Egykor Debian-t futtató linuxos szerveremen ma

Címkék

is Debian van
40% (300 szavazat)
Ubuntu-ra váltottam
11% (81 szavazat)
másik Linux disztribúcióra váltottam
6% (48 szavazat)
*BSD-re váltottam
4% (32 szavazat)
Windows szerverre váltottam
1% (10 szavazat)
Egyéb leírom a hozzászólásban
2% (15 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
34% (255 szavazat)
Összes szavazat: 741

Hozzászólások

soha nem volt debiant futtato linuxos szerverem.

Rákattintok a nevedre:

http://crudens.hu/c4nn1b4l.asc

http://crudens.hu/dewref
"Apache/2.2.9 (Debian) DAV/2 SVN/1.5.1 PHP/5.2.6-1+lenny9 with Suhosin-Patch mod_python/3.3.1 Python/2.5.2 mod_ssl/2.2.9 OpenSSL/0.9.8g mod_scgi/1.12 mod_perl/2.0.4 Perl/v5.10.0 Server at crudens.hu Port 80"

Oke, ha nem a tied.

--
trey @ gépház

Tipikus csőlátás: linux, win meg bsd azt semmi más...

Én storage szerver funkcióra kifejezetten Solarissal kezdtem barátkozni Debian után, mert néhány dolog iSCSI és FCoE területen a linuxnál, ahogy trey szokta mondani, olyan mint sajtreszelővel rejszolni.
Bár gyakorlatban Solarison se volt teljesen alkalmam kipróbálni egy két hw támogatása miatt. Egyelőre kivárok, mit hoz az illumos.

Ezeken kívül nincs is semmi más felhasználási terület: tehát nem létezik NFS, SMB/CIFS (fájl és nyomtató), DHCP, DNS és egyéb infrastruktúra szolgáltatás, mail, adatbázis, VoIP (Asterisk és társai) és még sorolhatnám, amire a Debian kiválóan használható. Minden sarokban ott a SAN és mindenki EMC-n végzi az adattárolást, ráadásul úgy, hogy multipath kell hozzá. Értem én, hogy te ebben a környezetben dolgozol, de van más is ezen kívül.

--
trey @ gépház

Hat, en komolyan probalkoztam vele, de ami a debian repoban van, az siralom, a forrasbol forditott meg... hat ennyi erovel LFS-en is lehetne. RPM-eket viszont mindig lehet talalni, illetve van kesz, CentOS alapu disztro is neki.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Amikor irtam, hogy szerintem kevesse alkalmas, akkor azt - a kontextusbol nyilvanvaloan - a Debian es Asterisk kapcsolatra irtam. Erre te azt irtad, hogy tizezreket sporolnak meg vele. Ebbol nekem az jott le, hogy "... ahhoz kepest, hogy hasznalhatnanak RHEL-t is". Te voltal felreertheto.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

te még mindíg a 8-as Solaris "álomvilágában" élsz.... :)

Egy alap SMB/CIFS belövése pl. egy Sol 10-es zfs-re egyszerűbb mint debianon... (és a nyomtatókkal sem volt gondom soha.)

Az nfs-t tudtommal eredetileg a Sun fejlesztette ki, és már a 2.6-os óta része a solarisnak...

Az iSCSI is jóval használhatóbb mint a ***** linuxon: 2.6.30 tájékán megint sikerült beleb*szni a kernelbe valamit, amitől hirtelen fejreállt az addig használható open-iscsi...

Imádom, hogy mostanában egy kernel frissítés után túrhatom a levlistákat, hogy most épp mitől szart be az adott valami, és folyton olyasmit találok, hogy "kernel api changed..."

Én sem nevezném tragikusnak azt, hogy egy elkefélt SAMP stack-et úgy kellett akkoriban létrehozni, hogy "ezer éves" statikus gcc-t letöltve valami ósdi mirror-ról kellett egy up-to-date gcc-t forgatnom ahhoz, hogy utána minden egyes függőséget (flex, bison, awk a rák tudja még mi) le tudjam pörgetni. Ha ez megvan, akkor fordítsak egy Apache-ot, egy PHP-t és egy MySQL-t, mert semmi sem volt hozzá. Ezek frissülésekor ezt egytől egyig végigjátszani. Cool!

