Formális beszélgetés, előadás, megbeszélés közben ..... gesztikulálok kezeimmel.

Címkék

hevesen (önkéntelenül)
3% (11 szavazat)
hevesen (felvett, tanult viselkedési forma)
1% (4 szavazat)
közepes intenzitással (önkéntelenül)
28% (101 szavazat)
közepes intenzitással (felvett, tanult viselkedési forma)
8% (30 szavazat)
enyhén, alig észrevehetően (önkéntelenül)
22% (77 szavazat)
enyhén, alig észrevehetően (felvett, tanult viselkedési forma)
6% (22 szavazat)
egyáltalán nem
8% (30 szavazat)
hogy mit csinálok?
6% (23 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (6 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
15% (52 szavazat)
Összes szavazat: 356

Hozzászólások

Csak amennyi szukseges a prezentaciohoz. Pl lezer pointer helyett sokkal jobb kezzel odamutatni. Ha messze van, inkabb viszek diovero botot, mint a lezerrel mutogassak.

Egyebkent egyaltalan nem mutogatok, izlestelennek tartom.

De ismerek olyat, aki korul el kell tenni a vizespoharat, mert beszed kozben leverne :)

Formális beszélgetés: (X) enyhén, tudatosan

előadás: (X) közepesen/nagyon, előre begyakorolva kétszázszor minden mozdulatot (tfh nem iskolai előadásról van szó, hanem egy conference talkról, pitchről, üzleti prezentációról, vagy hasonló)

megbeszélés közben: (X) enyhén/közepesen, ahogy jön

Nem, mert bevallom, számomra sokszor zavaró, ha valaki hadonászik, sokszor pedig szórakoztató.

Zavaró, ha valami fontosat akar mondani, de annyira hadonászik, hogy az ember már a végén önkéntelenül is a kezére koncentrál, nem arra, hogy mit akar mondani.

Szórakoztató akkor, amikor egy dögunalmas meeting-en, konferencián valaki beszél szépen, hosszasan a semmiről és az embert majd' megeszi a rosseb az unalomtól, de az előadó kezét figyelve el lehet ütni az idő addig, amíg be nem fejezi.

Van olyan, amikor valakiről lerí, hogy csak azért csinálja, mert látta (wannabe topmanager) és neki is kell ezt, hogy komolyan vegyék.

Illetve van, akin látszik, hogy önkéntelenül, ráadásul nem zavaróan csinálja. Ezzel a kategóriával nincs semmi bajom.

--
trey @ gépház

Ahogy belelendülök, egyre jobban. És még a hangerőm is egyre nagyobb. Kollégák messziről hallják, ha órát tartok :-)

Kene egy olyan opcio is hogy "szamomra alig eszrevehetoen, de masok szerint intenziv".

Attól függ hány embernek beszélek, minél kevesebb annál kevésbé.

Társaságtól és témától függ.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Gesztikulálni közepes intenzitással szoktam (részben ösztönös, részben tanult), de tudatosan kellett magam leszoktatni a szaladgálásról. Kezdő oktató koromban hajlamos voltam magyarázat közben ide-oda rohangálni a tábla előtt.

Kaptam is az egyik végzős évfolyamtól (akkor még nem volt kreditrendszer, így az évfolyam szónak volt értelme) egy díszes emléklapot "A fizika olyan mint egy teniszmeccs" felirattal. Megkérdeztem az átadótól, miért is ez a felirat, és elmagyarázta, hogy megpróbáltak visszaemlékezni minden tanárra, és valami régi emléknyomot rögzíteni az emléklapra. A fizikáról az rémlett fel bennük 2 év távlatából, hogy egy meredek padsorban ültek és szemmel-fejjel követtek engem, ahogy labdaként rohangászok jobbra-balra. Ezért a felirat. :-)

Na, innentől kezdve tudatosan kellett magamat a túl sok helyváltoztatásról leszoktatnom. Több évig tartott a leszokás, de néha még előjön.

+kategoria: "Te vagy Stan S. Stanman"

Előadás közben kell magyarázz, akkor persze nem elég ha kiállsz a tömeg elé és mint a cövek nem mozdulsz, nem mozogsz, hanem csak a szád jár. Kb 3 perc alatt alszik el az ember s a mondanivaló nem megy át ( állami szektorban szarni bele, de ha a saját termékedet promózod, akkor mégis oda kell figyelni: Pl lásd a nagy Apple, google bemutatókat)
Ha beszélgetsz, nem mindegy, hogy kivel beszélgetsz, no meg miről.
Megbeszélés megint más tészta. Sem a téma, sem a napszak nem mindegy.

