Fizetnél-e egy Linuxon futó integrált naptár és feladatkezelővel (caldav) rendelkező működő mailkliensért?

Igen, jelenleg mást használok (Thunderbird, Evolution, KMail), de elégedetlen vagyok vele.
9% (44 szavazat)
Igen, jelenleg nem használok ilyet, de igényelném.
6% (28 szavazat)
Nem, mert elégedett vagyok a jelenlegivel.
35% (169 szavazat)
Nem, mert nem használok ilyet.
36% (172 szavazat)
Nem, mert nem érdekel/nem használok Linuxot/nem használok email alkalmazást/nem levelezek.
14% (68 szavazat)
Összes szavazat: 481

Hozzászólások

Egyáltalán nem használok naptárt és feladatkezelőt sem. Számtalanszor tettem kísérletet a használatára, de az első néhány bejegyzés után minden egyes alkalommal az lett a vége, hogy lusta voltam beleírni, így pedig értelmét veszítettem.

Úgyhogy maradok a bevált dolognál. Megjegyzem, hogy mit kell csinálni.

--
trey @ gépház

A naptarnak onnantol kezd igazan ertelme lenni, hogy vannak megosztott naptarak, amiket tobb ember lat (vagy tobb is szerkeszt).

De en "egyszemelyes" naptarat is hasznalok (talan mert nekem a "megjegyzes" sosem valt be :) ). Foleg miota a telefon a "main screenre" ki tudja irnia kovetkezo nehany esemenyt. (Ezt mar a felokos Nokiak is tudtak.)

Ki és hol írta azt, hogy bárki a Te személyes naptáradba ír? Segítek: senki sehol nem írt ilyet.
Megosztott naptárba ír(hat)nak, amit T is lát(hat)sz, ha akarsz.
Arról nem is beszélve, hogy annyi naptárat csinálsz, és akár egyesével annyi emberrel osztod meg, amennyivel akarod - és ez fordítva is működik.
Teljesen más a személyes naptár, és más a megosztott naptár. Erre írtam, hogy fogalomzavar.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Elbeszéltek egymás mellett. Te megosztott naptárakra gondolsz, trey pedig valószínűleg a személyesre (= munkahelyi, de a "sajátod")

Az Outlook és a Notes is azt a megoldást favorizálja, hogy a meetingeket a személyes naptáradba vési be, ha elfogadod a felkérést. (Ha nem, akkor nyilván nem) Meeting szervezésénél pedig ebből a saját naptárból olvassa ki a szabadidős adatokat a rendszer. (Tehát nincs is szükség közösen szerkeszthető naptárra.)

Meeting esetén abba a naptárba pakolja a bejegyzést, amelyikbe mondom neki (többet is rendelhetek ugyanahhoz az email címhez, és akkor rákérdez) - legalábbis a lightning. És ha akarom, akkor az egy osztott naptár, nem feltétlenül személyes. És a személyes naptárat is meg lehet osztani - ha akarja az ember. Úgyhogy mikor melyik naptár van használatban, melyik hogyan írható/olvasható, az teljesen szubjektív. Sőt, privát naptárból is lehet több, külön szervezve a szabadidős és munkával kapcsolatos teendőket.
Azt meg senki sem írta, hogy szükséges a közös naptár bármihez is, csak fel lett sorolva néhány opció.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ebben a subthreadben nem volt kikötés, hogy Exchange-ről nem lehet szó, csak elmondtam, hogy működik, és miért nem értitek egymást.

Meg mondjuk az is igaz, hogy a collab eszközök szerveroldali részéről elég hiányos ismereteim vannak, de valami szerver mindenképpen kell akkor is, ha Thunderbirddel naptárazol. Gondolom. Nem hinném, hogy van értelmes, működő p2p naptárcucc.

Ez magánra vonatkozik. Mármint, hogy nem használok naptárt. Issure-ra használunk ticketing rendszert és azt írom is rendesen. BTW: pont a napokban néztem benne egy statisztikát és eszembe jutott, hogy kéne egy olyan szavazás, hogy a "Múlt évben hány hibajegyet zártál le?"

--
trey @ gépház

Én egyszerűen nem akarom elhinni, hogy az openszósz közösség még képtelen volt megtojni egy olyan klienst, ami képes az outlook szentháromságra:

- (megosztott) levelezés (ez megy IMAP felett)
- (megosztott) naptárak (borzasztó fapadosan megy CalDAV felett)
- (megosztott) címjegyzék (ez nem megy. LDAP feature általában csak read-only van)

Mindezt lehetőleg olyan szinten integrálva, hogy beállítok 1 darab accountot, és minden megy. Mert jelenleg Thunderbird alatt IMAP van, read-only LDAP címtárral, és naptárral, ez 4 különböző helyen kér hitelesítést:

- IMAP csatlakozásnál (postafiók elérése)
- SMTP csatlakozásnál (levél küldése)
- Levél címzettek megadásánál (LDAP címjegyzékhez)
- Naptár elérésénél (naptáranként HTTP/DAV)

Mondjuk egy _működő_ Kerberos alapú sessionkezelő nem volna hátrány.