Arról nem beszélve, hogy az BigAdmin olvasgatós, elkúrt patch cluster-es rendszerfrissítésnél rosszabbat ritkán láttam. :)

--
trey @ gépház

egyeb leirom hoözzaszolasban: csak az eredmeny erdekel gomb helyett lehetne egy sosem volt debiant futtato szerverem gomb, es akkor arra nyomnek

------------
A Windows 95 hibajabol tanulva inkabb Windows XP-nek nevezték el, hogy ne legyen ciki, hogy a legtöbb dologra 2008-ban még mindig a "Windows 2001" a leghasználhatóbb

Ha VPS-re is érted a kérdést, akkor ott még ma is Debian fut. Egyelőre meg vagyok vele elégedve, bár nincs semmilyen speciális igényem, amit ne tudna kielégíteni a Debian.

Ha váltanom kellene, akkor csakis a cPanel miatt tenném, de arra meg nincs elég lóvém... :)

--
http://modellers.hu

sohasem volt debianos szerverem, volt viszont sokáig slackware-s és nemrég bubuntus.
mostmár csak freebsd-s szervereim vannak.

Elnézést mindazoktól akire nem vonatkozik a kiírás. Nem kívántam őket megsérteni, parasztos egyszerűséggel engem most a debiánosok érdekelnek. Mi lett/van velük, debian használnak-e még?

Volt 2001-2004 kornyeken egy Debiant futtato "szerverem", de ma nem tudom mi lehet vele mert eladtam a lelket ado Asus 97TX alaplapot es P200MMX-es procit, es mintegy 160MB RAM-ot :) A helyen levo gep azota is Debianos viszont, bar mar az is csereerett...

nálam még mindig fut egy woody is. félek leállítani :)

Mandrivara valtottam. Meguntam a szopasokat.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Gyakorlatilag eszrevehetetlen a frissites, ha nincsenek kezzel matyizott cuccok a gepen. Nekem ami gondom volt a frissites korul, az mind-mind forrasbol forgatott dolgokkal volt (ruby-bol ruby enterprise-t hasznalok a gepen, mert az egy picivel jobb teljesitmenyt ad le Rails hosting mellett).

Egy extra van, az nss-mysql, ebbol az egyik ismerosom, aki mandriva dev, mindig szokott forgatni nekunk egy sajat verziot, ugyanis defaultbol valamiert nagyon verbose modba van kapcsolva, es telehanyja a syslogot, napi szinten gigakat termelve (tekintve, hogy minden oldallekereskor beir harom sort, ez eleg ciki).

A rendszer maga atomstabil, soha, semmilyen problemank nem volt a rendszer egyetlen komponensevel sem.
--


Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

Köszönöm a válaszod.

Én a rendszerfrissítéstől éreztem félelmet Mandrivával kapcsolatban, legalábbis a desktop rendszeren tapasztaltak alapján nem annyira tűnt olajozottnak a dolog mint pl. Debian esetén.

Viszont szerverfeladatokra meg sem próbáltam használni, ezért kérdeztem.

Ezekszerint megoldották a dolgot, no meg gondolom, nem a "tegyük csak bele az RC kernelt ill. kiadás előtti programokat" típusú, desktopra szánt megközelítés került a gépre.

Enemy Territory szervert csinaltunk kollegakkal es Debianon futott. Raktam hozza TeamSpeaket meg volt rajta egy Lighthttpd server. Azt hiszem ez a neve, a weboldalon zold hattere volt. Ez volt a letolteseknek. Egy foiskolai kollegiumban volt elhelyezve, de a koliban felujitas volt el kellett hozni. Zenegep lett belole a cegnel talan valami winnel v oda is valami linux kerult???

Csak debianos "szerverem" volt. Egy 100mbites fix ip-s vonalon lógott. Valójában egy kolis háttérszolgáltatásokat nyújtó játékszer volt. Soldat / CS 1.6 szerver, ssh, ftp illetve web nézett kifelé (3 site, ebből egynek volt olyan havi 10k unique visitora), bár a játékszerverek azért rendszerint tele voltak esténként. Befelé (120 férőhelyes koli) egykét apróságon kívül nem sokat csinált (transzparens www proxy, smtp, bitlbee átjáró, irc bouncer, ntp, ez-az). Illetve pár cronjob gondoskodott egykét extra igény kielégítéséről (pl. egy pár gigás tesztfájl devnullba letöltése az up/down arány javítása céljából), torrent seed (linux isok!!4).
Viszont sokat segített a tanulásban, ezeket a dolgokat végül is itt sajátítottam el. Ha jól emlékszem egyszer sem hasalt el. Kb. másfél évig futott, a top uptime 100 nap körüli. Az ominózus vmsplice sebezhetőség idején voltak vendégek a gépen, nagyrészt távoli "ismerősök". Szerencsére hamar (1-2 nap) megérkezett a javított kernel csomag. :)
De hogy ontopic is legyek, ha ma hasonló dolgokra kellene, akkor a debiant választanám.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Legelső Linux szerveremre Debian Sarge került 2005-ben. Azóta Gentoo-ra cseréltem és több szerverre is azt tettem.
Azonban ha nincs túl nagy kívánalom és egyszerű, masszív, kicsontosodott rendszer kell, akkor Debiant telepítek.