Egyéb leírom.

Gőzöm sincs. Nem figyelem magam ilyenkor. Viszont még senki sem szólt, hogy túlzottan hadonásznék. Viszont az ellenkezőjéről sem kaptam még visszajelzést. Szóval tényleg nem tudom.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Attól függ.
Általában közepesen, vagy alig.
Van pár tanult gesztusom, azokat konzekvensen, már-már tikkelésszerűen.
Ha valakit nagyon meg akarok győzni, és úgy érzem, hogy nagyon félreérti, akkor egész hevesen. (… telefonálás közben is.)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

csak ha ideges vagyok leng ki a kezem :) Ám az fáj ;)

Ösztönösen is és akarattal is enyhén. Annyira használom ezt amennyire úgy érzem, hogy az adott helyzet megkívánja és nem zavaró, hanem inkább segítő jellegű, vagy megnyugtató, bizalomkeltő stb.
Gondolom egy pszichológus tudna erről többet mondani, talán még könyvet is tudna írni a témáról, ha még nem lenne... :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

1., előadást nem tartok, megbeszélésre nem járok, mert minimálbért keresek
2., beszélgetni szoktam ilyen-olyan jellegű hivatalos szinten
3., nem tudom, hogy mérvadó-e ez a tény bármilyen tekintetben, de az intelligencia-hányadosom teljesen átlagos (100-105)

- a miért?-nél tudom, hogy széttárom a kezeimet, és/vagy a karomat
- nagy kézlengető nem vagyok, de azért egy kis intenzitású kézmozgásom van
- ami még érdekes, hogy kézmozgásom jellemzően a "komoly" dolgoknál van, ha humoros akarok lenni akkor általában az arcommal és a hangommal segítek rá. Persze bizonyos vicceknél, mikor egy értetlen szituáció utolsó mondatából következik a poén, akkor kéztárás történik, és/vagy a helyzetnek megfelelő testhelyzet felvétele valósul meg.

A feleségem intelligencia-hányadosa 138-140 körül mozog. Ő reál beállítottságú, szervezni és rendszerezni szerető teremtés. Nála már sokkal érdekesebb ez a kezes kérdés.

Ha átlagos, nem életeket követelő fontosságú, és humoros helyzetről beszél, akkor a jobb kezével lenget. Régen szóltam, hogy ez nem tetszik nekem, de mivel ez bántotta Őt, többet már nem teszem szóvá. (Apósom ennél is jobban lenget. Állandóan keveri a lekvárnak való szilvát a jobb kezével. Bármiről is legyen szó. Parlagfű, Gyurcsány, kukorica, Ő darál továbbra is egy sebességgel a kezével.)

Viszont, ha éjjel kettőkor, sok ébren töltött óra után, kimerülve de kétfelé koncentrálva dolgozik, és megzavarom egy kérdéssel, mint tegnap pl.: "mi véleménye arról, hogy az 1900-as évekig lovas faj voltunk, kerékkel és sarlóval, viszont 100 év alatt bámulatos és hihetetlen technológiaia fejlődés történt a Földön. Válaszában térjen ki különösen a vallási összeesküvés-elméletekre." Na ezt megválaszolja zsigerből, és semmit sem lenget mellé.

A kérdésed tényleg érdekes.

Eddie Izzard transzszekszuális humoristának a Youtube-on is fellelhető Dress to kill című előadása során is előjött ez a lengetés dolog. Ő azt mondta, hogy az emebreknek 70%-ban a kinézet, 20%-ban a hangzás (=lengetni, lengetni, lengetni) és csak 10%-ban az elmondott szó a fontos... A politikusok ezt nyilván pontosan tudják.

http://youtu.be/H8ItGMtTCuY?t=52m53s

Egy másik humorista, George Carlin azt mondta a Life is worth Losing (?) című előadásában, hogy félcivilizált állatok vagyunk autamata fegyverekkel és baseball sapkákkal. Bár azt nem a gesztikulálásra értette, hanem úgy általában.