Melyik Linux disztribúciót használod az alábbiak közül?

Címkék

blackPanther
1% (11 szavazat)
Frugalware
2% (18 szavazat)
UHU Linux stabil ág
3% (26 szavazat)
UHU Linux fejlesztői ág
1% (7 szavazat)
Más Linuxot használok
82% (806 szavazat)
Nem Linuxot használok
8% (75 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
4% (38 szavazat)
Összes szavazat: 981

Hozzászólások

Na most kiderül, mennyi a bP user hup szinten :)

Mellbe vágott az eredmény, mert jóval többet vártam BP felhasználóból. Majdhogynem UHU szinten mozgott.
Meglep, mert az UHU sajnos már régóta hullaszagot áraszt magából, míg a BP háza táján azért van sürgés-forgás.
Azt nem értem, hogy miért kell legalább három disztribúció, egy ekkora országba. Miért nem lehet összevonni az erőforrásokat és akkor sokkal ütőképesebb lenne az az egy és abból építkezne mindenki. Mondjuk úgy, mint az Ubuntu esetében, ahol számtalan más kiadás is gyökerezik. (Ubuntustudio, Kununtu, Linux Mint, Sabily, CE, Kiwi meg a többi) Nem hiába, mi a széthúzásunkról vagyunk ismeretesek.

"Miért nem lehet összevonni az erőforrásokat és akkor sokkal ütőképesebb lenne az az egy és abból építkezne mindenki."

Talán azért nem, amiért sok száz disztro létezik. Miért nem tudják egyesek elfogadni, hogy mindenkinek mások az igényei. Ami neked tökéletes, azon más csak pislogna, hogy nemá'. A hazai fejlesztésű disztrok egyetlen előnye (lehetne) egy erős közösség körülötte azoknak, akik nem bírják jól az angolt. Mert hogy angolul bizony gyakorlatilag szinte mindenre található megoldás. Miért nem használok blackPanther-t vagy UHU-t? Mert nem elégítik ki a szükségleteimet. Ennyi

A három magyar disztribúció fúziójára gondoltam, semmi Debian, semmi Ubuntu és a többi. Ha ennyi tehetséges ember össze tudna fogni, (mert azok) akkor nem lenne annyi munka háromszor elvégezve, hanem elég lenne csak egyszer, de alaposan. A maradék kapacitást meg okosan el lehet osztani más háttérbe szorult fejlesztésekre. Azon felül, mondjuk az olyanok mint az UBK munkái egyszerre három helyen is használhatóak lennének. Az egy közöset meg úgy csomagolgatná és fűszerezné mindenki, ahogy akarja. Az már alig von el kapacitást.
Az se lenne hülyeség, ha valamilyen megoldással kiválogatnám, mit is akarok a telepítő lemezemre és már egyből azt az ISO-t építem fel/töltöm le, amire vágyok. Nem kell utólag vacakolni, bele kerülnének egyből a kodekek, a 3rd party csomagok, restricted driverek, alaptémák és ami szem-szájnak ingere. Az így kapott eredményt meg már annak nevezi az ember, aminek akarja.

> A három magyar disztribúció fúziójára gondoltam, semmi Debian, semmi Ubuntu és a többi.

Ezt a lehetőséget évekkel ezelőtt felvetettem (igaz babo?). Bár az én javaslatomban egy negyedik disztribúció létrehozását látnám ésszerűnek (ami esetleg "átjárást" biztosítana a jelenlegiek között). Ami hiányzik hozzá az az, amiért az UHU is szétesett. A pénz és a motiváció.

Fedora + RedHat Enterprise

___________________________________
"Bízzál Istenben és mentsél rendszeresen!"

Van egyaltalan vki, aki valaha hosszabb ideig uhu-t hasznalt?

Amikor elkezdtem linuxot használni, akkor 1-2 nap Sose és RedHat után az UHUnál kötöttem ki.. Debiannal nem ment a grafikus kártya, amikor meg sidböl ráengedtempár dolgot akkor összeomlott. Valszeg a tapasztalatlanságom is közrejátszott. Talán 1-2 évig volt UHUm. Aztán a korlátai zavarni kezdtek, a külsö csomagok között se volt meg minden.. stb stb... akkor talán újra debiannal próbálkoztam.. megint/még mindig szar volt.. (2 év alatt semmi se történt..)

Azóta se használnám újra se a Suse-t, se UHU-t, se Debiant. Fedora nem tudom milyen mostanában.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

A használT szó megadja a választ. Régebben az UHU-t többen használták, mint manapság, mert jó kis közössége volt és még fejlődött is. Felhasználóbarát volt és a sulinetes gépeken is ott figyelt. Én nagyon szerettem, ez a rendszer tett igazi Linuxossá.

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

van egy uhu 2.4 live-om. Ha elközösülöm a partíciós táblát, azzal rakom helyre :)
A desktopra mondjuk nem tud felbootolni, de rendszermentésre remek volt egyszer-kétszer :)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Én 2006 december óta UHU-t használok. Előbb 2.0, majd 2.1. Kezdettől fogva törekedtem, hogy main disztro (inkább Op. rendszer) legyen, fél év alatt sikerült is átállni win-ről (majdnem teljesen). Azóta azt használom, kizárólag!
Meg vagyok vele elégedve. Jó, nem állítom hogy tökéletes, meg nem kell rajta néha agyalni, de ez nekem belefér. Ha meg elakadok? Az uhu listán vagy itt mindíg találok (több-kevesebb idő után) segítőkész hozzászólókat. Nekem ez a lényeg. És nagyon tetszik, hogy a felhasználók készíthetnek csomagokat, tény, hogy eddig nem sokat csináltam. De ha valaki veszi a fáradtságot, hogy magának megcsinálja nem forrásból telepítéssel, hanem szépen integrálva, akkor minden felhasználó tudja használni.
A fentiek miatt nem is nézelődtem más linux háza táján, azokat nem ismerem. Anno suse 7.3.-hoz nem voltam még megérve.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Vagy bolond. :-)
Kapálózásként még annyit, hogy attól, hogy nagy disztrót használnék, abban is lehetne rengeteg hiba, csak jóval kevesebb az ismert belőle... Na jó, ezt az érvelést bebuktam :-) Mostantól csak munkahelyről netezek, otthon offline... :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Nos igen a csodalkozás jogos. :) De én csak egy commits-* lista tényt közöltem, ami a mailboxomban van. Jó 3-4 hónapja csak dev:* szerepel benne. Ettől függetlenül lehet tévedek és az utolsó stable release-hez mégis van valahol biztonsági frissítés, bár kétlem :)

Üdv
-krix-

Mert nem is nagyon nyúltak. Az általad linkelt oldalon a legfrissebb kiírás lassan 2 éves lesz. Nem tudom emlékszel-e az SKL-es cikkre, amiben rákérdeztünk, hogy élnek-e még. Fejlesztenek ők, csak nagyon csendben. Annyira csendben, hogy mindenki azt hiszi, leállt a fejlesztés és inkább "odább áll".

SKL - leírásgyűjtemény és informatikai portál

Ez most nem UHU, de erről jut eszembe:

Már többször arra jutottam, hogy 'karbantartott disztró' fogalma egészen mást jelent különféle disztribúcióknál.

Csak egy egyszerű példa: Fedoránál pl. tonnaszám lökik a frissítést, hetente akár többször, ehhez képest az OpenSuSE egy langyos állóvíz. Pár lib, egy-két program aztán ennyi.

Magyarán az, hogy egy disztró 'támogatott' egyszerűen nem mond semmit, mert a támogatás/frissítés foka ill. intenzitása _nagyon_ különböző a disztribúciók között.

Ha Fedora-hoz akarom viszonyítani akkor a build service-be sincs benne pl a KDE4.3.4 míg fedoraban már benne van. Azok inkább olyan javítások amik a hivatalos csamogokhoz jönnek, illetve vannak backportolások de az nagyon kevés csomag. Amennyiben olyan bleeding edge distrót akarok akkor inkább a Factory vagy KDE-hez a 43-as repokat fogom felvenni.

Mielőtt még elmegyünk más irányba, én biztonsági frissítésekről érdeklődtem. Ne keverjük össze ezt egyéb más frissítésekkel.

Biztonsági frissítéseknél nincs magyarázat arra, hogy mi azért patchelünk csak évente kétszer (ezt itt most nem szó szerint kell venni), mert mi langyos vizek vagyunk.

"mert a támogatás/frissítés foka ill. intenzitása _nagyon_ különböző a disztribúciók között."

Épp ez az egyik szempont, ami alapján _én_ megkülönböztetem a disztribúciókat. Hogy te mi alapján különbözteted meg, vagy milyen szempontot tartasz fontosnak egy disztribúció kiválasztásánál az a te döntésed. Nekem 8, hogy te mit tartasz fontosnak.