Pl. egy 200Mhz-s vékonykliensen Debian Woody van. Suhan, mint a szél ;)

Ha volt váltás, akkor az debian -> ubuntu/linux mint vagy debian -> RedHat/CentOS volt.

Nálam meg fordítva

RedHat->Debian meg Suse->Debian

Igaz a maguk nemében egyszerű, de nem LAMP szerverek voltak.
A maradék RedHat-em meg csak lustaságból maradt meg.

Viszont volt olyan is, hogy egy szervere Debian-t akartam telepíteni,
és a végén RedHat lett belőle. Egy azaz 1x fordult ez elő.

"Computer! Earl Grey 27 Celsius-ost !"
Blogom

Amíg a Föld kerek, addig lesznek deb-esek. :)

(Amúgy csak Debian szerverem volt/van és lesz, asztali gépen is ez van.)
---------------------------
Oszt jónapot!

Én még csak kiscsikó vagyok...

2006 óta Debian-t futtató szerveremen úgyszintén ma is Debian van :)
2008 óta Debian-t futtató asztali gépemen úgyszintén ma is Debian van :)

Vannak azonban kitekintések más disztrók után. Szeretek még más is, de nekem mindig csak Debi marad.
Netbookomon az elkövetkezendő 1-2 hónapban (de inkább 1) lesz tesztelve, h ki lesz a gyorsabb: Squeeze vs. Lucid Lynx
Csak, h ne szóljanak meg...

van olyan debiant futato szervrem amin ma is debian van. viszont reszben Free 8BSD-re valtottam.

A kérdés értelmében azon a szerveren, amin Debian volt kezdetektől, az is maradt, de van még Ubuntus is. Igaz, abból csak egy darab, s valószínűleg nem is lesz több. Debian marad. Bár filózom a CentOS-en, előző munkahelyemen volt pár, nem tűnt rossznak.

Javítsátok a címben a futató-t futtató-ra! Köszi!

Egyéb, leírom a hozzászólásban:

Igazabol nem szigoruan vett server, hanem olyan desktop gep, amit tavolrol legalabb annyit hasznalok, mint elotte ulve. (plusz van server funkcioja is). A desktop gepeim mar ugy kb. 8 eve igy mennek.

Regen Debiant hasznaltam erre, mostanaban Ubi fut rajta, de nincs kizarva, hogy valtok, ha talalok egy - szamomra - jobbat (esetleg ujra Debiant teszek ra).

--
Always remember - correlation does not imply causation.
Since realising this, my life has been so much better.

Debillany -> Slackware

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot. | Hülyének lenni jog, nem kötelesség!

Nekem DOS-os webszerverem és DOS-os gateway-m is volt...
Jelenleg szolgáltatónál bérelek virtuális Debian gépet és tárhelyet.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Váltottam egyik szervernél Slackware-re, mert amit ott kellett használni ahhoz sokkal értelmesebb választás volt a Slack. Viszont mostanában elég sok Ubuntu szervert telepítettem és nem igazán győzött meg, a Debian kicsit öregebb viszont alapból jobban kézreálló és az erőforrás igénye is minimális a tesóhoz képest..

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Ócskavas, remélhetőleg már újrahasznosították,

nem volt meg debian-t futtato serverem, valahogy sosem hozta ugy a sors

A megutált CentOS-ről váltottam Ubuntu szerverre. Akár lehetett volna Debian is, de gondoltam nem árthat az egységes környezet (a desktop Ubuntu).

