Egy új projektben használnál PaaS megoldást, vagy saját magad raknád össze az infrastruktúrát egy IaaS megoldás felett?

Címkék

PaaS
10% (18 szavazat)
Keverném a kettőt, van, amit a PaaS-ra bíznek, van, amit IaaS felett raknék hozzá
25% (48 szavazat)
Sosem hasznalnék PaaS-t, majd felépítem én magamnak ami kell IaaS felett
8% (16 szavazat)
Hagyjál mar ezekkel a felhős izékkel, a colocation a király
20% (38 szavazat)
Nem tudom mik ezek, de szoftverfejlesztéssel foglalkozom
37% (69 szavazat)
Összes szavazat: 189

Hozzászólások

[x] Hol, mikor mi a célravezetőbb. Beleértve a saját vasat is.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mostani eszemmel IaaS felett raknam ossze, de meggyozheto vagyok. Az egyeb opciot viszont nem talatam ehhez. :)

Egy uj __milyen__ projektben?

Azert eleg ertelmetlen a kerdesfelvetes ebben a formaban, nem?!

--
Python, mert csak

Esélyes, hogy PaaS-t használnék.

Bizonyos szemszögből nézve az IT feladata mindig is az volt, hogy a készen kapott komponenseket összekötve új, valamilyen szempontból többet nyújtó komponenseket építsen. Eléggé régen ez úgy működött, hogy összekötöttél dróttal háromlábú bizgeréket, aztán volt olyan fázis, amikor kernelt fordítottál az adott gépre, ma meg az az igazán menő, hogy felhőből elérhető szolgáltatásokat kötögetsz össze konfigurálással és scripteléssel.

Ha így nézed, a PaaS jobb, mint az IaaS, mert nem kell foglalkoznod a platformmal, kevesebb vele a munkád.

Cserébe nem véletlenül mondják, hogy az IT következő nagy kihívása a "bizalom" problémakörének megoldása lesz. Amikor drótoztál vagy kernelt forgattál, akkor sokkal inkább megvolt az az érzésed, hogy senki nem akar neked rosszat, illetve ha mégis, akkor azt észreveszed, kontrollod van a dolgok felett. Ez manapság nincs meg, nem látsz bele a felhőkbe, nem is láthatsz beléjük, így marad a bizalom.

A bizalom alapja lehet egyébként, hogy általában igaz, hogy az összes értéked, amit rábízol egy szolgáltatóra nem ér annyit, mint amennyi kárt tudsz okozni a szolgáltatónak, ha netán ellopja/károsítja az adataidat. Így nem éri meg neki a dolog, jobban megéri a korrekt szolgáltatást nyújtani.

Kicsi szolgáltatókra ez nem igaz, nem is tudnak jól bizalmat építeni és nagyjából ezért várhatóan ki is fognak halni hosszabb távon.

Megfontolnám a PaaS-t, de csak olyan szolgáltatók közül válogatnék, amik olyan infrastruktúrát adnak, amit adott esetben magamtól is össze tudok rakni IaaS-on. Példa: GAE semmiképp, CloudBees esélyes.

Szóval nem tudok mire szavazni :)

Igazándiból BaaS rendszerben gondolkodnék, mert abban igazán jól lehetne ötvözni a SaaS, PaaS, SaaS, LaaS, IPaaS, DaaS, ITaaS, MaaS, RaaS, CaaS megoldásokat, minimális rendszerigénnyel. Esetleg GaaS start-up-ot indítanék.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szia,
Bocsi, ez kötekedésnek hangzik leginkább, de....
Kérdés, mennyit ad neked az adott IaaS ( Pl. nem mindegy, hogy csak vm farmot építhetsz rá ,vagy adnak valami SAN megoldást is pl...). Mellékesen, ha IaaS-al neked kell kiépíteni az infrastruktúrát, szerintem, az nem IaaS , de lehet, nem ismerem elég mélyen a modern 4 betűket...
PaaS-nél is ez a kérdés: Meddig tart a platform? Ismerek olyan helyet, ahol az OS-ig bezárólag, máshol még a fejlesztési eszközig is megkötik ( és, szerintem ez nem SaaS, csak, hogy 4 betűzzek :D ).
Igazából, szolgáltató és projekt ismerete nélkül ez elég kevés infó dönteni, ezért is szavaztam a "Nem tudom mik ezek, de szoftverfejlesztéssel foglalkozom" opcióra...
( Vagy esetleg jelen esetben csak és kizárólag a nagy "Cloud" szolgáltatók által biztosított termékcsomagok és az őket jellemző buzzwordok játszanak? Mert, akkor gondolom a platform MS Azure, ami személy szerint engem annyira nem vonz.
Jobban szeretem amikor a céges belső infra és az azt üzemeltetők is lehetővé teszi ezen szinteket. Már láttam rá példát, méghozzá szerintem nagyon jót :) )
Üdv,
LuiseX