A legjobban a .... utálom.

Címkék

hétfőt
56% (191 szavazat)
keddet
10% (34 szavazat)
szerdát
7% (23 szavazat)
csütörtököt
5% (18 szavazat)
pénteket
5% (18 szavazat)
szombatot
1% (5 szavazat)
vasárnapot
15% (53 szavazat)
Összes szavazat: 342

Hozzászólások

Egyiket se utálom. Miért tenném?

Gyerekkoromban a legjobban a vasárnap délutánt/estét nem szerettem, mert akkor már az a tudat volt bennem, hogy másnap suli. Rosszabb volt, mint a hétfő reggel, amikor nem volt idő utálkozni, hanem menni kellett.

+1, gyeremekkent masnap suli, uncsi TV musor stb dolgok voltak. Manapsag annyira azert nem utalom a munkamat, de megis, koran kell kelni masnap (legalabb ez gond maradt ...). Manapsag vasarnap lassan bolt sincs nyitva (hehe, nesze neked VASAR-nap ...), este nem lehet sorozes haverral (na jo, nem mintha amugy olyan gyakran lenne, de most az elv ...), mert masnap melo es az "elso" nap, es meg bele kell razodni, miegymas. Tiszta lepra hangulat. Hetfon mar nincs ido unatkozni/ezen merengeni, aztan bele is jon az ember gyorsan a hetkoznapokba ujra.

Érdekes, hogy Wowbagger is a vasárnap délutánok miatt csömörlött meg a halhatatlanságtól.

"Wowbagger, a Végtelenül Meghosszabbított egyike volt - vagyishát jelenleg is egyike - az Univerzum
igen kis számú halhatatlan lényeinek.

Akik halhatatlannak születnek, ösztönösen tudják, hogyan birkózzanak meg vele,
de Wowbagger nem tartozott közéjük. ....

Wowbagger zord és kimerült arccal lehunyta a szemét, betett egy könnyű kis jazzt a hajó sztereó magnetofonjába, és
azon tűnődött, hogy még ki is bírná, valóban el tudná viselni az egészet, ha a vasárnap délutánok nem volnának. "

(Douglas Adams: Az élet, a Világmindenség, meg Minden.)

(x) A legjobban az embereket utálom.

Azután után jön a hétfő! :D

Igazából egyiket se utálom. Szerencsére szeretem a mostani munkámat, így a hétfő sem jelent túl nagy traumát. :)
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

[x] Mindegyiket szeretem. Ezeken a napokon élek. :)

Ha tudom, hogy x.-én meghalok, akkor azt már nem tudom, hogy x+1, x+2, ... is halott leszek?

Egyébként érdekes kérdés, ha meghalsz, honnan tudod, hogy meghaltál? Elméletileg nem tudhatod, hiszen meghaltál. Tehát soha nem tudod meg, hogy meghaltál?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nem biztos...Lehet, hoyg csak utal egy orat utazgatni meloba a zsufolt jarmuveken (vagy ulni a dugoban)

De lehet, hogy csak kimerult, fel eve nem volt szabadsagon, hetvegen is dolgoz(gat)ott, viszont hetfon mar teljes erobedobassal hajthat ujra.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Az nem ér, hogy a szonbatot senki se választja!
Igazságot a szonbatnak!

Amúgy kimaradt az: egyiket sem utálom opcijó.

[x] amikor hajnalban SMS riasztásra ébredek, mint például ma...

a vasarnapot, mert nem szabad boltba menni

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Plázapatkány! ;)

Ezeket vettem ma boltban:

  • fél kiló friss kenyér
  • 1 fonott kalács
  • 2 Cserpes joghurt
  • 10 deka medvehagymás pogácsa
  • 2 túrósbatyu
  • 2 sajtosrúd
  • 2 l kóla
  • 7 deci vörösbor

Mindezt egy 100 méter sugarú körben elhelyezkedő pékségben és családi boltban.

--
trey @ gépház

Akkor annak semmi köze a vasárnaphoz. Azért zárt be, mert szar volt.

Nálunk a "srác", aki a kisboltot üzemelteti, örül. Örül, mert ugyan ő áll benne vasárnap (korábban is ő állt, sőt, akkor is, amikor még még nem volt jellemző a vasárnapi nyitvatartás), de a forgalma megnőtt. Én is örülök, mert már olyan dolgokat is tart, ami miatt eddig autóba kellett ülnöm. Ráadásul - valószínűleg meglovagolva ezt a témát - egy kétemeletes Lipóti pékség épült újonnan és nyílt meg, szintén kb. 70 méterre tőlünk.

--
trey @ gépház

Tisztességes férfiembernek van otthon, vagy tudja melyik szomszéd, kolléga, rokon tud adni. :D Ha meg épp nincs valami, aligha olyasmihez kell, ami nem várhatja meg a hétfőt. Aki meg a hétvégi ház körüli munkákhoz vasárnap akar bevásárolni, az szerintem nem is igazán akarta megcsinálni.

Hasonlo kaphato itt is. Es van is forgalma folyamatosan (pekseg, de sok mas is van), mar a vasarnapi nagy boltzar elott is volt.
Sajna, Cserpes termekuk nincs (azert mehetek szombaton vagy hetkozben mashova, bar a "hetkozben" kiesik a munkaido miatt) + nyers hus sem kaphato (ha pl. elfelejtettem hetkozben venni porkoltnek valot). De felvagott van, attol fuggetlenul leginkabb kenyeret meg turosbatyut veszek vasarnap (esetleg asvanyvizet veszek vagy szodapatront cserelek)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"Otthon" (1000-2000 lakos a faluban kb) hugom meselte, hogy Veszprembe, a korhaz (!) bufejebe jarnak be tavolsagi busszal vasarolni, mert vasarnap semmi nincs nyitva. Meg Veszpremen belul se nagyon azon a kornyeken, ahol a busz jar. Illetve, ugy tunik a helyiek (marmint veszpremiek) is raszoktak erre, es a korhaz bufejeben altalaban durvan hosszu sor kigyozik. Ez azert kicsit vicces :)

Nálunk van véletlenül (Bp. Rákóczi tér) egy SPAR a Vásárcsarnokban valamilyen furcsa jogszabályi körülmény miatt. Értsd az egész vásárcsarnok üres, az eladóterek el vannak kordonozva, biztonsági őrök mászkálnak de belül a SPAR nyitva lehet, mert piac területén van.
De vannak olyan helyek ahol egyáltalán semmi nincs vasárnap nyitva.
Amúgy az egész vasárnapi kérdésre szerintem elég annyit mondani, hogy 10 random emberből 9 nem ért vele egyet, a kereskedelemben dolgozók túlnyomó többségének meg hiányzik a pénztárcájából a vasárnapi meló, család ide, pihenés oda, az a magyar valóság hogy a hónapról hónapra evickélő családoknak ez is fontos pénz volt. (gyorsan előveszem azt is hogy vasárnapra általában erős plusz pótlékot kaptak az emberek, tehát a mínusz egy nap az inkább mínusz két nap).
Aki a kereskedelemben dolgozik és gond nélkül örülhet annak hogy kevesebbet kell dolgoznia, az ritka és szerencsés ezen a területen.

--
arch,debian,openelec,android

egyiket sem utálom. mindegyik napnak meg van a maga szépsége :)

Túlzás, hogy utálom, de a hétfőt nem szeretem. Ellenben kedden már jön a mindjárt hétvége érzés. :-D
Ebben lehet, hogy az is közrejátszik, hogy pályakezdőként minden kulimunkát meg kell csinálnom. Előnye, hogy egyre jobban kiismerem magam a műhelyben. (Gépészmérnök)

A vasárnapot. Elbaszta semjén von degec, hogy kapott volna az anyja hüvelygörcsöt ellés közben!
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ja, igen. Az a legszebb, ha mindent megveszel, csinálnád a kaját, de kiderült elfelejtettél valamit. Fasza, rohadhat rád, mert már kiolvasztottad a húst, és még éhen is maradsz. És bizony sokaknak az efféle pazarlás nem fér bele a költségvetésbe, amikor örül, ha a számláit késve ki tudja fizetni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, hogy szervezés kérdése, csak nehezíti az ember életét. Nem pusztulnánk el akkor sem, ha vasárnap nem lenne villamos energia. Viszont kifejezetten kellemetlen volna. Én sem járok minden nap boltba. A gond akkor van, ha épp aznap nem lehet, ami a saját életem tekintetében a legalkalmasabb. Ez nem mindig a vasárnap, de gyakran épp az. Mondom, vedd figyelembe, hogy az ember munkarendje nem feltétlen azonos a párjáéval. Máris extra szopatás egy ilyen vasárnapi zárvatartós buli.

Nem mellesleg szerintem politikai baklövés is. Az a gyanúm, ez az intézkedés sokakat felbőszített azok közül is, akik amúgy a jelenlegi kormánypártokra adták a szavazatukat.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem az a legnagyobb baj ezzel a vasárnapi zárvatartással, hogy van, hanem hogy
1) baromira nem kérdezték meg az érintetteket, hogy igény tartanak-e rá, vagy inkább keresnének pénzt hétvégén. Saját környezetemből kiindulva egyáltalán nem biztos, hogy a vasárnapot akarok lett volna a vélemény (különösen szép, hogy az új mtvel visszavágták a hétvégi pénzt, majd eljátszottak egy ilyet, hogy hát szegény emberek)
2) úgy egyáltalán, láthatólag semmi hatástanulmányt nem készítettek
3) az egész akkora gusztustalan demagóg szarral van leöntve, hogy az valami hihetetlen (az első kanyar még ugye nem arról szólt, hogy szegény munkásnak legyen szabad vasárnapja, hanem arról, hogy nem vásárolni kell menni, hanem otthon lenni a családdal... majd otthon maradok, ha úgy érzem, köszi.)
4) Annyira hihetetlenül fosul csináltál meg a részletszabályokat, ami dobogós faszság, pedig azért erős a verseny.

Szóval örömteli, hogy neked mákod van, és minden van a környéken, ki is tudod fizetni, de ezzel együtt azért ez egy igencsak érdekes húzás volt (azzal együtt, hogy egyébként engem különösebben nem zavar, max annyi, hogy sétatávban a legjobb pékárú a lidlben lenne vasárnap reggel frissen reggelire, de ezt azért túlélem)

Nem az a legnagyobb baj ezzel a vasárnapi zárvatartással, hogy van, hanem hogy

eléggé kivételes. Miért csak a kereskedelem? A csak pékáru ill. tejterméket árusító üzletekre, virágboltokra, újságosokra, vendéglátásra, (eredeti verzióban a) dohányboltokra miért nem terjed ki?
Jó, nem vagyok naív, sejtem a választ.

Tévedni tetszik.
"Legyen együtt a család" ami faszság.
Gyógyszertári/orvosi ügyelet, rendőrség/tűzoltóság/mentők, benzinkút, étterem, kulturális intézmények, és még lehetne sorolni a végtelenségig.
Miért pont a kereskedelem?
Ja, mert a nagy többség Tes*o, Sp*r, Li*l, P*nny, stb. multiknál vásárol be nagy tételben és főleg vasárnap, mert akkor ér rá leginkább, és ez sérti egyes kormányközeli vállalkozások üzleti érdekeit?
Ezért. Lehet rá ideológiát keresni, csak nem érdemes. Magyar szokás, hogy az ilyesmit az emberek évszázadok óta vasárnap intézik (vasárnap vs. vásár-nap).
--
PtY - www.onlinedemo.hu, www.westeros.hu

Azt hiszem, ezeket a koroket mar lefutottuk korabban a vasarnapi zarvatartasrol szolo topciban, szoval most csak szormenten: az elmult tizenot evben nagyon sokminden bejott, ami nelkul egeszen megvoltunk 16-20-30-50 evvel ezelott, megsem agal senki a kormany reszerol, hogy most akkor blokkoljuk a Facebookot meg a szelessavu internetelerest*, mert szetszakitja a csaladot, meg elidegeniti a fiatalokat, pedig akar lehetne is.

Nem mondom, hogy nincs igazad, csak azt, hogy ez az erv ebben a vitaban nem valid.

* Meg az internetado kapcsan se jottek elo ezzel, pedig akkor mar lehetett volna tolni - talan vegig is vittek volna a torvenyt, az alapjan amennyien bologatnak a vasarnapi zarvatartasnak.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

off:

Jaj, hagyjuk már a bezzegosztrákokat. :)

A vasárnapi zárvatartás engem személy szerint zavar, de ennek kevésbé fontos probléma kb. nincs is az életemben, így lesz*rom. De az nagyon olcsó érv bármilyen vitában, hogy az osztrákok csinálnak valamit.

Ha már osztrákozunk, akkor kérdezhetnénk azt is, hogy mikor érjük be őket a korrupciós index felmérésen. Vagy a Happy Planet Indexen. Ezt valahogy soha nem kérdezi senki. :)

A nem valid alatt azt ertettem, hogy az allitasod nem ertelmezheto a kerdes kontextusaban. Az, hogy 15 evvel ezelott se volt nyitva a kozert, az olyan, mintha az internetado mellett azzal ervelnel, hogy lam, 15 evvel ezelott se volt internet, megis eltek valahogy az emberek, szoval par ember nyugodtan megengedheti maganak, hogy ne legyen internete, mert nem kotelezo.

Az, hogy az osztrakoknal mi van, azt meg azert vicces idekeverni, mert az osztrakok egy picivel (de tenyleg csak egy picivel) jobb anyagi szinvonalon elnek, es nem kell 10-12 orakat gurizniuk, hogy megkeressek a kenyerre valot. De tenyleg, vegyunk at mindent az osztrakoktol, de akkor vegyuk at az osztrak berszinvonalat is, es majd utana nezegessuk, hogy onaluk tenyleg milyen jol meg van oldva minden. Mert addig, amig egy alsokozeposztalybeli csaladban mindket szulonek halalra kell dolgoznia magat, hogy az 1-2 gyereket egyaltalan etetni meg ruhazni tudjak (a tanittatast mar nem is emlitem), addig nem igazan erzem, hogy barmiben is az osztrakokat kellene majmolnunk.

Az a baj, hogy te osszekeversz ket kulonbozo dolgot: a plazacicak/plazakandurok nyavalygasat arrol, hogy nincs csavar, meg nincs csereeger vasarnap, meg azoknak a jogos panaszat, akik peldaul szombaton is dolgoznak, es nincs idejuk/energiajuk este meg elvonszolni magukat vasarolni is, helyette szivesebben inteznek ezt frissen es fitten - vasarnap. Ertem, hogy te meg tudod tenni, de legalabb probald meg elkepzelni azt a szituaciot, hogy van olyan, aki olyan munkat vegez, hogy szellemileg/fizikailag teljesen kimerul a nap vegere, es nincs hangulata vegigallni egy mocskoshosszu sort azert, mert valaki a kormanybol ugy gondolkodott, mint te, hogy ha en meg tudom tenni, meg tudja mas is.

Nem azt mondom, hogy az emberek ehen fognak halni, mert vasarnap nem nyit ki a bo't, hanem azt, hogy ez egy szuksegtelen intezkedes volt, mert ettol senkinek nem lett jobb, sot, egy csomo embernek rosszabb lett. Aki a csaladdal akarta tolteni a vasarnapot, az eddig is a csaladdal toltotte, aki meg nem, azt nem a vasarnapi nyitvatartas tartotta vissza attol, hogy igy tegyen. Lehet hangzatos szavak moge bujtatni a semmit, csak nincs semmi ertelme.

Vagy te amig vasarnap is nyitva votlak a boltok, inkabb azokat bujtad, ahelyett, hogy kirandulni mentel volna a csaladdal?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Ne haragudj, de te se jutottál el a lap aljáig, vagy szimplán adod a trollt? Lejjebb leírtam, hogy el tudom fogadni, ha valakinek ez gondot okoz (mindamellett, hogy kajak nem érdekel). Ami miatt szóvá tettem ezt az egészet, az az, hogy az a rapli, amit ebben a kérdésben egyesek levernek, az szánalmas. Ráadásul jó okom van azt hinni, hogy a leghangosabban óbégatók nem teljesen hülyék és eltalálnak az első éjjel-nappaliig, vagy családi kisboltig, csak politikai okokból rinyálnak.

Egyébként nekem 8, ha kinyitják a boltokat se érdekel. Én ebből nem csinálok problémát. Ez az egész vasárnapi nyitva tartás balhé vihar a biliben.

--
trey @ gépház

Lejjebb leírtam, hogy el tudom fogadni, ha valakinek ez gondot okoz (mindamellett, hogy kajak nem érdekel).
Tulajdonképpen igazából leszar.d mert nem érint. Én szeretek Vasárnap reggel leballagni a kedvenc boltomba, venni friss pékárút, esetleg pár dolgot ami megtetszik, és összerittyenteni valami extra reggelit azoknak akiket szeretek vasárnap reggelre. Apró vacak kajákat. Semmi extra. Legtöbb esetben abból amit a boltban látok meg. Csirkemellcafatok lepirítva, bedobva fejenként egy nagy gombafejbe aminek a belsejébe tejszín van kis fűszerrel, letakarva egy bögrével minden gombafej, hogy összeérjen, utána kis sajt, szalamanderben rápirítva.... És ezt ha előre vásárolok meg mindent, akkor ezt adjam oda tegnapi zsömlével?
Ne viccelj... :)
Alternatív opció most, ha friss pékárú kell vasárnap reggelre akkor az 2x7km kerékpározás.
- - - - - - - - - - - -
Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!
300hsz feletti topicot nem olvasok.