Ráadásul, a legpotensebb keresztplatformos szoftver (Thunderbird) a fejlesztői szerint nekik már "nem fontos", ők a böngészőre (Firefox) és a mobiloprendszerre (Firefox OS) koncentrálnak, az egyszeri júzer szerintük használjon $RANDOM szolgáltató webmailjét.

A Kontact tud már több gugli naptárat kezelni? Már úgy értem, hogy egy account alatt van pl 2 naptáram (personal, work) plusz még van egy megosztott "családi" naptár, amibe pl a feleségem is tud felvinni eseményeket. Androidon ezt mind látom egy naptárban különböző színekkel, úgy emlékszem evolution alatt is ment(régen használtam). De a kontakt ezen bukott el mikor próbáltam (~1éve), mert valamiért csak egy naptárat látott.

Nem. Nekem teljesen egyértelmű volt (az evolution-ből kiindulva), hogy ha tud google naptárral szinkronizálni (ami benne volt a feature listában), akkor az azt jelenti, hogy tud, és nem azt, hogy félig tud. Kipróbáltam, nem ment rendesen, így inkább nem használtam.

De ahogy nézem, időközben megoldották.

Evolution + evolution-ews plugin. Tulajdonképpen nem vagyok szakértője az Exchange feature setnek, de tud
- levelezni
- céges címjegyzékben keresni
- naptáreseményeket kezelni

Eddig mindig minden működött, amire szükség volt.

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

Keresztplatform? A desktop felhasználók 90+ százaléka Windows előtt ül. Ha eljutsz odáig, hogy a legtöbb felhasználói szoftverét lecseréled keresztplatformosra, akkor egyszer majd - szinte észrevétlenül - kicserélheted alatta az oprendszert is. Ha puccsszerűen cserélsz mindent, abból táplálkoznak a sikertelen áttérési statisztikák.

Milyen szerver kell ehhez? Exchange?

Komplett megoldás kellene...

Szar lenne az életed, ha mobilon is csak egy böngésződ lenne, és se külön activesync, se imap, se naptár, se címjegyzék, semmi más.
Az alkalmazások manapság nem feltétlenül futnak böngészőben, de azt aláírom, hogy zömében szerver-kliens alapúak.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

> Az alkalmazások manapság nem feltétlenül futnak böngészőben

Igen, így van, nem böngészőben futnak. De az nem azt jelenti, hogy nem web technológiákra épülnek. A Firefox OS (valamint a néhai Firefox Prism) pont erről szól. De iOS-on és Androidon is létezik. Mi a fenének készítenél minden platformra külön appot, ha egyszer van egy szabványos, platform független környezet is?

Szóval nem kell se IMAP, se ActiveSync, se LDAP, se semmi más speciális protokoll kliens oldalon. De még csak Android Java API, iOS Objective C könyvtárak, WP .Net, Sailfish/UbuntuPhone Qt cuccok sem. Ez mind mára a múlt.

(A webappok minőségi céljai közt szerepel, hogy net akadozás vagy kimaradás esetén is a hagyományos appokhoz mérhető felhasználói élményt nyújtsanak. Tehát egy Chromebook nem akadozhat net nélkül <provocation>ahogy a LibreOffice - egy archaikus irodai programcsomag - sem tette a maga idejében</provocation>.)

> ha egyszer van egy szabványos, platform független környezet is?

És ez lenne a web?

A "szabványos" HTML/JS szarul jelenik meg olyan böngészőkben, amik elvileg támogatják az adott szabványt.
A weblapok többsége használhatatlan mobilon.
Egy mezei webalkalmazás padlóra küld egy közepesen erős gépen bármilyen böngészőt.
"-moz-", "-webkit-" és társai.
A webalkalmazások "vékonykliensei" akkora számítási kapacitással rendelkeznek, mint az (amúgy egész új és jó) laptopom.

Most hogy van ez? Lehet, hogy a piac nem errefelé halad (sajnos), és én vagyok maradi, de sokkal kevesebb szopás volt eddig kb. bármilyen vastagklienssel (értsd: letöltött bináris), mint a csillogó villogó böngészős SaaS szarokkal.

Jogos, jogos, jogos, de azért nézzük végig.

> A "szabványos" HTML/JS szarul jelenik meg olyan böngészőkben, amik elvileg támogatják az adott szabványt.

Ilyenkor ír az ember böngésző detektáló kódokat. Vagy inkább olyan frameworköket használ, amik tele vannak ilyesmivel. A jQuery annyira elterjedt, hogy nem hinném, hogy egy böngésző készítő ne próbálna meg minél jobban együttműködni vele.

