Atom processzort a szerverekbe?

"Egy amerikai start-up szerint az internetes kor szerverfeladatainak ellátására az alacsony fogyasztású CPU-k jobban megfelelnek."

http://itcafe.hu/hir/seamicro_intel_atom_cloud_internet_szerver.html

Hozzászólások

Az Atom CPU-k és a szerverek egy azon mondatban szerepeltetése is bűn!

nem olvastam, de én próbáltam, használhatatlan az atom egy sima apache+php+postgres környezetben

Hat ez az, hogy nem olvastad. ;) Itt egy "gepben" 512 mag van. Nyilvan tetszoleges szamitasi teljesitmenyt el lehet erni akarmilyen vacak CPU-val, csak eleg sokat kell hasznalni beloluk. Persze sok CPU nem ugyanarra jo mint egy nagy (erre is kiternek, hogy az o gepuk csak specialis fealdatokra jo).

A lenyeg itt a fogyasztas. Hogy amit ok kihoznak ebbol az 512 magbol, azt mas tipusu magokkal nagyobb fogyasztast eredmenyezne (hiaba kell kevesebb mag). Legalabbis ezt allitjak ok.

"Atom processzort a szerverekbe?" - Nem kéne, nem kéne.. nagyon nem.. :-)

+1

Múlt héten üzemeltem be egyet. Két magos atom proci, 1 Gb RAM, 1 TB winyó. Mentést fogad VPN-en át Windows szerverekről, rdiff-backup a linuxos gépek felől. Kis Samba helyi hálóra, meg másodlagos DNS a hotelben lévő gépnek.

Na de ez max. a feladatát tekintve szerver/kiszolgáló , kialakításra erre nagyon nem mondanám, hogy szerver.

Amúgy Debian fut rajta, semmi grafikus felület. Ennyi feladatot szépen ellát.

ha a 'szerver' -tol elvarjuk, hogy legyen benne ecc memoria, akkor az atom felejtos.

ha a szervertol azt varjuk el, hogy legyen legalabb egy nyitott tcp portja, es ott valaszoljon a kerdesekre, akkor az atom kivallo proci ilyen celra.

A kerdes igazabol az, hogy sok lud disznot gyoz-e. Az atom ugyan olcso, es kevesett fogyaszto cpu, azonban az alaplapi koltsegek es fogyasztasok nem annyira nagyon jok.

Azt hiszem, hogy az internetes szerverek darabszamban tulnyomo tobbsege szamara egy atom proci ereje boven eleg. Kisebb resz szamara eselytelen.
Egyebkent kar ezen annyit gondolkodni, ha pl az akmai mernoke lennek, akkor lenne projectem a kulobozo architecturak beszerzesi-uzemeltetesi koltsegeinek *meresere*, azonban egyetemi rendszergazda vagyok, opteron-xeon terben a spec.org segitsegevelel konfiguralok, mivel eselyem sincs valoban kimerni az uzemeltetesi koltsegeket. Plane nem pilot projectkent a tobbtizezres beszerzes elott, mert ugye nincs tobbtizezres beszerzes.