"Milliókkal károsította meg ügyfeleit a Vaterán egy csaló"

"A pinkbaby16 nevű user a bolti árnál 20-40 százalékkal olcsóbban kínálta a külföldről behozott telefonokat. Több tucatnyian rendeltek tőle, ő viszont egy ideje nem szállít. A panaszkodóknak visszaküldte a pénzt, ha pozitív visszajelzést adtak róla".

a teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

sajnos a vaterát és különösen a teszveszt a Magyarországon oly divatos, keressük sok pénzt minimál munkával mentalitás jellemzi.
a teszvesz nevére rímelve olyan szintre vitte a patópálos teszetoszaságot, hogy jobb messze elkerülni, ha jót akar valaki. a vatera egy fokkal jobb náluk, de csak helyi viszonyok között.
pár jó tanács,
# vaterás vásárlásnál SOHA nem utalj pénzt! személyes átvétel, vagy jobb elfelejteni az egészet.
# a sok pozitív értékelés semmit sem jelent! sok csaló fillére képeslapok, bugyigumik és cumik vásárlásával tolja magasabbra az pozitív értékelései számát. régóta javasoltam nekik, ne csak a vásárlások száma alapján összesítsék a pozitív és negatív pontokat, hanem a vásárlás érteke alapján is. azaz ne lehessen egy 50ezer Ftos el nem küldött telefonért kapott egy negatív pontot 10db 5Ftos képeslap megvásárlásával szerzett 10 pozitív ponttal "ellensúlyozni".
# csak a negatív értékelések számára figyelj, ha sok van, az jót nem jelent. bár a cikkben szereplő pinkbaby16 erre is "kreatív megoldást" talált.

az előzőhöz még annyit,

# a vaterának és teszvesznek különösen ügyelni kellene azokra az esetekre, amikor a vevő átutalja a pénzt de árut nem kap. azaz csaló van a rendszerben. a gyakorlat az, hogy sajnos szarnak az egészre. ezért fontos a vásárlói vélemények elolvasása.
# legyetek nagyon óvatosan a bács.kiskun megyei eladókkal. arrafelé különösen nagy a vaterás/teszveszes csalók aránya, divat a mindenki átbasz mindenkit mentalitás sajnos.

úgy 3 éve részletesen leírtam a teszvesz nemtörődöm adminisztrátorainak, hogyan csal az egyik eladójuk. nem kis értékekről volt szó. 50e Ft körüli értékekre vágta meg nelli06 a hiszékeny vásárlóit.
nem törődtek vele.
miután megírtam nekik, még 8 vásárlót vágott át nelli06, sok 10ezres értékben fejenként, mire végre felfüggesztették. ez már a teszvesz bűne. más országban ezért durva kártérítésre perelnének egy ilyen felelőtlen aukciós oldalt. de hát Magyarországon ezt is lehet:(

az ebay sem tökéletes ez tény. de távol ál tőlük ez a leszarunkmindent mentalitás. a vatera/teszvesz üzemeltetők ugyanolyan elérhetetlenek, mint egyes csaló eladóik, miután az áldozatuk átutalta nekik a pénzt. ez egy fizetős szolgáltatás, hát akkor tessék fenntartani egy normális ügyfélszolgálatot!
az ebayen van Paypal fizetés, ami igazolja és átláthatóvá teszi az ebay számára is a fizetéseket. ezért nem lehet kamuzni azzal eladói oldalon, hogy "nem is kaptam meg a pénzt". a civilizált országokon belül nincs is annyira sok csalás. egy drága mobil árának elcsalása után büntetőperrel kellene szembenézni az eladónak eléggé hamar. "csaló megyék" helyett inkább "csaló országok" vannak arrafelé. akiket egy idő után kitiltanak országostul. a "nigériai csalás" és más negatív jelenségekre külön felhívja az ebay az ügyfelei figyelmét. ha nem is tökéletes az ebay, de legalább érdemben foglalkoznak az ügyfeleikkel, ha már pénzt szednek tőlük.
itt sem a vaterának sem a teszvesznek nem sikerült összehozni egy Paypalt. ezért számukra átláthatatlanok a fizetési viszonyok, és ezért kell lámer módon sárgacsekkezniük az eladók felé. az ebay ugye automatikusan levonja a saját díját az paypal átutalás alkalmával.

