Hatékony bemeneti eszköznek tartod az egeret?

Címkék

Igen.
82% (444 szavazat)
Nem.
12% (66 szavazat)
Nem tudom, sose próbáltam.
5% (29 szavazat)
Összes szavazat: 539

Hozzászólások

Nem touchpad, nem trackball, nem egyéb, csakazegér.

A xiki-s hírrel kapcsolatban jutott eszembe ez az általános kérdés, felidézve azt is, hogy a microsoft a win8 bemutatásával mennyire háttérbe akarta szorítani.

erosen fugg a feladattol
bizonyos taskokra nagyon hatekony, masokra egyaltalan nem
en MacBookon inkabb a touchpadet hasznalom, sokkal jobban hasznalhatobb, sokretubb, de pl. FPS-re ott is inkabb bedugok egy egeret

Attól függ.

- desktopnál hatékony
- laptopnál, ha az legalább egy Macbook szintű touchpaddel rendelkezik, szinte felesleges
- tablet - pff...

vagy:

- irodai munkára oké
- FPS játékokhoz a legjobb

Mondjuk a munkahelyi környezetek kisebb ergonómiai átrendezése után ki is lenne hagyható, illetve helyettesíthető lenne touchscreennel. Döntött, tehát nem függőleges monitorok, közelebb és lejjebb hozva már elég kényelmes lehet tapicskolásra. Hosszútávon lehet, hogy egészségesebb testtartást tenne lehetővé, mint a mostani elrendezés.

Nagyjából bármire, amire nem a billentyűzet a legjobb. Nem kell ide-oda rakosgatni, mert nem férek el vele, pl. mert több monitor van és ezért nagyon széles a desktop. Egyéként ez is csak olyan, mint bármi más eszköz az életben, az egyik ember szereti, a másiknak közömbös, a harmadik utálja, a negyedik pedig nem is ismeri. Az első (Compaq) subnotebook-omom volt trackpoint, az ismertette és szerettette meg velem. A mostanit is azért (is) választottam, mert van rajta. Csak felrakom a hasamra (az ágyon fekve), és elbogarászok a klaviatúrán a billentyűkkel és a trackpointtal, nem kell semerre elnyúlkálnom stb.

Bal kéz toll, jobb kéz egér, újabban. Még jó, hogy így jött ki, mindent jobb kézzel nehezebb lenne.

Alapvetoen igen, de azert nagyban fugg a feladattol.

A legtobb ismerosomnel nagyobb aranyban hasznalom a billentyuzetet (itt nem a programozasra, szogvegszerkesztesre gondolva) grafikus desktop-on is.

A tobbi hozzasolast nezve, kicsit olyan erzesem volt, hogy esetleg mas ilyen jellegu beviteli eszkozhoz hasonlitva (touchpad, touchscreen, hanyatteger, stb.) - nos annyira megszoktam, hogy azokkal osszehasonlitva is az eger gyoz nalam.

/sza2

Szerintem, beviteli. Ez mindegy, de a többi nézőpont és feladat kérdése.

Célkeresztet rávezetni a játszótársra, igen.

Bevinni egy szöveget képernyő billentyűzettel, nem.

Igen, hatékony, de nem mindegy milyen.
Amíg nem görgős, két gombos egerem volt, addig alig használtam.
Számít az is, hogy ne görcsöljön, vagy gémberedjen meg rajta a kezem. Az meg végképp, hogy ne lógjanak ki belőle idegesítő „madzagok”.
Most épp Logitech M705 az elsődleges. Szinte mindenhol működik, kényelmes is, igaz nagyon hülye helyen van az infralézer szenzor (jobb felső sarok), ezért karfán figyelni kell rá és szokni kellett, hogy más ívben működik. Görgője is kapcsolható szabadonfutósra.
Ez most hatékony, de volt nem mind az. Touchpad, touchscreen nekem sosem volt hatékony. Kicsit segített rajtuk a görgető sáv/funkció, meg a több ujjas gesture-ök, de hatékonynak sosem mondanám ezeket, max használhatónak.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Az a baj az egérrel, hogy nem sokat fejlődött azóta, hogy elkezdték alkalmazni.
És a MS, mint monopol sem jelentett be új egér szabványt extra gombokkal, amik kellhetnek az oprendszer irányításához.
Megnéztem az egeredet, jó jó, de azért nem mondanám rá, hogy hatékonyabb lenne, mint pl egy macbook touchpadja.

Koncepcionálisan az egér elavult és nem hatékony szerintem.

Hali! A kés meg a villa sem fejlődött sokat az utóbbi párezer évben :)

Szerintem a számítógép használat és a GUI átalakulása igényelné a másfajta beviteli eszközöket. Amíg a jelenlegi GUI-kat használjuk - szóval ablakok vannak meg címsorok meg ilyenek, meg fájlokat húzogatunk és drag & drop van, addig nem nagyon lesz igény másra. Jó, ha designer az ember akkor használjon stylust, de a többi 99% felhasználónak kiváló az egér. Én azt hiányolom az ilyen felvetésekből, hogy nincs leírva: _Milyen problémát is próbálunk most megoldani?_ Mert lehet hasraütésre azt mondani, hogy hoppá, ez már régen itt van, akkor elavult. De én inkább arra lennék kíváncsi, hogy mi az a probléma, ami miatt már nem érdemes az elavult egeret használni.

