Rendes szabadságod alatt átlagosan mennyi időt töltesz munkával?

Címkék

Már az első nap előtti éjszakán kikapcsolom a telefonom. A cég felőlem fel is robbanhat, legfeljebb tovább nyaralok.
11% (52 szavazat)
Ha hívnak / riasztanak akkor előbb iszok egy sört, majd utána eldöntöm, felvegyem-e.
15% (74 szavazat)
Néhány naponta azért ránézek a levelekre / riasztásokra / futó projektekre hogy képben maradjak.
21% (101 szavazat)
Naponta néhányszor úgyis olvasok privát leveleket, akkor már a céges is belefér.
8% (39 szavazat)
Naponta néhányszor ránézek és 1-2 naponta félórányi úgyis akad amivel jobb, ha mégis foglalkozom.
8% (37 szavazat)
Naponta legfeljebb fél óra.
3% (16 szavazat)
Napi 0,5-1 óra.
4% (20 szavazat)
Napi 1-3 óra.
3% (14 szavazat)
Napi 3-8 óra.
1% (4 szavazat)
Van amikor több, mint napi 8 óra.
1% (4 szavazat)
Csak azért veszek ki szabadságot, mert a főnök hisztizik, hogy nem vihetem át a következő évre. De a munkahelyen töltöm.
1% (6 szavazat)
Voltaképpen 360 nap szabadságom van, a maradék négyben scripteket írok, amik helyettem dolgoznak.
2% (10 szavazat)
Nem érintenek ilyen maradi dolgok mint a szabadság. Szabadúszó / diák / munkanélküli / egyéb vagyok.
14% (65 szavazat)
Nem szoktam szavazni, mindenki korrupt, és csak az eredmény érdekel.
8% (36 szavazat)
Összes szavazat: 478

Hozzászólások

(x) Ha keresnek, felveszem és igyekszem azonnal megcsinálni a dolgokat. Ez az elmúlt 15 évben igaz volt. Sajnos ezt ki is használják, ezért a tököm kezd ezzel tele lenni. Úgyhogy azt fontolgatom, hogy nem fogom felvenni szabadság alatt egyáltalán a telefont. Ha két hét a szabadság, akkor két hétig nem fogom felvenni.

--
trey @ gépház

Es ez legalis? En ugy tudom, hogy Magyarorszagon kotelezo a szabadnpokat kiadni minden evben, nem lehet sem kifizetni, sem atvinni kovetkezo evre. Epp azert van ez a torveny, hogy az ilyen szivatast (legalabbis en annak ereznem) amit veled csinalnak ne lehessen megtenni. Rosszul tudom, nincs ilyen torveny?

De van.

Ismerek olyan srácot, akinek papíron kiírják a fele szabiját, miközben dolgozik. Ahhoz képest, h kifizetik, és nem is keresek rosszul, egy főnyeremény karácsony elé. Pláne, ha jó volt az év, és csurran egy kis bónusz is. Szóval, így én nem szomorkodom miatta.

:DDD Nap vicce...
Volt olyan hogy kolléga Januárban a tavalyelőtti szabit vette ki, utána Április, vagy Május végén ki lett neki fizetve az összes addigi elmaradt az aktuális áron. Kasza. Jobb mint egy bankszámla.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Hat mondjuk azt a munkaltaot erdekelheti, aki tart attol, hogy miutan lelepsz toluk bepereled oket (az addig gondosan gyujtott bizonyitekokkal) az elmult evekben elkovetett jogsertesekert. Nem ismerem a konkret torvenyt es a jogot ugy altalaban, de igy elsore nekem ez megnyerhetonek hangzik.
De persze ha a tobbseg csak forumon picsog, akkor azzal vissza is fognak elni. ;)

Alamizsnabol (esetleg munka nelkul) ugyvedet es minden egyeb perkoltseget fizetni? Seems legit. Mert ugye penz nem a per elejen lesz, hanem mondjuk 5 ev mulva. Mar felteve, hogy megnyered. Ha meg nem, akkor fizetheted az alperes koltsegeit is. Meg felteve, hogy a munkaado nem perel vissza valamivel, nagyobb ertekben. Merthogy eleg ritka, hogy valaki nem vet hibat evek alatt (kiveve, ha nem dolgozik). Nekik piciket tobb eroforrasuk lesz a "gyujtogetesre". Plusz valoszinuleg a munkaeropiacon is tulekednek majd utanad, miutan kiderult, hogy perelted az elozo helyed. Mert elobb-utobb ki fog derulni, amikor maszkalnod kell a targyalasokra, munkaidoben. Ok meg esetleg meg a probaido alatt megkoszonik neked az eddigi munkad.

Te tenyleg alomvilagban elsz :)

Na jo. Annyira nem izgatott a tema, nem akartam belemenni, de latom nem birod ki. :)

Szoval egyreszt az informatikaban azert nem alamizsnabol elnek az emberek. Ha azt hiszed igen, akkor javaslom gyujtogess meg egy kicsit es latogass el a harmadik vilagba, utana sokkal jobban fogsz orulni otthon mindennek. ;)

Masreszt nemtom a fentiekben van-e barmi tapasztalatod, vagy csak a keseruseget irod-e ki magadbol. Nekem van, igaz nem kozvetlen. Nekem batyam nyert munkaugyi birosagon a cege ellen, pedig a ceg eleg sokmindent megprobalt, hogy lehuzzak (nem informatikus, de ez most mindegy... ja es persze nem is jogasz).

Azért ezt viszonylag kevesen tehetik meg. Különösen úgy, hogy az állásukat sem kockáztatják.

Részemről attól kezdve, hogy be tudtunk lépni távolról a benti rendszerekbe, bármikor elérhető voltam szabadság alatt. Egészen addig, míg hobbinak tekintettem a munkámat.
Mikor elmúlt és már csak nyűg volt az egész, akkor kezdtem egyre morcosabban reagálni a szabadidős munkahelyi zaklatásokra. Végül abbamaradtak, megoldották nélkülem. Akkor meg kissé sértve éreztem magam, hogy már nem is kellek nekik. :D
("Mi ez? Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni? Én már szart érek!" :) )

(x) Szabadság közben teljesen véletlenszerűen viselkedek, hol felveszem a telefont, hol nem, hol elolvasom a céges e-maileket, hol nem. A szabadság utolsó napján mindig át szoktam olvasni a céges e-maileket, hogy reggel már képben legyek, mert jó fej vagyok.

Elmehetek szabira, ha akarok, de reggel be kell mennem elvégezni az irodai munkámat, mert ha nem akkor a kollégáim sem tudnak dolgozni... és ez így megy évek óta...

Üdv:
Feri

Kiteszem a lábam összedűl minden, 10+ év tapasztalata :)

Saját vállalkozásom van, így igazából akkor van szabadságom amikor akarom, de mivel a munkám a hobbim és a hobbim a munkám, így kevés szabadságot veszek ki magamtól :)
De ha mégis megesik, akkor helyzetfüggő. Ha itthon vagyok ép, akkor megnézem a maileket, felveszem a telefont, de a Balaton parton nem! :)

Én ugyan arra szavaztam, hogy már a szabadság előtti éjszakán kikapcsolom a telefont, de most, mikor szabadságon voltam, már az első nap hívtak. 2 órát szórakoztam vele és megcsináltam, ha ugyanez a szabadság közepén történik, akkor kinyomom. A szabadság az arra kell, hogy kikapcsolj és pihenj. Kell ahhoz, hogy az év hátralévő részében hatékonyabban tudj dolgozni.
Nekem ez most annyira jól sikerült, hogy számítógépet sem láttam 2 hétig, ami halaszthatatlan volt, telefonon intéztem, de a legtöbbször telefon sem volt nálam, az IT jellegű magánhívásokat is kinyomtam.
Urban legend, hogy akkor tudtál igazán pihenni szabadság alatt, hogy mikor visszajössz, az AD/LDAP jelszavakat adminból kell felülcsapni :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ha munkát keresel, akkor kezdd az elején: írj CV-t.

Nos, epp ezert tartok kulon ceges es magan mobiltelefont; a cegeset szigoruan kikapcsolom szabadsag alatt; nem fizetnek azert az idoert -> nem vagyok elerheto, ez ennyire egyszeru.

Mar bocs, de szivatni csak azt lehet, aki hagyja magat. "Veszelyben lenne az allasom" "nelkulem nem mukodik a ceg" es hasonlo maszlagokat hagyjuk; ezek nem a te problemaid, hanem a fonokode. Nagyobb fizetest kap -> nagyobb felelossege van. Pont. A munkadat nem 52x5 napra kell beosztani, hanem ezen szamot csokkenteni kell a szabadsagaid szamaval es a fizetett unnepnapokkal. Amelyik fonok ezt nem tudja, annak el kell adni a ketto napos munkat egy hetinek es akkor neha (igazan surgos problemak eseten, evente maximum ketszer) "megtaltosodsz": sokkal jobb reputaciod van belole, mintha siman jol vegezned a munkad.

Es jah, nem palyakezdo vagyok, hanem 45 multam, diplomaval, szakmaban, Magyarorszagon relative jo (bar nem kiemelkedo) hivatalosan bejelentett fizetesert.

Aggressziv vagyok, tudom, de mukodik; hozza nem erto / aggresziv / siman hulye (tetszoleges kombinacio valaszthato) fonokkel szemben csak esszel nem megy, akkor meg mindig kb 200 bruttoert robotolhatnek legalabb napi 10 oraban ...

"Veszelyben lenne az allasom" "nelkulem nem mukodik a ceg" es hasonlo maszlagokat hagyjuk; ezek nem a te problemaid, hanem a fonokode.

Az első szerintem a munkavállalóé elsősorban. :)

A nélkülem nem működik mostanában nem tudom, még mennyire áll, tíz éve sajnos még voltak helyek, ahol egyetlen ember hiánya miatt megállt az élet. Pl. az osztályvezetőnk még a tengerentúlon sem volt biztonságban tőlünk, ha valami probléma adódott, de nekem is voltak olyan feladványaim, ami ha megállt, nem volt ember aki hozzá tudott volna nyúlni. (többi ex kollégákról nem nyilatkozom, mert rég volt, de szerintem mindenkinek voltak ilyenjei)

Céges telefon csak munkaidőben van bekapcsolva, magammal nem is viszem haza. A magán telefon meg magán ugyebár, ha azon is hívnak fel, csak a hogylétemről valamint a családról lehet szó munka kizárva mert finoman kérdőre vonom a kedves telefonálót, hogy tudja e hogy ez nem céges szám.

Napi egyszer ránézek a mailekre, meg ha vízben is voltam egész nap, este visszahívok mindenkit. Amolyan 24 órás reakcióidőt garantálok olyankor.

Tekintve, hogy szalegyedul vagyok rendszergazda a cegben, igy muszaj felvenni a telefont.
Viszont szabin a legtobbszor eszkalalom a dolgokat valaki masnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Eszkalálódni a dolgok maguktól szoktak. :-)" - hat lehet, de tolem is allandoan megkerdezik problema eseten, hogy kivanom-e, hogy eszkalaljak a problemat, stb stb. En meg mindig mondom h nem igazan ertek ujmagyarul, hagyjanak inkabb dolgozni, es akkor talan mukodni is fog ujra nemsokara :)

Mikor anno én is rendszergazda voltam (de jó hogy már nem vagyok) előző cégnél, engem visszarendeltek a szabadságomról. Megkérdeztem mi van ha nem megyek, az volt a válasz, hogy akkor kirúgnak. Ilyenkor nem értem a vezetőket. Visszahívnak a szabadságomról, mert nélkülözhetetlenen vagyok, de ha nem megyek, akkor kirúgnak, és máris hónapokig nélkülözhető leszek? :D

egyéb:
a telefonom bekapcsolva marad, ha valaki hív (ez nem szokott előfordulni), felveszem és ha munkáról kérdez, vagy 1 perc alatt válaszolok, vagy megkérdezem, ráér-e a szabi után.