"Én szeretek Vasárnap reggel leballagni a kedvenc boltomba, venni friss pékárút, esetleg pár dolgot ami megtetszik, és összerittyenteni valami extra reggelit azoknak akiket szeretek vasárnap reggelre."

Én is. Meg is tettem vasárnap.

"Alternatív opció most, ha friss pékárú kell vasárnap reggelre akkor az 2x7km kerékpározás."

Szar ügy. Aki nem városban lakik, annak lehetett ennyi, vagy több is, akkor is, amikor nem volt vasárnapi boltbezárás. Tanyavilágban levőkről nem is beszélve. Hát, ez ilyen. Lakóhely kiválasztásnál sok szempontot kell mérlegelni.

--
trey @ gépház

Egyrészt maga az indoklás is kurvára képmutató, mert nem a szegény dolgozó hétvégéje a lényeg, másrészt meg én személy szerint mint mondtam, leginkább leszarom, hogy van-e bolt vasárnap, max mild annoyance, hogy ha valami mégis kéne vasárnap, meg hogy szombaton baszott tömeg lett mindenhol, ha ettől tényleg jobb lesz jelentős mennyiségű embernek, én ezzel tudok együtt élni. De ezt egyáltalán nem látom.

" Így van. Eddig lehetett, senki nem ártott vele senki másnak, úgyhogy nem értem, most hirtelen miért nem lehet. "

Az áruházvezetők a kereskedelemben dolgozóknak (pénztárosok, eladók), ezáltal cca. ~100 000 családnak. (nem találtam statisztikát, hogy hányakat érint, igazság szerint).

Amúgy teljesen más lenne a téma, ha ezt egy széleskörű tarsadalmi támogatottság venné körül és az emberek döntő többsége egyetértene a döntéssel. De a közvélemény nem ért egyet vele (legalábbis a felmérések és a reakciók szerint) a döntést pedig egy statisztikailag mérhetetlen részesedéssel bíró párt indította el a társadalom véleményének kikérése nélkül.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Most cserebe egy csomot a fentiek kozul kirugtak, egy masik csomo meg a het tobbi napjan dolgozhatja ki a belet, hogy ne a teljes pluszbeveteltol essen el a csalad, csak egy reszetol. Tenyleg, milyen erdemes volt ezt meglepni.

Mondjatok mar, ti nagy csaladvedok, az, hogy estenkent egyutt legyen a csalad, az mar nem ertek, csak az, hogy vasarnap egyutt legyen?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Tedd a szívedre a kezed. Hányszor hagyta el a száját panasz amikor vasárnap ment dolgozni? Pl. "Mehetek holnap, amikor mindenki otthon van?"

Egyszer sem? Nálunk ez számtalanszor előfordult. Most nem, ráadásul nem kevesebbet, hanem többet keres mint amikor járt vasárnap is. Aki pedig családosként többre értékel néhány ezrest, mint hogy a vasárnapi ebédet a családjával töltse, az valahol számomra az elég érdekes kategória.

Ha valaki ennyire szarul keres, annak a megoldás inkább az új munkahely keresése.

--
trey @ gépház

" a vasárnapi ebédet a családjával töltse"

Es mi van a hetkoznapi vacsorakkal? Azt tenyleg hullafaradtan, az asztalhoz odaajulva egyedul kell elkolteni?

Attol, mert teged ez nem, vagy nem feltetlen erint, nem mindenki szeret egy nap 6 helyett 8 orat dolgozni, vagy 4 helyett 6-ot, inkabb dolgoznanak vasarnap egyben plusz hatot, mert ahhoz mar hozza van szokva a szervezetuk.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem tudom mi van a hétköznapi vacsorákkal, de nem is igazán érdekel. Nyilván mindenki azt szeretné, ami neki a legjobb. Most történt egy intézkedés, aminek én örülök.

Az elmúlt 10+ évben eltűrtük (a mi családunk) így vagy úgy a vasárnapi munka minden hátrányát. Most nem kell. Én ennek örülök. Hogy másnak nem jó most? Sajnálattal hallom. Ez van.

Osztrákoknál hogy oldják meg az emberek ezeket a problémákat? Ott, ahol nincs vasárnapi nyitva tartás?

--
trey @ gépház

Az a baj, hogy ez nem opcionális. Nyilván akinek családja van, az szeretné a vasárnapokat (is) velük tölteni. Viszont aki fiatal, egyedülálló vagy nincs családja, az meg esetleg szívesen dolgozna vasárnap valamivel több pénzért. Vagy aki mondjuk tanul és eddig suli mellett dolgozott hétvégén…

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Helyesen látod. Miattuk alakult ki a jelenlegi helyzet: a családosoknak a nem családosokkal kell konkurálniuk. Ez a családok számára közel sem ideális. Jobb-konzervatív elképzelések szerint a beteg családok beteg társadalomhoz vezetnek (ez értelemszerűen nem kétbites: betegebb családok, betegebb társadalom). (Én ezt nem teljesen hiszem).

A munkaerőpiac egyenlőtlenségeinek hatásáról a munkáslázadások és mondjuk a szocializmusnál címszónál olvashatsz bővebben. Ahol a család nagyobb érték mint a szabad (munkaerő)piac (pl KDNP-Jobbik), és ők vannak hatalmon, ott előfordul hogy a dolgozó diákok lesznek korlátozva a családok javára.

Nem értem: családos akkor szeret dolgozni, mikor a gyerekek iskolában van és a másik fél is dolgozik. Ez hétköznap. A diák akkor szeret dolgozni, mikor nincs oskola, ami hétvége.

Hol konkurencia? Ha hétvégén az olcsó munkaerőt részesíti előnyben a munkáltató, akkor azt mondja a családosnak, hogy pihi van és szól a diáknak hogy lehet jönni.

Nem érzem úgy, hogy érdemben átjött volna, mire gondolok.

Miattuk: fiatal, egyedülálló vagy nincs családja. (+ a többi családos)

Ők nyilván teljes munkaidőben, rugalmasabban hajlandók dolgozni, kevesebb nyűggel stb. Szerintem itt a konkurencia.

A diákokat abban a kontextusban hoztam fel, hogy esetleg ennek az intézkedésnek szintén egyik elszenvedői. (ahogy a fiatalok, egyedülállók és családnélküliek is valamilyen szinten elszenvedői, hiszen vesztettek előnyükből)

Az

egyedülálló -> családos
fiatal -> dolgozó -> nyugdíjas

átmenetek jobb esetben mindenkinél bekövetkeznek.

Én nem tudom, hogy az 'éljen mindenki úgy ahogy akar' milyen társadalmat eredményez: az biztos, hogy a konzervatívok által megszokotthoz/megszeretetthez képest másabbat.

Nincs is annál jobb, mint amikor boldog családosok magas lóról alázzák azokat, akik nem találják a párjukat, pedig minimum boldogan kefélnének, mint a nyulak, csak hát nincs kivel, stb. Tehát nem elég, hogy szar az élete, még jönnek a konzervatív megmondóemberek, akik deklarálják, hogy hát, szépöcsém, bizony te egy szar alak vagy. Látom, itt a HUP-on többekben fel sem merül az empátia, együttérzés gondolata. Minek az. Legyél hasznos tagja a társadalomnak, azt meg lesz.rjuk, hogyan oldod meg.

Arról az esetről nem is beszélve, amikor már nem szülőképes korú a hölgy, de azért legyen gyerekük. Izé, mégis hogyan? Vagy mondjuk nem nemzőképes a pasi. Vagy például van olyan kolléganőm, aki házasságban nem tud összehozni gyereket a férjével, pedig szeretnék. Beutaljam hozzád őket egy kis beszélgetésre? Gondolom, meg tudnád őket vigasztalni egy kis alázással, amitől felragyogna a boldogság az arcukon.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Látom, itt a HUP-on többekben fel sem merül az empátia, együttérzés gondolata. "

Ha meg csak ez lenne a gond, a legtobben bele se tudnak gondolni abba, hogy nem csak o letezik a vilagon, meg az o preferenciai/szokasai/rigolyai, hanem masok is vannak, esetleg tokeletesen eltero velemennyel.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nem értem, hogy miért kell erre bármilyen kategorizálást felállítani.