"az ebay ugye automatikusan levonja a saját díját az paypal átutalás alkalmával."

ebay nem von le semmit. Saját ebay számlád van, amit tudsz paypalon keresztül is tölteni. A my ebay menüpontban található Mitgliedskonto (USA=Account) alatt láthatod az egyenlegedet. A paypal előnye, hogy a pénzedet visszaszerezheted, ha átvernének, erre kapásból nem tudom mennyi időd van, de ha jól emlékszem 2-3 hét áll a rendelkezésedre->Käuferschutz

További előny, hogy a forint alapú számládról középárfolyamon emeli le a valutának megfelelő összeget, mindenféle költség nélkül, mivel kártyás fizetésnek minősül.

veszel valamit ebayen 450USDért. fizetsz Paypalon az eladónak 450USDt, a postázás most legyen ingyenes, de ő Paypal egyenlegén csak 435USD íródik jóvá, mert 15dollár illeti az ebayt.

a vatera meg hónapokkal később küld sárga csekkeket az eladóknak, a forgalom utáni jutalékát követelve.
ez nemcsak lámerség a vatera részéről, de mindenkinek rossz is. leszámítva persze a csaló eladókat. rossz a tisztességes eladóknak, mert csekkekkel kell szarakodniuk, és rossz a vevőnek, mert ha átvágja az eladó, esélye sincs arra hogy visszakapja a pénzét a hagyományos banki átutalás után.

Nem, nem. Nem az ebay jutaléka vonódik le az összegből, hanem a Paypal a saját jutalékát szedi le az eladótól az ellenérték kifizetésekor. A paypal számládra érkező pénzösszegeket terheli paypal jutalék.

Az ebay ilyen szempontból ugyanúgy működik, mint a vatera, csak nincs sárga csekk. (bár az ebayt a vaterához hasonlítani kissé furcsa, inkább fordítva) Egyszer van az aukció indítási díja, aztán a sikeres értékesítés utáni jutaléka. Ezeket kell kifizetned átutalással, vagy paypalos fizetéssel. A példádban, mint ahogy már írtam, mint pénzbefogadóként keletkezik jutalék a paypal felé.

Illetve egy esetben van csak igazad! A paypal tulajdonosa az ebay, így a paypal bevétele az ebayé, tehát átvitt értelemben tényleg neki fizetsz.

"További előny, hogy a forint alapú számládról középárfolyamon emeli le a valutának megfelelő összeget, mindenféle költség nélkül, mivel kártyás fizetésnek minősül."
Ez nem annyira előny azért :) De szerencsére átállítható, hogy a bankra hárítsa az átváltást, ami nálam minden esetben olcsóbb volt.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

CIB Bank, de ahogy olvastam más bankoknál is ez a helyzet. Változó a különbség, nekem legutóbb 3000 Ft- nál 300 Ft- al volt olcsóbb a banki váltás. De könnyű megnézni, felirod a paypal mennyit vonna le, aztán átállitod bankira és megnézed a számlád.
---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Én OTP-t amúgy sem szeretem, de nem biztos, hogy sokkal többet a különbség máshol. Azt a 300-at egy kéthetes vásárlásra mondtam fejből, szal nem biztos, hogy jól emlékszem, lehetett az 5000-ből 150 is. Csak úgy naggyából próbáltam leírni a dolgot.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Ezt most nem értem. Én arra gondoltam, hogy a magyar folyószámlavezető bankodnál, ami forint alapú, nem keletkezik költség, ha paypalon kersztül fizetsz. Az átváltás akkor generál költséget nálad, ha a PayPal számládról jóváiratod a bejövő valutát a magyar folyószámládra, és átváltatod forintra. Ez a paypalos átváltás kerül plusz költségbe.

Ugyanakkor a banki átvállalásról még nem hallottam, majd utánanézek.

Én nem tudtam elolvasni a vaterás fórum topicot, mert amikor átb@sztak egy alaplappal, és negetív véleményt írtam az eladóról, a T. szerkesztőség korlátozott felhasználóvá állított át.
Mellesleg a rendőrséggel sem voltak túl közreműkődök a vaterások, ezért én nagy ívben kerülöm őket. :(

Vaterás adminok olvasni sem tudnak, nekik az teljesen fair, hogy átadták (próba nélkül) átvették az
árát, kiderült rossz, visszavittük, árat nem adták vissza, helyette adtak egy negatív értékelést amibe beleírták - idézem: "még szerencse, hogy nem adtam vissza az árát". Tehát megkárosítottuk őket!!!
-17000 Ft-ra. (Előjelet figyeld!!) B+!
Ez szerintük korrekt. Hát a f@...

sok mindent el lehet mondani a vateráról, nekem is van pár negatív élményem,
- de nem a vatera a hülye, ha az embert átbasszák,
- akad ott jópár korrekt eladó/vevő is...

--
by Mikul@s