> A weblapok többsége használhatatlan mobilon.

Én 10 éve Opera Minivel egy pöttöm képernyőjű Nokia 6230-cal jól elnetezgettem. Azóta hatalmasak lettek a képernyők (és a telefonok is). Ráadásul elég sok oldal (más néven alkalmazás) rendelkezik mobilra optimalizált változattal. Ami meg nem, azt nyilván nem is szeretnék, hogy nézzem.

> Egy mezei webalkalmazás padlóra küld egy közepesen erős gépen bármilyen böngészőt.

Ez önmagában nem igaz. A Google Doc nem apró, mégis működik. A full-HD YouTube videók száguldanak. Inkább arról van szó, hogy vagy a webapp pocsék, vagy az általa berángatott reklám.

> "-moz-", "-webkit-" és társai.

Ezek általában kísérleti cuccok szabványosítás előtt. Esetleg kis hackek, amikre általában semmi szükséged.

> sokkal kevesebb szopás volt eddig kb. bármilyen vastagklienssel (értsd: letöltött bináris), mint a csillogó villogó böngészős SaaS szarokkal.

Ha valaki pocsék SaaS rendszert készít, annak leginkább a hozzá nem értés az oka. De ez hagyományos alkalmazásokra is igaz. Nézd meg, pl. mennyi ember gyűlöli az Eclipse-et. Egyszerűen ami pocsék, azt nem kell használni, fizetni érte meg egyenesen bűn (hamis feedback).

Persze, egyesével meg lehet ezeket cáfolni, meg nyilván ellenpélda is van. A lényeg az, hogy szerintem a web még nagyon messze van attól, amit a sok minden-alkalmazás-fusson-böngészőből-evangelist terjeszt.

Én nem feltétlenül a webalkalmazások létjogosultságát vitatom, hanem azt, hogy azért itt még bőven kell kompromisszumot kötni. Ha a Google Docs azon a szinten lenne, mint egy MSWord, vagy akár LOffice, a sok HTML5 és még több JS azonnal leolvasztaná a böngészőt.

azért ez megérne egy HOWTO-t...:)
LDAP-ot nem sikerült összehoznom (Zarafa-val), a CardDAV tudtommal nem támogatott, max a régi SoGO pluginnel, ami megint nem létezett az aktuális thunderbird-höz és a régiben is csak read-only volt.

azért valljuk be, ez minden, csak nem triviális!!
--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Utóbbi: nem ébredtél még fel.
Szerkeszthető címjegyzékem van a szerveren, egy accounttal authentikálok a naptár/ldap címtár/személyes címjegyzék eléréséhez, mind ugyanazon a szerveren van. És mindezt Thunderbird alól.
Ha itt felveszek a címjegyzékembe egy címet, az megjelenik az activesynces kliensemen. Ha van benne telefonszám, a telefon címjegyzékében is. Naptárbejegyzés dettó.
És visszafelé pont ugyanígy működik.

De lehet, hogy én rontottam el valamit, és az egész csak a véletlen műve, és Te álmodsz.

Szerk: csak halkan mondom, hogy az Exchange-ben lévő privát címjegyzéknek és az ldap címtárnak sok köze nincs egymáshoz, így, ha az ellenkezőjét gondolod, előbb nézz utána.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

tényleg mi lenne, ha megosztanád, hogyan kell ezt mind beállítani (sokan örülnének neki!)? azzal, hogy bizonygatod, hogy neked megy max. neked lesz csak jó - vagy ez ütközik az onlinedemo-n ajánlott szolgáltatásoddal?
--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

