A pc-nek mennie kell?

Sziasztok!

Az Indexen megjelent cikkel kapcsolatban érdekelne a véleményetek. Kedvcsinálónak néhány részlet:

"A személyi számítógép nehezen használható, és ez nem az Ön hibája."

Walt Mossberg, Wall Street Journal

...A pc, ahogy ma ismerjük, egy rakás hulladék. Legfeljebb annyit érdemes megtanulni róla, hogy ilyen is van. Csak a szakértők járnának jól a Word, OpenOffice, Windows és Linux oktatásával, mert a rendszerek annyira bonyolultak, hogy a júzerek garantáltan további segítségre szorulnak.

....Hogyan működik a pc-s világ? Az ember elé raknak egy erős hardvert és egy operációs rendszert, amelyek együtt szinte mindenre képesek. És amikor a júzer már hozzászokna a pc által nyújtott szabadsághoz, akkor rögtön (ki)oktatják: Ne telepíts, mert vírusos lesz a rendszer! Ne piszkáld a Vezérlőpultot! Pláne ne a registryt! Úristen, rendszergazdai joggal internetezel? Ne klikkelj gyanús weboldalakra! Vegyél évente vírusirtót! Ne bízz meg a pdf-ben, meg a flashben sem!

...Máshogy kellene megszólítani azokat, akik nem érdeklődnek az internet iránt. Nem is kell tudniuk, hogy interneteznek. Olyan kütyüket kell a kezükbe adni, amelyek nem bonyolultabbak a tévénél.

...Néhány világklasszis gyártó is érti ezt, már írtunk arról, hogy az Apple iPad lehet a számítógép jövője.

...Az Apple és a Google rendszerei alapból nem nagyon engedik meg a júzernek, hogy tönkretegyék a felhasználói élményt.

Teljes cikk: http://index.hu/tech/2010/05/13/pc-nek_mennie_kell/

Hozzászólások

Igazság szerint a fentebbi elképzelés szerinti "számítógépek", amelyek annyira bonyolultak, mint egy darab kő, legfeljebb kvarcjátéknak jók. Nekem pl. tanuláshoz is kell a gép, szöveget szerkeszteni, alkalomadtán hangot vágni, képeket szerkeszteni.
"A pc a szakértőknek, programozóknak, dizájnereknek, mérnököknek, hallgatóknak való, vagyis azoknak, akik kreatív digitális munkát végeznek."
A többire pedig nem feltétlenül a pc a megfelelő eszköz, viszont ettől még nem szemét.
Ha egy "nem szakértőnek" kezébe adok egy szimpla fanyelű csavarhúzót, és azzal próbálja megnézni, hol van a fázis, akkor van esély rá, hogy ráfázik. Talán ezért találták ki a tanulást, és a gondolkodást. De talán mára ez már nem divat... Mindenesetre az a szerencsétlen fanyelű csavarhúzó nem tehet semmiről, és igen, fáziskeresésre nem jó, de attól még egy nagyon fasza kis találmány. Valószínűleg ugyanez a "nem szakértő" egy fázisceruzával felvértezve is jó eséllyel agyoncsapatná magát, jobb esetben nem találná meg a fázist, mert nem olvasta el, hogy kell használni, és lusta megkérdezni. Félredobja, és azt mondja: "Ez is ugyanolyan sz@r, mint a többi!"

Gyakorlatilag pedig jó fáziskeresésre.

A maga módján. :D
Tudod.
-Mi a különbség az áram alatt lévő, és az áram alatt nem lévő vezeték között?
-Más a fogása.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Hello!

Olvastam én is ezt a cikket. Röviden baromság úgy ahogy van.Pár száz évvel ezelött amikor megjelent az első könyv akkor is csak azok tudták értékelni akik megtanultak olvasni. Ma már majdnem mindenki tud olvasni. Az informatikának is valami hasonlóan kellene működni.Ezt az újság írót meg megnézném hogy a bugyuta cikkeit hogy írná meg mondjuk egy 7" kijelzőjű gépen. Az informatika nem csak a kötösségi oldalakon való lógást jelent ,de valószinüleg ő másra nem is nagyon használja.

Üdv.

"Az informatika nem csak a közösségi oldalakon való lógást jelent"

Nem azt, de most arról van szó, hogy nem kellene informatikai jártasság a közösségi oldalak használatához.

Az informatika egy szakterület, a közösségi oldalak látogatása pedig egy tevékenység, amit a szakterületen való jártasság nélkül is lehessen elvégezni.

Igaz is, meg nem is. A világ nem fekete-fehér. Szükség van erre is és arra is. Mert mindig lesznek user-ek, és mindig lesznek "szakértők" is. Ennyi.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

Én már ezt mondom évek óta, a PC ténylegesen egy rakás hulladék amihez az emberek 90%-a hozzá sem képes szagolni.

De ha megnézzük az ezredfordulóig a PC a fiatal korosztály játékplatformja volt, másra csak nagyon kevesen használták és akkor is csak szövegszerkesztésre (ahhoz is el kellett végezni egy tanfolyamot).

Az internettel, digitális fényképezőgéppel, DVD lemezekkel jött az áttörés, széles körben használtá váltak a PC-k, így már nem csak szövegszerkesztésre, de internetböngészésre és képek, zenék, videók tárolására is alkalmas.

Az előre telepített és hozzáférhetetlen operációs rendszerrel érkező felhasználóbarát eszközök (mobiltelefonok, tabletek stb.) képviselik a következő generációt.

2010-ben dollármilliókat ölnek a kormányok abba, hogy az embereket a PC használatára oktassák, mert a mérnökök, szoftverfejlesztők képtelenek alapvető felhasználói szempontokat figyelembe venni.

Bekapcsolod a PC-t és mit kapsz? C: meghajtó, DirectX vagy OpenGL, vírusírtó, telepítés, elérési út, virtuális memória, UAC, 32 bit vagy 64 bit, kompatibilitás, driverek, POP3 vagy IMAP és még sorolhatnám és akkor még semmit nem csináltunk csak lövöldöztünk volna egy kicsit a videójátékkal, meg megnéztük volna az emailjeinket. Agyrém, az, nem kicsit, nagyon, brutális, majd valószínű, hogy egy átlagember ezekre magától rájön. Ezért jó az okostelefon, meg az iPad, logikusan, menükbe szedve minden ott van, csak használnod kell.

Nagyon sok embert látok akik megveszik a számítógépet, előfizetnek az internetre, és fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek velük (különösen nem ha telepített operációs rendszer nélkül kapják a gépet), Windows-on legalább a böngészőt Internet Explorer-nek nevezték el, így aki tud angolul már sínen van ha böngészni akar, de máskülönben lehetetlen, kénytelenek gyerekeikre, ismerőseikre szorítkozni, pedig ennek nagyon nem kellene így lennie.

Fejlesztői elitszemlélet, az, amit meg kapnak érte cserébe: potenciálisan elvesztett felhasználók milliói.

Valamilyen szinten +1
Főleg a nem piszkálható oprendszerre. Akinek szükséges tegyen fel 7-t, vagy linuxot, de aki nem ért hozzá annak olyat kell adni amit nem tud tönkrevágni. Erre jó példa az átlag mobiltelefon oprendszere. Van benne mp4/3gp videóvágó, msn, mail, web. De szintén kevésbé piszkálható módon lassan azt raksz fel rá amit akarsz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő

Csakhogy amíg a telefon szerves részét képezi a szoftver, a PC-nél ez nincs így. Amikor a MS beleteszi előre drótozva a médialejátszót meg a böngészőt, hogy a felhasználó out-of-box tudja használni, akkor meg megy a hőbörgés.
Akinek olyan gép kell amin minden rajta van gyárilag az vegyen MAC-et, ja de az drága és nem mennek rajta a warezolt játékok. El kéne dönteni mit is akar a tisztelt felhasználó.

Nade. Az ujszulottnek minden vicc uj ugye, mert senki sem ugy szuletik, hogy elotte hallotta. A landzsat is vagy feltalalta az ember vagy megtanulta szepen attol aki mar csinalt ilyet vagy latott. Vagy elvolt nelkule a 'csupasz majom' szazezer eveket.

