Az IndieGoGon indított Ubuntu Edge kampányban összejön a 32 000 000 dollár?

Címkék

Összejön az összeg
37% (134 szavazat)
Nem fog összejönni az összeg
37% (135 szavazat)
Nem tudom
26% (94 szavazat)
Összes szavazat: 363

Hozzászólások

Szerintem a -20. napig nem éri el a kitűzött cél felét, akkor esélyes, hogy megdől a projekt. Bár Ubuntu Apuról el tudom azt képzelni, hogy az utolsó pár milliót bedobja, mert annyit megér neki a márka presztízse.

ps.: A -25 napon is illene átlépni a 10 millió dollárt, hogy esélyes legyen a vállalás. Jelenlegi állás szerint én arra fogadnék, hogy nem lesz meg.

Nekem is az jutott eszembe, hogy a végén valaki pár részletben betolja a maradékot, ha az nem irreálisan sok.
Végül is eddig összejött 5 milla.
Nem vagyok Ubuntu hívő, de drukkolok nekik, nagy vállalkozás ez így, s ha összejönnek a terveik, megbolygathatják a mobil piacot.

Szerintem egy ilyen kampánynál a napi befolyó összegek az első pár napnál emelkedő tendenciát mutatnak (beharangozás, felkapja a média, stb) csatlakoznak is a potenciális érdeklődők. Aztán szépen lassan csökken az érdeklődés is ezáltal a befolyt összeg is. Kérdés, hogy a Canonical fenn tudja-e tartani egy jól kitalált, folyamatos kampánnyal az érdeklődést? Igen nagy fába vágták a fejszét: 32 milliót összekalapozni egy hónap alatt. Kb 47000 jelentkezőt kellene összeszedni. Van egyáltalán ennyi Ubuntu felhasználó? Főleg, hogy van 20 dolláros opció is, nem fog menni. De tudjátok mit? Ne legyen igazam.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Az a kickstarter volt!
Ott lazan osszegyujtenek, itt eleg komolyan ketelkedem benne. Pedig nagyon eros Androidos telefonnak tunik (mellesleg meg telepitenek ra Ubit is :) ).

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Nekem kicsinyesnek tűnik kalapozni pénzért, ha előtte mindent alárendeltek a phone/tablet fejlesztéseknek (Unity). A hardver tetszik. Az ár OK. Android/Ubuntu kombó nálam := kicsinyesség a köbön. Ha már Bubuntu Phone-nal jövök elő, akkor tán meg kellene írni pár appot, hogy az ubuntu maga kezelje a telefont. Ez a kapcsolgatósdi az android, meg az ubuntu között, hát nem tudom! Nekem nem annyira jön be. Maga a vas jó, még talán meg is venném 134 ropiért. Kedvel(t)em az Ubuntut, de néha nem tudom hová tenni a nagy Canonicalságot benne. (Így most kivárok és Mint van helyette(?).) Kíváncsian várom a hónap leteltét. Valahol szurkolok is, meg nem is. Ez ám a tudathasadásos állapot, nem?

*** Snowman ***

Már a másik témánél is leírtam ezekre a dolgokra a választ, de legyen itt is:

1. "kicsinyesnek tűnik kalapozni pénzért"

Ez nem kalapozás. A Canonicalnak van 32 millió készpénze arra, hogy megfinanszírozza ezt a projektet. Ez a crowdfunding arról szól, hogy a hardvergyártóknak, operátoroknak és a piacnak demonstrálja az Ubuntu a potenciált. Úgy kell felfogni ezt mint egy olyan "lájkot" aminek súlya van... úgy 600-830 dolláros súlya.

2. "Android/Ubuntu kombó nálam := kicsinyesség a köbön."

Miért is? Két Linux alapú OS, elférnek egymás mellett és jelenleg a legtöbb Ubuntu felhasználónak Android telefonja van és a legtöbb Android alkalmazást Ubuntu OS-en írják. Ráaádásul az Ubuntu for Android egy teljesen korrekt és kész termék

3. "meg kellene írni pár appot, hogy az ubuntu maga kezelje a telefont."

Azok az alkalmazások amit a teleofnt kezelik már most is készen vannak. Telefonként már most használható egy sor telefonon az Ubuntu Touch. Én egy Galaxy Nexust használok Ubuntuval napi szinten. Működik. Tény, nincs rá huszonhatmilliárd fingó alkalmazás... valahogy majd kibírom :)

4. "nem tudom hová tenni a nagy Canonicalságot"

Ez ízlés kérdése ami nem vitatandó. Én az Androidban nem bírom a nagy Google-ságot, a Nokiában a nagy Microsoftságot, az iPhone-ban a nagy Apple-ságot. A nagy cégek ritkán szimpatikusak. De azt hiszem, hogy a sok platform közül talán az Ubuntu fejlesztése a legjobban átlátható és a legkönyebben befolyásolható.