- Aki családos és nem akar hétvégén dolgozni: ne dolgozzon
- Aki családos és akar hétvégén dolgozni plusz pénzért: dolgozzon
- Aki nem családos és nem akar hétvégén dolgozni: ne dolgozzon
- Aki nem családos és akar hétvégén dolgozni plusz pénzért: dolgozzon

Miért kell az államnak abban beleszólnia, hogy ki mikor akar dolgozni? Mi van, ha valaki inkább hétközben lenne együtt a családjával, mert olyan a programjuk?
Egyszerű: tegyék kötelezővé, hogy ez választható legyen és ne érjen senkit elmarasztalás, akár dolgozik hétvégén, akár nem. Aztán az emberek meg döntsék el maguktól, hogy a családjukkal vagy munkával töltik a hétvégét. Elvégre (többségük) cselekvőképes, önálló, döntésképes felnőtt, vagyis el tudják dönteni, hogy mit akarnak. Ha meg nem tudják, akkor hadd ne az állam vagy a cégek legyenek felelősek ezért: van, akinek semmi sem jó.
Sőt, ha ennyire fontos a „szent vasárnap”, akkor miért nem bővítik ki a kórházi dolgozókra, rendőrökre, tűzoltókra? Azokra, akik készenlétben állnak azért, hogy a hirtelen bekövetkező bajokat elhárítsák? Az ő vasárnapjuk más, az nem szent? Arról mást írnak az Írások?

Nem szeretem azt, ha egy állam hülyének vagy döntésképtelennek nézi a polgárait, mert akkor azok elkényelmesednek és a többségük valóban hülye és döntésképtelen lesz. Mint ahogy ezt a szocializmus időszakában felnőtt polgárokon láthatjuk is.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Én például szívesebben megyek a barátnőmmel hétköznap kirándulni, mert kevesebben vannak olyankor a szabadban. Viszont, ha csak vasárnap tudok vásárolni, akkor erre legyen lehetőségem. Ez egy olyan intézkedése volt a Fidesz-KDNP-nek, amely önmagában elegendő lehet a bukáshoz. Különben sokszor leírtam, hogy kifejezetten kiszúrás azokkal, akik folyamatos munkarendben dolgoznak, s nem csak egy döntés kérdése, hogy jó, akkor csütörtökön megveszi a kenyeret, vasárnap meg elrágja szárazon, hanem csütörtökön dolgozik, ráadásul 12 órát, netán éjszaka után nappal, amellyel csak az a baj, hogy a jómunkásember nem tud mikor aludni. Ha nappal kialussza magát, este nem tud elaludni, de másnap hajnalban kel, ha meg nem, az is jó, mert épp éjszaka húzott le 12 órát, és baromi álmos.

És akkor jön egy marginális párt, amely beúszott a Fidesz hátán a parlamentbe, és megmondja, mi kell az embereknek. Hát hogyne!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pont, hogy nem. Anélkül, hogy tudnám, kire szavaztál, a hozzászólásaidból az a gyanúm, hasonlóan, mint én. Függetlenül attól, hogy valamiért arra utalsz, hogy szöges ellentét van a világlátásunk között. Én ezt árnyalnám. Vannak kérdések, amelyekben nagyon nem értünk egyet, de lehet, egy (fiktív) sörözés alkalmával mégis az derülne ki, több dolgot gondolunk hasonlóan, mint amit nem.

Mindezt csak azért írtam, mert az az érzésem, politikai motivációt sejtesz a mondandóm mögött. Mindezt megfejelem azzal, hogy keresztény vagyok. Ugyanakkor szigorúan gyakorlati szempontból rühellem ezt az intézkedést.

Még valami. Velencei tó, Balaton. Oda pihenni jár a nép, nem az életét szervezni. Az az a hely, ahol nem tudod, milyen nap van épp, és nem is érdekel. És igazán nagyszerű, hogy azon kell előre szőrözni, hogy nem vettem joghurtot, zsömlét, felvágottat, és éhes vagyok. Tehát előző nap menjünk vásárolni kis zacsival, de ha két várossal arrébb vagy, mint a szállás, viheted a kaját, ami simán megromlik, míg a szállásra vonatozol. Máris stresszel indul a nap, amelyik akár jól is sikerülhetett volna. De jó lesz ez a szállásadóknak is. A vendégek majd mennek oda, ahol nem akadékoskodnak, nem szabályozzák őket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Osztrákoknál hogy oldják meg az emberek ezeket a problémákat? Ott, ahol nincs vasárnapi nyitva tartás?
Amíg nem tudják az osztrákok ennek az előnyeit, addig nem érdekli őket. Ha náluk valaha lett volna ilyen, akkor viszont a mentalitásukat ismerve lehet elvárnák.
- - - - - - - - - - - -
Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!
300hsz feletti topicot nem olvasok.

"Nem tudom mi van a hétköznapi vacsorákkal, de nem is igazán érdekel."

Csaladvedelem, 2015. Csak addig erdekel, hogy masokkal mi van, amig az alatamasztja az ervelesedet.

"Osztrákoknál hogy oldják meg az emberek ezeket a problémákat? Ott, ahol nincs vasárnapi nyitva tartás?"

Busmanoknal hogyan elnek az emberek, ahol meg szamitogep se igen van, nem hogy internet? Miert nem kezdjuk el tuzzel-vassal irtani az internetet, amikor az amugy is sokkal tobb embernek rossz, mint a vasarnapi zarvatartas?
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az elmúlt 10+ évben eltűrtük (a mi családunk) így vagy úgy a vasárnapi munka minden hátrányát.

Miért is kellett eltűrnötök a vasárnapi munka minden hátrányát? Hiszen tudod, akkor is ki lehetett és most is ki lehet törni. Tenni kell érte.
De tudod mit? Leszarom. Tényleg őszinte volt. Most elkezdhetnék mindenféle látszat empatikus dolgokat, de nem fogok.

Nem kell. Csak akkor azt, hogy neked ez így jó (mert képtelen voltál meggyőzni az asszonyt, hogy az előző 10 neki szar :) ), arról ne extrapoláljál már arra, hogy aki szerint nem az hülye, hogy nem keresett másik helyet, ha ennyire rühelli. Az meg, hogy szerinted egy "pár ezrest"többre értékel valaki egy vasárnapi ebédnél, akkor az furcsa, az leginkább csak azt mutatja, hogy fogalmad sincs, hogy azoknak, akiknek a te csak normális léted már kurvára álomjólétnek tűnik mit jelent hónap végén az a pár ezres (jelesül esetleg azt, hogy ugyan anyu nélkül, de van vasárnap is ebéd)

"arról ne extrapoláljál már arra, hogy aki szerint nem az hülye, hogy nem keresett másik helyet, ha ennyire rühelli."

A hozzád hasonló write only-knak küldeném szeretettel a "hogy el tudom fogadni, hogy valakinek ez problémát okoz", már vasárnap leírtam. Ettől még nem érdekel a problémájuk.

"mert képtelen voltál meggyőzni az asszonyt, hogy az előző 10 neki szar :)"

Sosem akartam meggyőzni semmiről. Elmondtam neki a véleményem.

"hogy fogalmad sincs, hogy azoknak, akiknek a te csak normális léted már kurvára álomjólétnek tűnik mit jelent hónap végén az a pár ezres (jelesül esetleg azt, hogy ugyan anyu nélkül, de van vasárnap is ebéd)"

Sajnos ilyen helyről jöttem. Csak tettem érte, hogy ne kelljen ebben élnem.

--
trey @ gépház

"A hozzád hasonló write only-knak küldeném szeretettel a "hogy el tudom fogadni, hogy valakinek ez problémát okoz", már vasárnap leírtam. Ettől még nem érdekel a problémájuk."

ja, majd leírtad, kb 5 helyen annak az ellenkezőjét, hogy igazából eddig is szar volt, csak most billent át a bili, uh ne sírjon.

"Sajnos ilyen helyről jöttem. Csak tettem érte, hogy ne kelljen ebben élnem."
ennek fényében különösen érdekes, hogy nem érted, mi a probléma.

Hagyd, az ilyen emberekkel van teli az orszag. O jol el, hogy a masik szarul, es nincs is lehetosege jobban elni, az ot nem erdekli, es egy picit sem hajlando tenni erte, hogy ez ne igy legyen. Nem azert, mert o ennyire gonosz es ignorans ember, hanem mert nem erti, hogy ez miert problema, hat hiszen o jol el, es a tobbiek is elnek valahogy. Hogy hogy, abba kenyelmesebb nem belegondolni a karosszekbol, foleg nem felallni es tenni ellene.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az a baj, hogy lehetőségek szempontjából szerintem van lentebb.

Szülők nélkül felnőni tényleg rossz, de el tudom képzelni, hogy lehetőségek szempontjából van rosszabb: vannak olyan csoportok az országban, ahová ha beleszületsz, gyakorlatilag nincs lehetőség kitörni, mert sem a jó példa, sem az infrastruktúra nincs hozzá meg.