Ha az alapveto felhasznaloi szempont az, hogy egyetlen centi kezikonyvet se kelljen elolvasni, egyetlen perc tanulast se kelljen befektetni, es egyaltalan, nem is erdekel de szuper legyen minden - nos, annak rossz hirem van, mert meg a laposkavics is kivul kerul a ra meretezett es amugy nagyon rovid eszkozok listajan...

En meg evek ota azt szoktam mondani, hogy fogjak fel az emberek, hogy teljesen mas dolog vmit uzemben tartani es uzemeltetni. Autot/bringat/TV-t/vmit hasznal mindenki (de meg a TV-rol is hallani olyat, hogy kijapistanak kell ilyen bonyolult okorseg, csak kelljen bekapcsolni es menjen) - megse szereli a nepek nagy java a TV-t odahaza, meg egy koax kabellel is meggyulhet a baj. Autot sem szerel a felhasznalok jo nagy tobbsege. Satobbi.

Es ezzel semmi baj nincs! Nem ezzel van a baj.

A baj azzal van, amikor az atlagember (a) nem jon ra (b) nem is akar rajonni es (c) ennek ellenere csak baszgatja piszkalja, a legcsekelyebb koncepcio nelkul - majd kozli hogy de egy szar, meg ezt sem birta ki. Raadasul ugy piszkalja, mintha a turmixgepbol akarna kipiszkalni a beakadt csontot mikozben aram alatt van es meg a kapcsolot is feltamasztotta (admin login). Na ja. Csoda, hogy aztan meg nem tetszik a felfokozott felhasznaloi elmeny?

Szerintem az atlagemberrel van a baj, aki meg azt sem hajlando felfogni, hogy atlagos (vagy meg annal is csekelyebb) a felkeszultsege es emiatt ellenjavallt maszekban osszerakni a hazi atomreaktort. Hanem hivni kellene vkit aki osszerakja, urambocsa baratsagbol vagy jelkepes/jutanyos osszegbol uzemben is tartja. A mai vilagban a tavmenedzsment nem egy csillaghaborus lazalom.

Es akkor lehet orommel uzemeltetni - de ne feledjuk, meg a babettara is kell a jogositvany, szoval menjunk mar, hogy out-of-box... out-of box meg a nyajas user sem mukodik!

--
Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam.

A TV-t csak be kell kapcsolni és megy, ezért is olyan népszerű. A csatornákat már apu (a kézikönyv végigolvasása után) vagy a szomszéd informatikus programozza, bár a legtöbb készülék képes automatikusan is megtenni ezt.

Ez kellene legyen a PC esetében is, csak bekapcsolod és már lehessen is Twittelni, meg Facebookolni, meg lövöldözni, jó bootolásnak meg telepítésnek időt kell hagyni, de egy diszkrét grafikus töltőcsíkon kívül az se kellene komplikáltabb legyen (meg egy advanced settings lehetőség, de csak billentyűkombinációra, semmiképpen sem megjelenítve).

Meg nem kellene ilyen szintű hozzáférést adni az operációs rendszerhez, egyáltalán esélyt adni rá, hogy bármit elronthasson a felhasználó rajta.

"Ha az alapveto felhasznaloi szempont az, hogy egyetlen centi kezikonyvet se kelljen elolvasni, egyetlen perc tanulast se kelljen befektetni"

Ez nagyon alapvető felhasználói szempont, sőt, állampolgári jog kellene legyen, hogy bármiféle informatikai jártasság nélkül lehessen internetes tartalomhoz hozzáférni, azt megosztani.

Néhány alaplecke azért szükséges (jelszavak kezelése, fiókok, bejelentkezés, letiltás, kéretlen levelek stb.), de vedd észre, hogy ezek nem technikai jellegűek, hanem gyakorlatiak, előbbiekre ugyanis nem kellene szükség legyen. Ezeket adhatnák a számítógéppel, internet előfizetéssel.

Sosem értem hogyha egy rendszer kiírja hogy:
"Adminisztrálás szükséges, csak akkor folytasd ha tudod mit csinálsz"
Akkor az egyszerű user igenis ne folytassa! Ha meg csak azért is, akkor szerintem az ő baja. Egy kocsiban sem nyitogathatod a motorteret, hát az oprendszerbe se turkáljon admin joggal.

Előre telepített megbonthatatlan oprendszer kellene (lásd Machintos)?
Semmiképpen! Isten őrizzen hogy ne nyúlhassak bele a gépembe én, aki meg tudom szkriptelni a saját rendszeren. Nagyon jó az hogy van választási lehetőség. Csupán a felhasználóknak azt kell megértenie hogy a boltban ami a polcon van, az nem mind kész gép!

A cikkíróról pedig megvan a véleményem. Azért mert nem tud magának beállítani rendesen egy oprendszert, ne mondja hogy nem lehet könnyen üzemeltetni őket. Rakja föl neki őket egy hozzáértő és nézze meg mire képesek. Nem igényelnek szaktudást. Windows XP-t is lehet bombabiztosra telepíteni. Hogy akkor nem mennek fel a rosszul megírt játékok? Hát ott a játékfejlesztőket lehet szidni, nem a Windowst.

Különben is nem feltétlenül kell valaki Mac rendszert vásároljon ahhoz hogy kész gépe legyen. Az Ubuntu Linux (amit itt mindenki ismer gondolom) például pontosan erre felé tart. Tudás nélkül is mindent elvégez helyetted.
(Az más kérdés hogy kicsit még itt-ott bugos szegényke, meg befejezetlen.)

Bár egy "haladó" telepítést azzal is érdemes csinálni, mert többet lehet kihozni belőle mint az alapértelmezés.
(Az egyéni igényekre szabott mindig is jobb lesz, kocsiból is az a legjobb ha te állítod össze mi legyen benne, és nem adnak valami mindenkinek jót készen)
Nem használható? Nagyanyám gond nélkül használja, pedig fél éve van csak számítógépe. És nem kellett órákat tanulnia. Mi a titok? Az hogy ha a gép kiírja hogy "Rendszer adminisztráció" akkor nem folytatja.
Kiváncsi lennék rá ha valakinek kijelez a motorhiba a műszerfalon, neki mer-e esni a motornak? Nem? Pedig ki tudja nyitni a motorházat.
Akkor Admin fiókba miért is lépked be mindenki ész nélkül? Csak mert tudják a jelszót?

Pár dolog ami miatt totális félremagyarázás amit mondasz:
1, Pont a pc penetrációja miatt lehetséges, hogy a világ idáig jutott.
2, Az általános célra készült készülék ára, elterjedésének kvázi egységessége és emiatt a kvázi alacsony költsége tette lehetővé.
3, Ha valamit olcsóvá kívánnak tenni, akkor lehetőleg minél több funkciót zsúfolnak bele (az én tvm pl nem csak tvnek készült, hanem már "házi szórakoztató központ" mert van médialejátszó része, de beszéljünk a triplepay szolgáltatásokról). A világ szereti és elfogadja ezeket a dolgokat.
4, Nem kell semmire büszkének lenni amit nem tud az ember. Ha egy 6 éves gyerek gond nélkül használja a pcmet és azon linuxomat akkor az nem bonyolult hanem rohadt egyszerű.
5, Ha pc nem lett volna, akkor az eredeti felvetés, és a te hozzászólásod sem született volna meg, internet hiányában.

Te is, és a cikk eredetije is keveri valaminek a használatát és az üzemeltetését. Olyan mint ha azt várnánk hogy pl a gáztűzhelyet is pistike szerelhesse otthon.
Az a baj, hogy feltételezik szerelni kell a pc-t. Márpedig ez nem igaz. Az iPad egy jó példa erre. Van egy cég aki szinte _lehetetlenné_ tette a szerelést (annak is aki szakértő) ezért lassítja is a felhasználást és a fejlődést, és ott fogják kezelni ahol kell, és már most zúgolódnak hogy egy zárt sz*r az egész.
Az okostelefon az meg rossz példa, mivel az okostelefonból a telefon funkció egy egyszerűen kinyerhető dolog, ezért népszerű, de mellette rengeteg dologra képes mivel az egy pc, és a nyitottság ebben az esetben értékként van listázva.
Több helyen is van olyan, hogy otthagytam gépet telepítve (vegyesen linux/windows) és évente/félévente visszanézek mert több üzemeltetési odafigyelést nem igényel. Használják arra amit ismernek, és egyenként egyik sem bonyolultabb mint mondjuk "tv-t nézni" ami rohadt szar példa, de ezt később.
Az eredeti tv készülékes példa a cikkben szereplő ürgének hülyesége, mert igazából azt várja a pc-től olyan legyen mint a tv távirányító nélkül. Bekapcsológomb, és mivel 1 csatornánál egyszerre többet úgysem tudsz nézni majd adják amit akarnak. Ez a cél. Én találkoztam pár öreg, aranyos és kedves mamával, aki igenis annyit szeretne: megnyomom a gombot, és a tv azt adja ami Ő szeretne. A cikk ihletője is eddig jutott, nem tudott felnőni, és a saját szintjéhez méri a problémákat, illetve olyan példákat fog meg, ami ehhez a szinthez mér.
Ez az egész nem azt jelenti nem kellenek speciális célokra célszámítógépek amelyek másra nem jók, de ezek soha nem lesznek innovatívak "általánosságban" ilyen egy PNA, e-book reader, stb. ezeknél sem az egyszerűség a cél ezen specialitást a specializált felhasználás jelenti, PNA: magas üzemidő, jó hordozhatóság, jól láthatóság, hallhatóság
ebook reader: szemkímélő, könnyű kivitel, ehhez mérhetően nagyobb méret, hosszú üzemidő, strapabíróság

Hogy még jobban érthető legyen: ha a iPad csak annyiban különbözne a pc-től, hogy redukált és ettől egyszerűbb a felhasználása akkor a kutya nem venné meg, a méret a kialakítás és a fenti igényekhez(ebook reader) való közelítés teheti vágyott eszközzé, ennek ellenére a mostani felhasználók/vásárlók plusz pc funkcionalitást várnak tőle.

Nagyrészt szerintem igaza van, vagy legalábbis szeretném ha igaza lenne. Kicsit fokuszát vesztett a cikk, a lényeg a Desktop PC eltűnése. Szerepét át fogja venni az otthoni média központ, kb a set-top-box ha kicsit okosodik még. Netezés, tévézés, chatelés, képek tárolása, házi mozi, P2P és nagyjából lefedi az otthoni igényeket. Meg persze kiegészítő modulnak egy playstation, wii vagy xbox jellegű hardver. Nem hiszem hogy nagyon másra lenne szüksége az átlagembernek. Nem hiába szorgoskodnak ezeken a technológiákon a nagy cégek mind.

Persze a munkahelyi dolgok, az iskolai, stb az tök más.

Nem mondom, hogy ne legyenek egyszerübb eszközök, de az utóbbi időkben már több ilyen jellegű írás jelent meg, én mégsem tartom azért ilyen bonyolultnak (felhasználói szinten) a PC használatot. Mikor a nyugdijas szüleimnek összeraktam egy gépet, elmagyaráztam, mi hogy, néhány dolgot felírtak és szépen tudják használni, 1-2 havonta van valami kérdésük. Sőt, anyu már a kép és zeneszerkesztés után a videószerkesztésben is kezd otthonos lenni, szóval nem csak alap dolgokra használják:)

Mint tudjátok ti is, a tévé fizikailag nem más, mint egy számítógép + monitor + tuner egy dobozban, valamint távirányító, mint beviteli eszköz. Hasonló pl. a DVD lejátszó és a hifi is.

Minek ennyi számítógép, mikor tudjuk, hogy egy is el tudná látni ezeket a feladatokat? Azért, mert nem esne kézre. Mindezt eddig is tudtuk.

Ha jól értem, a cikk (a maga brutálisan hosszú módján) azt akarja leírni, hogy az internetezésnek is így kézre kéne esnie. És ezt nagy ikonokkal telerakott, billentyűzet nélküli laptopban látják ma (http://youtube.com/watch?v=FJWfReUwMSg). Talán így esik leginkább kézre.

Na de ez önmagában nem szünteti meg a vírusok és egyéb kártevők okozta problémákat. Vagy tévedek?

Na, ha az Apple iPad a számítógép jövője, akkor én inkább visszamegyek a barlangba mamutokat rajzolgatni!

> BERUS
Motor: Kubuntu Linux 10.04

Inkább kelljen vírusírtót telepítenem, mint hogy csak magazinolvasásra meg facebookra használhassak egy 100k-s eszközt.

(Kékhalállal, kernel panic-al nem találkoztam saját hibámon kívül, ami egyenlő az overclock-kal, amit egy átlag user úgysem fog csinálni)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

185000+ alkalmazás nem csak facebookra és magazinolvasásra.

Tipikusan nem kell ahhoz overclock, hogy felbukkanjon a kék halál vagy a kernel pánik, vagy csak egy hibaüzenet, végzetes kivétel, segfault, váratlan lassulás, újraindulás stb.

Ez olyannyira érinti napi szinten a felhasználókat, hogy már neve is van: számítógépstressz-szindróma. A PC-k okozzák.

Segfault akármelyik rendszeren lehet, ez általában egy program hibája, amit ugyanúgy programozók írnak Apple-re is mint PC-re.

Valóban nem, van köztük 1-2 (elég csúnya) játék, chat programok, szövegszerkesztők is talán. Ettől függetlenül én egy börtönben érezném magam, ha ezt használnám.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

"A PC-k okozzák."

Nem, a felhasználók okozzák, saját maguknak. Csak annyira korlátoltak, hogy ezt nem veszik észre, egyszerűbb máshova kivetíteni a saját inkompetenciájukat.
Ha csak alap dolgokra használnák a számítógépet, akkor többnyire problémamentesen megtehetnék ma is, nem fekete mágia az. De valamiért késztetést éreznek, hogy belenyúlkáljanak oda, ahova nem kéne, patkolt szoftvereket warezoljanak innen-onnan, tehát úgy használják az eszközüket, ahogy nem kellene.

Erre lehet az egy válasz, hogy olyan eszközöket gyártanak, amibe nem tud a user belepiszkálni, hiába is akar. Egyszerú, egy-, vagy néhány funkciós készülékek sokaságát képzelik el a gyártók, amik valójában belül nagyjából mind ugyanazok, csak a szoftver más-más irányban van limitálva. Ez nekik egy nagyon jó módszer a piacszerzésre, én csak ezt látom a háttérben, az eredeti (ál)problémát nem oldja meg, az eszközhasználathoz szükséges tanulási folyamatot nem lehet kikerülni.
Én annó úgy tanultam, hogy akármilyen bolondbiztosra megcsinálhatsz egy rendszert, az élet majd kitermel egy még nagyobb bolondot, aki majd mégis kiakasztja.

"...A pc, ahogy ma ismerjük, egy rakás hulladék..."

Amikor ezt olvastam, azt hittem, elkezdenek mesélni a PC mint hardver hibáiról, a kivezetett buszrendszer által okozott kellemetlenségekről, a memóriarendszer/hibák bizonytalanságáról, a régről visszamaradt kellemetlenségekről, stb...

...de ez így hülyeség...

Bizonyos mértékig lehet igaza, nem kell mindenkinek érteni hozzá és sokaknak jó lenne egy bolondbiztos rendszer... de általánosítva szerintem helytelen a kijelentés.

...és igaza van azoknak, akik azt mondják, autót/háztartási gépet/villanyt/vízvezetéket/gázt sem áll neki bárki szerelni, hiába van meg hozzá a szerszáma... miért pont a számátógépekhez "ért" mindenki?

A szerző, meg a hasonló értelmi szinten lévő felhasználók használjanak csak iPad-et, úgysem csinálnak semmi mást a géppel, mint amire az való.

Aki pedig képes gondolkodni is, az szerintem semmi pénzért nem cserélne egy PC-t, egy ilyen buta eszközre.

Megjegyzem, a nagymamám teljesen jól elboldogul az internettel egy ubuntun, szóval nem tudom milyen szintű digitális jártatlanság kell ahhoz, hogy ez se menjen.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

BME-VIK-es vagyok, nagyon értek a számítógépekhez, biztosra veszem, hogy mindenki más is. Tévedés

Képtelen vagy átlátni ezt a problémát, helyette jössz itt azzal, hogy aki ért hozzá az PC-t használ és nem vetemedik az iPad-re, miközben a kettő egyrészt nem zárja ki egymást, másrészt a közeljövőben megváltozik a felállás, mert a többségnek nincs szüksége PC-re, kizárólag azoknak akik munkaeszközként használják. Még az is lehet, hogy további platformok jelennek meg.

A legvégén pedig kamuzol egyet a nagymamádról, hogy átérezzük a párhuzamot, ez már elég elcsépelt dolog, Linuxos körökben elterjedtek ezek a történetek.

Miről beszélsz te??
Elég durván elvetemült lehetsz, ha azt hiszed ez nem létezhet, és kamuzok.
Pedig most kénytelen leszel átgondolni az elméleted, mert igenis egy Jaunty fut a nagymamámnál egy itthoni régi Celeron alkatrészekből ősszerakott gépen. Nem kell hozzá értenie nagyon, ott van az asztalon a firefox és kétszer rákattint, szerintem ezt akárki meg tudja tanulni, és nincs sem kernel panic, sem egyéb a rémálmaidban megjelnő dolgok.

Szerintem azért is hülyeség a PC-t temetni, mert a mai fiatal generáció, aki PC-vel nőtt vel, elég jól tudja használni, legalább annyira mint aki egy TV-t használ, ha elromlik szakértőt kell hívnia, de ez minden eszköznél ugyan így vagy. És a következő generációk egyre inkább PC mellett fognak felnőni, rájuk ez mégjobban igaz lesz.

Elnézést kérek a hangvételért, de nem szeretem, ha hazugsággal vádolnak.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Akkor most egy pillanatra szakadj el a BME-rol vagy nezz korbe alaposabban.

Az emberek jelentos resze NEM akar erteni hozza, csak hasznalni akarja. Egy szal nagymami itt irrelevans. Hint: nagy szamok torvenye.

(Megjegyzem, neha info karokon is olyan sotetsegben elo emberek vannak, hogy hajjajjajjj...)

----------------
Lvl86 Troll

Nem csak bongeszo van a szamitogepen.

iPad meg egy celhardver, naaagyon sok mindent nem tud, amit pl. egy asztali igen. De ez jellemzo az OSX-re is. Fontos dolgokat tudja, ami az atlagfelhasznalo szamara sallang, azt elhagyjak. (Emiatt kenyelmetlen is tud lenni szvsz.) Windows, Linux ezzel szemben joval tobbet pofazik a felhasznalonak. (Hasznalok Windows tizensok eve, Linuxszal se ma talalkoztam eloszor, OSX-l mondjuk viszonlag keves tapasztalatom van. iPaddal emulator szintjen).

----------------
Lvl86 Troll

Ha jól konfigurált az oprendszer, akkor nem fog feleslegesen pofázni, arra amire egy átlag felhasználó használná ugyan olyan jól használható mint az OSX(bár azzal csak futólag találkoztam), rákattint az mp3-ra, elindul a zene, rákattint az avi-ra, elindul a film, ugyanaz mint a böngészőnél.

Én alapvetően csak azzal nem vagyok kibékülve a cikkben, hogy a szerző szerint a PC=vírus+kékhalál(esetleg kernel panic)

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

"rákattint az mp3-ra, elindul a zene, rákattint az avi-ra, elindul a film"

Mármint feltéve ha a rendszer vagy alkalmazás képes beazonosítani és letölteni a szükséges codeceket és további alkalmazásokat, ami előfordul, Ubuntun többek között így van.

A PC meg egyenlő a vírussal, mert a felhasználók egységsugarúak, így a rendszerük nincs frissítve, mindenre rákattintanak és mindent letöltenek, főleg ha nem kell érte fizetni. Ez ellen persze nem lehet védekezni még egy zárt platformon sem, ezért nem a fejlesztők okolhatóak (bár a kölcsönös bizalom elve alapján működő internet hatalmas balfogás volt, de akkor még nem tudhatták, hogy a hálózaton egyszer egy tucatnál több számítógép lesz jelen).

iPad-en hogy megy ez a kodek kezelés?

Ha egy PC-t egy hozzá értő konfigurál be(ahogy az iPad-re is hozzáértők állították be a default szoftvert), akkor az feltesz egy víruskeresőt autómatikus frissítéssel, még az avg free is beépül a böngészőbe és nem enged veszélyes oldalra.

Ha kihalnának a PC-k és az új platformok lennének mindenhol, azokra is ugyanannyi vírus lenne, mint most Windows-ra, és ugyan ilyen intézkedések kellenének a rendszer védelmére.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

"Aki pedig képes gondolkodni is, az szerintem semmi pénzért nem cserélne egy PC-t, egy ilyen buta eszközre."

Ha raerosebb reggelem van, korbe szoktam nezni reggel a neten, hogy megis mi hir a nagyvilagban, milyen ido lesz, stb. Idonkent van, hogy inkabb mobilnetrol kis picsa 2,8"-s 240x320 pixeles kijelzon teszem ezt meg telorol, es inkabb doglok meg az agyban, mintsem hogy kimasszak a gep ele.

Ilyenkor azert valsz. kenyelmesebb lenne egy ipad. Legtobb embernek, aki tenyleg csak olvasgat/jutubozik neten meg esetleg neha ir 1-2 emailt, tenyleg eleg. Minek kellene rajuk eroszakolni egy PC-t?

--

Megjegyzem, AST mar jo sok evvel ezelott megmondta, hogy a szamitogepeknek egyszerusodnie kell. Ot meg azert egyaltalan nem neveznem egy buta, gondolkodni keptelen embernek.

----------------
Lvl86 Troll

Nem azt mondom, hogy mindenkinek kell egy PC, de az sem igaz, hogy nem lehet ugyan olyan könnyen netezni egy PC-n, mint egy mobilon.
Én is szoktam az ágyban netbook-ot használni például, de lényegében az is egy PC, csak hordozható.

Én csak azt mondom, hogy ne túlozzuk el a dolgokat, a PC-n is ugyan olyan kényelmesen lehet netezni, mint akármelyik másik platformon, anélkül, hogy vírusok és kékhalálok bukkanának fel 10 percenként. Persze ehhez kell egy jól konfigurált oprendszer, de ez nem a felhasználó dolga, ugyan úgy, ahogy az sem, hogy androidot rakjon fel egy mobil eszközre.

Aki pedig több dolgot is szeretne rajta csinálni, mint netezés, azoknak jobban megéri a PC, mint külön iPad, HD lejátszó(mert ugye iPad csak Apple TV-hez jó), DVD, Blu-Ray lejátszó, stb-stb.

A nagymamám csak azért hosztam fel, mert az informatikai jártassága 0, TV-n kívül semmit nem használt sokáig, a mobil használatát is nehézkesen tanulta meg. Mégis, 1-2 hét után már időjárástól kezdve a recepteken át a menetrendig mindent interneten néz meg, linux alatt.
De ahogy az andoridon sem több elindítani a böngészőt egy rábökésnél úgy PC-n sem, és nem is kell jobban érteni hozzá egy átlagos felhasználónak.
Viszont több benne a lehetőség, és minden egyes felhasználói funkciót ugyan úgy meg lehet tanulni, mint az internetezést.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Szovegertes egyes. Mondom, hogy szakadj el az egyetemtol.

"Viszont több benne a lehetőség, és minden egyes felhasználói funkciót ugyan úgy meg lehet tanulni, mint az internetezést."

Egyszeru mezei felhasznalo NEM AKAR es ebbol kifolyolag NEM FOG tanulni. Kesz, pont, nincs tovabb. Vagy alkalmazkodik hozza a technika, vagy a ***tomegek*** szamara hasznalhatatlan.

----------------
Lvl86 Troll

Ugyan hol nem szakadtam el az egyetmetől?

Oké ne tanuljon. Rakj elé egy IPad-et. "Úristen nincsen kék e meg tüzes földgömb!!!! Nem tudom használni, vigyék innen!!"
vagy ha nem a PC-ből indulunk ki.
Elé raknak egy iPad-et. "Facebookozni szeretnék"..."Nem indul el magától...nem tudom hogy indítsam el, megtanulni márpedig nem fogom!!!"

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Ugyan, még egy csimpánz is képes lenne rájönni, hogyan érje el a Facebookot iPad-el, akárcsak Windows-on PC-vel.

A hangsúly most nem igazán a webböngészőn van, azt ugyanis többnyire megtalálják a felhasználók, főleg ha a Start Menüből elérhető az alapértelmezett webböngésző.

