80,3 GB helyfoglalás

Új telepítésű 64 bites Vista 298 GB területből 80,3 GB-ot foglal el, és ebben az utólag feltelepült 2 szervízcsomag valamint néhány apróbb program is benne van, de a felhasználók mappájának tartalma nélkül.

Ultra Defraggal töredezettség-mentesítettem, és ezután elindítottam vele a merevlemez optimalizálását is, amely órák óta folyik.

A helyi lemez felhasználása az alábbi mappákból tevődik össze:

- Desk Update.tmp: 536 MB
- Felhasználók: 11,9 GB
- Intel: 514 KB
- PerfLogs: Üres mappa
- Program fájlok: 596 MB
- Program fájlok (x86): 847 MB
- Windows: 34,7 GB ----------> Ez rengeteg hely!
- BOOTSECT.BAK: 8,00 KB

A felhasználók mappáját nem számítva ez megközelítőleg 36 GB.

80,3 - 36 = 44,3

Amennyiben eddig körülbelül jól számoltam, akkor a 80,3 GB-ból még 44,3 GB helyfoglalás eredeztetője nincsen meg.

A 298 GB helyből a felhasználók mappájával együtt 206 GB maradt.

Hozzászólások

"Beginning with Windows Vista, VSS is also used by the System Protection component which creates and maintains periodic copies of system and user data on the same local volume (similar to the Shadow Copies for Shared Folders feature in Windows Server) but allows it to be locally accessed by System Restore. System Restore allows reverting to an entire previous set of shadow copies called a Restore point. Prior to Windows Vista, System Restore was based on a file-based filter that watched changes for a certain set of file extensions, and then copied files before they were overwritten.[2]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Shadow_Copy

Köszönöm az infót!

Amennyiben jól értem, akkor ez a mérvű helyfoglalás nem szokatlan jelenség, hanem a rendszervédelmi összetevőkből ered, az előző árnyékmásolatok biztosítják a visszaállítási pontokat.

A Windows 7 esetében is hasonló méretű helyfoglalás tapasztalható?

Üdv,
Nálam nincs vele probléma, elég szépen megpakolva a rendszerpartición 30 Gb-n el él. Ha sokallod a helyfoglalását, megpróbálhatod csökkenteni a System Protection max méretét leszabályozni, ezt (win7 alatt tudom megnézni, vistam rég volt már :), szóval tipikus fixme:) ) a Control Panel\System\Advanced System Settings\System Protection Settings(fül) --> meghajtó kiválasztása, és Configure gombra kattintva lehet beállítani a neked tetsző méretre(magyarul nem emlékszem, de az angol nevek talán elég beszédesek:) ).
Üdv,
LuiseX

Pont emiatt olyan hulla lassu a Vista!
Az elso dolog amit ki kell kapcsolni a Vistaban, kulonben meg egy gyors rendszeren is gyalazatosan lassu.

A Vistan gyakorlatilag lehetetlen volt hasznalni a VMware servert, amig ki nem kapcsoltam a shadow copy-t.
320-as SCSI rendszeren quad procival kifagyott az eger 3 masodpercre a virtualis gep inditasanal!

szerviz, rövid i, érdemes megjegyezni

Kezdjük ott, újonnan Vistát telepítesz, WTF?!?!?! :D Egy új Win7 telepítés alig foglal 20-at program files-szal meg mindennel együtt. Nézd meg a Windows alatti mappákat, mi a nagy. Pl. van ott egy downloaded software installation vagy mi, ahol a letöltött frissítések vannak, és lazán kuka az egész. Service pack uninstall is tárol egy csomó helyet, ha eldöntöd, hogy már nem akarsz rollbackelni, azokat is lehet törölni, van erre valami tool.

--
joco voltam szevasz