raid1 ubuntu9.10 install

Sziasztok,

Egész jó kis doksikat találtam a neten ubuntu9.10 telepítésnél elkövetett raid1 beállításához.

Viszont ezt a kérdést nem értem:
http://kepfeltoltes.hu/view/100301/K_perny_k_p-1_www.kepfeltoltes.hu_.p…
Miért kérdezi ezt meg? Jó ez így, vagy lehet máshogy csinálni?

Valami ilyesmit szerettem volna:
http://kepfeltoltes.hu/view/100301/K_perny_k_p_www.kepfeltoltes.hu_.png

Próbáltam a /boot-ot külön md2-re tenni, de úgy is felteszi a kérdést. Építő jellegű hozzászólásokat, előre köszönöm.

Hozzászólások

Az nem egeszseges, ha egy disk-kel indul el a rendszer. Itt azt valaszthatod, hogy megtegye-e, ha az egyik lemez meghalt, vagy maradjon recovery modban.
Elony: ha nem vagy a gep elott, akkor is elindul, igy halon keresztul elered piszkalni.
Hatrany: ha elindul, es nem veszed eszre, hogy csak egyik lemez megy es meghal a masik is, akkor csongettek az adatoknak.

Köszi, így már világos.

Most én virtualboxban tesztelem. Itt ugye nem tudom menet közben kirántani egyik diszket sem. Hot-swapos diszkek esetén --remove kapcsolóval el kell távolítanom, majd umount-tal lecsatolni, majd vissza csatolni/hozzá adni a tömbhöz az új előre particionált diszket?

Gondolom hot-swapos diszkek hiányában nem járható út a nem egy diszkes indulás, jól tévedek? Vagy esetleg dd-vel áthúzom az újra. De ez csak tipp.

Lenne egy újabb raid1-es kérdésem:
--remove -val kivettem a tömbből az egyik diszket. Kihúztam a gépből, majd egy másikban legyalultam a partíciókat. Visszatoltam, létrehoztam a partíciókat, hozzáadtam a tömbhöz és szépen recovery-zik. Azonban ilyenkor megváltoznak az uuid-k. grub2-t használok. Újraindítás előtt elég egy sudo update-grub2?

A kerdes jo.
Rgebben volt, hogy kezzel rakta az ember mindket vinyora kulon kulon install utan is a grubot.
Ahogy nezem a grub2-es frissen telepitett servert, annak a grub.cfg -jeben mar az mdX-nek az uuid-je, a vinyokrol semmi, szoval lehet okos, es eleg neki egy update-grub2.

Aki biztosabbat tud, megerosithetne:-)

igen, úgy tűnik így szépen elindul és szinkronba vannak a diszkek. hot-swapos kirántásnál dobott egy "ata1: SError" üzenetet, bár lehet ez ilyen tájékoztatás csak, mert az üres diszket befogadta utána.

Viszont tegnap éjjel bár [UU] volt, mégis nyomott magától egy resync-et. Ezt bizonyos időközönként megteszi, vagy lehet kiesett az egyik diszk egy pillanatra? Azért volt fura, mert a resync alatt is [UU]-t mutatott.