Erről beszélek.
És minden mással is ez a helyzet.
Ha videót akar nézni, ugyanúgy meg kell tanulnia iPad-en, hogy el kell indítani a videó fájlt, mint Windows-on, vagy Linux-on.
Ha szöveget akar szerkeszteni, meg kell tanulnia iPad-en, hogy el kell indítani az ehhez szükséges programot, ahogy Windows-on és Linux-on is.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

"Egyszeru mezei felhasznalo NEM AKAR es ebbol kifolyolag NEM FOG tanulni"
Ma már azon a szinten vagyunk, ha megjelenik egy üzenet, akkor a user felsikít, hogy valamit kiírt a gép. Elolvasni már nem nagyon akarja, mert az olvasást ugye tanulni kell(ett volna).
Ha így haladunk, az lesz a jövő, hogy az emberek majd maguk alá szarnak, mert a wc használatot sem akarják megtanulni.

Na igen. (read: +1) Hardware- és software-szinten egyaránt kompetensnek érzem magam, és ha minden számítógépes problémáért, amit megoldottam már - akár magamnak, akár másnak - visszamenőleg behajthatnék valami apró kis jutalmat, elég komoly endorfin-löket lenne a vége :) de nahát, beszereztem egy iPad-et! Nem gondolom, hogy szükségem lenne monitorra, billentyűzetre vagy USB-csatlakozóra ahhoz, hogy megnézzem az időjárás-előrejelzést, a híreket, vagy akár a munin graph-jeimet... Nem érzem börtönben magam; ha kernelt kell forgatnom, vagy scriptet írnom, az azt jelenti, hogy dolgozom - akkor pedig munkaeszközhöz nyúlok. Viszont akar a franc mindig dolgozni. (Nekem megfelel, ha hangjelzés által értesülök egy beesett e-mailről vagy üzenetről, ha kézrátéttel tudok fél pillanat alatt zenét csiholni a lakás bármely pontjára, és ha elérek egy webböngészőt egy mozdulattal - és ehhez nem kell fedelet nyitogatnom, power gombra tenyerelnem, bootidőt kivárnom, kábelt keresnem, görnyedten ülnöm, vakulnom and so on)

http://www.micros~1

Többen azt írják(pl. trey), hogy egy iPhone is 30 másodpercig bootol. Jah, hogy nem kapcsolod ki? Akkor a gépet miért? Én is mindig csak felfüggesztem a netbookot, 2 másodperc, és előttem van minden.

Nem tudom neked milyen problémáid szoktak lenni, én már 5 éve nem forgattam kernelt, scriptet is csak szerveren írtam, nem is beszélve arról, hogy ezek oprendszer függő dolgok, nem a PC, mint platform tulajdonságai.

Ha egy akármilyen (note|net)bookod van, akkor sincs szükséged monitorra, a billentyűzeten pedig kényelmesebben tudsz gépelni, mint egy érintő-képernyőn.

"(Nekem megfelel, ha hangjelzés által értesülök egy beesett e-mailről vagy üzenetről"

Ez megint szoftver-konfiguráció kérdése, semmi köze a platformhoz. Ha azt mondod egy pc megvásárlásánál, hogy neked állítsák be így az e-mail klienst, akkor ilyen lesz.

Nekem viszont nem felel meg az, hogy az alapvető funkciókat alig tudom bővíteni.
A netbookhoz is vettem egy 5.1-es USB eszközt, hogy itthon térhatásban tudjak filmet nézni. Nem hiszem, hogy a HD élményt csak a "szakértők" szeretnék elérni. Ugye iPad-el elég nehézkes lenne ez(TV-ről ne is beszéljünk).

Nem felel meg, hogy egy képernyőn kelljen gépelni, ahol nem érzem, hogy milyen billentyűt ütöttem le.

Nem felel meg az, hogy nem tehetek rá más szoftvert, csak amit a csodálatos cégvezetés megenged.
stb-stb.

Még mindig tatom magam ahhoz, hogy PC-n ugyanolyan egyszer netezni, szöveget szerkeszteni, videót nézni, mint akármi máson.
Annyi különbség, hogy aki ért hozzá, az bármi másra is képes vele, nem úgy, mint egy iPad-szerű játékkal.

Aki csak netezni akar, annak jó az iPad...de leaglább annyira jó egy PC is.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Ami nem is az átlagfelhasználó dolga.
Rakj egy iPad-re linuxot, van egy olyan érzésem, hogy az sem lesz egyből tökéletes.
Vagy egy androidos telefonra az iPad szoftverét, szintúgy.

Nem az átlagfelhasználó dolga bekonfigurálni a rendszert, ő, mint átlagfelhasználó úgy döntött, hogy mégis megpróbálja. Saját döntése. Az a különbség, hogy egy PC-n megpróbálhatja, annak ellenére, hogy nem ajánlott. iPad-re még sokkal nehezebb egy ilyet telepíteni, ezért általában meg sem próbálják. De ha szerinted emiatt jobb az iPad, akkor gratulálok hozzá.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Oszinten? Ki az a nemnormalis par unatkozo kockan kivul, haki minden szart szet akar hackelni es ossze-vissza telepitgetni?

Sajat desktopom is egyszer felrakom, aztan hasznalom, mig szet nem esik. Notimon is az eredeti OS lenne még fenn, ha egyszer nem szoptam volna be a sajat hibambol egy virust. 4+ eves a notim.

----------------
Lvl86 Troll

Az iPhone-om szerintem saccra ~15s boot-idővel bír. A kávé előtt szoktam még csukott szemmel bekapcsolni, tehát nem esküszöm meg a becslésem pontosságára. Nem azt mondtam, hogy arra az eszközre írok scriptet, amin dolgozom... Arra céloztam, hogy nem fogok érintőképernyőn dolgozni. Nem arra való. Amikor nem dolgozom, munkaeszközre sincs szükségem. Buzi-e vagyok? Meglehet.
Én minden eszközömet kikapcsolom - akkor sleep vagy s2ram, ha tudom, hogy kelleni fog fél órán belül még. Forgatok kernelt egy-két havonta biztosan, annál sűrűbben nem szoktam kicserélni a Gentoo-kon, amiket adminolok. Azt sem iPhone-ról csinálom - nahát! Köszönettel, be tudok állítani egy mailklienst, még az értesítéseit is, de ettől még nem fogok akarni egy asztali számítógépet. Eleget látom másokéit. Filmet sem netbook-ról nézek, hanem célhardware-en. Az sem HTPC, nem is én építettem / telepítettem. A NAS-t sem. Firmware-eket frissítek, ennyi elég nekem. Emellett olyan software-t rakok a remote headless VBox-aimra, amilyet akarok, a cégvezetéstől merőben függetlenül - de nekem bőven megfelel például egy iPad-ről VRDP-vel kezelni őket. (omg, nem OSE! *gasp*) Szemlátomást el sem akarsz gondolkodni azon, hogy miért is nem akarnak egyesek svájcibicskával segget törölni. Nyilván lehetne, persze. A hatékonyságát és a kényelmi faktorát azért megkérdőjelezném... Vitatkozni nem fogok Veled, mert eszemben sincs meggyőzni. A saját tapasztalataimra építve alakítottam ki a saját környezetem, a saját igényeimre szabva. Tedd ezt Te is - akármilyen vason. Én nem hiszek az univerzális eszközök létezésében, és nem is fogok magammal hordani vagy az asztalomon hagyni semmit, amire nincs éppen szükségem. YMMV.

http://www.micros~1

Nem is azt mondtam, hogy scriptet írj iPad-en, de egy hozzászólás megírása is kényelmesebb normális billentyűzeten.
Azért, ha lehet ne keverjük össze a gentoot a PC-vel. Aki gentoot használ az eleve nem átlag felhasználó.
Én sem szeretem annyira az asztali gépeket, ezért használok netbookot mindenre, az asztali gép csak azért van, ha ezzel gond lenne. De PC != asztali gép, legalábbis a cikk értelmezésében PC = Linux/Windows.
Én nem látom értelmét a kikapcsolásnak, ha felfüggesztve kb. 0.1W-ot használ valami.

Lehet, hogy én is buzi-e vagyok, mert nem akarok minden dologra külön célhardvert venni, nincs rá sem pénzem, sem szükségem.

De kérlek térj ki arra, miért kényelmesebb egy iPad-el netezni, mint egy netbookal.

Igazából elgondolkoznék én rajta, de senki, akit ismerek nem mondta még nekem, hogy valami egyszerűbb dolgot szeretne használni netezesére(és nem csak BME-seket ismerek). Az első akitől ezt hallottam az ez az indexes gyerek volt, aki úgy érezte, hogy szar a windows, mert ő feltette és nem úgy működött ahogy szerette volna.
Telepítsen iPad-re OS-t, meglátjuk mit szól hozzá.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Akkor eleve bele sem kellett volna fognom, lehet, hogy nem néztem meg eléggé a cikket. Nálam nem az OS definiálja a PC fogalmát... A célhardware szerintem marha jó dolog, de tény, hogy drága irány. A szükséglet oldala már érdekesebb kérdés, én a több, pofás, dedikált gadget lakásbéli integrációjára esküszöm, semmint egy böszme ótvarra, ami "mindent visz". A kérdésre: próbáld ki! Számomra nem kérdéses - és nekem a felhasználói élmény tényleg annyit jelent, hogy "at my fingertips" van az egész fos. Oda kell bökni, ahol szép. Ehhez pedig csak a saját testem natív perifériáit kell használnom - a szememet és a kezemet. Nyilván ott a másik felén a kapacitív kijelző az egyenletnek, nem is akarom a kijelentésem pontosságát boncolgatni. Fáradok, aludni készülök, értsétek, mit akartam mondani. :) Azt pedig, hogy mi szól a netbook ellen nekem, már leírtam - de dióhéjban: notebook-nak kevés, tablet-nek sok.

És az utolsó mondatodra: NEM AKAR telepíteni. Megértem. Én sem akarok. Csak menjen. Értem, és ne tőlem.

http://www.micros~1

Számomra tökéletesen megfelel mindenre, amire egy notebookot használnék, HD filmek, Visual Studio, esetleg néhány játék.

És "böszme ótvarnak" nehezen nevezhető, annak ellenéri, hogy mindent tud, amit a célhardverek együttesével el tudnék érni(igazából kisebb is, mint a legtöbb ilyen célhardver külön-külön).

Ha nem akar telepíteni, akkor PC-re se akarjon telepíteni, mert nem ért hozzá. Ha pedig telepít, ugyan ne a platformot hibáztassa a hülyeségéért...

Vegyünk egy történelmi példát.
Volt először a vonat, az ember csak bele ült, és elvitte oda ahova ki volt írva. Nem volt semmi dolga közben, de nem is mehetett mindenhova.

Aztán jött az autó, ugyan tankolni kell időnként, és szerelőhöz vinni, viszont mindenhova el lehet vele menni, ahova csak akarnak.

EZ a fejlődés, nem pedig fordítva.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Nem azt mondtam, hogy aki nem akar, az nem tud.

Ő akart, mert minden bizonnyal ő telepített egy windowst/linuxot, mert ha szakértő telepíti, az nem fog kékhalálozni, és nem kap be 10 percenként vírust.

És azért nem ért hozzá, mert csak úgy tudta feltelepíteni, hogy ilyen dolgokat csinált.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Azért az belátható szerintem könnyen, hogy van egy szakszerűen telepített rendszerrel is probléma, legyen az bármilyen rendszer. Ha nem lenne, semmi szükség nem lenne informatikai üzemeltető munkakörökre. Meg aztán egy okos és ügyes ember által telepített szar is szar marad. Mindenki értse a szart, ahogy akarja.

http://www.micros~1

Én igazából nem értem, min megy itt a problémázás. PC mellett nőttem fel ahogy az egész generációm, nem okoz problémát a használata. Innentől ha megszületik egy gyerek, akkor már az anyatejjel szívja magába a számítógép kezelését, már a járókában is azt látja, hogy a papa hogyan dolgozik a gépen.
Az előttünk levő generáció pedig egyre fogy, de tény, hogy nekik se nehéz gépet használni. Egyszerűen csak félnek tőle, mert nekik ez még új, és az ember nem szívesen tanul meg 70 évesen új, hosszú távú dolgokat. Aki meg nem fél tőle, az csak nyerni tud. Tényleg nincs itt semmi probléma: megnyomja a bekapcsológombot, megvárja míg eltűnik a homokóra, kétszer rákattol a kék e-betűre, és ennyi. De ha még ez se megy, megkérdezi az unokáját, mert az 100%, hogy ő jobban ért hozzá és tud segíteni. Nem hiszem, hogy bármilyen iPad csillivilli csodán még ennél is egyszerűbb lenne, aki most lát először iPhone OS-t, az honnan a fenéből tudná, hogy a safari a böngésző, és hogy egyáltalán mi az ikonja, és mit kell csinálni vele, hogy megnyitódjon.
Szerintem a cikk csak egy nem létező problémát sarkít. Biztos nem volt miről írni, az író meg hirtelen ugyanakkor lett apple-fanboy, amikor lefagyott a windowsa, és dühében bombát akart robbantani az indexen. Ennyi, nem kell vele foglalkozni.

Ez valami közkeletű tévedés, hogy a most születettek már alapból értenek a PC-hez, miközben nem, legfeljebb kénytelenek megtanulni használni és akkor jön a fekete mágia, hogy MBR, boot loader, hardveres gyorsítás, codecek, driverek, felbontás, színmélység stb.

Elvileg egy feltelepített Windows 7-el, ha minden szükséges alkalmazás ikonja kint van az asztalon ténylegesen el lehet boldogulni. Ez egy ideális állapot, a gyakorlatban a PC használata során sok olyan dologgal szembesülsz, ami jártasságot, hozzáértést igényel, de nem kellene, hogy igényeljen.

Bár a Windows 7 nagy előrelépés, már majdnem azt lehet rá mondani, hogy felhasználóbarát.

"Ez valami közkeletű tévedés, hogy a most születettek már alapból értenek a PC-hez, miközben nem, legfeljebb kénytelenek megtanulni használni és akkor jön a fekete mágia, hogy MBR, boot loader, hardveres gyorsítás, codecek, driverek, felbontás, színmélység stb."

Egy átlag felhasználónak ezzel nem kell találkoznia. Már amennyiben nem próbál meg szakértőként viselkedni és OS-t telepíteni. Max a felbontással ha játszik.

Ha valaki vesz egy gépet előre telepített windows-al, azon fenn lesz minden driver ami kell. Programokat pedig ugyanúgy telepíteni kell iPad-re is, mint win-re, vagy linux-ra.
Codec-et nem tudom, hogy egyátalán lehet-e telepíteni iPad-re, de ha nem, az nem feltétlen jobb megoldás, hogy ugyan nem tudja lejátszani a videót, de legalább ezt felhasználóbarátan teszi.

Másrészt ha a Win7 már egy jó dolog, akkor megintcsak értelmetlen temetni a PC-t. A következő MS oprendszer nem is windows lesz, senki nem tudja miben lesz más, jobb/rosszabb, és mit tud kihozni a platformból.

---
BME-VIK '09
A jövő generáció

Mért kell szakértőnek lenni egy OS telepítéséhez? Ha valaki PC-re telepít, elég ha tud olvasni és semmit nem ronthat el (leszámítva pár olyan OS-t, mint Debian vagy Arch Linux, de egy Windows Vista-val/7-tel és egy Ubuntuval/Fedora-val/OpenSUSE-szal nem lehet gond). Ha mégis, akkor egy nagyon tehetséges emberrel van dolgunk.
Amúgy meg:
Oktatás, emberek, oktatás, iskolai oktatás! Senki sem úgy születik, hogy tud olvasni és írni, pedig lássuk be, nem éppen egyszerű dolog az írás, összetett és bonyolult, rengeteg szabály és legalább annyi kivétel, mégis valós időben használja mindenki az írást és az olvasást. A PC is ilyen. Az általános iskolai és a gimnáziumi informatika óráknak nem abból kéne állniuk, ha már vannak, hogy a hülye plázacicának készülő "pinabarbiknak" a szájukba rágják, hogy ide kattints meg oda kattints, hanem legalább olyan elvárásokkal tanítani, mint az irodalmat vagy a történelmet, és akkor nem lenne ilyen gond a most és ezután felnövő és a közelmúltban felnőtt generációkban, hogy valaki nem tud legalább használni egy számítógépet. Minden ember egy intelligens lény elvileg, könyörgöm, ha autót tud vezetni, akkor egy PC-vel is boldogul, ha tud kereket cserélni, akkor egy számítógépet is szét tud szedni és össze tud rakni, semmivel se bonyolultabb, csak más. Van olyan madár, ami csak a csőrével csinál egy ágból egy horgas ágat, hogy azzal kurkászhassa ki a fák mélyedéséből a lárvákat, akkor nehogy már egy ember ne legyen képes a PC használatára és nehogy már a végtelenségig butított eszközök kelljenek neki. Én szomorú lennék egy olyan világban, ahol nincs PC, nincs notebook, nincs androidos okostelefon, mert nagyon nem örülnék, ha egy multi döntené el, hogy nekem mi a jó, én mit szeretek, nekem mi kell.