De mennyivel egyszerubb, ha segitenek is az uton, mintha mindent neked kell vegigharcolni. Latod, pont ez a baj, hogy a hozzad hasonlo emberek megallnak ott, hogy "tenni kell erte". Ezzel odaig semmi baj sincs, hogy mindenkinek maganak kell megvivni a harcait, helyette nem vivhatja meg senki. Ami viszont nem mindegy, hogy van egy darab fogpiszkalod egy hadsereg ellen, vagy melled all meg tiz ember, es segit abban (akar csak a lelki tamogatassal is), hogy sikeresen vivd meg a harcodat.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Meg ugye azt felejtik el sokan, hogy mindenképpen lesz, aki rosszul fog élni, hiszen hiába tesz érte mindenki, nem lesz mindenkinek jó állása. Legfeljebb több diplomás ároktakarító lesz, de pontosan ugyanannyi munkahely lesz minden területen a gondolatkísérletben, mint a jelen valóságban. Úgy is mondhatnám, ha valaki tesz azért, hogy neki jobb legyen, és ez sikerül is, egy másik valakinek nem fog sikerülni, akinek meg akkor jönne össze, ha kísérleti alanyunk kevesebbet tenne.

Éppen ezért hazug ez, hogy „csak” tenni kell érte. Ez az egész rendszerhiba, társadalmi probléma, csak könnyű rátolni a felelősséget az egyénre, addig sem látszik, hogy a társadalmi berendezkedésünkkel van a baj, s addig sem lázad a nép.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Attól, hogy valakinek van felsőfokú végzettsége, még lehet munkanélküli, hajléktalan, kereshet minimálbért. Van ugyan korreláció, de direkt összefüggés nincs. Pszichés alkat kérdése is. Vannak zárkózott figurák közel nulla kapcsolati hálóval, vannak konfliktuskerülők, stb. Tudom, lesz.rod, olvastam a véleményed. De mindez nem változtat a tényeken.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez így van (bár nekem azért gyanús, hogy rengeteg fotelokos is úgy nézne ki egy ilyen szituációban, mint aki nem tesz érte semmit). Csak az van, hogy aki eddig ezzel így kb. elvolt, azzal közölni, hogy eddig is szar volt neked, informatikus úr felesége otthon akar ebédelni vasárnap (igen tudom, köcsög vagyok, és túlzok meg sarkítok), hülye vagy ha nem akarsz emiatt most már váltani kissé egysíkú.

Kétoldalú. Egyrészt furcsa helyen dolgozhat, hogy egyetlen egy vasárnapja sem volt szabad 10+ év alatt, másrészt, feltételezem nem a hét minden napján dolgozik 10+ éve, és amit neked szabadsággal kellett megoldanod, azt ő megoldotta a szabadnapján (ha volt). Tény, a vasárnapi ebéden ettől még nem lesz ott ha dolgozik.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Egyszer sem. Sőt, amiatt sem panaszkodott, hogy dolgoznia kell menni.

Ha valaki ennyire szarul keres, annak a megoldás inkább az új munkahely keresése.

Ahol, a végzettsége okán megint ugyanazt kell csinálnia, jelentősen nem több, vagy esetleg kevesebb bérért. Tudod, van, akinek meglehetősen szűk a mozgástere a munkaerőpiacon. Innentől túl sok lehetősége nincs, vagy kibírja, hogy néhány vasárnap dolgozik, vagy lemond egy-két dologról.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Ki lehet forgatni a szavait, de a száraz tények még továbbra is tények maradnak. Igen, van olyan, aki önhibáján kívül kerül rossz helyzetbe, ezt el lehet fogadni. De a nyavalygók 90%-a bizony pont, hogy olyan dolgok miatt nyavalyog, ami ellen lehetne ÉS tudna is tenni, csak hát a barátokközt/indexolvasgatás/sarkikocsma/cigi/etc. fontosabb. Illetve hát: EGYSZERŰBB.

Van „A” és „B” emberünk. „A”-t felvették egy pozícióra, „B”-t nem, mert szavaid szerint „B” Barátok köztöt néz, ahelyett, hogy okosodna.

Tegyük fel, „B” inkább okosodott, másként, neked tetszőbben él. Az előbbi pozícióra felveszik „B”-t, de mivel egy nyitott pozíció volt, „A”-t nyilván nem. Tehát az az „A”, aki éppen olyan kvalitású, mint az előző esetben, most munkanélküli.

Mitől is lett több munkahely attól, hogy „B” többet tett az életéért? Nem a foglalkoztatás lett magasabb vagy színvonalasabb, legfeljebb mások lettek munka nélkül. És most lehet szidni „A”-t, hogy fontosabb neki a Barátok közt, nem tesz meg mindent, bla-bla-bla.

Úgy érzem, kicsit álszent volt a hozzászólásod, amelyre reagáltam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Mitől is lett több munkahely attól
Ki is mondta, hogy több lett? Miről beszélsz egyáltalán...?

Verseny van. A komcsiban szocializálódottaknak ez új lehet, de amióta élet van ezen a bolygón, azóta küzdeni kell, gyorsabbnak, ügyesebbnek, jobbnak lenni. Párezer éve ez főleg fizikai fölényben merült ki, ma kognitívban. Ha "A" nem kapta meg a munkahelyet, de eredetileg sem barátoköztfüggőként élt, akkor találni fog magának másikat. Ha nem, két lehetőség lehet: vagy a 10%-ba tartozik, akiellen aztán összefogott a sors, vagy egyszerűen nem elég jó annyira, mint a versenytársai.

Én pont hogy abban látom az álszentséget, hogy mondvacsinált vigaszokat ("nem baj, elég okos vagy te, legközelebb sikerülni fog", "biztos a csókos unokaöccs kapta meg a pozíciót", etc.) keresnek bizonyos személyek ahelyett, hogy önfejlesztenének. Jahogy azt a facebook-velvet-youtube háromszögben nem olyan egyszerű? Régen meg ételhez jutni nem volt az.

No, de azt mondom, hogy azért hazug az állítás, hogy fejleszteni kell magad, és jobb lesz, mert ha mindenki fejleszti magát, ugyanott vagy. Van m darab munkahelyre m+n jelentkező. Lesz n darab munkanélkülid. Azzal, hogy valaki fejleszti magát semmi sem oldódott meg, legfeljebb mások alkotják azt az n munkanélkülit. De a társadalmi probléma adott maradt, még mindig van n darab munkanélkülink.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Így van, társadalmi probléma még lesz, egyszerre nem lakhat jól mindenki. De attól még továbbra is van m darab munkahely, és ahelyett hogy nyavalyog az illető, törekedjen arra, hogy abba az m-be bekerüljön. Vagy az éhes maradék n darab oroszlán is elmegy segélyért ha nem képes az m darab zebrából levadászni egyet? Kötve hinném. Társadalomban élünk igen, de ez nem azt jelenti, hogy az ősi alapok ne lennének meg. Verseny van. Arra kell törekedni, hogy ne az n-be, hanem az m-be tartozzunk.

Na pont ez a nyafogós-mindentelvárós-másokravárós része. Jól hangzik, de azt te is érzed, hogy 9millió ember problémáját nem fogod megoldani, míg egy emberét (a saját magadét) pedig igen. Átfogalmazom: arra kell törekedni, hogy az m-be tartozzunk, és együttműködni abban, hogy n+m lehessen jól.

De mi a helyzet azzal, aki bármit tesz, nem tud kitörni abból az n emberből, míg mások gyakorlatilag megerőltetés nélkül kerülnek a másik m-be? Ők előbb-utóbb eljutnak odáig, hogy teljesen felesleges bármit is tenni, ami, mint általában a devianciák, igen gyorsan elterjed. Ragozzam tovább?
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"amit a hentestől vagy esetleg bevásárlóközpontból vesz meg az ember, nagy valószínűséggel már volt fagyasztva."

Kötve hiszem, hogy normális helyen ezt meg merik csinálni. Fagyasztásból visszaengedett élelmiszert TILOS újra fagyasztani. Vagyis ha úgy lenne, ahogy mondod, akkor ha megveszem és otthon le akarnám fagyasztani, akkor komoly veszélynek tenném ki magam. Az ilyen terméket fagyasztva kell szerintem árusítani. Fagyasztásból felengedett terméket nem fagyasztottként majdnem 100%-ban biztos vagyok benne, hogy nem lehet árusítani, vagy ha igen, akkor nem normális áruként.

--
trey @ gépház

Lehet, hogy csak én vagyok túl gyanakvó.

Egyébként én is tudom ezt a szabályt, de eddig sok problémánk nem volt ebből (márhogy a fagyasztottat néha véletlen felengedés (pl. hűtő meghibásodása) után újrafagyasztottuk) - bár az is igaz, hogy nem túl sokszor fordult elő.

