Újraírható optikai lemezek élettartama

Kinek mi a tapasztalata az újraírható optikai lemezek (CD-RW, DVD+-RW, DVD-RAM, BD-RE) élettartamával, aki rendszeresen használja ezeket az milyen gyakorisággal cseréli le a meglévő készletét? Azok a márkák is érdekelnének amivel hosszabb távon jó tapasztalata van valakinek.

A kérdés apropója, hogy az utóbbi fél évben nagyon sok régebbi újraírható optikai lemezem került a kukába, mivel már az írás utáni ellenőrzés is hibát talált (nem csak egy íróban). A hibás lemezek közt volt olyan amit éveken át heti rendszeres backupra használva 5 év elteltével adta meg magát, de olyan is ami csak egyszer kétszer volt írva és két évet sem bírt ki. Tudom a média kezelése tárolása is számít: használat után megy vissza a gyári tokjába, és nem napon tárolva.

Tudom sokan mondják hogy felejtsem el az optikai lemezt, de sok esetben nem elég ha csak egy PC lemezén és/vagy szerveren van meg valami és a mérete alapján még elég CD-re vagy DVD-re kiírni, viszont változik annyit egy hónap alatt hogy újraírható lemezt használok.

Eddigi tapasztalataim (saját használat és egy két helyen eseti vagy rendszeres mentésre):
CD-RW - 4 év (Verbatim)
DVD+RW - 2-3 év (Philips, Sentinel, Verbatim)
DVD-RAM - 5 év (Maxell, Panasonic, Verbatim)
Tudom az elvi értékek nagyobbak, de az általam különböző helyeken használt 70 körüli lemezből kb. ennyi idő alatt fordult elő az adott típusból lemez meghibásodás, amit néhány különböző meghajtóban történő ellenőrzés után kukázás követett.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Hozzászólások

Sokat függ az újraírások számától is. Ha emglenne a lemezeim tokja lehet rajta lenne mennyit "garantál" a gyártó. Van egy verba cd-rw-m, semmi gondom nincs vele, kb 3 éves. MP3 akat szoktam kiírni hifibe. A tdk egy évet bírt, max 10 szer írtam újra. A verbatim tehát nekem jobban bevált rw-knél is, de sima egyszer írható lemezeknél is. tdk nál a lenny telpítőkészletem arra van írva, kb 2 hónapot bírt, azóta hash hibák garmadáját kapom ha arról telepítek.

Root-Tech

A Verbatim sem gyárt lemezt. Soha nem is gyártott. Meg egyik ismert márka sem. Van néhány cég azokkal gyártatott az összes forgalmazó. A Verbatim a Taiyo Yuden-nel gyártat(ott). Mostmár állítólag nem. És ezzel vége is lett a megbízható CD/DVD korszaknak. A tdk is itt bukta be. Amikor abbahagyta ezzel a céggel a gyártatás utánna jött náluk is a nagy minőségromlás.

Mivel annyira lementek ezeknek a lemezeknek az árai meg mindenki szlovákiából meg egyéb helyekről matricanélküli olcsó lemezeket rendel, így nem érdekük a forgalmazóknak sem a minőség. Mindenki a mennyiségre meg az olcsóságra megy. Szerintem térjél át nyugodtan BD-re. Egy darabig abból csinálnak jót is amíg nem jut erre a sorsra.

Én mondjuk biztos nem optikáznék. Normális minőségű külső merevlemez minél több garival, aztán jóccakát.

**********************************************************
Mielött beletaposnál a lelki világomba a 7 perc 30 másodperctől nézd meg ezt.

Debián forevör

Sajnos sok esetben nem felel meg a külső merevlemez a CD/DVD helyett. Inkább a memória kártyák jelenthetnek alternatívát, de sajnos az SD kártyák még nem versenyképesek árban és kapacitásban az újraírható CD/DVD/BD lemezekkel szemben.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Általában telepítő és egyes esetekben első vagy második mentési médium. Ezentúl postázás távoli telephelyre, ahol a céges sávszélesség nem teszi lehetővé a hálózaton történő adattovábbítást. Ja még az otthoni asztali DVD lejátszóhoz, felvevőhöz. Mondjuk a postázós lemezek nincsenek benn az említett 70-ben.

Szerk.: A gyakran változó telepítő készletekhez CD-RW vagy DVD+RW, mentésre és postázásra leginkább DVD-RAM, az asztali DVD felvevő meg kap mindegyik fajtából.
--
Légy derűs, tégy mindent örömmel!

Vagy két éve írtam ki pár adatot Memorex DVD-kre, random beolvasva egyet jónak tűnik.

Amúgy Verbatim-et ajánlom, TDK-ból sok rosszal találkoztam.

TDK lemezzel nem volt még gondom, de tény hogy keveset használom a lemezeket.

Sony DVD-kel van valakinek tapasztalata?

--
http://modellers.hu

Buckup-nál értem miért jó rw lemezt használni, de hosszabb időre mi értelme?
Azt tapasztaltam, hogy egy jó csak r lemez 10 évet is bír, az rw lemezeknél már az 5 év is maximum.
Archiválásra semmi esetre sem ajánlanék rw lemezt.
Márkák közül Verbatim amit ajánlanék, esetleg TDK. Philips semmiképp, nagyon rossz minőségű.