Utoljára 12 évvel ezelőtt volt, hogy volt egy kérdés, ami nem ért rá. Akkor 45 percet töltöttem telefonálással.

Rejtett számot nem veszek fel, ismert számot helyzettől függően*, mailt nem nézek.
*Piacról élünk, egyes megrendelőkét felveszem, a főnökét nem biztos.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Szabadságom alatti időre előre gondoskodom helyettesről, akit _vész_ esetén tudnak hívni erről kapnak kör mailt. Persze szintén infós haverom, aki elvállalja és én is viszonzom az ügyelést neki. De csak megbízható baráttal érdemes ilyet csinálni pl. nem akar helyembe lépni, nem fúr míg távol vagyok...

Mobilnetrol kell roamingban dolgozni, surun megszakitva a kapcsolatokat (hatha kapcsolatonkent merik a 10 megakat), onnan frissitve a windowst/virusadatbazist/outlook cache-t full levelekre, majd nezni butan ho vegen a ketmillios szamlara.
A legfobb fonokod sk rendeletben fogja megtiltani, hogy barki zavarjon szabadsag alatt...
--
zsebHUP-ot használok!

Alapvetően ha pihenni megyek, akkor max az iPad jön velem, ami totálisan magánfelhasználásra van, és még azt se tudják, hogy valójában van rajta egy ssh/vnc kliens... ;) A legjobb indok ilyenkor: "Bocs, de a gépem sacc/kb 200 km-re van tőlem... mivel hogy nyaralok..."

Sajnos volt már rá példa, hogy ezt el kellett sütni.
--
envo.it

Itt erre van szankció, és ha jól tudom, ez úniós: Ha egy szabadnap nincs 11 óra megszakítatlan szabadidő akkor azt a napot kárpótolni kell egy újabb (szabadon kivehető) szabadnappal. Vonatkozhat ez elsősorban telefonos ügyeletre (egyértelmű call logok) vagy ha emiatt be kell jelentkezned a céges rendszerbe (aka van nyoma, hogy reagáltál valamilyen módon), de elvileg bármilyen megszakítási formára, amit a munkáltatott igazolni tud.

Persze, ennek lehetnek hátulütői és visszaélései mindkét fél részéről, szóval egyes esetekben felülbírálhatja egy (hivatalos formában való) beleegyezés (ie szabi közvetlen projektzárás előtt vagy egyedüli jogosult jóváhagyó/aláríró személyként, ie arra játszol, hogy úgyis naponta zavarnak tehát naponta hosszabíthatod a szabit.) - de (ha jól tudom) minden alkalomra külön megegyzés kell és nem lehet benne a munkaszerződésben.

Persze, ha nem uniós és/vagy Magyarországra nem vonatkozik vagy esetleg az új alkotmány felülbírálja, akkor nem szóltam...

A munkához csak a cég által biztosított eszközökön (pl laptop) férek hozzá, ezek szabi közben általában nincsenek nálam, ha meg ittam valamit akkor akkor sem lépnék be, ha nálam lennének.
Ha telefonon hív egy kolléga megpróbálok neki segíteni, de ezzel csak nagyon nagy vészhelyzet esetén szoktunk élni, nem élünk vissza a másik szabad idejével.

--
http://blog.htmm.hu/

Magammal viszem a céges telefont, de általában nincs nálam, naponta 1-2-szer ránézek, visszahívom azt, aki keresett. Meg még nem állt a cég, de eddig kétszer volt olyan eset, hogy kolléga gépe pont akkor ment tönkre (aka. nem indult el gpu/ram/hdd gond miatt), amikor szabin voltam. Így ő munkahelyi szabadságra ítélődött amíg én nyaraltam.

--
deejayy DOT hu