Amúgy érdekes adat az egyik legnagyobb VPS szolgáltatóról, a Linode.com-ról:

# 48% of deployments are Ubuntu
# 24% of deployments are Debian
# 16% of deployments are CentOS
# 4.3% of deployments are Fedora
# 3.1% of deployments are Gentoo

Azt azért nem gondoltam volna, hogy az összes telepítés közel felét elviszi az Ubi. Mondjuk a virtualizált környezet sokkal rugalmasabb, gyorsabbak a változások is. Fizikai vas tekintetében korántsem lenne ez a helyzet.

Úgy látom, hogy az Ubuntu térnyerése legkevésbé ment a Debian rovására. Mivel maga a disztró tekintélyes méretben elterjedt, így talán kijelenthetjük, hogy az rpm alapú disztrók kárára tette azt.
Annak idején az volt a Debianosok félelme, hogy fragmentelja a Debianos felhasználókat. Nos, ez csak részben lett igaz, hiszen magának a csomagoknak és a Debianos munkáknak rengeteg új felhasználót hozott az Ubuntu.

Azt gondolom, hogy a jól nyomon követhető kiadási ciklus (Ubuntu) meghozza a jövőben egyre több ember számára kedvet a váltáshoz. Ma az Ubuntu nem csak a frissen érkező Linuxosok disztrója, hanem azoké is akik hardcore módon használják szerver szinten a Linuxot.

Tehát csacskaság azt gondolni valakiről, hogy azért, mert Ubuntu Linux-ot használ, nem ért a Linuxhoz.

"Tehát csacskaság azt gondolni valakiről, hogy azért, mert Ubuntu Linux-ot használ, nem ért a Linuxhoz."

Én soha nem is feltételeztem a szakértelem hiányát, csak azt a következtetés vontam le, hogy lusta. Persze lehet, hogy tévedtem.
************************************************************

Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

Nem neked szólt! Csak látom, hogy van (kezd kialakulni) egy ilyen általános vélemény, ami szerintem alaptalan.

Tény, hogy a legtöbb kezdő ma már Ubuntu-val kezd, de ez nem jelenti azt, hogy minden Ubuntu felhasználó kezdő.
Lustaság, nos az céges szinten előny, mert azt jelenti kevesebb gond van vele, mint más disztróval.

A kedves házigazda a legnagyobb élő példa. A sok wiki, amit irogatott, meg egyéb után nem hinném hogy szakértelme hagyna kívánni valót maga után.

És akkor megírta ezt a cikket: http://hup.hu/node/9867

************************************************
Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

Nincs gond, legfőképp nem a cikkel. Csak bizonyítéknak linkeltem be miszerint Trey áttért debianról Ubuntura. Mivel Oregon írta, hogy attól, hogy valaki Ubuntut használ, nem biztos, hogy nem ért hozzá. Még hardcore linuxosok is használják.

Trey-jel sincsen gond, csak Ő is mint egyszer minden informatikus "megöregedett". Kellene egy szavazást csinálni, hogy szerinted Trey hardcore linuxszos vagy nem. Tutira leszavaznák a slackwaresek meg a Gentoosok.

Bár nem nevezném magam hivatalosan rendszergazdának, a munkahelyi fájlszerveren debian 5 csücsül.

De máshova is csak debiant tennék. Nem hinném, hogy váltanék. Asztali gépen 2005-től használok debiant. Sarge tesztingel kezdtem. Már nem tudom miért testinget szedtem le, hogyan sikerült, akkor még lövésem sem volt a linuxhoz, előtte uhut láttam csak. Akkor úgy megijedtem, le is töröltem egyszerre, mert nem működött az egér meg valamiért fel ugrott egy-egy terminal. Aztán hamarosan visszaraktam és elkezdtem tanulni. 2007 óta élesben használom, nem kívánok másra váltani, persze előfordul, hogy egy tesztwinyón megnézek más disztrókat, de csak kíváncsiságból, illetve, hogy tudjak ajánlani hozzáértés nélküli linuxot használni akaró felhasználóknak. Most squeeze-t használok. Ja és felkészülve a linuxutáló haverjaim bolondítása miatt kicsicsáztam Windows 7 dizánjra ja meg ugye bootsplash-t sem lehet kihagyni (Susenak is odavág). Toltam bele emeraldot, mert azt valahogy kifelejtették belőle, pedig minden disztróban ott van, kivéve a debiant és meg is kérdezném aki tudja miért nincs benne, amikor compiz az van.

*****************************************************************************
Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör