Stimulánsok munkaidőben

Címkék

tea
12% (66 szavazat)
kávé
50% (279 szavazat)
energiaital/koffein tartalmú üdítő
7% (37 szavazat)
Nincs rá szükségem
26% (145 szavazat)
Egyéb (leírom hozzászólásban)
6% (32 szavazat)
Összes szavazat: 559

Hozzászólások

Én kávézom, de nem a stimulálás miatt, hanem mert finom!
Teát meg azért iszom, mert kell a folyadék is. :-)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Igaz, hogy a kávé vízhajtó hatású, de a tévhittel szemben nem ezért szolgálnak fel vizet mellé. Más étel/ital is rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, mégsem szolgálnak fel mellé vizet. Valamint más után is megszomjazol, szintén nem alap a víz, vedd meg magadnak. Akkora mennyiségű víz nem is elég, illetve nem is rögtön van rá szükséged. Másik tévhit, hogy leöblítsd az ízét, vagy hogy ne sárguljanak meg a fogaid.

A vizet valójában azért teszik ki, hogy _előtte_ leöblítsd az ízlelőbimbóid, és zavartalanul érzékelhesd a kávé zamatát. Ahogy a baristák mondják, egy kávénak olyannak kell lennie, hogy kellemes utóíze legyen, ne akard utána vízzel lenyomni. Más kérdés, hogy kicsiny kis hazánkban még nem terjedt el annyira sem a kávékészítés tudománya, sem a kávéfogyasztás kultúrája.

Viczi
http://jtechlog.blogspot.com

Gondoltam nincs akkora vízhajtó hatása, hogy kiszáradna tőle az ember :), azt gondoltam placebo szerűség miatt adják (most olvastam ha valaki elhiszi, hogy ártalmas a wifi, megbetegszik a tudattól, de nem a sugárzástól). Nem találtam volna el, hogy nyelvöblítési céllal szolgálják fel. Mondjuk én nem szoktam rendelni kávét, de ha jó kaját eszem én sem öblítem le rögtön egy sörrel vagy bármi mással. Élvezem az ízeket.

Viszont kérdésem, ha nem kaja vagy süti után rendelsz kávét, hanem csak és kizárólag egy kávé miatt mész be egy kávézóba, és nem ettél semmit előtte, akkor is érdemes vizet inni? Mert a víznek is van íze.

Soha nem tettem volna csirkemájpástétomba narancsot, ha valaki nem mondja meg, és nagyon finom.
Először mindig követni kell a 'receptet' és csak utána szabad saját ízlére alakítani. Persze ha nem szereted pl. a vörösbort, nem szabad inni a marhapörkölthöz csak mert azt ajánlják.

Ha tanulsz mástól az nem hülyeség.

nincs ra szuksegem, de kave mert ingyen van es mert finom :D

Változó. Egyszer ez, egyszer az, de arányos szórásban mindegyik előfordul és gyakran nem zárják ki egymást.

zöld tea és/vagy mate tea. Odafigyelve a forrázási módra.
Veri az összes stimulánst. Nálam.

* Long Jing (kiváló minőségű zöld tea, max. 65 °C-os vízzel felöntve)
* Újabban Assam (legalább TGFOP, jó minőségű fekete tea)
* Régebben Fukamushi Sencha (kiváló minőségű, drága, japán zöld tea)

Fuszenecker_Róbert

+1

esti melóhoz mate green, napközben valami "extrásabb", most épp mate chai.
Kávéról leszoktam, mert majdnem burnout lett a vége, plusz stabilan 140 fölött volt a vérnyomásom úgy, hogy ezzel sosem volt problémám, sőt, inkább alacsony volt.
Matein vérnyomást, pulzust nem emel, viszont hirtelen kitisztul az ember agya, és bármikor simán le lehet feküdni aludni, nincs negatív hatása a mélyalvás ciklusra mint a koffeinnek.

szerk: ja és mivel imádom a kávé ízét, hiányzik :-)

Lehetőleg magas kakaótartalmú csokoládé, ha az nincs bármilyen egyéb jó minőségű csokoládé.

A munkaanyagom stimulál... :)
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Eros mentolos cukor. Sajnos erzekeny vagyok a koffein-re, igy az kiesik.

Alvás.

Néha szükség lenne valami stimulánsra, de nálam nem működnek. Engem ezek a kávé/tea szerek csak fizikailag pörgetnek, viszont ugyanúgy nem tudok koncentrálni, így aztán szellemi munkánál nekem semmi hasznot nem hoznak. Erősebb szereket (pl. metamfetamin) meg nem merek kipróbálni.

> de nálam nem működnek
Nyugi, ez nemcsak veled van így. Azok nagy részénél sem, akik azt gondolják, hogy igen, és ezért fogyasztanak. A kávésoknál már leginkább a függőség miatt alakul ki frusztráltság (akadályoztatás), és azért isszák meg a következő kávéjukat, hogy az elégséges szintet tudják hozni - amit a függésük elhagyása után is tudnának. Csak közbe még tönkreteszik a vérkeringésüket is.

Hogy ontopik is legyek, én sem fogyasztok semmit. A kávénak imádom az illatát amikor a kollégák darálják-főzik, de amúgy alacsony koffeintartalmú teákat megiszok az íze illetve télen a hőmérséklete miatt.

Igazából az agy alapból termeli azokat az anyagokat, amik felébresztenek/ébren tartanak. Amikor te kávéval viszed be ezeket, akkor az agy csökkenti ezek termelését, szóval egy szép nagy placebo hatásról van szó. Kvázi ugyanaz, mint a fájdalomcsillapító, ugyanúgy immunis leszel rá idővel.

