ett), pl céges exchange.

--
arch,debian,openelec,android

Hmm, mindenki bejelöli önkéntesen a neki megfelelő választ, és utána megy a lista a Szoftverrendőrségnek (esetleg a TEK-nek vagy az NSA-nak is), és utána a kerítésépítés ürügyén megszavazott módon - mindenféle külső indoklás, illetve előzetes házkutatási engedély nélkül, pusztán a gyanú alapján - megjelennek a "szervek" a lakásodon , és leltároznak a munkahelyi és/vagy otthoni gépeden... :)

A. Huxley: Szép új világ! :(

Egyetemi Campus licenc. Akkor most fizetek (adóból) vagy sem?

Office365 elofizetesem van, ez lefedi a csaladi gepeken hasznalt Office csomagokat es a cloud szolgaltatasokat.

--
L

+1 én is vettem office365t, életemben először, de mondjuk én a 1tb drive miatt.

Aztán meg egyszer vettem gyanúsan olcsón egy win 8 oem licencet a g2an, de ezt igazándiból nem tudom mennyire legális, vagy nem. Ami tuti az a tabletemen lévő win+office csomag. :)

Szóval a választásom a néha.

vettem két win8-at akcióban, legális a visual studiom, meg van egyetemista office 365-öm (nem az állami, a fizetős). nyugodtan alszom

Linuxos oldalon tényleg fájóan hiányzik a "Nem használok MS terméket" opció.
Btw egész sokan fizetnek, nem gondoltam volna. Nyilván céges.

Windóz jött a géppel, mást nem használok. De vettem már nem OEM Windowst is, ha épp kellett.
De miért van a Microsoft kiemelve? Mi van a többi fizetős szoftverrel? Én pl. megvettem a Photoshop, Total Commander példányaimat is, kiváncsi vagyok ez mennyire általános...

Nalam nincsen warez, tehat ha valamiert fizetnem kell azt 10x is meggondolom, tekintve, hogy maganszemelynek is ugyanugy szoftvernyilvantartast kell vezetnie, mint egy cegnek.
En maganszemelykent nem szoktam evekre lebontva a szamlakat orizgetni.

A szoftverlopas elevulesi ideje az kb. nem is letezik, az okozott kart a kirendelt birosagi szakerto allapitja meg, ami ellen fellebezni egy masik
(altalam fizetett) birosagi szakerto szakvelemenyevel lehet.

Ha a szoftvert tortenetesen meg mindig aruljak (pl. windows xp-t eleg sokaig arultak), akkor az "okozott kar" egyertelmu.
Ha boltban nem kaphato, akkoris valamit meg lehet allapitani (szakerto valogatja).

Es utana mar csak azon lehet vitazni, hogy hol hagytad el a szamlajat...

Szoval ez a hercehurca kosz, de nem kosz.

Ha valamit megis hasznalni kell, akkor megvetetem ceggel, es iratok egy atadas-atvetelit, hogy nalam van (amibol szinten van naluk egy eredeti).
A ceg meg vezeti elvileg a nyilvantartasat.

A legalis uttal (ha nem orizted meg a szamlat) es a warez-zal pont ugyanakkorat lehet bukni, ha beut a krach.

Jah igen, azt el is felejtettem emliteni, hogy a microsoft nem ad ki igazolast, hogy te megvetted a programjat (pl. licence key alapjan), szoval a szamla orizgetese abszolut a maganszemely feladata.

Mondjuk van olyan ceg, ahol nagysagrenddel rugalmasabbak, es adnak igazolast.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mondjuk van olyan ceg, ahol nagysagrenddel rugalmasabbak, es adnak igazolast.

Szamla, OEM matricat is elfogadjak (amennyiben a szama olvashato), gyarto altal adott igazolas.
Gondolom amiert havonta fizetsz, onnan le lehet tolteni valamifele igazolast, vagy online szamlat (.pdf).

De mennyivel egyszerubb nem is szarakodni ilyennel?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha már úgyis megőrzöd a számláidat, nem egyszerűbb arról egy táblázatot vezetni?:)

És akkor el is jutottunk a szoftvernyilvántartáshoz, ami nem kötelező magánszemélyeknek, de azért igazolni tudnod kell, számlával.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"... el is jutottunk a szoftvernyilvántartáshoz, ami nem kötelező magánszemélyeknek ..."
előtte
"... maganszemelynek is ugyanugy szoftvernyilvantartast kell vezetnie ..."

Akkor kell vagy sem?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Ezt dontsd el te, hogy melyik az egyszerubb neked (vezetsz-e nyilvantartast, vagy sem).
Az biztos, hogy minden szoftvered legalitasat igazolni kell tudnod, ami eredeti szamla a legtobb esetben. Igy egy ilyen helyzetben sokkal egyszerubb neked, hogyha mar van egy elore megirt nyilvantartasod, es tudod, hogy mit melyik polcon kell keresned.

Elnezest a pongyola fogalmazasert.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

... lefoglalasra kerult adathordozok es szamitastechnikai eszkozok vonatkozasaban az ugyben kirendelt szamitastechnikai szakerto megallapitotta, hogy azokon szerzoi jogi vedelem alatt allo termekek talalhatoak.

... vagyoni hatrany megallapitasa vonatkozaban igazsagugyi szamitastechnikai es filmszakertoi velemenyek allnak rendelkezesre, amelyet a rendelkezesere bocsatok.

Kozlom Onnel, hogy az elmondottak alapjan cselekmenye alkalmas 86 rb. a Btk. 329/A paragrafus (1) bekezdesebe utkozo es aszerint minosulo szerzoi vagy szerzoi joghoz kapcsolodo jogok megsertese vetseg megalapozott gyanujanak a megallapitasara.

----

Eddig az idezetek. Egy cegnel tartott "razzia" soran lefoglalt egyik munkatars sajat(!) laptopjanak az esete. Egyik ismerosommel tortent.

Lehet maszatolni. De egy ilyen ügy evekig huzodik, es tenylegesen lehet vadaszni a szamlakat. Valami elkepeszto ~80 szamlat sikerult osszekaparnia (eleg lelkiismeretes az ipse), de maradt kb. 6 szoftver aminek seholse talalta a szamlajat, es emiatt 6(!) evig jarogatott rendorsegre.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

nem latom a jogszabalyt, ami kimondja, hogy KELL.
ilyen alapon tedd el az osszes uzemanyagszamladat, vezess nyilvantartast a felhasznalasrol, tedd el az osszes tesco/auchan/kisbolt/stb. szamladat, vezess nyilvantartast es aktualis raktarkeszletet otthon a hutoszekrenyrol es a spajzrol, nehogy bevadoljanak, hogy loptad a tejet/kenyeret/stb...

Csak az OS-t hasznalom, es azert igen

Az OS az egyetlen fizetős MS termékem, és fizettem érte. (OEM)

Sosem, mert nincs a birtokomban MS termék, nagyon régóta remekül megvagyok nélkülük :-)

(*) Fizettem érte (benne volt a notebook árában), de nem használom

--
trey @ gépház

Csak a gép árába épírve...

Oykawa

A Photosynth-en kívül nem használok Microsoft operációs rendszert és desktop / mobil szoftvert.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Használok MS termékeket, de nem az enyémek, és nem én fizetek értük.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

(nem használok, ha meg igen, akkor is MSDNAA-sat)

Ha Google Playből teljesen legálisan ingyenesen telepítek mondjuk Excelt, az fizetésnek számít, hiszen pontosan kifizettem a 0Ft-os vételárat vagy nem?

Ha Linux desktopon OneDrive-os online Excelt használok, akkor az minek számít?

Windows 7 OEM a géppel érkezett, játékokat pedig HumbleBundle vagy Steam akciókat kihasználva veszek.

---
Fedora 22 @ Thinkpad T410

Nem, de igyekszem minimálisra csökkenteni az itthoni használatukat. Mondjuk kísérletezésre amit használnék azt konkrétan meg sem tudnám fizetni...

Tanügyi és privát munkám során amennyire tőlem tellik igyekszem (és nagyrészt sikerül is) megértetni hogy a használt szoftverért fizetni kell.

Amin már elgondolkoztam hogy fizetnék érte privát használatra, az konkrétan a Launchy és a Sandboxie.

Vettem egy laptopot, van rajta matrica. Ez annak minősül?

OS -ért én már nem fizetek. Itthon Lubuntu a kapott céges gépre meg a cég megvette a Windows 7-t. Most kaptam nemrég egy Win10-t is. Szóval elvagyok látva. Hab a tortán, hogy Officével is elvagyok látva (365 és 2007) megjegyzem már azért se fizetnék.

--
honlapom http://dyra.eu/

Sosem = céges laptopon jogtiszta minden MS termék, magán laptopon meg nincs semmi MS termék.

vagy

mindig = fiamnak vettem egy Netbookot, és XP volt rajta. Azt kifizettem a gép árával. Kellett neki iskolába Office, azt vettem neki (Microsoft Home Use keretén belül olcsóért. Teljes áron nem vettem volna meg, kapott volna Openoffice.org-ot)

Amikor aktuális volt (kb. 2-3 éve lehetett), utánanéztem, akkor általános iskolásoknak nem volt ilyen lehetőség. Egyetemi/főiskolai hallgatóknak igen, középiskolásokra nem emlékszem.

Feltételezem, ez azóta alakult így. Vagy ha akkor is volt, akkor ügyetlenül kerestem :-)

De azért köszi

G

Nem használok otthon MS terméket, mégis fizetek (tisztaszoftver). :(

[félig off]
Visual Studio Express 2015 céges belső felhasználásra (csak belsőleg használt szoftverek készítésére, amelyek semmilyen formában nincsenek terjesztve vagy eladva) ingyenes?

"Visual Studio Express products are available at no charge and may be used for commercial, production usage subject to the license terms provided with each product." Forrás: https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-express-vs.as…

License Terms: https://www.visualstudio.com/en-us/support/legal/mt171551

Üdv,
Marci

Lehet, hogy a Community Editiont is tudjátok használni, ez a Professional kiadással egyenértékű:

"An unlimited number of users within an organization can use Visual Studio Community for the following scenarios: in a classroom learning environment, for academic research, or for contributing to open source projects.

For all other usage scenarios:
In non-enterprise organizations, up to five users can use Visual Studio Community. In enterprise organizations (meaning those with >250 PCs or >$1 Million US Dollars in annual revenue), no use is permitted beyond the open source, academic research, and classroom learning environment scenarios described above."

https://www.visualstudio.com/en-us/products/visual-studio-community-vs…

Ez tuti? A system requirements szerint Windows 7-en is kéne működnie, kivéve természetesen a universal appos projekteket.

Egyébként lenne valami akadálya a 10-re frissítésnek? Lehet, hogy a dev gépeken megérné, nagy különbség van az Express és a CE között, ha munkára kell.

A Community Edition System requirementje 8.1-et kér.
Viszont, az Express kiadásoknál a Win7 is szerepel a Supported operating systems listában.

Sajnos a fejlesztői idő túl drága ahhoz, hogy kísérletezgessek vele, ha esetlegesen nem működne, a visszaállás órákat elvenne.
Gyakorlatilag még a Win7-re átállás sem teljes (néhány vb6-os programnak még mindig nincsen modernebb alternatívája), a Win10 még jóval odébb lesz.

Itt (https://www.visualstudio.com/visual-studio-2015-compatibility-vs) a második táblázat alapján következtettem arra, hogy 7-tel is működik. De ez csak következtetés, akár tévedhetek is. :)

Egy tesztelést még így is megérhet 7-tel, mert ha csak azt vesszük, hogy a CE támogatja a plugineket, az Express pedig nem, már ott jó eséllyel visszajön minden, a tesztelésre fordított idő.

Amit használok, azért mindig.
De ez jelenleg mindössze egy win10 és egy Xbox. - mindegyik csak játékra való ;)

Egyéb microsoft terméket nem használok
(csak a munkahelyen, de azért meg nem nekem kell fizetem, és a használatuk nem opcionális)

--
zrubi.hu

Fizetek az eredeti Microsoft termékekért : - Mindig
Fizetek a nem eredeti Microsoft termékekért : - Sosem

Sajnos, a "mindig"-et kellett bepipálnom,
mert ha azt veszem, hogy az oktatásban a Tisztaszoftver-t használom, akkor az adómmal kifizetem.
Sajnos. Pedig nem szeretném se kifizetni, sem használni.

++ ...
kifizetem a közoktatásnak, a tisztaszoftvernek nevezett sikkasztáshalmazra, az elpocsékolt adóforintjaim formájában ...
... és nincs jogom használni ...
nem mintha szeretném, de ne az én pénzemet fossák szét szemétre
//ballisztikus életpályamodellt a M$-nak is !!! :):):)//
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Windows és Visual Studio Dreamsparkból (azaz Microsoft ingyen adja), Office tisztaszoftverből (azaz adóban fizetem), illetve a használtan vett laptopomon van OEM matrica is (de nem használom azt a kulcsot, bár gondolom pár ezerrel drágább volt így a laptop). Mindiget jelöltem, mert eredeti minden, de boltban (magam számára) még nem kellett vásárolnom.

Csak eredeti Microsoft hardverem van (Kinect, Cam, Bill), fizetos szoftverem nincs.
Ill. van egy laptopom amin win2k matrica van, de nem hasznaltam rajta.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Annyi hibás, szemét, elavult, bugos sz*r, warez szoftver keserítette és vitte már az időmet-életemet a hozzám kerülő Windows-t futató PC-ken, eszembe sem jut, hogy a szoftver nem fizetősen is használható. Nem is értem, hogyan lehet más tapasztalata valakinek? Én felidegesítem magam fagyáson, kék képernyőn, virtualizált "trójai" vackokon. (Épp elég, ha hibásan kódolt, megvásárolt alkalmazás bosszant, de ott, ha sokakat érint, legalább záros határidőn belül van esély a javított verzióra.)

Ha egy gépen nincs legális szoftver, - akkor már sokszor megfogadtam, - nem is kerülhet elém.

Most kicsit buli után vagyok, de a lényeg.
Jellemzően ingyenes óperenciás rendszerhasználónak titulálom magam.
Ha az egy Ubuntu, akkor azt használom, ha az Insider keretében van free Microsoft operációs rendszer akkor meg azt.
Ez kb a win7 tesztidőszak óta megy nálam. Jellemzően dualbootos a vas, de amikor lejár a Microsoft licenc akkor az a partició pihen a következő nekifutásig.
És akkor az átlagosnál több Ubuntu. (Humor, móka, kacagás. van amire akkor is Ubuntut használok amikor van ingyen windows. Jobban kézre áll, kényelmesebb, stb. Pedig Windowson szocializálódtam. De megszoktam.) :)
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.