--
trey @ gépház

Arra gondolsz, hogy támadják, de nincs veszélynek kitéve, mert úgysincs esélyük? (Ha van esélyük, akkor veszélynek van kitéve.) OK, ez előfordul, SSH-n próbálkoznak. Az adott helyzetben viszont a fontos persze az, hogy vannak-e olyan támadások, amiknek van esélye bejutni egy nem frissített rendszerbe.

Vannak. Apache exploitok, az ismeretes Debian OpenSSL bug, kulonbozo PHP exploitok...
Vegyuk figyelembe, hogy egy sikeres tamadas nem feltetlen shell-joghoz jutast takar. Ha mar pl. a tuzfal konfigjat el tudjak lopni, mert hozzafernek (valahogy) a /var/lib/iptables/rules.save (vagy hasonlo) fajlhoz, mar az is sikeres tamadasnak foghato fel, hiszen egy olyan adat kerult napvilagra, amit eredetileg idegen szemeknek nem lett volna szabad latniuk. De fontos tamadasok az ugynevezett mitm (man in the midle) tamadasok is, melyek szinten nem shell joghoz jutast celoznak, hanem csak adatlopast.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A Windows 98-at is lehet, és biztonság szempontjából kb. ugyanott van, illetve mindegyik elmegy régebbi gépen. Ne értsd félre, én tisztelem az UHU-t, de manapság már nem ajánlanám senkinek pont a hiányzó frissítések miatt.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

A kernelhez elvből nem nyúlok, azt meghagyom a hozzáértőknek.
A többi, neten (nethez) használt cuccot (böngésző, levelezőkliens, gnutls, flash miegyéb) befrissítem magamnak.
Plusz nem klikkelgetek mindenfelé ész nélkül, lehetőleg titkosított kapcsolatot használok, FF-ban aktív a noscript, stb. Localhost-on pedig csak apache fut, de az sem látszik kintről.
Kb. ennyi.

- rezso -

Vannak. Pl. én is :)
Használtam kb. 5 évig, az első kiadástól kezdődően, de egyre jobban szorított a "ködmön", kinőttem és váltottam Debianra.
Viszont becsületére legyen mondva, nagyon jó kis közösség volt az UHU-Linux lev.listán. Tulajdonképp mikor áttértem az M$-ról a Linuxra, mindent az UHU-soktól tanultam. Segítőkészek voltak és nem "oktattak ki" ha valaki kezdőként kérdezett.
Szerintem a legnagyobb problémája, hogy "nem kompatibilis" egyetlen nagyobb Linux disztribbel sem.
Egmont távozásakor(után) kezdett haldokolni az egész UHU projekt. Talán Ő már érezte, sejtette a végét...
Én azért sajnálom. Lehetett volna belőle valami, mert jól indult.

Én amióta van kábelnetem, azóta az UHU az úr a gépemen. Ennek kb. 5. éve már.
Az a spec helyzet, hogy nekem egy régi gépem van, és az UHU jól kezeli, aránylag gyors is.
Az előző gépem még régebbi volt, és arra lett telepítve az UHU 2.1. Amikor kaptam egy kevésbé régi gépet, gondoltam egyet, és átraktam a vinyókat. Bekapcsoltam, és gond nélkül indult.

Egy-két hete gondoltam egy nagyot, és kipróbáltam pár egyéb disztrót, amik tudnak magyarul, de az UHU-n kívül csak a Debian látta az ISA-s hangkártyát alapól. Nem volt kedvem reszelgetni, úgyhogy UHU vissza...

Amíg nincs pénzem újabb gépre, biztos maradok az UHU-nál. Bár lehet, hogy Lenny kap még egy esélyt...

kimada & UHU 2.1 + Gnome/IceWM/Openbox

Sokáig UHU-t használtam, de elfutott felette az idő... gyakorlatilag szinte mindent nekem kellett rajta uptodate tartani .... :P

Mint látjátok a magyar készítésű Linuxok vannak nevesítve.
Kíváncsi leszek hogy összesen milyen arányban használnak magyar Linuxot az emberek?
--
Hagyd már abba és kész!

Én nem látom előnyét. A nemzetközi disztrók közül is SZVSZ azokkal érdemes foglalkozni, amiből van enterprise verzió. Persze ez abban az esetben érdekes, ha akar valamit kezdeni magával a jómunkásember (pl RHCE).
__________________________________
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2

En azt mondtam jelen esetben, hogy a Debian-nak nincs olyan lehetosege, hogy szerzodeses supportot lehessen kotni ra. Az, hogy mellesleg a maganvelemenyem valoban az, hogy a Debian nem a legjobbabb rendszer, az nem tartozik ehhez a temahoz, vagyis itt off. Keretik figyelembe venni a kontextust.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

amíg UHUt használtam, a következő előnyeit láttam:
- magyarok a fejlesztői, tudok velük magyarul kommunikálni :-)
- magyarok a használói, tudok velük magyarul kommunikálni :-)
- magyar a levlistájuk, tudok velük magyarul kommunikálni :-)
- külsősként beszállhattam a fejlesztésbe,
- desktopra baromi gyors volt, és meglepően stabil

de nézzük a hátrányait is:
- ha nem lennének az UBK-sok, akkor rengeteg szoftvernek ma is a 2-3 évvel ezelőtti változatát használnák
- ha a fejlesztési tempón nem fognak tudni gyökeresen változtatni, ki fognak pusztulni
- a weblapjuk mindenre jó, csak közösség teremtésre nem alkalmas...

A mai állapot szerint semmilyen előnyét nem látom a vezető disztrókhoz képest...

--
by Mikul@s

Sajnos van igazság abban amit mondasz. Sokat köszönhetünk neked (ha jól emlékszem, a te leírásod alapján upgrade-eltem 2.0-ról 2.1-re). Remélem, ha beköszöntenek a szebb idők, akkor újra "sorunkban" leszel.

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Ha ez az Uhu-nak szolt, akkor azt kell mondanom, erősen túlzol (vagy lekicsinyled), mindegy. Hála az UBK-s fiuknak, a jelenlegi állapotában sem csak szövegszerkesztésre meg mp3-ra jó. Gyakorlatilag HD videótól a digis műsorvételig mindent belehegesztettek, amire egy átlagos felhasználónak csak szüksége lehet passzív multimédia esetén. Aktívnál már akadnak nagy problémák, pl. az újabb videoszerkesztőket nem lehet aláizzadni sehogyan sem. Napi szinten használom mint mezei home user, most is onnan írok, de semmi különösebb bajom sincs vele. Mellete egy Mandriva figyel egy másik partición, de valahogy a boot menübe mindig Uhu lesz a bejelentkezés vége.

Tudom, lehetne váltani, ki is próbáltam egy csomó disztrot, de valahogy mindig visszatértem a 2.1-es Uhu-ra, 1.2-ő óta használom, ezt laktam be, ismerem nagyjából minden kínját-baját, nagyon a szívemhez nőtt.

Biztonsági frissítések szempontjából valóban piszokul le van maradva, de ez legyen az én bajom, ahogy itt megfogalmazták, "bátor ember" vagyok. :-D

Már előre is bocsánatot kérek, de a vezető disztrók szókapcsolatról egy idézet jutott eszembe:
"Egyél tehénszart! Tízmillió légy nem tévedhet..."
Ettől függetlenül és attól, hogy elfogultsággal lehet engem vádolni, mivel lassan 8 éve csak UHU-t használok elsődlegesen, azt kell mondjam, hogy szerintem manapság a legjobb disztró a Fedora. De ez szubjektív dolog. Ennek ellenére mégis UHU-t használok. Ki érti...?

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

A desktopon gyorssal egyetértek, nagyon szépen össze volt rakva pl. a rendszerindítás folyamata.

A debian ekkoriban defaulton font szervert használt az X-hez, ami plusz 4-5 másodpercet jelentett boot-ban. Persze lehetett állítani, de az UHU-n látszott hogy sokat csiszoltak rajta. A default progi készlete miatt egy csomó embernek raktam fel anno és bejött nekik.

Hogy miért pusztult ki az Uhu? Nem akarok rosszmájú lenni, de szerintem felélték az államtól kapott pénzt, üzletet nem sikerült csinálni, és ennyi. Pedig biztató volt több release-en keresztül.

********************
"Aki nem backupol az tehetsegtelen :-)"
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkins)
http://holo-media.hu

Sokáig frugát használtam, nagyon szeretem, de sajna nincs csomagból kde 4.3, csomagot készíteni vagy forgatni lusta vagyok :( így letértem az útról.

Arch linux-ot használok, mert tetszik. Használtam Uhu 1.2-őt vagy 1 évig, előtte-utána debian-t, utána ubuntut, és lelkesen próbálgatom a Blackpanther-t, sőt, valószínű apám azt kapja majd a gépére, ha végre összeáll, és lecseréljük a haldokló P4cerkás konfigját.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Duplázott, törölve.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Öhh, egy kicsit fail ez a szavazás.