+1 Szerintem is a célnak kell meghatároznia az eszközt és nem fordítva. Amióta marketinges döntések alapján történik a fejlesztés, azóta neveznek hatékony és jól működő eszközöket "elavultnak".

Még a 3.1-es Windows idején kezdtem használni PC-ket, ezért inkább billentyűzet párti vagyok. Bár vannak olyan helyzetek, amikor gyorsabb és/vagy egyszerűbb az egér/touchpad. Az érintőképernyőt inkább kényszermegoldásnak tartom (mobilon nincs jobb alternatíva, Blackberry sem az igazi), mert sokszor nem szükséges kattintanom, csak rávinnem az egeret és erre nem találtak még ki normális megoldást telefonon/tableten.

A közvetlen agy-gép kapcsolatot nem tartom jó ötletnek, mert így is túl sokat tudnak rólam (Google, Facebook, stb.) és nem árt néha offline lenni :D
______________________

Karay, a disznó...

hétvégén bringáztam a mezőn - hihetetlen, hogy mennyire el vannak szaporodva a mindenféle rágcsálók. Szóval a válasz: igen. Az egerek elég hatékonyan ugráltak a lukakba - egyet sem tapostam el.

Hatekonyabbnakmint egy touchscreent vagy egy touchpadet, de kevesbe hatekonynak, mint egy hardveres billentyuzetet.

feladatfüggő. van, amikor az egér, van amikor a kurzorvezérlő billentyűk a hatékonyabbak. a taccsmonitor meg a taccspad egy-két alkalmazást leszámítva idegölő kategória, főleg a telón, ahol 3 billentyűt is lefed az újjam.
-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

sokkal hatekonyabb lenne a kozvetlen agy-szamitogep kapcsolat de arra meg sajnos varni kell egy par evet

Remélem az sose valósul meg, már az is aggaszt hogy Hawkingnál megoldották valahogy.

Már azt is csak remélni tudom hogy nekem még "rendes" halálom lesz, nem pedig "felhasználják valamire az agyamat a 'testem halála után' 300 évig bezárva és összedrótozva valami üvegfal mögé".

Mondjuk az is izgalmas lehet: első 20 évben kínoznak meg fájdalomreceptorokat küldenek rád ha "nem dolgozol rendesen", a 21. évben elindul valami mozgalom ami miatt jön egy kísérlet, amiből kdierül hogy ha a kedvenc csokidat olvassák le és az azt érzékelő idegsejtjeidet mozgatják, 40%-kal hatékonyabb vagy mintha kínzással motiválnának, etc., és utána kényeztetik az idegrendszered hogy jól dolgozz nekik, de köszi, inkább akkor is kihagynám.

+1 és remélem nagyon gyorsan lesz kereskedelmi változat mert már nagyon unom a kb+bill kombót
- grafikai munkára trackball
- sima desktop munkára macbook pro bill+touchpad (amióta megismertem kínszenvedés minden más, kivéve azt hogy új layoutot kell tanulni vagy hekkelni)
- fps + olyan flash játékok amiknél a játékmenet erre van optimalizálva egér
- a touchscreen.. kényzsermegoldás kis eszközöknek...

>A paraplegic in an exoskeleton body suit operated through mind control has delivered the inaugural kick of the World Cup in an event seen as a medical breakthrough for paraplegic patients.

Paraplegic in robotic suit delivers first World Cup kick

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Igen, de sok helyzetben kényelmesebb és hasznosabb a hanyattegér.
A touchpad szörnyen lassú, így csak akkor használom ha nincs más, vagy épp lusta vagyok kivenni a táskából a másik eszközt.

ez konkretan a HUP FAQ 'tortenelem' oldalan szerepel ;) http://hup.hu/node/21864

"Abban biztos vagyok, hogy én sosem akartam Unix portált csinálni."
vs
"Trey magát geek-nek tartja. Körülbelül 9 éve foglalkozik Linux/UNIX/Unix-szerű rendszerekkel. Egyszer felmerült benne, hogy létre kellene hozni egy olyan magyar nyelvű oldalt, amely a UNIX/Unix-szerű operációs rendszerekkel foglalkozik. Így született meg a HUP elődje, majd később maga a HUP."

(szinten a HUP FAQ-bol)

Akkor a FAQ pontosításra szorul. Arról volt szó, hogy ez az oldal Hungarian Unix Portal most, és van-e helye itt Windows témának. Nem az. Nem én neveztem el így. Sosem akartam kizárólag UNIX portált csinálni.

Hogy mennyire nem akartam kizárólag UNIX portált csinálni, azt jól jelzi, hogy már az első napoktól kezdve vannak az oldalon

- Windows
- Játék
- Amiga

stb. hírek.

Tehát: bármi is áll a FAQ-ban, az oldal nem UNIX portál. Sosem akart kizárólagosan az lenni. Ha az is volt (bár sosem volt), már nem az. A neve HUP, történelmi okokból lehet Hungarian Unix Portal-nak hívni, de sokkal jobb ha csak "HUP"-nak nevezzük.

Aki emlékszik még rá, az oldal első neve debian.szintezis.hu volt. Amikor az FSN-hez került, portal.fsn.hu lett.

A HUP név később került rá. Nekem mindegy volt, mert rövid, aki bele akarta képzelni a "UNIX Portal"-t, az is boldog volt.

Erről ennyit :)

--
trey @ gépház

Ha a hatékonyság alatt azt értjük, hogy adott idő alatt mennyi (értelmes célra használható) információt lehet vele "bemenetelni", szerintem nem hatékony: pl. az "OK" gomb megnyomása: rámégy az egérrel, majd kattintás. Ebből a "hasznos" tevékenység a kattintás tizedmásodperce, a pozicionálás ideje meg a haszontalan - ebben az esetben legalábbis.
Nyilván drag&drop alkalmazások (és fps játékok :) ) esetén az egér mozgatása is hasznos, de szerintem hétköznapi ember inkább kattintógép, mint drag&drop.
Azaz lényegében: feladattól függ.

Nem kedvelem az egeret (borzalmas a koordinacios keszsegem), billentyuzettel sokszor messze hatekonyabb vagyok. Felteve, hogy amit epp hasznalok, az fel van erre keszitve. A legtobb webes alkalmazas, es weboldal nincs, igy azokat billentyuzetrol navigalni nem epp a legegyszerubb.

Szerencsere idom nagyjat Emacs-ban toltom, az pedig boldogan megvan eger nelkul is :)

--
|8]

Vannak mostanában ezek az újfajta programozók, akik egérrel tudnak programozni, nekik hatékony eszköz lehet, de amúgy a billentyűzet, pláne ha szereted a shortcut-okat, emberközelibb dolognak tűnik.

3d modellezésnél egér... volt spacenavigator, de szinte nem is használtam...
toll csak néhanapján, ha olyan dolgot csinálok...
Blendernél keveset kell egerészni, inkább a bill. kombók dominálnak s így hatékony.. a többi kereskedelmi cuccnál viszont kilometereket kell beletekerni az egérbe ráadásul pontosan (vannak hotkeyek de az egér dominál). Ez engem rendkívüli módon idegesít... agy vezérlést akarok most!!! :D

Nem vagyok nagy rajongója, de a képernyő mindenféle pontjaira rámutogatni ez a leghatékonyabb eszköz. Parancssori felhasználása viszont erősen korlátozott, körülbelül a copy-paste-re. Minden másra ott van százegynéhány billentyű, élükön a tabbal, ami egy szép csokor szabállyal kellően hatékony tud lenni. Szerencsére a xikiben sem kötelező az egeret használni, egyszer ki is fogom próbálni.

Munkára egyáltalán nem alkalmas (kivéve grafika és fps).
Gondolj csak bele, míg a billentyűzeten több száz input lehetőséged van a billentyűkombinációkkal együtt, ami random access, addig az egérrel inkrementálisan huzakodsz egy síkon. A finom pozicionálás veszi el a legtöbb időt, és ugyanez merít ki a legjobban idegileg. Míg a billentyűzeten sokkal gyorsabban, könnyedén, idegi fáradás nélkül tudsz dolgozni.
Ezért van az, hogy a vim a legjobb IDE és a command line a leggyorsabb user interface. Minden más csak önszopatás. Aki ezt nem így gondolja, azt egy hónapra rákényszeríteném, és a hónap leteltével megkérdezném a véleményét újra. Kíváncsi vagyok, mekkora lenne a ,,megvilágosodási'' arány.

Ezért van az, hogy a vim a legjobb IDE és a command line a leggyorsabb user interface.

Azért lássuk be, mindkettő nagyon körülmény-függő. Az IDE-s részt most hagyjuk, pár ezerszer már ki lett vesézve, hogy bár lehet megtaknyolni a vim-et/emacs-ot/..., azért mérethatár felett messze nem olyan hatékony, mint egy tényleg IDE-nek szánt program, csak a CLI=leggyorsabb interfész. Csak egy példa: három nyers videóból 6 adott részletet vágj össze egy videóba, szép átmenetekkel mind video mind audió részen. Fel lehet rá paraméterezni az ffmpeg-et, még ha előre tudod is, hogy HOGYAN kell felparaméterezni ehhez az ffmpeg-et és nem kell man-t olvasnod (<- ezesetben respect), akkor is több idő, amíg bepötyögöd, minthogy mondjuk kdenlive-ben bedobálod a három videót, kivágod a kellő részeket és összeállítod.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én az ujjlenyomat-olvasót szeretem, mert folyton egérrel megrajzolni az ujjlenyomatomat pontatlan, és nagyon nem hatékony :-/
Feladatja válogatja.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd