Sportolsz?

Címkék

Ülő munkát végzek. Rendszeresen (hetente legalább egyszer, de inkább többször) sportolok.
48% (277 szavazat)
Ülő munkát végzek. Ritkán (havi egy-két alkalommal) sportolok.
15% (87 szavazat)
Ülő munkát végzek. Nem szoktam sportolni.
28% (162 szavazat)
Fizikai munkát végzek. Rendszeresen (hetente legalább egyszer, de inkább többször) sportolok.
2% (12 szavazat)
Fizikai munkát végzek. Ritkán (havi egy-két alkalommal) sportolok.
1% (3 szavazat)
Fizikai munkát végzek. Nem szoktam sportolni.
2% (12 szavazat)
Egyéb, leírom a hozzászólásokban.
5% (27 szavazat)
Összes szavazat: 580

Hozzászólások

Mostantól heti 3-4 alkalom konditerem (1-1,5 óra) + heti 3 nap kerékpár (min. 10km / alkalom). Télen ugyanez volt - kerékpár.

--
trey @ gépház

A szavazáshoz: én úgy tudom, hogy az a testmozgás számít sportnak, ha legalább heti 3 alkalommal, legalább 1 órán keresztül 120/perc fölött van a pulzus. (Akinek nyugalomban is 120 fölött van a pulzusa, az nyilván nem sportol.) Vagyis a föltett kérdések rosszak.

Már régen kondiztam (akkor heti 2-szer 1-1.5 órát), de az az érzésem, hogy az 1-1.5 óra kondi nem ér annyit, mint ugyanennyi biciklizés. Hátránya viszont, hogy deréktól fölfelé alig ad valami izomzatot.

Az is téves, hogy a sportolóknak magas a pulzusa. Egy nagyon aktív sportolónak ponthogy rendkívül alacsony. Nyugalmi állapotban akár ötven körüli is lehet, aktívan olyan 100 körül.
Másik tévhit; A kerékpározás elég erősen igénybe tudja venni a felsőtestet is, pl. emelkedőn, vagy masszívabb terepen, ugrálgatás, bedőlések közben. Egyedül a has, ami egyáltalán nincs megdolgoztatva.
Nézd meg bármelyik kerékpáros hátát.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :) ..

Nem tudom milyen ropira gondolsz, konkrétan nekem egy orvos egyszer azt hitte daganat van a nagy és a mutatóujjam között, mert nem látott még ott ekkora izmot ;)
Jó már nem vagyok annyira fitt mint pár éve, de kevesen mondanák a karomra a ropi jelzőt, jópár más tekerő ismerős karját sem illetnék így sokan.
Mondom ezt így 20 év, a mai napig közepesen aktív (akár extrém) kerékpáros múlttal.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Én is kerékpározok, ha csak munkába, akkor 200-300 km-t hetente, ha túra is van, többet. Az én pulzusom is viszonylag alacsony, örülök is neki :) a gyúrósakhoz képest tényleg vékony egy bringás karja, de nem szabad elfeledni, hogy aki rendesen biciklizik, arról minden gramm zsír leég, ráadásul ez a sport nem is feltétlenül a nagy izomtömeg kialakulását segíti elő (mondjuk a láb azért erősödik rendesen), hanem az állóképességet, keringést javítja nagyban. Nekem személy szerint többet jelent a jó keringés, fittség, mintsem hogy ki tudjak fekve nyomni 150 kg-ot, de ez már ízlés kérdése, mint ahogy az is, hogy van aki esztétikusnak tart egy kigyúrt testet, van, aki nem.

No meg sokan a biciklizésre is úgy gondolnak, mint amit gyerekkorukban csináltak vele. Esetleg néha látnak a valamit a 'túr de francról'.
Most így hirtelen pár más stílus az egyszerű "versenybiciklizés" mellett (amit eleve országúti kerékpározásnak hívunk jóideje): időfutam, pálya, bikepolo, trial, flatland, street, fourcross, olimpiai cross, freeride, enduro, maraton, dirt, dual slalom, downhill, hillclimb, park...
Mindegyik biciklizésnek hívja magát, és teljesen más izmokat mozgat meg.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ritkán voltak sportos időszakaim, 4 évig szinte csak a fizikai munkavégzés volt. Tavaly nyáron nekiugrottam heti két alkalommal konditeremnek és rendeződött a magas vérnyomásom, a nyugalmi pulzusom meg 50-60 között állt be. Elég sokszor volt 50 körül is! Ez mondjuk alkati dolog is lehet, mert azért annyira nem nyomtam keményen.