Nem ütközik vele, miért ütközne?
A SOGo integrator kiegészítő az, ami (ha SOGo frontend van az IMAP/SMTP szervered előtt) automatikusan bekonfigurálja az LDAP címtárat, feltesz egy SOGo Connector kiegészítőt, ami a személyes címzegyzékedet teszi elérhetővé, illetve megoszthatóvá másokkal (a TB felületen keresztül), illetve lehetővé teszi, hogy mások megosztott címjegyzékeit is lásd. Ha van Lightning kiegészítőd, akkor automatikusan bekonfigurálja a naptáradidat, lehetővé teszi azok megosztását másokkal (és a feliratkozást is másokéra ugyanúgy, mint a címjegyzékek esetén).
Tehát a kiegészítőt a SOGo adja, és igazából akkor használható jól, ha SOGo van a szerveren.
A SOGo Connector önmagában is használható pl. davmail-lal elkapott exchange-hez, csak a megosztás feature nem fog menni - Lightningre ugyanez igaz, és ezesetben minden szolgáltatásra (ldap címtár, személyes címjegyzék, naptárak) külön kell feliratkozni/authentikálni.
Tehát létezik TB alá megoldás ami egyszerűen és jól használható - de kellenek hozzá alapfeltételek.
És ami a lényeg, hogy pl. a SOGo integrator kiegészítő nem olyan, hogy letöltöd és működik, mert pont a belső share/subscribe feature-ök miatt speciálisan avvan a usersource-szal kell, hogy kommunikáljon, amiben a user van (SOGo alatt lehet több usersource, és pl. két ugyanazon a szerveren lévő user nem láthatja egymást/oszthatja meg egymással a dolgokat), így a szervert üzemeltetőnek külön kell buildelni a kiegészítőt. Más kérdés, hogy van (kell) hozzá egy URL-en elérhető kis webapp is, ami a frissítést automatikusan megcsinálja, azaz a kiegészítő automatikusan frissül minden usernél, ha központilag új kiadást deployolnak az integratorból - ez elég kényelmes tud lenni.
Az ActiveSync elérés meg PHP-Push-sal készül jelenleg, de talán a héten jön ki a SOGo 2.2, amiben lesz full-featured ActiveSync support, így a PHP-Push a bugjaival és a megszorításaival mehet a levesbe.
Szóval nagy vonalakban ennyi. Cirka pont arról van szó, amit az onlinedemo-n olvashatsz/kipróbálhatsz.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Mert megtojta.
Zimbra Collaboration Server, mégpedig az open változat, mert persze azonnal rátelepült erre is egy cég, amit már 100x eladtak átneveztek és újra eladtak. Ez gyakorlatilag egy szoftvercsomag, ami már létező komponensekből gyúrja össze a levelezésedet, naptárat, címjegyzéket, sőt Táska funkciója is van (mint a gúgöl doksz), és minden szutyok megosztható a mindenhatóval is. A naptára pedig tud megosztott naptárakat, ÉS bele van ágyazva tárgyaló és eszköz foglaló is, naptárban. Mindez akár 1 webfelületről is kezelhető, de van saját kliense, és Áutlukkal/Villámmadárral is összehegeszthető.

Véleményem szerint arra gyúrni, hogy valami MS Exchange kompatibilis legyen teljesen felesleges, mert:

- Mert 'otthon' ilyennek nincs értelme.

- Kisvállalatnál, ahol Te döntöd el mit használsz, ott választhatsz nem MS platformot, és boldogan használhatod a fenti fícsöröket pl:
www.zimbra.com

- nagy céges környezetben leszarják az ésszerűséget és az igényeidet is, és MS Exchange + Outlukkot vagy kénytelen használni.

--
zrubi.hu

Ezzel azért vitatkozna az Evolution-EWS, Evolution-MAPI és még tökömtudja melyik konnektorok-amik-azért-kellettek-mert-az-MS-megint-megtörte-a-korábbi-protokolljait, a DavMail stb. összes fejlesztője és felhasználója. (az Evolution-nel meg csak a szokásos gnómság a gond, a katasztrofálisan leegyszerűsített, gyakorlatilag nulla testreszabhatóságú UI)

Annó egy-két éve valaki bedobott egy ötletet, hogy a közösség összedobhatna lóvét és akkor megírna egy Outlook konnektort a KMail-hez, elég sokan jelentkeztek is, hogy támogatnák, de nem tudom mi lett belőle (aztán persze kezdődött a sírás, hogy de miért kell a Qt-hez/KDE-hez kötni, mert framework nélkül más is használhatná...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Melóhelyen Thunderbird-öt használok "Exchange 2007/2010 Calendar and Task Provider"-rel, "Calendar Tweaks"-szel, "Lightning"-gel, "Awesome ldapInfoShow"-val és ldap címjegyzékkel egy Exchange 2010-hez kapcsolódva. Nekem megfelel, bár az címjegyzéket néha le kell szinkronizálni helybe, hogy megfelelő legyen a sebessége.

- Nagy ceges kornyezetben, ahol nagyon soherek koltseghatekonyan akarnak informatikat, ott meg lehet szivni a Thunderbird nevu foshalommal.

Egyebkent nem latom be, otthon miert ne lenne ennek ertelme:
- A csalad kozponti cimjegyzeket hasznal. Mivel az ismerosi kor kisebb-nagyobb atfedesekkel dolgozik, a kozos, fontos kontakt adatokat kozpontilag, egy helyen lehetne kezelni.
- Levelezes: evidens.
- Naptar: a kozos programok szervezese sokkal egyszerubb, ha latod azt, hogy a gyereknek mikor van edzese, szakkore, anyuka mikor megy fodraszhoz vagy ugyintezni, stb.

Szoval szerintem igenis van otthon is realis igeny egy jo csoportmunka megoldasra.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem lehet fixen beállítani fixen, hogy HTML-ként küldjön levelet
bug: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=414299
gányolás: http://kb.mozillazine.org/Mail_content_types#Plain_text_by_default

Bug 533493 - Emails sent from Evision/JSPMail clients are not shown
bug: https://addons.mozilla.org/en-US/thunderbird/addon/show-all-body-parts/
gányolás: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=533493

egy emailen "Edit as new" az esetek 99%-ban rossz karakterkódolással tölti be a levelet
bug: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=597369
gányolás: menü / View / Character Encoding átváltása manuálisan

hosszabb ideig írt levél esetében a draft-ban több változat is ott marad
bug: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=482836
gányolás: kézzel törölni a Draft-ból

képet tartalmazó aláírásokkal úgy általában gondok vannak
bug: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=215665
bug: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=790230

nálam legfőképp válaszolásnál/továbbításnál fordul elő, megáll a küldés, azzal, hogy "csatolás..." és sosem fejezi be
bug: http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=39&t=2459519
gányolás: törölni kell a kép az aláírásokból az idézett levelekből

nagyon be tud lassulni
jelenleg 10 mailbox van beállítva és használhatatlan szintre tud lassulni pár óra használat után
megoldás: naponta többször újra kell indítani

üres thunderbird induláskor
erről is van több bugjelentés, induláskor tök üres a mappa lista, a beállítások szerint meg van minden mailbox meg mappa, csak nem jelenik meg
megoldás: addig kell újraindítani, amíg nem javul meg, 4-5 elég szokott lenni :)

...és még van jó pár bug, ami hirtelen nem jutott eszembe, de van, max írok még, ha eljönnek

Ettől függetlenül én is a Thunderbirt-öt ajánlom annak, aki megkérdez, melyik levelezőt használja.

A volt munkahelyemen egységesen Thunderbirdre állítottuk át a teljes céget, mert nem Exchange-es környezetben botrány, hogy mit tud művelni az Office Outlook, főleg a 2003, 2007. Ezekhez képest a TB sokkal használhatóbb, de ettől függetlenül a TB is egy bughalmaz. 100 ember nyúzta anno a TB-t és jöttek elő szépen a hibák. Ha te épp nem futsz bele ezekbe, az inkább múlik a szerencsén, mint a TB-ön.

Most Zimbra van terítéken... hát az is tud érdekes dolgokat művelni :)

Rendben, de attól, hogy te nem találtál ennél jobbat (lehet, hogy adott feladatra nincs is), még lehet egy vödör trágyalé, nem?
Aztán a minőséget/teljesítményt emlegetni egy olyan szoftvernél, amelynél gyatrább IMAP-implementáció talán nincs is a Földön, és egy erőforrászabáló szörnyeteg (nálam pld. most 1860M RES, 86% CPU, átraktam egy levelet egy másik folderbe) külön vicces.
(és igen, én is megszoktam, és nem találtam/lusta voltam keresni másikat, de ettől még bőven első helyezett lenne a hogyan írjunk szar szoftvert könyvben)
--
zsebHUP-ot használok!

A jó mindig viszonyítás kérdése. Állíts fel egy sorrendet, az első harmad a jó, a közepe a közepes, a vége a rossz. Lehet szidni bármit - a bármit értsd szó szerint. Mindenben lehet taláni hibát, mert semmi sem tökéletes - és nem is lesz.
Már régóta tart ez a flame szál, hogy a tb mennyire szar, de még egy alternatív megoldás nem hangzott el, miszerint X jobb, mert tudja ezt, tudja az, jobb ebben, jobb abban, és minden olyan feature elérhető, ami tb használat mellett is elérhető.
Nem látok ilyet. Akkor miről beszélünk?
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Ettől még jobbat nem mondtál ugye? Ha szar, ne használd, használ mást!
Én nem 5 percet használom, hanem >8 órát, kb. 8 bekonfigurált postafiókkal, az egyik mögött több, közel egymillió maillel. Nem zabálja meg memóriát, tudok mellette dolgozni anélkül, hogy észre venném, hogy valami nem ok.
Ja, igen a folyamatos szinkronizációt kikapcsoltam - egyrészt ne kell, másrészt, ha kéne, csak egy könyvtárra állítanám be, és abba húzgálnám azt, amit mindig el akarnék érni.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

A Thunderbird olyan alapveto dolgokkal nem birkozik meg, mint a sima IMAP-on keresztuli levelmozgatas. N > 10 levelnel konkretan behal, killall -lal kell kiloni.