Ahogy én észrevettem, a kávé (a hardcore eseteket leszámítva) inkább egy rituálé, mint "szer". Egy hideg téli reggelen a forró kávésbögre szorongatása, a meleg lötty szürcsölgetése, stb. Ha közösségben csinálják, akkor meg főleg. Inkább pótcselekvés. Emiatt van az, hogy a kávézás nem (csak) fizikai függőség, hanem pszichikai is. A fizikai függőség pár nap alatt leküzdhető, a pszichikai sokkal keményebb. Hasonló okok miatt vannak a dohányosok is bajban, pl. amikor nem tudják, hogy mit kezdjenek a kezükkel. Előtte ugyebár mindig cigi volt benne, azzal játszottak. Meg még sok ilyen példa...

Megvallom őszintén, én pl. rühellem a kávét, de a cappuccinot szeretem. Jó édesen, tejszínhabbal, stb. Nálam ez édesség, nem stimuláló. Persze tudom, hogy az égvilágon semmit nem ér. Volt, hogy lefekvés előtt ittam egy korsóval (igen, tényleg), aztán aludtam rá egy jót :)

Jogos. Nem biztos, hogy a kávé teszi tönkre. De az emelkedett pulzus, amit "mesterségesen" elér (tehát nincs fizikai igénybevétel közben pl.) bizonyára elősegíti annak az entitásnak a hatását, amely tönkreteszi az ereket.

De ez a HUP, szóval ne kelljen már disszertációba illő módon minden mondatot alátámasztani, légy konstruktív, és fogd fel a hsz _mondanivalóját_.

Szvsz kávé nem bántja az ereket, bár logikusan hangzik amit írsz. Ennél sokkal gyilkosabb a stressz egy helyben ülve, ott sincs "menekülési kényszer", mégis ugrál a pulzus.
(eretnek gondolatként: pont a stressz komolyabb rombolása miatt még a károsabb stimulánsok is jót tehetnek néha, ha nincs más módszer)

A kettőnek nem kell együtt mennie. Minden munkahelyen van folyosó. Egy hosszúra nyújtott pisilés már jót tesz. Ebédszünet szintén minden normális helyen van. Azt nem hiszem, hogy 5 percre nem tud valaki elmozdulni, főleg IT-ben. Ha közös iroda van, akkor meg még elmozdulni sem kell. Nekem eddig 3 munkahelyem volt, mindháromban közös iroda volt. Mindent lehet, csak akarni kell. Mondjuk ha olyan munkahelyed van, ahol 2 perc szabadidő sincs, nos, akkor nem lennék a helyedben :)

Csak sima tiszta vizet iszok egész nap, semmi stimuláns. Ez a lehető legegészségesebb.

FLASH JÁTÉKOK!! Semmi se pörget fel jobban. ;)

Kávé. +egy "megfelelő" munkatárs. Néha még kávé sem kell.
(Sőt, kávé helyett néha inkább nyugtató.)

Csapvíz és szénsavas ásványvíz, a cukros üdítőknél jobban már csak a margarint kerülöm.

Egyébként ha már itt tartunk, melegen javaslom kv helyett / kevesebb kv eléréséhez a zöld teát. Na nem a mindenféle üdítős bizbaszokat, hanem az igazi kínai szálas zöldteát.
Egyszer enyhe másnapossággal fejfájással küzdöttem, és nagyon helyre rakott.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Minden nap reggel hideg kávét szoktam inni tejjel és ritkábban iszom különféle teákat napközben. Amikor nincs meg az alkalom a kávé vagy a tea elkészítéséhez, akkor jön képbe az energiaital.

OFF: Furcsállom, hogy a nikotin az kimaradt a szavazásból, mint elterjedt stimuláns.
______________________
this comment is cc by-nc 2.5

most hogy így kérded, fogalmam sincs. Van amikor kristálycukor, persze, teával, pótkávéval jó az, de általában nem én rakom bele a termékbe (mint pl kóla, csoki, tészta, etc)

De szerintem mindegy is, csak az a lényeg, hogy gyorsan adjon és sok joule energiát, ha kell az agynak.
Egyszer meg kéne kérdezni egy kémikus-biológust, hogy melyik anyag a leghatékonyabb e célra.

Hirtelen azt olvastam hogy szimulánsok munkaidőben. Bocs.

(Bár meg voltam róla győződve hogy valaki már lelőtte ezt a poént, de gyorsan átfutva a szálat nem láttam.)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Kávé, tea, víz, kávé, tea, víz, víz. Nagyjából ezzel a munkaidő el is ment. :)
(A kávét jelöltem)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Reggel valami edessel inditok + tej, de napkozben altalaban csak teazom, ha fel akarom magam porgetni. Ejszakai virrasztashoz viszont nekem kell egy kisuveges kola, hogy _eszrevetlenul_ atlenduljek a holtponton.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egyéb (leírom hozzászólásban):
Ebben a sorrendben :D

Ám nem ritka, hogy kávé és energiaital is befigyel egy napomban :)

Puer, de azt nem csak munkaidoben. Egy honap alatt elfogy kb. ketszaz gramm, ez a vilag legjobb teaja.

Semmit, mert nem tudok akkor aludni.
:)

Naponta több kávét magamba toltam, de mostanában teljesen leszoktam róla. Csak a szívet dobogtatja, az íze viszont hiányzik...

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Kávé kortyolgatása közben az egyetlen, ámde gyönyörű nő nézegetése a cégnél. :D

Ha úgy adódik, hogy nagyon kell akkor benyomok egy meleg kakaót. A teát csak az ízéért iszom alkalomadtán, ritkán munkaidőben.
----
India delenda est.
Hülye pelikán