Nekem tavaly 45 volt, pedig az a futástempó még amatőrök között is csak átlagos. :) Cserébe a max sem ment 170 fölé, ott már oxygénsátorért könyörögtem. Idén, kihagyás után meg 176-os átlagpulzussal futom ugyanazt, de sokkal lassabban, viszont simán, oxygénsátor nélkül.
Furcsa ez a pulzus..

Talán nem fogalmaztam pontosan. A nyugalmi pulzus nem érdekes, az majd úgy is beáll alacsonyra (nekem mondjuk nem olyan alacsony, a minap 54-et mértem itt a monitor előtt). A lényeg, hogy hetente 3x1 órán keresztül testmozgás közben 120 fölött legyen. Meg az alcsony nyugalmi pulzus nem is annyira érdekes, mint az, hogy terhelés után mennyi idő alatt esik le újra. Nekem, koca sportolónak 20 guggolás után 110 körül van a pulzusum, ha leülök, gyakorlatilag azonnal 70, és kell vagy 10 perc, hogy 60 alá bessen. Egy komolyan sportoló embernek az a 10 perc inkább 2, vagy 1.

A kerékpározás elég erősen igénybe tudja venni a felsőtestet is, pl. emelkedőn, vagy masszívabb terepen, ugrálgatás, bedőlések közben. Egyedül a has, ami egyáltalán nincs megdolgoztatva.
Nézd meg bármelyik kerékpáros hátát.

Sem a hát, sem a has, sem a mellkas. Én tavasztól őszig bicklizem, igyekszem a heti 3x30 km-t tartani. Emiatt deréktól lefelé sokkal erősebbnek érzem magam, mint korábban, mikor gyúrtam. Viszont a derekamon úszúgumi nőtt, a vállam és a deltám elfogyott, a mellizmaim eltűntek. Talán még az alkarom és a tricepszem az, ami nem változott, de ebben sem vagyok biztos.
Saccra a biciklisták háta konditermi munka eredménye. Mondjuk nem tudom, mert nincs élsportoló bringás ismerősöm.

Pont ezért írtam, hogy nekem van ilyen ismerősöm. Pulzusa másodpercek alatt esik le, és szinte lehetetlen nála a 110-es érték. Napi 150 km-t teker, nem állnék le vele szkanderozni. Mellesleg lány.
Nem egyedi eset, kerékpáros futárok százai is hasonlóak. Amit te csináltál, az valószínűleg sima tekergészés, amolyan cruiseres korzózás felegyenesedett üléspozícióban, síkon. Ugyanannyira nem sport mint a séta. Persze hogy nem mozgat izmot.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ha a játékkonzolok fitt programjai sportolásnak számítanak, akkor alkalomszerüen, azaz amikor épp kedvem van hozzá :)

részben ülő munka, részben pakolászós, jövés-menés.
bringával munkába járni 13 km-ről viszont még nem sport, de már rendszeres testmozgás :)
(viszont a kötelező jellegéből fakadóan elmarad a sportolás öröme)

Régen minden nap letekertem 10-15 km-t, ma már lusta vagyok :(

Januárban kezdtem újra sportolni. Jobban érzem magam tőle, szerintem ülő munka mellé nagyon kell.

Ülő (és több-kevesebb járó) munkát végzek, + fizikai munkát végzek délutánonként és szombaton.

--
No God, no peace. Know God, know peace!

Extrém ülő munkát végzek és heti két napot a kertben vagy a ház körül töltök igen aktívan, ha az sportnak vagy a sport szerűnek számít. És napi 2-3 órát küzdök a tömegközlekedésen minden centiméterért vagy levegővételért :D

Szerintem ez az intenzivitastol, a hossztol es a rendszeressegtol is fugg. Ha peldaul egesz nyaron kaszalni jarnal, az rendesen megdolgoztatna az izmaidat.

Ha valaki rendszeresen heti 3-4 alkalommal par orat dolgozik a kertben, az szerintem tud olyan jo lenni, mint egy konditermi edzes.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ha nagyon erőlködnék, nyilván ki tudnék találni valami magyarázatot (pl. hogy rendes izommunka közben a szív is dolgozik), de nem tudom a tényleges indokot. Csak azt, hogy már többször, több sportolótól hallottam. A heti 3x1 órában eléggé biztos vagyok, de lehet, hogy a plzusra vonatkozó kritérium nem pont 120.

Tavaly szinte minden héten letekertem 50-100 kilométert, mert jót tett az idegeimnek... :-)
Tél óta gyalog járok dolgozni. (Kb. 20 perc az út.) Valamit kellene mozogni, mert nyáron úgy néz ki lesz némi fizikai munka is.