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook Pro 13"
C2D 2.26GHz/3MB | 4GB@1067MHz | 160GB@5400rpm SATAII

Nem hinném hogy ciki. Sokkal inkább problémának érzem, hogy a "One man" projekteknek meg van az a hátránya az informatikában, hogy nehezen lehet velük hosszútávra tervezni. Mert az az egy (néhány) ember ráunhat, kórházba kerülhet, megnyerheti a lottó ötöst és máris ott állsz magadban.

--
trey @ gépház

Az a baj, hogy a támogatottság elég sokaknak (nekem is fontos). Ezért váltottam az egyik legnépszerűbb disztróra, hiszen ha bármi szoftvert le kell töltenem, jó eséllyel találok csomagot hozzá. És használatnál már nem fejleszteni szeretném, régen szívesen szívtam a fordítással :). És mivel minden disztró nem lehet népszerű, ezért a nemzetközi, nagy disztrók sokkal életképesebbek lesznek, mint az egyországos (kivéve Kína :) ) disztrók.

nem értek egyet, legalábbis teljes mértékben biztos nem.
pl v3ct0r szívből csinálja amit csinál, a résztvevőket -szerintem- megválogatja, nem "One man" projekt a bP.

a pénzesember esetében kórház/tolószék/ravatal után hogy állna pl az ubuntu? -költői kérdés volt-

lottó ötös? a bP esetében v3ct0r ekkor sem állna le a fejlesztéssel.

--
blackPanther 10.1.1

már elnézést, nem megint ubuntu, meg költői kérdés = nem kell megválaszolni. :)
ha suse-t kérdem, ott a novell, a red hat háza táján is van mit a tejbe aprítani. nem kérdés.
nem hasonlítanám egyiket sem a másikhoz, így nem születik értetlenség a gondolatban :)

mit ér a sok lóvé ha visszaállna a cserekereskedelem :P
najó, nem bomlasztom tovább az agysejteket :D

nyilván nem mindegy hogy egy termék előállítása során mekkora háttérrel bír annak atyja, de ettől függetlenül még megáll a "kinek a pap, kinek a papné".

egyébiránt ha károlyunk nyakába szakadna pl a nemzeti bank, nyilván neki is lenne azonnal akkora apparátus, hogy a jelenlegi véleményed megváltozzon.

--
blackPanther 10.1.1

- nem lennének cikkek, mivel ő hagyja jóvá őket
- lekerülnek a reklámok, mostantól lopjuk a pénzt
- a blogokat meg a fórumokat ellepnék a tiltott témák
- az oldal profilt vált, amint az anarchisták eldöntik, hogy milyen rendszert építsenek.
- persze a szerverre erőnek erejével rájarakatják az ubuntut, és Drupal helyett saját C alapú cgi alapú motor fogja hajtani az oldalt, mert olyan nyelven tudnak a legtöbben programozni
- jönnek a php huszárok, és bomlasztanak
- ...

Fogalmam sincs. Én nem hinném, hogy megállna, mert keresnénk ide valami pókot helyettem :)

De attól, hogy a HUP esetleg megállna, nem maradna magára egy rakás ember meglőve. Más hírforrás is van. Egy OS támogatottságának megszűnése egyik napról a másikra az sokkal nagyobb probléma.

--
trey @ gépház

> nekem tetszik, remelhetoleg v3kt0r felebred:P

Háát! Kinyíltak a szemeim mikor a szavazást és az eredményt láttam! De el kell hogy szomorítsalak, mert pozitív eredményként értékelek. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi regisztrált HUP felhasználó használja, pláne azt nem, hogy fel is vállalják. Ennél hatványozva nagyobb az a szám akikkel személyes kapcsolatban állok. Viszont az elmúlt évekhez mérten még ez a csekély szám is arra enged következtetni, hogy egy kicsivel többel, még nagyobb számokat tudunk kihozni a következő ilyen szavazásból. Ezért fel is fogom vetni, hogy az évi egy kiadás helyett legyen akkor kettő.

UHU nem lenne rossz irodákba, ha foglalkoznának vele. Kicsit halottnak tűnik.
---------------------------
Oszt jónapot!

A „nem Linuxot használok” szavazói mit használnak? Érdekes lenne látni, én oda voksoltam:
Windows 7
OpenSolaris

Ráuntam a Linuxra, mindig valamit vagy én rontottam el, vagy pedig nem állt kézre. Van ilyen, hogy nem vagyok képes Linuxot használni. :-)
Persze én csakis desktopon való használathoz nézem az ilyet, mielőtt még valaki mást gondolna.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

De, egyértelmű volt a cím, csak le szerettem volna írni, hogy most már nem használok Linuxot desktopra. Régen egészen jól elvoltam Gentooval, Frugallal, Uhuval, Ubuntuval, Arch Linuxszal.

Ha nem lett volna ott a „nem Linux,” akkor neki se állok szavazni és írni sem. :-P
Persze ha volt „nem Linux,” akkor már kiváncsi is vagyok arra a 37 (14:10-kor ennyi szavazott oda) szavazóra, hogy desktopon használja-e, és ha nem Linuxot, akkor micsodát. :-)
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

A kérdésre válaszolj fiam! Ülj le!
Amúgy miért ne lehetne elmondani, hogy te pontosan mit használsz. Akár röviden indokolhatod is.
De akár egy topikot is nyithatsz neki. (szerintem van is már ilyesmi)
Arra viszont fel kell készülni, hogy lesznek, akik tudnak olvasni és pontosan értik a kérdést és erre fel is hívják mások figyelmét. De az is lehet, hogy csak poénkodnak, mert jól esik egy mosoly, vagy egy mosolyt elképzelni a többiek arcán.
Én így gondolom. De nem baj ha más meg másképp!
--
Hagyd már abba és kész!

Jelenleg Mandriva, de szeretném az új UHU-Linuxot kipróbálni, amikor kiadják.

Szerintem az emberek zome nem tudja, hogy van magyar linux az UHU -n kivul. Amugy sosem ertettem mier jo egy magyar disztro, miert nem eleg a linux -os progikat magyaritani. Marmint mivel jobb egy UHU mint egy magyarul beszelo Debian? Magyar kozosseg barmely nemzetkozi disztro kore fejlodhet es lehet jo.

Szerintem a Frualware és a BlackPhanterOS esetében nem számít, hogy magyar vagy nem magyar.
A lényeg, hogy ők csinálják és olyanra amilyen nekik tetszik. Ráadásul a Frugalware fejlesztői között van néhány francia is, meg talán más nem magyar is.
Egyedül az UHU indult úgy, hogy legyen már egy magyar Linux!
--
Hagyd már abba és kész!

Nevezzetek nacionalistának (bár nem vagyok, csak tudom, hogy sokat szeretik ilyenkor másokra ezt mondani), de számomra igen is (vagy igenis ?) pozitívum, hogy van egy hazai disztró, és egy -sajnos- apadó közösség.
Nagy -bár jelenleg kihasználatlan- előnynek látom a csomagoló rendszer. Azért lenne az, mert ha valaki foglalkozik egy csomaggal, a forrás frissítésére órákon-napokon belül csomaggal tud reagálni. Minél nagyobb a közösség, annál jobban működik, sajnos fordítva is igaz. A nagyobb tábor tenné lehetővé azt is, hogy olyan komponenseket, mint gcc (vagy mi) hónapra készen lehessen tartani. Én nagyon sok potenciált látok benne. Ha elkezd felvirágozni, gyanakodhattok, hogy megnyertem az 5-öst, és pént feccöltem bele :-)

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

A nacionalista? Egyetértek, de kis hazánkban ha ki "mersz" rakni egy magyar zászlót valahova, már megnéznek, hogy miért? Szélsőjobbos vagy? Ez elég szomorú, ennek akartam elejét venni. A nemzeti identitásunk sajnos elég sok viharba került a történelem során...

"(2) három hazai disztró van"

Az egy-et nem mint egyetlent értettem, de köszönöm a javítást

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Jól tudod :)

Magyar a project vezető + pár core fejlesztő is.

De sok külföldi fejlesztő is van, amint az leírták páran már :)

Lásd itt a komplett listát: http://www.frugalware.org/authors

Arról hogy miért nem célja, hogy "magyar Linux disztribúció" legyen? Jókérdés! :) Szerintem azért, mert ez egy hobby disztribúciónak indult annó, valamint most is hobbyból fejlesztik. Nem akarnak nagy babérokra törni, főleg nem ilyen nagy "címekre" :)

+ egy ilyen elnevezésbe (magyar Linux disztribúció) sajnos könnyen bele lehet bukni. Régen az UHU-t tekintették ennek, de nézzük meg mi is történt. Arra akartam kilukadni, hogy hiába hívják magyar Linux disztrónak, attól még nem fog meglendülni a "szekér" előre. Nem lesz több felhasználó, stb.