Mert a telepítésbe bele tartozik megfelelő víruskeresekő felrakása, konfigurálása, nem rendszergazda jogú felhasználó beállítása és használata, tudni, biztonságos programok telepítése. És ezt már nem teszik meg azok, akik egy windows telepítésre is csak next-next-ként gondolkodnak, aztán meg sírnak, hogy kékhalál és szar az egész. Ez nem az ő dolguk, olyan csinálja aki tudja mit kell csinálni.

De a többivel egyet értek :)

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Na de éppen erről beszélek: a fiatalok ezzel együtt nőnek fel, egy élet alatt megtanulják, mi micsoda. Hozzátartozik a kultúrához, hogy alapszinten minden gyerek tud számítógépet kezelni. Nem úgy megy ez, hogy hopp, egyszer csak meg kell tanulni használni, mint ha a töritételeket kéne megtanulni, hanem szépen fokozatosan. Először még csak azt nézi, hogy a papa kattint, és mindenféle színes dolgok jelennek meg. Utána próbálja utánozni és neki is sikerül, aztán megtanulja, hogy melyik a játék ikonja, aztán már szövegeket is tud gépelni, és utána tízévesen meg már azt hiszi magáról, hogy ő egy hacker, mert annyira ért a géphez.
Ha meg gebasz van, akkor jöhet egy szakértő - na de ugyanez van Iphone /Ipaddal is. Senki nem úgy születik, hogy már az anyaméhben iphonozott. Ha ott is elbaszódik valami, akkor se tudod hegesztéssel megcsinálni, szaladsz rögtön a szervízbe vele.
Természetes hogy ha én is kapok egy új kütyüt, amin valami ismereten rendszer fut, akkor jó pár hónapig (neadjisten évig) még csak ismerkedés-szinten tudom használni, bele-bele bukok, olyankor jön a fórum és a support és társai. De egy idő után megtanulom és elkezdhetek vele zsonglőrködni, átírogatni a rendszert, ténylegesen és magabiztosan a saját képemre formálom.
Az, amiről a cikk szól, egy téves kivetítése egy lassan eltűnő generációnak a teljes társadalomra: az idősebbek (40 -50 év felett) azért tűnnek olyan hülyének az informatikához, mert nekik ez új, ők nem ebbe nőttek bele, most látják először, és frusztrálja is őket rendesen, hogy rajtuk kívül mindenki más ért a cucchoz.

És vannak olyanok, akik 67 évesen rendeltek tőlem számítógépet, mert nem akarnak lemaradni. Fontos ez akkor, amikor 67 évesen valakinek az osztálytársa jelentkezik Ausztráliából... És ez is közrejátszik, hogy skype-ot használjon.
Meg hát 5 unoka is nyom a latba, akik lassan kérik, hogy a mamánál is számítógépezhessenek...
:)

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Tudom hogy flame, de már nem nagyon tudom magamban tartani. Az indexet fizeti az apple? Folyamatosan nagyon reklámszagú cikkek jelennek meg Apple témában... és ez már nagyon szúrja a szememet.
A PC nem bonyolult. Ha úgy használod mint az énpedet. Az hogy többre van lehetőséged? Ja bocsánat.
Nem hiszem, hogy bonyolult lenne úgy beállítani egy Linux rendszert, hogy azt egy sima felhasználó ne tudja tönkretenni.
De tudjátok mit? Akinek ez kell... annak legyen ez.... Tejeljen az almának az elronthatatlan élményéért. Egs.
Aztán majd jön hozzám amikor valami kicsit is nemtriviális problémával találkozik. Számít nekem, hogy azért fizet, hogy a gépét reszeljem, vagy azért hogy megcsináljak neki valamit amit nem tud az énpedjén.
De ajánlom még az acélgolyót is... elronthatatlan élmény...

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#1000H/UbuFb

Nem a pc bonyolult, hanem a Világ, amit leképezünk a pc alkalmazásokban.
A közlekedés, autóvezetés is bonyolult - mint tapasztalható sok autóstársunkon ki is fog - mégsem akarunk átszokni bármi másra. Lehetne egy ilyen cikket is írni, hogy:
- ne piszkáld a gyújtás elektronikát;
- nyitott gépháztetővel ne közlekedj;
- hegyi pályán mindig ott kanyarodj ahol a kanyar van;
- stb.
iPad-t nem ismerem, de nem rokonszenves az a szemlélet, hogy a rendszer "alapból nem engedi, hogy tönkretegyék a felhasználói élményt", szeretem eldönteni, hogy nekem mi az élmény és mennyire akarom élvezni.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

A hozzászólók többségével egyetértek: ez egy hülye cikk.

Még meg is tódítom valamivel: ez az össznépi elbutuláshoz való jog egyik propagandairata.

Persze: az átlagember nem akar bonyolult dolgokat tanulni, de nem is muszáj neki. Ki kötelezi? Nem nekik szólnak a pénzes tanfolyamok. Ők használjanak előtelepített programokat, iPad-et, akármit.

"Csak a szakértők járnának jól a Word, OpenOffice, Windows és Linux oktatásával, mert a rendszerek annyira bonyolultak, hogy a júzerek garantáltan további segítségre szorulnak."

Igen, mert ezek a szoftverek bonyolult dolgok megoldására képesek! Persze, hogy nem megy kapásból a használatuk. Aki csak egy spéci villanyírógépet akar, használjon Notepad-et, Gedit-et, akármilyen primitív text editort. Azt nem kell tanulni, szinte egyből megy. Az használjon Word-öt, OO-t, aki komolyabb formázásokat szeretne: de ez nem fog magától menni. Bonyolult feladatok megoldására bonyolult eszközök kellenek. Ott vannak az egyszerűek is a "PC"-n is.

A szerző tipikusan azt a vonalat képviseli, hogy "direkt bonyolítják el a dolgokat, hogy megzavarják az átlagembert, pedig a világ egyszerű". Persze, van mit fejleszteni a használhatóságon, de ez egy baromság. Ez a gondolat számtalanszor köszön vissza az áltudományok hirdetőiben. (Sajnos elég sokkal találkoztam már.)

Nem, a világ nem egyszerű. A "PC"-ket sem egyszerű feladatokra tervezték. De senki sincs megakadályozva abban, hogy a sok lehetőség közül csak egy kicsi, számára is érdekes szeletet használjon. Ha ilyen célgép kell neki, vegyen. Ha van egy ismerőse, aki ért a dolgokhoz, személyre szabhat neki egy "PC"-t, könnyen elérhetővé téve az egyszerű, adott személynek szükséges dolgokat. Értem én, hogy ez sokszor hasznos. De lefikázni a bonyolult programokat, összeesküvés-elméleteket pendítgetni meg ("ez csak a szakértőknek jó, mert pénzt hoz nekik") ez olyan primitív, áltudományos, Index-szintű gyagyaság.

"Nem is kell tudniuk, hogy interneteznek": ez minősíthetetlen. Ne tudja, hogy a letöltött tartalom egy távoli gépről, hálózaton keresztül érkezik? Hogy miért nem jön le azonnal a letölteni kívánt film? Az alapokat igenis tudni kell! Nem a HTTP protokoll belső formátumát, csak az alapjelleget. Azt mindenképp, hogy egy dokumentum a saját gépének háttértárán van vagy a neten. Így esetleg nem fogja hülye kérdésekkel zaklatni a hozzáértő ismerőseit.

Miért kell butává tenni az embereket???!!!

Végigolvastam a hozzászólásokat, és ezt akartam leírni, köszönöm hogy jobban megfogalmaztad helyettem.

Valahogy úgy vagyunk ezzel, hogy amikor az ember el akar vágni egy darab fát, fejszét vagy fűrészt használ, ami jobbára veszélytelen, nehéz elrontani, cnc géphez viszont szakképzettség kell, ellenben sokkal grandiózusabb dolgokat lehet vele alkotni mint egy deszka kettévágva. Ahogy horvath kolléga írta, aki bonyolult feladatot akar megoldani, az tanulja meg a bonyolult gép használatát. Akik meg itt az OS-eken vitatkoztak, hát az is szakértelmet kíván beállítani, onnantól viszont megy gond nélkül (rendszeres karbantartással ofc). Most itt van a win7-em, direkt kipróbáltam hogy nem nagyon nyúlok bele, hadd intézze ő amit akar, és eltelt másfél hónap mire úgy döntöttem, hogy lecserélem a tűzfalát, mivel egész addig nem találkoztam olyan problémával amire egy feltelepített és kicsit pofozgatott windows ne lett volna hegesztés nélkül alkalmas. A felhasználót nem szabad a rendszergazdai fiókba engedni, és ennyi, az office futni fog.
----
Hülye pelikán

A világ tele van a számítógépnél egyszerűbb eszközökkel, amelyek kezelése nagyon sok embernek gondot okoz. Az most lényegtelen, hogy legtöbbször ezekben egy célszámítógép van, mert a kezelő "nem látja" ezt.
Sok embert ismerek, akik a mosógép, vagy a mikrohullámú sütő cseréje után csak bámultak az új készülékre, mert a kezelőszervek nem pont ugyanott voltak, mint a régi készüléken. Például egy mosóteknő használata sokkal egyszerűbb (, és fárasztóbb), mint egy mosógép használat. Minél több funkciójuk lesz ezeknek az eszközöknek, annál több ember lesz, akinek gondot okoz a használatuk.

Vagy egy másik példa a mobiltelefon. Először lehetett vele hívni és hívást fogadni. Volt olyan ember, akinek a beépített telefonkönyv funkció is gondot jelentett, így mindig kézzel írta be a hívandó számot. Sokan megtanulták használni a mobil alapfunkcióit, de most is van olyan ismerősöm, akinek gondot okoz az SMS írása. Minél több funkciója van a készüléknek, annál több ember lesz, aki nem tudja használni ezeket. A megoldás az lehetne, hogy mindenki olyan tudású készüléket vásárolna, amire szüksége van, illetve amit még tud használni, vagy hajlandó megtanulni a használatát. Aki azért vesz egy nagytudású készüléket, mert az a menő/divatos, az meg is érdemli, ha nem tudja kezelni.

Ugyanez vonatkozik a számítógépekre is. Aki játszani akar, az vegyen konzolt. Aki internetezni akar vegyen célhardvert, most már van. Ha többféle dolgot is akar csinálni, akkor marad a PC/Mac termékvonal. Ezek már sok mindenre használhatóak, de sokkal több tanulás szükséges a használatukhoz. Egy másik ismerősöm viszonylag lassú internettel zenéket akart letölteni. A zene helyett a számokat tartalmazó oldalak linkjét mentette el. Nem tűnt fel neki, hogy egy szempillantás alatt letöltődött a "zeneszám".

Egy sokkal régebbi és egyszerűbb példa: Régebben a lakásokban hagyományos csengők voltak: egy kar ütögette a harangot, amíg nyomtad a gombot. A technikai fejlődés következményeként megjelentek a bim-bam csengők: megnyomod egy hang, elengeded még egy hang. Amikor ez újdonság volt, sokan hosszú másodpercekig nyomták a gombot, és csodálkoztak, miért nem szól folyamatosan a csengő. Aztán hosszabb-rövidebb idő után megtanulta az emberek nagy többsége a bim-bam csengő használatát.
A fejlődés következménye, hogy a egyre többet tudunk, de a tudást nem a levegővel szívjuk magunkba, hanem a tanulással. Régen az evolúció az erősebb és ügyesebb egyedeket részesítette előnyben. A gyengébbek háttérbe szorultak, a többiek jóindulatától függtek. Most azok vannak hátrányban, akik nem képesek megtanulni a hétköznapi eszközök használatát.

Egy lékondicionáló viszonylag egyszerű szerkezet. Ha elromlik nem állok neki szerelni, hanem hívok egy szakembert, aki megfelelő díjazás ellenében megcsinálja. Legtöbb számítógép a szakszerű telepítés után helyesen működik. Ha elromlik, és nem értek hozzá, akkor szakembert hívok, nem pedig szétb@rmolom. Továbbá nem telepítek olyan programot, amit nem tudok használni, vagy nem akarom megtanulni a használatát. A szakszerű telepítésbe beletartozik a konfiguráció és a védelmi programok helyes beállítása is (automatikus vírusadatbázis frissítés például). Egy számítógép funkcióit bármennyire leszűkítjük egy területre (célhardver), például iPad, iPod, mindig problémát fognak okozni a vírusok, ha az eszközre lehet fájlokat másolni, vagy programokat telepíteni.

De nézzünk egy nem technikai területet. Régen a leölt állatot feldarabolták a tűz felé tartották egy ideig, majd megették. Gyakorlatilag mindenki szakács volt. Napjainkban egy szakácsnak sok dolgot meg kell tanulni, be kell szerezni egy rakás segédeszközt és alapanyagot, a sokkal bonyolultabb eljárás viszont ízletesebb ételeket eredményez. Aki nem akar megtanulni főzni, az sem hal éhen, mert megfizethet mást, aki főz helyette.
Aki nem akarja megtanulni a számítógép és néhány program kezelését, az ne vegyen számítógépet, vagy fizessen meg valakit, aki helyette, a kívánságainak megfelelően használja azt.

-----
Innen most töltsünk tiszta vizet a nyílt kártyákba: ...

Szerintem a Neumann elvet nem hülyeségbôl fogadták el, azt meg, hogy az emberek sokasága hülye vagy lusta, nem ennek az elvetésével kell orvosolni!
Afelé akarunk haladni tényleg, hogy ahelyett, hogy egyre okosabb és intelligensebbé válna a fajunk, inkább egyre egyszerûbb dolgokat tolnak az emberek orra elé, hogy pár ember kezébe kerüljön a teljes irányíás minden felett lényegében? Mert ez itt kezdôdik, a mindennapi használati eszközöknél. 50 év múlva igenis tudjon mindenki mesterséges intelligenciát programozni, ne olyan finoman szólva oktalan legyen, hogy azt se tudja, hogy hogy mûködik a telefon akkori megfelelôje, amit majd használ.

Walt Mossberg ezért kapott egy soknullás összeget a számlájára. Ennyire kell csak komolyan venni a cikket.

A cikk egy népbutítási reklám.

Nem olvastam el a cikket, nem is akarom.
Csak egy példa:
2 óra alatt feltelepítettem, beállítottam, frissítettem, igény szerint testre szabtam egy "PC"-t. Mindehhez csak a PC merevlemezére volt szükségem, amit elhoztak. 1 Dolog nem sikerült, az ottani CRT monitor nem hajlandó PNP alapon jelezni a korlátait. 5 perc távsegítség. Hurrá. Mindenki örül.
(Mellesleg az egész mehetett volna instrukciók alapján is, de ha már itt járt beugrott alapon történt. Kicsit tovább tartott volna.)

Célhardvernél ugyanezt a "gyári munkások" teszik meg neked. Esetleg a callcenteres munkatársak instruálnak. Hurrá.

Nem látom a különbséget azon kívül, hogy azt a PC-t még mindig ki lehet egészíteni pár funkcióval. Ismét igény szerint.

Megvan a létjogosultsága a célharvernek is. Sőt! Az alma/körte/karika/ablak/egyéb-fetisisztákat is ki kell elégíteni. Jól is van ez így.
Csak ne bántsanak minket, mert PC-t is használunk/használnak. (Általában ők is.) Könnyen, egyszerűen.

Igenis megvan a létjogosultsága a multifunkcionális eszközöknek is, lásd: telefon->netfon, TV->mediacenter és sorolhatnánk. Bár a legtöbben a teletext helyett is a műsorújságot lapozzák, mert nekik az a kényelmes. Attól, hogy lehet valamire használni (pl. a PC-t), még nem kell elrontani.

Aki pedig nem ismeri a saját korlátait vagy nem hajlandó menteni a kellemetlenségek elkerülése érdekében...az a saját kárán tanult :)