[Megoldva] Alaplapcsere után Windows XP életrekeltése

Sziasztok!

Egyik gépemben itthon elromlott az alaplap, (AMD) és cserélni kellett. Kicseréltem egy Abit BD7II (Intel) alaplapra és a "csodával határos módon" nem indult a rendszer (Windows XP SP3). Ennek oka egyértelmű, viszont az interneten találtam egy trükköt erre, hogy lehet(ne) kijátszani.

1.)Telepítő lemez behelyez.
2.)Bootolás róla.
3.)A partíció kiválasztásánál nem a telepítést, hanem a meglévő rendszer helyreállítását választjuk.

Nos a harmadik pont már nem egészen működik nálam, ugyanis nem találja a telepítő a telepített rendszert a partíción. Valami korszakalkotó ötlet? Nem igazán szeretném újratelepíteni a rendszert. :)

Köszönet mindenkinek! A megoldás a következő volt.

  • A lentebb említett "Ubcd4win" live cd -t letöltöttem. (Ebből van .iso is a neten, a hivatalos oldalán már csak telepítő van, amivel elő lehet állítani mindenkinek)
  • Bebootoltam -> , Start Menü -> Registry Tools - > FIX HDC
  • Újraindít és láss csodát, indul is a rendszerem, drivereket lehet telepíteni.

Hozzászólások

Fontos a következő:
1. Azonos telepítő lemez (amiről telepítetted)
2. A telepítőn elkészítés során engedélyezve legyen a javítás funkció (feltéve hogy te csináltad)

szerintem a gond az ich7 ich9 egyéb új alkatrész lesz, ami nincs benne az XP telepítőjében alapból
meg lehet oldani, ha a telepítőbe integrálod ezeket, feltéve, hogy a gyártó adott hozzá meghajtó programot
ha megvan (és a jó van meg) akkor integráld be egy másik gépen (Nlite)
ezek nélkül ha nem látja a merevlemezt, akkor teljes telepítés se megy!

Félre értettél. A teljes telepítést gond nélkül megcsinálnám (ez egyébként régi alaplap), a partíciókat látja, tudna is rá telepíteni. Egyedül az a gond, hogy a javítási lehetőséget nem ajánlja fel a telepítő az adott partíción, amin a rendszer van.

Mellékesen, nem az illesztő programok telepítését akarom elkerülni, hanem az alkalmazások és azok beállításinak megismétlését.

Közben elolvastam még kétszer...
Azt nézd meg, hogy a windows telepítőd milyen, ha úgy emlékszel hogy nem kért termékkódot, akkor biztos, hogy ki van tiltva a javítás funkció. Akkor újra engedélyeztetni kell. Fontos az is hogy a nyelvi verzió és a termék is azonos legyen (professional -professional), én egy automatikus telepítő készítése után vesztettem el ilyen a telepítőből. Azóta kettő lemezem van (azóta nem is telepítettem xp-t)

A gyakran összevesző régebbi alaplapok a VIA-Intel és társainál megoldható a dolog, de nem egyszerű.
Ha közben telepítettél SP3-at nem árt ha a telepítőbe is integrálva van. Főleg ha a 132G feletti területet felhasználtad már.

Próbáld meg a boot.ini be live linux cd alól beírni olyan opciókat, ahol a HAL.DLL máshova mutat. Ha telepítettél SP3-at (nem integrált telepítőt használtál anno) akkor keresd meg az abban a csomagban lévő HAL.DLL-t. Meg a többit. http://support.microsoft.com/kb/309283
Próbálkozz ezekkel. Nekem anno ez hozta össze egyformára a gépparkot.

Ha megtalálom a régi boot scriptemet, akkor azt majd küldöm.

Hello,

ha szerencséd van, akkor érdemes azt megpróbálni hogy Safe-Mode-ban bootolsz és eltávolítod a nemkívánatos chipset és egyéb drivereket, aztán reboot normál módban. Nekem már sikerült párszor így megoldani és csak az új chipset drivert kellett feltolnom miután beállt. Minden ment ugyanúgy tovább ahogy volt, nem kellett semmit beállítanom, se újratelepítenem.

Helyreállító konzolon adj ki egy fixmbr, illetve egy fixboot parancsot. Ha nem segít, a bootcfg-vel készíts új boot.ini fájlt.
Ha ezek után sem látja a helyreállítandó telepítést, akkor passz :)

BIOS-ban állítsd be az "IDE-mode"-ot, majd boot a CD-ről, a javítás (nem helyreállító konzol) kiválasztása, végül fel kell tenni az új driver-eket.

Csinalj magadnak egy ubcd4win-t es annak a Registry kategoriajaban van egy olyan, hogy Fix HDC, s az nalam szokott segiteni ;) S nem telik annyi idobe, mintha repairelnel...
---
Hey! Where'd my terminal go?
DropBox tárhely itt!

Jo cuccnak tunik ez a Ubcd4win, csak sajna sysresccd van a pendrive-omon.
Viszont ha ahhoz hozza tudnam rakni, az jo lenne. Na, majd hetfon megnezem.

--
http://www.micros~1