Innentol en ezt nem tudom e-mail kliensnek hivni. A kitekinto gyorsvonat ennel 100x jobb volt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Próbáld ki ugyanezt bekapcsolt foldersync mellett.
Szerintem csupán az a bajuk, hogy nem kapcsolták ki (pedig az lenne az alap), és azért eszi meg a memóriát/lassul be/stb. Nálam legalábbis az az első, hogy foldersync kikapcs, és ha van olyan folderem, aminél szükséges, azt külön bekapcsolom.
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Egyebkent nem latom be, otthon miert ne lenne ennek ertelme:
- A csalad kozponti cimjegyzeket hasznal. Mivel az ismerosi kor kisebb-nagyobb atfedesekkel dolgozik, a kozos, fontos kontakt adatokat kozpontilag, egy helyen lehetne kezelni.

De számukra és bárki számára már rég VAN ilyen megoldás - amennyiben nem ragaszkodnak az MS Exchange-hez.

Szvsz az egyetlen problémaforrás az Echange kompatibilitás igénye. És ez nem csak az exchange-re vonatkozik, hanem bármelyik zárt protokol/alkalmazás esetében ugyan ez a szélmalomharc megy.

--
zrubi.hu

Előző munkahelyemen (kicsi cég) gmail alapú levelezés (@cégnév.hu többféle változatával, gondolom fizettek érte) és közös naptárak voltak. Valószínűleg azért nem vacakolt a vezetőség MS megoldással, mert a fejlesztők Linux-on dolgoztak :) Egyedül BlackBerry-n nem megy jól a "közös használatú" email (pl info@cégnév.hu). Feladatkezelés először fizetős megoldással ment, de az túl drágává vált a a felhasználók bővülése miatt, az új megoldás a Trello lett (szerintem jópofa és rugalmas cucc). Szerintem nem szükséges egy SW-rel kezelni mindent és cég esetén az online eszközök is lehetnek gazdaságosak.

Otthon nincs mail kliensem, mert több gépet használok (saját, suli, meló) és emiatt egyszerűbb (pl nincs jogosultságom telepíteni) a webmail megoldás. Ráadásul mióta van Android-os kütyüm, mindent egy helyen tudok kezelni (sajnos email-t csak online nézhetek Androidon). Feladatkezelőben (to-do list-re gondolok) még nem találtam meg az igazit, jelenleg a Wunderlist-et bűvölöm, de (nincs normális értesítője). A lényeg, hogy semmilyen SW-ért nem akarok fizetni (épp elég az eszköz ára).
______________________

Karay, a disznó...

Tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegivel: Outlook desktopon, Android beépített szoftverek mobilon.

--

En mar egy normalisan mukodo mailkliensert is fizetnek. Sot, fizetek is (van EM Client es The Bat! licencem is), de baromi elegedetlen vagyok a meglevokkel.

Fizetnek... de leginkabb akkor ha az eredmeny open source lesz. (Vagyis tamogatnek ilyen fejlesztest.)

Erről már volt szó többször is korábban. Régóta neki akarok fogni egy normális keresztplatformos email-naptár-névjegyzék-stb open source szoftver írásának, csak sajnos nagyon le vagyok terhelve. Talán nyár eleje felé lesz rá időm.

Sajnos azt kell mondjam, messze az Outlook a legjobb az ilyen jellegű szoftverek közül, de ennek is van két komoly hibája: windows-only, illetve 3rd party carddav, caldav, stb. szolgáltatásokkal nehezebb összelőni.
Thunderbird nevetséges, soha nem sikerült még eddig normálisan beállítanom a carddav névjegyeimet alatta, ráadásul komoly hiányosságai vannak a szerver kapcsolatok kezelése körül, a GUI-ról nem is beszélve.
Evolution pedig linux-only, a windózos verzió egy kissé régi és szar. Amúgy meg rettentő igényteleg a GUI-ja, sokat tud, csak fáj tőle a szemem.

Windózon kipróbáltam még az em-Client-et, na ez jó lenne. Ha lenne linux-ra is, még fizetnék is érte, de így sajnos no-go.

Mindenesetre ha én nekiállok végre, az alábbi célok lesznek kitűzve:
- minden platformon fusson
- email: IMAP4v1, SMTP, Exchange EWS támogatás. POP-ot személy szerint leszarom.
- névjegyzék: LDAP, CardDAV
- naptár: CalDAV

Jajaja, külön megvenni nem feltétlenül éri meg. Szerintem régebben is volt, de a MS igyekszik az új felé terelni az embereket -- bár ebben nem vagyok biztos, sosem gondoltam jó ajánlatnak egyesével venni őket, mert kb. 1,5-2 különálló szoftver áráért megkapod a csomagot is. :)

FYI
Egy Domino servert ossze lehet kattintani $1000 alatt. Es mukodik. Es keresztplatformos es...es...es...

"Nem, mert elégedett vagyok a jelenlegivel." Annyira alacsonyak az igényeim e tekintetben, nem az email + naptár az elsődleges szervezési eszközöm. Van helyette issue tracker meg white board

Félreértések elkerülése végett: én nem exchange kompatibilis alternatívát akarok, csupán egy működő, nem tetűlassú IMAP-ot, naptárat és taskokat kezelni tudó levelezőkliensre gondoltam.
--
The Community ENTerprise Operating System

Radicale + Kontact kombó. Az előbbi biztosítja a CalDav funkciót, az utóbbi pedig ezen naptárok kezelését, a levelezést, a teendő listát, a névjegykezelést és valamilyen minimális szintű hirtelen jegyzetelést is.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Egyáltalán nem használok naptárt és feladatkezelőt. Utálom, ha össze nem tartozó dolgok össze vannak zagyválva: Sylpheed.
--
ulysses.co.hu

Nincs igényem arra, hogy kliensoldalon leveleket/naptárbejegyzéseket/feladatokat tároljak, ezeket inkább egy webböngészőből érem el.

Ugyan a kérdés nem nekem szólt, most belenéztem a timeline-omba:

Kirándulás, receptet kiváltani, dokihoz menni, okmányiroda, önkormányzat, egy project elkészítése, mint időintervallum, hűtőgépes pofát felhívni, névnap, postára menni, valakinek az általa elhagyott, általam megtalált pendrive-ját visszaadni, rendőrséget felhívni, laborba időpontot foglalni, ügyvédnővel beszélni.

Csak néhányat írtam, viszont ezek közül nem kevésről hónapokkal aktualitásuk előtt van infóm, mire aktuális lesz, tuti elfelejtem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyanazért, amiért a 6-os villamoson nem szeretkezek a barátnőmmel: mert érzékeny, személyes adatok, megvan a maga intimitása. Amennyiben harmadik fél tudja, úgy kiszolgáltatottá válok vele szemben. Az nem érv, hogy a harmadik fél nem él ezzel vissza, mert innentől kezdve ez csupán a szándékán múlik, a helyzet kontrollálása már kicsúszott a kezemből. Továbbá nem mindig van internetkapcsolatod, a szolgáltatótól függsz. Ezen felül, ha bármilyen konfliktus éleződne ki Magyarország és az Egyesült Államok között, ezekkel az információkkal, azok meghamisításával, elérhetetlenné tételével nem kis zavart lehetne okozni egy ország életében.

Sohasem értettem, miért kell olyan dolgok vonatkozásában kiszolgáltatni magunkat másoknak, amelyben nem feltétlenül szükséges. Még akkor is marad egy rakás dolog, amit nagyon nehéz, már-már lehetetlen elkerülni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, ezek a negatív hatásai annak, ha felhőben tárolod az adataidat. Cserébe akkor, amikor a szolgáltató nem akar visszaélni, van interneted, az országok között béke van, azaz összességében optimista módon nézzük a dolgokat, akkor sokkal-sokkal kényelmesebb az ilyen típusú szolgáltatás.

Ezen én is sokat agyaltam régebben, hogy mi van, ha ez lesz, mi van ha az lesz ... egy csomó időt elcsesztem biztonságosabb otthoni rendszer beállításával. Aztán meg úgy gondolkodtam, hogy ha már olyan szitu jön el, hogy nincs internetkapcsolatom, vagy pld. Magyarországon nem lesz többé elérhető a google calendar, akkor valószínűleg ez lesz a legkisebb gondom, hogy mi van az online bejegyzéseimmel, inkább a konzervek felhalmozásával kell majd foglalkoznom.

Vagy pedig egyszeruen vegiggondolja az ember, es rajon, hogy nem eri meg, illetve nem tud olyan rendelkezesre allasu rendszert osszehozni, amit egy Google ossze tud. Mert ha beterdel a gep, ha nincs otthon internet, ha megserul a laptopba a winyo, akkor megint ugyanott vagy. Nincs uberalles megoldas, rizikot minden esetben vallal az ember. Az mar egyeni preferencia kerdese, h mikor melyiket.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egy csomó dolgot, amit mondjuk ide sem írnék? :)
De most komolyan. A naptáramban általában sok olyan dolog található, amiből kiderül, hogy éppen hol vagyok/leszek.
Kiírhatnám az ajtómra is, hogy T betörő úr, egy hétig nem leszünk itthon, ne kopogjon, mert csak felébreszti a szomszédokat.
Nem vagyok paranoiás, engem tényleg üldöznek! :)
--
PtY - www.onlinedemo.hu

Azt, hogy otthon vagy-e egy leleményes betörő a távozásod szemrevételezésével viszonylag könnyen be tudja lőni. Úgy gondolom, hogy a betörők többsége így, és nem a naptárad alapján dolgozik, mivel a naptáradba lehet, hogy beírtad a nyaralást, csak elfelejtettél elmenni :-)

De értem és megértem, hogy mit mondasz. Nem vagyunk egyformák.

Nem levelező, hanem timeline.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fizetnék, de úgyse lesz olyan, ami kábelen szinkronizál telefonnal. Anélkül meg nem érdekel.