+ ugye ez non-profit project teljes mértékben, nem áll mögötte cég, nem akar profitot termelni, ellentétben más disztribúciókkal ugye :)

blackPanther: cég áll mögötte, gépeket árusítanak vele, stb, stb, persze elérhető ingyenesen, de valójában beleépítik több dologba magát a disztrót. Pl gépek árusítása ^^^

UHU: cég áll mögötte (áll még?), Sulinet pályázat, gépeket árusítanak vele, szolgáltatást HW-vel együtt (Styx? azzal mi is lett?), stb, stb.

Frugalware: nem áll mögötte cég. Saját célra indult a fejlesztés, nem kerül termékekre (gépekre amiket ezzel árulnak), nem ebből akarnak megélni.

Az első kettő disztrónak azért is van nehéz dolga idehaza, mert sajnos nem megfelelő a piac egy Linux 'termék're. Főleg nem kicsiben. De ezt mutatta/mutatja a példa is. blackPanther esetében nem tudom, de az UHU-Linux esetében 100% hogy egy ilyen project nem életképes idehaza, főleg nem olyan hozzáállással és PRel ami nekik volt/van. Nemzetközi viszonylatban viszont komolyabban kellene venni, nagyobb PR, stb.stb. Ha valaki tényleg ilyesmiből akar pénzt keresni :)

Üdv
-krix-

"Arról hogy miért nem célja, hogy "magyar Linux disztribúció" legyen? Jókérdés!"

Gondolom, másban akarnak különbözni a többi disztribúciótól, amiben nem számít, hogy milyen nemzetiségűek a fejlesztők. Ha azt mondják, hogy magyar disztribúió, az nem növeli, hanem csökkenti a potenciális felhasználók körét. Pl. ha azt olvasnád, hogy "általános célú középhaladóknak szánt üzbég disztribúció", nem az lenne az első gondolatod, hogy ez biztos a üzbég nyelvre van kihegyezve, és csak üzbégeknek érdemes használni?

de miért lesz más attól, hogy magyarok csinálták?
Kimondtad a varázsszót: „minél nagyobb a közösség” – egy magyar Linuxot akkor használnak sokan, ha nemzetköziesedik. Mert akkor van elég közösség körülötte.
Szerintem lényegtelen, hogy milyen nemzeti-etnikai hovatartozású a grupplíd, amíg néhány magyar lokalizálja a rendszert. És így lesz közösség, lesz howto. Nem magyarul, tény. De lesz. Kövezz meg, de szerintem ez jobb, mint ha azért nincs, mert senki sem használja :)

Akkor látnám indokoltnak a magyar linuxot, ha lenne valami különleges igénye a magyar felhasználóknak, amit a többi nem tud kielégíteni. Ő és Ű van az utf-8-ban, honosítani szinte mindent lehet, amit mégse, azt nem is érdemes :)
Mit akarunk még?
Rovásírást? Mint magyar rétegigényt, ki kellene elégíteni (differentia specificum kell… :)), de az nagyon macerás, ha jól akarjuk csinálni (rtl írásmód, kettősbetűk átírása, számrovás, stb.)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Attól hogy egy disztró magyarok átal, magyaroknak késztett, még nem Hungarikum, elszigetelt hazai alkotás. Ugyan úgy bele lehet építeni mindent, ami más közösségeknél jónak találtatik, erről (is) szól az opensorce. Tehát egyáltalán nem kellene lemaradást jelentenie, sőt, a kötelezőkön túl hazai specifikus igényeket is ki tudna elégíteni ( tárolóban lévő abev nyomtatványkitöltő, könyvelőprogram stb, ami a hazai jogszabályokhoz, szokásokhoz igazodik).
Elegem van azokból az emberekből, akik honfitársuk sikerén nem, csak kárán örömködnek, többre becsülnek holmi külföldi felkapott fejlesztőt, a hazai termékekkel szemben kínai árukat vesznek. Tudom, van aki ruhából csak ezt engedheti meg magának, vagy ezt is alig, de nem rájuk gondolok, hanem akik megtehetnék, hogy a hazai árukat részesítik előnyben (pl mezőgazd. termékek), de nem teszik. Ha jobban odafigyelnénk ezekre a dolgokra (egymásra), nem lennének a munkahelyek ennyire bizonytalanok. Persze tudom, a magyar fogyasztó árézékeny. No de egy ingyenes Op.rendszernél sem képes magyart választani? Még ha kicsit sárgább, kicsit savanyúbb is?

Nem akarok nagyon belemenni a gazdaságpolitikába, fogyasztói szokásokba egy disztró miatt, pedig lehetne...

Nem kell nemzetköziesedni (bár nem látom akadályát, hogy angol nyelven is használhasd az UHU-t, mindent meg lehet oldani), egy nemzet is elég. Sőt! Ha csak az 1%-a használná, az is!

Kodmen
-------------------
...a Linux filozófiája: "Keresd a veszélyt". Hopp! Nem így van. "Csináld magad!" Ez az! (Linus Torvalds)

Nemzetköziesedni kell, mert szerintem különben nem lesz elég nagy a közösség, ami karbantartja. Ubuntura a legtöbb thirdparty kiadja a csomagjait, mert sokan használják. Egy (optimistán) pártízezres felhasználói bázisú disztrót szerintem nem támogatnának.
Az új dolgok beleépítése emberi erőforrás. Ebből egy magyarok által készített disztrónak szerintem kevés van/lesz. Ha elég felhasználót maga mellé állít, lehet, hogy többen felcsapnak fejlesztőnek, és ilyen szempontból nem tűnik jó ötletnek kvázi kizárni a fejlesztésből a világ lakosságának 99,75%-nyi nem magyar részét :)

Az természetesen eszembe se jutott, hogy nem építenénk bele más közösségek termékét: hülyén festene pl., ha nem lenne benne egy mainstream DE sem, mert írtunk magunknak egyet :)

A tárolóban lévő abev illetve könyvelőprogram megoldható egy saját tárolóval, amit hozzáadunk egy mainstream disztróhoz, mint ahogy az összes specifikus szoftverigény orvosolható így.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Nem értem, hogy ez a Uhu miért nem ír egy összefoglalót magáról a honlapjára. Debián alapú disztró? Mikor kezdték? Hogy alakultak? Hova jutottak? Hányan használják ma? Az ember csak olvassa a süket szöveget a honlapukon, aztán nem tud meg semmit. Hát köszi, maradok az Ubuntummal.

Ha a honlapra most írnának bármit is, az emberek rögtön azt hinnék, hogy hamarosan itt az új verzió és folyton nyaggatnák őket, hogy mikor jön már ki?
Így meg dolgoznak a háttérben és majd kiadnak egyszer valamit. Vagy nem.
Pozsár Balázs UHU fejlesztő előadása, a 2. Szabad Szoftver Esték előadáson, nem arról szólt, hogy valami rendszert szeretnének a kiadásokba vinni, hanem arról, hogy akkor fejlesztenek intenzívebben, amikor már nekik is kényelmetlenné válik az elavult rendszer. Szóval nem a közönségnek illetve a felhasználóknak csinálják az UHU-t hanem maguknak.
http://video.google.com/videoplay?docid=3219916881297733574&hl=en#
http://video.google.com/videoplay?docid=2291633308338310663&hl=en#
--
Hagyd már abba és kész!

Ez akkor roppant érdekes kijelentés volt. Miért ?

1. Állami támogatást vettek fel az UHU-Linuxra
2. Sulinetes gépekre telepítették őket, stb.

Most ezek után lehet azt mondani hogy maguknak csinálták ? Szerintem nem.

+ 1.0 - 1.1 időben az UHU igen is népszerű disztró volt! Rengeteg felhasználója volt itthon is. Amiről bizony más magyar fejlesztés még csak "álmodhat". Jó volt a rendszer, a levlisták működtek! Voltak csomagkészítő tanfolyamok és egyéb összeroffenések! Ment a dolog. Csak aztán leült.

Hogy miért ült le ? Mert egy cég állt mögötte és nem akarta bevenni a közösségi fejlesztőket! Volt a core team 4-5 fő. Nekik kellett _mindent_ csinálni. Mindent egy fajta elképelés irányába akartak csinálni és az istennek nem lehetett megmagyarázni embereknek azt, hogy "figy, ezt másképp kellene. Nem így, nem úgy".

Javaslatok, tippek jöttek mentek és tűntek el a süllyesztőben. Mert a fejlesztők nem voltak hajlandóak foglalkozni vele.

