Fujitsu PRIMEFLEX vShape: gondolj egy számra 25 és 2400 között (x)

Címkék

Az előre tesztelt és validált desktopvirtualizációs architektúra átlátható lincencelést és költséghatékonyságot biztosít fejlett műszaki megoldások mellett. A rendszer 25-től akár 2400 virtuális gépig is skálázható, és a Fujitsu PRIMERGY szerverei mellett a nemrég bejelentett ETERNUS CS200c S2 integrált mentési eszközre épül.

Egy virtuális gépekre, központi tárolóra és vékonykliensekre alapuló IT-infrastruktúra kialakítása nagyon sok tervezést, tesztelést és a különböző komponensek zökkenőmentes együttműködésének összehangolását igényli. A megfelelő licencek beszerzése és bővüléskori követése, a sokszor különböző gyártóktól (és akár beszállítóktól) származó részegységek terméktámogatásának összehangolása szintén alaposan megnehezítheti az ilyen típusú infrastruktúrák üzembe helyezését és fenntartását.

A Fujitsu ezt a gordiuszi csomót kívánja átvágni a PRIMEFLEX termékcsaládba tartozó vShape-pel, ami egy könnyen menedzselhető, üzemeltethető és bővíthető csomagban kínál megoldást a fentebb felsorolt kihívásokra. A vShape tervezésekor a cég egyik vezérelve a gyártófüggőség (vendor lock-in) elkerülése volt, ezért a vShape szabványos, egyéb rendszerekhez is könnyen illeszthető hardveres és szoftveres alapokra építkezik.

A Fujitsu olyan platformot tervezett, mellyel kisebb kkv-k és nagyvállalatok igényeit egyaránt kiszolgálhatja. A vShape legkisebb kiépítésben legfeljebb 25 virtuális desktop egyidejű futtatására nyújt lehetőséget, de a legnagyobb konfiguráció akár 2400 virtuális desktopig is skálázható - igaz, ehhez a Fujitsu már a PRIMERGY blade szerverekhez nyúl.

A szerverek Intel Xeon E5 v3 processzorokat és Brocade switch-eket használnak, az alkalmazott modellek természetesen konfigurációtól függően módosulnak, ahogy a memória mennyisége és a rackszekrény-méretek is. Szoftveres oldalon VMware Horizon 6 (vSphere 6.0 alapon) vagy Citrix XenDesktop áll rendelkezésre a desktopvirtualizációra, a tároló vezérlését pedig a Commvaulttól származó Simpana végzi.

Utóbbinál érdemes kiemelni, hogy az átalány típusú licencelési modell miatt a CS200c S2 tároló a lehetőségeihez mérten bármennyi (virtuális és fizikai) klienst kiszolgálhat, így a számítási kapacitás esetleges bővítésekor nem kell a tároló licencének upgrade-jére is költeni. Az ügyfélnek csupán azt kell eldöntenie, hogy a Fountation vagy Advanced licencet választja - a drágább változattal az extra igényeket (például szalagos tároló csatolása, snapshot készítése és replikációja, különböző Windows, Linux, Oracle, SAP alkalmazások támogatása) lehet lefedni. Igény szerint lehetőség van NetApp tárolók és Microsoft Hyper-V hypervisor használatára is.

Egy megoldás, egy szerződés

A Fujitsu a vShape-et tényleg "mindent egyben" módon kezeli: az adott konfigurációhoz egyetlen termékkód tartozik (amely a hardveres és szoftveres részt is egyaránt lefedi), a támogatás pedig egyetlen átfogó szerződéssel biztosított. A vállalat továbbá felár nélkül biztosítja a helyszíni üzembe helyezést és a meglévő rendszerek illesztését.

(A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.)