------------------------

Nem használok naptárt.
A determinisztikus káosz megalapozza a jövőmet.
Bármit szeretnék tenni, csak örülhetek, ha a végrehajtás hatalma 50%-ban a kezemben van. Mondok egy példát.
Át akarsz menni a zebrán gyorsan és azonnal, hogy elérd a villamost. Azt hiszed, ez a folyamat csak tőled függ?
1. Rohadó narancshéj a járdaszegélyen: elcsúszhatsz, kiesik a mappa a kezedből, szedegeted a cuccaidat. Egy marha még rá is tapos
2. Nem ződ' a lámpa és száguldanak az autók, neked meg végig kell nézned, amint a villamos vezetője belevigyorog az arcodba, tönkrevágva a napodat, ami miatt kettesed sem lesz az aznapi zéhán.
3. Átérsz a zebrán (5 méter) és bevágják előtted az ajtót
4. Átérsz, de segítesz egy öreg néninek VISSZAfelé a zebrán
5. Kizsebelnek és észreveszed.Pont most.
6. Elesel a villamos előtt, mert a narancshéj ott volt, nem a járdaszegélyen. Ajtók záródnak.
7. Eléred a villamost, de nem záródnak az ajtók. Már fogod a kapaszkodót. Áramszünet baleset miatt...

A legegyszerűbb feladatok végrehajtásánál sem vagyunk a magunk urai, az a szó, hogy szabad akarat, csak egy illúzió. Mindig is az volt.

Minden folyamat egy idő után elérkezik egy olyan ponthoz, melytől kezdve az események prognosztizálhatatlanná válnak. Ilyenek pl. az exponenciális növekedések. Onnantól kezdve hiába próbálod betartani a naptárbejegyzésedet, az életben nem fog sikerülni, ha az egész világot megmozgatod, akkor sem.

És akkor most kérditek, hogy naptár is kell mindehhez?

M I N E K ? !

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Írj a macska hátára filccel...
Ott marad, míg a mágnes és a postit nem.
Aztán póráz, be a közértbe, és a macska hátára van írva, hogy "hús"
:)

---------
Listát viszont szoktam néha írni, de napokon keresztül írom.
Amikor meg aktuálissá válik a pakolás, minden egyben van stresszmentesen, alig tud valaki bezavarni. Ehhez sem kell naptár

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Nálunk jól bevált a bevásárló lista a következő megoldással:
Napi használat során észreveszed, hogy fogy a cukor, vagy épp elfőzted az utolsó lencsét, felírod.
A heti 1x bevásárlás során előveszed ezt a papírt és átnézed az 1 hét alatt felírt élelmiszereket.
Nem kel rágörcsölni és hosszasan agyalni rajta. Ott van a konyhafiókban, jártadban-keltedben lejegyzed az éppen eszedbe jutó hiányokat.
Évek óta kiválóan működik.

Persze aki 1-2 naponta leugrik a boltba, mert jaj ez sincs, az sincs és ez nem zavarja annak nem kell. Főleg, ha közel a bolt.
Nálunk is 5 perc járóföldre 4 bolt van, de már herótunk van, ha heti 2x kell menni :)

Ált. én vásárolok és főzök (hétvégén). A vásárlással kapcsolatban sosem volt problémám. Ha főzök, akkor előtte kikeresem a receptet a telefonomon a böngészővel és a receptet használom afféle mankónak a boltban. Ez nálam működik, mert ezzel nekem nincs semmi dolgom, nem nekem kell leírni. Lusta vagyok, na. Az okostelefon nekem ilyen szempontból áldás.

Pl. címjegyékem sincs. Ha valaminek a címét meg kell nézni, megnézem a telefonomon az interneten. Ott a hamarabb találok jó címet, mert hiába lenne címjegyzékem, ha azt sem frissítem rendszeresen.

--
trey @ gépház

Android alatt a Jorte vált be. Az exchange szarságokat meg töröltem a picsába. Win-re, linuxta a Raindler vált be, ha jól írtam.
Ezekkel jól lehet eseményeket, feladatokat kezelni, ingyenesek. A hibájuk, hogy nem tudom a belső hálon, a neten szinkronizáln őket. A google naptár meg valahogy nem tetszik.
Ha tudsz ezektől jobbat, kis erőforrás igényesebb, könyebben használható cuccot összehozni, akkor talán nax egy ezrest fizetnék érte. A havidíj felejtős.
Szóval ez olyan terület, ahol aztán megmutathatod, hogy mit tudsz.
Email kliens nem érdekel, egyedül az androidba beépített verziót használom.
Böngészőt is csinálhatsz, arra is van igény. Mondogatják is, hogy egyik szarabb a másiknál, úgyhogy tiéd a pálya. :-)