Részben fizikai, részben ülő munkát végzek. Sportolni aktívan nem szoktam, de biciklivel járok mindenhova. A napi kb. 45 perc biciklizés (nem nagymamatempóban) megvan.

Kéne egy olyan szavazás is, hogy aki nem sportol annak mennyire van kihatással az egészségi állapotára és a közérzetére az ülő munka. Illetve aki sportol, mennyire érzi magát produktívabbnak a munkában.

Én speciel nem vagyok produktívabb sportolós éveimben sem, csak kiegyensúlyozottabb, tettrekészebb. Különbség nálam abban van, hogy az a produktivitás-centrikus élet csak átmenetileg, a harmonikus pedig tartósan fenntartható..

Hogy az immunrendszert a kardió megerősíti, az hétszentség.

Napi 2x félórát tekerek, elég rendszeres?

December óta heti 2-3 alkalom kettlebell (1 óra).
Mostantól hétvégén 25-30 km kerékpár (dombok között :).

Mindenképpen keress fel egy edzőt ! Meg kell tanulni a helyes tartást és gyakorlat végrehajtást, különben nagy a sérülésveszély (húzódás, rándulás). Ehhez kell 1-2 hónap (legalábbis nekem annyi kellett).
12 kg-val kezdtem, most 20kg-val csinálom. Fogyni nem fogytam sokat (2-3kg) de nagyon komolyan érzem az állóképességem és erőnlétem javulását.
meg persze néha olyan izmokban is izomlázam van, amiről nem is tudtam, hogy léteznek :)

Szerintem (saját tapasztalat) ehhez a fogyás dologhoz egy bizonyos kor felett, sokkal több idő kell, mint egy fiatalnak, azonos mennyiségű munka mellet. Az első évben én sem fogytam sokat a kettlebellel, kg-ra. Zsír ment le rólam, de közben izom pakolódott rám. Ezért "csak" 4-5 kg fogyás után is az összes ruhámat kifogytam. Kb. fél éve a harcosok étrendje szerint étkezem. Tudom szart sem ér, egészségtelen stb. azok szerint akik sohasem próbálták ki. Ezalatt lement rólam még 12 kg. Már csak a makacs zsír van rajtam, 40 fölött kurva nehéz a derékról ledolgozni. De az is már csak "árnyéka" a másfél évvel ezelőttinek. Tehát diéta és mozgás = életmódváltás (egy idő után a diéta már a mindennapi rutinná válik, de igazából valamilyen egészségesebb étrendet kell követni) kell a tartós fogyáshoz és egészséghez.

Minden nap reggel 6-8-ig TRX/kondi terem. Felpörget, egész nap aktív vagyok, viszont estére kivagyok, mint a kutya :) Bár az inkább a koránkelésnek köszönhető :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

tavaly nyáron trx-eztem, nagyjából 2,5 hónapig, minden nap. mivel az általános kondim nem volt csúcson, napi húsz perccel kezdtem. az egészből annyit éreztem, hogy a végére az alapprogramot akár 45-60 percig is tudtam csinálni, de különösebben más változást (gondolok itt alak, közérzet,stb) nem észleltem. kellett volna?
--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

-4 hónapja, hetente 2x1h Kettlebell (eleinte 12kg-mal, jelenleg 20kg-mal)...
-Plusz a munkanapokon rengeteg rohanás!

Munkahelyen minden nap fel óra ping-pong, es hetente kétszer falmászás.

--
Kokan

Heti 2x1 ora uszas telen-nyaron evek ota.

Nem szoktam sportolni, de mar gondolkodok kerekpar beszerzesen. Nem alakformalo cellal.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Informatikus vállalkozó vagyok. Ülök is, mozgok is. Reggel, és ha van erőm este gyűrom a Concept 2-őt :-) ~5-6km. Ha konditerem lenne, az elvisz utazással együtt 2-3 órát, annyi időm nincs.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Egyéb, leírom a hozzászólásokban. Tavasztól őszig mozgok, gyakran kerékpárral megyek dolgozni. Ez napi kb. 27 km. Esőben, télen tömegközlekedem, ilyenkor lusta állatfaj vagyok. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Napi munkábajárás (ha nem nagyon rossz az idő) bringával, 11 km egy irányban. Hétvégi bringázások, stb, egy évben kb. 8ekm.

Sir Winston Churchill-t idézném. "Csak semmi sport!"

Igen, de nem eleget. Heti 2x2 óra shaolin kung-fu edzés + most, hogy jön a jó idő, remélem ki tudok majd hétvégente menni az Orczy kertbe is futni + gyakorolni. Illetve mindig tervezem, hogy megyek szerdánként lépcsőzni a Tabánba, de gyík vagyok ahhoz :F. Pedig egyszer már voltam, annyira nem is haltam meg, mint gondoltam (igaz, az edzőm azt mondta, nem is hajtott meg különösebben).

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Kimaradt a semmilyen munkát nem végzek, de ... blokk :)

Én nem sportolok, mert utálok minden ilyen sport témakörbe tuszkolt mozgást.
Néha elmegyek autózni, szlalomozni, az minimum a felső testet edzi :)

Fizikai munkát végzek, és emellett napi szinten bringázok minimum 20 km-et, télen-nyáron.
--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Most már csak a napi fél óra kényelmes séta.

Előtte fizikai és az ülő közé esett a munkám. Igaz többet ültem, de amikor kellett, akkor a létrázás, kézi szállítás, rakodás, szerelések, stb is benne volt. Egyszer még ástunk is. A munkagép nem fért oda közvetlenül az épület mellé, a határidő meg sürgetett.

A negyedóra függeszkedőgyakorlat a buszon(ülőhely már nem maradt), majd ugyanennyi gyorsgyaloglás a blokkolóórához. Délután meg visszafelé gyorsgyalog, hátha marad még ülőhely. Közelebbi külső telephelyekre szintén lépésben, ha dolog volt. Az irodaépületekben a lifteket hírből sem ismertem, a lépcsőzés is jó sport volt. Meg jó kis móka forrása, mikor a 4-re hamarabb értem fel, mint a munkatársak a lifttel. Lefelé meg már verseny volt a lépcsőn :)

Az irodai munkába beiktatott, belekeresett gyakorlatok sokat tudnak segíteni.

A hétvégi 8-10 km bringázás kora tavasztól késő őszig szintén jó volt családi programként.

ülőmunkát végzek, de van egy ~300m^2-es konyhakertem. kora tavasztól, késő őszig napi kapafitnessz, meg egyéb járulékos tevékenység (favágás, kaszálás, stb.), télen hólapátolás. mivel a munkám szépen kitölti a napom nagy részét, így egyéb, több órás sport számomra luxus.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Tanítok. Órán állítólag 0,95 km-t teszek meg (egy osztály lemérte), egyébként meg az épületek között cirka 4-5-öt.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Hali!

Fizikai munkát végzek és sportolok... de itt mindenki csak a fizikailag megerőltető dolgokról ír. Én darts versenyző vagyok... az is sport :-)

Üdv:
Feri

Már "vártam", hogy mikor érkeznek meg a sakk nagymesterek! :) Természetesen normális fizikai erőkifejtést igénylő sportokra gondoltam, amibe sem a sakk, sem a kerti kapálás nem fér bele. Aki mondjuk futott már 4 perc körüli kilométereket 10+ km-en, az tudja miről van szó, aki meg nem, az majd jön a "de miért nem, mikor a kapálás..." kérdéssel. :)

Tudom, a darts volt magas labda. Persze délelőtt volt egy kis villás rendrakómunka az udvarban és nem FreeBSD-t bütyköltem :D

Egyébként szabadidőeltöltésként az erőkifejtést igénylő sport rám nem jellemző. Ha munka van, menni kell vagy egyedi eset, akkor kézbeveszem/teszem. Brignával ami a pedálba belefér 45 km-es távon hitelesítve vagyok. Egyszer egy ~900m-es szintemelkedésű bringás hegyi túra is megvolt, lefelé egy jó kis downhill pályával.

Kapálás esetén az 1500 m2-es kert már egész jó kihívás kézi vagy gépi kapával. No meg kaszával, mikor nem száradt fel vagy nem maradt a kapálásra idő. 100 méteres versenykapa is volt már a zivatar előtt. Viccesen hangzik, de vidéken ilyen az élet.

4+ eve kettlebell, 16 kg-vel kezdtem, manapsag mar 32-36 az edzosulyom... Ja, eleinte heti 2x edzovel aztan 1,5 eve heti 4 alkalom 2x edzos 2x egyedul.

Ulo munka heti ketszeri ceges focival. Plusz idonkent gyaloglok, es tervezem a bringam felujitasat is.

--
The programmers of tomorrow are the wizards of the future. You know, you're going to look like you have magic powers compared to everybody else. -Gabe Newell

Házfelújítás:
Rengeteg lapátolás, olykor ásás, cement-, téglapakolás.
Mivel reggelente izomlázzal ébredek, ezért sportnak tekintem! :-)