"a legtöbb Android alkalmazást Ubuntu OS-en írják"

WTF?! Nagyon el vagy tájolva! :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Bevallom, bennem még csak fel sem merült soha mint kérdés, hogy egy alapvetően Linuxra épülő mobil platformhoz nem egy Linux alapú óperenciás rendszeren a legkényelmesebb fejleszteni és ahogy én a linuxos körökben megfigyeltem ezt szinte mindenki ugyanilyen alapvetésnek veszi.

Nekem inkább az szolgálna magyarázatra, hogy miért használ valaki Linux alapú rendszer fejlesztéséhez Vindózt.

De minden szívfájdalom nélkül megváltoztatom a teljesen hipotetikus spekulációra alapozott megérzésemet :) ha bárki mutat valami konkrétumot. De egy szubjektív spekulációt nem cserélek le egy "WTF" bemondásra egy másik szubjektív spekulációra :)

"Nekem inkább az szolgálna magyarázatra, hogy miért használ valaki Linux alapú rendszer fejlesztéséhez Vindózt."

Szoltak mar neked, hogy az Android alapvetoen Java alapu alkalmazasokat hasznal, es semmi koze a Linuxhoz? Igen, Linux kernel fut rajta, azt ennyi.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Oke, kompromisszumra jutunk, ha azt mondjuk, hogy az alkalmazasok nagyon kis resze hasznal ELF binarisokat?

Egyebkent asszem a fordito sima javac-ot hasznal, tehat a fejlesztes kozben egy pontig meg sima java SE classok vannak. A VM az, ami mar nem kepes a sima Java-s bytekod manipulatorokkal egyutt dolgozni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

fyi: az SDK par aprosaga nem is tamogatott Linuxon (x86 VM gyorsitas, USB driver)
Igaz, win alatt meg macerasabb osszeloni az NDK-t.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Ez így ebben a formában megint nem teljesen igaz. OS X alatt is be kell álítanod az eszköz ID-ját, ha nincs benne az SDK listájában, csak akkor működik...

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"működik kapásból"

Erre reagáltam. Nem, nem minden esetben működik kapásból. Bizonyos esetekben szükség van az USB driver konfigurálására. Néha pedig könnyebb egy drivert feltelepíteni, mint kideríteni az eszköz ID-ját. Ettől még számomra is jobb választás az OS X, mint a Windows, vagy a Linux. :)

Milyen eszközöknél kell eszköz ID-t állítani? Gyanítom elsősorban noname gyártók eszközeivel fordul elő, de azoknál az is esélyes, hogy egyáltalán nincs Windows usb driver. Szerintem még mindig egyszerűbb beállítani az eszköz ID-ját OS X-en vagy Linuxon mint írni hozzá egy usb drivert Windowson.

"mint írni hozzá egy usb drivert Windowson"

jujj, es most dobtam el az egeret. Bocs, de ha nem ertesz hozza, akkor ne akarj okos lenni, jo? Windowsra se kell drivert irni, mivel nehany egzotikus eszkoztol eltekintve a legtobb Androidos eszkoz kompatibilis egymassal, amit Windowson csinalni kell, az az INF fajlba a megfelelo eszkozazonositok felvitele. Ez egesz egyszeruen azert kell, mert Windowson - a Linuxszal ellentetben - nem lehet az USB eszkozt kozvetlenul bactatni, hanem a kerneloldalra kell egy protokollkezelo. Nem veletlenul az az eszkoz neve, hogy ADB USB bridge.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egy rakás kisebb gyártó ID-ját be kell állítani OS X-en is. Mivel az Android elég fragmentált, így simán bele lehet futni ilyesmibe. Két példa, ami nálam elő is jött: ZTE Blade, ConCorde Tab Speed...

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"Ha valamelyikhez ID-t kellene állítani akkor gyanítom a google ADB driver sem biztos, hogy kezelné windowson kapásból."
Meseld el, miert. Az ID elsosorban az eszkoz-driver osszerendeles miatt kell, maga az ADB - tekintve, hogy az az Android core-bol jon - ugyanaz minden ilyen renszerrel szerelt telefonban. Maga a protokoll nem valtozik, csak a gyartoi azonosito.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Amit OSX-en telepiteni kell, az nem az USB driver (nem ez fogja az USB reszet hajtani) csak az SDK egy kis resze. Elegge mas az OS X belso felepitese a Linuxhoz meg a Windowshoz viszonyitva, nehez elmondani annak, aki nem ert hozza.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Minden állítást megdöntő bizonyítékom nincs, de a levegőbe kiáltott állításnál azért kicsit több van. ;)
Azt most hagyjuk, hogy Ubuntu != Linux... :)
Azt pl. tudom, hogy a mobil piac 66%-át adja a játékfejlesztés, amivel én is foglalkozom. A mostanában megjelenő Android játékok nagyon nagy(!) százaléka Unity3D és Unreal Engine-nel készül. Meg fogsz lepődni. Egyik fejlesztőeszköznek sincs Linuxos portja. Viszont remekül lehet velük Macen és Windowson Androidos játékokat fejleszteni. Csak, hogy konkrét számok is elhangozzanak, és értsd a nagyságrendeket: 2 000 000 Unity3D-s fejlesztőről beszélgetünk most, a többi hasonlót most nem is számolnám...
http://blogs.unity3d.com/2013/07/09/another-million-unity-developers-in…
Ez pedig csak egy fejlesztői környezet. Van még egy pár, ami ugyan kitol magából Android buildet, de Linuxon nem fut a fejlesztőkörnyezet. Aztán van egy pár, ami ugyan fut, de mivel a legtöbb fejlesztő Android mellett iOS-re is kiadja a cuccait, így Machez van eleve kötve. Meg sem fordulhat a fejében, hogy Linuxot használjon.
Vajon mennyi Linuxot install lehet világszerte? Ebből mennyi lehet a desktop user? Ebből mennyien használhatják fejlesztésre is a gépüket? Ezek közül a fejlesztők közül mennyien fejlesztenek Androidra? Hányan vannak akik "kényszerből" nem is választhatják a Linuxot?

Az Android/Ubuntu kombo az szerintem masrol szol, nem akar senki kapcsolgatni. Arrol van szo, hogy kijon egy telefon egy tok ismeretlen OS-sel, ez nyilvan kockazat a felhasznalok szamara. Vegyek olyan telefont amirol valojaban nem tudom szeretni fogom-e? Erre szerintem nagyon frappans valasz, hogy van egy Android menekulo kapu. Vehetek ilyen telefont, ha nem jon be az Ubuntu akkor atvaltok Android-ra es ugy hasznalom tovabb. Szerintem zsenialis huzas, hogy igy oldottak meg, sok bizonytalan ugyfelet lehet igy megfogni.

"Android/Ubuntu kombó nálam := kicsinyesség a köbön"

Nálam meg pont az az indok ami miatt hajlok arra, hogy megvegyem. Szeretném használni, tesztelni, fejleszteni rá, de érzem, hogy nem lesz olyan kiforrott, mint az android, ezért azt nem feltétlenül dobnám, két telefont meg nem akarnék venni.

Ah, ha előbb bejelentik, mondjuk 2 hónapja, hogy lesz egy hónap támogatni, akkor simán beszállok egy Edge-be. Így, hogy van egy hónapom... - nem akarok panaszkodni a keresetemre. :)

Eszerint osszejon:)
http://doridian.de/edgegraph/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akarod mondani, nem jön össze?
Csak, ha az eddigi legnagyobb növekedési tempót veszi alapul (zöld) jön össze, ami irreális. A reális valahol az átlag és az alacsony között lehet, de egyik sem éri el a célt.
szerk: De lehet, hogy csak ennyit változott reggelig. :)

Szerintem elég naiv dolog azt hinni, hogy nem volt meg alapból a 32M dollár..

Egyrészt ez egy nagyon jó reklám, felmérés, másrészt meg még spórolnak is egy kicsit.

ennyi. szerintem.

tökmindegy a médiában az lesz, hogy összejött.. hatalmas siker és hatalmas reklám ismét.

az hogy nálad mit jelent, nem fog számítani.

szóval szerintem ügyesen ki van ez találva, és szurkolok nekik, hogy tényleg jó legyen a termék, aztán majd pár év múlva lehessen egy ilyenem esetleg.

Az eddigi adatokból úgy tűnik, hogy $700 alatt összejöhet, felette nem nagyon.
Persze azt nem lehet kizárni, hogy Markék a végén berakják a hiányzó részt.

Szerk.:
Itt egy jó ábra a változásokról: http://ubuntu.korczynskij.pl/?gmt=+2

Lehet, hogy neked vagy nekem hihetetlenul nagy osszeg 5-6M dollar, de itt most nem errol van szo... A cel 32M, ennek egyelolre a 20%-at nem ertek el. Ahogy pedig itt is sok hozzaszolasban elhangzott, az osszeg nagy resze egy kampanyban az elejen gyulik ossze (es egy masik jelentos osszeg a vegen). En nem akarom temetni a projektet, szurkolok is nekik, de megertem ha valaki azt mondja, hogy a startbol nem a fenyes siker latszik.

Én bérmit megértek :) Jósolni pedig ugye aránylag kevesen tudnak.

18% jött össze az idő 10% alatt. Ráadásul egyértelműen látszik, hogy az Ubuntus szervezők figyelik az eseményeket, trendet és tudnak úgy reagálni, hogy az az visszaadja a projekt momentumát.

Szerintem semmi nem utal arra, hogy akkor innentől kezdve ölbe tett kézzel néznék, hogy kilaposodik a görbe. Amennyire ismerem a Canonical PR és Marketing csapatát annyit elmondhatok, hogy nem szandálos linux adminok, hanem képzett tapasztalt szakemberek a maguk területén. Nem tudom a részleteket, de biztos vagyok benne, hogy egy jól felépített stratégia szerint viszik ezt az akciót és ők is tudják, hogy mi a természete a crowdfound kampányoknak.

Azt már lehet tudni, melyik szerződéses gyártóval fogják legyártatni ha összejön az összeg?

Hát ahogy elnézem a kampányt túlságosan is bizakodó voltam! :)

(Majd talán legközelebb!)