fake filesystem environment?

Fórumok

Van ez a fakeroot projekt, ami arra szolgal, hogy egy adott program a futttatasa soran, bizonyos rendszerhivasok -

chmod

(),

chown

(),

stat

(), stb. - felulbiralataval, azt higgye hogy root-kent fut. Kerdes, hogy letezik-e hasonlo projekt, ami az osszes kapcsolodo rendszerhivast (teljesseg igenye nelkul:

open

(),

lseek

(),

read

(),

write

(),

fstat

(),

close

(),

dup

(),

opendir

(),

readdir

(),

closedir

(),

ioctl

(), ...) felulirja, ugy hogy a futtatando program egy teljesen mas filerendszert (lenyegeben, gyakorlatban egy masik, internet madzaggal oszekotott gep filerendszere't, vagy legalabbis annak egy alkonyvta'ra't) lassa/lasson? Affele LD_PRELOAD alapokon, mindez (ahogy a fakeroot is megy, illetve mas lazan kapcsolodo dolgok, pl malloc profiler a

/lib/libmemusage.so

segitsegevel, stb).

Hozzászólások

Nem biztos, hogy jó neked, ezért csak halkan kérdezem: OpenVZ?
Konténer alapú virtualizálás, minimális erőforrás foglalással.

Hm, lehet hogy amit en keresek az megiscsak inkabb a tisztan szemiklasszikus ganyolas kategoriaba esik ;) A vicc az, hogy egy affele (ld_preload-os) megoldashoz nem kell semmi kernel szupport, raadasul ahol ez shared object modell amit az dynamic loader is kihasznal (es lehet ra epiteni, pl ld_preload-ot), ott ez is mukodne, hellyel-kozzel, pl egy kavefo"zo"n is. Meg akkor keresgelek. Itt a hangsuly ui. nem az egy gepen beluli kulonbozo (processzekhez tartozo, kulonbozo) fs-kornyezet kialakitasan lenne hanem pont forditva: kulonbozo gepeken userspace-szinten (sot, lenyegeben root priv nelkul, ez a hangsulyos) bzitositani valamilyen ertelemben azonos fs-kornyezetet.

Azt látom, hogy valami elemi szintű megoldást keresel, amiben nem tudok segíteni, de az utolsó mondatodra reflektálnék:
A virtualizáció nem csak arra használatos, hogy azonos gépen különbző környezetet, környezeteket alakíts ki vele, hanem hogy különböző gépeken azonos környezetet biztosíts a programjaidnak. Egyszerű migráció gépek között, failover/HA megoldások,... pont ez miatt egyszerű ilyen esetben. Ha egy helyen kialakítod magadnak a kívánt felállást, akkor sokszorosíthatod a környezeted (géped) tetszőleges számban.

én csak a chroot-ot tudom kiolvasni ebből a kérdésből...

Ha jól értem, olyasmire gondolsz, mint a Vista/W7-ben lévő fájlrendszer-virtualizáció csak adott alkalmazás szinten implementálva?

----------------
Lvl86 Troll

allat, nem ertem hogy az fakechroot hogyhogy nem jott szembe eddig. pedig nem azert tettem fel a kerdest merthogy ne kerestem volna x ideje ma'r ezt vagy vmi ilyesmit. nade, persze, jobban utana ko"ll nezni hogy mit tud abbol es mit nem (nem trivialis mertha csak azert fejlesztette'k ki hogy deb csomagokat krealjanak biz kornyezetben, akkor a ce'l az nyilvan nem az, ami nekem kellene - elosztott szamitasok file i/o-jahoz - hanem...). thx, A.

subscribe

---
Ami a windowsban szarrágás, az linuxban hegesztés.
Ha megszeretted a windowst, tanuld meg használni!
A linux igenis felhasználó-, és NEM idiótabarát.
A linuxot mi irányítjuk, a windows minket irányít.

elkezdtem irkalni, elfekvo" idoben. fakechroot meg egyeb alapokon, ld_preload-os technikakkal. meglatjuk mi su"l ki belo"le.

linux alatt a filesystem namespace lehet meg erdekes, csak azt picit macera beloni, meg nem egyszeru hasznalni. ellenben ha az ember jol belovi, es scripteket ir hozza, akkor egesz aranyos dolog.