Túl sok mindent akartak és nem bírták. Pedig a közösség mutatott segítőkészséget, csak nem kértek belőle :)

Most persze már közösségi contributorokat is bevesznek a fejlesztésbe aktívan. De ez már csak tűzoltás véleményem szerint. Ezt akkor és ott (1.0-1.1 idejében) kellett volna meglépni, mivel akkor nem esik vissza az UHU népszerűsége, nem váltanak annyian.

És akár maguknak fejlesztik akár nem, valami rendszert _kell_ tartani egy ilyen disztró fejlesztésénél (főleg az első két pont miatt amit említettem), roadmapet, ütemezni kell, security frissítések, PR, közösséggel való foglalkozás!

Én ugye 1.1 után "léptem ki" az UHU fejlesztéséből (közösségi tagként voltam jelen elég aktívan), mert láttam hogy nem jutunk előrébb. Ha sokszor mondod el hogy mi nem jó és még mindig nem akarják meghallani, akkor inkább továbbállsz.

Szóval csak annyi, hogy ha maguknak fejlesztik, akkor számon kellene kérni az első 2 pontot, hogy _mire fel_ ? :)

Üdv
-krix-

Szerintem egy ilyen támogatás/szerződés nem örök időkre szól, hanem egy bizonyos termékre/időre/feladatra.
Valószínűleg miután ez megvolt, és nem volt további támogatás, azóta tényleg csak a saját igényeiknek megfelelően fejlesztik az UHU-t.
Persze ez csak az én elképzelésem, de elég logikusnak tűnik, nem?

Nem gondolod rosszul.

Tudomásom szerint az UHU 1.0 kiadásával (sőt még hamarább...) a cég részéről 100%-osan le volt tudva az "állami támogatású" projekt teljesítése. A támogatás (lehet hogy hibásan) nem örök életre szólt, hanem fix teljesítésre.

Ezen oknál fogva szerintem nincs senkinek oka hivatkozni a lassan 10 éve lezajlott támogatásra. Egyszer volt, lezajlott, a vállalásokat a cég teljesítette. PROJECT FINISHED

10 éve ? Inkább 9 :)

De nem is erről van szó. Nézzünk 1 Sulinet példát.
A Te felfogásoddal élve a project finished, lezárult, stb. stb. Tehát aki megvásárolta és használja az UHU-Linux terméket a Sulinetes gépén, mert még nem cserélte le az most így nagyívből van lepottyantva ? :)

Mivel a support gyakorlatilag ehhez a verzióhoz már 0. És ne csak 2010-ről beszéljünk, korábban ért véget a "támogatás" ahhoz a verzióhoz.

De nem ezen szerettem volna lovagolni, csupán megjegyeztem hogy ha "maguknak" csinálják, akkor ne vegyék fel érte az állami támogatást. Ha a közösségnek csinálják, akkor pedig igenis tájékoztassák a közösséget rendesen, rendszeresen. Adjanak ki biztonsági frissítéseket, stb. Mert akár lezárult az a project, akár nem, attól még az megvan. Ott van valahol valamilyen gépen. Stb.

Pozsy féle videóban volt pár gondolat, most nem idéznék pontosan, de a security frissítés részeknél valami ilyesmi:
"van néhány security frissítés, de nem teljes, stb". Ez nem hozzáállás.

A másik ilyen volt a saját patchek visszaküldése a project bugtrackerekbe, stb. "Lustaságból nincs meg ez sokszor".

Köszi :)

Ilyen hozzáállással nem lehet disztribúciót fejleszteni a közösség részére.

No offense pozsy, nem akartam személyeskedni :) Csak disztró szempontból példázok, hogy mi az ami rossz.

Üdv
-krix-

Had ne soroljam fel, hogy a Frugalware developerek hány patchet küldtek vissza hány projectnek. :)

A Debian itt rossz példa :) Nem a Debiannak kell patcheket beküldeni hogy "rossz a Packages fájl, stb,stb.". Az upstreamnek kell elküldeni, az adott program fejlesztőjének, stb.stb.

Az pedig nem lehet mentség, hogy "a Debianék tojtak a fejünkre, akkor sehova nem küldünk semmit ezután" ^^:)

Üdv
-krix

"a Debianék tojtak a fejünkre, akkor sehova nem küldünk semmit ezután"

így szól helyesen az idézet. Ami az én eredeti verziómban is "" jelek között volt. Ne szó szerint értsd kérlek.

De átfogalmazom. Attól hogy a debian tojik a fejünkre, attól még nem kellene hogy a kedvünk elmenjen bármitől is. + főleg nem ad okot "lustaságra".

Üdv
-krix-

Azt azért ne feledd, ez a szavazás arról szól, ki használja ezeket... nem pedig arról kinek milyen gondja van/volt az UHU-val. Arra nyiss egy másikat, ha szükségét látod. Ha meg nem szükséges, itt sem szükséges ezt a dolgot a végletekig feszegetni.

Láthatóan (eddig) egyetlen UHU fejlesztő sem jelent meg itt, így valós választ úgysem tudsz meg innen.

Nyilván a megfelelő upstreamnek mennek a hibabejelentések (látom, még azért mindig él ez az „az UHU egy Debian származék” reflex) – jelen esetben a dpkg-ről meg az apt-ról van szó, amihez a Debiannal kellett bájcsevegni, ők meg égető hibákra tojtak magasból a saját kulcsfontosságú szoftvereikben. Semmi különös :)

Szerinted nem teljesítették amire szerződtek? Tudsz valami konkrétumot? Esetleg ismered ezt a sokat emlegettet támogatási szerződést, vagy a sulinetes szerződést amit kötöttek? Én nem, de ha te igen, akkor szívesen vennék egy-egy linket.

Gondolom amiért támogatást kaptak, azt az államnak csinálták, amit meg az után, azt maguknak. Más kérdés, hogy ez mások számára is elérhető, használható. Szerintem ne olyan bonyolult ez.

Nem akarok én számonkérni senkin semmit jelen esetben. Főleg nem az UHUn. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ilyen hozzáállással hogyan lehet állami támogatást kapni ? :)

De ha Te sosem kérsz senkin semmit számon, vagy nem merül fel benned az, hogy állami támogatást cégek (nem UHU, direkt nem, úgy globalice értem ezt most) mire mikor hogyan vesznek fel, arról csak Te magad tehetsz, hogy csukott szemmel közlekedsz.

Arról meg, hogy én mit tudok vagy mit nem :) Az egy másik kérdés. De úgy látom, Te sokkal jártasabb vagy a témában, esetleg beszámolhatsz. Hozzászólásodból kitűnik, hogy jártas lehetsz benne. Ha mégsem, akkor elnézést.

Egyébként is én csak 1 tényt írtam le, hogy kaptak támogatást. Ha tudok erről bármit, ha nem, nem részletkérdés ? Nem lehet egy állami támogatásnál manapság feltenni a kérdést, hogy mire fel ?? Ez mi? Hol élünk? :)

Vagy ha valaki feltesz egy ilyen kérdést, akkor egyből neki esnek az embernek, hogy ""Ne kérdezzé, ne írjál, hülye vagy, nem tudsz semmit"" :)

Ui.: + olvasd el mégegyszer a mondatot, nézd meg a végén a :) jelet, valamint a ? jelet. Nézd meg hogy az van írva __számon _kellene_ kérni__ . Remélem nem kell külön elmagyarázni a _kellene_ és a _kell_ közötti különbséget, valamint a kérdő mondat és a kijelentő mondat közötti különbségeket. A smiley jel ismertetését is feleslegesnek tartom.

Üdv
-krix-

Üdv.

Ugyan idézd már be légyszives hol csúsztatok, kavarok szart, hol beszélek mellé ? Mert tényleg kíváncsi vagyok!

Segítek: olvasd át mégegyszer: http://hup.hu/szavazasok/20100120/melyik_linux_disztribuciot_hasznalod_az_alabbiak_k%C3%B6z%C3%BCl#comment-937347

Az első két pontot kivonod. Abban milyen csúsztatás van ??? A tények csúsztatásnak minősülnek ?
Az állami támogatásos példáról meg látom nem tudsz leakadni és nagyon szúrja a szemedet. De mint említettem egy-két hozzászólással fentebb, az csak egy példa volt arra hogy "valamit magunknak fejlesztünk". De látom nem tudod felfogni a dolgot :)

Remek, hogy elkezdtél személyeskedni :)

Hogy Te nem szívesen dolgoznál velem egy munkahelyen, szerencsére hidegen hagy, mert a munkatársaim szívesen dolgoznak velem együtt és meg vannak elégedve a munkámmal, s velem is. Bár ez igazán nem tartozik rád?

