Sűrűbben a blade-nél? Vízhűtéssel nem lehetetlen (x)

Címkék

2U magas keretben négy node, akár GPU-s rásegítéssel - ezt kínálja a CX400 sorozat, akár vízhűtéssel kiegészítve.

Új frontot nyit a nagy sűrűségű és nagy teljesítményű kiszolgálók piacán a Fujitsu a CX400-as sorozatú megoldással. A rendszer igyekszik a hagyományos szerverek rugalmasságát házasítani a blade szerverek ultramagas sűrűségével - az eredmény pedig egészen egyedülálló lett.


Fujitsu Primergy CX400 két CX2570-es fiókkal

A rendszer alapja a mindössze 2U magas CX400-as keret, ebbe illeszthető be a kétféle szerver-fiók, a CX2550 illetve a CX2570. Előbbi kompakt kialakítású változat, a CX2550-ből négyet tud fogadni a keret, utóbbi viszont tartalmaz bővítősínt egy extra bővítőkártyához is, így ebből csak kettő fér a CX400-ba. A keret egyébként a közös hűtést és tápellátást biztosítja a fiókok számára, egyénként viszont minden node saját hálózati hozzáféréssel és I/O egységgel rendelkezik.

Az CX2550-et használva a 2U magas keretben tehát négy darab kétutas szervert helyezhetünk el, ez összesen 8 processzort, a legújabb Xeon E5-2600 v4-et használva 88 processzormagot helyezhetünk el. A fiókok nyolc-nyolc DDR4-es (RDIMM vagy LRDIMM) memóriafoglalata 1 terabájt memóriát képes fogadni, így ez a keretre vetítve maximum 4 terabájt lehet. Node-onként maximum 6 darab 2,5 hüvelykes SAS vagy SATA meghajtó is elhelyezető, ez a keretben maximum 24 egységet jelent. Opcióként pedig elérhető a PCI Express alapú, gyorsítótárként bevethető SSD is.

A CX2570 különlegessége a már említett bővítősín, amelyben Nvidia Tesla K és Grid sorozatú, illetve Intel Xeon Phi gyorsító szerelhető, így a szupersűrű szerver olyan HPC-s feladatokra is alkalmassá válik, amelyek dedikált gyorsítót igényelnek. Az egy-egy kétutas node egy-egy kártyát képes fogadni, tehát a 2U-s egységben összesen két kártya helyezhető el.


88 processzormag, 2U magas keretben

Opcionálisan vízhűtéssel is

Ahogy a dakota közmondás mondja, a nagy teljesítménysűrűség kulcsa a hatékony hűtés, nem meglepő ezért, hogy a CX400-családot a Fujitsu az Asetekkel együttműködésben vízhűtéssel is kínálja. A hűtési megoldás langyos vizes ("meleg vizes") rendszert használ, amivel nagyon magas PUE-értékek is elérhetőek, mivel a víz-levegő hűtőblokknak kevésbé kell visszahűtenie a vizet.


Példakonfiguráció hibrid hűtésű CX400-ra

A vízhűtés mellett egyébként az szól, hogy a víz-levegő (vagy hűtőborda-levegő) hőcsere nem túl hatékony. És míg a hagyományos megközelítésben három ilyen hőátadásra van szükség (szerver-adatközpont levegője, levegő-CRAC, majd a kültéri hőcserélő), vízhűtés esetében csupán egy ilyenre van szükség, a többlépcsős hőátadás többi fokozata az akár ezerszer hatékonyabb víz-víz lehet. Az előny a költségekben is kézzel fogható, a hűtés energiafogyasztása akár felére is csökkenthető - álltja a Fujitsu.

Ugyan hivatalos bejelentést még nem kapott, de információink szerint a CX400-hoz készül egy új felügyeleti szoftver is, amellyel gyakorlatilag blade-ként kezelhető a keret és az abba illesztett merevlemezek illetve szerverek. A fejlesztés még az alfa fázisban, de várhatóan a következő hónapokban elérhető lesz ez a megoldás is.

(A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.)

Hozzászólások

Azért a supermicro twinblade-je is hasonló Supermicro 2U Twin2

Mi ebben az egyedülálló ?

Fedora 23, Thinkpad x220

Üdv!

Egy CX2570 M2 2db GPU-t vagy coprocesszor kártyát fogad, ha jól tudom a twin és twinpro node-onként egyet, az x16 slotban. CX2570 node-okkal egy CX400 M1 keretben 4db gyorsító kártya is lehet, ami 4db kártya/2U sűrűséget tesz lehetővé. Ezek lehetnek nVidia Tesla M60/GRID K1,K2 vagy Intel Xeon Phi 3120P/7120P kártyák.

A folyadékhűtés nem csak a CPU-t, de a RAM-okat is hűti, ezért nem mindennapos megoldás. Nem csak folyadék, de léghűtés is kell a rendszernek, de sokkal kisebb teljesítményű, mint folyadék hűtés nélkül. Valamint tele rack szekrény CX400-at le sem tudna hűteni kizárólag hagyományos léghűtéses rendszer. Forró pont keletkezne az adatközpontban. Egy hybrid hűtésű rendszer zöld mezős beruházás esetén kevesebbre jön ki mint egy ugyanakkora teljesítményű kizárólag léghűtéses rendszer.

A FUJITSU gyári képviseletén helyi kollégák végzik a szerverek támogatását, ami összehasonlíthatatlan előny. ;)

Rock ON \m/
-= PRIMERGY =-= PRIMEQUEST =-= PRIMEFLEX =-