En meg annyit, ami a kovetkezo hetre eleg. Semmi kedvem este nyolckor nekiallni sutogetni a melo utan. Ezzel aztan el is megy a vasarnapom (meg a takaritassal, mosassal, stb)

Mondjuk a fozes/mosas miatt jobb lenne egy heten egyszer a tavmunka, met nem kell ott allni mellette, de se a gaztuzhelyet, se a mosogepet nem hagynam ott, mig az egyoranyira levo munkahelyen vagyok...

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szüleim pont most (néhány hete) jártak így. A hetediken lakó elindította a mosást, elment otthonról. A mosógéphez vezető cső (nem tudom a hivatalos nevét) leugrott a "külvilágból" jövő vízvezetékről. Ezáltal a víz folyamatosan folyt kifele, hiszen ezt a csonkot mosás előtt kinyitod. Szüleim a negyediken laknak, de a koyhájuk fala eléggé vízfolyásos lett. Állítólag a hetediken a lépcsőházban állt a víz (gondolom, néhány centis lehetett).
Az egy dolog, hogy a vízszámla pár forinttal több lett, viszont az alattuk lakóknak komolyabb, illetve kevésbé komolyabb káruk keletkezett.

Az adott lakásban, ahol a baleset történt, albérlők laknak, a "hint"-ben levő "utál dolgozni"-félék (állítólag a lakbérrel és közös költséggel el vannak maradva, illetve a közüzemi számlák befizetése is eléggé vagylagos).
Gondolom, a mosógép összekötése a csővel hasonló gondossággal történhetett.

Marmint, ezt most nem ertem. Az, hogy valamit kokanyolva csinaltak meg nekik, az azert az o hibajuk, mert ciganyok? Egy feher ember nem talalkozhat olyan mesterrel, aki hasonloan kokanyolva csinal meg dolgokat? Vagy ha egy feher embernel tortenik egy ilyen baleset, akkor kevesbe azik el a haz? Vagy feher ember nem kokanyol, csak a ciganyok?

Tenyleg nem ertem, hogy a felsorolt tenyeknek es annak, hogy valami szarul volt megcsinalva mi koze egymashoz, illetve a lakok szarmazasahoz. Ez biztos megint ilyen HUP-logika.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A mosógépet ők hozták, tehát ők szerelték/szereltették be, nem a tulajdonos. Tehát az ő felelősségük - nemre/korra/származásra/vallásra/stb. való tekintet nélkül.
A származást meg egyébként magasról letojom, de azért örülök, ha neked az egészből ez a legfontosabb.
A HUPhrgy84-logikáról meg: ("utál dolgozni"-félék) == (cigány).

Nem nekem ez a legfontosabb (nem en hangsulyoztam ki ezt a vetuletet a problemanak), illetve szamomra ez az egyenloseg nem letezik, csak latvanyosan ez jon le a kommunikaciodbol. Vagy pontosan mire kellett volna gondolnom az egeszen konkret " a "hint"-ben levő "utál dolgozni"-félék" cimu utalasod alapjan, amikor a hint erre a kommentre mutatott, amelynek a szovege az, hogy "Csak nekem jutott eszembe a "..." helyére egy magyarországi bizonyos rassz, aki utál dolgozni lop csal elősködik? :)", ami felreerthetetlenul a ciganyokra utal?

De termeszetesen nyugodtan gondolj, amit akarsz, csak szerintem jobb nem leegetni magadat.

--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

A hivatkozott hozzászólásból trey kér(d)ésére az "utál dolgozni" részt emeltem ki, illetve bővítettem azzal, hogy a lakbért, a közös költséget és a közüzemi számlákat nemigen fizetik. Ezekből következtettem arra, hogy esetleg a mosógép szerelése is hasonló gondossággal történhetett.
Ezekből az információkból te pedig kilogikáztad, hogy tuti arról a bizonyos rasszról van szó (ezért gondolom, hogy benned él az az egyenlőség), és felháborodtál.
Ennyi a történet, és most el lehet gondolkodni azon, hogy ki is égeti magát.

Egyvalamiben csusztal csak felre: nalam nem el ez az egyenloseg (nem teszem magameva), csak azt latom, hogy vannak olyanok, akikben igen. Mivel nem en mondtam ki az emlitett mondatot, hanem te, nalam csak a tapasztalatokon alapulo feltetelezes volt meg, hogy te hogyan erthetted, amit alatamasztott az, hogy a "rassz" szot jellemzoen azok hasznaljak hibasan, akiknel ez az egyenloseg automatikusan megvan. Ugyanis a "rassz" az egy biologiai fogalom, es nagyon nem azt jelenti, amire a mondat ertelme utal, sem az altalam feltetelezett ertelemben, sem a te altalad allitotteban.

Nagy kulonbseg van a kozott, hogy egy mondatot hogyan ertelmezunk, es hogy nekunk szemelyesen mi a velemenyunk a dologrol. A fogalmat amit keresel, kontextusnak hivjak, ami tobbe-kevesbe fuggetlen az olvasotol.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

te hogyan erthetted, amit alatamasztott az, hogy a "rassz" szot jellemzoen azok hasznaljak

Aha. Hol is használtam, amiből arra következtettél...?

nalam nem el ez az egyenloseg

Egy szó nem esett cigányokról. Arról volt szó, hogy "utál dolgozni", meg nem fizetnek lakbért meg ilyeneket. A cigányokat te keverted bele, merthogy a delikvensek biztos azok.

tapasztalatokon alapulo feltetelezes

Előítélet (vagy általánosítás) a keresett fogalom.

Nálad meg nálam, meg még sokaknál így van. Viszont nem tartom elképzelhetetlennek, hogy félretekerték az anya részt ezzel megsértve a menetet, vagy egy sima tömlőt húztak a csonkra, amelyet levetett a nyomás. Jobban belegondolva ez utóbbi a valószínű.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Előfordul ilyen, de szerintem azok tartanak hasonló esetektől, akik tudják vagy sejtik, hogy rosszul van kivitelezve a mosógép csatlakoztatása. Számukra jó hír lehet, hogy a technika már lehetővé teszi a megbízható vízszállítást, sőt, léteznek aquastopos csövek is (drágább új mosógépekhez szerintem alapból olyat adnak).

:)

Nalam a kifolyo _masik_ vege van rosszul csatlakoztatva. Ugyanis a kezmosoba folyik, a rogzitese meg: a mosogep es a kezmosotal _koze_ van szoritva. Egyszeruen igy volt hely, nem tudom atvezetni a furdoszoban, hogy mondjuk a kadba menjen.

Mondjuk, a kezmoso sem uzembiztos, elegge mozog a helyen...na majd egyszer megcsinaltatom.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Semmi gond :) En is szivesebben vennem, ha normalis felszereles lenne, de 40+ evesen, valas utan ez nagyszeru.
Majd meg a villanszereles lesz egyszer, meg a peneszgatlo felkenese es meg par aprosag.
Jelenleg a hitelkiveltas van folyamatban, hogy megse fizessek 20 evig havi negyvenet, hanem csak nyolc evig.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Az. Nem mindenki lakik ujepitesu tarsashazban. Ez 101 eves lakas. A furdoszoba valamikor spajz volt, a villany ugy 50 eve lehetett beszerelve - es azota nem hiszem, hogy fel lett volna ujitva.

Amikor tavaly nyaron vettem a mosogepet es beuzemeltem - azota nincs vilagitas a furdoszobamban, mert valahol elegett a vezetek (tudom, ki kellene cserelni, cska akkor mar az egesz lakast kellene ujravezetekelni, csak arra sajnos jelenleg nincs penzem)

Kozkazat-elemzes: ha elofordulhat ilyen gondom (kifolyik a viz, eleg a vezetek a falban), akkor inkabb nem hagyom magara. Mint ahogy a gaztuzhelyet sem: 99,9 %, hogy nem fog semmi elegni, de azert biztosra megyek es ha orak hosszat csak fo is az etel, nem nyulok hozza, akkor is inkabb ugy csinalom, hogy a kozelben legyek.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

De te fel tudod merni, hogy ilyesmi elofordulhat. Vannak olyanok, akik - kepzettseguk es/vagy beallitottsaguk miatt - keptelnek erre. Ez hasonlo dolog, mint amikor virusos lesz a user gepe, van, aki fel tudja merni, hogy ha megnyit mindenfele fajlokat, akkor kockaztatja a gepe egeszseget, es van, aki meg imadja a vicces PPT-ket, es egyszeruen keptelen felmerni azt a veszelyt, amit az ismeretlen forrasbol szarmazo vicces PPT-k jelentenek.

Persze, lehet oket hibaztatni, hogy miert nem tanultak, meg miert nem okosodtak ki, mielott egyaltalan eszukbe jutott az, hogy beszereznek egy mosogepet, csak attol a fal/plafon nem lesz kevesbe vizes.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Nekem az jött le, hogy meg sem nézte, lehetne-e kezdeni valamit a csővel. Állandó nyomás van rajta, mert hét közben is a mosás figyelembevételével kell szerveznie a hétvégéjét, és esetlegesen le kell mondania a hétvégi szociális/kikapcsolódási lehetőségekről. Még annyit sem mondott, hogy megpróbálta volna megbízhatóan rögzíteni a csövet. Egy ronda de működőképes megoldás valamivel előremutatóbb az emberi felügyeletnél (ráadásul az emberi felügyeletnek is megvannak a maga gyengeségei). Ahogy elképzelem, például a kézmosótál és a mosógép közé beállíthatna egy magasabb lapos valamit, amihez odadrótozza a csövet. De ha nem is, egy kicsi helyiségben kell lennie valaminek, amihez így vagy úgy rögzíteni lehet egy másik valamit. A megoldási lehetőségekkel kapcsolatban semmit sem írt, a kudarcba fulladt próbálkozásokról sem, emiatt olyan kép alakult ki bennem, hogy nem is akar mosógép felügyelése nélkül élni. Igaz, nem is állította, hogy akar. :)

:)

Valoban, nem akartam tulragozni a problemat, csak egy offtopic megjegyzes volt.
Igazabol meg tudom oldani, ha nem tulorazok, hogy este hettol kimosok.

Egyedul elek, ferfikent, szoval egy heten egy mosas (max. ketto) eleg, azt meg kibirom.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Pár szelet rántott hús miatt nem fogunk egy komplett disznót levágni, hogy friss legyen a hús :)
December-januárban levágjuk, aztán amit akkor nem használunk fel, lefagyasztjuk. Pont, mint a csirkével is. Fagyasztott házi csirkéből/tyúkból sokkal finomabb a leves, mint a friss(nek hitt) bolti jószágokból.

jól tartott házityúknak nincs párja

És a kakas? :)

Egyébként arra akartam (ezek szerint sikertelenül) utalni, hogy amit a boltban veszel meg, nem feltétlen olyan minőség, mint ami a saját nevelésű disznóból lesz. A fagyasztás nem ront annyit, hogy az előnye elolvadjon :)
Meg persze ahogy fentebb írtam, a hentestől/boltból származó, frissnek látszó hús nem-e már néhány hónapja fagyasztva volt.

Sztori: édesanyám néhány éve ünnepelte 50. születésnapját. Édesapám egy hentesnél rendelt megfelelő mennyiségű marhahúst (mi még a keményvonalas magyar kaját esszük :) ). Aznap (nálunk főzte) elment a henteshez, hogy akkor viszi. Jaaaa, nem szóltunk, de nem volt vágás, így most nincs. Nyilván vitatkozni nem állt le, mert valahonnan marhát kellett szerezni, és eléggé szorította az időt. Két hentestől össze tudta szedni a szükséges mennyiséget, mindkét helyen fagyasztva volt, alig győztük felolvasztani.

Valószínűleg fogalmad sincs a főzésről. A vasárnapi pöri a szombaton megvásárolt húsból készül. Nem fagyasztottból. Az a kretén meg, aki azt hiszi, hogy ha vasárnap elmegy a boltba és "vasárnapi húst" kap, az nagyon tévúton jár.

hűtött != fagyasztott

--
trey @ gépház

off

Így is fel lehet fogni. A gond azzal van, hogy én hétköznapokon dolgozom, barátnőm folyamatos munkarendben - egészségügy -, így lehet, épp szombaton jutna némileg több idő egymásra. Marha jó, ha ezt vásárlásra kell elszúrni.

Ez a vasárnapi zárva tartás nagyon nincs végiggondolva. Nem az van, mint a 70-es években, hogy a jómunkásember bemegy reggel a gyárba minden hétköznap, mindenki ugyanakkor dolgozik - bár kórházak akkor is voltak, tömegközlekedés, energia szektor, stb.

Egészen nyakatekert élethelyzetek vannak, nem mindenki rendelkezik autóval, van, aki délután, késő este dolgozik. Mert ugye, nem csak vasárnap, hanem este 10 után is bezáratták a boltokat, ami hasonlóképpen szívás, nehogy már hazafelé menet vegyél kaját, elég, ha csendesen éhen döglesz.

Felhasználói szempontból mindenképpen marha nagy szívás, de a dolgozónak is, mert most legalább hosszabb a nyitvatartás a legtöbb helyen, hiszen a boltok igyekeznek kompenzálni. Lényegében mindenkivel kiszúrtak.

Ez egy nagyon félresikerült, értelmetlen, a mai életviteltől idegen intézkedés volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Speciel semmi hátrányán nem érzem, mindamellett, hogy el tudom fogadni, hogy valakinek ez problémát okoz.

De az a rapli, amit emiatt levágtak emberek, az kicsit sok. Nyilvánvaló, hogy abban vastagon benne van az ellenzék, a kormányellenesek és a vérig sértett csatorna hírszerkesztőinek a keze is.

BTW: dolgoztam a kereskedelemben, 5 évet húztam le pályakezdőként egy nagyobb üzletben üzletvezetőként, van némi rálátásom a "másik" oldalra is. Kurva szar hétvégén dolgozni és félbolondokat kiszolgálni. Nem beszélve a window shopper-ekről, akik soha semmit nem vesznek, de pl. családostul, kölkestül hordáznak az üzletekben, mert vasárnap nincs jobb szórakozásuk, időtöltésük.

Úgyhogy max. az élelmiszerboltok azok, amiket megadok.

Népi megfigyelés: amióta a Praktiker és társai nincsenek nyitva vasárnap, azóta kevesebb a kalapálás, flexelés, ütvefúrózás vasárnap \o/

--
trey @ gépház

+1

Falun nőttem fel, soha nem is volt vasárnaponként bolt. Pár évig (egyetem, város, stb.) volt, aztán Svájcban megint nincs. Meg kell tanulni tervezni, ennyi. Mondjuk itt amúgy is tilos vasárnaponként ütvefúrózni :-)

(mindemellett 50m-re a lakástól van egy mindennap nyitva levő üzlet, bár másfélszeres árakkal, de ha valami elfogy, akkor sincs éhezés - egyszer volt rá "szükségem")

"Mondjuk itt amúgy is tilos vasárnaponként ütvefúrózni :-)"

Ott a helyem. Annál aljább nincs, mint a amikor valaki vasárnap, ünnepnap a másikat ilyennel zavarja. A legalja az a paraszt volt, amelyik tavaly halottak napján állt neki falat vésni. Na, azt majdnem meglincselték.

--
trey @ gépház

Az éremnek két oldala van. Tilos a szelektív gyűjtőt (üveg) használni. Mert túl hangos. Porszívózni sem mernek sokan, a legtöbb ismerősöm lakásának fala papírvékony (nem tud otthon fitnessezni, 10 után nem lehet egy hangosat röhögni 5sör után), közös mosógép vasárnap nem használható, etc. etc. Én szerencsés helyen lakom, ezek egyike sem vonatkozik ránk. De hallottam olyat, ahol a WC lehúzása is (!) tilos késő éjjel.

Ez a "diktatúra" abban merül ki, hogy olyan szabályokat hoznak, amik által a közösség együttélése hosszú távon kényelmesebb. Néha kellemetlen? Igen. Gyakran? Nem. Ha kivételes esetben nem tartod be, megbasznak? Nem. Gy.k. ha hasmenésed lesz egyszer éjjel, nem hiszem, hogy rádhívják a rendőrt.
Az a "diktatúra" amit otthagytunk, az a világ legmagasabb adóitól kezdve a borítékos fizetésen keresztül a mindennapi élet ellehetetlenítésének politikai szintre emeléséig minden volt, csak nem az olyan szabályoknak az együttese, ami a közösséget szolgálta. Néha kellemetlen? Igen. Gyakran? Igen. Ha nem tartod be, megbasznak? Igen.

Hétköznapin fogalmazva: "kicsit" kevesebb itt a frusztrált nagypofájú fasz. Minden szomszéd kiegyensúlyozott, és aranyosan mosolyogva leáll társalogni velem, még akkor is ha a szembelevő ház erkélyéről kell schwizerdütschül károgni.

Mindent összevetve nyilván van egy csomó negatív(nak megélhető) dolog (aki tagadja, az hazudik/bizonygatja, hogy demárpedigittkolbászból), de egyelőre ez a gondolkodás közelebb áll hozzám.

hagyjuk már ezt, este ne zajongj, mert akkor már fáradt munka után, meg alszik a gyerek, hétvégén ne zajong, mert én akkor pihenek, napközben ne zajongj, mert felébred a srác, aki éjszakázik... nyilván az ember figyel, de azért ne már. Aki ennyire együtt akar lenni a madárcsicsergéssel, vegyen egy tanyát a semmi közepén... Meg hogy ne húzzam le a klotyót, azt.

nem keverem, tudom hogy lejebbi szálban volt. meg azt is tudom, hogy ezek mindenféle házirendben benne vannak, ettől még tarthatom ezek nagy részét elszállt faszságnak, mert a bagázs egy hülye része szombatvasárnap nem megy sehova, akkor a többinek is kötelező szombaton takarítani, mert ő vasárnap csendben akarja ordítattni a barátokköztöt sörböfgés közben és persze neki ez jár...? :) (Hozzáteszem, megy ez kertes házban is, ahol kurvára nincsen házirend, aztán a frissen kiköltözött okos jön jellemzően pampogni...)

Azért elég nagy különbség van a normális emberi tevékenységek okozta zaj, meg a vasárnapi falvésés közt.

"Hozzáteszem, megy ez kertes házban is, ahol kurvára nincsen házirend, aztán a frissen kiköltözött okos jön jellemzően pampogni..."

Lehet, hogy azért, mert nem a flex és a benzinfűnyíró üvöltését akarja hallgatni egész hétvégén? Vannak, akik sportot űznek ezekből. Ismerek olyat, aki szabályosan rosszul érzi magát, ha nem flexelhet minden héten. A rák tudja, hogy mi a szart darabol, de folyamatosan kell valami vasat darabolnia.

--
trey @ gépház

Imho a legtöbb ember nem úri passzióból vés falat vasárnap, hanem azért, mert muszáj. Ha épp ázik a fal, akkor azt hiszem, én sem fogom megvárni a hétfőt, mert téged zavar a vésés.

---

Bizonyára ilyen is van (én is láttam már ilyet), de azért nekem inkább az a tapasztalatom, hogy többen űznek abból sportot, hogy mindenki igazodjon hozzájuk... és mielőtt, nem, nem a sértettség beszél belőlem, szerintem életemben nem szóltak még ilyesmi miatt. Illetve de, egyszer volt, hogy szomszéd szólt szombat reggel, hogy lehetne, hogy ne most zajongjak, mert a kölök most aludt el egy egész éjszakás fülgyulladás miatti ordítás után, de ez imho nem számít ide. A fűnyíró nagy favorit egyébként, hogy az emberek vidéken mernek füvet vágni. Na, ilyenre emlékszem, a srác hétfő-szombat dolgozott, a hülye szomszédnak szombat este már nem volt jó, vasárnap semmikor nem volt jó, állandóan pampogott. Aztán mikor az xedik után a srác mondta, hogy oké, a nagyságos úrnak mikor felelne meg, ismerve a peremfeltételeket, a faszi azzal jött, hogy őt nem érdekli, hétvégén sose, vegyen ki szabadságot... aha persze.

Nyilvánvalóan nem a vészhelyzetről van szó. Abból sem szokott sértődés lenni, ha valaki bejelenti, hogy hétvégén munka van. Ennek is megvan a módja és rendje. Ilyenkor lehet hozzá igazodni.

De te is pontosan tudod, hogy nem erről van szó, csak kötözködsz.

--
trey @ gépház

Több hozzászólásodból lehet sejteni, hogy hasonló világnézetet vallunk, ezért a közvetlen politikai szálat kivenném a vitából. Engem kizárólag gyakorlati szempontból zavar ez a vasárnapi bolt bezárás. Úgy voltam vele, sok dolog rosszabb lett a rendszerváltást követően, de ha valami jobb lett, az éppen az volt, hogy ha kerékpárral hazafelé este 11-kor eszembe jut, hogy ó, b.ssza meg, nincs otthon kenyér, de egy árva hal konzerv sem, akkor beugrok, megveszem. Meg amit írtam, egészségügyi dolgozók képtelen munkarendje. Nagyon nem oké, ha végre lenne időnk egymásra, de kell vásárolni, mert különben koplalás lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Valószínűleg a „világnézet” kifejezés nem a legjobb ide. Ezen felül nem csak fekete és fehér van. Továbbá nem vegytisztán él az emberekben egy-egy nevesített eszmerendszer, hanem különfélékből más-más arányban igényel, gondol helyesnek dolgokat. Maradjunk annyiban, nem vagyok lelkes SZDSZ szavazó...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Kurva szar hétvégén dolgozni és félbolondokat kiszolgálni."

Erre mindig azt tudom mondani, hogy olyan munkát kell választani, hogy ne így kelljen dolgoznod, ha utálod. Valaki például szereti. Mondjuk nem én, de létező embertípus. :-)

"Népi megfigyelés: amióta a Praktiker és társai nincsenek nyitva vasárnap, azóta kevesebb a kalapálás, flexelés, ütvefúrózás vasárnap"

Jó a népnek, a felettünk lakó valahonnan szed anyagot és vasárnap reggel fél nyolckor azzal kezdi a napot, hogy fúr vagy kalapál. A legjobb, amikor egész hétvégén otthon vannak és hétfőn reggel munkába indulás előtt csinálja ugyanezt, persze ilyenkor fél hétkor, hiszen még be is kell érnie.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Egyiket sem utálom, de a kedvencem a vasárnap.

hét elején bírom, akkor még tart a lendület :) csütörtök mindig szopó nap volt már suliban is, mindig ilyenkor voltak a dupla magyar meg dupla töri egy kis kémáival meg 7. óra tesivel :D csütörtök az nekem mindig is szopó nap volt. pénteken meg ugye semmi újba nem fogunk bele, azt már ki lehet húzni.

Azokat a napokat utálom egy pillanatra, amikor hülye szavazások kerülnek a HUP-ra.

:)

A hétvége a legutálatosabb, ilyenkor vannak otthon a szomszédok.

> Sol omnibus lucet.

A kedd egy sunyi hétfő.

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Utalni csak azt szoktam, amin lehetne valtoztatni.

Egyformán mindet. (Vagy semelyiket)
Nekem a vasárnap a hétfő, de az egészen más,
mert akkor legalább hangszer közelben vagyok. :)

[×] Péntek.

Ez mindig az a nap, amikor gyorsangyorsan meg kéne még ezt meg azt csinálni, hogy még a héten amúgy kész legyen, és meg tudja nézni az ügyfél...

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Egyiket sem.
A rádióban is marhára idegesít, amikor az összes hülye műsorvezető arról beszél, hogy jaj, már megint hétfő, jaj, már megint dolgozni kell, kitartás, jajj-jajj, csak éljétek túl. Szerdán délután meg már arról megy a duma, hogy na emberek, holnap már csütörtök, aztán péntek, és itt a hétvége. Ezt már fél lábon is kibírjátok! Meg egyéb nagyon elmés okosság...
Milyen hozzáállás ez? Hogy lehet így "ösztönözni" az embereket? Hogy lehet így élni egy életet? Hogy lehet így dolgozni? Én biztos nem akarnék olyan alkalmazottat, akinek ez a hozzáállása! Csak túlél... El teng-leng, a célja valahogy kihúzni egy újabb hetet, aztán belesz*rni az egészbe. Ezek nagyrészt megkeseredett, begyöpösödött emberek. Miért ne szerethetné az ember a munkáját, amit csinál, a pörgést, a kihívást, az új feladatokat? Sajnos ezért is tart ott az ország, ahol tart, mert az emberek többsége csak túlél, azt sulykolják beléjük, hogy a munka rossz, teher, utálatos, csak legyél túl rajta valahogy! Undorító.
--
The Community ENTerprise Operating System

Jobban belegondolva: A szerdát!
Akkor délelőtt 11-ig karbantartás van a WoW servereken! :(

Csak nekem jutott eszembe a "..." helyére egy magyarországi bizonyos rassz, aki utál dolgozni lop csal elősködik? :)

Amikor labnap van :) Najonem, az az egyik kedvenc :P

133 HUP-os ma nem boldog.

--
trey @ gépház

Összefolynak, nem gyűlölöm egyiket sem.

a keddet. az a legszarabb hétfő.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Egyéb leírom, vagy csak az eredmény érdekel.
Azt a pillanatot utálom a legjobban, amikor vasárnap 23:59-ről 00:00-ra ugrik az órám.
Szerencsére nem sokszor veszem észre, mert általában alszom. Így végül is boldog vagyok. :D

---
Útirány.hu

Mióta gyerekem van, azóta egyik napot sem utálom. Bár előtte sem volt igazán jellemző.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Tanuljatok meg elvezni az eletet... ;-)

Hetfotol pentekig a hobbimmal foglalkozom a munkahelyen, szombat-vasarnap turazni megyek, amit szinten nagyon elvezek. Miert utalnam barmelyik napot is?

Hmm, talán nem is a vasárnapot, hanem a kialvatlanságot útálom a legjobban.

nekem minden nap péntek :))) Legalább is igyekszem úgy megélni... ÉS azt tapasztalom, hogy könnyebb