Üdv
-krix-

A támogatás régen volt. Ez lett belőle! Hogy ez megérte vagy nem, ebből most nem kellene vitát csinálni.
Szerintem sem lehet ma már arra az egyszeri támogatásra hivatkozni.
Mondjuk én már lemondtam az UHU-ról.
Azért van még néhány kitartó ember, őket legalább tájékoztatni kéne, hogy emberek valójában feladtuk már a fejlesztést, vagy se pénzünk se időnk nincs fejleszteni ennyi telik most tőlünk, esetleg nagy durranásra készülünk tartsatok ki!
Vagy valami mást, ami a valóság.
Mindegy. Ez oly sokszor előjött már. UHU elvileg van, de ha keresi valaki akkor azt látja, hogy a commit listára érkeznek ugyan levelek, de az utolsó kiadás 2008. januári. (Az ftp-n ez a fájl dátuma, bár a 2.1-es könyvtár dátuma meg 2006 június 25.)
Pontosabbat nem tudok most, mert nincs kedvem a lista archívumból kibogarászni, az UHU honlapján meg soha sincs a híreknek megjelenési dátuma. De jobb is mert legalább 2 éve az sem változott egy betűnyit sem.
--
Hagyd már abba és kész!

Mandriva és Cruncbang illetve Win7/XP.

Az UHU 1.1-t és a 2.0-t is kipróbáltam, nekem nem jöttek be.

Gentoo, és Arch.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ja tényleg. Akkor 2 arch, és egy Gentoo, a melóhelyen is arch van. Azt hiszem a főnököm át is alakította volna a fejszerkezetemet (na jó ez költői túlzás), ha közöm vele hogy 3-4 nap mulva már tudok is dolgozni :D

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ezt sose ertettem. En mar masnap tudtam dolgozni, igaz, hogy akkor meg konzol alol, de ez kit zavar? Jo, a nagios jelenteseit nem olvastam el, de sshzni, leveledzeni es fejleszteni barmikor tudok konzol alol is. De egyebkent egy alap Gnome 1 nap alatt felugrik.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ez igaz, de egy komplett rendszer mindenestő, jóval több. Annak lleneére, hogy Gnome-t preferálom, Qt-creatorral kell a progit készíteni, OPencv, is kell hozzá, lehet hogy belefért volna egyébként a főnököm türelmi idejébe, de nem akartam vele próbálkozni. Az arch linux is egy kiváló rendszer.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nekem azzal inditott, hogy az X az folyamatosan elvitte magaval a rendszert, vissza se tudtam lepni (C-A-Bckspace nem ment sehogy se, konzolra valtas detto), es sem az ArchWiki-ben leirt, sem az altalam ismert modok egyiken se tudtam eletre lehelni. Ott mondtam azt, hogy erre nekem sem idom, sem energiam. Masfel napot csesztem el, csak erre.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Más Linuxot használok. Lásd az aláírást.

Kubuntu 9.10 Karmic Koala | KDE 4.3.2 | Kernel 2.6.31-17-generic

Az UHU 1.0 volt az első Linuxom. Aztán utána SUSE jött (1 hónap után), és maradt a mai napig.

Nagy Péter
www.konquer.org

tudok angolul, külföldi linuxot használok, így a faq-howto-fórum ösvényen nem akadok el ha van valami eset

... bár szerintem pl. egy *ubuntu distro hazai tábora simán nagyobb mint bármely hazai fejlesztésű ditróé, és ezeknél tényleg van közösség

a blekkpanter meg nekem nem jött be, bár rég használtam, de nincs az a pénz hogy megint elővegyem
uhu-t még a kezdetekben próbáltam és majdnem elvette a kedvemet az egésztől

szerintem kár így elaprózódnia a hazai fejlesztőknek, ha együtt építenének egyet, szerintem többre jutnának

"egy *ubuntu distro hazai tábora simán nagyobb mint bármely hazai fejlesztésű ditróé" - ezt senki nem vitatta/vitatja.

"a blekkpanter meg nekem nem jött be" - vannak így még jópáran
"bár rég használtam" - ez sem a mi hibánk ;)
"nincs az a pénz hogy megint elővegyem" - ugyan nem kényszer, de lehet hogy kellemesen csalódnál a régebbiekhez képest, amúgy pediglen nem kötelező pont ezt használni.

"ha együtt építenének egyet" - ez szerintem kivitelezhetetlen

--
blackPanther 10.1.1

most megint mivel gázoltam lelki világodba aranyosom? :/
tökeccerü post volt részemről, ráadásul nem is találtam negatívnak azt, amire válaszoltam.
ha érzelmi alapon postolgatnék, akkor ettől közönségesebb tartalommal illetnék néhányakat - de mi értelme lenne?

nem mi vagyunk nevetségesek, hanem az ilyen postok :)

--
blackPanther 10.1.1

Ha lenne olyan magyar disztró ami a tinycore linux-hoz lenne hasonlatos, vagy más kis méretű disztróhoz, az első sorban tolonganék debugolás-tesztelés és természetesen használat terén! Az jó dolog ha van sok disztró, ez még jobb hogy van egy teljes értékű magyar is, de én biztos hogy sose fogom felrakni mert minek ? A sok más alternatíva mellet minek ? Mert magyar ? Az édeskevés. Szóval számomra a bp vagy az uhu csak 1 sok közül. Ha lenne viszont olyan amit elvihetnék embereknek és azt mondhatnám hogy ezt kapd ki öreg: ez 20 mega az egész és megy usb-ről, full magyar és evvel meg tudod javítani a vinyódat, böngészheted a netet stb, na az már érdekes lenne nem csak nekem.

komolyan kerdem: mien elonye van a 21. szazadba "magyar" disztrot hasznalni.. hisz:

angol is ugyanolyan jol tud magyarul (ha nem jobban)
ugyse donátolsz .. szal az "allam"/piac se fejlodik

szal csak azert erdemes magyar-t hasznalni mert "magyar"?

"szal csak azert erdemes magyar-t hasznalni mert "magyar"?"
vagy szimplán azért, mert látsz benne valamit ami épp hiányzott egy másikból, vagy valami (esetleg az egész) jobban fekszik mint egy másik, esetleg hajt a kíváncsiság, egyebek.

hogy előnye van-e, vagy épp hátránya, erre nem tudnék válaszolni. de azért az "angol is ugyanolyan jol tud magyarul (ha nem jobban)" mondatot ugye te sem gondoltad komolyan... nehogy egy englis grammarkodjon itthon vaze...

"ugyse donátolsz .. szal az "allam"/piac se fejlodik"
az állam nem ettől fejlődik, a piac meg szabályozza önmagát.

--
blackPanther 10.1.1

Csak 1-2 ellenpélda. Az xfdesktop-ot rendszeresen pecselni kell, mert néhány jobbító javaslatot (pl. "Hon" helyett "Saját mappa") sas kolléga nem fogad el, és ő a hivatalos magyar karbantartó. De van olyan is, hogy készül valamihez fordítás, de az nem kerül bele soha (Skype), vagy csak későbbi kiadásban jelenik meg.
Mondjuk ezek nem gyakoriak, de egy laikus felhasználónak jól jöhetnek.

Kinek is? Én pl. befrissítettem az mc fordítását (elsősorban magamnak) a 4.7.0-hoz. Ami aztán belekerült az uhu-s csomagba, amit csináltam belőle. A fordítás eredeti karbantartójának írtam, válaszolt, a frissített fordítást nem kérte el, majd figyel rá.
Közvetlenül a dev team-nek nem küldtem el, nem akartam megkerülni. Ez persze a disztrók csomagkészítőire is vonatkozik, főleg, hogy azt se tudom, kik azok...
Röviden: az uhu-ban (2.1, de lehet, hogy a dev is) lévő mc 4.7.0 magyar fordítása jóval előrébb van (2 string hiányzik összesen), mint a többi disztróban lévőben :)

- rezso -

Én pl. Frugalt használok, de a disztró, ill. jómagam magyar eredete csak véletlen egybeesés :) Na jó, annyiban nem, hogy kisebb eséllyel jutott volna a híre el hozzám, ha nem lennék magyar.

Amúgy ami érdekes számomra, az kb az a feature set, ami a Frugal meg az Arch metszete; hogy e kettő közül mért Frugal? Egyfelől szintén kb esetlegesség, hogy ez került fel előbb, másfelől meg nüanszok, pl. hogy jobban bejön az egy darab git csomagfa, mint a rakat svn fa meg az aur... (vagy az is svn)?

Mindenestre most a szerverre archot tettem, hadd legyen intimebb az ismeretségünk.

Megfigyeltem hogy a Mandrivát nagyon mostohagyerekként kezelik az egész országban. Ez vajon miért van?
Pedig személyes tapasztalataim szerint az uborka sehol nincs hozzá képest.
Azt is megfigyeltem hogy a fapadosságot kedvelik elsősorban a linuxos felhasználók. Ennek okát sem értem igazán.
Legyen minél egyszerűbb, puritánabb, sötét és csúnya. Szeretjük a fekete hátteret, meg a gtk-t ugye?

Még a Mandrake 6.0 Vénusszal kezdtem, és rengeteg disztrót kipróbáltam, de én nem találtam jobban használhatót a Mandrivánál. Persze ez az én véleményem. Pedig volt hogy 10-15 különböző disztró figyelt a vinyón a lilo meg simán vitte mindet.
Volt hogy a régi lpt portos szkenneremet semmi alatt sem tudtam életre kelteni, de a Mandrake vitte, ha meg is kellett hackelni. De a többi a hackelés ellenére sem vitte. Genius Colorpage HR6 (Még mindig megvan)
Még a kezdet kezdetén egy SuSE disztró segítségével a hozzáértők 2 órán át küzdöttek hogy a beüzemeljék az SB16 hangkártyámat. (Felvittem a linux mikulásra a gépemet) Akkor nyertem a Mandrake 6.0 Venus dobozos változatát. A Mandrake simán vitte. Már a telepítés legelején megszólalt.

Vector szerint sincs a drak beállító rendszernél jobb a piacon. Ezért is használja.

Mert en asszem a 6-8 (vagy 7-8 vagy 6-7 vagy barmi hasonlo) valtasnal nem tudtam valtani. Azazhogy tudtam volna, ha az egeszet ujrarakom. De a T. Mandrake lecserelte az rpm-t (talan 4-esre) de magat az rpm csomagkezelot nem tudtam frissiteni, igy aztan a rendszert sem. Akkor rohadtul meguntam az egeszet.

Régebben a Mandrake-et (7.2-től az utolsóig, a Mandriva már nem volt) és a Debian-t (Potato és Woody) használtam. Mindegyik hónapokig volt a gépemen, volt amikor mind a kettő egyszerre. Ilyenkor a Mandrake volt a stabil, kényelmes rendszer, ahol minden ment, a Debian-t meg lehetett bütykölni. Az Etch óta már csak a Debian van mindenhol. Az UHU-t is próbáltam, de nem győzött meg.

Én pár éve próbáltam a Mandrake-t. Tetszett, de valahogy mégsem jött be...
Amúgy pedig valóban kitűnő hardvertámogatása volt mindig.

"Azt is megfigyeltem hogy a fapadosságot kedvelik elsősorban a linuxos felhasználók. Ennek okát sem értem igazán."
Csak a saját véleményemet tudom írni: ne legyen windows feeling-je. Akkor dobok fel pl. egy linux-xp-t :)
Nálam még a háttér is az xfce "gyári" háttere, úgysem látom 5 percnél tovább naponta...

- rezso -

UHU, elég régóta. Kb. egyidős a feleségemnél tett első látogatásommal. :) Netbookon meg Frugal (Xandrost kb a C:\ megpillantásával egyidőben gyalultam le). Utóbbi kíváncsiságból, aztán maradt.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Én 2005-2007-ig használtam, a "zasszony" gépén 2005 óta van fönt, máig.

Meglepően gyors volt és praktikus, UBK király.

Mára elmaradott.

:wq

akik a "Más Linuxot használok" feliratra nyomtak azok melyik disztróra gondoltak?

"Más Linuxot használok"
Na ki találja ki mi ebben a hiba?

Igazad van, az is egy hangulat, ha szeretem a nőket. Amúgy nem én akadtam fent a szmájlikon, szóval hogy minek a felhozatala mit jelent, azon szerintem nem nekem kellene elgondolkozni. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Van aki rájött már, van aki még most sem arra, hogy csak és kizárólag a "magyarnak mondott" disztrókat használók számosságára voltam kíváncsi. A többiek száma jelenleg nem releváns infó.

Tudom, az eredmény nem a teljes valóságot fogja mutatni, csak a HUP regisztrált látogatóinak ezirányú megoszlását.

Viszont felvetődött már eddig is több olyan gondolat, ami önmagában megérte elindítani ezt a szavazást!

most 890 a szavazatok száma.
nekem hiányérzetem van egészen addig, amíg nem csak ez az állandó csoport szavazna, hanem gyakorlatilag minden tag.
ebből most azt szűröm le, hogy 890 embert érdekel folyamatosan, hogy mi zajlik a hupon. 890 tag messze messze kevesebb mint az x-ezer.
(gondolom számottevően nem változna a jelenlegi állás)

--
blackPanther 10.1.1

a kiadások terén rendszerességre még nem figyelünk, inkább a következetesség, stabil működés és a lehető legfrissebb alapanyag a fő szempont. tény hogy hiányérzetünk lehet a kiadások ritmusát illetően, de azt sem engedhetjük meg, hogy "kiadjuk, oszt' jónapot, maj' gyön a következő". egyes kiadások után mindig van mit frissíteni, mind a csomagok, mind pedig az alaprendszer működését illetően. v3ct0r igyekszik ezekre fektetni nagyobb hangsúlyt.
érdekesség képpen jegyezném meg, hogy a 9.1 utáni 10.1 kiadásban a kde4 és a pulse már hibátlanul teljesített. akár ilyenek rovására is mehet az esetleges fix kiadási ciklus.

ettől függetlenül már keressük a rendszeres időközönkénti kiadások lehetőségeit, különböző szempontok között.

ismét témánál vagyunk: a kommunikáció. mint említettem már nagyon sokszor, hirtelen alkottatok véleményt.
a csapat összerak egy cikket az aktuális kiadásról, mely tartalmas, valamilyen formában rendezett legyen. ezen tartalmak pedig -hiába a rengeteg címzettnek- kevés helyen jelennek meg, itt-ott pedig összevárnak hozzá olyan híreket is, amik gyakorlatilag még a megjelenés napján lenyomják a címoldalakról.
el kellene már vonatkoztatni minden, az írásokra postolt megjegyzéstől, valamint reakciókról, magát a hírt kellene kommunikációnak tekinteni első sorban, majd utána jöhetne -amiről kevés szó esik (itt is)- a support, melyet a lehetőségekhez mérten el is lát a csapat.
aztán amikor a sokadik cinikus postra válaszolva felvázolom a véleményemet, akkor meg a kommunikációnk szar.
néha nehéz eligazodni, sokszor van olyan érzésem, hogy "van rajta sapka / nincs rajta sapka".

nem (kifejezetten) a kommunikációnk szar, sokkal inkább negatív a beküldött információkra való reakciója egyeseknek: flém lesz a topikból.

tisztelettel és köszönettel: bthomyka

--
blackPanther 10.1.1

"ezen tartalmak pedig -hiába a rengeteg címzettnek- kevés helyen jelennek meg, itt-ott pedig összevárnak hozzá olyan híreket is, amik gyakorlatilag még a megjelenés napján lenyomják a címoldalakról"

"A blackPanther OS azért készül mert ahhoz van kedvem" - vector
Most akkor a hírnév a fontos, vagy hogy a disztró jó legyen? Attól hogy mindenki tudja, hogy megjelent, még nem lesz jobb semmi.

"a support, melyet a lehetőségekhez mérten el is lát a csapat"
ROTFLMAO

"flém lesz a topikból"
serpenyőben lángoló olajra vizet önteni... tudod mi történik?

Lassan sablonos a hozzászólásod. Mind ugyanarról szól. Miért?

nu akkor némi elemzés.
a hírnév annyira nem fontos, ellenben élünk a lehetőségekkel.
amíg neki van kedve, addig készül és addig jó lesz a disztró.

supportra adott linkeddel kapcsolatban: értelmezd kérlek a postot annak előzményével együtt, majd ennek megfelelően a szükséges/esedékes konzekvenciát levonni szíveskedj. kiemelném belőle a vga problémát: a rencer aftomatikusan megpróbálja az oda illeszkedő szoftveres meghajtót megkeresni, telepíteni, alapra belőni, majd megmutatni a végeredményt. ha valahol hiba van, akkor annak megfelelően teszi a dolgát tovább, de mesterséges intelligenciát ne várjunk tőle, annyira még nem vérprofi.

mostanság kétszer is meggondolom, hogy a bP-vel kapcsolatban mikor nyissam ki a számat...

a serpenyős témáról annyit: akkor lángol a hup ezen része, amikor a bP-ről valami szóba kerül, mi csak követjük a szálat ;)

hogy sablonos a hozzászólásom? nem lehet hogy sablonos kérdésekkel támasztanak meg?
kérdezz/alkoss véleményt a bP jelenlegi helyzetéről, aztán akkor mesélek neked a prérikutyák nemi életéről, hiszen pont erre vársz választ.

mély tisztelettel: bth

--
blackPanther 10.1.1

Rendszeresség alatt az értettem, hogy lehet tudni, hogy pl. évi egy vagy évi két kiadás van, ez már elég is, nem kell ubuntu módra fix időpont, aztán akkor is kiadják ha tele van buggal. Csak a felhasználók tudják, mire számíthatnak, nem úgy mint uhunál pl.

Kommunikációnál meg nem lehet elvonatkoztatni a hírt az alatta levő kommentektől, mert az is kommunikáció. Amit te vagy vector ír, az gyakorlatilag hivatalos bp álláspont, mindegy hol jelenik meg. A trollokkal nem kell foglalkozni, reagálni rájuk, akkor majd megunják.

köszönöm a véleményt, próbálom alkalmazni magamra nézve a rám vonatkozó tartalmat.
jelen pillanatban egyikünk sem merné nyakát rakni arra, hogy pl ezen évben két, különböző verziójú kiadás jelentkezhet, mert nem lehet előre látni a szívásokat, az újításokat, melyektől függ a rendszer része vagy egésze.
személy szerint én nem értek egyet az aránytalanul nagy bugszámmal kiadott verziókkal -mint eredménnyel-, inkább pártolom az előre megfontolt szándékkal elkövetett működő kiadásokat.
ezekbe is belecsúszhat olyan hiba, ami romba döntheti az addigi munkát.

azt még problémának találom, hogy hiába próbálunk nyíltan és egyenesen reagálni problémákra, egyrészt kétféle módon értelmezi a közönség -megosztottság?-, másrészt pedig mn3monic által linkelt v3ct0r-féle post előzménye gyakorlatilag a "nem kérdezek mer' mindent tudok" történet, illetve a szopás utáni gyalázkodás.
elég lett volna beleolvasni akár a másik linuxos fórum idevágó topikjába, vagy gugliba rákeresni, hogy a perverz vga problémára hol a megoldás, hogy van a megoldás. ő nem ezt tette, hanem hamarjába negatív véleményt alkotott. nem gond, csak visszájára fordult a téma, ez viszont már nálunk b*szta ki a biztosítékot.

mn3monic kollégát pedig eddig nem tekintettem trollnak, sokkal inkább a "másképpen értelmezi" féle személyiségnek.

--
blackPanther 10.1.1

A vga problémára vector lehülyézett, mert nem tudom, hogy ez bug, és nem működik, és én vagyok a hülye, és az úgy jó ahogy van. Nem sokkal rá leírtam, hogy működik, és mi volt a baj, mit csináltam, hogy menjen. Reakció kb az volt, hogy én nem értek hozzá, és ki a fasz vagyok én.

A hangnemet nem én választottam meg. Nem személyeskedtem, nem voltam bunkó, nem hülyéztem le vectort, és nem vitattam (sőt állítottam) senki hozzá(nem)értését. Nem utolsó sorban peding nem én állítottam valótlant.

Egyedül amibe bele lehet kötni, az a "7 éve" megjegyzésem, ami igazán nem volt szép, de jogosnak találtam. Hogy miért abba most ne menjünk bele. Aki szerint ez a hozzászólásom bunkó, azzal sajnos nem tudok mit kezdeni: http://hup.hu/cikkek/20100108/blackpanther_os_v10.1.1_dvd_valtozatban_i…

Viszont vector válasza nem kicsit volt bicskanyitogató. Az előbb linkelt threaddel vesztette el a maradék tiszteletet is a szememben, ez van.

Vectorral az a baj, hogy az erzelmek embere, vagyis ha felhuzza magat, akkor kiabal es ordit masokkal, legalabbis en ezt igy tapasztaltam meg. Tud o normalis hangnemet is megutni, ha akar, csak nem mindig jon ossze. Persze ez igy nem szerencses, de ez van.

Felreertes ne essek: nem akarom vedeni vector-t, egyfelol nem erdekem, masfelol pedig nincs semmifele kapcsolatom vele azon felul, hogy idonkent msn-en at beszelgetunk tokeletesen semleges temakrol. Mindossze azt akartam jelezni, hogy minden eremnek ket oldala van, es jo, ha valaki ismeri az erem mindket oldalat is.

Nem kotelezo ot kedvelni, en sem kedvelem (bar utalni sem utalom), ez van.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

szerintem a fórum -mint olyan- nem ad lehetőséget a párbeszéd (verbális) jellemzőinek felismerésére, így ettől fogva az indulatok olykor oktalanul szabadulnak el. -a szmájlik itt nem játszanak-

nem hiszem egyébként, hogy vektor üvöltözött volna, sokkal inkább csak reagált az általad leírtakra.
merem feltételezni hogy ti ketten nem tudjátok/akarjátok megérteni egymást, ez szülte a "végeláthatatlan" konfliktust.
nem kívánok észt osztani -pont én-, hogy kinek mit kellene átgondolni, de azt viszont tudom, hogy a közöttetek fennálló problémát nektek kell megbeszélni, mert értelmes emberek vagytok mindketten.

szükség szerint félre kell tenni mindkét félnek az esetleges "miért pont én" hozzáállást.

a helyzetet mentendő, a postjában szereplő tényezőket úgy vegyük figyelembe, hogy az minden addigi, a cikkre érkezett hozzászólás alapján született. ritkán szól a hupon, és pont ott akkor "telt be a pohár", ha lehet így fogalmazni.

azt pedig te is megértheted, hogy károlyunknak már annyi "segítője" akadt az évek során, hogy azonnal kétségek támadnak benne.
ezt a témát nála nem így kell megközelíteni, sokkal inkább számít a megelőző cselekedet.

az általad idézett (általad írott) post technikai tartalmát illetően pedig szintén tudtam volna javasolni az "először kérdezek" mutatványt, elvégre embert még nem ettünk, akinek meg nem ment valami, azon meg segítettek az illetékesek.

mint magányember kérlek, hogy gondold át, gondoljátok át mégegyszer.

--
blackPanther 10.1.1

Informatikában nem szorulok segítségre, megoldom magam (meg is oldottam) a felmerülő problémát. Nem kértem segítséget (de azért megkaptam, hogy hülye vagyok). Amit én ott leírtam, az az én véleményem és tapasztalatom volt a disztróval kapcsolatban, nem vektor személyének szólt. Az amit válaszként kaptam tőle számomra elfogadhatatlan magatartás egy olyan embertől mint ő. Sosem akartam vektort megérteni, most sem akarom, és megbeszélni (átgondolni) sem akarok semmit, mivel szerintem nincs mit.

Én ott akkor teljesen félretettem minden előítéletem, megnéztem a disztrót azzal a tervvel, hogy ha kicsit is látok benne jövőt, komolyan besegítenék (mert tudnék és akartam volna). A reakciót mindenki elolvashatja, kb az volt hogy menjek a p*csába, nem értek hozzá, meg ki vagyok én. Ezek után én a bP-t vektor egyszemélyes hobby projektjeként látom, és ez bennem rengeteg ellentmondást szül a hozzászólásai alapján (ezt sem szeretném már megvitatni, mert nem látom értelmét).

Persze, én is lehettem volna kedves, meg megértő, meg kinyalhattam volna a seggét mielőtt leírom a véleményem, nehogy megbántsam vele, de ez nem így műküdik. El kell fogadni a negatív kritikát is, és el lehet gondolkozni azon, hogy van igazságalapja. Fene tudja, lehet hogy csak 2 sort kell átírni valahol, és meg is oldódott egy probléma. Persze lehet azt is csinálni, hogy lehülyézem a másikat, és többfélekép leírom, mennyire nem ért hozzá. Jobb helyeken elintézik annyival, hogy wontfix.

Van jó megoldás erre a problémára. Hirdetitek a disztrót? OK, legyen, de akkor nyeljétek le a békát. Mindig lesz aki negatív kritikát fog mondani. Ha ezt nem tudjátok eltűrni, ignorálni, akkor ne küldjetek be róla hírt. Ez ennyire egyszerű.

Mivel jó lenne már pontot tenni a végére, ezért egyben bocsánatot is kérek a nektek nem tetsző hozzászólásaimért, a modoromért, ha ezzel megbántottam valamelyikőtöket (vektor vagy bthomyka). Kívánok sok sikert a disztró fejlesztéséhez, a jövőben pedig több hazai elismerést!

- drupál, te édes egyetlen... de jó hogy a válasz funkció kijelentkezve nem megy...

Nem, a gond az, hogy ha egy komment aljarol jelentkezel be, akkor a visszaredirect soran elvesz, hogy melyik kommentre akartal reagalni, csak a node marad meg. Vagyis a beerkezo komment kiesik a szalbol.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Sorry, már vágom! :)
Gondolom ez a hozzászólása lett volna:
http://hup.hu/szavazasok/20100120/melyik_linux_disztribuciot_hasznalod_…

Csak azért nem volt számomra egyértelmű, mert én automatikusan jelentkezem be a hup-ra mindig és így nem futottam ebbe a problémába még soha.
Köszönöm az infót!